Az egyik minapi bejegyzésemben szó volt arról, hogy miközben az USL-s kormány új Kovászna megyei főispánja, Codrin Munteanu a Kárpátia együttes formájában megnyilvánuló „neorevizionizmus” ellen folytat keresztes háborút, aközben több romániai és moldovai köztársasági civil szervezet, párt és egyéb mozgalom élénk tevékenységet folytat a két ország egyesüléséért, pontosabban a Moldovai Köztársaság Románia általi bekebelezéséért. Amihez, természetesen joguk van, de akkor a kettős mérce alkalmazása nélkül…

Az a pontosabb, hogy joguk lett, mert a Moldovai Köztársaságban eddig megtagadták azon pártok, szervezetek bírósági bejegyzését, melyek a két ország egyesüléséért folytatott küzdelmet szerepeltetik az alapító okiratukban. Ez most megváltozott, mert a (moldovai) Nemzeti Liberális Párt (amúgy nem csak a neve, hanem a jelképe, a sárga alapon jobbra és felfele mutató nyíl is azonos a romániai pártéval – PZS) ma megnyerte az Igazságügyi Minisztériummal szembeni ezzel kapcsolatos perét. A döntés indokolása még nem ismert, de eléggé furcsa, hiszen a Moldovai Köztársaság alkotmánya eléggé egyértelmű. Majd meglátjuk. Érdekes, hogy a kisjenői sajtóban még semmilyen kommentár nem jelent meg ezzel kapcsolatosan.

Egy párt először szerez bíróságon jogot arra, hogy a Moldovai Köztársaság Romániával való egyesüléséért küzdjön

 

A Nemzeti Liberális Párt ma megnyerte a moldovai köztársasági Igazságügyi Minisztérium ellen indított perét, mely megtagadta a szervezet alapszabálya azon módosításainak bejegyzését, melyek szerint a PNL politikai célja a Moldovai Köztársaság egyesítése Romániával.

A Kisjenői (Chişinău) Fellebbviteli Bíróság törvénysértőnek ítélet a minisztérium elutasítását, a párt alapszabálya új változatának bejegyezésére kötelezve azt. „Ha a minisztérium teljesíti a bíróság döntését, a nemzeti liberálisoknak joguk lesz a Romániával egyesülés mellett érvelni, agitálni, unionista felvonulásokat szervezni”, mondja Vitalia Pavlicenco, a PNL elnöke.

Bár a PNL korábban is a két román állam egyesüléséért küzdött, ez az első alkalom, hogy egy pártnak ez szerepel majd a hivatalos okirataiban.

Îme az a részlet, ami az Igazságügyi Minisztérium elutasításának alapját képezte és ami bekerül majd a PNL alapszabályába:

„A párt a román nemzet újraegyesítése imperativuszát hirdeti, a bűnös Molotov-Ribbentrop Paktum jogi következményeinek felszámolásával, hogy helyreállítsák a történelmi igazságot a román nép azon része számára, mely a Moldovai Köztársaság, az ENSZ által a Szovjetunióval szembeni Függetlenség kikiáltása után elismert, törvényes határai között él. A PNL a két állam, vagyis a Moldovai Köztársaság Romániával való – békés, demokratikus úton történő – egyesítése mellett száll síkra, ami a legrövidebb út elszakadni az orosz befolyási szférától és gyorsan csatlakozni a NATO-hoz és az EU-hoz. A párt e célért törvényes, nem erőszakos, a demokrácia alapvető elveinek megfelelő eszközökkel küzd”.

Az Igazságügyi Minisztérium egyelőre nem döntött arról, teljesíti-e a Fellebbviteli Bíróság által ma diktált döntést, vagy azt magasabb szintű bíróságon megtámadja. A minisztérium korábban azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy adjon arra magyarázatot, a PNL célja nem sérti-e a legfőbb törvényt. És ezt azért, mert a Moldovai Köztársaság alkotmányának 41. cikkelye úgy rendelkezik, hogy „Azok a pártok és más társadalmi-politikai szervezetek, melyek céljaikkal, vagy tevékenységükkel a politikai pluralizmus, a jogállamiság elvei, a Moldovai Köztársaság szuverenitása és függetlensége és területi integritása ellen küzdenek, alkotmánysértők”.

A Legfőbb Bíróság magisztrátusai még nem elemezték a megkeresést.

Korábban a szocialisták is azt kérték, hogy törvényben tiltsák be és büntessék az unionisták akcióit, mert az alkotmány ugyanazon cikkelyét sértik meg.

 

Eugenia Pogor

Forrás: adevarul.ro (moldovai köztársasági kiadás), 2012. július 2., 13:15


Címkék: moldova egyesülés román román

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr44625043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása