Egy felmérés érdekes adatai jelentek meg az elmúlt napokban a romániai sajtóban. A CSOP által végzett közvélemény-kutatás szerint, a romániaiak 61 százaléka szerint a kommunizmus „jó gondolat” volt. De nemcsak ez az érdekes és egyben aggasztó, hanem az, hogy ez a felmérés csak megerősít egy évek óta egyre hangsúlyosabbá váló tendenciát. Arról van szó, hogy a romániai társadalom szinte észrevétlenül sodródik az egyre radikálisabb megoldások felé.

Az elmúlt nagyjából másfél évben három felmérés is készült, melyek azt mutatják, a romániai társadalom egyre jobban fárad és egyre könnyebb áldozatává válhat esetleges szélsőséges ideológiáknak.

A 90-es évek közepén még általános megdöbbenést és felháborodást váltott ki, amikor egy-két tüntetésen Ceauşescu-portrék kezdtek megjelenni. Akkor ezt néhány extravagáns alak polgárpukkasztó akciójának tartották

Ám a BCS által 2009 októberének közepén, 1.222 fős mintával készített felmérés már aggasztó jelekre hívta fel a figyelmet. A válaszolók több mint 60 százaléka azt mondta, a mostani politikusok korruptabbak az 1989 előttieknél, 58,4 százalék szerint pedig a Ceauşescu-rezsim jobban biztosította a közrendet. Sőt, a megkérdezettek 55,8 százaléka szerint, a kommunista diktatúra jobban tisztelte az egyszerű embereket, mint a jelenlegi politikai rendszer.

Figyelemre méltó, hogy 35 százalék szerint a régi rendszer megbuktatása kárára volt az országnak, 22 százalék pedig visszatérne a Ceauşescu-rendszerhez.

A megkérdezettek 42,2 százaléka szerint az ő és családja élete sokkal nehezebb, mint 1989 előtt volt, 30,7 százalék szerint most sokkal könnyebb, 27,1 százalék szerint pedig semmi sem változott.

Tévedünk, ha azt hisszük, a fenti eredményekért a régi rendszer haszonélvezői a felelősek, hiszen a 18 és 29 évesek közöttiek 18,5 százaléka szeretett volna visszatérni a kommunizmushoz, 25,6 százalék pedig bizonytalan volt.

Az IRES ez év júliusának közepén készített felmérést, a minta 1.460 fős volt. Ekkor már a megkérdezettek 57 százaléka gondolta úgy, hogy 1989 előtt jobb volt, 21 százalék szerint rosszabb, 15 százalék szerint nem változott semmit, 5 százalék pedig nem válaszolt. 49 százalék szerint Nicolae Ceauşescu jó vezető volt, 15 százalék szerint rossz, 30 százalék szerint pedig sem jó, sem rossz.

Ekkor már 37 százalék sajnálta a kommunizmus bukását, 57 százalék viszont nem, míg 5 százalék nem válaszolt.

A most vizsgált harmadik felmérést a CSOP készítette 2010 augusztus végén, szeptember elején, a minta 1.133 fős volt.

A megkérdezettek 61 százalék szerint a kommunizmus jó gondolat volt, 27 százalék szerint hibás gondolat, 12 százalék nem válaszolt, 47 százalék azt mondta, jó gondolat volt, de rosszul alkalmazták, 14 százalék szerint viszont jó gondolat volt és jól is alkalmazták.

A pozitív elemek a biztos állás (10%), a holnapi nap biztonsága (8%), a tisztességes élet (8%), a társadalmi egyenlőség (5%) és a jó rendszer (4%) voltak. A kommunizmus negatívumai között a szabadság hiányát (9%), a diktatúrát (7%), az elhibázott rendszert (5%), a terrort és bűnöket (2%) és a szegénységet (2%) említették.

Csökkent a különbség azok között, akik szerint a kommunista rezsim illegitim volt (42%) és az ezt cáfolók között (31%), 27 százalék nem válaszolva erre a kérdésre.

Ekkor a romániaiak 49 százaléka vélte úgy, hogy a kommunizmusban jobban lehetett élni, mint most, 23 százalék szerint rosszabbul, 14 százalék viszont úgy gondolta, semmi sem változott.

E bejegyzésemnek nem célja a fenti, a korábbi rezsimet megszépítő állításokat cáfolni, hiszen nyilvánvalóan egy olyan regresszív állapotról van szó, mely kezd társadalmi méreteket ölteni.

A fenti adatok ismeretében joggal tehetjük fel a kérdést, mi történik a romániai társadalomban? Tényleg fennáll a kommunizmus visszatérésének veszélye?

Nos, ez biztosan nem. De nem azért, mert a társadalom fejlődött volna, vagy tanult volna a múlt hibáiból. A kommunizmusnak nevezett korábbi ideológia azért nem térhet vissza, legalábbis a korábbi formájában, mert – paradox módon – túl bonyolult és elvont a jelenlegi társadalom számára. A társadalom bulvárlapok és a kereskedelmi tévék szerkesztési és műsorpolitikája, a szellemi „készételek” által elbutított jelentős része már nem képes olyan bonyolult fogalmakat értelmezni, mint társadalmi igazságosság, szolidaritás, osztályharc, dialektikus gondolkodás stb. stb. Nem mintha a korábbi rendszer mindezeket komolyan vette volna, de alternatív tevékenységek híján mintha többen kényszerültek volna gondolkodásra, mint most, illetve a diktatúra lehetetlenné tette az alternatívák keresését.

Mint az elején írtam, a romániai társadalom kezd belefáradni az elmúlt 20 év hányattatásaiba, a – politikai, szakszervezeti, egyházi – vezetői korruptságába és/vagy alkalmatlanságába, a tisztességes érvényesülés szinte lehetetlenségébe, a sógor-komaság érintetlenül történt továbbélésébe és frusztrációira, gondjaira, kérdéseire egyszerű válaszokat akar kapni.

Ám pont ez a veszélyes. Az egyszerű válaszok mindig nagyon szépen hangzanak, de előbb-utóbb tragédiába torkollnak. A politikai-gazdasági-erkölcsi válságból nincs rövid kiút. A tartós megoldásokhoz sok áldozattal és nehézséggel járó türelmes munka kell. Ám pont türelemből van a legkevesebb a romániai társadalomban.

Nem Corneliu Vadim Tudor a veszélyes, ő már inkább csak önmaga paródiája, akit a tévék is már csak azért hívnak meg, mert tudják, jó nézettséget tudnak produkálni azzal, hogy az emberek röhögve nézik a fröcsögéseit, de valójában senki sem veszi komolyan.

Ezzel szemben csak idő kérdése, hogy a jelenleg még a periférián vegetáló szélsőséges csoportosulásokból mikor emelkedik ki egy olyan karizmatikus vezető, aki képes lesz megfogalmazni a sokak által várt egyszerű válaszokat. A romániai társadalomban amúgy is elég erős vallási miszticizmusra való hajlam, illetve a szintén erre építő vasgárdista mozgalom modern formában való visszatérése bármikor létrehozhat egy olyan elegyet, mely elsöpörheti a jelenlegi politikai elitet. Aminek akár örülhetnénk is, ha nem sejtenénk, hogy van még nála is rosszabb!

Címkék: rendszerváltás kommunizmus vadim tudor

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr422508100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bozgorgyerek 2014.02.08. 19:08:13

elgondolkodtató ,jó cikk
süti beállítások módosítása