Mára egy kis cikkgyűjteményt állítottam össze egyes politikusok ostobaságáról. Szerepel benne Dan Şova, Traian Băsescu és Victor Ponta. Az előbbire nincs értelme túl sok szót pazarolni, minden szava önmagáért beszél. Az ilyenfajta politikusok hallatán mindig felmerül bennem a kérdés, ezek az emberek tényleg ennyire ostobáknak hisznek bennünket, vagy miben reménykednek, hogy senki nem veszi észre, mekkora blődségeket mondanak?

Victor Ponta… Nos, nagyon nehezemre esik állandóan ismételgetnem magam, de nem tehetek mást. Az ellenzéki korszakában mondott hülyeségein igazából nem lepődhettem meg, némileg mentséget jelentett számára, hogy ebben a minőségében a felelőtlenség nem olyan nagy bűn. Ugyanakkor túl sokat nem vártam tőle. De nem tudom, lehet, hogy a nyomást nem bírja, vagy tényleg a gátlástalanság non plus ultra-jával van dolgunk. Akkor viszont Şova nagyon is a helyén van!

És kénytelen vagyok újra elmondani, nekem aztán tényleg mindegy, hogy Ponta baloldalinak, vagy jobboldalinak mondja magát, én igyekszem a tettei, a szavai alapján véleményt formálni róla és érdemes megnézni, milyen levelet küldött Barrosonak.

Holnap foglalkozom majd azzal, hogy Ponta újságírókat vezetget körbe egy villában, amiről – egyelőre bizonyítékok nélkül – azt állítja, hogy Băsescunak készítették elő mandátuma végére, valamint azzal, hogy napvilágra kerültek bizonyos USL-s jegyzőkönyvek (ó, azok az örök jegyzőkönyvek!), melyek meglehetősen érdekes képet festenek a kormánypártok és néhány média között. Nem az az érdekes, hogy a Realitatea, a România TV, de főleg az Antena3 pártpropagandát nyomat (mint különben a B1TV is, hogy ne legyenek illúzióink), hanem a viszonyrendszer, tehát ahogy egyes politikusok pontos utasításokat osztanak ki a szerkesztőségeknek.

De erről holnap bővebben!

Majdnem elfelejtettem, Ponta ma is kijelentette, a plagizálás miatt egyelőre nem mond le, majd 30-a után valamit majd válaszol. Nagyjából ezt nyilatkozta pár órája a România TV-ben.

Şova: A népszavazás bojkottálása az első szakasz. A következő szakasz a szavazati jog betiltása

Dan Şova PSD-s szenátor kedden kijelentette, a népszavazás bojkottálása annak javasolásával, hogy ne jelenjenek meg a voksoláson, csak az első szakasz, a következő a szavazati jog betiltása lévén.

„Băsescu ma olyan ember, aki a demokrácia ellen cselekszik. A népszavazás bojkottálása annak javasolásával, hogy ne vegyenek részt a voksoláson, csak az első szakasz. Meggyőződésem, hogy amennyiben Traian Băsescu, vagy bármely PD-s kormány visszatérne, a következő szakasz az lenne, hogy a polgároknak megtiltanák a részvételt a választáson. A szavazáson való részt nem vételi javaslat csak egy módszer, amivel a PD megpróbálja hozzászoktatni a román állampolgárokat, hogy nincs szükségünk választásokra. A következő szakasz az, hogy megtiltják az állampolgároknak a részvételt bármiféle választási formán”, mondta a Mediafax által idézett Dan Şova.

Megjegyezte, az egyetlen ok, amiért Traian Băsescu a székéhez ragaszkodik és szeretné a zöld asztalnál megnyerni ezt a népszavazást az a bűntetőügyi felelősségtől való félelem: „Traian Băsescu az egyetlen román állampolgár, aki vádlotti peres szakaszban lévőként lett Románia elnöke. Ez a minősége, ami az elnöki mandátum idejére fel van függesztve az, ami nem hagyja nyugodni. Ez az oka annak, hogy egy egész hazug propagandagépezetnek sikerült becsapnia, átvernie a civilizált világ vezetőit, azt mondva nekik, hogy Romániában állítólag mindenféle alkotmánysértő dolgok történnek, melyek kívűlállnának a jogállamiság szabályain”.

A PSD-s szenátor szerint, az alkotmánybírók azt mondták, hogy a népszavazáson való részvétel polgári kötelesség, a PDL pedig a népszavazás bojkottálásával az alkotmány két alapelvét sértik meg: a szavazatok egyenlőségét és a szavazat titkosságát.

A PSD-s szenátor rámutatott még arra, hogy a népszavazás bojkottálásával megsértik a szavazás titkosságát. „Abból a hipotézisből indulva ki, hogy a PD útmutatását be fogják tartani, kérem, képzeljük el, hogy 1.100 választóból, ahol három erős párt van, a PSD, a PNL és a PD, a PD-sek megtagadják a szavazáson való részvételt és 700-0 eredmény születik Băsescu elnök leváltása mellett. Abban a pillanatban mindenki ismeri minden résztvevő állampolgár szavazatát. Nagyon leegyszerűsítve a PDL-s döntés megvalósítása olyan helyzetbe hozza a román állampolgárokat, hogy ismert lesz az urnáknál kifejezett döntésük, ami Románia alkotmánya szerint megengedhetetlen”, húzta alá Şova.

Monika Krajnik

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 24., 18:06

Şova: Boicotarea referendumului, prima fază. Etapa următoare e interzicerea dreptului de a vota

 

 

Băsescu felfedezte a bojkott értékét

A PDL azt kérte a választóktól, hogy ne vegyenek részt a voksoláson. Traian Băsescu is elfogadta ezt a változatot, hogy kikényszerítsék a szavazás érvénytelenítését.

A demokrata-liberálisok tegnap hivatalossá tették azon stratégiájukat, hogy az USL utolsó két hétben elkövetett kisiklásaira, valamint a vasárnapi esemény megszervezésére vonatkozó vitákra hivatkozva bojkottálják a népszavazást. Vasile Blaga bejelentette, hogy az általa vezetett párt „felhívást intéz minden jóhiszemű emberhez, hogy ne vegyenek részt ezen a bohózaton”. „Nem fogjuk a nevünket adni egy sor visszaéléshez, melyek a nép ügyvédje, a képviselőház és a szenátus elnökeinek leváltásával kezdődött. Végül felfüggesztették Traian Băsescu elnököt”, magyarázta Vasile Blaga a párt Igazgató Kollégiuma ülésének végén.

Vasile Blaga felsorolta a népszavazás megszervezésével kapcsolatosan felmerült kérdéseket is: a különleges listákon leadott szavazatokat már nem számolják külön, megszüntették a városok, községek és megyei jogú városok választókörzeti választási irodáit. A PDL döntését előző este már előrejelezte Traian Băsescu elnök. A B1 TV-ben kijelentette, hogy „fennáll annak a kockázata”, hogy kérni fogja a PDL-től „a népszavazás totális bojkottját”, mert „nagyon sok elem mutatja az USL döntését a népszavazás elcsalásáról”.

Băsescu megemlítette, hogy az Igazgató Kollégium ülésén „a PDL döntést fog hozni vagy a bojkottról, vagy arról, hogy kérni fogják a választóktól, ne vegyenek részt a voksoláson”. Arra a kérdésre, hogy a PDL álláspontja egybe fog-e esni a felfüggesztett elnökéével, tekintettel arra, hogy az államfő többször is kijelentette, azt fogja kérni a választóktól, hogy szavazzanak július 29-én. „Tudom, veszekedtem velük, nyilvánosan is és végül úgy tűnik, igazuk van. Ez volt Blaga érve: Hogy gondolja, hogy tisztességes népszavazást fognak szervezni, amikor annyi törvényt megsértettek, hogy eljussanak a felfüggesztéséig?”, mondta Băsescu.

Blaga magyarázatai

A PDL vezetőjének is vannak magyarázatai Traian Băsescu véleményének megváltozására. Arra a kérdésre, hogy miként tudta meggyőzni Traian Băsescut arról, hogy értsen egyet a népszavazástól való távolmaradással, Blaga azt válaszolta: „Nem sikerült meggyőznöm, nem akartam meggyőzni, ez az Igazgató Kollégium döntése”. Blaga hozzátette, hogy amikor Traian Băsescu azt mondta, azt szeretné, ha mindenki elmenne szavazni, még nem hozták meg a PDL által bírált USL-s döntések egyikét sem: „Egyáltalán nem hittük, hogy szavazóköröket hoznak létre vendéglőkben és hegyi és tengerparti szállodákban, hogy nem lesz egyértelmű nyilvántartás azokról, akik a kiegészítő listákon szavaznak, hogy nem lesznek kamerák és saját felelősségre tett nyilatkozatok”, mondta Blaga.

Hogyan néznek ki a népszavazással kapcsolatos számítások

Traian Băsescu és a PDL stratégiáját a felmérések befolyásolják, melyek szerint a felfüggesztett elnök leváltására szavazók száma jóval magasabb a nemmel szavazókénál. Még a Traian Băsescu elnök által emlegetett legderűlátóbb változat szerint is, az urnáknál megjelenők kb. 35 százaléka szavazna mellette. Traian Băsescu számára gyakorlatilag a népszavazás érvénytelensége az egyetlen lehetőség arra, hogy elnök maradjon.

A július 29-i választás csak akkor lesz érvényes, ha megjelenik a választók teljes számának fele, plusz egy fő, vagyis 9.118.207 fő a 18.292.514-ből (akkor a helyes szám: 9.118.208 – PZS). A helyhatósági választások eredményei azt mutatják, hogy a demokrata-liberálisok számára viszonylag egyszerű, legalábbis a papíron végzett számítások alapján, ezen részvételi küszöb alatt maradni.

A helyhatósági választásokon 9.800.000 választó szavazott a megyei tanácsi elnökökre. Közülük kb. 1.800.000 fő szavazott a PDL-re, vagy az ezen párt körül létrehozott választási szövetségekre. Ha a demokrata-liberálisok mellett döntők kb. 50 százaléka hiányozna a szavazásról, akkor a részvétel csak 9.000.000 fő lenne, ami alatta lenne az érvényességi küszöbnek.

A számításokat bonyolíthatja az is, hogy más pártok viselkedése nem ismert. A helyhatósági választásokon kb. 500.000 szavazatott szerző RMDSZ olyan üzenetet küldött a választóinak, hogy mindenki döntsön a saját lelkiismerete szerint. Egyértelmű mozgósítási stratégia nélkül ezen szavazatok sorsa bizonytalan marad.

Az USL számításai

Különben Traian Băsescu lépésének hatásának az USL-s vezetők is tudatában vannak. A PNL képviselőházi frakcióvezetője, Călin Popescu Tăriceanu tegnap kijelentette, a PDL által bejelentett bojkott miatt július 29-én további 5-10 százaléknyi szavazót kellene az urnákhoz juttatni, ami nem könnyű. „Az az értékelésem, hogy 5 és 10 százalék közötti további választót kell az urnákhoz hozni, tehát meg kell győzni, el kell érni, hogy szavazzanak, ami nem könnyű. Ez 900.000 és 1,8 millió közötti választót jelent, hogy biztosítani lehessen az érvényességi feltételt”, mondta Tăriceanu.

Băsescu nyilatkozatainak kronológiája

Július 11 – kampányszékház

„Meggyőződésem, hogy a románok nem fognak részt venni a politizálás ilyen módjában. A népszavazási győzelmet kérem az engem támogatóktól”.

Július 14 – Kolozsvár

„Nem akarok a zöld asztalnál Románia elnöke maradni. Ez Mitică ligájában működik. A politikában egy elnöknek legitimitásra van szüksége. Ezért arra kérek minden románt, hogy jöjjön szavazni július 29-én”.

Július 18 – Társadalmi Párbeszédért Csoport (GDS)

„Az a döntésem, hogy én szavazni hívom a románokat és legalábbis e pillanatban, a PDL azt kockáztatja, hogy összeütközésbe kerül velem, hogy szétváljunk, ha ők arra bíztatják az embereket, hogy ne jöjjenek szavazni. Ők megtehetik, hogy nem jönnek, én szavazni fogom hívni a románokat”.

Július 23 – Interjú Adevărul

„Végleges döntésem az, hogy arra kérjem azokat, akik meg akarják védeni a demokráciát, hogy menjenek el szavazni”.

Július 23 – B1TV

„Fennáll annak a kockázata, hogy azt kérjem a PDL-től, ne legyen képviselője a szavazókörökben és totálisan bojkottálja a népszavazást”.

Július 24 – Ziare.com

„A szavazáson való részt nem vétel értékesebb lehet, mert nem teszi lehetővé az államcsínyt végrehajtóknak azt, hogy akciójukat a nép szavazatával fedezzék. A szavazat bebiztosításának megoldása a távolmaradás”.

Romulus Georgescu

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 21:10

Băsescu a descoperit valoarea boicotului

 

 

Ponta Barrosonak panaszkodik. A kormányfő amiatt reklamál, hogy a PDL visszatartja a szavazók személyi igazolványait és arra kéri őt, hogy ő maga bíztasson szavazásra

Victor Ponta kormányfő amiatt panaszkodik az Európai Bizottság elnökének, Jose Barrosonak, mert a PDL és Traian Băsescu felfüggesztett elnök a népszavazás bojkottjára uszítják a polgárokat, a PDL tagjai pedig visszatartják a személyi igazolványaikat és azt kéri az európai hivatalosságtól, hogy ő maga bíztassa szavazásra a románokat.

A miniszterelnök által küldött levélben arról tájékoztatja az Európai Bizottság elnökét, hogy az elnök leváltásáról szóló, július 29-i népszavazást az összes alkotmányos rendelkezés, valamint a Velencei Bizottság ajánlásainak tiszteletben fogják megtartani, tudósít a Mediafax. Ponta megemlíti, hogy az Alkotmánybíróság július 24-én elutasította a PDL-nek a népszavazás napján alkalmazott szavazási idő meghosszíbbítása ellen benyújtott óvását. Bár, véleménye szerint, minden feltétel teljesült, a miniszterelnök arról értesíti az európai kormány vezetőjét, hogy a PDL és a felfüggesztett elnök, Traian Băsescu azt kérik a lakosságtól, hogy ne vegyen részt a népszavazáson.

„Az említett dolgok ellenére, tájékoztatni szeretném a PDL és Băsescu elnök által hozott legutóbbi döntéséről a népszavazás bojkottjáról. Bár ezt szigorúan az alkotmánynak és az összes alkotmánybírósági döntésnek megfelelően szervezzük, a PDL és Băsescu úr nyilvánosan bejelentették azt a döntést, hogy a saját választóikat arra bíztatják, ne voksoljanak a népszavazás napján. Úgy vélem, a PDL és Băsescu úr döntése a demokratikus elvek nyilvánvaló megerőszakolása, egyértelmű visszaélés az alkotmánnyal és a jogállammal szemben és remélem, ezeket a viselkedéseket és döntéseket adekvát módon figyelemmel kísérik az EU intézményei”, írja a kormányfő.

Ezen kívül Ponta úgy véli, hogy a felfüggesztett elnök és az támogató párt nem tartják be a demokratikus játékszabályokat és feszültségeket keltenek a társadalom szintjén: „Ahogy azt jogosan kijelentette, a demokratikus játék bizonyos szabályok betartásán alapul. Mint azt láthatjuk, Băsescu úr és a PDL ezekben a napokban megsértik a demokratikus szabályokat, megpróbálva törést kiváltani a román társadalomban. Ezek a tettek a polgárok alkotmányos jogainak egyértelmű aláásását jelentik, bíztatást az alkotmánybíróság döntésének be nem tartására, tekintettel arra, hogy ez utóbbi világosan kimondja, hogy a felfüggesztési eljárásnak egy népszavazással kell véget érnie”.

A kormányfő tájékoztatja még az Európai Bizottság elnökét arról is, hogy a PDL visszatartotta a polgárok személyi igazolványait, megakadályozva ezzel részvételüket a szavazáson. „Sőt, a közvélemény megfigyelte, hogy a PDL, Băsescu úr pártja képviselői nemcsak a népszavazás bojkottjára uszítják a lakosságot, de különféle ürügyekkel visszatartják a polgárok személyi igazolványait, ezzel de facto megakadályozva őket abban, hogy vasárnap gyakorolják a szavazati jogukat”, mondta a kormányfő.

Ezen kívül Victor Ponta kifejezi gyanakvását azzal kapcsolatosan, hogy a PDL-s parlamenti és európai parlamenti képviselők nemrég megtett lépései előre megfontoltak és egyetlen céljuk van, nevezetesen az, hogy a népszavazást bármilyen eszközzel érvénytelenítsék.

Victor Ponta azt kéri az európai hivatalosságtól, hogy ahogy a múlt héten kifejezte félelmeit a demokráciától való esetleges eltérlések miatt, vegye azt is figyelembe, hogy jelenleg Traian Băsescu sérti meg ugyanazokat a demokratikus elveket.

A román kormányfő levele végén azt üzeni Barroso elnöknek, hogy nagyon értékelt dolog lenne egy románokhoz intézett felhívása. „Azt hiszem, elnök úr, hogy ilyen körülmények között egy üzenet, amivel arra bátorítja a román népet, hogy gyakorolja azon demokratikus jogát, hogy voksoljon a népszavazáson, nagyon nagyraértékelt lenne”.

Monika Krajnik

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 25., 14:36

Ponta se plânge la Barroso. Premierul reclamă că PDL reţine buletinele votanţilor şi îi cere să îndemne chiar el la vot

 

 

Hét jel a népszavazási csalásra

A Románia elnökének leváltásáról szóló, vasárnap, július 29-én megtartott népszavazás megszervezésének módja több olyan pontot tartalmaz, melyek gyanúkra adnak okot, hogy a szavazást elcsalhatják. […]

A nép szavazatának azonban nincs semmi értéke, ha a szavazási eljárás nem a demokratikus szabályok szerint zajlik, vagy még rosszabb, ha azt manipulálással és csalással eltorzítják. Ez fog történni a Románia elnökének leváltásáról szóló népszavazáson is, aminek vasárnap, július 29-én kellene megtörténnie?

A PDL képviselői és Traian Băsescu elnök támogatói szerint, igen! Ők azt mondják, a kormány 41/2012-es sürgősségi rendelete, amit e hónap elején közöltek a Hivatalos Közlönyben, egy órási választási csalás előfeltételeit teremti meg. Az ok egyszerű: ezen jogszabály szövegébe, amit az új parlamenti többség sietve fogadott el, több olyan rendelkezést csempésztek be, melyek lehetővé teszik példátlan visszaélések elkövetését. Íme a legvitatottabb módosítások:

1. Különleges listák egy rakásra

A rendelet 1. és 2. melléklete szerint, a szavazatok összeszámolása után minden szavazókörben kiállított jegyzőkönyv nem tartalmaz külön rovatot azok számára, akik a lakóhelyükön kívüli szavazókörben voksolnak és a különleges listákra kerülnek. Ez a trükk gyakorlatilag lehetetlenné teszi egy „választási turistákból” álló esetleges hullám felderítését, akiknek a szavazata eltűnik majd a rakásban. Ezen kívül a jegyzőkönyv új formája azt sem tartalmazza, a szokványos listákon szereplő választók közül hányan jelentek meg az urnáknál. Ezáltal még nehezebb lesz számon tartani az egyes szavazókörhöz tartozó polgárok és az útban lévők arányát.

Tekintettel a népszámlálási részvétellel kapcsolatos határozatképesség, az 50 százalék plusz egy fő körüli politikai csatára, a szavazók két kategóriájának szándékos összekeverése könnyen elleplezhet egy küszöb eléréséért elkövetett esetleges csalást. Például, ha Konstancán (Constanţa) a konstancaiaknak csak 40 százaléka jelenik meg, akikhez hozzáadódik néhány tízezer turista, a jegyzőkönyvek csak a leadott szavazatok teljes számát fogják tartalmazni, azt nem, hogy mennyi származik a különleges listákról. Még a betegek, katonák, vagy rabok esetében használt mozgó urnákban lévő szavazólapokat sem fogják külön számolni.

2. Nyilvántartás nélküli pecsétek

A Ponta-kormány kiadott ugyanazon rendelet szerint, a szavazókörökben használt szavazópecsétek számát többé jegyzőkönyvezik. Nem fogják megemlíteni azt sem, ha egy pecsét eltűnik a nap folyamán, ami rendkívül súlyos dolog, mert különféle módon segítheti elő a csalást. Ezáltal olyan személyek nevében pecsételhetnek le szavazólapokat, akik nem jelentek meg a szavazáson, vagy akik még csak nem is szerepelnek a választási listákon. Egy másik hiányosság az, hogy nincs semmilyen említés az urnákat biztosító pecsétek állapotáról, ami megkönnyítheti a felnyitásukat és szavazólapok behelyezését, vagy egészen egyszerűen a nem megfelelő lapok megsemmisítését.

3. Hogyan számolják a szavazólapokat

Ezen kívül nem kerül be a jegyzőkönyvekbe, hogy az urnákba került szavazólapok száma megfelel-e a szavazatot leadók számának. Ebben az esetben a szabálytalanságokat nehezen tudja majd felfedezni az ellenzék (PDL) egyetlen képviselője, aki esetleg óvást nyújthatna be.

Feltételezve, hogy ő felfedez valamilyen eltérést, akkor kérnie kell majd a szavazólapok újraszámolását és összevetését a megjelent szavazók teljes számával. Ami szinte lehetetlen egy olyan szavazókörben, amit a népszavazást kezdeményező pártok tagjai uralnak.

4. Kevesebb választási iroda

A rendelet nem utolsó sorban úgy rendelkezik, hogy a július 29-i választáson már nem lesznek helyi, városi, vagy községi szintű választási irodák, hanem csak minden megyében egy. A hatáskörök ezen összpontosítása abszurd helyzetekhez fog vezetni: a Megyei Választási Irodák (BEJ) tagjainak óriási számú óvást és panaszt kell majd megoldaniuk.

Majd kiderül, miként tudnak megbirkózni az eddiginél több munkával, de ugyanakkora személyzettel. Az biztos, hogy a válaszadási sebesség csökkenni fog, a döntéseket pedig sortűzként hozzák majd.

Marian Jean Marinescu euroképviselő szerint, a legnagyobb csalási veszély a szavazatok számának meghamisítása. „Ezen jegyzőkönyv egyetlen ellenőrzési lehetősége az, hogy a részvevők számának egyenlőnek kell lennie azok számával, akik igent mondtak, plusz akik nemet mondtak, plusz a semmis szavazatok száma. Ezt a jegyzőkönyvet menet közben, a szavazókörtől a megyeközpontig módosítani lehet, egyetlen tollvonással, mert nincs semmilyen más ellenőrzési kulcs”, jelentette ki egy vasárnapi sajtókonferencián a PDL képviselője. Más szavakkal, egy kommunista elvet parafrazálva, nem az számít, hogy ki nyer, hanem hogy ki számolja a szavazatokat!

A Pro Democraţia a szavazáson tartja a szemét

A vasárnapi népszavazást gondosan megfigyeli majd a Pro Democraţia Egyesület. Az ismert NKSZ képviselői bejelentették, hogy a polgárok rendelkezésére bocsátanak egy telefonszámot (0800.070.100) és egy honlapot (alegericorecte.ro), hogy a szavazás napján szabálytalanságokat, vagy csalásokat jelezhessenek (a hitelességüknek nem használ, hogy a szervezet vezetője, Cristian Pârvulescu többedmagával éppen a napokban írt alá egy Băsescu-ellenes nyílt levelet – PZS). Az ingyenes telefonszám szombaton 8.00‑20.00 között és vasárnap 7.00‑23.00 között lesz elérhető, bármely hálózaton keresztül. Az online platform tartalmaz egy interaktív térképet, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bejelöljék a szabálytalanságokat és a csalásokat, hang-, mozgó- és állókép feltöltési lehetőséggel.

Videókamerák, szoftver és gyanús szavazókörök

Az elnök leváltásáról szóló népszavazáson elkövetett jelentős csalástól félő Băsescu-támogatók vádjai azokra a követelményekre is vonatkoznak, melyeket nem rendez a 41-es sürgősségi kormányrendelet.

5. Videókamerák nélkül

Az egyik gyanú azzal kapcsolatos, hogy a hatóságok megtagadták videókamerák elhelyezését a szavazókörökben, különösen a különlegesekben, ahogy az a 2009-es legutóbbi elnökválasztáskor volt. A belügyminiszter, a PSD-s Ioan Rus indokolása: az ellenzék a hibás, mert nem nyújtott be időben módosításokat a népszavazási törvényhez! Hozzátette, hogy nincs is elég videókamera, holott használtak ilyeneket az idei érettségin is, mely azokban az iskolákban zajlott, ahol vasárnap szavazókörök lesznek.

6. Nincs választási szoftver

Az ellenzék másik követelése egy informatikai program használata a többszörös szavazás kiszűrésére. A kormányon lévők mosták a kezeiket, azt mondva, hogy az Állandó Választási Hatóság (AEP), egy PDL által kinevezett személy által vezetett intézmény nem tudta beszerezni, mert a három beérkezett ajánlat nem volt megfelelő.

7. Szavazókörök kocsmában is

Az egyik szemrehányás a kormány azon döntése miatti, hogy új szavazóköröket hozzon létre, sokakat idegenforgalmi üdülőkben, egyes szállodákban, vagy vendéglőkben. Csak a tengerparton 35-tel többet akarnak létrehozni, mint a helyhatósági választásokkor. Az egész országban összesen 300-zal több szavazókör lesz, mint június 10-én. Dombovica (Dâmboviţa) megyében a Főispánságot azzal vádolják, hogy létrehozott egy szavazókört a Bucsedzs-hegységen lévő Peştera szállodában, ami a PDL-ből nemrég a PSD-be átigazolt Valentin Calcan szenátor tulajdona.

Sabin Orcan

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 24., 21:34

Şapte semne de fraudă ale referendumului

Címkék: választás basescu ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr834678364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása