Mint várható volt, a még el sem kezdődött jövő évi választási kampányban a jelenleg kormányzó Demokrata-Liberális Párt (PDL) repülőrajtot vett. Tekintettel mostani mélyrepülésére, nem is tehetett mást.

Ma nem kívánok a kormányfő önfényező nyilatkozataival foglalkozni, melyek szerint egész Európa Románia csodájára jár, mert ezt még akár természetesnek is lehetne tekinteni. Mégis mit mondjon? Hogy szinte egyetlen területet sem nevezhetünk meg, ahol nyomai lennének a döntések alapos előkészítettségének és koherenciájának? Ezt, ugye, nem várhatjuk…

Szintén nem térnék ki Traian Băsescu elnök minapi meredek kijelentésére sem, mely szerint, hiába szerez az ellenzéki pártokból létrejött Szociál-Liberális Szövetség (USL) jövőre akár 50 százalék plusz egy szavazatot, akkor sem fog a körükből miniszterelnököt jelölni, mert az alkotmány állítólag csak párt esetében ró rá ilyen kötelezettséget, pártszövetség esetében nem. Nos, ez már tényleg akkora ostobaság, hogy rá lehet támaszkodni! Még a román gumi-jogszabályokat meglehetősen rugalmasan kezelő elnöktől is! Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem teszi, vagy nem próbálja meg majd megtenni, csak azt, hogy ostobaság!

Ellenben ma közlöm az újdonsült munkaügyi miniszter, Sebastian Lăzăroiu Adevărulnak adott interjúját, amiből több következtetést is levonhatunk a jövőre induló kampányról. Először is azt, hogy talán minden eddiginél kíméletlenebb és mocskosabb lesz. Mindkét oldalról!

Másodsorban azt, hogy totális lesz, amelyben nem ejtenek foglyokat és nem hagynak hátra sebesülteket.

Harmadsorban pedig azt, hogy valószínűleg vége lesz az utóbbi kampányok magyar–román viszonnyal kapcsolatos nyugalmának és várhatóan a „magyarkártyá”-nak jelentős szerepe lesz. Egy kivétellel, ha az esetlegesen induló több magyar szervezet más-más táborhoz fog csatlakozni. De ez majd később fog kiderülni.

Kicsoda Sebastian Lăzăroiu és miért érdemes elolvasni ezt az interjúját? Önmagáért Lăzăroiuért nem lenne érdemes. Elsősorban azért, mert a maga körül kialakított nimbusz ellenére sohasem volt igazán jó szakember. Szociológusként nem nagyon hagyott maradandó nyomokat a román politikai életben, bár kétségtelenül jól tudta eladni a semmit.

A szociológusi pályát elhagyva lett Traian Băsescu elnök egyik tanácsadója, az elnök mandátumának elején ahhoz a körhöz tartozva, mely szinte már személyi kultuszt épített ki az akkor valóban nagyon újszerűnek tűnő Băsescu köré.

Az elnöki tanácsadói tisztségből idén távozott. Látszólag azért, mert az RMDSZ-ről meglehetősen negatívan nyilatkozott. Szerintem ez tévedés. Nem hiszem, hogy Băsescunak különösebb álmatlanságot okozna, hogy az egyik tanácsadója odamondogat az RMDSZ-nek.

Ezzel szemben sokkal valószínűbb, hogy küldetése van, mégpedig az, hogy a kormányon belül erősítse az elnök embereinek körét. Miért gondolom ezt? Elsősorban azért, mert munkaügyi miniszteri kinevezése előtt Sebastian Lăzăroiu egyenesen lemondásra szólította fel Emil Boc kormányfőt, azt állítva, hogy enélkül sem a kormány nem szerzi vissza hitelességét, sem a PDL a hatalmat, vagy legalábbis az esélyét. Alig néhány hónappal később viszont tárcát fogad el ugyanazon Boc kormányában. (Az már valószínűleg az összeesküvés-elméletek körébe tartozik, hogy elődjének egy ügyészség által megszellőztetett korrupciós vád miatt kellett távoznia, de amiről azóta egy hangot sem lehet hallani!)

Ebből két dolog következik: 1. Sebastian Lăzăroiu egy jellemtelen alak, aki a hatalomért bármire képes, még saját elvei lábbal tiprására is. 2. Mint írtam, küldetése van és az elnök utasítására cselekszik. Persze a második nem zárja ki az elsőt.

Ezzel nem állítom, hogy a mostani interjúban szereplő állításokat az elnök mondta tollba. Lăzăroiura jellemző, hogy innen-onnan összeszedett pletykák, vagy egyszerű háttérbeszélgetések alapján mindenféle elméleteket gyártson, melyeket elég sejtelmesen ad elő, hogy úgy tűnjön, ő „a” szürke eminenciás, vagy legalábbis az egyikük. De a különféle utalgatások (a PDL-nek lekötelezett, vagy legalábbis zsarolható Pontaról, a liberális szökevényekről stb.) nem a valóságtartalmuk miatt érdekesek, hanem a tálalás módja miatt. És ez még csak a kezdet kezdete…

 

Exkluzív: Lăzăroiu a „PDL jármű”-ről és Hófehérke cipellőjéről

 

Sebastian Lăzăroiu az Adevărulnak adott interjújában kijelenti, hogy az USL egy rozoga és kockázatos építmény, a szociáldemokraták pedig ősszel csatlakozhatnak egy regionalizálást és egykamarás parlamentet támogató szupertöbbséghez.

Nem hisz a PNL–PDL Szövetség újjáalakulásában, de nem zár ki egy erős jobbközép szervezetet sem, amihez a liberálisok egy része is csatlakozna. Arra a kérdésre, hogy Hófehérkére utal-e, azt állította, hogy ez „már létezik, de nem látjuk”, a regionalizálás lévén Hófehérke „cipellője”. A volt elnöki tanácsadó azt állítja még, hogy Dinu Patriciu nem fogja hagyni a PNL balra csúszását. A „PDL jármű”-ről azt mondja, hogy az nem indult újra, mert még nem szabadult meg a politikai klientúrától, de a dolgok el kezdtek mozogni.

Adevărul: Mikor fogják növelni a béreket?

Sebastian Lăzăroiu: Amikor a költségvetés megengedi. Lehet, hogy ez 2012. január 1-e, március 1-e, meglehet, hogy szakaszokban fog történni. Meg kell néznünk a pénzügy elemzését a költségvetési bevételekről. Meg kell őriznünk egy bizonyos óvatosságot, mert a jelenlegi nemzetközi kontextus egyáltalán nem kedvező, körülöttünk ledőlnek a dominók. Lecsaphat még egy válság, biztosan felkészültebbek leszünk, de ne ismételjük meg a 2007–2008-as történetet.

Fennáll annak a veszélye, hogy ez a történet 2012-ben megismétlődik, választási év lévén?

Veszélyek vannak, de én azt mondanám, ezek kisebbek, mint ahogy azt hat hónappal ezelőtt hittem volna. Az ellenzék hat hónappal ezelőtt totális nyüzsgésben voltak bér-, nyugdíjemelésekkel, hogy ők előrehozott választással azonnal hatalomra fognak kerülni és növelni fogják a béreket és nyugdíjakat. Valóban akár meg is ijedhettél ettől a diskurzustól. Az utóbbi időben azt látom, hogy diskurzusuk valamivel képmutatóbb lett és látszólag felelősebb.

Traian Băsescu populizmussal vádolta önöket a béremelésekre vonatkozó bejelentés miatt. Miként válaszol?

Nem tudom pontosan, mert nem láttam… Nem hiszem, hogy rám utalt… Őszintén nem követtem figyelemmel, nem tudom pontosan, ki jelentette be a béremeléseket…

Ön is a bérek emelésének lehetőségéről beszélt…

Én azt mondtam, hogy lehetséges a bérek 2012-től kezdődő emelése és csak akkor, ha a költségvetési források ezt megengedik. Ez volt az én nyilatkozatom és azt hiszem, ez a helyes nyilatkozat.

Az elnök nemrég a PDL-s „tömeg”-et bírálta, mely az RMDSZ-szel együtt ellenezte a regionalizálást. Elmondhatjuk, hogy eltemették ezt a tervet? Hogy ez az elnök egyik kudarca?

Nem hiszem, hogy a PDL szintjén nincs támogatottsága a regionalizálásnak. Az más, hogy vannak a PDL-ben olyanok, akik nem boldogok vagy a régiók számával, vagy azzal, ahogy a regionalizálás történik, de a párt többségében támogatja a tervet. Az RMDSZ feltételekkel támogatja, megvannak a maguk etnikai érzékenységeik, azt hiszem, ez távolról sem kudarc. Azt hiszem, hogy csak tartanak egy nyári szünetet, hogy mindenki elemezhesse álláspontját, persze vannak politikai számítások is, mit nyer és veszít politikailag mindegyik, de jó, hogy van ez a vakáció, amikor mindenki elvégezheti a maga számításait és ősszel biztosan újra előkerül ez a téma. De azt hiszem alapvetően fontos, hogy a dolgok be legyenek fejezve a helyhatósági választásig, mert ezeknek a régióknak, ahogy azokat majd létrehozzák és amennyi lesz, már jövő évtől törvényesen megválasztott vezetőséggel kell rendelkezniük, hogy működhessenek.

De mégis hogyan lehetne ezt végrehajtani, tekintettel arra, hogy nincs e tervet támogató parlamenti többség?

Én nem érzékeltem nagy nézetkülönbséget a regionalizálás esetében: az RMDSZ évek óta beszél a fejlesztési régiók átszervezéséről, a PSD világosan megmondta, hogy egyetért vele, de meg akarja tartani a megyéket, a PNL nem tudom… nem volt semmilyen álláspontja, a PDL támogatja ezt a nagyobb régiókból álló és megyék nélküli tervet. Már csak össze kell hangolni az álláspontjaikat. Nem lepne meg, ha a PSD végül támogatná a tervet, mert azt látom, hogy a PSD intenzíven támogatja a jelenlegi kormány lépéseit. Nem lepne meg, ha szeptembertől lenne egy szupertöbbségünk, amihez a PSD is csatlakozna a jelenlegi többséghez képest és támogatná a regionalizálást és akár még az alkotmánymódosításokat is – a 300 képviselőt és az egykamarás parlamentet. Ne becsülje le a PSD-t, mert a PSD-nek ott van Victor Ponta és neki is vannak érdekei. Pontanak is megfelel, ha megszabadul a kiskirályoktól, neki elsősorban, talán a PSD-ben másoknak nem. Azt hiszem, a PSD e pillanatban talán jobban, mint a PNL jól elgondolkodik azon, hogy még négy évet ellenzékben akar maradni, vagy kormányra akar kerülni, azt hiszem, nagyon komolyan elemzi ezt a dolgot, mert időközben meggyőződtek arról, hogy az USL-s terv rozoga, kockázatos.

Azt mondta, az USL rozoga építmény. Sever Voinescu nemrég a PDL–PNL Szövetség helyreállítása mellett szállt síkra, milyen esélyt ad ennek a forgatókönyvnek?

Ami meghalt, az meghalt és el van temetve. Nem lesz többé ilyenfajta szövetség, de nem zárom ki, hogy lesz egy erős jobbközép szervezet, amibe a jelenlegi PNL-ből is belépnek liberálisok.

Arra a konstrukcióra utal, amit régebben Hófehérkének nevezett el?

Ha már rákérdezett Hófehérkére… Mi látjuk Hófehérkét, de nem tudjuk, hogy ő az. A regionalizálás Hófehérke egyik cipellője, egy lábacskát látunk Hófehérkéből. Ez a regionalizálás. Hófehérke nem feltétlenül egy új politikai szervezet, ez egy új intézményi rend, márpedig a regionalizálás egy új intézményi rendet szül.

Az elnöki bírálatokon túlmenően eddig a PDL és az UNPR támogatták a regionalizálást.

Igen, de azt hiszem, az RMDSZ is meg fogja érteni, hogy az etnikai érzékenységeken túllépve, a regionalizálás fontos a fejlődéshez. A székelyek nem fogják elveszíteni kulturális identitásukat.

Nemrég olyan találgatások voltak, hogy van egy közeledés Traian Băsescu és Dinu Patriciu között, ön volt elnöki tanácsadóként mit tud, kapott ilyen jellegű jelzéseket?

Nem tudom. Egy adott pillanatban azt láttam, hogy Dinu Patriciu valahogy egy hullámhosszra került a kormánnyal a liberális, sőt ultraliberális irányultsága miatt. Nem értek egyet sok liberális álláspontjával, melyek a szélsőségesség felé hajlanak, mint amilyen a magán igazságszolgáltatás, amilyen az, hogy az IMF rosszat tesz nekünk. De végső soron joga van ehhez és a liberalizmusnak több árnyalata van, ő a szélsőséges árnyalat felé hajlik. És valószínűleg rájött, hogy e pillanatban van az USL, mely ultrapopulista, ultrademagóg és van a PDL a PDL körüli koalícióval, amely nem teszi meg éppen azt, amit Dinu Patriciu mond – hogy 200.000 tisztviselő maradjon –, de tesz valamit ebbe az irányba, vagyis egy liberális állam felé és az állam költségeinek csökkentése felé halad, amivel ő is egyetért. Azt hiszem, itt találkozunk, amikor erről van szó.

De elképzelhető ez a forgatókönyv?

Sohasem beszéltem Dinu Patriciuval, persze, voltak megbeszéléseim PNL-n belüli emberekkel… azt hiszem, Dinu Patriciu nem fogja hagyni, hogy a párt teljesen bal felé csússzon. Nem tudom, hogy fogja megtenni, milyen eszközökkel fog cselekedni.

Baconschi jó elnöknek, Prigoană jó polgármesternek

Mi változott az Országos Konvenció óta, a párt ugyanolyan rosszul áll a felmérésekben, miért nem indult el a PDL-s jármű?

A PDL-nek meg kell szabadulnia a politikai klientúrától, ha az alapnál alkalmatlan, korrupt emberek vannak, az a PDL képe. Ez marad meg, a többi mese. Örvendek, hogy a kongresszus után a párt elkezdte újraértékelni ezeket a vezetőségi tisztségekben, decentralizált intézményekben lévő embereket. A dolgok változni kezdtek, még ha a felmérések nem is mutatják a jármű újraindulását.

Az év elején azt mondta, hogy a kormány iránt bizalom visszaszerzéséhez a kormányfő lecserélésére van szükség. Fenntartja ezt az álláspontját?

Nem akarom kommentálni. Akkor politikai elemzőként beszéltem, ez volt az elemzésem, az értékelésem és most már óvakodom attól, hogy politikai elemzéseket végezzek, megpróbálok többet politizálni.

Mégis, úgy gondolja, hogy Emil Boc képes egy jobb választási eredmény felé vezetni a PDL-t?

Azt hiszem, siker volt újraválasztása a PDL élére. Azt hiszem, ez nyereség a pártnak, mert ha nem így történt volna, a PDL-nek tényleg lett volna egy gondja idén is, jövőre is, azt jelentette volna, hogy megtagadja azt, amit az utóbbi két évben tett, népszerűtlen lépéseket, de olyan lépéseket, melyek most éreztetik hatásukat. Ha nem választották volna meg, ez nagyon rossz jelzés, hiba lett volna.

A bukaresti PDL-nek van ellenjelöltje Sorin Oprescuval szemben?

Én Silviu Prigoanăt látom, látom hogyan áll a felmérésekben és ezen kívül látom a jelölti profilt. Valójában Silviu Prigoană és Cristian Piedone azok, akik legyőzhetnék Sorin Oprescut. Ez egy felméréseken, de nemcsak azokon alapuló elemzés, mert egy kevésbé ismert, de jó potenciálú ember kirobbanhat, márpedig ők ketten e tekintetben jól állnak. A PDL-nél Prigoană áll a legjobban.

Traian Băsescu azt mondja, a románoknak már eléggé elegük van a játékos-elnökből és sokkal inkább egy értelmiségit szeretnének. Ki felel meg a profilnak?

Teodor Baconschi.

Baconschin kívül?

Lehetne még Sever Voinescu. Persze utópia azt hinnünk, hogy az emberek hirtelen nem akarnak már egy erős elnököt és egy reprezentatív és intellektuális uralkodót szeretnének. Egyértelműen lesz egy átmenet egy erős játékos elnökről egy olyan elnökre, aki rendelkezik valamennyivel Băsescu jó tulajdonságaiból, de aki jobban igyekszik majd fenntartani egy szolidaritást. Ez a profilváltás magának Traian Băsescunak köszönhető, mert stílusával megrázta a rendszert és az intézmények kezdenek újrarendeződni, a remény pedig az, hogy a rendszer 2014-ig stabilizálódik és akkor az embereknek már nem lesz szükségük földrengésekre, hanem egy olyan személyre, aki jobban odafigyel a társadalom egyensúlyaira.

Szokott még konzultálni Traian Băsescuval?

Igen, beszélünk, én munkaügyi miniszteri minőségben, ő elnöki minőségben, de ritkán…

Ha már amúgy is áttért a tanácsadói tisztségről egy végrehajtói tisztségre, számításba veszi indulását a következő választáson?

Nem gondoltam erre.

Victor Pontanak adósságai vannak a PDL-vel szemben

Victor Ponta azt írta az IMF vezetőjének, hogy támogatja a kormány szociális lépéseit, beleértve a nyugdíjaskosárt. Mivel magyarázza a PSD-s vezető támogatását?

Nem lep meg Ponta támogatása. És nemcsak a szolidaritási kosárról van szó. Ponta megértette a három héttel ezelőtti üzenetemet, nevezetesen azt, hogy amikor kapsz, akkor vissza kell adnod. Azt mondtam még, hogy a PDL-től segítséget kapott a PSD-n belüli választáskor és mindenki nekem esett. Most, amikor Ponta azt bizonyítja, hogy van valami visszafizetendője, már senki sem kérdi meg tőle, miért teszi. Kérdezzék meg tőle! Lehetséges, hogy ő is azt képzeli, ha engedékenyebb lesz a kormánnyal, akkor megszabadul a DNA-s (Országos Korrupcióellenes Ügyészség – RS) gondjaitól, csakhogy én úgy hiszem, csalódni fog, mert a DNA-t senki sem ellenőrzi, bár ő másképp hiszi.

Úgy gondolja, gondjai lesznek a DNA-val?

Úgy tudom, hogy az ANAF-osok (az adóhatóság – RS) már elküldték… már bejelentést tettek az Ügyészségen, vagy a DNA-nál, nem tudom pontosan. És valószínűleg megijedt és engedékenyebbé vált a kormánnyal, csakhogy téved, ha azt hiszi, hogy valakinek van egy gombja az ügyészségen és majd megnyomja. Én derűlátó voltam, amikor Victor Pontat megválasztották a PSD elnökének, még ha tudtam is, hogy egy kiskirályokból álló koalíció támogatja, még ha tudtam is, hogy a PDL-ből egyesek azért támogatják, mert egy gyenge emberre volt szükségük a PSD élén. Azt mondtam, uram, ki tudja, ez az ember meglepetést fog okozni. Nekem tetszett, amikor a TSD (Szociáldemokrata Ifjúság – RS) főnöke volt, a guevarás stílussal, új lendületet hozott egy olyan pártban, amely 1990-ben a Kommunista Párt kövületeivel érkezett. Most annyira megváltozott, hogy átvette Iliescu diskurzusát, vagy Năstase diskurzusát, akik a PSD egy premodern szakaszát képviselik, azonnal magáévá tette a régi PSD-s vezetők diskurzusát. Szomorú azt látni, amikor egy fiatal politikus belép a PSD régi figurái sorába. Csalódást okozott, azt hiszem, ez a szó jellemzi a legjobban.

Leonard Orban esélyes az európai pénzekkel foglalkozó minisztérium élére

A kormányátalakításra szeptemberben kerül sor az európai pénzekkel foglalkozó minisztérium létrehozásával együtt?

Nem tudom, nem kapcsolnám össze a kormányátalakítást és az európai pénzekkel foglalkozó minisztérium létrehozását. A minisztériumot minél hamarabb létre kell hozni, ahogy megkezdődik a parlamenti tevékenység. A kormányátalakítás egy másik vita. Nehéz véleményt mondanom a pillanatról. A kormányátalakítás nem olyan drámai helyzet, ahogy azt a sajtó néha bemutatja, ez normális helyzet minden kormányban. A kormány új figurák érkezésével nyeri vissza hitelességét, nyugodtan kell nézni.

Az elnök azt mondta, a kormányfővel megállapodásra jutottak az európai pénzekért felelős jövendőbeli miniszter nevét illetően. Leonard Orban esélyes? Megfelel a profilnak?

Igen, Leonard Orban tapasztalt és Brüsszelben nagyon hiteles személy, lehetséges név lehet e tárcához. De nem vagyunk híján olyan személyeknek, akik beleillenek ebbe a profilba. Például Bogdan Mănoiu az európai ügyek főosztályáról. De vannak mások is, akik kevésbé ismertek és akik meggyőződésem szerint megfelelnének. De persze, Leonard Orban biztos is volt Brüsszelben és jól ismeri az ottani dolgokat, jó kép van róla és szükségünk van ilyesmire.

Az elnökről, az értelmiségiek lenézéséről és Mihály királyról

Andrei Pleşu egy interjúban nemrég azt mesélte, hogy Traian Băsescu lenézi az értelmiségieket, de elég pragmatikus volt ahhoz, hogy megértse, szüksége van a támogatásukra…

Elnöki tanácsadó voltam és hosszabb ideig, mint Pleşu úr. Sohasem volt az az érzésem, hogy Traian Băsescu lenézi az értelmiségieket. Tényleg nem, nem a nyilvános diskurzusról beszélek, hanem a belső beszélgetésekről. Az a tény, hogy néha nyilvánosan bírálta egyes értelmiségiek egy bizonyos realizmushiányát nem jelent semmiféle lenézést.

Miként kommentálja a Mihály király „árulásá”-ról szóló kijelentéseket?

Ezek vélemények, nem egy történész véleményei voltak, egy politikus véleményei voltak, aki valamiképpen azt akarta elmondani, hogy mit tett volna a helyében. A történészek mindig találnak körülményeket, elemzik a kontextust, de ez nem elemzés volt, egy politikus véleménye volt egy másik politikusról, aki egy adott pillanatban feladta, lemondott a hatásköreiről, nyomásra, nem tudom, egy nagyon zavaros kontextus volt abban az időszakban.

Roxana Preda

(Adevărul, 2011. augusztus 3., 07:08)

 

Címkék: választások usl basescu pdl lazaroiu

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr253125192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása