George Rădulescu úgynevezett „nagyinterjút” készített Borbély László RMDSZ-es politikussal és környezetvédelmi miniszterrel. Sok témát érintett, a minisztérium munkájától, a verespataki bányakitermelési terven keresztül az oktatási törvénytervezet magyarokra vonatkozó részeikig és az RMDSZ-Tőkés viszonyig.

3. RMDSZ és Tőkés László viszonya

 

Tőkés úr készül egy alternatívával. Bejelentette, ebben a hónapban bejegyez egy új pártot, mely területi autonómiáért fog küzdeni…

Tőkés úrra az utóbbi időben együttműködési kapcsolatunk van. Remélem, Tőkés úr nem felejti el, hogy az RMDSZ listáján került be az Európai Parlamentbe, méghozzá a lista élén. Van egy fórum, melynek keretében két-három havonta találkozunk és ahol megvitatjuk ezeket az ügyeket. Mi azért tudtunk 21 évig hitelesek lenni, mert egységesek voltunk. A román pártok sem tudták – mert voltak ilyenfajta szándékaik – velünk szemben alkalmazni ezt a „szalámipolitikát”. Vagyis, hogy magyaroknak legyen öt, vagy hat pártocskájuk, ahogy azt Szlovákiában és Szerbiában történt. Ezek nem jutottak be sem a Parlamentbe, de még a helyi hatóságokba sem. Következésképpen az RMDSZ-nek meg kell értetnie Tőkés úrral és a kollégáival, hogy nincs más esélyünk… Az már egy 2011-es vita, hogy milyen kompromisszumot találunk. Tőkés úrnak egyelőre nem volt semmilyen felelőssége, ami a romániai politikát illeti. Nagyon könnye emelkedett dolgokat mondani, amikor mögötted nem állnak olyan emberek, akiknek el kell viselniük egy döntés következményeit. Nyilvánvaló, hogy Tőkés László olyan dolgokat mond, melyek nagyon szimpatikusak a választók egy része számára, mely dolgok a nemzeti jelképekkel kapcsolatosak.

Tetszik-e önöknek, vagy sem, Tőkés László egy alternatíva az RMDSZ-szel szemben…

Jelen pillanatban mi úgy véljük, más úton kell menni, mely több pénzt jelent a polgárok zsebében és a bizalmuk visszaszerzését aziránt, hogy lehet gazdasági növekedésünk. Ezek a dolgok érdeklik a magyar etnikumú román állampolgárokat is. Az RMDSZ-nek itt változtatnia kell egy kicsit a retorikáján. Természetesen, egyáltalán nem lesz könnyű ezután a kormányzási év után, de senkinek sem szabad elfelejtenie, hogy 7 százalékunk van a Parlamentben és 12 százalékunk a koalícióban. Sokszor meg kell győznünk a kollégáink 44, vagy 38 százalékát, hogy fogadják el a javaslatainkat.

Nem gondolja, hogy Tőkés László úr a területi autonómiára vonatkozó nyilatkozataival és cselekedeteivel túllépi a határt, melyeket az Európai Parlament alelnöki minőségében tesz?

Hála Istennek, Romániában azon sok-sok év után, amikor a nacionalista pártoknak erős hangjuk volt a Parlamentben, íme, a polgárok bölcsebbeknek bizonyultak a politikusoknál. Tehát a polgárok 2008-ban megértették, hogy erre az olcsó nacionalizmusra már nincs igény és azokat büntették, akik azt hitték, csak egy nacionalista retorikával meg lehet oldani a dolgokat. Ezt a dolgot a magyaroknak is figyelembe kellene venniük. Tőkés úr most már nem tévesztheti össze a püspök státuszt, amivel 20 évig rendelkezett, a politikusival. Valószínűleg akkor, amikor püspök volt, számára is gondot okozott, hogy mit képviselt és kihez szólt a templomban mondott beszédeiben. Most politikus. Tőkés úr olyan személyiség is, akinek, nyilvánvalóan, el kell ismernünk a forradalomban megvolt érdemeit. Ezeket a dolgokat nem lehet elfelejteni. De jelenleg azt tanácsoljuk neki, jöjjön és beszéljen velünk, mert különben mind veszteni fogunk 2012-ben. Ha ez így fog történni, egymásra fogunk mutogatni, mások pedig a szemünkbe fognak nevetni és kihasználják majd ezt a köztük kialakult vitát.

 

Címkék: borbély tőkés autonómia rmdsz

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr72450422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása