Három, látszólag nem összefüggő hír.

Az első. A Puterea azt írja, hogy legalább tíz területi szervezet esetében, központi utasításra, együttműködési megállapodások jönnek/jöttek létre a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nagy-Románia Párt (PRM) között. A címben szereplő állítás nem tévedés, a PRM ugyanis saját meghatározása szerint baloldali párt, igaz, a szélsőséges jelzőt már én tettem hozzá.

A második. A PSD elnöke, Victor Ponta a hét végén, Segesváron azt nyilatkozta, nem az RMDSZ, hanem Emil Boc kormányfő és pártja, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) a hibás, mert túl sok engedményt tesznek az RMDSZ-nek. Bezzeg az ő idejükben…! Igaz, és ezt már én teszem hozzá, akkoriban a PDL és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vádolta őket ugyanezzel. Ám az igazán érdekes nem ez, hanem Victor Ponta érvelése (bocsánat a fogalmazásért, de igyekeztem az eredetinek megfelelően fordítani!):

 „Az a tény, hogy az RMDSZ-esek most nagyon, túlságosan nagyon sokat kérnek Emil Boctól és a PDL-től, nem azok hibája, akik kérnek. Azok hibája, akik adnak, mert Emil Boc lábbal tiporta az erdélyi választókkal szembeni ígérete minden nyomát, lábbal tiporta erdélyi büszkesége minden nyomát csak azért, hogy megvásároljon még egy, két, vagy öt hónapot, vagy egy évet abban a székben, mely túlságosan, túlságosan, túlságosan nagy Boc úr képességéhez képest”, jelentette ki Ponta.

(Forrás: Cronica Română, 2010. november 15.)

A harmadik. Itt szükség van egy kis előzmény-ismertetésre. Tőkés László idén nyáron, Tusványoson kijelentette, a székelyeknek, ha szükséges, utcára vonulással is igyekezniük kell kivívni autonómiájukat. Nem volt szó erőszakról, kukaborogatásról, vagy a Székelyföldön amúgy meglehetősen nagy – és fölös! – létszámban megtalálható csendőrök sapkarózsájának megbirizgálásáról! Nem, csak arról, hogy a székelyek – persze, miért csak ők? –, élve gyülekezési szabadságukkal, akár az utcán is hangot adjanak autonómia-követeléseiknek. Ebből már akkor is cirkusz lett, minden „valamirevaló” román politikus igyekezett a mellét domborítani a képernyőkön, lássa a nép, hogy meddig az addig… Ám voltak még „valamirevalóbbak”, mint például Mircea Jorj (ejtsd: Mircsa Zsorzs) kolozsvári PSD-s városi vezér, aki ennél is továbbment és bűnvádi feljelentést tett Tőkés László ellen. Vád: az államhatalom aláásása és hazaárulás. Ezt még talán el lehetne fogadni, hisz bárkinek joga van – felelőssége teljes tudatában! – azt zagyválni, amit akar! De a dolog szépsége, hogy az ügyészség a kuka helyett a Szervezett Bűnözést és Terrorizmust Vizsgáló Igazgatósághoz (DIICOT) továbbította az ügyet. Érdekes! Ezt Tőkés zokon is vette és bejelentette, ellen bűnvádi feljelentést fontolgat nevezett Jorj ellen rágalmazásért.

És akkor most vissza a mába. Mivel egy bolond százat csinál, Jorjnak rögtön akadt két újabb követője Alexandru Cordoş szenátor és Cornel Itu képviselő személyében, mindketten szociáldemokraták. Őket is érdemes betűhíven idézni, ahogy az a kolozsvári román újság, a Ziua de Cluj 2010. november 14-i számában megjelent:

 

Cordoş és Itu azt mondják, Tőkés idén nyáron, Tusnádfürdőn tett kijelentései „bizonyos, – az Alkotmányban rögzített –, a román állam egységes és oszthatatlansága elleni összehangolt megnyilvánulások felújításai”. „Nem lehet helyük mesterséges entikumok közötti feszültségeknek, gyűlöletre és utcai lázadásra uszításnak, melyeket olyan emberek provokálnak, akik nem tudnak elszakadni a múlttól és az ultranacionalista provokációktól azon érthetetlen óhajukban, hogy ’koszovói’, vagy ’katalán’ mintára kérjék a területi szeparatizmust Budapest, állításuk szerinti, támogatásával. Főleg akkor, amikor ezek az emberek nagyon magas tisztségeket is betöltenek a legfontosabb európai fórumban”, jelentette ki Cordoş. Ami Itut illeti, ő rámutat arra, hogy sem Magyarország kormányfője, Orbán Viktor, sem Románia elnöke, Traian Băsescu nem kommentálták Tőkés tusnádfürdői nyilatkozatait, „annak ellenére, hogy Tőkés úr a két hivatalosság nevét és jelenlétét és az alaptörvény rendelkezéseit pont arra használja fel, hogy – állítólagos – ártatlansága mellett érveljen”, mutatott rá Itu is.

Elnézést az enyhén ironikus hangvételért, remélem, időnként ez is belefér!

 

Címkék: orbán ügyészség tőkés pnl autonómia rmdsz basescu magyar román psd prm pdl ponta jorj diicot cordos itu

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr182451430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása