Hajdanán, Ceauşescu idejében a román "marketingszakma" kitalált egy reklámszöveget, ami nagyjából a magyarországi "Könyvet a könyvesboltból" remekműnek felelt meg, ez volt a "Nici o masă fără peşte”, szabad fordításban: „Tömd magadba a halat, mert más nincs!”. Ez zajlik most is. Akármi történik Romániában, muszáj minden napra kitalálni valamit, amiért a magyarokba törölhetjük a lábunkat.

Most éppen az adott alkalmat a szinte mindenféle színű, de elsősorban ellenzéki politikusoknak (a kormánypártiak majd a kampányban kapcsolódnak be), illetve a sajtónak az újabb magyarellenes kirohanásokra, hogy a székelyföldi megyék közös képviseletet nyitottak Brüsszelben. Mostani bejegyzésemben nem térek ki ezen ügy részletezésére, mert van egy olyan érzésem, hogy az ügy habosítása a nyitásra, vagyis május 31-ére fog a tetőpontjára hágni.

Egyelőre csak összegyűjtöttem az eddigi termést, a teljesség igénye nélkül: 

Cikkek magyarul: 

Krónika - Román hisztériakeltés a Székelyföld brüsszeli képviselete ellen 

Új Magyar Szó (lemaradt a cikk címe)

 
Népújság (Marosvásárhely) – Lehet egy műbalhéval több?

 

Cikkek románul:

Ziare.com - MAE regreta timid deschiderea reprezentantei Tinutului Secuiesc la Bruxelles

 

Jurnalul Naţional - UDMR exportă Ţinutul Secuiesc la Bruxelles

România liberă - UDMR şochează PDL la Bruxelles

Curentul - Scandal iredentist la Bruxelles pentru aşa-zisul Ţinut Secuiesc al lui Tokes

 

Ziarul de Gardă - Cristian Diaconescu: „Infiintarea oficiului Tinutului Secuiesc la Bruxelles este un afront adus Romaniei”

 

UDMR vrea să deschidă reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles. Partidul Naţional Creştin cere interzicerea formaţiunilor politice care militează pentru dezmembrarea României

 

Íme egy tegnapi tévéműsor ezzel kapcsolatos részlete, melynek részvevői (megjelenésük sorrendjében): Maria Coman (műsorvezető), Adrian Izvoranu (a Romániai Munkaadói Szervezetek Konföderációjának vezetője), Marius Pieleanu (újságíró, az egyik legvéresszájúbb magyarellenes állandó meghívott) és később bekapcsolódik Daniel Oajdea (Jász – Iaşi – megyei PDL-s képviselő).

 

 

seintamplainromania110526vagott from Pászkán Zsolt on Vimeo.

 

(Forrás: Se întâmplă în România – Antena 3, 2011. május 26.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: autonómia magyar román

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr312936292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2011.05.29. 08:11:46

Sztálin- grúz- maga szorgalmazta anno az autonómiát, igy lett
- a Vajdaságban
- és a Marosvásárhely központtal
a diktátort leváltotta egy másik, aki törölte

Állnév 2011.05.29. 13:21:17

@lüke:

A Vajdaságnak ehhöz baromira semmi köze.

Állnév 2011.05.29. 13:28:52

@lüke:

Ja, és nagy tévedés volna Sztálin magyar autonómia szorgalmazását abból levezetni, hogy ő georgiai. Úgy hangzik, mintha azt gondolnád, hogy kisebbségi létére együtérzett a kisebbségekkel. Enyhén szólva nem volt így. Símán deportáltatott egész népeket Szibériába, Közép Ázsiába, hogy több helyük legyen az oroszoknak. Máskor nem egész népeket, csak jelentős százalékukat. Volt aki túlélte, volt aki nem. Igen rossz az arány a túlélés szempontjából. Egészen más szálak miatt akarta a – főként névleges – magyar autonómiát.
süti beállítások módosítása