George Rădulescu úgynevezett „nagyinterjút” készített Borbély László RMDSZ-es politikussal és környezetvédelmi miniszterrel. Sok témát érintett, a minisztérium munkájától, a verespataki bányakitermelési terven keresztül az oktatási törvénytervezet magyarokra vonatkozó részeikig és az RMDSZ-Tőkés viszonyig.

5. Oktatási törvény

 

Miniszter úr, normálisnak tartja, hogy egy állam egyes polgárai ne ismerjék a kérdéses állam hivatalos nyelvét?

De ki mondta, hogy normális?! Nem normális!

Hargitában és Kovásznában, sajnos, gyakran találkozunk ilyen esetekkel.

Elsősorban nem igaz, hogy az ottani magyarok nem beszélnek románul. Másodsorban, íme, el kellett telnie 21 évnek, hogy a parlamenti kollégáink megértsék, egy magyar etnikumú gyermek, aki egy kizárólag magyarokból álló térségben él, úgy jut el az első osztályig, hogy nem tud románul. Annak a gyermeknek nem olyan tankönyvet kell adni, mint egy román gyermeknek, hanem különleges tankönyvből kell tanulnia. 21 év kellett, hogy elmagyarázzuk, a kérdéses magyar gyermek egy különleges tankönyvből jobban meg fog tanulni románul.

Az alkotmánysértővé nyilvánított oktatási törvény megengedi, hogy Románia földrajzát és történelmét magyar nyelven tanulják. Ha egy gyermek csak első osztályban tanulja meg azon ország nyelvét, melyben él, nem az lenne a normális, ha a történelmet és a földrajzot szintén azon a nyelven tanulja?

Nem lesz kevésbé lojális állampolgár, ha anyanyelven tanulja az ország földrajzát és történelmét. Ştefan cel Mare az Ştefan cel Mare és Mihai Viteazul az Mihai Viteazul! Ez egy hibás mentalitás és ezért próbáljuk elmagyarázni a fiatalabb nemzedékeknek, akikben nincs semmilyen fenntartás, hogy hagynod kell az anyanyelvén tanulni a romániai magyart. Nyilvánvalóan meg kell tanulnia a román nyelvet is. Tökéletesen egyetértek! De nem a régi tankönyvekből, amelyeknél néha nekem is meg kellett néznem, mit jelentenek bizonyos elnevezések. Hagyd a magyart integrálódni a társadalomba és nem lesz semmilyen gond!

De ki nem hagyja?

Emlékszik még, mekkora botrány volt a kétnyelvű táblákkal és a magyar tannyelvű egyetemmel? Íme, évek óta létezik egy magyar tannyelvű egyetem és nem omlott össze a világ. Olyan gyermekek jönnek ki belőle, akik integrálódnak és akik nemcsak Hargitába és Kovásznába mennek. Még vannak bizonyos témák, melyekről sokkal nyíltabban kell beszélnünk. Akkor a magyar is nagyobb biztonságban érzi majd magát az országában – mert Románia az országa – és az a kovásznai és hargitai többségi is, aki sok éve együtt él a magyarokkal. Sok román–magyar vegyes család is van…

Címkék: borbély autonómia magyar román oktatási törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr742450430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása