A romániai hírcsatornák nem hazudtolják meg önmagukat. A kizárólag híreket sugárzó adók közül a két legnagyobb, a Realitatea TV és az Antena 3 eddig sem ment a szomszédba a kedélyek szításáért. Kitűnő érzékük van akár a legkisebb ügyből is nemzeti, sőt globális katasztrófát gyártani. De ezt a képességüket különösen akkor kamatoztatják, amikor a magyarokkal lehet valamilyen botrányt kelteni. Most végre újra alkalmuk volt mozgósítani hírolvasó hölgyeiket és állandó meghívottaikat, akik mindenhez értenek a külpolitikától az utcaseprésig. De a „magyar ügyhöz” mindenképpen.

A mostani támadás apropóját az adta, hogy a könnyített honosításról szóló törvény hatályba lépésével Maros, Hargita és Kovászna megyék megyei tanácsi elnökei az első között kérték a magyar állampolgárságot. Erre aztán az említett tévék, de különösen az Antena 3 nem szalasztott el egyetlen híradót és egyetlen híradók közötti műsort sem, hogy szörnyűlködjön a román nemzetet ért ezen sérelem miatt. Nem számított, hogy a főtéma a havazás miatti közlekedési káosz, Traian Băsescu helikopteres hétvégi kiruccanása (ami az Antena 3 szerint 1.500 euróba került, bezzeg egy szegény ifi teniszezőnek nem jutott 5.000 euró, hogy elmenjen egy ausztráliai versenyre, sipítoztak a sugógépesek!), vagy az év eleji adóbefizetés volt, addig csűrték-csavarták a szót, míg szóba nem hozhatták a kettős állampolgárság kérdését. Ekkor aztán a sugógépesek habitusától függően hol értetlen kíváncsisággal, hol komiszárosi felelősségrevonással csuklóztatták a telefonon megkeresett „delikvenseket”. És természetesen megszólaltatták a televízióba meghívott vendégeket is. Ítéletet mondott ezzel kapcsolatosan Aurelian Pavelescu (ez is volt már minden, csak akasztott ember nem, most talán a féltucatnyi taggal rendelkező parasztpártiaknál van!), a volt nagy-romániás alvezér, a most ügyvédeskedő és állandó tévészereplő Lucian Bolcaş, különböző szakszervezeti vezetők, de ha nem tévedek, akkor talán a tehéntenyésztők egyesületének vezetője is! Szóval megadták a módját! A megszólaltatott magyar vezetők igyekeztek a lehetőségekhez képest röviden elmagyarázni a lépés okát és jogosságát. Ebből még a magyarellenes kirohanásairól ismert Konzervatív Párt egyik véresszájú képviselője, Liliana Mincă volt lottóvezér szemtelenkedése sem tudta kizökkenteni őket (nevezetesen Tamás Sándort, a Kovászna Megyei Tanács elnökét).

Hiába magyarázta Tamás Sándor, hogy képviselőként ő is megszavazta a román állampolgárság megszerzésének megkönnyítését a moldovai köztársaságiak számára, Aurelian Pavelescu rögtön kitalálta, hogy ez a két dolog nem ugyanaz, mert a moldovaiak nem kérték a román állampolgárságtól való megfosztásukat, így az ő esetükben csak a korábbi állapotok elismerése történik. Aki nem lát különbséget a két helyzet, vagyis a moldovai románok és a románia magyarok helyzete között, az ne a saját készülékében keresse a hibát!

Szóval folyik a habverés, reméljük, ez csak az ünnepek utáni uborkaszezon következménye és a kormány nem kapcsolódik be ebbe az uszításba. Ennek egyelőre kevés az esélye, mert a kormány továbbra is függ az RMDSZ-től és az említett három megyei tanácsi elnök mindegyike RMDSZ-es.

 

Frissítés:

Románul tudóknak íme két videó az Antena 3 tudósításaiból, a magyar politikusok nyilatkozataival.

1. A Kovászna Megyei Tanács elnöke, Tamás Sándor nyilatkozata (persze, a nyelvét nem sikerült helyesen leírni):

2. A Maros Megyei Tanács elnöke, Lokodi Edit Emőke nyilatkozata (neki nemcsak a nevét, de még a nemét sem sikerült eltalálnia a felpumpált ajkú sugógépesnek, ugyanis azzal kezdte, hogy üdvözli Lokodi Edit Moke urat!):

Címkék: kettős állampolgárság tamás rmdsz magyar román pavelescu bolcas minca

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr312557906

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar állampolgár lenne az MKP elnöke 2011.01.04. 14:56:02

Berényi József nem tart szlovák állampolgárságának elvesztésétől, mivel a szlovák kormány ígéretet tett, hogy visszavonja a korábbi szankciót. „Kettős identitásom van, többször is hangsúlyoztam, hogy a Szlovák Köztársasággal a politika, a lakóhelyem és a…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása