Érdekes hírek érkeztek Bukarestből. Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnököt a bíróság jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, majd a politikus nyakon lőtte magát.

Egyelőre két cikket közlök az ügyről:

Adrian Năstaset két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték – jogerős döntés

 

A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőbíróság (ICCJ) jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Adrian Năstaset a „Minőség trófeája” aktában, amiben a 2004-es választási kampányra történő pénzgyűjtéssel vádolták, amikor a PSD nevében indult az államfőségért.

A Minőség trófeája aktában a döntés jogerős és végrehajtásra vár. Adrian Năstasenak 24 órán belül meg kell jelennie a fogdánál.

Adrian Năstase az ICCJ szerdai döntése nyomán az első olyan posztdecemberi (1989 decembere utáni – PZS) miniszterelnök lesz, akit végrehajtandó börtönbüntetésre ítéltek.

Az ICCJ öt bíróból álló testülete részben elfogadta Adrian Năstase és a Minőség trófeája akta többi vádlottjának fellebbezését.

Ennek megfelelően a bíróság megsemmisítette azt a januári ítéletet, melyben Adrian Năstaset két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték és az újratárgyalás során megváltoztatta a vád jogi besorolását.

A Năstase esetében figyelembe vett új bűncselekménnyel kapcsolatosan a bírók úgy döntöttek, hogy a volt kormányfőt szintén két év letöltendő börtönbüntetésre ítélik.

„Minden vádlott esetében elfogadják a fellebbezést, megváltozik Adrian Năstase tettének jogi besorolása, de Adrian Năstase esetében megmarad a két év letöltendő börtönbüntetés és a bizonyos jogoktól való megvonás”, jelentette be az ICCJ bírónője.

Ugyanabban az aktában Irina Jianut 6 év letöltendő, Marian Popoviciot 5 év letöltendő, Bogdan Popoviciot 6 év letöltendő és Diana Gasparoviciot 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A döntést egyhangúlag hozták meg.

Ugyanakkor az ICCJ szerdán Adrian Năstaset a két éves börtönbüntetés után további két évre eltiltották bizonyos polgári jogok gyakorlásától.

Adrian Năstase ítélete a 62. születésnapja előtt két nappal született. 1950. június 22-én született.

Reakciók Adrian Năstase elítélésére

Ahogy az várható volt, a politikusok reakciója Adrian Năstase elítélésére nem váratott magára. Úgy a szociáldemokraták, mint ahogy a liberálisok védelmükbe veszik és aggodalmukat fejezik ki az ICCJ döntése miatt, kijelentve, hogy „van egy gond az igazságszolgáltatással, egy nagyon nagy”. Sőt, a szociáldemokraták javaslattal is előálltak: Traian Băsescu adjon kegyelmet Adrian Năstasenak, „a kormányfői mandátuma alatti jó kormányzás nevében”.

Ezzel szemben az ellenzék méltatja az ICCJ ítéletét a Minőség trófeája aktában, kijelentve, „ez az igazságszolgáltatásnak a politikai befolyástól való elválasztásának világos jele”.

Lucian Bolcaş, a szerdán a Minőség trófeája aktában két év börtönre ítélt Adrian Năstase ügyvédje megdöbbentnek mondta magát a bírói döntés miatt.

„Kérem, bocsásson meg, de ez a döntés nem meglep, hanem megdöbbent. Nemcsak Năstase sorsáról van szó, olyan ember ő, aki ártatlanul kerül börtönbe, ez egy dráma a román igazságszolgáltatás számára”, mondta Bolcaş az Antena3-nak egy telefonos bejelentkezésében.

„Hogyan erősíthetsz meg egy olyan ítéletet, amikor a bíró a saját kezével írta le, hogy nincsenek közvetlen bizonyítékok, de ő tudja, hogy a korrupciót képviselte a 2000-es években? Ilyenfajta ítéleteket csak a katonai bíróság 50-es évekbeli ítéleteinek átlapozásakor olvastam”, háborodott fel Bolcaş.

Năstase ügyvédjének véleménye szerint, ez a döntés „idehaza visszavonhatatlan”, de „az Emberi Jogok Európai Bíróságát felkérik majd, hogy mondjon véleményt erről az ügyről”.

Ion Cazacu ügyvéd, Adrian Năstase másik ügyvédje szintén kijelentette, hogy a Minőség trófeája aktában meghozott döntése a legnagyobb jogi tévedés, amiről tud, egy indokolatlan döntés és hogy azt biztosan megtámadják az EJEB-en.

„Megdöbbentett ez a döntés, a legnagyobb jogi tévedésnek tartom, amiről tudok és semmilyen kommentárt nem akarok hozzáfűzni. Adrian Năstaset és további öt személyt egy olyan akta alapján ítélnek el, amiben nincs semmilyen bizonyíték. Ez csak egy megalapozatlan döntés. Szégyenlem, hogy ezen az aktán végzett hat és fél évnyi munka után én, ügyvédként, kaptam egy olyan jogi leckét, amiben több mint 15 kivételünket és kérésünket utasítottak el”, mondta Cazacu.

Marian Vanghelie PSD-s alelnöke szerdán, Adrian Năstase kormányfő két év letöltendő börtönbüntetésre ítélését kommentálva kijelentette, hogy a mocskos politikai játéknak nincsenek határai, úgy értékelve, hogy az elítélés e politikai játék eredménye.

„A politikai játéknak nincsenek határai. Nem így kell a gondokat Romániában megoldani. Az elítélésről szóló döntés a mocskos politikai játék eredménye. Már nincsenek határok”, mondta Vanghelie.

Úgy értékelte, az elítélés egy bizonyítékok nélküli aktán alapult és rámutatott arra, hogy nem bizonyos 2004-es választási kampánydolgok vitáján múlik a korrupció Romániában.

„Nem vagyok Adrian Năstase híve. De úgy hiszem, hogy egy bizonyítékok nélküli aktában, ami vitatható, választási kampányból való dolgokon – nem ez a korrupció Romániában. A korrupció az okos fiúknál van, akik több száz millió eurót lopnak az energiaszerződésekből”, mondta Vanghelie.

Crin Antonescu PNL-elnök azon a véleményen van, hogy az Adrian Năstase esetében hozott döntés nem fog kihatni az USL, vagy a kormányzás arculatára és még kevésbé a parlamenti választásokra. Antonescu szerint, meg kell említeni Năstase jó tetteit is és kihangsúlyozza, hogy a román igazságszolgáltatás nem vált hirtelen „tisztává”.

„Nem látok semmilyen közvetlen hatást egy romániai elsőrangú ember elítélése és az USL kormányzása között. Nem hiszem, hogy kihat majd a kormányzásra. A kormányzásnak meglesznek azok a sikerei, kudarcai, melyeket a saját teljesítményével tud majd elérni… Nehéz megmondani, nem vagyok sem szociológus, sem tanácsadó, az én véleményem szerint nem…”, vélekedett Antonescu.

A szociáldemokrata Dan Şova meglepettnek mondta magát a döntés miatt és kihangsúlyozta, hogy Năstaset „bizonyítékok nélkül ítélték el”. „Ügyvédként engem aggaszt”. „Azt hiszem, van egy gondunk az igazságszolgáltatással, egy nagyon nagy…”, mondta Şova.

A szenátusi jogi bizottság elnöke, Toni Greblă kijelentette, hogy ha Traian Băsescu elnök helyében lenne, a kormányfői mandátuma alatti jó kormányzás nevében kegyelmet adna Adrian Năstasenak.

„Ha Traian Băsescu elnök helyében lennék, kegyelmet adnék”, mondta Greblă. Azzal érvelt, hogy Adrian Năstase olyan miniszterelnök volt, akinek a mandátuma alatt a gazdaság pozitív fejlődést mutatott. „Úgy vélem, elegendő lenne a két év felfüggesztett figyelmeztetése, tekintettel Adrian Năstase jó tulajdonságaira”, tette hozzá.

„Érzelmileg számomra ez szomorú pillanat. Értékelte Adrian Năstaset intellektuális tulajdonságaiért, azért, ahogy diplomataként vezette az országot”, mondta még Greblă.

Mihai Voicu PNL-alelnök szerdán kijelentette, hogy meglepte Adrian Năstase elítélése.

A Newsinnek kijelentette, hogy tartalmilag nem tudja kommentálni a bíróság döntését.

Az ellenzék szerint nem volt politikai játék, hanem az igazságszolgáltatásnak a politikai befolyástól való világos elválasztásának jele

Ezzel szemben a demokrata-liberális Cristian Preda úgy értékelte, az Adrian Năstase ügyében hozott szerdai döntés „világos jele az igazságszolgáltatás elválasztásának a politikai befolyástól”. Cristian Preda a blogján közzétett „Egy bátor igazságszolgáltatás” című bejegyzésében azzal folytatja, hogy „Grăjdan kinevezése az ISC-hez kétségbeesett próbálkozásnak bizonyult e per akadályozására”.

Preda azzal fejezi be, hogy meg kell tapsolni az igazságszolgáltatás bátorságát.

Monica Macovei PDL-s euroképviselő szerdán kijelentette, hogy a Minőség trófeája ügy, amiben Adrian Năstase volt kormányfőt két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, nem volt politikai akta.

A saját blogján „Nem volt politikai akta!” címmel közzétett bejegyzésében Macovei azt írja, hogy „a Legfelsőbb Bíróság ma megerősítette, a Minőség trófeája akta valódi akta volt, szilárd bizonyítékokkal és nem politikai akta”.

„A Legfelsőbb Bíróság öt bírója ma megmutatta nekünk, hogy függetlenek és erősek, hogy ellen tudnak állni a politikusok nyomásainak, arroganciájának és megfélemlítéseinek. Ez a jogerős ítélet erős jelzés a románok számára, hogy a politikusok nem állnak a törvények felett”, folytatja Macovei.

A demokrata-liberális Teodor Baconschi szerdán, a Newsinnek Adrian Năstase elítéléséről azt mondta, hogy „a bíróság bármely jogerős ítéletét tiszteletben kell tartani”, hozzátéve, hogy ez egy „emblematikus” pillanat egy olyan igazságszolgáltatás számára, mely már nem áll politikai ellenőrzés alatt.

„Nem tehetünk egyebet, mint tiszteletben tartjuk az igazságszolgáltatás ítéletét egy hosszadalmas, sok irányváltással és társadalmi és politikai feszültségben zajló per végén, ám az biztos, hogy az igazságszolgáltatás bármely jogerős ítéletét ennek megfelelően kell tiszteletben tartania minden román állampolgárnak”, mondta.

Radu Berceanu PDL-s vezető is értékelte Adrian Năstase két év letöltendő börtönbüntetésre történt elítélését, a Mediafaxnak kijelentve, hogy az igazságszolgáltatás szabad, hozzátéve: „Íme, ez megtörténik jobb helyeken is!”.

A per utolsó tárgyalási napján Năstase azzal vádolt, hogy az egész diverzió

A per utolsó, június 13-i tárgyalási napján a DNA ügyésze a büntetés emelését kérte a volt kormányfő esetében, azzal indokolva, hogy alapfokú bíróság túl kicsi, két év börtönt jelentő büntetést alkalmazott Adrian Năstase esetében, a vádban szereplő tettek veszélyességi fokához képest.

Az ICCJ öt bíróból álló testülete előzőleg elutasította az Adrian Năstase ügyvédjei által június 6-án benyújtott kérését, hogy hallgassanak meg 30 tanút és dokumentumokat kértek, melyek tanúsítják Ioana Bogdan bírónő elnöki rendeletben történt kinevezését.

A Năstase ügyvédjei által tanúként meghallgatni kívánt 30 személy között volt Victor Ponta, Radu Mazăre, Dan Matei Agathon, Alin Teodorescu és az ISC volt főnöke, Constantin Grăjdan.

Năstase az intézmény folyosóján azt mondta az újságíróknak, hogy reggel 5 órakor nem beszélt az ISC volt főnökével és hogy az egész egy DNA által kitervelt „diverzió”. […]

Năstase mindig is azt állította, hogy aktáit a DNA gyártotta bizonyos Traian Băsescu elnöktől érkezett politikai utasítások nyomán.

 

Forrás: Ziare.com, 2012. június 20., 18:40

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare - decizie DEFINITIVA

 

Adrian Năstase nyakon lőtte magát: mentővel kórházba vitték

 

Adrian Năstaset szerda este hordágyon, lehunyt szemmel vitték mentőkocsiba a Zambaccian utcai lakásából, egy kék takaróval letakarva és egy kék sállal a nyaka körül.

A rendőrség szerint, melyet a Mediafax idézett, Adrian Năstase állítólag az irodai fiókjában lévő pisztollyal lőtte meg magát. Akkor folyamodott ehhez a gesztushoz, amikor a rezidenciájára megérkezett rendő megmutatta neki az ICCJ-ítélet végrehajtásáról szóló parancsot.

 

23.00 – Két rendőr megjelent Adrian Năstase Zambaccian utcai házánál az azon jogerős ítélet végrehajtásáról szóló paranccsal, melynek értelmében az ICCJ öt bíróból álló testülete két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Minőség trófeája aktában.

23:05 – Egy rendőrségi kocsi behajtott a Zambaccian utcai ingatlan garázsába.

23:10 – Adrian Năstase házához megérkezett egy mentőkocsi is.

23:30 – Adrian Năstaset hordágyon hozzák ki. Szeme lehunyva, egy két takaróval van letakarva és sál van a nyaka körül.

23:55 – A Mediafax szerint, mely rendőrségi forrásokra hivatkozik, a volt kormányfő engedélyt kért a rendőrtől, hogy kihozzon néhány könyvet az irodájából. Adrian Năstase kihasználta az alkalmat és állítólag megpróbált egy pisztollyal öngyilkos lenni. Az egyik rendőr megpróbálta megakadályozni, de a volt kormány nyaktájékon megsérült.

23:59 – Adrian Năstaset a Floreasca Kórházba vitték és meg fogják műteni.

00:05 – Victor Ponta kormányfő megérkezett a Floreasca Kórházhoz és kijelentette, látni akarta, hogy érzi magát egy bajban lévő ember. „Láttam (Adrian Năstaset – a szerz.). Szörnyen nézett ki. Az orvosok kijelentették, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. Kíváncsi vagyok, hogy érzi magát e pillanatban Traian Băsescu”, mondta Ponta.

00:10 – A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék melletti Ügyészség egyik, a bűnvádi nyomozási és kriminalisztikai részleg főügyésze által vezetett operatív csapat Adrian Năstase rezidenciájára ment, hogy a volt kormányfő öngyilkossági kísérlete ügyében nyomozzon.

00:20 – Adrian Năstaset tomográfiás vizsgálatra vitték, hogy megállapítsák a golyó elhelyezkedését.

00:25 – A PSD több tagja, köztük Marian Vanghelie és Dan Şova a Floreasca Kórházban meglátogatta Adrian Năstaset.

00:32 – Adrian Năstase volt kormányfőn sebészi beavatkozást végeznek a fővárosi Floreascu Kórházban, jelentették ki egészségügyi források a Newsinnek. Năstaset az Antena3 szerint Şerban Brădişteanu orvos műti meg.

00:40 – Crin Antonescu PNL-elnök Adrian Năstase öngyilkossági kísérlete után kijelentette, ez egy „kegyetlen éjszaka” és „új és nagyon csúnya fejezet kezdődik a romániai közéletben”.

00:45 – Adrian Năstasenak egy oldalsó-nyaki sebe van, nagyon közel a nyaki vénához, amit egy kilenc milliméteres fegyver okozott, mondták a Mediafaxnak szerda éjszaka egészségügyi források.

 

Forrás: Ziare.com, 2012. június 21, 00:50

Adrian Nastase s-a impuscat in gat: este internat la Terapie Intensiva si va fi operat

Címkék: korrupció nastase

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr964601810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása