A legutóbbi bejegyzésemben már megpendítettem, hogy új politikai szövetség körvonalazódik a román politikai színpadon. Ez megtörtént, a Konzervatív Párt (PC) felmondta eddigi szövetségét a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) bútorozott össze. Nehéz még az új szövetség programja alapján ítélkezni – ilyen ugyanis nincs! –, de legalábbis néhány kérdés már most felvetődik.

A romániai helyzetet kevésbé ismerőknek írom le, hogy a Konzervatív Párt egy tipikus bolha-szervezet. Nevezetesen rákapaszkodik egy-egy gazdaszervezetre és amíg van táplálék, eltanyázik rajta. A Konzervatív Pártot Dan Voiculescu alapította – aki ma már „csak” tiszteletbeli elnök –, akiről úgy szól a fáma, hogy óriási vagyonát az 1989 előtti Securitate egyik export-import vállalatának, a Dunăreanak, illetve pénzének az 1989 decembere utáni megcsapolásával alapozta meg. Létrehozott egy médiabirodalmat (az Intactot), melynek két fő eleme az Antena tévécsatorna-csoport és a Jurnalul Naţional napilap. Az eredetileg Humanista Párt néven futó társulat már mindenféle ideológiával próbálkozott, de leginkább az a fajta szocialista piacgazdasági elképzelés jellemzi, ami nagyon népszerű Közép-Európában a volt nomenklatúrából származó és nagyvállalkozóvá, vagy multimilliomossá/milliárdossá vált konjuktúralovagok között és amit továbbra is a középosztály kizsigerelése jellemez a felső tízezer hasznára, az alsó hárommillió segítségével.

Érdekes lesz, miként fogják a konzervatívok összehangolni elképzeléseiket a liberálisokkal, mondjuk a vagyonok visszaszolgáltatása terén, hiszen az előbbiek ellenzik, az utóbbiak, mint – állításuk szerint – egyedüli jobboldaliak, támogatják azt. Szintén érdekes lesz megnézni, a szöges ellentétben álló adópolitikai elképzelésekből mi fog végül kisülni. És a végtelenségig lehetne még játszani a „Tovább is van, mondjam még?” játékot, hiszen nincs semmilyen pont, amiben a két szervezet eddigi elképzelései megegyeznének. Pontosabban egy van. Nevezetesen a fő gonoszok, Traian Băsescu elnök és a Demokrata-Liberális Párt (PDL) megbuktatása. Ám ez egy esetleges kormányzáshoz meglehetősen kevés.

Persze az lenne a kívánatos, ha a pártok Romániában is eljutnának odáig, hogy leragadjanak egy koherens ideológiai elképzelés-rendszernél, de úgy látszik, ez most sem fog megtörténni.

Tehát, legalábbis a nyilatkozatokból ezt lehet érteni, még mindent felülír a Băsescu–PDL-vel szembeni harc. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a PNL inkább „ideológikusabb” tagjai nem fogadták túl lelkesen a szövetkezést Voiculescu pártjával. Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfő azt mondta: „Mi szükségünk a PC-re, egy kis pártra, mely nem tesz mást, csak balról jobbra sétafikál?!” Varujan Vosganian volt pénzügyminiszter Crin Antonescu PNL-elnök vezetési stílusát bírálta: „A tévéből értesültem, hogy ezt a szövetséget létrehozzák. Még a megállapodás tartalmát sem vitatták meg velünk”. Adriana Săftoiu, Băsescu elnök volt tanácsadója Voiculescu szekus múltjára és Antonescu azon kijelentésére utalt, hogy ezzel a szövetséggel a párt megkapja Voiculescu tévéinek támogatását és ezzel tovább erősödhet: „Akkor a Voiculescuval és az Antenakkal való szövetség helyett inkább szövetkezzünk a Nép Pártjával és az OTV-vel. Akkor látnak majd százalékokat!”. Ezzel a tévétulajdonos Dan Diaconescu által alapított pátra utalt. De a legplasztikusabb Ludovic Orban volt, aki azt mondta: „Amikor egy tigris és egy oroszlán elmennek vadászni, nem visznek magukkal egy büdösborzot is”.

Még nem teljesen világos, a PSD-s, PNL-s, PC-s boszorkánykonyhákban, ahol ezt a tervet kifőzték, milyen számítások alapján döntöttek erről a lépésről.

Tény, hogy a PC-nek van médiája és ezt a Traian Băsescu- és PDL-ellenes ellenzék rendelkezésére bocsátja. Csakhogy ezt tették eddig is, a legvirulensebb Băsescu-ellenes műsorok az utóbbi években az Antena3 hírtelevízióban voltak és vannak. Ettől függetlenül még mindig Traian Băsescu az elnök és a PDL a kormányzópárt.

Tény, hogy a PC számára előnyös, ha egy feltörekvő pártba (PNL) kapaszkodva biztosítja újbóli bekerülését a parlamentbe. De a PSD várhatóan hozza majd az eddigi 30–35 százalékát és a PNL is legfeljebb ennyit érhet majd el. Tehát nagyjából ugyanannyi esélye lenne bejutni, mint eddig. Ennek a lépésnek akkor lenne értelme, ha a PDL jobboldali választóiból a csalódottak a jobboldalon keresve alternatívát a PC-re szavaznának, mondjuk azért, mert a PNL-ben, mint jobboldali pártban sem bíznának. A logika ott bicsaklik meg, hogy a jobboldali választók (még az ideológiailag lazán kötődők is!) nehezen fogják jobboldali pártként elfogadni a PC-t. Ezért legfeljebb otthon maradnak, de nagyon valószínű az is, hogy a PNL és a PC összefogása sokkal inkább arra készteti majd őket, hogy eredeti szándékaikkal ellentétben mégis a PDL-re szavazzanak. Márpedig ez pont ellentétes a szövetséget szorgalmazók szándékaival!

Nem igazán tudták kommunikálni a szövetség létrehozásának időzítését sem. Az gyenge magyarázat, hogy március elejéig létre kell hozni, mert azután bizalmatlansági indítványt akarnak benyújtani a kormány ellen. Nem világos, hogy mi a szövetségalkotás és az indítvány benyújtása közötti összefüggés. Eddig is benyújtottak bizalmatlansági indítványokat (összesen nyolcat!) és sorra elbuktak, ezen, ha újabb támogatókat nem tudnak a parlamenten belül szerezni, az új szövetség sem fog sokat segíteni!

Másrészről a PC máig a PSD-vel volt szövetségben. Ezt most felmondták és szövetkeztek a PNL-vel. Ugyanakkor a PSD kijelentette, nagyon örvend ennek az új felállásnak és szívesen lép majd szövetségre a PNL–PC szövetséggel. Értik? Ha ilyen jól megértik egymást, akkor mi szükség ezekre a bábutologatásokra? Gondolom, az elkövetkező hetekben okosabbak leszünk.

Ugyanakkor az egész ügy komolyságára jellemző, hogy miután nagy csinnadrattával megkötötték a szövetséget, a két párt jogászai egy órával záróra után mentek el a bíróságra bejegyeztetni a szövetséget…

Címkék: pc basescu psd pdl antonescu acd voiculescu

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr232575641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása