Előző bejegyzéseimben gyakran bíráltam a romániai fő hírtelevíziókat, a Realitatea TV-t és az Antena 3-t. Továbbra is fenntartom, hogy főleg az utóbbi időszakban rendkívül elfogultak, bulvárra hajlók, a műsorvezetők gyakran inkvizítorként viselkednek a nekik kevésbé tetsző politikusokkal. Sok ügyet eltúloznak, sok aprócseprő dolgot elefánt nagyságúra fújnak fel. De…

De ugyanakkor hírtelevíziókként is viselkednek, tehát a fenti hibák ellenére igyekeznek jelen lenni az eseményeken, akár hazai, akár jelentős külföldi történésekről van szó. Ha kell, megszakítják az adást, a műsor 90 százalékát és elsősorban a politikailag aktív időszakot (reggel 8-tól éjfélig) valóban politikai, gazdasági, közéleti hírekkel töltik ki, meghívottakkal, szakértőkkel stb. Az e témák iránt érdeklődők legalább valamilyen fogalmat alkothatnak a pillanatnyi helyzetről és ha nem tetszik nekik a kommentár, akkor megtehetik, hogy lehalkítják a tévét és csak a képeket nézik. Nem akarnak kulturális, gasztronómiai, utazási, történelmi stb. magazinok lenni, mert erre vannak külön adók. Ha mégis vannak ilyen műsoraik, azok az adásidő alig néhány százalékát teszik ki.

E rövid bejegyzésemhez az apropót az egyiptomi események adták. E pillanatokban (16:35 óra van e sorok írásakor) a két fő hírtévé élő képeket sugároz Kairóból. A közvetítés már délelőtt elkezdődött, sorra kapcsolták a kiküldött tudósítókat, akár az övék, akár másoké (pl. az Antena 3-on megszólalt a tröszthöz tartozó Jurnalul Naţional által kiküldött Oana Dobre is, de a Radio România Actualităţi, a közszolgálati rádió riportere is). A stúdióból folyamatosan kommentárok hangzanak el, persze, vannak hülyeségek is, de elhangzanak érdekes dolgok is. A lényeg, hogy folyamatosan mennek a képek, nyomon lehetett követni, miként alakul ki a polgárháború közeli helyzet, hogyan jelennek meg a téren Mubarak hívei és hogyan kezdenek fokozatosan elfajulni a dolgok.

Volt egy szomorú sejtésem és próbaként bekapcsolódtam a magyarországi hírtévék adásába. Az külön történet, hogy úgy a Hír TV, mint ahogy az ATV is az interneten egy órával csúsztatják a műsorukat. Most komolyan! Mekkora bevétele származik a Hír TV-nek a pénzért elérhető élő műsorfolyamból, hogy megérje ezt a röhejes állapotot fenntartani? Érdemes azért a legfeljebb néhány ezer, rendben, mondjuk tízezer forintért ilyen provinciálisan viselkedni?

De miközben az afrikai kontinens egyik – a mi szemszögünkből nézve – legfontosabb eseménye zajlik, a Hír TV-n az Ősök tere, az ATV-n a Tévé ügyvédje ment. Tényleg olyan fontos műsorok, hogy nem lehetett egy ilyen esemény miatt sem megszakítani azokat? Tényleg olyan sokszor történnek ilyen események a közelünkben – hiszen Egyiptom itt van egy köpésre! –, hogy nem lehetett máskor újra levetíteni ezeket a műsorokat? Főleg úgy, hogy ezek mind felvételről mennek?! E két „hírcsatorna” egész műsorstruktúráját tekintve elavult, kiforratlan, átgondolatlan. A mostani viselkedésük csak ráerősít erre!

Végső elkeseredésemben megnéztem az MTV internetes élő adását is, ott valami rövidujjas blúzú (tehát nyári, szintén konzerv felvétel!) hölgyemény gépelt valamit, a hangra már nem is voltam kíváncsi, így nem tudom, miről volt szó, de nem is érdekes! A Duna TV-n pedig a Nyelvőrző megy éppen, tehát szintén konzerv!

Nagy erőfeszítésembe kerül nem általánosítani ezekből, de az, hogy gyakran a magyar politika is csak követi az eseményeket, reagál és – főleg – lemarad az eseményekről az ennek a köldöknézős mentalitásnak (is) a következménye! Döntéshozó hölgyek és urak a médiából, a politikából és általában véve a közéletből! Ideje nagyobb alázatot és érdeklődést mutatni és tanúsítani. A világ nem az Óbuda és Csepel-sziget közötti szűk területen kezdődik és ér véget! Hatékonyan tevékenykedni csak akkor tudnak majd, ha ráébrednek, hogy szemüket folyamatosan a külvilágon kell tartani (most nem egymás külföldi eszközökön keresztüli mocskolására gondolok!!!!), mert különben csak elszenvendői és nem alakítói leszünk az eseményeknek!

Címkék: média egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr82633834

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az egyiptomi tüntetőkkel - Hungarian solidarity 2011.02.02. 20:56:22

Mutassuk meg, hogy Magyarország a szabadság oldalán áll!Kilencedik napja tartottak a többnyire békés demonstrációk Egyiptomban, az elnök lemondását követelve. A mai napon Mubarak elnök verőlegényei (nemzetközi sajtó források szerint a rendvédelmi ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása