WikiLeaks és a magyarok 1b.

 2011.05.22. 00:07

A WikiLeaks-összefoglaló II. része

 

Eckstein-Kovács Péter szenátor 2008. április 14-én azt mondta a politikai tisztnek, hogy a pártja és a nemrég bejegyzett Magyar Polgári Párt közti tárgyalások képezték a legfontosabb ügyet a magyar etnikumúak számára a június 1-i helyhatósági választást illetően. Eckstein elismerte, hogy az MPP megjelenése mindkét magyar etnikumú tábort radikalizálta, tekintettel arra, hogy mindkettő azzal verseng a magyarság szavazataiért, hogy egyre nagyobb hangsúlyt helyez az autonómiára. Eckstein-Kovács Băsescu elnököt a Magyar Polgári Párt „keresztapja”-ként írta le. Băsescu az új párt létrehozását bosszúként bátorította amiatt, hogy az RMDSZ a PNL-vel szövetkezett a Tăriceanu-kormányban, de eszközként is arra, hogy megossza a magyar etnikumúak szavazatait. Toró Tibor (akkoriban RMDSZ-es képviselő – a szerz.), Tőkés László püspök egyik közeli bizalmasa is leírta április 15-én a politikai tisztnek az MPP és Băsescu közti „különleges kapcsolatot”, rámutatva arra, hogy Băsescu volt a kulcselem, ami az MPP új politikai pártként való bejegyzését illeti, az RMDSZ ellenvetései ellenére.

A Bukaresti Törvényszék 2008. január 29-én, négyévnyi halogatás után bejegyzett egy új politikai pártot, mely a magyar etnikumúakat képviseli, a Magyar Polgári Pártot. Az új párt célja alternatívát nyújtani az RMDSZ-szel szemben, melyet egyesek „korrupt pártnak tartanak, melynek vezetői a saját érdekeikért feladták a magyarság érdekeit”. Az MPP a 2004-es létrehozása óta támogatta az úgynevezett Székelyföld autonómiáját. A Băsescu elnök által nyíltan támogatott új pártnak saját jelöltjei lesznek a helyhatósági választáson. „Szász Jenőnek, az MPP vezetőjének és székelyudvarhelyi polgármesternek radikális elképzelései vannak és keményen támogatja a magyarok autonómiáját. Az MPP türelmetlenül várja a pénz ráeső részét Románia kormányától, amit normális esetben az RMDSZ-nek utalnak ki. Băsescu nyíltan támogatta az MPP-t és támogatást ígért Tőkés László euroképviselőnek, akit az MPP-n keresztül választottak meg”. Az RMDSZ vezetői azt állítják, hogy Băsescu a magyar etnikumú lakosságot meg szándékozik osztani, hogy bosszút álljon az RMDSZ-en a májusi felfüggesztése miatt. Az MPP bejegyzése után az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kelemen Hunor kijelentette, hogy „Băsescu elnöknek a PDL-n kívül most van egy magyar etnikai pártja is”. „A Székelyföld autonómiájának támogatói ismételten párhuzamosságokra mutattak rá a helyzetük és Koszovó között”, áll még a nagykövetség táviratában.

Egy 2008. november 26-i távirat szerint, egy erdélyi magyarok lakta övezetben tett látogatás során az RMDSZ-vezetők kijelentették, részt fognak venni a kormányzásban függetlenül attól, ki nyeri meg a választást és elismerték, a PDL nem fő választás, az erdélyi magyarok autonómiájával kapcsolatos konfliktus miatt. „Negatív tapasztalatunk van a Băsescu elnök pártjával való együttműködésben”, mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester, Antal Árpád az amerikai hivatalosságoknak. „Az RMDSZ mindig a választási időszakokban említi meg az autonómiát. Nem történtek konkrét lépések. Az autonómia gumicsonttá vált a kutyának – vagyis a választóknak”, mondta az amerikai hivatalosságoknak Sepsiszentgyörgyön egy MPP-tag. „Azt mondták nekünk”, áll még a nagykövetség táviratában, hogy „a magyar etnikumúak demoralizáltak az RMDSZ–MPP miatt”. Petre Străchinaru képviselő, az egyetlen kovásznai román parlamenti képviselő azt mondta nekünk, hogy „mi csak úgy teszünk, mintha lenne itt választási kampányunk. A románok tudják, hogy veszteni fognak”. Komor képet festett a kovásznai és hargitai románokról. „A legtöbb román elégedetlen, elegük van azokból a magyar etnikumúakból, akik azt állítják, hogy őket is képviselik, de a román politikusokból is, akik semmibe veszik a kétségbeejtő helyzetüket”. Străchinaru az RMDSZ-es politikusokat a térség fejlődésének elszabotálásáért hibáztatta, hogy megtartsák a magyar etnikai előnyt. Több alkalmazási esély, így gondolkodnak ő, megnyitja majd a kapukat a románok hulláma előtt és a magyarokat kisebbségivé teszi a térségben. A marosvásárhelyi PDL-s polgármester, Dorin Florea azt mondta: „az RMDSZ-es vezetőket nem érdeklik az infrastruktúrával és a gazdasággal kapcsolatos valós ügyek”. Vegyes lakosságú város lévén, az alpolgármester magyar és „most őt nyomás alatt tartja az RMDSZ, hogy ne működjön velem együtt. Égbe kiáltó, hogy nekünk jelentős infrastrukturális és ingatlanterveink vannak és nincsenek olyan RMDSZ-es minisztereink, vagy parlamenti képviselőink, akik megpróbálnák megvalósítani ezeket a terveket. Ezzel szemben ők a saját NKSZ-eiket arra bátorítják, hogy akadályozzák meg őket”, mondta még a polgármester az amerikaiaknak.

 

(Forrás: Jurnalul Naţional, 2011. május 20.)

Címkék: orbán autonómia rmdsz wikileaks basescu magyar magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr142922622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása