Egy hét van a népszavazásig. Ma a főszereplők, Băsescu, Ponta, Antonescu néhány nyilatkozatát ismertetem és ezek a „szalonképesebbek”. A kampányban látszólag mindenki minden hidat feléget, a legrondább jelzőket aggatják egymásra és úgy tűnik, mintha július 30-án csak egy út van, felvirágzás és kánaán ha az egyik fél, pusztulás és sötét korszak, ha az ellenfél győz. És fordítva…

Ponta ugyanakkor igyekszik ledolgozni az USL hátrányát azokon a területeken, ahol 2007-ben Băsescu tarolt, a Moldovai Köztársaságról és a székelyföldi megyékről van szó. Ezért járt Kisjenőben (Chişinău) és ezért volt szombaton Csíkszeredában.

Tudom, kampány van, ilyenkor nagyokat lehet és szoktak mondani és a miniszterelnöksége előtti időszakhoz képest most kevesebb a hagymázas szómenés. De azért néhány árnyalatra felhívnám a figyelmet. Az egyik nyilatkozatában a magyar közösség parlamenti képviseletéről beszél, de – például – gondosan kerüli annak tisztázását, hogy miről van szó. Mert ha a mostani kijelentéseit nézzük, akkor azt is „képviseletnek” nevezné, ha a másfél milliós magyar közösségnek nem lenne sokkal több képviselője, mint a néhány ezer fős olasznak. Vagyis hiányzik, nem tudom, tudatosan, vagy csak a kérdésben való jártasság hiánya miatt, az „arányos” kifejezés.

Az is érdekes, ahogy a MOGYE ügyéről nyilatkozik. Mint akinek semmi köze nem lenne, hogy a marosvásárhelyi egyetemen továbbra sem tartják be a – még – hatályos oktatási törvényt, most amolyan patakparti Salamonként osztogatja az igazságot jobbra is, balra is.

Traian Băsescu: A néped megmentéséhez néha előbb az országodat kell megmentened

Traian Băsescu felfüggesztett elnök péntek este Luca Niculescu meghívottja volt a Digi24 tévé „24 Într-o oră” műsorában.

Traian Băsescu kijelentette, hogy bár ő sem értett egyet Elena Udrea ruháival, ő mutatta fel a legnagyobb európai pénz-lehívási arányokat, Emil Bocról pedig azt mondta, hogy bár foglakozott vele, a válság legyűrte. „A sokat bírált Elena Udrea, akinek ruháival én sem értek egyet, 9,6 százalékos lehívási arányokat ért el az európai pénzeknél, miközben más minisztériumoknak 3‑4 százalékuk van”. A felfüggesztett elnök szerint, ez a fejezet nagyon nagy mértékben függött attól, kik álltak az intézmények élén. „Sajnos sem az elnök, sem a kormányfő nem az, aki a terveket engedélyezi”.

Arra a kérdésre, hogy Emil Bocot foglalkozott-e az európai pénzek lehívásával, a felfüggesztett elnök azt mondta, „foglalkozott, de legyűrte a válság”.

Amikor nekem, elnökként, a politikai stabilitás volt a célkitűzésem, amikor elvesztették azt a többséget a parlamentben, el kellett fogadnom egy megoldást, amivel szavatolható a stabilitás. A mostani információkkal még tárgyalnék. Akkor nem volt bennem habozás, ami Victor Ponta miniszterelnökké válását illeti.

A kép pólóról: Szeretem a kék színt. Másrészről olyan ember vagyok, akinek megvannak a saját kis babonái. Tengerészként közvetlenül Istenhez imádkozol, mert más nem tud segíteni.

A politikai osztály alakulásáról: A nemzeti érdeket a pártérdek elé fogja helyezni, ezt fogja a nép július 29-én megtenni. Erről a témáról majd a népszavazás után fogunk beszélni, függetlenül attól, visszatérek-e, vagy sem Cotrocenibe.

A korrupció szintjének növekedéséről: Năstase idejében a tévékben semmit sem láttunk a korruptakról stb. Most elítélik Vîntut, elítélik Mureşant, elítélik Năstaset. A tévés benyomás azt mondatja, „Korrupció árasztott el minket”. Meggyőződésem, hogy a románok megértik majd, az igazságügyi rendszer működni kezdett.

Az együttérzés hiányáról, amikor bejelentette a kemény lépéseket: Nem sajnálom. Egy jó dolog, amit megtettem: őszinte voltam a lakossággal. Nem volt pénzünk szinten tartani a béreket. A következmények most is láthatók. Általában mindenki azt hiszi, hogy a politikusok azért vannak, hogy jó híreket hozzanak. Válságos időkben olyan politikusoknak is lenniük kell, akik megmondják a nemzetnek az igazságot. Románia már nem tudta azokat a béreket fizetni, már nem tudta biztosítani az egészségügyi rendszert, mert már nem volt pénzünk gyógyszerre pont azok számára, akiknek kellett. Nem tetszett. Ez politikusi karrierem egyik sötét napja. Egész életedre azzal az emlékkel maradsz, hogy a lakosság azt kérdi: „Mit csináltál velünk?”. Senki sem mondhatja, hogy gonoszságból tettük. Néha ahhoz, hogy megmentsd a népet, előbb az országot kell megmentened.

A tiltakozás abban lesz majd látható, ahogy a románok szavazni fognak. Nekem a távolmaradás szavatolja a hivatalban maradásomat. Én pedig azt mondom a románoknak, menjenek el szavazni! „A románok kezében van ez a kártya és ki kell játszaniuk, elmenve és bárhogy leszavazva”, húzta alá Băsescu.

Az államcsínyről: Traian Băsescu megemlítette, hogy addig, amíg az USL be nem nyújtotta ellene és más személyek ellen a bűnvádi feljelentést, ő nem használta az „államcsíny” kifejezést. A felfüggesztett elnök felfedte, hogy amikor az Alkotmánybíróságon (CCR) járt a felfüggesztése utáni megkeresés ügyében, a CCR tagjai előtt arról beszélt, hogy Romániában államcsíny zajlik. „Szeretném, ha behívnának a Főügyészségre, hogy elmagyarázzam nekik, miért tartom ezt államcsínynek”, jelentette ki Traian Băsescu.

A népszavazásról: Világos az a szándék, hogy kezdjek valamit a népszavazással, vannak aggodalmaim. Nincs egyetlen képviselőm sem a szavazókörökben. Maximum egy ember lesz az én oldalamon (a PDL-s – PZS) és hat az engem felfüggesztőktől. Tisztességtelennek tartom. Az embereknek már nem kell négy urnába betenniük a szavazagtokat, hanem egyetlen szavazatot egyetlen urnába. Azt fogjuk csinálni, amit az Alkotmánybíróság mond.

Miért sürgeti, hogy az emberek menjenek szavazni: Ez sorsfordító pillanat. A politikusok akcióját sok évig fogjuk fizetni. Arról van szó, hogy európai Románia van-e, vagy sem.

A felmérésekről: Egyetlen felmérésről tudok, ami a felfüggesztés után készült, ami azt mutatta, van kb. 30 százalék támogatóm és kb. 62 százalék ellenem. Meglátjuk. A népszavazás eredményét nagyon nehéz megjósolni. Meggyőződésem, hogy a románok az urnáknál zömmel NEM-mel fognak szavazni.

A románok haragszanak rám és ez az engem megválasztó néppel meglévő kapcsolatom ügye, hibáztam, hogy nem magyaráztam el eléggé, miért tettek meg bizonyos lépéseket. Az elnök leváltása a románok számára olyan pillanat, amikor kérdéseket tesznek fel magukban. Mit érnének egy olyan elnökkel, akinek nincs többsége a parlamentben? A többség szolgájává kellene vállnia? Voicu szenátornak ne legyen többé bűnvádi aktája… Ők azt hiszik, hogy ez lehetséges, ez az igazságszolgáltatásért folyó csata. Ezek az emberek még 2004-ben maradtak. Azt hiszik, hogy az igazságszolgáltatást manipulálni lehet. Legyünk őszinték. Mindenkinek fájt, hogy hoztam egy Kövesit, egy Morart. Ők olyan főügyészt akartak volna, mint Bălan a CSM-től (egyes hangfelvételek szerint az USL-hez közeli ügyész már a több hónapja szervezkedett, hogy többedmagával átvegyék a vezető tisztségeket az ügyészségeket – PZS).

Nem mernék egy ügyészt felhívni még azért sem, hogy egy akta helyzetéről érdeklődjek. Ilyesmi nem lehetséges, mert az ügyész elutasít. Úgy hiszem, hogy az igazságügyben az előrelépések visszafordíthatatlanok. Rendkívül fontos az intézmény vezetőjének erkölcsisége. Ha olyan embereket fogunk kinevezni, akik szintén rossz minőségű részlegvezetőket fognak kinevezni, akkor fennáll annak a veszélye, hogy az igazságügyben visszalépések történjenek.

Az operatív telefonról: Van egy különbség az elnök és a miniszterelnök között. De ez nem egy jelentős dolog. Ez egy tényleg nevetséges történet. Az operatív telefon csak a beszélgetések biztonságára szolgál, nem kódolt. Tudod, hogy azzal beszélsz, akire szükséged van. Ez egy nevetséges ügy. Az azért volt, mert a STS-nek (Különleges Távközlési Szolgálat – PZS) van egy nagyon fontos feladata: az adatok továbbítása a választásokkor. Más magyarázatom nincsen erre az összejátszásra. A népszavazás adatait a STS-n keresztül küldik. Miért kellett az a cirkusz a parlamenti bizottsággal. A választott elnöknek joga van biztosított kommunikációkra? Az állam egyik rendszerén keresztül, mellyel a SPP-vel (Őrző-Védő Szolgálat – PZS) kommunikáltam. El fogják veszteni a népszavazást és csunyán fogják elveszteni. Amikor nézem ezen emberek kétségbeesését… A románok Crin Antonescunál jobban tudják, hány éves egy elnök mandátuma.

Monika Krajnik

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 20., 20:00

 

 

Reakciók az USL bűnvádi feljelentésére

Az USL bűnvádi feljelentése a PDL és Traian Băsescu felfüggesztett elnök ellen nem maradt reakciók nélkül az érintettek részéről.

Traian Băsescu az USL feljelentéséről kijelentette, hogy a nagy nemzetközi újságírókat is be kell perelni, kihangsúlyozva, hogy Romániában államcsíny volt, a politikai változtatások pedig „törvényhozási erőszak”-kal történtek. „Az állam három fő közjogi méltósága és a nép ügyvédje leváltásának erőszakossága az egész civilizált világot sokkolta”, mondta Traian Băsescu.

Boureanu: Egy önfeljelentés

Cristian Boureanu PDL-s alelnök nemtetszését fejezte ki az USL bűnvádi feljelentése miatt, kijelentve, hogy ennek önfeljelentésnek kellene lennie, mert az USL törvényt sértett, amikor „felfüggesztette az állam három legfőbb közjogi méltóságát”.

Boureanu elmondta még, hogy egy ilyenfajta lépés logikája szerint a következő egy bűnvádi feljelentést benyújtása lenne Angela Merkel német kancellár, vagy az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso, vagy az EU ellen.

„Az USL gyakorlatilag az USL ellen nyújtott be bűnvádi feljelentést, itt hibáztak ők, azt hiszem, a bűnvádi feljelentésnek önfeljelentésnek kell lennie”, mondta egy sajtókonferencián Boureanu.

Másrészről a PDL alelnöke azt mondta még, hogy az USL rossz irányba viszi Romániát és ezáltal véget vet az európai politikának és azoknak az előnyöknek, melyekkel ez Romániára nézve jár.

Nicuşor Păduraru: Szovjet típusú mocsokság

Nicuşor Păduraru PDL-s képviselőnek szintén volt reakciója, egy sajtóközleményben adva választ: „Visszautasítom a besározó és hazug politikai gesztust, azt szovjet típusú mocsokságnak tartva, aminek el kellett volna tűnnie a román politikai osztály viselkedéséből. Önmagában a gesztust egy állampárt iránti nosztalgiát érző nemzedék mentalitásmaradványának tartom, amit ma a Ponta‑Antonescu páros képvisel”.

Cezar Preda: Egy kampánytrükk

Cezar Preda PDL-s első elnökhelyettes pénteken kijelentette, megengedhetetlen, hogy bizonyos politikusokat, akik egy rendkívül fontos pillanatban, mint amilyen az elnök leváltásáról szóló népszavazás kampánya, nyilvános kijelentéseket tesznek, bíróság elé idézzenek: „Hogy vádolhatsz meg és miként nyújthatsz be bűnvádi feljelentéseket olyan politikusok, tisztségviselők ellen, akik nyilvános kijelentéseket tesznek egy ilyen jelentőségű pillanatban és amelyek ráadásul nagyon is igazaknak bizonyultak abban a 11 pontban, melyeket az Európai Bizottság megkövetelt Pontatól. (…) Találtak ők is egy kampánytrükköt”.

A bűnvádi feljelentésben szerepel Emil Boc, Monica Macovei, Cristian Preda, Mihai Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga, Sever Voinescu, Anca Boagiu, Raluca Turcan, Ioan Oltean, Sebastian Lăzăroiu, Andreea Paul neve.

A bukaresti PNL ideiglenes elnöke, Eugen Nicolăescu egy sajtókonferencián kijelentette, hogy a 15 személy, akik ellen bűnvádi feljelentést tettek, „súlyos befeketítési tetteket követtek el és hamis információkat terjesztettek a közvélemény, az európai és nemzetközi szervek, a kormányközi partnerek, a közélet, a nemzetközi és hazai média és az európai személyiségek manipulálásával a romániai helyzetet illetően”.

Nicolăescu megemlítette még, hogy a kérdéses személyek „kijelentéseket tettek ’egy államcsíny’-ről, de egy úgynevezett bányászjárásról, a jogállam lerombolásáról, egyes alapvető intézmények működésének elfojtásáról, az igazságügy megkaparintásáról, a Főügyészség és a DNA vezető ügyészeinek leváltásáról és a demokrácia megdöntéséről”.

Alina Boghiceanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 20., 20:06

 

 

 

Crin Antonescu: Az egy dolog, hogy Băsescu engem pojácának, Pontat majomnak nevezi. De az már más dolog, hogy államcsínyről beszél

Crin Antonescu ideiglenes elnök újra felhívta a figyelmet Románia arculatromlására, tekintettel arra, hogy a felfüggesztett elnök továbbra is államcsínyről beszél Európában. Antonescu beszélt az USL stratégiájáról is arra, hogy biztosítsák a határozatképességet a népszavazáson.

A STS-telefonok megszüntetéséről:

A dolgoknak nem volt határozott törvényi alapjuk és a dolgokat szigorúan a törvény betűje és szelleme határai közzé kellett hoznom. A szenátusi bizottság, melynek vannak bizonyos ellenőrző hatáskörei ezen szolgálat felett, leltárba vett minden törvényt és normát, a bizottság határozata pedig megerősítette meggyőződésemet.

A SPP szolgálatai több tisztségviselőnek szólnak, beleértve a felfüggesztett, de az ebben a választási kampányban részvevő elnököt is. De ennek a védelemnek nincs semmi köze a Távközlési Szolgálathoz. Az elnököt a SPP őrzi és nincs szüksége nem tudom milyen távközlésre. Nem azért őrzik, hogy segélyhívásokat kezdeményezzen, mert a csapatnak van egy főnöke, aki bármely pillanatban megállapíthatja, ha valami nincs rendben.

A CSAT-főnök leváltásáról (valójában a STS főnökéről van szó, amit a CSAT-ban, vagyis a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban kezdeményeztek – PZS)

A CSAT-ban javaslatot tettem Marcel Opriş leváltására, amit nem szavaztak meg egyhangúlag. Iulian Fota (az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, a CSAT-tagja – PZS) ellenezte, így nem váltottuk le.

Traian Băsescu észbontó kijelentései károkat okoznak a román intézményeknek. Mi egy eléggé demokratikus országban élünk ahhoz, hogy megértsük, egy intézményvezető leváltása nem jelenti az intézmény lefejezését. Amikor Băsescu a saját személyéről beszélt azt hiszi, hogy magáról az államról beszél és az intézmények vezetőiről, mint az intézményekről. Semmilyen formában nem szándékozok változtatni valamit, azt kértem minden szolgálat vezetőjétől, hogy ne hagyják magukat belekeverni a politikai csatába és tartsák be a törvényt. Azt hiszik, hogy ha lett volna összeesküvés, akkor tényleg nem lehetett volna elintézni Fota úr szavazatát?

Én nem vettem részt semmilyen összeesküvésben, Traian Băsescu pedig tudja ezt. Beszéltem Marian Oprişsal is, tegnap is és ma is, főleg arra, hogy a követelésemre azonnal talált választ. Nincs szó holmi mágikus telefonokról. Egy zártkörű telefonról van szó, amiben megvannak egyes tisztségviselők, vagy magas rangú tisztviselők számai, melyeket csak ők használnak, hogy védettek legyenek és gyorsabban kommunikálhassanak.

Az államcsínyről:

Mindenki tisztázni akarta, mi történt valójában Romániában és úgy határoztak, hogy nem volt államcsíny. Persze, van még vita a sebességről, arról, hogy már nem értesítették őket. De Băsescu államcsínyről beszél, miközben én, a CSAT-ülésen tegnap tettem egy minden kánonnak megfelelő javaslatot, azt nem fogadták el és én visszavontam. Nem így zajlanak az államcsínyek.

Traian Băsescu kiállhat és kiabálhat Romániában, hogy a szenátus egyik bizottsága valójában politrukok bandája, akik alá akarják ásni az államot. Kíváncsi vagyok, mit gondolnak a washingtoniak arról, ahogy a felfüggesztett elnök Románia szenátorairól beszél. A politrukok azok, akiket a bolsevikok a katonai káderek mellé kineveztek, nehogy átálljanak a másik oldalra. Én hallottam súlyos szavakat, de ilyet, hogy „a tömlöc mélyére kerülünk”, nem hallottam Nicolae Ceauşescu óta.

Băsescu azt hiszi, hogy aki elveszti az elnökválasztást, az a Rahovaba (az egyik börtön – PZS) kerül, de az általam ismertek közül senkinek sincs szándéka és senkinek nem lesz lehetősége, de abszolút meggyőződésem, hogy nem lesznek többé politikai pontok valaki elítélésével kapcsolatosan (a zavaros fogalmazás az eredeti szerint – PZS). Senki sem tervezi Traian Băsescu üldözését, letartóztatását. Arra emlékeztetem Băsescut, hogy nekem nincs semmilyen gondom az igazságszolgáltatással. Traian Băsescu az egyetlen volt kommunista európai vezető. De nem nevezhet engem és Pontat kommunistáknak, engem, aki még csak nem is voltam PCR-tag és Pontat, aki 16 éves volt a forradalomkor.

Én azt mondtam Traian Băsescunak, hogy nagyon intelligens. Jaj, de mennyit dicsértem. Talán ő azért kiabál velem, hogy mások hallják.

Ebben a politikai harcban sokszor találkoztam és sok olyan emberrel hozott össze a sors, akiket megijesztett, vagy megfélemlített Băsescu.

Nem hiszem, hogy a szavazás sorsa abban áll, hogy néhány perccel hamarabb, a STS telefonjain keresztül megtudd az eredményeket.

Az világos, hogy a népszavazási küszöbért, egy nemzetközi koalíció által felemelt küszöbért a csata azért volt, mert különben sohasem lett volna esélye több szavazatot a maga oldalára állítania. Az egyetlen menekvés, ha ez a küszöb nem jön létre. Most látható, hogy a băsizmus összes teoretikusa, mind azt kiabálják, hogy aki elmegy a népszavazásra, az áruló. A népszavazási órák meghosszabbítása éppen azért zavarta őket, mert nem akarják, hogy ez a küszöb összejöjjön.

A népszavazásról:

Az erős emberek megbuknak. Az erős emberek meghalnak. Traian Băsescu mindig a népi legitimitást dicsőítette. Ezen a világon mindenhol, amikor népi konzultáció történik, ennek célja az, hogy minél jelentősebb eredménye legyen. Băsescu, aki azt mondja nekünk, hogy a románok rendesek, nem mint mi. Băsescu eddig minden választást besötétedéskor nyert meg. Nem tudom, Traian Băsescut miért zavarja az éjszakai óra. Ezt a népszavazást nem Blaga fogja szervezni és nem Videanu fogja számolni.

Bennünket már nem az „IGEN” és a „NEM” aránya érdekel, hanem a jelenlét. 35 százalék a maximum, amit Băsescu elérhet. Vajon mi történik, ha eljön 8 millió ember, aki „IGEN”-t mond és 100.000, aki „NEM”-et. Hogyan fog együttélni Băsescu a többi intézménnyel? És miként fog válaszolni a politikai válságra.

Én vissza fogok vonulni a politikai életből, de kérdem én, mi fog történni a politikában és nemzetközi téren.

Minden politikus gondolkodjon el azon, hogy ha megígérnek valamit és tőlük függ az ígéret betartása, akkor ezt meg kell tenniük. Én be fogom nyújtani a lemondásomat.

Ha a népszavazást a küszöb el nem érése miatt érvénytelenítik, Antonescu távozik:

Be fogom nyújtani a lemondásomat és távozom a politikai életből, ha a népszavazást érvénytelenítik. Traian Băsescu tényleg egy politikai roncs, nem azért, mert meg akarom sérteni, elmagyaráztam, miért egy politikai roncs. Ha a Băsescu által velem és Pontaval szemben e héten használt jelzőkre gondolunk, akkor köztem és közte volt egy minőségi és mennyiségi különbség.

Én az emberek elé fogok állni és elmondom a véleményemet akkor is, ha az emberek politikai célból gyűltek össze. Kötelességem mindazoknak beszélni, akik meg akarnak hallgatni és ha megsértek valamilyen törvényt, akkor Băsescu úr szavaival: „Börtönbe”.

A bányászjáráskor Tulceaban kergettek, Băsescu úr pedig közlekedésügyi államtitkár volt, a szegény bányászokat hozva. Én egy olyan pártban vagyok ember, mely 1990 óta az EU-ról, a NATO-ról és az amerikaiakról beszélt. Számomra sértőnek tűnik, hogy állandóan sértő módon emlegessük Oroszország nevét a köztünk zajló vitákban. Gondoljanak arra, mit jelent Moszkvában azt hallani, hogy Románia azt mondja, annyira gazemberek vagyunk, hogy olyanokká váltunk, mint az oroszok. Nem Băsescu találta ki az Amerika-pártiságot. Az Amerika-pártiság Emil Constantinescu mandátumával kezdődött. Ő hozta meg a választási szempontból romboló döntéseket, amikor megadta a NATO-nak az átrepülési engedélyt és amikor beléptünk a NATO-ba és ott maradtunk.

Hogy Ponta plagizált, vagy sem, vagy Ponta kormányfő marad-e, vagy sem. A plagizálás témája olyan téma, ami elvonja a figyelmet a népszavazás kérdéséről. A Victor Pontas mese olyan vita, amit kerülök. De íme, van egy hatáskörvita is a romániai akadémiai körökben.

Ez az ország azért szenved, mert nincsenek hiteles instanciái. Van két bizottságunk és mindkettő egyetemi tanárokból áll, mindkettő minisztériumokat, vagy egyetemeket képvisel, de a politikum már hozzájuk is elért. Nincs civil társadalmunk. Csak olyan embereink vannak, akik a politika egyik, vagy másik oldalára állnak.

Azt hiszem, Ponta elkezdett bizonyos nagyon komoly és fontos dolgokat.

A 2009-es választások titkosításának feloldásáról:

Majd meglátjuk, hogy július 29-e után lesz-e még értelme ennek a titkosítás-feloldásnak.

Napóleonnak 1812-ben, Hitlerrel ellentétben, sikerült eljutnia Moszkváig, de Moszkva kormányzója felgyújtotta Moszkvát. Cotroceni nem Oroszország, de Cotroceniben, a 70-es évek elején, kezdődött a neutronbomba, ami minden élőt megölt. (Nem igazán világos, mire akart Antonescu utalni, Ceauşescu atomprogramjára? – PZS) Így van ez most is. Cotroceni kihalt. Mindenki szabadságon van. Találkoztam Bujor Teodoriuval, azt mondta, a Versenytanácsba akar menni és én kineveztem oda, mert valóban első rangú közgazdász.

A Cotroceni-palota szép, eltér a Parlament Palotájától, de nem turista vagyok Cotroceniben.

Az összejátszásokról:

Sértésekben részesülök, de úgy vélem, a sértések nem járatnak le feltétlenül. Rágalmakkal van dolgom – amikor azt hallom, hogy Európa-ellenes vagyok, vagy az oroszok felé fordulok. Ponta úrnak dolga volt bizonyos hazugságok világszintű terjesztésével. Nem félek az összejátszásoktól és megtörténhetnek összejátszások egy olyan országban, ahol az emberek nem rendelkeznek a kritikus ellenőrzés kultúrájával. Bármennyi összejátszás is lenne, ezek nem segíthetnek Băsescunak. Találnia kell valamit, ami meggyőzi a románokat, hogy jók lennének, hogy jók lesznek.

Patriciu már nem Băsescu célpontja, mert a Patriciu által támogatott sajtó már Băsescut támogatja, Vîntu már nem támogatott tűzokádókat és akkor csak Dan Voiculescu maradt. Elhiszi valaki, hogy Ponta egy Dan Voiculescu által manipulált ember, vagy engem Dan Voiculescu manipulál? Ő egy olyan sajtótröszt tulajdonosa, mely nem egyezett ki Băsescu úrral.

Băsescu nem beszélt azon a telefonon európai vezetőkkel. Azt hiszik, hogy aki tud európai vezetőkkel beszélni, az nem tud a mellette lévő SPP-ssel? Kivel beszéljen? A pápával? Sok európai vezetővel beszélt és sajnálja, hogy Merkel asszonnyal beszélt. Băsescu nérói módon jár el: Most felgyújtja Romániát. Az, hogy engem pojácának nevez, Pontat pedig majomnak, ez köztünk van. De elmenni Európába államcsínyről beszélni, az más.

Megpróbálok az emberekkel beszélni, amikor van alkalmam és hogy valamilyen formában megpróbálok felajánlani, javasolni nekik egy másik változatot és ennél többet nem tudok tenni. Az itt töltött időt bizonyos hivatalos és nem hivatalos találkozókra szánnom, hogy javítsuk az ország arculatát. De az USL-ből minél nagyobb mozgósító tevékenységet kell folytatni. Nem vagyok szkeptikus, de vannak jelzések, melyek reményt adnak azoknak, akik azt akarják, hogy jó eredményünk legyen a népszavazáson. A felmérések a szavazási hajlandóság növekedését mutatják.

Alina Brebenel

Forrás. adevarul.ro, 2012. július 20., 21:14

 

 

Ponta: „Az olyan országok, mint Románia és Magyarország nem érdemlik meg, hogy másodosztályú államokként kezeljék őket. Létezik ez a tendencia”

Victor Ponta kormányfő szombaton, Csíkszeredán kijelentette, az olyan országok, mint Románia és Magyarország nem érdemlik meg, hogy másodosztályú államokként kezeljék őket.

Rámutatott arra, hogy létezik ez a tendencia és hogy a térségbeli országok hoztak egy többletet az EU-nak és erősebbé tették az Uniót.

Egy szombati, csíkszeredai sajtókonferencián arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a román‑magyar kapcsolatokról, főleg úgy, hogy a Tusványosfürdői Nyári Egyetemen (így! helyesebben a Bálványosfürdőn zajló, Tusványos nevű rendezvényről van szó – PZS) erről lesz szó a jövő héten, Ponta azt mondta, hogy az ő szemszögéből nézve, a két állam közötti feszültségeket a magyar választók szavazatával megoldották. Elmondta, véleménye szerint, Romániának és Magyarországnak továbbra is nagyon jó kapcsolatban kell állniuk egymással.

Hozzátette, hogy Romániának is, Magyarországnak is és Bulgáriának is, valamint a többi térségbeli országnak is meg kell mutatniuk, hogy nem olyan országok, melyeket másodosztályú államoknak lehet tekinteni. Kijelentette, hogy ez a tendencia létezik, főleg a médiában és kevésbé politikai szinten.

„Létezik ez a tendencia, talán kevésbé politikai szinten, talán jobban a nyugat-európai média szintjén, hogy az ezen térség országait olyanokként kezeljék, mint amelyek gondokat okoznak. Azt hiszem, a térségbeli országok hozták egy többletet az EU-nak és erősebbé tették az EU-t és nem hiszem, hogy megérdemlik, hogy másodosztályú országokként kezeljék őket és még azt is hiszem, hogy minden gondot együtt kell megoldanunk”, mondta a Mediafax szerint Ponta.

Arra a kérdésre, hogy az Orbán Viktorral folytatott találkozója kudarc volt-e, a kormányfő cáfolta ezt.

„Az Orbán Viktorral folytatott találkozó kudarcáról kérdeznek. Nem volt ilyesmi. Orbán úr Bukaresten volt, részt vettünk azon a találkozón, azután – ehhez joga van – megivott egy kávét egy nagyon jó barátjával, Băsescu úrral. Nem cenzúrázhatom senki barátait, a barátait mindenki magának választja, de ismétlem, az egyetlen valódi gond, ami a két ország között létezett, a hazai politikai kampányban való részvétel a budapesti parlament elnöke, Kövér úr egyik politikai pártja mellett”, mondta Ponta.

„Nem hasonlítok Orbánra, csak a keresztnevünk azonos”

A kormányfő arra is kihasználta az alkalmat, hogy elsüssön egy viccet, arra kérve azokat, akik a jövő héten részt vesznek Tusványoson, hogy menjenek el vele és Orbán Viktorral együtt Brüsszelbe és tegyenek tanúvallomást, hogy nem hasonlítanak egymásra.

„Most mindenki összetéveszt minket Európába, önök pedig, akik ismernek minket, egyikünket is, másikunkat is, elmondhatják, hogy mindegyik különböző, persze, a keresztnevünk azonos”, mondta Ponta.

Egyúttal Ponta kijelentette, Romániának, Magyarországnak és a többi kelet-európai országnak a fejlett országokéval azonos eséllyel kell rendelkezniük, kijelentve, hogy semmi sem tisztességtelenebb annál, hogy a volt kommunista tömbhöz tartozókat úgy minősítik, hogy „rosszak és nevetségessé teszik Európát”.

„Azt hiszem, ugyanolyan európaiak vagyunk mint a németországiak, a franciaországiak, mint a spanyolországiak, voltak hibás dolgaink, melyeket az utóbbi 20 évben elkövettünk és melyeket szeretném, ha együtt javítanánk ki”, mondta Ponta.

Victor Ponta kormányfőt a Financial Times egyik blogjában hétfőn közzétett egyik jelentésben a magyarországi kollégájához, Orbán Viktorhoz hasonlították, ami a nemzetközi partnereknek a romániai politikai helyzettel kapcsolatos aggodalmát illeti.

Ioana Oancea

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 21., 18:19

 

 

Ponta: Fontos, hogy a magyar kisebbségnek legyen parlamenti képviselete

Victor Ponta kormányfő Csíkszeredán kijelentette, kötelessége Kovászna, Hargita és Maros megyéket „abszolút tisztességes és konstruktív módon” kezelni akkor is, ha az RMDSZ már nincs kormányon, azt mondva ugyanakkor, hogy „az a fontos, hogy a magyar kisebbség képviselve legyen a parlamentben”, tudósít a Mediafax.

„Azért akartam ma (szombaton – a szerz.) idejönni, hogy közvetlenül, nem a kormány, vagy az általam képviselt párt másik képviselőjén keresztül elmondjam, az én szemszögömből nézve, miniszterelnökként kötelességem Hargita, Kovászna és Maros megyéket abszolút tisztességesen és konstruktív módon kezelni, függetlenül attól, hogy az RMDSZ már nincs kormányon, vagy volt, vagy még lesz, vagy létezik egy másik többség, vagy egy másik összetétel Bukaresten”, mondta Ponta szombaton, Csíkszeredán, ahol a három megye polgármestereivel, főispánjaival és megyei tanácsi alelnökökkel találkozott.

A kormányfő kijelentette, kormányfőként kötelessége támogatni minden helyes tervet, függetlenül attól, melyik megyéből érkezik és megpróbálja majd kijavítani, „ami elromlott ezekben az években”.

Elmondta, megpróbálja majd párbeszéddel megoldani az összes meglévő gondokat és megkísérel konstruktív megoldásokat találni ezekre.

„Könnyű háborúba menni, nehéz békét kötni és megpróbálni megoldásokat találni az emberek gondjaira. Azért akartam idejönni, hogy még egyszer elmondjam, a hargitai, kovásznai és marosi megyei tanácsok, a polgármesteri hivatalok bármely gondját, bármilyen közigazgatási gondot kötelességem megoldani és megadni a szükséges támogatást”, jelentette ki a Mediafax szerint Ponta.

A kormányfő elmondta még, hogy nem választási kampányban van, azért jött, hogy a főispánokkal, a megyei hatóságokkal arról beszéljen, miként szervezik meg a népszavazást, mert érdekelt abban, hogy „minden választási eseményt tisztességesen szervezzenek meg”.

„Emlékeztetni akarom önöket arra, hogy akkor is, amikor nagy politikai csatában álltam azzal a kormánnyal, melynek az RMDSZ is tagja volt, azt mondta, a legfontosabb dolog, hogy a magyar kisebbség képviselve legyen Románia parlamentjében, a helyi struktúrákban, legyen egy képviselet, mert ha egy kisebbséget a döntésen kívül hagysz, majd csak akkor fog radikalizálódni és majd csak akkor fognak nyerni a mindkét oldalon lévő szélsőségesek. Ismétlem, részemről nem lesz semmiféle diszkriminálás aszerint, hogy egy polgármester Hargitából, vagy Kovásznából van, egy gorjival, vagy bákóival (Bacău) szemben, hogy az RMDSZ-től, a PSD-től, vagy más párttól van”, mondta Ponta.

A találkozón kb. 300 képviselő volt a három megyéből, akik a gondjaikat vitatták meg a kormányfővel.

Forrás: romanialibera.ro, 2012. július 21.

 

 

Ponta a MOGYE-ről: A magyar közösség hibázott

Victor Ponta kormányfő azt mondja, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Szenátusa hibázott, amikor nem fogadta el azt, hogy ez egy multikulturális egyetem, de a magyar közösség is hibázott, amikor külön karok létrehozását akarta, tudósít a Mediafax.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád kérdésére, a Hargita, Kovászna és Maros megyei hatóságokkal folytatott találkozó keretében, hogy miként látja a MOGYE-nél kialakult konfliktus megoldását, Ponta azt mondta, elsősorban az egyetem szenátusa hibázott.

„Azt hiszem, elsősorban, hogy az ottani szenátus hibázott, amikor nem fogadta el, hogy ez egy multikulturális egyetem, ahol a szenátusban is képviselve kell legyenek a magyar professzorok. Ugyanúgy önök is hibáztak, amikor különálló karokat akartak létrehozni. Azt hiszem, hogy ugyanazon a karon kell legyen egy különálló tagozat, ahogy van a Babeş‑Bolyaiban is és legyen képviseletük a szenátusban. De amikor az egyik fél az egyik szélsőség felé ment el, önök a másik szélsőség felé és a legnagyobb vesztesek valójában az ottani hallgatók”, mondta Ponta.

Ponta kijelentette, a MOGYE neves egyetem Romániában és a konfliktusban érintett mindkét félnek azon kellene gondolkodnia, miként lehet „sokkal hatékonyabbnak” megtartani és nem azon, hogy fel kellene osztani, vagy a szenátus vezetőségében több románnak kellene lennie.

„Az én szemszögömből nézve, az egyetemi év kezdetéig mindent, ami az Oktatási Minisztériumtól függ ‑ és Adronescu úr nagy tapasztalattal rendelkező rektor ‑, azt meg fogják tenni, hogy a dolgot ott normálisan működjenek ebbe az irányba. Minél kevesebb beavatkozás Bukarestről Marosvásárhelyen és azt hiszem, sokkal jobb lesz”, mondta Ponta. […]

Forrás: romanialibera.ro, 2012. július 21.

 

 

Ponta: Azt hiszem, kötelező, hogy 2013-tól többek között az RMDSZ is vegyen részt az ország újraszervezésére vonatkozó erőfeszítésben

Victor Ponta kormányfő azt mondja, az USL azt javasolja, hogy tartsák meg a nyolc jelenlegi gazdasági fejlesztési régiót, de ez „nincs kőbe vésve, 2013-ig pedig, a kampány után, mindenkinek kötelessége, beleértve az RMDSZ-t is, hogy részt vegyen az ország területi-közigazgatási újrarendezésének erőfeszítésében”, tudósít a Mediafax.

Victor Ponta szombaton, egy csíkszeredai sajtókonferencián kijelentette, 2013 folyamán megállapodásra kell jutni „Románia igazi decentralizálásáról”.

„Ez azt jelenti, hogy meg kell maradniuk a jelenlegi megyéknek, nem csak Hargitáról és Kovásznáról beszélek, az ország minden megyéjéről beszélek, ez azt jelenti, hgoy közigazgatási-területi egységekként olyan régiókat kell létrehoznunk, melyeknek van egy regionális elnökük, egy regionális tanácsuk, hogy ezeknek a régióknak kapniuk kell a központi kormánytól, amit én vezetek és szintén én hiszem, hogy még több hatáskört kell kapniuk (a zavaros fogalmazás az eredeti szerint – PZS). Bukaresten maradjon a védelem, az igazságügy, a külpolitika, de az összes többi dolog, melyek a gazdasági fejlődéssel, az egészségüggyel kapcsolatosak, menjenek más szintre, mint a bukaresti”, mondta Ponta.

Kijelentette, nem akar többé Bukaresten olyan polgármestereket látni, akik sorban állnak a minisztériumoknál, hogy finanszírozást kapjanak, vagy hogy engedélyezzenek nekik egy társfinanszírozást valamilyen tervhez.

Ezzel összefüggésben a kormányfő kijelentette, „Románia utóbbi évekbeli nagy tragédiája” az volt, hogy képtelen volt felhasználni az országnak biztosított európai pénzeket.

Ponta megjegyezte, 2014. január 1-től egy új költségvetési időszak következik, melynek Romániát a mostaninál jóval felkészültebb struktúrákkal kell találnia Romániát. […]

Forrás: romanialibera.ro, 2012. július 21.


Címkék: választás basescu magyar román antonescu ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr224671611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása