Az Alkotmánybíróság továbbra is kétértelmű viselkedése után az elmúlt napokban újra a főszereplőkön volt a sor, hogy a maguk módján kifejezzék véleményüket, vagy nyíltabban-burkoltabban nyomást gyakoroljanak, vagy befolyásolják a közvéleményt.

A lentebb ismertetett cikkekben újabb példákat találnunk Victor Ponta kormányfő kettős – külföldnek és belföldnek szánt, egymástól eltérő, sőt ellentétes – beszédére, a Crin Antonescu ideiglenes elnök egyre hangsúlyosabb szereptévesztése, illetve Băsescu egyre nagyobb magabiztosságára.

Ezekben a cikkekből talán a román politikai életet kevésbé ismerők számára is kitűnik, a politikusok mennyire könnyedén dobálóznak minősítésekkel, sőt hazugságokkal, mintha semmilyen félelmük sem lenne azt illetően, hogy ezek a hazugságok könnyen leleplezhetőkké válnak. Személy szerint, amikor ilyesmiket látok, olvasok, én magam komolyan el szoktam gondolkodni, hogy ezek a társadalmak tényleg ennyire ostobák-e, ahogy azt ezek a politikusok elképzelik? Mert ha igen, akkor nagyon nagy baj van…

adevarul.jpg


Ponta a „The Guardian”-nak: Kész vagyok együttélni Traian Băsescuval, ha betartja az alkotmányt

Victor Ponta kormányfő a The Guardian-nak adott interjújában azt mondja, kész „együttélni” Traian Băsescu elnökkel, ha ez utóbbi annál a szerepnél marad, amit az alkotmány biztosít számára, úgy értékelve, hogy 20 évnyi „idővesztegetés” után a romániai politikai válság a végéhez közeledik.

Victor Ponta szerint, a Romániát május óta sújtó politikai válság a megoldásához közeledik, véget vetve annak, amit ő 20 évnyi „elvesztegetett idő”-nek nevezett, a kommunista rezsim félreállításához vezető forradalom óta.

Ponta megjegyezte, hogy ha kudarcot vall a Traian Băsescu népszavazással történő leváltására irányuló kísérlet, akkor kész „együttélni” az elnökkel, ha ő annál a szerepnél marad, amit az alkotmány biztosít neki. „Ez valószínűleg az utóbbi tíz év legnagyobb válsága, de minden intézmény, beleértve az Alkotmánybíróságot, a parlamentet és a kormányt, bizonyította, hogy szilárdak és azt hiszem, a legnehezebb részen túl vagyunk. Ezután a meleg nyár után normális helyzetbe kerülünk és bizonyítani fogjuk, hogy minden európai kötelezettségünk teljesítve lesz”, mondta Ponta visszautasítva azokat a vádakat, melyek egy állítólagos államcsíny-kísérletről szólnak.

„Nagyon világos, hogy az új koalíció és az új kormány széles népi támogatottságnak örvend. Băsescu elnök nyolc éven keresztül arra használta fel a hatalmát, hogy politikai kritériumok szerint nevezzen ki embereket, többek között az Alkotmánybíróság bírói és a nép ügyvédje esetében. Minden személyt Băsescu nevezte ki a tisztségükbe. Most vissza fogunk térni a politikai erők egyensúlyához”, magyarázta Ponta, elítélve azokat a „kettős mércéket”, melyekkel az EU kezelte őt és azzal érvelve, hogy Traian Băsescut sohasem bírálták sürgősségi rendeletek gyakori kibocsátásáért.

„Amikor május 7-én átvettem a tisztséget, akkor teljes mértékben meg voltam győződve, jóhiszeműen, hogy együtt tudtam volna élni Băsescu elnökkel, mert közeledett mandátuma vége és már nem indulhat egy újabbért. Azért jutottunk el a mostani válsághoz, mert szinte lehetetlen, hogy normális együttélésünk legyen”, teszi hozzá Ponta azt ígérve, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság Băsescu javára dönt, még egyszer kész egy „együttélésre”, de az elnök viselkedésétől függően, tudósít a Mediafax.

Traian Băsescu „vissza fog térni az irodájába és ha Băsescu úr szigorúan az alkotmányon keresztül meglévő hatásköreire fog korlátozódni, akkor minden jó és tökéletes lesz. De Băsescu úr nagyon erős személyiség. Hajóskapitány volt és a DNS-ében nincs semmilyen készség arra, hogy valakivel együttműködjön… Csak az alkotmányos hatásköreit kell gyakorolnia, melyek nem túl szélesek”, vélekedett Ponta.

A kormányfő azt állítja, akcióit az a népi támogatottság indokolja, amivel rendelkezik, melyekre szükség van a Nicolae Ceauşescutól örökölt központosított rendszer megszüntetéséhez. „Egy fiatal román számára ez egy negatív tény, mert ez azt jelenti, hogy elvesztegettünk 20 évet, mert sokan úgy hiszik, hogy a rezsimek nagyon hasonlóak. Vannak televízióink, van internetünk, de a hatalom ugyanaz, mert Băsescu úr… mindent az ellenőrzése alatt tartott – a parlamentet, a kormányt, a hírszerző szolgálatokat, ezért ennyire lelkesek az emberek, hogy megszabaduljanak tőle. De, hogy nagyon őszinte legyek, sok időt és energiát elvesztegettünk az utóbbi 20 évben, ezért remélem, hogy idén nyáron valami radikálisan megváltozott”, fejezte be Victor Ponta.

A The Guardian megkeresésére Traian Băsescu kijelentette, az Alkotmánybíróság döntése előtt nem fogja kommentálni a jelenlegi politikai válságot. Ám Monica Macovei euroképviselő a brit újságnak kijelentette, Traian Băsescu kész a megbékélésre Victor Pontaval. „De nem hiszem, hogy Ponta a gond”, jelenti ki Macovei, aki szerint Pontara a koalíciós partnerek és az ideiglenes elnök, Crin Antonescu gyakorolnak nyomást, hogy akadályozza meg Băsescu visszatérését a tisztségébe. Macovei szerint, Băsescu ellenfeleinek valódi célja az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) megszüntetése.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 14., 21:41

 

 

adevarul.jpg


Ponta: A Băsescu-rezsim leváltása után elmondhatjuk majd, hogy Romániában véget ért a kommunizmus

Victor Ponta miniszterelnök és ideiglenes igazságügy-miniszter kijelentette, Crin Antonescu nyilatkozatai nem jelentenek egy feszültségi elemet a Cotroceni-palota és a Victoria-palota között és megjegyezte, hogy a CSM (Legfelsőbb Bírói Tanács – PZS) hétfői ülésén, amin részt fog venni, magyarázatokat fog kérni a főügyésztől az ügyészek által a népszavazás lefolytatásával kapcsolatosan országszerte végzett nyomozásokról.

„Szó sincs feszültségekről, nagyon jól dolgoznjk és nagyon jól együtt tudunk majd dolgozni a továbbiakban is. Persze, szeretnék aktívabb lenni ebben a csatában, de a miniszterelnöknek és az igazságügy-miniszternek, bárki legyen is ő, rendkívül korlátozott hatáskörei vannak. Például, nem volt ismert, hogy nem hívhatom össze a CSM-t. Támogatom Antonescu elnök úr jogos lépését, hogy megkéri a szükséges magyarázatokat Kövesi asszonytól azon 8,5 millió becsületes és tisztességes román számára, akik szavaztak”, mondta Victor Ponta a România TV-ben.

Ami egy közte és Traian Băsescu felfüggesztett elnök közötti lehetséges együttélést illeti, amennyiben ez utóbbi visszatérne Cotrocenibe, a kormányfő azt mondta: „A The Guardian-nak adott interjú után az idehaza adott címnek nem nagyon van köze a tartalomhoz. Én azt mondtam, hogy egy miniszterelnöknek együtt kell élnie bármelyik elnökkel, amennyiben ez utóbbi betartja az alkotmányos hatásköreit. Márpedig Traian Băsescu nyolc év alatt sohasem tartotta be a hatásköreit és a mai viselkedésével azt bizonyítja, hogy sohasem áll majd szándékában csak elnökként viselkedni. Én 1 százalék esélyt sem adok annak, hogy Băsescu úr, ha a románok népszavazáson kifejezett akarata ellenére visszahelyezik Cotrocenibe, egyik napról a másikra megváltozik és felelős emberré válik. Ugyanúgy fog viselkedni, mint eddig”. Victor Ponta elmondta, hogy hétfőn részt fog venni a Legfelsőbb Bírói Tanács ülésén, melynek keretében magyarázatokat fog kérni Laura Codruţa Kövesi főügyésztől az ügyészek által országszerte végzett vizsgálatai miatt, akik „bemennek a falusi emberek házaiba és arról kérdezik őket, mire szavaztak”.

„Ilyesmi már történt 1946-ban, amikor a románok nem úgy szavaztak, ahogy az akkori hatalom elvárta, Kövesi asszonynak pedig kötelessége a CSM előtt elmagyarázni, miért történnek ilyen dolgok. Ennek a vizsgálatnak egyetlen hatása van: megfélemlíteni és megijeszteni az embereket. Még csak bizonyítékokat sem tudsz gyűjteni, mert jogilag nem kérdezheted meg az embertől, hogy szavazott-e és kire. Ez olyan módszer, amit a kommunisták már felhasználtak. Majd csak a Băsescu-rezsim leváltásakor mondhatjuk azt, hogy végre vége lett a kommunizmusnak Romániában”, szögezte le Victor Ponta.

Dorina Călin

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 16., 00:10

 

 

adevarul.jpg


Băsescu a Cotrocenibe történő visszatéréséről: Megengedhetetlen, hogy ne használjuk az együttélést

Traian Băsescu felfüggesztett elnök az Oroszország Hangjának adott interjújában arra a kérdésre, hogy mi fog történni Victor Pontaval és Crin Antonescuval, ha ő visszatér Cotrocenibe azt válaszolta, hogy erre az együttélésre sort kell keríteni.

„El kell mondanom önnek és biztosan tudja, hogy engem már egyszer felfüggesztettek ugyanezek a pártok: a szocialisták a liberálisokkal, 2007-ben. Akkor talán túl korai volt, hogy megtanuljuk az együttélés mechanizmusát. Most azonban megengedhetetlen, hogy ne használjuk. Végső soron éppenséggel az alkotmányos formánk is, egy ötéves mandátumú elnökkel és egy négyéves mandátumú kormánnyal, nehezen elképzelhetővé teszi, hogy az elnöknek mindig lesz többsége, ami azt a kötelezettséget generálja, hogy a román állam és a romániai politikusok tanulják meg együttélési feltételek között is kezelni az ország érdekeit. Tehát úgy hiszem, hogy ennek kell majd megtörténnie: együttélésnek egy bizonyos politikai színezetű, vagy egy jobbközép pártból származó elnök és egy balközép parlamenti és ebből következően kormányzati többség között”, mondta a Mediafax által idézett Băsescu.

Arra a kérdésre, hogy Ponta kormányfő marad-e, ha ő visszatér Cotrocenibe, Băsescu kijelentette, hogy „az elnök csak kinevezheti a miniszterelnököt, de nem hívhatja vissza. A miniszterelnököt csak a parlament hívhatja vissza. Victor Pontanak egyelőre többsége van a parlamentben és nem hiszem, hogy a parlament vissza fogja hívni”. […]

Monika Krajnik

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 15., 18:55

 

 

gandul.jpg

A választói listák észbontó története. Miért halasztotta el a CCR a döntést 7 NAPPAL olyan listákért, melyeket pontosan 7 PERC alatt meg tud szerezni

Az Alkotmánybíróság (CCR) negyedjére halasztotta el a végleges döntést a Traian Băsescu elnök leváltására kiírt népszavazás érvényessé, vagy érvénytelenné nyilvánításáról. A választói listák eposza észbontó és mintha egy I. L. Caragiale-karcolatból származna.

1. A CCR előbb a MAI-tól (Közigazgatási és Belügyi Minisztérium – PZS) kérte a listákat és a választók számát.

2. A minisztérium határozottan továbbította a számot, hogy aztán éjnek évadján meggondolja magát.

3. Ponta-kormányfő úgy értette, hogy valójában meg kell számolja az ország lakosságát.

4. A CCR elmagyarázta neki, hogy csak holmi listákat akar.

5. Victor Ponta azt mondja, hogy neki nincsenek listái, de úgy tudja, azok az ügyészségen vannak.

6. Az ügyészek azt mondják a bíróságnak, hogy ők rendelkeznek minden listával és minden számmal, amit csak akarnak, csak kérniük kell.

7. A CCR úgy dönt, hogy kéri azokat, de nem az ügyészségtől, hanem a kormánytól, mely azt mondta, hogy neki nincsenek.

A CCR újra elakadt egy ítélet meghozatalában, mert azt akarja, hogy a kormány küldje el neki a szavazói listákon szereplő románok számát. A CCR által kért listák és ebből következő szám 1,9 kilométer távolságra vannak a CCR székházától, pontosabban a Főügyészségen. Az ügyészek bejelentették, hogy rendelkeznek a választói listákkal, az INS (Országos Statisztikai Intézet – PZS), a Lakossági Nyilvántartó, a Központi Választási Iroda, az Állandó Választási Hatóság dokumentumaival, gyakorlatilag a népszavazás összes számával.

A CCR-nek csak egy egyszerű gesztust kell megtennie: kérnie kell az adatokat az ügyészségtől. Az ügyészség székháza és a CCR székháza közötti 1,9 kilométert gépkocsival 7 perc alatt lehet megtenni (a számítás a http://www.viamichelin.com honlap alapján készült). A választói listák 100 kötetet tesznek ki, melyek valószínűleg elférnek egy teherautón.

I. jelenet: A bíróság a kormánytól kéri a listákat

Augusztus 1., szerda. A CCR ülésezik, de nem hoz semmilyen döntést a népszavazásról. A bíróság azonban adatokat kér a Belügyminisztériumtól és az INS-től. Bekövetkezik a CCR első dadogása. Először is a sajtó arról számolt be, hogy a CCR állítólag a választói listák frissítését kérte a MAI-tól. A sajtóban megjelenik egy ilyen tartalmú átirat is. Később, augusztus 6-án a CCR újra megszólal és tisztázza a helyzetet, megemlítve, hogy a törvény szerint frissített választói listákat kérte, ezzel kizárva a választói listák frissítését. Különben a Főügyészség ügyészei által a „Népszavazás”-aktában elkészített dokumentációban rámutatnak arra, hogy a CCR csak a frissített választói listákat kérte. Végül az a végleges, hogy a CCR úgy akarja a választói listákat, ahogy azokat a népszavazáshoz összeállították.

II. jelentés: Ponta feltűri az ingujját és nekiáll a népszámlálásnak

A CCR augusztus 2-án szeptember 12-ére halasztja a népszavazás eredményének bejelentését, mert a kormány – a MAI-n keresztül – azt állítja, hogy nem vállalja a felelősséget a listákon szereplő választók számáért. Ponta kormányfő, szintén augusztus 2-án, azt mondja, hogy végrehajt egy mini-népszámlálást a CCR által kért listák frissítésére. Az ügyészek ekkor nyitják meg a „Népszavazás”-aktát és adatokat és dokumentumokat kezdenek gyűjteni a népszavazásról.

III. jelenet: A CCR elmagyarázza a kormánynak, hogy nem akar mini-népszámlálást

A CCR augusztus 6-án, Augustin Zegrean elnökön keresztül egy átiratot küld, amiben azt mondja, hogy nem kérte a listák frissítését. Másképp mondva, a CCR nem kérte egy mini-népszámlálás végrehajtását. Victor Ponta szintén bejelenti, hogy már nem végez mini-népszámlálást.

IV. jelenet: Két CCR-bíró sürgősséggel összehívott gyűlést kér. A kormány azt mondja, hogy újra mini-népszámlálást végez

Augusztus 8. Nem közvetlen kapcsolatban a kormány listáival, két bíró (Acsinte Gaşpar és Tudorel Toader) a CCR plenáris ülésének összehívását kéri. Mircea Duşa belügyi és közigazgatási miniszter, Radu Stroe közigazgatási tárca nélküli miniszter egy memorandumot küldenek vidékre, amiben a főispánokat és a polgármestereket kitanítják, miként végezzék a Traian Băsescu elnök leváltására kiírt július 29-i népszavazáson érvényes állandó választói listák frissítését. A CCR azonban nem kérte a listák frissítését.

V. jelenet: Az ügyészség bejelenti, hogy rendelkezik a népszavazás adatbázisával

Augusztus 13-án, a CCR ülése előtt egy nappal a Főügyészség bejelentette, rendelkezik a július 29-én szavazati joggal rendelkező állampolgárok teljes adatbázisával, dokumentummásolatokat gyűjtve be a CCR-től, az AEP-től, a Lakossági Nyilvántartó Igazgatóságtól, a BEC-től, az Országos Állampolgársági Hatóságtól és az Útlevél-főigazgatóságtól. A dokumentumokat a „Népszavazás”-aktában végzett nyomozások keretében gyűjtötték be.

Szintén augusztus 13-án, a B1TV-nek adott interjújában Victor Ponta azt mondja, a kormány nem rendelkezik a választói listákkal és hogy azok az ügyészségen vannak. Ponta még azt mondja, hogy a CCR-nek már nincs miért a kormánytól kérnie a dokumentumokat.

VI. jelenet: „Kérjenek és adni fognak”

A CCR rendkívüli ülést tart. A napirenden a külföldön élő románokra vonatkozó helyreigazítás és egy népszavazással kapcsolatos lehetséges végső döntés szerepel. Laura Codruţa Kövesi főügyész elküld az Alkotmánybíróságnak egy átiratot, amiben arról értesíti a kilenc bírót, hogy az ügyészség rendelkezik a teljes adatbázissal az állandó választói listákkal és a kiegészítő választói listákkal. Gyakorlatilag a Főügyészség jelzi a CCR-nek, hogy hol vannak azok a dokumentumok, melyeket augusztus 2-án kért és melyek miatt elhalasztotta a döntéshozatalt.

VII. jelenet: A CCR nem kér és további hét nappal meghosszabbítja a bizonytalanságot

Ponta kormányfő újra előáll és kihangsúlyozza, hogy azok nem a kormánynál vannak, hanem az ügyészeknél, a Főügyészségen, mely bejelentette, hogy hajlandó elküldeni ezeket a listákat. Igazságügyi források a Gândulnak elmondták, hogy az Ügyészség önhatalmúlag nem küldheti el a választói listákat a CCR-nek és hogy a bíróknak kell kérniük ezeket a listákat.

A CCR lezárja az ülést, de nem kéri a dokumentumokat az ügyészségtől. A CCR – megmagyarázhatatlan módon – a dokumentumokat továbbra is a kormánytól kéri. A CCR azt a megoldást találja, hogy a népszavazásról szóló döntést további hét nappal elhalasztja. A CCR a közleményében azt mondja, hogy „a Románia kormányának miniszterelnöke által küldött levél tanulmányozására úgy határozott, szavazattöbbséggel, hogy újra szintén a kormánytól kéri a ‑ (2012. július 10-ig) frissített – állandó választási listákon szereplő személyek számát”.

Ezt a számot (18.292.464 szavazó a listákon) a kormány Ioan Rus volt miniszteren keresztül a népszavazás előtt már nyilvánosan közölte. Ezt hivatalosan a MAI is közölte a CCR-nek az augusztus 1-én küldött első átiratban. Persze, hogy szintén augusztus 1-én Victor Paul Dobre, akkoriban tárca nélküli miniszter, azt közölte, hogy a MAI nem vállalja a felelősséget ezért a számért.

Ezt az aspektust azonban az ügyészek tisztázták, akik a „Népszavazás”-aktában azt mondják, hogy Dobrenak nem volt joga aláírni egy ilyenfajta átiratot és ezért hivatallal való visszaéléssel vádolják. Ezt a számot közölte nyilvánosan az Állandó Választási Iroda (BEC) is. Valójában ez a szám egy kattintásra van a CCR bírói számára, akik például ezen a címen a BEC tájékoztatóiból megtudhatná, hány román szerepel a szavazói listákon.

Kedd este még a CCR elnöke is azon a véleményen volt, hogy nem a kormánynál vannak a listák, de hogy a CCR Ponta-kabinethez intézett kérése egyértelmű. A CCR elnökét, Augustin Zegreant kedd este, amikor a székházból távozott lerohanták az újságírók, ő kijelentve, hogy nem akar nyilatkozni, mert ezeket félre fogják magyarázni, őt pedig azzal lehet vádolni, hogy előre véleményt mond, de kijelentette, hogy a CCR által kért listák nem a kormánynál vannak, hanem az „intézményeknél”.

Biro Attila

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 14., 22:40

 

 

gandul.jpg

Victor Ponta azt kéri Traian Băsescutól, állítsa le a szavazáson megjelent románok politikai üldözését

Victor Ponta kormányfő szerdán kijelentette, hogy a népszavazáson voksolók kivizsgálása „politikai üldözés”, hogy azt üzeni a főügyésznek, ehhez az akcióhoz nem tekinthet el az igazságügy-miniszter hatáskörétől és hogy azt kéri Traian Băsescutól, állítsa le ezt az akciót.

Victor Ponta a Mediafax tudósítójának kijelentette, hogy egy együttélés Traian Băsescuval abban az esetben, ha az Alkotmánybíróság döntése nyomán visszatér az elnöki tisztségbe lehetséges lesz, de akkor, ha a felfüggesztett elnök ezúttal, a második felfüggesztés után megértené, hogy be kell tartsa Románia alkotmányát és az alkotmányos hatásköreit.

„Én május 7-étől kezdődően is, amikor megkaptam a parlament szavazatát hajlandó voltam megpróbálni, hogy kialakítsak egy intézményes együttműködést Traian Băsescuval. Sajnos ez nem volt lehetséges és nem az én hibámból. Amolyan leleplezésként: a helyhatósági választás másnapján, június 11-én felhívott Băsescu elnök, aki nagyon agresszív hangon azt mondta nekem, hogy eleget hallgatott és megkezdi a harcot ellenem és a kormány és az USL ellen. Băsescu úr gyakorlatilag azóta bebizonyította nekem, hogy nem fogadta el és valószínűleg sohasem fogja elfogadni azt a gondolatot, hogy olyan kormány legyen, mely nem szolgalelkű, amilyenek a Boc- és Ungureanu-kormányok voltak és én is felkészültem és mindnyájan felkészültünk az elkerülhetetlen háborúra”, mondta Ponta.

Rámutatott arra, hogy nem tudja, mit fog dönteni augusztus 21-én az Alkotmánybíróság, de egyetlen dolgot tud, hogy még ha az Alkotmánybíróság döntése igazságtalan is lesz a szavazáson megjelent 8,5 millió román szemszögéből nézve, nem lesz más megoldás, mint annak betartása.

„De úgy vélem, hogy Traian Băsescunak, ha valóban vissza akar térni Cotrocenibe még ezen a szigorúan az Alkotmánybíróság döntésén és nem a népi támogatottságon alapuló módon is, annál inkább abba kellene hagynia ezekben a napokban az üldözést és gyakorlatilag ezt a szavazáson megjelent 8,5 millió ember terrorizálására irányuló műveletet”, mondta a kormányfő.

A miniszterelnök úgy véli, hogy az általa visszaélőnek minősített akció mögött Traian Băsescu felfüggesztett elnök ár.

„Számomra nagyon világos, hogy a felfüggesztett elnök ár ezen visszaélő akció mögött, mellyel egyszerű embereket, községekben, falvakban, az ország különféle régióiban élő embereket olyan módon vizsgálnak ki, amit én még nem tapasztaltam Romániában. Úgy tudom, hogy 1946-ban, az akkori választások után volt és esetleg még 1987-ben, amikor a brassói munkások fellázadtak Ceauşescu ellen. Ugyanazokat az akkor alkalmazott módszereket alkalmazzák most is, ügyészekkel, akiket gyakorlatilag azért küldenek, hogy üldözzék és megfélemlítsék azokat az embereket, akik szavaztak”, mondta Victor Ponta.

Kifejezte reményét, hogy Traian Băsescu kérni fogja ezen üldözési akció leállítását.

„Azt hiszem, hogy e körülmények között annál is inkább, Traian Băsescunak el kellene gondolkodnia és vagy felhívást kellene intéznie Kövesi asszonyhoz, azokhoz, akiket ő nevezett ki tisztségeikbe, hogy állítsák le ezt az ezen 22 év alatt precedens nélküli visszaélő műveletet, vagy értse meg, hogy pontosan úgy fog visszatérni Cotrocenibe, amilyen Nicolae Ceauşescu volt 1988-ban és 1989-ben, vagyis a véget várva”, mondta Ponta.

A kormányfő kifejezte reményét, hogy a felfüggesztett elnök meg fogja érteni, hogy ezt az akciót le kell állítani, főleg azért, mert most az az érzés, hogy valóban államcsíny zajlik, a szó igazi értelmében.

„Remélem, megérti ezt a dolgot, mert ezekben a napokban az az érzésem, hogy gyakorlatilag egy államcsíny zajlik. Most valóban államcsíny zajlik, a szó helyes értelmében, amikor az emberek szavazással eldöntenek valamit és az állam megtorló intézményeit felhasználva megpróbálod megváltoztatni az emberek döntését. Márpedig ez óriási veszély Románia számára”, mondta a miniszterelnök.

Victor Ponta megjegyezte, leveleket fog küldeni az Európai Bizottság elnökének, Jose Manuel Barrosonak és az AEÁ külügyminiszterének, Hillary Clintonnak, melyekben tájékoztatja őket arról, ami most Romániában történi és arra kéri őket, ne adják nevüket egy ilyenfajta akcióhoz.

„Leveleket fogok küldeni Barroso elnöknek is, a külügyminiszternek, Clinton asszonynak is, melyekben tájékoztatom őket arról, ami most Romániában történik. Gyakorlatilag Traian Băsescu követelésére történik ez a politikai zaklatása annak a 8,5 millió románnak, akik eljöttek szavazni és nyilvánvalóan azt kérem tőlük, hogy ne adják nevüket egy antidemokratikus akcióhoz és egy olyan akcióhoz, ami csak még nagyobb törést okozhat Románia lakossága és Traian Băsescu felfüggesztett elnök és azon emberek között, akik még hűek hozzá az állam különféle intézményeiben. Nem tudom és nincsenek nagy reményeim, hogy a felfüggesztett elnök megérti majd, hogy a dolgokat az elviselhetőség bárminemű határán túl vitte, de a felhívásom nagyon világos”, mondta a kormányfő.

Victor Ponta elmondta még, hogy ideiglenes igazságügy-miniszterként ilyen értelemben fogja írásban tájékoztatni Laura Codruţa Kövesi főügyészt, hogy ebben az akcióban nem tekinthet el az igazságügy-miniszteri hatáskörétől, ami nyilvánvalóan csak egy politikai zaklatási akció azon emberekkel szemben, akik szavaztak és hogy ezt a kérdést fel fogja vetni a CSM (Legfelsőbb Bírói Tanács – PZS) első ülésén.

„Romániában nagyon egyértelmű módon már nem beszélhetünk demokráciáról, ha a szavazni elment embereket másnap ügyészek keresik és politikailag üldözik őket azért, mert szavaztak. Márpedig én nagyon eltökélt vagyok, hogy megvédjem a szavazatát leadó 8,5 millió románt, abszolút meggyőződésem, hogy harcolni fogok az ő pártjukon és abszolút meggyőződésem, hogy előbb, vagy utóbb, ahogy különben az 1989-ben is történt, a nép és a néhány intézmény által védett vezér közti csatában az eredmény ugyanaz. Számomra egyre világosabb, hogy Băsescu elnök úr sohasem fogja elfogadni, hogy demokratikus módon távozzon Cotroceniből, ami azt jelenti, hogy semmit sem tanultunk 1989 óta”, szögezte le Victor Ponta kormányfő. […]

Tibi Bujdei

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 15., 18:54

 

 

gandul.jpg

Crin Antonescu azt kéri Codruţa Kövesitől, hogy adjon magyarázatokat azokról a nyomozásokról, melyeket az ügyészek a népszavazás ügyében az utóbbi napokban végeznek

Crin Antonescu ideiglenes elnök szerda este kijelentette, azt kéri Laura Codruţa Kövesi főügyésztől, hogy adjon nyilvánosan magyarázatokat azon nyomozások céljával, eszközeivel és természetével kapcsolatosan, amiket az ügyészek „masszívan” végeznek az utóbbi napokban a népszavazás lefolyásával kapcsolatosan.

„Tekintettel arra, ahogy a vizsgálatok folynak, precedens nélkül, ugyanaz az ügyészség ugyanazokkal a vezetőkkel más választások alkalmával szinte egyáltalán nem cselekedett ilyen méretekben. Szükséges és arra kérem a köztársaság főügyészét, adjon nyilvános magyarázatokat ezen nyomozások természetére és céljára vonatkozóan. Nem tudom, van-e törvényi fedezetük. Azt hiszem, az intézmény vezetőjének kötelessége felvilágosítania a közvéleményt, mert különben azt lehet érteni, hogy az ügyészséget azok a helyek foglalkoztatják, ahol az emberek megjelentek a szavazáson, ezek elterjedhetnek, ez elfogadhatatlan, mert alapvető állampolgári jogokat sértenek. Azt kérem a főügyésztől, hogy sürgősen adjon nyilvános magyarázatokat, közölje ezen nyomozások természetét, eszközeit és céljait. Én nem fogalmazok meg semmilyen vádat a Főügyészséggel szemben, legyen nagyon világos, hogy sem én, sem másvalaki nem akadályozzuk ezen nyomozások lefolytatását”, mondta az ideiglenes elnök a Cotroceni-palotában.

Ugyanakkor Crin Antonescu ugyanezt kérte a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) elnökétől is, az ideiglenes elnök sürgős válaszokat kérve, amit az aggódó polgárok nagy számával indokolt.

„Nyilvánosan azt kérem a CSM elnökétől, hogy hívja össze ezen fórum ülését, ahol megvitathatjuk és tisztázhatjuk ezeket az aspektusokat, mely alkalommal meg lehetne vitatni az igazságügy-miniszter helyzetét is. Az országnak egy stabil miniszterre van szüksége az igazságügynél, ennek minél hamarabb meg kell történnie. Kövesi ügyésztől, a CSM elnökétől és az igazságügy-minisztertől sürgős válaszokat kérek – ez azt jelenti, hogy a holnapi nap folyamán ‑, mert polgárok nagy száma aggódik”, mondta még Antonescu.

Az ideiglenes elnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ez a kérés alkotmányos, az alaptörvény kimondja, hogy a hivatalban lévő elnöknek őrködnie kell a jogállam működése felett. „Nekem is, a Főügyészségnek is közös kötelességünk van. Védenünk kell a jogrendet, a polgárok jogait és szabadságait. Amikor vannak aggodalmak, hogy ezek sérülnek, akkor kötelességünk közölnünk a társadalommal, hogy miként, mi és miért történik ez”, szögezte le Antonescu.

Crin Antonescu nyilatkozata végén kitért Victor Ponta Traian Băsescura vonatkozó legutóbbi kijelentéseire is, azt mondva, hogy nem ért egyet azokkal. Ponta azt kérte Traian Băsescutól, hogy ne terrorizálja többet a polgárokat, ő azt mondva, hogy ha valaki terrorizálja valamelyik polgárt, akkor az igazságügy-miniszternek lépéseket kell tennie.

„Remélem, hogy csak politikai polémiáról van szó és nem egy igazságügy-miniszteri kijelentésről, mert ha valaki terrorizálja Románia valamely polgárát, akkor azonnal lépéseket kell tenni, hogy őt megakadályozzák ebben, ha pedig nem és Románia egyes polgárainak gondjaik vannak, akkor az állam hatóságai, például az igazságügy-miniszter és nem Traian Băsescu úr feladata és kötelessége lépéseket tenni”, mondta még.

Sorina Ioanşc

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 15., 19:19

 

 

adevarul.jpg


Ponta: Băsescunak is, Antonescunak is az az érzése az igazságügy-miniszterről, hogy nagyobb hatalma van, mint valójában

Victor Ponta kormányfő, ideiglenes igazságügy-miniszter kijelentette, úgy Traian Băsescunak, mint ahogy Crin Antonescunak is az az érzése, hogy az igazságügy-miniszternek nagyobb hatalma van, mint valójában és elmagyarázta, hogy ő nem az ügyészek főnöke, de a CSM (Legfelsőbb Bírói Tanács – PZS) ülésén kifejti majd a véleményét.

„Băsescu úrnak is és úgy látom, Antonescu úrnak is az az érzése az igazságügy-miniszterről, hogy nagyobb hatalma van, mint valójában. Én nem vagyok az ügyészek főnöke, még a CSM összehívására sincs jogom, de jogom van elmondani a véleményemet és – ha kell – el fogom mondani a CSM-ben, hogy magyarázatot kapjunk Kövesi asszonytól, esetleg az Igazságügyi Felügyelet akcióihoz, hogy lássuk, miként kerülnek a sajtóhoz magánbeszélgetések és felvételek az aktákból, miként készül felvétel egy CSAT-tagról (Legfelsőbb Védelmi Tanács – PZS), mert Rus úr akkor, amikor felvétel készült róla a CSAT tagja volt és más esetleges törvénysértésekről. Ezt biztosan meg fogom tenni”, mondta Ponta a Realitatea TV-ben. […]

Dorina Călin

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 15., 22:23

 

 

adevarul.jpg


USL: Kövesit a parlament elé lehet hívni. Az ügyészség nem része az igazságszolgáltatásnak

Bogdan Niculescu Duvăz PSD-s képviselő fontosnak tartotta arra figyelmeztetni a többszörös szavazást vizsgáló ügyészeket, hogy hivatallal való visszaélés miatt bűnvádi felelősség fogja őket terhelni. A parlamenti képviselő azt állítja, hogy az ügyészeket, nevezetesen a főügyészt a parlament elé is, az elnök elé is lehet rendelni, mert az ügyészség „nem része az igazságszolgáltatásnak”.

„Senki sem áll a törvény felett. (…) Az ügyészeknek tudniuk kell, hogy felelni fognak, ahol az megáll, hivatallal való visszaélés miatt”, figyelmeztetett Duvăz egy csütörtökön, az USL székházánál tartott sajtókonferencián. „Az ügyészeknek nincs semmi mentségük azért, ami ezekben a napokban történik”, mondta még a szociáldemokrata.

„Figyelmeztetem Laura Codruţa Kövesit, hivatallal való visszaélés esetén az ügyészeket is eléri a bűnvádi felelősség”, tette hozzá a parlamenti képviselő. Küldött egy másik üzenetet is Kövesinek, amibe belevette Băsescut is, mindkettőjüktől azt kérdezve, van-e elég ügyészük kivizsgálni azt a 7,5 millió románt, akik a választott elnök leváltására szavaztak.

Ami a főügyész parlamenti meghallgatását illeti, Duvăz kijelentette: „Az ügyész nem áll törvényen kívül. A parlament elé is, az elnök elé is hívható. (…) Meggyőződésem, hogy Kövesi magyarázatokat fog adni a CSM előtt, de a közvélemény előtt is”.

Az USL képviselője fontosnak tartotta rámutatni arra, hogy bár e témában ellentmondásos vélemények vannak, az ügyészek a kormánynak alárendelt Közügyi Minisztériumhoz tartoznak, de az bizonyos mértékű autonómiának örvend. „Az ügyészség nem része az igazságszolgáltatásnak”, tartotta fontosnak kihangsúlyozni Duvăz.

A képviselő az ügyészek által a 100 százaléknál magasabb részvételi arányt elérő településeken indított vizsgálatokat „példátlan akció”-nak minősítette. Ezzel kapcsolatosan Duvăz felhívást intézett a polgárokhoz, arra bíztatva őket, hogy tegyenek feljelentést a visszaélések és az ügyészek ellen. A képviselő megemlítette, hogy az USL jogsegélyt fog nyújtani minden településen, ha szükséges.

Sőt, a képviselő azt javasolta az ügyészeknek, hogy vizsgálják azokat az övezeteket is, ahol a szavazás „rendkívül gyenge” volt, hogy „megnézzék, nem akadályozta-e valaki a polgárokat a szavazásban”.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 16., 11:39

 

 

adevarul.jpg


A CSM válaszol Antonescunak és újra bejelentést tesz az Igazságügyi Felügyeletnél

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) kifejezi aggodalmát a Crin Antonescu ideiglenes lenök által az elindított bűnvádi vizsgálatokra vonatkozóan megfogalmazott vádjai miatt, emlékeztetve arra, hogy „az ügyészek nincsenek alárendelve sem a törvényhozási, sem a végrehajtó hatalomnak”.

„A CSM mélységes aggodalommal vesz tudomást a Románia ideiglenes elnöksége szintjén megfogalmazott nyilatkozatokról és vádakról, melyek a népszavazás keretében lezajlott választási folyamat aspektusait célzó bűnvádi nyomozásokra vonatkoznak”, áll az intézmény által kiadott sajtóközleményben.

A CSM megjegyzi, hogy Románia alkotmánya szerint, az ügyészek nincsenek alárendelve sem a törvényhozási, sem a végrehajtó hatalomnak.

A magisztrátusok megerősítik, hogy a Tanács Plénuma 2007. május 24-én úgy határozott, hogy „az ügyészeket nem lehet beidézni és arra kötelezni, hogy tanúként jelenjenek meg a parlamenti bizottságok előtt, mert az alkotmányos normák szerint, a bírói hatalom részét képezik”.

Az intézmény bejelentést tett az Igazságügyi Felügyeletnél, hogy az rendeljen el és hajtson végre ellenőrzéseket azon lehetőséggel kapcsolatosan, hogy Crin Antonescu, Victor Ponta és Ion Iliescu nemrég kiadott nyilatkozataival megsértették az igazságügy függetlenségét.

„Az Igazságügyi Felügyeletnél tett bejelentés különösen ezek személyeknek az állami hatóság csúcsképviselői minőségükben tett nyilatkozatokra vonatkozik – Crin Antonescu és Victor Ponta urak esetében – illetve a társadalom soraiban befolyással és támogatottsággal rendelkező politikai vezetői minőségében – Ion Iliescu úr esetében ‑, azzal, hogy egy demokratikus államban megengedhetetlen állításokat és nyilatkozatokat tettek és azzal, hogy mélységesen figyelmen kívül hagyták a hatalmi ágak szétválasztására vonatkozó alkotmányos elveket”, áll a CSM által csütörtökön kiadott második sajtóközleményében. „Ezek nyilvános diskurzusainak elemei az igazságügynek, mint az állam egyik hatalmi ágának megfélemlítésére és hiteltelenítésére irányuló potenciállal rendelkeznek, ami példátlan Románia posztdecemberi történelmében”, áll még a közleményben.

A CSM bírói emlékeztetnek arra, hogy a Tanács plénumát az elnök, az alelnök, vagy a plénum tagjainak többsége hívhatja össze. A közleményben megemlítik, hogy a CSM plénuma a 2012. augusztus 20‑24. időszakban fog ülésezni.

A CSM felidézi az Európai Bizottság ajánlását, nevezetesen „a jogállam és az igazságügyi rendszer függetlenségének tiszteletben tartását”. Ezzel kapcsolatosan a CSM vezetősége megismétli azt a felhívást, hogy a politikai szereplők ne avatkozzanak be az igazságszolgáltatás területén és azt kéri „a politikai szereplőktől, hogy tartózkodjanak bármilyen olyan megnyilvánulástól, mely sértheti egy jogállam alapvető elveit”. […]

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 16., 11:48

 

 

adevarul.jpg


Az ügyészek államcsínye

Lángoló augusztus – így lehetne jellemezni a hazugságon, propagandán és diverzión alapuló jelenlegi politikai‑médiabeli izgatottságot.

A puccsisták zajkeltő eszközei (Antena3, RTV, TVR1) által kirobbantott újabb hisztéria az az „ügyészek által végrehajtott sztálinista akció azon polgárok ellen, akik éltek szavazáshoz fűződő alkotmányos jogukkal”. És üsd-vágd, hajnaltól éjszakáig, olyan demokratikus jogok védelmének bástyáin, melyeket a „felfüggesztett diktátor” az „ügyészségen lévő eszközein” keresztül el akar tőlünk rabolni.

A propaganda egyszerű recept szerint működik. Megjelenik egy USL-s fulajtár valahonnan Oltból és azt mondja, hogy az ügyészek az embereket kikérdezték, hogy miért és kire szavaztak. Vagy egy Teleorman megyei aktivista, aki azt mondja, hogy a választókat arra kötelezték, Bibliára tett kézzel esküdjenek meg. Vagy egy vráncsai (Vrancea) kiskirály, aki azt állítja, hogy a választókat a templomból vitték el, Szűz Mária napján, hogy meséljék el, hogy történtek a dolgok a népszavazáskor. Senki sem erősíti meg az információt, az ügyészek véleménye teljes mértékben hiányzik, de mit számít? Azonnal beindul egy pokoli gépezet, melynek egyetlen célja, hogy a törvény embereit a törvénytelenség szörnyeivé változtassa.

A Propagandaminisztérium (Antena3) és vérszegény klónja (RTV) stúdiói azon elv szerint telnek meg meghívottakkal, hogy „a mienk, bepancsol Băse-nak, tehát jó”. A műsorvezetők adják meg a hangot a hisztériázáshoz. A vidéki propagandisták által szállított információkat – bármennyire nevetségesek/ostobák/észbontók lennének – szentnek tekintik. Amikor pedig a hír (részben) helyes, a tett normális, törvényes, vagy banális, akkor azt példátlan szerencsétlenségként mutatják be. És kezdődik a bolondokháza. Ennek végén a következtetések megdöbbentőek: az ügyészek fedett ördögök, a törvény a pokol, annak betartása pedig – egy embertelen követelés.

Egy sajtócsavargó, aki főnöke politikai‑pénzügyi ügyködéseire figyelmes, apokaliptikusan bejelenti: „Ha az ügyészek folytatni fogják ezeket a visszaélő vizsgálatokat, Románia azt kockáztatja, hogy megbüntetik külföldi partnereink, elsősorban Amerika”. Célzás az oktondira: „Aggódunk a népszavazás során nagy léptékben elkövetett törvénysértő szavazásról szóló hihető kijelentések miatt. (…) Elvárjuk, hogy vizsgálják ki a hihető csalási vádakat” – Philip Gordon, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettese.

Egy kenőpénzes, az állammal kötött (nyilvánvalóan pályáztatás nélkül szerzett) szerződéseken milliomossá vált elemző a 2012. július 29-i választási csalások kivizsgálását az 50-es évek sztálinista terrorjához hasonlítja.

Egy pszichopata beütésű pszichológus azt mondja, hogy a „Népszavazás”-aktába bevont román ügyészek a hondurasi és salvadori „halálosztagok”-ra hasonlítanak.

Egy volt elnök, aki a „decemberi gyilkos”-ként és a „bányászjárások atyja”-ként ismert megbélyegezi „ezeknek a mintha barlangokból előjött ügyészeknek a vérfagyasztó primitívségét”.

A cirkuszt a labdarúgás, az ingatlanok és az angyalok első számú szakértője – egy közismert palotatulajdonos és a bűntetőügyek többszörös bajnoka (Gigi Becali – PZS) követi. Ő az „ügyészek zsarnokságá”-ról beszél, meggyőződése lévén, hogy az „ügyészek ördögök”, a „főügyész pedig a sátán”. A műsorvezető, boldogan, igazat ad neki.

A klinikai-büntetőügyi zűrzavarban azért jegyezzük meg, hogy az ügyészek nem azokat vizsgálják, akik szavaztak, hanem azokat, akik választási csalásokat követtek el. Csak azoknak kell félniük, akik többször szavaztak, választási megvesztegetést követtek el, visszaélő módon használták a mozgó urnát, mások helyett szavaztak stb. Ha nem sértettek törvényt, akkor a választókat legfeljebb tanúként fogják meghallgatni.

Ahogy a puccsisták veresége gyors léptekkel közeledik, ez utóbbiak úgy színesítik a populista retorikát. Az új elmélet így hangzik: 9 alkotmánybíró nem változtathatja meg 7,4 millió román szavazatát! Ezen logika mentén Romániában nem léteznének többé bírósági ítéletek, hanem csak népi konzultációk és közvélemény-kutatások. És szintén ezen logika mentén a törvény már nem számít. Egy olyan törvény, mely világosan kimondja: a népszavazás érvényességének feltétele az, hogy azon részt vegyen a választók legalább 50 százaléka plusz egy fő.

És hogy az alkotmánybírók ne úgy döntsenek, ahogy jónak gondolják, őket keményen kezelésbe kell vegye a Propagandaminisztériumnak. Oana Stancu (Antena3-as műsorvezető – PZS) szájacskájából megtudjuk, hogy Ştefan Minea, a CCR kilenc tagjának egyike „egy tyúktolvaj”, Mugur Ciuvică pedig megrázó hírt hoz nekünk: A bíróságnak „négy ember és öt böszista tyúk” a tagja. Az Antena3 súlyosan károsítja a mentális egészséget.

Ezt a szürreális képet a őbecsületessége liberális Relu Fenechiu egyik nyilatkozata egészítette ki: „Az USL-t aggasztja a politikai versenynek az igazságügy területére történő áthelyezése”. Ahaaaaa… És: „Egy államcsíny-kísérlet tanúi vagyunk, amivel Traian Băsescu próbálkozik”.

Nem vicc az a „terror”, amit Băsescu vezetett be abból a „garázs”-ból – vagy „udvarocská”-ból –, ahova száműzték…

Grigore Cartianu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 15.

 

 

gandul.jpg

Băsescu az Orbán Viktorral kötött paktumra vonatkozó kijelentésekről: Az Oroszország Hangja hazugsága

Traian Băsescu felfüggesztett elnök az Oroszország Hangjának adott interjújában azt mondta, hogy bocsánatot kellene kérni tőle azon kijelentések miatt, melyek szerint paktumot kötött Orbán Viktorral, melynek értelmében a népszavazáskor kapott politikai támogatásért autonómiát adnának a magyarok által lakott régióknak.

Băsescu az interjú elején azt mondta, az Oroszország Hangja július 31-én azt állította, hogy „a Románia elnöke és Orbán Viktor magyar kormányfő közötti paktum területi autonómia megadására vonatkozna a magyarok által lakott régiók számára”.

„Ez egy másik hazugság, amit az önök rádióadója terjesztett. Egy következő hazugság: az EPP-t azon kötelezettségvállalás kezeseként mutatták be, mellyel autonómiát adnának a székely tartománynak”, tette hozzá Băsescu.

Azt kérdezte az Oroszország Hangja képviselőjétől, hogy miként hiheti azt, hogy egy választott elnök eladja az országát.

„Az önök kijelentései alapján, melyek szerint megállapodás van Románia elnöke és Orbán Viktor között sokkal egyszerűbb kérdést teszek fel: hogyan hiheti azt, hogy egy választott elnök eladja az országát? Hogy hiheti ezt? Ez a legsértőbb kijelentés, amit tehettek volna. A románok nem választhattak olyan elnököt maguknak, aki elárulná őket. Hogyan hihetik, hogy egy román elnök odaadná a terület egy darabját, alkotmánysértő módon, hogy autonóm legyen, vagy mit gondolnak, mi van itt, Transzdnyeszter? Ilyen nincs. És azt hiszem, hogy legalább ezért a kijelentésért az Oroszország Hangjának bocsánatot kellene tőlem kérnie. A legőszintébben mondom. Ez túl sok, még egy szabad újság, egy szabad rádióadó részéről is”, mondta az Oroszország Hangja által idézett Băsescu.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor támogatta-e őt a népszavazás idején, Băsescu azt válaszolta: „Kijelentése mellettem szólónak tűnt és én és Orbán Viktor hagyományosan támogatni szoktuk egymást a választásokon. Én is arra bíztattam a magyarországi románokat, a román etnikumú magyar állampolgárokat, hogy az előző választáskor a FIDESZ-re szavazzanak. Ezen kívül el kell ismernem, hogy orbán Viktorral politikán kívüli kapcsolatom is van, vagyis mindkettőnk országainak voltak gondjai a NATO-belépés előkészítésével, az Európai Unióba való belépés előkészítésével és támogattuk egymást. Végső soron még elmondhatok valamit. Függetlenül attól, milyen párt van hatalmon Budapesten, nekünk, mint volt kommunista országoknak nagyjából ugyanolyan típusú gondjaink vannak. Így hát természetes módon támogatjuk egymást. Én és Orbán Viktor pedig ugyanahhoz az európai politikai családhoz is tartozunk. De a gond megmarad köztem és az Oroszország Hangja között. De bármiféle más kapcsolaton túl, egyetlen tény marad: hogyan gondolhatták azt, hogy egy választott elnök bizonyos alkukba megy bele szavazatokért, az ország érdekei ellenében. Ezzel kapcsolatosan továbbra is van egy nagy adósságuk velem szemben. Ilyen az élet!”.

Dezinformálással vádolta az Oroszország Hangját.

„Az önök rádióadója dezinformált, legalábbis a román nyelvű adó és főleg ha úgy van, ahogy mondta, hogy önök egy állami adó, melynek alapjában véve az kellene a fő feladata legyen, hogy helyesen tájékoztasson, akkor azt hiszem, megjegyzésem helyes volt és mondok néhány példát. Íme, mit mondtak július 24-én: „Az Oroszország Hangja leszögezi, hogy a felfüggesztett elnököt állítólag azért támogatják a nyugati kancelláriák, mert a Németország által szorgalmazott megszorító gazdaságpolitikák exponense. Szintén 24-én azt mondták, hogy a román elnök állítólag hűségesen kiszolgálta az amerikai érdekeket. Egyszerre két hazugság ugyanazon a napon. Folytathatjuk: a rádióadó július 31-én azt állította, hogy a Románia elnöke és Orbán Viktor magyar kormányfő közötti paktum célja területi autonómia megadása a magyarok által lakott régióknak. Ez egy újabb hazugság, amit az önök rádióadója terjesztett. Még egy hazugság: az EPP-t azon megállapodás kezeseként mutatják be, mellyel megadják ezt az autonómiát a székely tartománynak (azért fordítottam így, mert a Székelyföldet is jelentő „ţinutul secuiesc” kisbetűkkel szerepel az eredeti cikkben, számos román lap újabban így írja, mert ezzel jelzi, hogy elutasítja Székelyföld létezését – PZS). Újabb hazugság augusztus 6-án: Oroszország Hangja azzal vádolja Romániát, hogy útlevelesíti a Moldovai Köztársaságot és azt az érzést kelti, hogy Bukarest választási célból és a jelenlegi felfüggesztett elnök feltételezett utasítására ad állampolgárságot a moldovaiaknak. Itt folytathatjük az önök által minden cikkben mondottakkal és ha úgy gondolja, azt hiszem az a helyes, ha válaszadási lehetőségeket biztosítanak nekem ezekben a témákban”, mondta Băsescu.

Cristian Ferbinteanu

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 15., 20:45

 

 

vocearus.jpg

Traian Băsescu: Az AEÁ barátja vagyok, de sohasem voltam Oroszország ellensége

[…]

Traian Băsescu elnök augusztus elején kijelentette, hogy több romániai elemző és újságíró az Oroszország Hangjától kapott útmutatásokat követi. Ezen kívül azt mondta, hogy ez az állami rádióvállalat félrevezeti a román közönséget. Az Oroszország Hangja vezetősége felkérte Traian Băsescut, hogy adjon egy interjút, amiben személyesen elmondhatja véleményét a különféle cikkekben felvetett kérdésekről. A beleegyezés megtörtént és az Oroszország Hangja Nemzetközi Médiaszerkesztőség főszerkesztője, Szergej Berec Bukaresten találkozott Traian Băsescuval.

Oroszország Hangja: Excellenciás uram, köszönöm a lehetőséget, hogy eljöhettem önhöz és feltehetek néhány kérdést.

Traian Băsescu: Én köszönöm az erőfeszítését, melyet azért tett, hogy Bukarestre jöjjön.

El kell mondanom, hogy Románia moszkvai nagykövetsége nagyon sokat segített, hogy idejöhessek.

Excellenciás uram, azon okok egyike, amiért ezt az interjút kértem az az ön reakciója az Oroszország Hangja különféle cikkeire, amikor azt mondta, engedje meg, hogy idézzem: „Egy utolsó felhívást intézek a médiához, hagyják abba a nép félrevezetését. Láttam nagyon sok elemzőt, köztük professzorokat is és sok újságírót, akik következetesen útmutatásokat kapnak az Oroszország Hangja rádiótól és azokat hajtják végre”.

Így van. Az önök rádióadója félrevezetett, legalábbis a román nyelvű adó és főleg úgy, ha ahogy azt ön elmondta nekem, önök egy állami adó, melynek alapjában véve a fő feladata a helyes tájékoztatás kellene legyen, azt hiszem, megjegyzésem üdvözlendő volt és mondok néhány példát. Íme, mit mondtak július 24-én: „Az Oroszország Hangja leszögezi, hogy a felfüggesztett elnököt állítólag azért támogatták a nyugati kancelláriák, mert a Németország által szorgalmazott gazdasági megszorító politikák egyik exponense. Szintén 24-én azt mondták, hogy a román elnök állítólag lojálisan kiszolgálta az amerikai érdekeket. Hirtelen két hazugság egyetlen napon. Folytathatjuk: a rádióadó július 31-én kijelentette, hogy a Románia elnöke és Orbán Viktor magyar kormányfő közti paktum állítólag arra vonatkozik, hogy területi autonómiát adnának a magyarok által lakott régióknak. Ez egy másik hazugság, amit az önök rádióadója terjesztett. Egy további hazugság: az EPP-t azon megállapodás szavatolójaként mutatják be, mely szerint megadnák az autonómiát a székely tartománynak. Újabb hazugság augusztus 6-án: az Oroszország Hangja azzal vádolja Romániát, hogy útlevelesíti a Moldovai Köztársaságot és azt az érzést kelti, hogy Bukarest választási célból és a felfüggesztett elnök feltételezett utasításáar ad állampolgárságot a moldovaiaknak. Itt folytathatnánk minden cikkben az ön által elmondottakat és ha úgy gondolja, azt hiszem az a helyes, ha lehetőséget adnak egy válaszra ezekben a témákban.

Pontosan ezt akartuk mi is: hogy meghallgassuk az ön véleményét ezekről az általunk érintett kérdésekről.

Nagyon köszönöm és szeretném, ha nagyon világosan tudnának egy dolgot: én egyértelmű különbséget teszek egy rádióadó, lett légyen az kormányzati és az azt finanszírozó kormány között. Én nem tekintem úgy, hogy ezek a kijelentéseket akárcsak ki is gondolhatta volt az Orosz Föderáció kormánya. Ezek bizonyos független újságírók kijelentései, még akkor is, ha ők állami alkalmazottak. Ami az első kijelentést illeti, hogy a német megszorító politika exponense lennék, egy nagyon egyszerű dolgot mondok: 2010-ben, amikor mi meghoztuk a megszorító lépésekkel kapcsolatos döntéseket, nem volt pénzünk arra, hogy teljesen mértékben kifizessük a béreket az állami szektorban, óriási hiányunk volt a nyugdíjalapnál, mely most is megvan és elmondhatom, hogy a nyugdíjalap hiánya 3,6 milliárd euró és van még egy nagy gondunk: a nemzetközi piacokról nem tudtunk hitelt felvenni, mert Romániának nagyon nagy makrogazdasági egyensúlyhiányai voltak. És akkor meg kellett tennünk bizonyos belső lépéseket, melyeket nem kért tőlünk sem Németország, sem más országok, egészen egyszerűen nem voltak megoldásaink és bejelentettük a lakosságnak, hogy ideiglenes lépésekről van szó és ahogy képesek leszünk rá, vissza fogunk térni az (eredeti – PZS) bérekhez, nyugdíjakhoz.

De én mondhatok egy magyarázatot, miért volt ennyire erős európai és nemcsak európai, hanem amerikai, kanadai reakció, mert Románia vállalta, hogy betart bizonyos demokratikus értékeket, köztük a jogállamiságot, ami elemi feltétele annak, hogy partnere legyél az Európai Unió országainak és a NATO országainak. Márpedig az európai reakció nem azért volt, mert megszorító lépéseket alkalmaztam, hanem az annak eredménye volt, hogy egy parlamenti többség megsértette a jogállam elveit. A második ügy az amerikai érdekek lojális kiszolgálásával kapcsolatos: azt akarom, hogy tudják, Románia egy nemzetbiztonságát megszilárdító és nem Oroszország elleni politikát hajtott végre. Mi jelen pillanatban nem tudjuk elképzelni, hogy az Orosz Föderáció nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Romániára, ezzel szemben azok a jelentős kockázatok, melyekkel szerintünk rendelkezünk, olyan államokkal kapcsolatosak, melyek nem tartják be a nemzetközi normákat és nagyon jól tudjuk, hogy Románia közelében, a Közel-Keleten vannak ilyenfajta államok. Ezen kívül nagyon jól tudjuk, hogy a terrorista hálózatok rendkívüli csatát vívnak, hogy hozzáférjenek katonai technológiákhoz, többek között rakétákhoz, melyek fenyegethetik Románia területét. Nagyon jól tudja, ha megnézi a térképen, milyen rövid a távolság Románia és a terrorista kockázatú övezet, vagy azok államok közelsége, melyek nem átlátható módon folytatnak nukleáris programokat és melyek már rég túlléptek azon a pillanaton, hogy közepes- és nagy hatósugarú rakétákhoz szükséges technológiákkal rendelkezzenek. Mi elsősorban a saját biztonsági politikánkat folytatjuk és nem az Egyesült Államokét. És itt el szeretnék helyezni egy pozitív üzenetet: a NATO-beli és EU-beli szövetségeseinkkel mindig közös célokat keresünk. Nem minden célkitűzésünk azonos a szövetségeseinkével. De amikor találunk ilyeneket, azokat végrehajtjuk. És mondok egy példát: a Koszovóval kapcsolatos álláspontunk. Nagyon jól tudja, hogy álláspontunk teljesen eltér a szövetségeseinkétől. Azt mondhatnám, hogy Moszkváéhoz hasonló. Tehát, mi nem adunk senkinek semmit és nem veszünk el senkitől semmit. De amikor találtunk egy partnert, akinek biztonsági szempontból ugyanazon célkitűzései vannak mint nekünk és ez az Egyesült Államok volt, akkor egyetértettünk azzal, hogy a rakétaellenes pajzs elemeit elhelyezzük Románia területén.

De ez ellentétes Oroszország érdekeivel.

Nem, mert Oroszország megkapott minden garanciát, hogy ezek a rakéták nem irányulnak ellene. Megengedi, hogy felhozzak még egy érvet? Románia területén huszonnégy rakétaellenes rakéta lesz. Hány rakétája van az Orosz Föderációnak?

Az Orosz Föderációban több rakéta van, de…

Rendben és akkor miért gond? Az világos, hogy egy olyan államtól védjük magunkat, melynek végtelenül kisebb a potenciálja, vagy egy t

Címkék: választás basescu antonescu ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr814717394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása