Romániában a történelemhamisítás már a reklámokban is folyik. A politikától már megszoktuk, hogy Erdély múltjából minden eredményt a románoknak, sőt, ROMÁNIÁNAK (!!!!) tud be, de ez átterjedt az üzleti életre is. Már a temesvári sörgyár is készített történelmi szempontból eléggé vitatható állításokat tartalmazó reklámokat, de most a volt kolozsvári (a gyárat nemrég zárták be!) sör gyártói (tudtommal külföldi tulajdonban van!) ezen is túltett!

Készítettek egy olyan reklámot, amiben már nem lehet szó tévedésről, vagy félreértésről. Nem feliratoztam a képanyagot, de a következőről van benne szó: 

(Agymosott1: Azt mondta, minden egy álommal kezdődött.

Agymosott2: Amikor hazánk álmodni kezdett. (A teherautóról leesik egy újságköteg, aminek szalagcíme így szól: 1878. Románia független!) Kolozsváron született, akkor, amikor a Diadalívet építettük. (Bukaresten! – RS) Azzal az ambícióval született, hogy a legjobb román sör legyen. (A képbe begördül egy teherautó, amin az „URSUS – CLUJ” felirat szerepel! 1878-ban, Kolozsváron! – RS)

Agymosott1: Igen, így van!

Agymosott Narrátor: Arról álmodott (mármint a sör! – RS), hogy eltérő legyen. Még akkor is, amikor muszáj volt egyformának lennünk (A képen az államosításra utalva az URSUS feliratot felváltotta az INTREPRINDEREA ÎNAINTE 1945 cégnév – RS)

Agymosott1: Így hát megtette az első lépést (mármint a sör, biztos egy hosszúlépést! kac-kac! – RS).

Vagy Agymosott1, vagy Agymosott Narrátor: Mit gondolsz, fontosak az álmok?

Agymosott3: Ha nem álmodsz, nem tudod valósággá változtatni az álmaidat. (Bejön az üveg, és a felirat: URSUS – A SÖR KIRÁLYA ROMÁNIÁBAN – egy igazi emberek által elmodott igaz történet – RS)

 

Gondolom, a román „történetírók” tapsikolnak örömükben, milyen sikeres volt a tevékenységük.

 

U. i.: A reklámfilm alkotói nemcsak a történelmet lopják, hanem az ötleteket is, ahogy azt Mircea Mester az Automarket.ro-n már 2009-ben felfedezte: http://www.automarket.ro/stiri/video-ursus-copiaza-o-reclama-mercedes-26297.html

A Mercedes-reklám:

Az Ursus-reklám:

Címkék: mercedes ursus magyar román történelemhamisítások

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr152913225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása