A Központi Választási Iroda (BEC) közzétette a 2012. július 29-i népszavazás – egyelőre még nem végleges – eredményeit.

A feldolgozottság 99,97 százalékos (három Olt megyei és egy külföldi szavazókör eredménye hiányzik – PZS):

 

A népszavazási választói jegyzékben szereplők száma:

18.288.757 100%

A részvevők száma:

8.455.336 46,23%

Az „Igen” válaszok (Traian Băsescu leváltására – PZS):

7.400.508 87,52%

A „Nem” válaszok:

943.031 11,15%

Semmis szavazatok

111.797 1,32%

Augusztus 4.

Mediapart: A PSD akciói, a romániai válság teszt a PES számára a bukaresti kongresszus előtt

A PSD akciói és a romániai politikai helyzet tesztet jelentenek az Európai Szocialista Párt számára, melynek kongresszusa szeptember végén lesz Bukaresten, az európai szocialistáknak példás viselkedésre lévén szükségük a PSD részéről, kommentálja a francia Mediapart.fr honlap.

„Bukaresten a Traian Băsescu leváltásáról szóló 2012. július 29-i népszavazás eredményei függőben vannak a távolmaradás (…), de a választási listák szociáldemokraták és liberálisok általi megóvása miatt is. Az Alkotmánybíróság a népszavazás érvényességével kapcsolatos döntés meghozatalát (…) eredetileg szeptember 12-ére, aztán augusztus 31-re halasztotta. Miért történnek ezek a habozások és menetrendváltoztatások?”, kérdi a Mediapart.

„Az Európai Szocialista Párt (PES) 2012. szeptember 28-én és 29-én egy kongresszust fog tartani Bukaresten. Ezeket a kongresszusokat két és fél évente szokták tartani, egyszer az európai választások évében, aztán a mandátum felénél. A Bukarestre szeptemberre tervezett kongresszus célja az új vezető megválasztása és a 2014-es választások előkészítése. Ezen a kongresszuson egy olyan eljárást is elfogadnának, amit a szocialisták demokratikusabbnak és átláthatóbbnak tartanak az Európai Bizottság 2014-es elnökjelöltjének kiválasztására. A szocialisták azt remélik, hogy kihasználva az európai jobboldal Európa válságból való kijuttatásában elszenvedett kudarcát, átveszik Jose Manuel Barroso tisztségét”, magyarázza a Mediapart.

„Az európai szocialistáknak arra van szükségük, hogy a rend uralkodjon Bukaresten, egy hibátlan etika értelmében. Fontos, hogy a romániai Szociáldemokrata Párt ne veszítse el a hatalmat és a kongresszus közeledtével ne legyenek imázsgondjai. Következésképpen az európai szocialistáknak arra van szükségük, hogy az Alkotmánybíróság kizárjon bármilyen kételyt a népszavazás megszervezését illetően és érvényesítse Románia jobbközép irányultságú elnökének leváltását akkor is, ha a szavazáson való részvétel nem volt elégséges”, jegyzi még meg a Mediapart.

„A PES-nek arra is szüksége van, hogy a korrupció miatt két év börtönre ítélt Adrian Năstase volt kormányfő ne okozzon gondokat a kongresszus előtt. A volt kormányfő a börtönből továbbra is kommentálja személyes blogján a politikai tevékenységet. Az európai szocialisták számára elengedhetetlen lenne, hogy Adrian Năstaset a bukaresti kongresszus előtt kegyelemben részesítsék. A felfüggesztett elnök, Traian Băsescu biztosan nem hajlandó kegyelmet adni annak az ellenfelének, akit legyőzött a 2004-es elnökválasztáson. Ennek ellenére Románia elnöke leváltásának lehetősége, a népszavazással kapcsolatos kételyek és ez a lehetséges kegyelem elvonja a szocialisták figyelmét a romániai kemény válságról. A PES a kongresszus sikerére összpontosít, de 20 évvel visszavetve Romániát”, fejezi be a Mediapart.

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 4., 14:19


Băsescu: Hozzuk Rus munkáját normális kerékvágásba. Talán megmentjük attól, hogy Vasile bát számolja meg

Traian Băsescu felfüggesztett elnök ma felolvasta az Alkotmánybíróság által a választói jegyzékek frissítésével kapcsolatosan a kormánynak küldött átiratot és azt tanácsolta Ioan Rus belügyminiszternek, az állandó választói lista véglegesítéséhez az illetékes intézményekkel konzultáljon, „hegyi ösvényeken futkorászás nélkül”.

Traian Băsescu elnök kijelentései:

Felolvasom a CCR által Victor Ponta kormányfőnek tegnap, augusztus 3-án küldött átiratot:

A CCR plénuma úgy döntött, azt kéri a kormánytól, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az állandó választói jegyzékek 2012. július 29-én érvényes frissítését és küldje meg a CCR-nek az állandó választói jegyzékben szereplő személyek számát, hogy megállapítható legyen, érvényes-e a népszavazás. Kérjük, a kért adatokat augusztus 31-ig juttassák el.

Úgy látom, nyilvánosan el kell magyaráznom Rus úrnak, Dobre úrnak, a lakossági nyilvántartásért felelős rendőrkapitány úrnak, de doktor Ponta úrnak is, mi a teendőjük.

Venniük kell az állandó listákat és meg kell állapítaniuk, július 29-ig törölték-e a listákról az elhunytakat és felvették-e a 18. évüket betöltőket.

És törölték-e azokat, akik lemondtak a román állampolgárságukról. Ugyanúgy azokat, akiket a választói joguk felfüggesztésére ítéltek.

Nem kell hegyi ösvényeken futkározniuk, nem kell megkérdezniük Vasile bát, mit tudnak a szomszédokról. Én az orrukra csapom az ajtót, amikor jönni fognak. Azokhoz az intézményekhez kell menniük, melyek adatokat szolgáltatnak azokról, akiknek joguk van szerepelni a választói listákon.

Azt hiszem, úgy Ponta kormányfő, mint ahogy Rus miniszter is egy másvalamihez nehezen hasonlítható nevetségességbe juttatták magukat.

A CCR kérése, a választói jegyzékek július 29-i állapotra frissítése törvényellenes. Július 6-án határozták meg a népszavazás dátumát, a választói listáknak a július 11-i helyzetet kell tartalmazniuk, mert a kormány 5 napos határidővel állíthatja össze a listákat. Ez áll a törvényben. De ha ez egy CCR-es kérés, akkor ezt nem lehet vitatni és teljesíteni kell.

A választói lista népszámlálással való meghatározása, vakáció idején, számomra az egyik legnagyobb blöffnek tűnik. Ez képes teljes mértékben lejáratni Romániát.

Ismerem az európai politikusok reakcióit. Ha a Ponta-kormány nem fog leállni ezekkel az akciókkal, Románia hosszú időre fehér folt marad az EU-ban.

Nem Vasile bának kell az elhalálozásokat tudnia, hanem az elhalálozásokat regisztráló helyi hatóságoknak. Csak ellenőrizni kell, hogy törölték őket, vagy sem.

Megengedem magamnak, hogy egy cseppnyi józanságot tanácsoljak Rus miniszternek. Le kell állítani Románia kompromittálását, a gazdasági hatások máris drámaiak.

Le kell állítani a törvények és az európai értékek be nem tartásának ezen kavalkádját.

Olyasmit tettek, amit senki sem tett Európában a második világháború óta. Miután megszervezték a népszavazást, megpróbálták megóvni az eredményt.

A románok nem jöttek el szavazni, hogy megerősítsék a Ponta, Crin Antonescu, Voiculescu és a 256 parlamenti képviselő által kezdeményezett államcsínyt..

Victor Ponta Giţă pénzéből majd újra elmegy Dubaiba, a románok pedig majd itthon maradnak majd szenvedni a lej leértékelődése miatt.

Sohasem fognak majd a németek jönni megtenni azt, amit a román hatóságoknak kell. A Keleti-Kárpátok falvaiba maga Rus fog menni, hogy házról házra járjon. A Nyugati-Kárpátok falvaiba pedig majd Dobre (a parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter – PZS) megy.

Sebastian Zachmann

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 4., 13:35


Victor Ponta: Ha nem lett volna szoros az eredmény, a listáról szóló vitára nem került volna sor

Victor Ponta péntek este, a Realitatea TV-ben kijelentette, hogy ha a népszavazás eredménye nem lett volna szoros, a választási listákról szóló vitára nem került volna sor. A kormányfő azt állítja, a kialakult helyzetért mindazok hibásak, akik 2004-től kormányon voltak, beleértve a jelenlegi kormányt.

A fő kijelentések

Kaotikus az, ami 2004 után Romániában történt, amikor az informatizált lakossági nyilvántartás átkerült a helyi közigazgatásokhoz.

Elég sok minden történt, melyek bizonyos elhalálozások nyilvántartásba vételével, vagy nyilvántartásba nem vételével, a külföldön elhunyt személyekkel történt, akik bizonyítványait nem küldték el Romániába, azokkal, akik megkapták egy másik ország állampolgárságát és lemondtak a románról.

Ezen nyolc év alatt sok minden történt. Bukaresten elhunyt személyek és az adatokat nem küldték el vidékre. A külföldön elhunytak adatai az 1. kerülethez kerülnek és onnan kell továbbküldeni.

Vannak különleges útlevelek azok számára, akiknek külföldön van a stabil lakóhelyük. 495.000 románnak vannak különleges útleveleik, nekik van szavazati joguk.

Eddig ezek az adatok nem módosították az eredményeket. Például június 10-én e listák alapján szavaztak.

Ezek a listák számítanak a helyi tanácsnokok számánál, ez pedig nem szolgálja a polgármesterek érdekét, mert csökken a helyi költségvetésük.

Ha 10 millió román szavazott volna, akkor erre a vitára valószínűleg jövőre került volna sor. Ugyanígy, ha négymillió szavazott volna.

Az normális, ha a CCR azt mondja egy tényhelyzet alapján akar döntést hozni, nem egy bürokratikus helyzet alapján.

A Belügyminisztérium azt közölt, amit kapott, aláírt egy átiratot a személyi számok számára vonatkozó adatok átküldéséről, de a CCR az állandó választói jegyzékeket kérte tőlünk, vagyis azokét, akik valóban léteznek és van szavazati joguk.

A helyi közigazgatásokat csak az Állandó Választási Hatóság (AEP) bírságolhatja meg. A MAI-nak 2004 óta már semmilyen hatásköre sincs.

Megkérdeztem az INS-től (Országos Statisztikai Intézet – PZS), mikor lesznek készen az eredmények. Egy sor kihatás van: elsősorban az, hány euroképviselőnk lesz 2014-ben, hány parlamenti képviselőnk ősszel.

Most, a pótköltségvetéskor hajlandóak vagyunk megadni az INS-nek a frissítéshez szükséges összegeket. Nagyon világosan megmondták nekem, hogy augusztus 31-ig nem képesek ezt megtenni.

Hiába „fújjuk” fel a lakosságunkat, hogy több pénzt kapjunk a költségvetésből, hogy több rendőrünk legyen, több csendőrünk…

Ezért a helyzetért mindazoknak fizetniük kell, akik 2004 óta kormányon voltak. Beleértve a jelenlegi kormányban és a jövőbeni kormányban lévőket.

A támogatások területre és terményre mennek, nem a lakosság számára.

Már nem kommentálom azt, amit Traian Băsescu felfüggesztett elnök mond. Én leálltam a választási kampánnyal. Románia kormányfője vagyok, egy csomó megoldandó gondunk van.

Băsescu a háborús logikában folytatja. Nagy hiba az, amit az elnök tesz. Lehet, hogy meg fogja érteni, hogy állítsuk le ezt a fajta háborút.

Túl sok háború volt, túl sok fenyegetés. […]

Daul úr volt az egyetlen európai vezető, aki megtagadta, hogy találkozzon Románia egyik képviselőjével. Daul szégyenletesen elvesztette a franciaországi választást. Európának megvannak a maga csődtömegei.

Azt hittem, hogy a népszavazás után véget ér a nem megfelelő nyilatkozatok sorozata, mert az ilyenfajta kijelentések ártanak a pénzügyi piacoknak.

A trojka eredményeit 13-án teszik közzé.

Románia minden kötelezettsége megvalósult. Remélem, megkapjuk az IMF beleegyezését, hogy kifizetéskor szedjük be az ÁFÁ-t.

Ebben az időszakban túl sok nyílt fenyegetés, túl sok megfélemlítési tett volt. Egyetlen felhívást intézek a politikai szereplőkhöz és az állam intézményeihez: Túl sok háború, túl sok fenyegetés volt.

A román, akinek banki részlete van, többet fizet, mert egyes politikusok nem értik meg, hogy a harc július 29-én véget ért.

Megvan a szoftver és látható lesz, ha többször szavaztak.

Normálisnak tartottam, hogy köszönetet mondjak a csendőröknek, mert csökkentették a fizetésüket, kirúgták őket…

A román állampolgár, akinek magyar állampolgársága is van, Romániában van a lakóhelye.

Azok szerepelnek az állandó választói jegyzékekben, akik külföldön dolgoznak és Romániában van a lakóhelyük.

Nem mondhatom meg, mit beszéltem Crin Antonescuval. A jelenlegi helyzetről beszéltünk, nagyon gyakran beszélünk egymással.

Nem beszéltünk egy lehetséges kormányátalakításról.

Nem mondhatok el minden háttérdolgot, azt sem, miről tárgyaltam az európai partnereinkkel.

A változatok világosak voltak: vagy teljesítjük a határozatképességi feltételt, vagy Románia megbánja. Mi azt választottuk, hogy inkább vállaljuk a népszavazás elvesztését, semmint, hogy Romániát órási képviseleti gondba hozzuk.

Jóhiszeműen hittem a Traian Băsescuval való együtt élésben. Az elnök úr, sajnos, nem fogadta el annak gondolatát, hogy a kormány többé nem hajtja végre azonnal az óhajait.

Sikert kívánok a vívócsapatunknak!

Az USL egy tartós építmény. Legalább 2016-ig.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 3., 20:24

 

 

Zgonea: Elfogadhatatlan, hogy Băsescu élő adásban fenyegessen börtönnel MAI-tisztviselőket és polgármestereket

A képviselőház elnöke, Valeriu Zgonea (PSD) minősíthetetlennek tartja Traian Băsescu felfüggesztett elnök polgármesterekkel és MAI-tisztviselőkkel szemben hangoztatott fenyegetését.

„Elfogadhatatlan, hogy egy felfüggesztett elnök, egy olyan ember, aki betöltötte a legmagasabb állami méltóságot, az börtönnel fenyeget élő adásban a tévében. Ez egy példátlan nyomásgyakorlási forma az ezen intézményekben dolgozó emberekkel szemben és felhívást intézek Traian Băsescuhoz, hagyja békén ezeket az embereket”, mondta Zgonea.

„Ennek a fajta megközelítésnek nincs semmi köze a demokratikus értékekhez és az Európai Unió értékeihez, hanem egy középkori gondolkodást fejez ki, brutalitást és a szabályok semmibe vételét fejezi ki. Még a modern diktátorok sem hangoztatnak ennyire nyílt fenyegetéseket”, állította még Valeriu Zgonea.

Traian Băsescu felfüggesztett elnök pénteken, a kampányszékházban kijelentette, a CCR-döntés elhalasztását „egy rendőrkapitány generálta”, aki „vagy a népszavazás megszervezése előtt, vagy tegnap hazudott” és azt üente neki, a Năstase-eset fényében vegye számításba, hogy a tisztviselők drágábban megfizetnek, mint a politikusok.

„Nem tudom, jó-e, rendőrkapitány úr. Vagy a népszavazás megszervezése előtt hazudott, vagy tegnap. Márpedig egy rendőrkapitány… attól félek, én csináltam rendőrkapitányt önből. Nem tudom, jó-e, rendőrkapitány úr. (…) Ioan Rus 2-án adta ki az utasítást, hogy blokkolják az Alkotmánybíróság döntését. És akkor a lakossági nyilvántartós rendőrkapitány nem tett mást, mint végrehajtotta. Csakhogy Ioan Rusnak és a rendőrkapitánynak tudniuk kellett egy dolgot: látták Adrian Năstase esetét, amikor az utasítást kiadó és haszonélvező, a politikus csak két év börtönt kapott, míg a törvénysértő tettet végrehajtó tisztviselők öt, hat, hét évet kaptak. Tehát úgy hiszem, a rendőrkapitány úr nem tanult semmit a Năstase-esetből”, mondta Băsescu.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augsztus 3., 17:29


Traian Băsescu: Számomra már nem a Cotrocenibe visszatérés a fő cél

Traian Băsescu felfüggesztett elnök kijelentette, fő célja nem a Cotrocenibe visszatérés, hanem „a választások, a szavazási folyamata elcsalási módjának lebontása, mert egy olyan ország, mely még a választási folyamatot sem hagyhatja meg szabadnak, az egy nemzetellenes kormányzat”.

A fő nyilatkozatok

A kormány az államcsíny nyomán népszavazást írt ki. Az AEC-nál (Központi Választási Hatóság – PZS) a MAI (Közigazgatási és Belügyi Minisztérium – PZS), a választói jegyzéket továbbítására felhatalmazott egyetlen szerv 18,3 millió választót jelentett le.

Az Egészségbiztosítós Pénztáras és a többi pénztáras összes mese diverziók, úgy a hatalom, mint ahogy a lakájok részéről.

A választók számának közlésére felhatalmazott egyetlen hatóság a MAI.

A Lakossági Nyilvántartó a MAI-nál van.

A legnevetségesebb helyzetben vagyunk, amiben a kormány lehet: megszervezi a népszavazást, megad egy számot és amikor azt látja, hogy nem úgy jött ki, ahogy kellett volna, a kormány megóvja a népszavazást.

Ez egyedülálló helyzet Európában és lejáratja Romániát.

Meggyőződésem, hogy nem fogjuk büntetlenül megúszni.

Crin és Ponta kigondolták, hogy töröljék a listákról a külföldön dolgozókat. Ennél nagyobb törvénysértés nem létezik.

Azt hiszem, ezeknek az embereknek meg kell érteniük egy dolgot: nap, mint nap egyre mélyebbre süllyednek a hazugságokba és a törvénysértésekbe.

Románia számára nincs más megoldás, mint az európai demokratikus standardok betartása.

Románia számára nincs más megoldás, mint az európai demokratikus standardok tiszteletben tartása.

Hogyan távolíthatnád el a listákról a külföldön lévőket, amikor te nyitottál nekik 306 szavazókört?

Attól tartok, hogy ha összehasonlítják majd azokat a listákat, melyek szavaztak, azt fogják tapasztalni, hogy egyes románok nem voltak idehaza, de úgy szerepelnek, hogy szavaztak a falvaikban.

A polgármesterekre gyakorolt nyomás, hogy módosítsák drasztikusan a listákat csak annyit tud elérni, hogy bűnözői helyzetbe hozza a polgármestereket.

Figyelmeztetem őket: Ne menjenek bele egy olyan játékba, ahol az egyetlen kijárat a cella ajtaja.

Az ügyészségek már átvettek minden választási listát, beleértve azokat is, melyeken szavaztak. Ezért a helyi közigazgatásnak szóló felhívásom a tisztességesség.

Traian Băsescu felfüggesztett elnök pénteken kijelentette, a Lakossági Nyilvántartó főnöke, Constantin Manoloiu rendőrkapitány vagy a népszavazás előtt, vagy utána „hazudott” neki, azt üzenve neki: „Nem tudom, jó-e, rendőrkapitány úr! (…) Attól tartok én csináltam önből rendőrkapitányt. Nem tudom, hogy jó-e, rendőrkapitány úr!”

Holmi „okos fiúk” a vidéken lévőkre akarják tolni a számlát.

Számomra a Cotroceni-palotába visszatérés már nem a fő cél. Nem történhet meg többé az, ami ezen a népszavazáson megtörtént.

A romániai demokrácia egészsége számára ezt a népszavazást minden szempontból meg kell vizsgálni, ami a törvényességet illeti.

Az ország hitelességének kérdésén túl, a Románia által a Ponta‑Voiculescu kettős által kapott csapások óriási károkat okoznak az országnak.

Ponta, Antonescu, Voiculescu és Rus a felelősek amiatt, mert elutasítottak minden esélyt arra, hogy Románia bekerüljön Schengenbe, a nemzeti pénz leértékelődéséért és azért, mert Románia nem lehet majd hiteles partner ősszel az EU 2014‑2020 költségvetésének megvitatásakor.

Legnagyobb célom az, hogy lebontsam a választások, a szavazási folyamatok elcsalási módját, mert egy olyan ország, ami még a választási folyamatot sem tudja szabadon hagyni, az egy nemzetellenes kormányzat.

Számomra már nem fontos a visszatérés Cotrocenibe. Ezért még az Alkotmánybíróság határidői sem érdekelnek.

Ioan Rus adott egy utasítást 2-án, miután augusztus 1-én arra adott utasítást, hogy adják meg a helyes számot.

Nincs miről lemondanom. Felfüggesztett vagyok, ebből a helyzetből nem mondhatok le..

Engem most állampolgárként érdekel. Az az elsődleges számomra, hogy az állam intézményei állapítsák meg, használtak-e többszöri szavazást, hamis adatokat, hamis aláírásokat.

Akár 2014 decemberére is számíthatok egy döntésre a CCR-től.

Kíváncsi vagyok, hogy sikerült 170 százalékos szavazási arányt elérni egyes településeken. Úgy tudom, Brassó megyében 10.000 turista volt, Dolj megyében pedig 70.000. El tudják képzelni, milyen idegenforgalmi központtá vált Dolj?

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 3., 14:21


Tisztán mocskos, Pontică ténsúr!

Egy csaknem becsődölt állam több mint 20 millió eurót költ a gazdasági világválság közepette arra, hogy kikényszerítsen egy tudatosan felhasznált hamis adatokra épített népszavazást. Miként lehet értelmezni azt, hogy a MAI, a lakossági nyilvántartásért felelős minisztériumként, a szavazást előkészítendő terjeszt elő információkat a választói jegyzékekről és a választók számáról, hogy aztán a voksolás végén kijelentse, már nem vállalja azokat?

Ez egy bizonyíték az intézményi, szociális, vagy politikai egészségre? A történtek azt bizonyítják, hogy a jelenlegi kormány demokratikus szempontból érett? Márpedig ez az egész annak a bizonyítéka, hogy a jelenlegi kormány, azon kétségbeesett igyekezetében, hogy kidobja Băsescut Cotroceniből, teljesen és minősíthetetlenül megfeledkezett arról a gazdasági és pénzügyi kontextusról, amiben a megzavart választók élnek, akiket csak arra használnak fel, hogy a hatalom szájához emelje a koncot?!

Mit kellene ezúttal értenünk az USL elvárásaiból? Esetleg azt, hogy egy ad-hoc – sietve, szakszerűtlenül és a politikum nyomására egy hónap alatt elvégzett – népszámlálás révén, mely új választói jegyzékek létrehozásához vezetne, a jelenlegi 45 százalék – mondjuk – 52 százalékká változna, Băsescut pedig ettől függően leváltanák? Nos egy ilyenfajta manőver tényleg a galaxis legutolsó banánköztársaságává tenne egyenlővé minket.

Vagyis jössz te, blokkolt neuronú kormány, hamis választási adatokat mutatsz be, elérsz egy ezen adatokhoz arányló eredményt, majd szintén te kéred az adatok ellenőrzését, egy post factum összeszámolás elvégzését és az új eredményektől függően értelmezed a már lezajlott népszavazás érvényességét?! Ez aztán tisztán alkotmányos lenne, Pontică ténsúr!

Mert ilyemiről eddig soha nem hallottak abban a világban, amiben mi élni akarunk.

Sokkal inkább, ha így állnának a dolgok, a választói jegyzékekben szereplő szavazók száma jóval kevesebbre jönne ki, akkor a következőknek kellene hazamenniük: a Ponta-kormánynak, mert elszórt több tízmillió eurót az emberek pénzéből, mielőtt érvényessé tette volna választói jegyzékeit – egy ilyenfajta népszavazásnak nem lehetve más sorsa, demokratikus-európai szemszögből nézve, mint a megsemmisítése, illetve újbóli kiírása; Ioan Rusnak, különösen, mert nevét adta ezen jegyzékek érvényességéhez, háromszor is helyeseknek mondva ki azokat; minden polgármesternek, alpolgármesternek, megyei tanácsi és helyi tanácsi főnöknek, akiket 2012. június 10-én ugyanezen listák alapján választottak meg. Ha pedig ezeket a jegyzékeket 2003‑2004 óta nem frissítették, akkor hagyjon minket békén az összes 2008-ban megválasztott parlamenti képviselő is.

Marian Sultănoiu

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 3., 07:32

Augusztus 3.

Még 40 napnyi bolondokháza

A CCR döntésének elhalasztása senkinek sem öröm. Az őrület további 40 nappal való meghosszabbítása csak az ügyeletes vidámak számára kedvező. A részleteket fizető románok többsége valószínűleg a fejét fogja. Néhány megjegyzés frissiben.

A Közigazgatási és Belügyi Minisztériumon (MAI) keresztül a kormány szervezte a népszavazást. A népszavazási kampány kezdete előtt Ion Rus nyilvánosan közölte és értesítette a CCR-t az indulószámról: 18.292.514 választó szerepel a választói jegyzékekben. Rus miniszter tegnap a Bíróságnak küldött egyik átiratában újra megerősítette ezt a számot. A MAI ma reggel újabb átiratot küld a CCR-nek, amiben azt mondja, hogy „nem tudja vállalni a felelősséget az állandó választási listák helyességéért”. Mi történt az elmúlt éjszaka? Elvitte Victor Ponta Ioan Rust egy holdfényes beszélgetésre Neptunra? Az „el kell választanunk a férfiakat a kurváktól” kifejezés szerzője hirtelen már semmit sem tud vállalni. Kételyei vannak, már nem lát világosan, filozofikusan kételkedik. Az új hatalom nem hivatalos struktúrái közül a Propaganda Igazgatóság legyőzte a Milíciát. A filozofikus zsandárt most elküldik, számoljon újra, talán ezúttal tisztábban lát. Ha lenne benne egy cseppnyi büszkeség és méltóság, Rus úr lemondana.

Az Alkotmánybíróság azt kérte, hogy mutassák be neki a választási valóságot, hogy érvényesítse a népszavazást. Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, azt a valós romániai választók felének, plusz egy főnek kell szavaznia. Az elv helyes, az más kérdés, hogy a Bíróság ezúttal is azt teszi, amihez a legjobban ért: átpasszol egy forró gesztenyét egy másik portára. Ám kitől kérnek helyes információkat, hogy a CCR helyes döntést hozhasson? A kormánytól. Mely mélységesen hitelvesztett. Milyen garanciánk van, hogy azok a polgármesterek, akik 150 százalékos terméshozamot jelentettek a népszavazáskor, a helyes adatokat fognak szolgáltatni Ioan Rus úrnak, aki a maga részéről, a Propaganda Igazgatóság bármilyen nyomásgyakorlásától távol maradva szintén helyesen fogja nyilvántartásba venni az adatokat és azokat helyesen továbbítja az Alkotmánybíróságnak, hogy ez utóbbi helyes ítéletet hozhasson? Milyen becsületességi garanciákat nyújthat egy olyan kormány, mely megóvja a saját népszavazását csak azért, mert nem jöttek be a számításai? Nem lett volna normálisabb, ha Ponta úr nem kapkod, mint Bernát a ménkűhöz, már a legeslegelején meghatározza, hány választó van Romániában és csak azután indítja el a felfüggesztést?!

Aspazia Cojocaru bírónő azt mondja, a népszavazást semmissé kellene nyilvánítani, mert hamis adatokat használtak fel. Az alkotmánybírók csak akkor engednek meg maguknak ilyen határozott kijelentéseket, ha a dolog súlyos. Aspazia Cojocaru hangvételéből el tudjuk képzelni, hogyan zajlottak a viták a döntéshozatal 13 órája alatt holmi – ne feledjük – politikai kinevezettek között. Mindegyikük politikai háttere valószínűleg teljes mértékben működött a CCR eddigi legnehezebb döntése esetében is. De a bírónő nyilatkozatát komolyan kell venni és riadót fúj a szeptember 12-i döntést illetően: ha a kormány csökkenti a küszöböt, akkor a CCR dönthet úgy, hogy a mérkőzés nem zajlott tisztességesen és hogy a rajtnál lefektetett szabályok nem érvényesek a célnál? És ha ezt fogja megállapítani, akkor új népszavazásunk lesz?

Florin Negruţiu

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 3., 18:53

 

Az euró ellenőrizhetetlenné vált. Az árfolyam újabb történelmi maximumon – 4,6481 lej/euró

Az euró tegnap jelentős erősödésbe kezdett a lejhez képest, miután az Alkotmánybíróság bejelentette, elhalasztja a népszavazással kapcsolatos döntését, így Románia Nemzeti Bankja (BNR) ma újabb történelmi maximumot jelentett be, az európai pénz árfolyama 4,6481 lej/euró lévén.

Az előző, 4,6397 lej/eurós maximumot múlt héten, kedden érték el. A lej a tegnapi referenciaszinthez képest 3,84 banit vesztett az euróhoz képest. A kereskedők azt mondják, a központi bank közvetve, euróeladásokkal lépett közbe, hogy kivédje a lej leértékelődését.

Július eleje óta, amikor a belpolitikai válság kirobbant, a nemzeti pénz 4,46 százalékkal gyengült az euróhoz képest. Az év elejétől pedig az euró 7,55 százalékkal drágult mostanáig.

A dollár esetében a referenciaráta 4,44 banival nőtt, 3,7528 lej/dollárról 3,7972 lej/dollára, a franc árfolyama pedig 3,4 banival nőtt, 3,8355 lej/francról 3,8695 lej/francra.

A pénzügyi elemzők számítottak a lej erőteljes leértékelődésére, tekintettel a feszültségek elhúzódására a politikai színpadon, amit az váltott ki, hogy a CCR elhalasztotta a döntést a népszavazásról.

Az árfolyam a következő hónapban, de talán hamarabb is eléri az 5,5 lej/eurót. Jelenleg a legkisebb bizalom sincs meg a befektetők részéről, mind távozni fognak. Eladják majd az állampapírjaikat és távoznak”, jelentette ki Dragoş Cabat elemző rögtön a CCR tegnapi bejelentése után.

A lej euróval szembeni leértékelődésére számított Bogdan Glăvan gazdasági elemző is.

A gyenge közpolitikák nem maradhatnak következmények nélkül a gazdaság alakulásában. Az intézményi képtelenség egy népszavazás megszervezésére és az, hogy még a 24 órában sem tudjuk kiszámítani a szavazók számát azt bizonyítja, hogy nem fogunk befektetőket vonzani. Romániából pénz távozik, mert kifizetéseket kell végrehajtanunk az IMF felé, de – sajnos – pénz nem érkezik az országba”, mondta a gazdasági elemző.

A BNR egymilliárd eurót költött a lej megtámogatására

Az ING Bank főközgazdásza, Vlad Muscalu tegnap azt mondta, a BNR kevéssel több mint egymilliárd eurót használt arra, hogy júliusban megtámogassa a lejt, mely időszakban a nemzeti pénzt a belpolitikai feszültségek terhelték meg.

A legutóbbi lépések és a valutatartalékokra vonatkozó adatok, melyek alapján azt kellett hinnünk, hogy a BNR kevéssel több, mint egymilliárd eurót adott el az utóbbi hónapban arra késztetnek bennünket, hogy a pozitív rövid távú prognózisunkat negatívra cseréljük és annak becslésére, hogy a lej visszatér a legutóbbi minimumhoz, a 4,65 egységhez egy euróért”, áll az ING Bank csütörtökön közzétett jelentésében.

Isărescu aggódik a politikai válság miatt

Mugur Isărescu BNR-kormányzó is aggodalmának adott hangot a politikai színpadon meglévő feszült helyzet miatt, mely rányomja bélyegét a gazdaságra. A kormányzó aggódó üzenete azt jelezte, hogy a belpolitikai helyzet feszültségmentesítésére van szükség, tekintettel arra, hogy a külső piacokon biztosan folytatódni fognak a turbulenciák.

Isărescu csütörtökön elmondta, hogy júliusban voltak az árfolyamot befolyásoló tőkekiáramlások, de a központi banknak van „bizonyos mozgástere” a megtámogatásához, de ezt a mozgásteret „bölcsen és rugalmasan kell kezelni”.

Bizonyos globális és európai eseményeknek a belső feszültségekkel való egybeeséséről beszélünk. Ez az egybeesés tőkekiáramlásokat generált. Ezek több csatornán nyilvánulnak meg: egyrészt adtak el nem rezidensek birtokában lévő román állampapírokat. A lépés jelentős – néhány milliárd lejes – volt Románia gazdaságára nézve, befolyásoja a valutapiacot és a lej árfolyamát”, mondta a kormányzó.

Az év első öt hónapjában a közvetlen külföldi befektetések 465 millió eurót tettek ki, ami több mint 45 százalékos csökkenés a tavalyi év hasonló időszakához képest, derül ki a BNR adataiból.

Isărescu azt mondta még, hogy „a belpolitikai helyzet tisztázódása, feszültségmentesítése nagyon segítene nekünk, visszahozná a befektetők bizalmát”.

Adina Vlad

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 3., 13:08


Blaga: Ha a MAI nem tudja vállalni a szavazati joggal rendelkezők számát, akkor meg kell semmisíteni a helyhatósági választás eredményeit

Vasile Blaga PDL-elnök csütörtökön kijelentette, hogy a MAI gesztusa után, mely olyan átiratot küldött a CCR-nek, amiben azt állítja, nem tudja vállalni a választói jegyzékekben szereplő polgárok számának igaz voltát, hogy kötelező az egész kormány „becsületbeli lemondása” és a helyhatósági választás eredményeinek megsemmisítése.

„Emlékeztetjük, hogy Ioan Rus belügyminiszter július 24-én egyértelműen azt nyilatkozta, hogy a frissített listák szerint, a szavazati joggal rendelkező román állampolgárok száma 18.292.514. A MAI (Közigazgatási és Belügyi Minisztérium – PZS) nem régebben, mint tegnap újra megerősítette ezt a CCR által kért számot. Ma pedig ugyanez a minisztérium egy újabb átiratot küldött a CCR-nek, amiben azt állítja, hogy nem szavatolja a közölt adatok pontosságát. Ez az ellentmondásos közlés képezte a CCR mai döntésének alapját. A MAI mai gesztusa kötelezővé teszi a népszavazást megszervező egész kormány becsületbeli lemondását, természetesen, ha még van becsülete”, mondta.

A PDL elnöke hozzátette, „a MAI által ma közölt gondolat mentén meg kellene semmisíteni a helyhatósági választás eredményeit is, mert a helyi és a megyei tanácsnokok számát az állandó választói jegyzékekben szereplők számának megfelelően határozzák meg”, írja a Newsin.

[…] „Mindezek arra késztetnek, hogy úgy gondoljam, ma beléptünk az USL által megszervezett államcsíny második szakaszába. A Románia lakosságával kapcsolatos adatok misztifikálása”, szögezte le Vasile Blaga.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 2., 21:10

Rus miniszter az érvényesítést erőlteti. A II. levél a CCR-nek: Nem tudjuk, mennyire helyesek az állandó listák

Miután tegnap egy olyan átiratot küldött Románia Alkotmánybíróságának (CCR), melyben az állt, hogy az állandó választói jegyzékekben 18.252.514 személy szerepel, Ioan Rus belügyminiszter meggondolta magát és ma újabb átiratot küldött, amiben azt mondja, nem tudja, pontosan hány választó van Romániában.

A mai átirat a tegnapit „kiegészítő pontosításokat” tartalmaz és arról értesíti a CCR-t, hogy „a Belügyminisztérium, ezen adatbázis kezelőjeként, nem vállalhatja az állandó választói jegyzékekben személyek számának igaz voltát, nem rendelkezve kiegészítő törvényi eszközökkel a helyi közhatóságok által feldolgozott adatok ellenőrzésére.

Mire alapoz

Ioan Rus az alá rendelt intézmény, a Személyek Nyilvátartását és az Adatbázisok Kezelését végző Igazgatóság (DEPABD) néhány magyarázatát „forward”-olta a CCR-nek.

A Lakossági Nyilvántartótól érkezett szövegben az áll, „fennáll annak a lehetősége, hogy az állandó választói jegyzékekben a következő személyek is szerepelhetnek” és felsorolnak néhány kategóriát: nyilvántartásba nem vett itthon, vagy külföldön elhunytak, külföldre telepedett személyek, akik ezt nem közölték a hazai hatóságokkal stb.

Ezek a szabálytalanságok, áll az átiratban, a kérdéses polgárok és családjaik miatt, a Lakossági Nyilvántartó személyzetének egyes alkalmazottai miatt, a külföldi hatóságok miatt (melyek nem közölték egyes román állampolgárok elhalálozását), az állandó választói jegyzékeket nem frissítő polgármesterek miatt történhettek meg.

Ezért, áll a dokumentum végén, „a fentebbi adatok hátrányosan érinthetik az állandó választói jegyzékekben szereplő, szavazati joggal rendelkező állampolgárok teljes számát”.

Nincs semmi példa olyan helyzetre, mint a fentiek, Rus alárendeltjei csak azt állítják, hogy igen, elméletileg történhetnek hibák is.

Az sehol sem szerepel, hogy mekkora lehet ezen „tévedések” aránya.

Rus az Állandó Választási Hatóságra (AEP) hárítja a felelősséget

„A hatályos törvényi rendelkezések szerint, ezek ellenőrzésében kizárólag az Állandó Választási Hatóságnak van hatásköre”, áll még a kérdéses átiratban.

Az INS kitart álláspontja mellett

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szintén küldött egy átiratot a CCR-nek, amiben azokat a dolgokat magyarázza meg, melyeket az elnök leválasztásáról szóló népszavazás határozatképességére vonatkozó vita kezdete óta ismételget.

Tehát a 2011-es Népesség- és Lakásszámlálás végleges adatait 2013 második felében fogják közzétenni, az ideiglenes eredmények pedig nem teszik lehetővé „a korcsoportok szerinti bontást”, vagyis az INS nem tudja megmondani, mekkora a 18 év feletti állandó népesség.

INS: Nincsenek adatforrásaink a szavazati joggal rendelkező polgárok számáról

Sőt, hívja fel a figyelmet az INS, „a romániai hivatalos statisztika rendszerében nincsenek adatforrások, melyek lehetővé teszik a szavazati joggal rendelkező román állampolgárok számának meghatározását, a hatályos jogrend értelmében, július 29-én, vagy bármely más naptári dátumkor”.

Mariana Bechir

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 2., 13:12

 

 

Három jó nagy ok a népszavazás érvénytelenítésére

A Traian Băsescu leváltására kiírt népszavazás totális fiaskó volt. Az utóbbi két nap manipulálási kísérletei ugyanolyan siralmasak, mint ezen voksolás megszervezése. Azt teljesen más okokból kell érvényteleníteni, mint amiket most az USL-s propaganda zsolozsmázik.

Két napja kínlódnak különféle érdekcsoportok meggyőzni a közvéleményt és közvetve befolyásolni az alkotmánybírókat, hogy a népszavazás érvényesítésére vonatkozó döntésnek más számokat kell figyelembe vennie, mint amiket a választói jegyzékek nyújtanak és így érvényessé kell azt nyilvánítani.

Valójában egy nevetséges manipulálásról, vagy a jogállam működési módjának súlyos meg nem értéséről van szó.

A választók teljes száma csökkentésének apostolai valójában azért hivatkoznak lehetséges helyzetekre, hogy egy jogi szempontból egyszerű helyzetet magyarázzanak és indokoljanak.

A szavazati jogot nem az Országos Statisztikai Intézet (INS), vagy az Egészségpénztár (CNAS) adja meg, vagy vonja vissza. Az ezen intézmények által rögzített és szolgálatott számok bemutatása a népszavazással kapcsolatos törvényi aspektusok vitájában egy gyermekded hiba. Ezeknek a számoknak meglehet a maguk relevanciája, de teljesen más szempontból.

Most azonban csak egy arculati játék zajlik: az ezen számokra való túlzott hivatkozásnak a közönség lázba hozása a cléja, egy általános elégedetlenségi érzés keltésével. Esetleg megpróbálják közvetve befolyásolni az Alkotmánybíróságot.

Jogos, hogy a Traian Băsescu leváltására szavazóknak komoly okaik vannak feldühödni, ha a választók helyes száma sokkal kisebb, akár olyan szintég, mely a népszavazás érvényességét jelentheti. És még jobban fel fognak dühödni, ha nem fogják nekik helyesen megmagyarázni a helyzetet.

Törvényi szempontból a szavazati joggal rendelkező választók teljes számát a csak és kizárólag a Közigazgatási és Belügyi Minisztérium (MAI) „ernyője” alatt lévő hatóságok állapítják meg és kezelik.

A szavazati jog az állampolgársággal jár együtt, a törvény által meghatározott életkor betöltésekor. Ez megszűnik, ha meghalsz, ha elveszted az állampolgárságodat, vagy ha az igazságszolgáltatás a felfüggesztéséről dönt. Ezek azok a törvényi feltételek, melyek semmissé tesznek egy személyi számot a választói jegyzékben szereplő választók listáján. Törvény szerint az, ami ezeket a műveleteket kezeli, az a Közigazgatási és Belügyi Minisztérium. Ezért, ha helyesen járnak el, az alkotmánybírók nem vehetnek számításba más számot, mint amit a MAI szolgáltat.

Az Országos Statisztikai Intézet számai elsősorban azért irrelevánsak, mert bizonyos űrlapok kitöltéséből származnak, nem a megkérdezettek által bevallott állapotok alapos és törvényes ellenőrzéséből. Ionescu mondhatja azt, hogy három testvére, öt háza, tíz kocsija és 18 unokája van. Senki sem kéri tőle, hogy ezt iratokkal bizonyítsa.

Şova és Ponta bojkottálták a népszámlálást. Megszűnt a szavazati joguk? Nem!

Egyetlen komoly bíróság sem alapozhat egy törvényes döntést egy felmérésre, még akkor sem, ha azt egy állami intézmény készítette. Az INS nem tudja nekünk megmondani a választók valódi számát. Azt a számot mondja meg nekünk, ami abból származik, amit a megkérdezettek, az otthon találtak és az együttműködni hajlandók nyilatkoztak. Senki sem szavatolhatja, hogy ez egy valós szám.

Az Egészségügyi Pénztár számaira hivatkozás ugyanilyen felesleges, törvényi szempontból. Nincs semmilyen jogi megközelítés, melynek alapján ennek az intézménynek bármilye köze lehetne a választói jegyzékekhez. Az Egészségügyi pénztár azt mondja meg nekünk, hány románról gondoskodik. Akik ezeket a számokat kérték, ugyanilyen jól kérhették volna a Pénzügyminisztériumtól az adókat fizető románok számát és empirikusan kiszámíthattak volna egy másik számot. Vagy a Munkaügyi Minisztériumtól az alkalmazottak és a munkanélküliek számát, azokat összeadva és abból egy másik empirikus számot gyártva. Ezek törvényi szempontból mind felesleges lépések.

De figyelem, eddig törvényi szempontból beszéltem. Ha félretesszük a jogi aspektusokat, ezek a számok nagyon relevánssá válnak a népszavazás érvénytelenítéséről szóló vitában.

Ezek megmutatják nekünk, hogy valahol „elvész” kb. kétmillió szavazati joggal rendelkező román állampolgár. A különbség nagyon nagy. A MAI az USL ellenőrzése alatt áll, tehát szinte lehetetlenség, hogy egy „szabotázs”-ról lenne szó. Egyetlen hihető magyarázat marad: a kétmillió az INS, a CNAS nyilvántartásain kívül, az ország határain kívül van.

Csak két magyarázat lehet ezekre a különbségekre. Vagy a MAI nem képes hatékonyan frissíteni a listákat, vagy a kétmillió választó távozott az országból, ami nem semmisíti meg a szavazati jogukat és nem változtat a választók teljes számán. Mindkét helyzet a népszavazás érvénytelenítését követeli meg, azon egyszerű okból, hogy a hatóságok nem voltak képesek biztosítani e népi konzultálás helyes lefolyását.

Valójában erről van szó. A saját USL-s kormány nem volt képes a választókat egy tiszta, oly módon megszervezett folyamatba bekapcsolnia, hogy az vitathatatlan legyen. A listákat a felfüggesztés előtt frissíteni kellett volna. Ha a MAI választói jegyzékei rendben vannak, akkor a Külügyminisztérium (MAE) a legnagyobb inkompetens, melynek meg kellett volna bizonyosodnia, hogy a világon mindenhol vannak szavazókörök, ahol vannak szavazati joggal rendelkező románok. És főleg arról, hogy minden román számára rendelkezésre áll egy szavazólap. A nagykövetségek számára 600.000 szavazólapot nyomtattak és küldtek el. Közvetve 1,4 milliónak blokkolták a szavazati jogát és ez a helyzet alkotmánysértő.

Van még egy rendkívül releváns, de meg nem vitatott aspektus, mert csak az USL vet fel ellenvetéseket a választók valós számát illetően. Az országos átlag és a néhány megyében elért részvételi arány közti bizarr különbségek masszív csalást jeleznek. Már vannak olyan községek is, ahol a részvételi arány jóval meghaladja a száz százalékot, akár 225 százalékot is elérve. Több mint méltányos csalási gyanúkat megfogalmazni. Egy ilyenformán elcsalt folyamatot nem lehet érvényesíteni.

Vonalat húzva mindazoknak, akik dühösek, mert szavaztak és úgy vélik, nem veszik őket figyelembe, meg kell érteniük, hogy azon egyszerű okból jutottak ide, mert a Ponta-kormány olyan módon szervezte meg a népszavazást, ami blokkolta románok nagy számának szavazási lehetőségét, nem biztosította a választói jegyzékek helyes mivoltát és masszív csalásokat engedett meg. Ez a három jó nagy ok a népszavazás érvénytelenítésére.

Mit teszünk a továbbiakban? Tartunk egy másik, tisztességes népszavazást? Ki fizeti ki az elpazarolt több száz millió eurót? Ki fizet meg nyolc millió román felszításáért, akiket feleslegesen hoztak az urnák elé? Ki vállalja a felelősséget?

Hogyan vezethetne egy országot egy olyan kormány, mely képtelen megszervezni egy népszavazást?

Mălin Bot

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 2., 10:21

 

 

Iliescu, egy bolsevik stratéga

Senki sem nyert semmit. Mindnyájan vesztettünk. De mindnyájan nyerhettünk volna, ha az USL nem indítja el ezt az őrületet. Ion Iliescu idejében képzelték magukat?

Azt hitték, hogy gyorsan cselekednek és egy hónap alatt ráteszik a kezüket az egész országra? A PSD és a PNL miért próbált meg 2004 óta, ahányszor csak többségük volt a parlamentben, megszabadulni Traian Băsescutól?

Valójában ugyanaz a forgatókönyv ismétlődik meg, amit Ion Iliescu PDSR-je alkalmazott Emil Contantinescu ellen az 1996‑2000-es időszakban. Akkor is, akárcsak most, ugyanazt a stratégiát alkalmazták. A médiában nyitottak egy frontvonalat, a nagy újságok az ő oldalukon álltak, az akkori Gâdea (az Antena3 igazgatója, műsorvezetője – PZS) pedig Florin Călinescu volt, akinek minden este volt egy szatirikus műsora, amiben felmosta a padló Románia akkori elnökével. 1999-ben a NATO Szerbiát bombázta, az a tény pedig, hogy Románia az amerikaiak oldalára állt, veszett támadáshoz vezetett a PSDR részéről.

Emil Constantinescu a kommunisták által uszított közvélemény nyomása alatt zuhant a felmérésekben. Amit akkoriban Emil Constantinescu megtett, az, hogy sikerült Romániát a nyugat felé irányítania, a második elnöki mandátumába került. Nem túl jelentős, hogy Emil Constantinescu és Traian Băsescu sohasem értették meg egymást, de ez a két elnök, az általuk meghozott döntésekkel, megmentette Romániát. Remélem, hogy az évek múlásával a hozzáértőbb történészek megerősítik majd ezeket a riporteri megjegyzéseket.

Az USL mai stratégiája, kétségbeesett kísérlete a jogállam megsemmisítésére, az Ion Iliescu, Octav Cozmâncă és Viorel Hrebenciuc kezemunkája. Nem tudom, eredetileg ki a szerző, de az alárendelt média által terjesztett szélsőséges nyelvezeti erőszakosságon, az állam intézményei elleni, a törvényesség határán történő támadáson, a reformerek diabolizálásán és a politikai ellenfél megsemmisítésén alapul akkor, amikor lehetőség adódik rá (lásd a parlamenti többség megváltozása).

Valójában a PSD egy bolsevik párt volt és marad. Ezekben a politikai válsági napokban ez világosan látszik. Nincs doktrínájuk, nincs programjuk, csak egy ádáz vágyuk ellenfeleik megsemmisítésére. Ehhez minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnak. Ion Iliescu volt és maradt a párt vezetője. Ő támadásba lendült és újra a játékszabályok megváltoztatására uszít. A PSD olyan politikai konstrukció, mely senkinek sem nyújt ihletet. Önkénteseik a városok és falvak lumpenjeiből kerülnek ki, skrupulusok nélküli polgármesterek által manipulált tanulatlanokból. Szavazóik a kommunizmus és Ceauşescu után nosztalgiázók, akik sohasem szoktak hozzá Románia 1989 utáni átalakulásához.

Emilian Isăilă

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 1.

 

 

Crin Antonescu ideiglenes elnök: „Lényegét tekintve Traian Băsescut leváltották. Formailag várjuk a CCR döntését. Băsescunak le kellett volna mondania. Én meghoztam egy döntést”

Crin Antonescu ideiglenes elnök kijelentette, a népszavazás első következtetése az, hogy „Traian Băsescu lényegében le van váltva”, de megvárja az Alkotmánybíróság döntését, amit tiszteletben fog tartani.

Az első következtetés: lényegében Traian Băsescu le van váltva, formailag megvárjuk a CCR ítéletét. A legitimitást tekintve leváltották azok, akik megválasztották elnökek, a szavazati joggal rendelkező polgároknak egy valós többsége. 5,2 millió választotta meg elnöknek, 7,5 millió azt mondta, hogy távoznia kell”, mondta Crin Antonescu.

Állítása szerint, az alkotmánybíróknak nehéz döntést kell meghozniuk, „súlyos teher lévén a vállukon”, a szavazati joggal rendelkező személyek számával kapcsolatos kértértelműségek miatt.

A CCR-sek tudják, mint ahogy mindnyájan is tudjuk, hogy két számmal van dolgunk, egy bürokratikussal, ami törvényi szempontból érvényes, mert az állam intézményei nem voltak képesek azt a valósághoz igazítani. Ez a választói jegyzékekben szereplő szám. Egy olyan listával van dolgunk, ami tükrözi a valóságot, a szavazati joggal rendelkező és román állampolgársággal rendelkező élő embereké. A CCR-nek a törvényhez viszonyított döntést kell hoznia, képes és joga van az alkotmány és a törvény szellemében értelmezni”, tette hozzá az ideiglenes elnök.

Crin Antonescu a felfüggesztett elnököt „csaló”-ként írta le, aki megvárta a népszavazási határozatképességet előíró törvény kihirdetését, hogy aztán bojkottálja ezt a választást.

Románia ideiglenes elnökeként cselekedtem. Egy jelölt csalóként akart viselkedni, Orbán Viktor pojácájaként, ez az ő jelölti dolga. A legkevésbé sem sajnálom, vagy habozok abban, hogy helyesen jártam el”, mondta Antonescu.

Megjegyezte, Traian Băsescunak az eredmény megismerése után le kellett volna mondania. Ami az ő politikából való távozását illeti, ha Traian Băsescu visszatér a Cotroceni-palotába, Crin Antonescu azt mondta: „Tudom, mit mondtam. A döntésem megszületett, az határozott és az a megfelelő pillanatban be lesz jelentve”.

Az ideiglenes elnök megjegyezte, „derűlátó” az alkotmánybírók döntését illetően.

Az ideiglenes elnök legfontosabb nyilatkozatai

* Gratulálok azoknak a román sportolóknak, akik figyelemre méltó eredményeket értek el a londoni olimpián.

* Jelenleg ismerjük a Románia elnökének leváltásáról szóló népszavazás eredményeit. Le tudunk vonni bizonyos határozott következtetéseket.

* 8,5 millió szavazati joggal rendelkező román, a különféle bojkottformák ellenére, kifejezte akaratát. 7,5 millió Románia elnökének leváltása mellett foglalt állást.

* Az első következtetés: Traian Băsescut lényegében leváltották, formailag megvárjuk a CCR döntését. Ami a legitimitást illeti, leváltották azok, akik megválasztották elnöknek, a szavazati joggal rendelkező polgárok egy valódi többsége.

* 5,2 millió választotta meg elnöknek, 7,5 millió mondta azt, hogy távoznia kell.

* A 8 millió polgár fontos dolgot tettek hazánknak. Jelentős nemzetközi sajtószervek, melyek mindenféle dolgokat hordtak össze, elégtelenül informálódva, olyan kifejezéseket használva, mint az államcsíny, érezhetően felülvizsgálják álláspontjaikat.

* Nem tudom, a CCR milyen számokat fog figyelembe venni, amikor ítélet fog hozni. Nyolc millió életben van és meg lehetett őket számolni, nincsenek kételyek. A bojkottban lévőknél nem tudjuk, hogy mindnyájan élnek-e, hogy mindnyájuknak van-e még román állampolgárságuk, ott semmit sem tudunk biztosan.

* 8,5 millió polgár demokráciát, részvételt jelent, életet jelent. A többi bürokrácia és azokról kell majd döntenie a CCR-nek.

* Tisztességes népszavazás volt. Köszönöm Románia kormányának, az állam intézményeinek, melyek tisztességesen teljesítették a kötelességüket, beleértve a különleges szolgálatokat, a STS-t, nem avatkoztak be a választási folyamatba, nem próbálták befolyásolni ezt a folyamatot.

* A CCR-nek nagyon nehéz döntést kell meghoznia. Olyan politikus vagyok, aki többször is bírálta a CCR döntéseit, de mindig betartottam azokat. Nem tudom, hogy formailag, vagy tartalmilag hibáztam-e. Nem vonom vissza azokat a bírálataimat. Függetlenül a CCR döntésétől, nem kell majd hibáztatnunk. A bíróságnak nehéz döntést kell hoznia és nem az ő hibája. Figyelembe kell vennie bizonyos dolgokat, melyek nem tőle függnek: mit jelent a szavazati joggal rendelkező lakosság fele. Különféle adatai lesznek, MAI-számokkal, a választói jegyzékekben lévő számokkal, az INS számaival.

* Egy olyan CCR-s döntésben reménykedem, mely az alkotmány, a népszavazási törvény szellemét helyezi minden elé és azt, hogy a részvételi küszöböt azért írták elő, hogy serkentsék a polgárok részvételét.

* Remélem, hogy a Bíróság döntése egy valóságnak ad majd elsőbbséget egy papírral szemben, hús-vér embereknek bizonyos számjátékokkal és trükkökkel szemben.

* Óriási teher van a CCR vállán és nem kellene lennie: Traian Băsescunak le kellett volna mondania. Bárki, akiben van tisztelet a demokrácia iránt, ezt a döntést hozta volna meg. Az a tény, hogy Traian Băsescu nem hozza meg, nagyon nehéz terhet hagy a CCR vállán, melynek – bízom benne – ez az intézmény becsülettel meg fog felelni.

* A románok a visszaélés ellen szavaztak. Traian Băsescu már nem, már nem lehet a mi, a 8,5 millió román elnöke. Tiszteletben fogjuk tartani a Bíróság döntését, de a legitimitás terén végleg leváltott, már sohasem lehet ezen ország elnöke.

* A szavazóknak azt mondom, hogy megtették, amit kellett értetek és az országunkért. Függetlenül a Bíróság döntésétől, nem fognak védtelenek maradni mindazok részéről, akik politizálunk, bármilyen fenyegetéssel, visszaéléssel szemben. Ha egy kedvezőtlen döntés miatt egyesek azt fogják hinni, hogy már nem érdemes szavazni, azt mondom, hogy mindig érdemes szavazni, hinni a demokráciában.

* Derűlátó vagyok a Bíróság döntését illetően, biztos vagyok a betartásában. Mindezek az emberek, a nyolc és fél millió megerősödve kerülnek majd ki belőle, ami a demokráciában való hitet illeti.

* Tudom, mit mondtam. A döntésem megszületett, az határozott és az a megfelelő pillanatban be lesz jelentve.

* Nincs erkölcsi kötelezettségünk Traian Băsescuval szemben. Senkinek sincs erkölcsi, vagy bármilyen típusú kötelezettsége Traian Băsescuval szemben.

* A CCR-esek tudják, mint ahogy mindnyájan tudjuk, hogy két számmal van dolgunk, egy bürokratikussal, ami törvényi szempontból érvényes, mert az állam intézményei nem voltak képesek azt a valósághoz igazítani. Ez a választói jegyzékekben szereplő szám. Dolgunk van egy listával, mely a valóságot tükrözi, a szavazati joggal és román állampolgársággal rendelkező élő emberek. A CCR-nek a törvényhez viszonyítva kell ítéletet hoznia, képes és joga van az alkotmány és a törvény szellemében értelmezni azt.

* Traian Băsescu azóta fenyeget, amióta ismerem és amióta magamat ismerem, az ilyenfajta fenyegetésektől nem féltem. Amikor Traian Băsescuval harcolsz, le kell győznöd a félelmedet, én régóta legyőztem. Undorítanak Traian Băsescu fenyegetései, mert egy ember (ne?! – PZS) fenyegetőzzön.

* Ezek olyan aberrációk, melyek rosszat tesznek nekünk és nevetségessé tesznek minket az elnök nyilatkozatai. A Le Figaro is elkezdett egy kicsit nyomozni. Kínosnak tartom, ezek méltatlanok bármely politikustól.

* Szerepet vállaltam a kampányban, abban az értelemben, hogy szavazásra hívtam. A kapott válasz lenyűgöző. Olyan, ami alapján ki merek mondani egy dolgot, amikor 8,5 millió ember eljön egy politikai akcióra, amire a politi

Címkék: választás usl basescu

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr184686560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása