Egyre inkább valószínűbbé válik, hogy az, amit a Ponta és Antonescu mögött álló, őket mozgató politikusok (Hrebenciuc, Voiculescu stb.) kitaláltak, mégpedig az, hogy egy „villámháború” keretében lerohanják az állam összes intézményét és mire mindenki felocsúdik, kész tények elé állítják a belföldi és külföldi politikai és közéleti szereplőket, nemcsak bizonytalanná, de lassan‑lassan lehetetlenné is válik.

Nincs ugyan még minden lejátszva, de elakadni látszik a gépezet és a kezdeti győzelmeket sorozatos kudarcok követik.

Az elvesztett és egyre inkább valóban az USL-sek Sztálingrádjává váló népszavazás pedig megindította a bomlást a szociál-liberális érdekszövetségen belül. Mielőtt még meghökkennének azon, hogy az USL által elvesztett népszavazásról írtam, fontosnak tartom tisztázni, hogy ez a voksolás nem Traian Băsescuról szólt – bármit mondanak a politikusok, az újságírók stb. ‑, hanem arról, hogy a felfüggesztést kezdeményező parlamenti képviselőknek sikerül-e a saját döntésük megerősítéséhez elegendő, a törvény által előírt mennyiségű igen szavazatot szerezni. Márpedig erre nem voltak képesek. Ennyi!

Ezek után jöttek az elképesztőnél elképesztőbb ötletek, „mininépszámlálás”, melynek keretében bejárják a falvakat, városokat és egyenként rákérdeznek, ki létezik és ki nem. Azon túl, hogy ez egy orbitális ostobaság, ugyanakkor semmilyen relevanciája nincs, hiszen attól, hogy egyesek – ideiglenesen, vagy tartósan – külföldön tartózkodnak, még nem vesztik el a szavazati jogukat. Márpedig a Ponta‑Antonescu páros és a hozzájuk hasonlók által emlegetett határozatképességi probléma több sebből vérzik.

Kezdjük a legnyilvánvalóbbal: mégiscsak röhejes, ha a hatalom egy általa megszervezett népszavazást, amiben minden adatot – többek között a határozatképességhez szükséges személyek számára vonatkozót is – a saját apparátusa biztosított, határozott meg, a kudarc után megtámad!

Ezt követi az újbóli blamázs az Alkotmánybírósággal, nevezetesen arról van szó, hogy miközben a CCR azokat a listákat kérte a kormánytól, melyek alapján a népszavazás lezajlott, Pontaék ezt úgy értelmezték, vagy akarták értelmezni, hogy „frissíteni” kell a listákat és megpróbálnak kiiktatni azokról annyi embert, hogy meglegyen a határozatképesség!

Az is kérdéses, hogy milyen biztosíték lenne a nyilvánvaló irányba ható nyomás alatt dolgozó kormányzati szervek által elvégzett „mininépszámlálás” adatainak érvényességére.

Ha mégis, valamilyen csoda folytán és mint azt a CCR pontosításából kiderült, feleslegesen mégis végrehajtják a „mininépszámlálást”, meglehetősen kétséges, hogy sikerülne jogosan eltávolítani azokról majdnem egymillió embert ahhoz, hogy Pontáék akarata érvényesüljön.

Persze, ez Ponta és Antonescu világában nem elképzelhetetlen, de akkor felmerül egy újabb kérdés: ha a népszavazás esetében visszamenőleg érvényesítenek egy 2012 augusztusi állapotot (hiszen csak ezt lehet megállapítani), miként lehet eldönteni, mi volt a tényleges állapot júliusban (népszavazás), júniusban (helyhatósági választás), az előző parlamenti, európai parlamenti és elnökválasztásokkor?

Mindenesetre úgy tűnik, ehhez már egyes miniszterek sem tudják a nevüket adni, Ioan Rus belügyi és Victor Paul Dobre közigazgatási tárca nélküli miniszterek lemondtak. Az USL káderhiányát mutatják az utódok, a kormányzás minőségét pedig a kormányátalakítás mérete, alig három hónapnyi kormányzás után. És ne feledjük, Pontanak már eddig öt minisztert kellett lecserélnie, a mostaniakat nem számítva!

És Ponta számára egyre nyomasztóbban közeledik szeptember, amikor a Bukaresti Tudományegyetem dönteni fog a doktori címe visszavonásáról. Márpedig minél tovább húzódik a döntés Ponta sorsáról az USL-s boszorkánykonyhákban, annál jobban csökken annak az esélye, hogy az USL nemcsak a kétharmadot megszerezze (úgy gondolom, erről már letettek!), hanem annak is, hogy egyáltalán megnyerje a parlamenti választást. De erről majd később.

(Egy kicsit elcsúsztam az anyagokkal, ezért a "villámháború" 35. napja a 2012. augusztus 6-i dátumnak felel meg. - PZS)

adevarul.jpg

Antonescu: „A múlt télinél súlyosabb társadalmi erőszakosságokat kockáztattunk”

A Traian Băsescu leváltására kiírt népszavazás új társadalmi erőszakosságoktól mentette meg Romániát, véli Crin Antonescu ideiglenes elnök.

Crin Antonescu ideiglenes elnök ma este kijelentette, Románia azt kockáztatta, hogy ősszel súlyosabb szociális erőszakosságok lettek volna, mint az év elejeiek, ha most nem került volna sor Traian Băsescu felfüggesztésére és a leváltásról szóló népszavazásra.

„Januárban‑februárban több százezer ember, minden este és szinte minden jelentős településen ezeket a jelzéseket küldte, hogy a megoldás – akkor – az előrehozott parlamenti és elnökválasztás lett volna. Nem jutottunk volna ide. Most, ha nem került volna sor erre a népszavazásra, ha ez a felfüggesztés nem történt volna meg, ősszel azt kockáztattuk volna, hogy még akár társadalmi erőszakosságokra is sor kerül”, mondta az Antena3 tévéadó egyik műsorának meghívottjaként.

Az ideiglenes elnök azokhoz is szólt, akik azt állítják, a lej leértékelődését állítólag a népszavazás okozta, hogy mi lett volna a nemzeti pénz értéke, ha ősszel intenzív és erőszakos társadalmi feszültségek lettek volna.

„És azoknak, akik ma egy demokratikus folyamat – a népszavazás – terhére írják a lej leértékelődését, azoknak azt mondom: mi lett volna a lej értéke, ha – Isten őrizz! – ősszel bizonyos társadalmi feszültségek újbóli kitörésének lettünk volna a tanúi, más intenzitással, más erőszakossággal, mint amilyenek télen voltak?”, mondta még Antonescu.

Andreia Ciobanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 4., 23:14

 

 adevarul.jpg

Antonescu: Románia arculatát alig két hét alatt lerombolták

Románia arculatát egy koordinált és fizetett akcióval alig két hét alatt lerombolták, véli Crin Antonescu ideiglenes elnök.

„Engem az érdekel, hogy a titkosszolgálatok Cotroceninek dolgozzanak, nem az, hogy nekem dolgozzanak, megmondják nekem, kivel találkozik Băsescu úr. Nézzük meg, mit lehet tenni ezen ország kapcsolataiért és lerontott arculatáért”, mondta Antonescu az Antena3 egyik műsorában.

A műsorvezető azt kérdezte tőle, Antonescu kérheti-e a titkosszolgálatoktól, hogy mondják meg neki, küldtek-e jelentéseket Traian Băsescunak is.

„Ez egy költői kérdés. Teljes szívemből remélem – nincs semmilyen információm, hogy küldtek neki, ez teljesen törvénytelen lett volna. Azt hiszem, amúgy sem mondanák meg nekem, hogy megtették ezt”, válaszolta Antonescu.

Andreia Ciobanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 5., 07:28

 

 adevarul.jpg

PDL: Antonescu Pontanak mondja meg, ha társadalmi feszültségektől fél, ne nekünk és Băsescunak sem

A PDL első elnökhelyettese, Cezar Preda ma kijelentette, Crin Antonescu ideiglenes elnöknek Victor Ponta kormányfőnek kell megmondania, ha társadalmi feszültségektől fél, nem a felfüggesztett elnöknek, Traian Băsescunak.

„Társadalmi feszültségekért nem lehet felelős egy olyan ember, akinek a szolgálati hatásköreiben nincsenek eszközök és hatalom a románok életének megváltoztatására. Ez a kormány feladata. Antonescu úrnak, ha társadalmi feszültségektől fél, akkor ezt mondja meg Pontanak, ne nekünk és ne a választott elnöknek, Traian Băsescunak”, mondta Cezar Preda egy olyan kérdésre, ami Crin Antonescu ideiglenes elnök azon kijelentéseire vonatkozott, melyek szerint a felfüggesztés és a leváltásról szóló népszavazás megelőzte bizonyos társadalmi feszültségek őszi kirobbanását.

Cezar Preda rámutatott arra, hogy a januári tüntetések 10‑20-szor kisebbek voltak, mint amekkorára Crin Antonescu „felfújja” azokat.

Megjegyezte, semmi sem indokolja, hogy egy felelős politikus, aki egy ország sorsát tartja a kezében, az olyankor mondja ki a „társadalmi feszültségek” kifejezést, amikor nem szükséges.

„Antonescu olyan forgatókönyvekről írt le, amilyenek nincsenek a románok fejében, amilyeneket nem kedvelnek, a románok egy békés nép. Nem mindenkinek kell úgy gondolkodnia, mint Antonescu úrnak és Dogarunak (a tartalékos katonatisztek egyik, meglehetősen heves szószólója – PZS). Az emberek sokkal intelligensebbek, mint ez a gondolkodás és annál, amit a társadalmi feszültség az ideiglenes elnök úr elméjében jelent”, mondta Cezar Preda.

Megjegyezte, hogy a közbeszédnek ezzel a „bohózattal” való intoxikálásával az USL-sek megpróbálják elfedni, hogy több mint három hónapja kormányon vannak és semmit sem tettek. […]

Sebastian Zachmann

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 5., 14:08

 

 adevarul.jpg

A PDL Ioan Rus belügyminiszter lemondását kéri

Cezar Preda PDL-s első elnökhelyettes ma kijelentette, szervezete kéri Ioan Rus belügyminiszter lemondását, akiről úgy véli, lejáratódott azzal a „bohózattal”, amit a mini-népszámlálás megszervezésével elkövetett.

„Azt kérjük, hogy Ioan Rus miniszter azonnal mondjon le. Bármiféle EU-s belügyminiszteri profilon kívül állt az, amit 22 millió román előtt nyilvánosan elmondott, hogy a mini-népszámlálás falun a polgármesterekre és 2-3 ügyes emberre korlátozódik, akik megkérdezik Maria nénét, hogy otthon van-e Vasile, ha pedig Maria néne azt mondja, hogy nincs otthon és külföldre ment, akkor ez az európai polgár elveszti a szavazati jogát. Ez belügyminiszteri hozzáállás? Mi azt mondjuk, hogy nem és Rus miniszter úrnak távoznia kell”, mondta Cezar Preda.

Megemlítette, hogy a mini-népszámlálás „bohózata” lejáratja Ioan Rus minisztert és azt kérte, azonnal fejezzék be ezt a kampányt.

Ioan Rus közigazgatási és belügyi miniszter (MAI) kijelentette, a választói jegyzékek frissítése egy „mini-népszámlálást” fog feltételezni, amit a helyi hatóságok augusztus 24-ig hajtanak végre, a románok otthonainál végzett nagyon rövid, „három másodperces” látogatásokkal.

„Közvetlenül a szavazókörök alapján végezzük. Minden szavazókörhöz ezer és valamennyi ember tartozik. Ott vannak a listák. Nem ellenőrzünk egyebet, mint a lista nominális összetétele és a természetes személy létezése közötti összhangot. És menniük kell majd… Hétfőn, vagy kedden kell egy kormányhatározat, mellyel felhatalmazzuk a decentralizált intézményeket, a polgármestereket, vagy akit majd eldöntünk, hogy megtegye ezt, igen. Csakhogy a népszámláláskor száz űrlap van, mert akkor a népesség és a lakások összeszámolása zajlik. Akkor egy ilyenfajta beszélgetés egy fél órát tart, itt három másodpercet”, mondta Ioan Rus.

Arra a kérdésre, hogy mi fog történni azokkal, akiket e lépés során nem találnak otthon, a miniszter azt mondta, falun a szomszéd megkérdezése megoldást fogják választani és elismerte, hogy a városokban „bonyolultabb” lesz.

„A falusi közösségek szintjén, például, megkérded a szomszédot: ’hé, Popescu Vasile létezik?’. ’Valóban létezik’. Ott ha elmegy a polgármester és a falu néhány megbízható lakosa, ezt három nap alatt megoldja, minden faluban. A városokban bonyolultabb lesz. Majd meglátjuk. Azt kértem minden polgármesteri hivataltól, a főispánoktól, hogy keddig javaslatokat és esetleges olyan gondokat is közöljenek, melyek szerintük felmerülhetnek, hogy megoldhassuk azokat”, mondta Rus.

Sebastian Zachmann

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 5., 14:56

 

 adevarul.jpg

A CCR ma átiratot küldött Ponta kormányfőnek: A népszavazáskor használt listákat kértük, nem a frissítésüket

Az Alkotmánybíróság ma újabb átiratot küldött Victor Pontanak, amiben elmagyarázza neki, pontosan mit kért tőle a múlt héten: a július 29-i népszavazáskor használt frissített választói jegyzékeket és nem a jegyzékek frissítését, ahogy azt a kormányfő állította.

„Tekintettel a médiában és Románia kormányának 2012. augusztus 3-án tartott sajtókonferenciáján megjelent különféle értelmezésekre, ami az Alkotmánybíróság által kért adatokat illeti, tájékoztatjuk arról, hogy az Alkotmánybíróság Plénuma a 2012. augusztus 3-i 5305. számú átiratával a népszavazás megszervezéséről és lefolyásáról szóló 3/2000. sz. törvény 17. cikkelye 2. bekezdésének rendelkezései szerint frissített állandó választói jegyzékeket kérte a kormánytól, mely listák alapján a Románia elnöke, Traian Băsescu úr leváltására kiírt 2012. július 29-i népszavazás lezajlott”, áll a Victoria-palotának ma elküldött átiratban.

Tehát a „mikronépszámlálásnak” már nincs semmi értelme.

Emlékeztetünk arra, hogy Victor Ponta egy pénteki videókonferencián azt kérte a helyi hatóságoktól, hogy kezdjék meg a választói jegyzékek frissítési folyamatát, hogy „a kormány elküldhesse a kért adatokat az Alkotmánybíróságnak”.

Egy „mikronépszámlálásról” van szó, ahogy azt több hivatalosság, köztük Ioan Rus is elmondta. A Közigazgatási és Belügyi Minisztérium (MAI) alkalmazottainak kellett volna ajtóról ajtóra járniuk és információkat gyűjteniük arról, hogy és hol lakik és törölni a listákról a dolgozni külföldre távozókat.

Mariana Bechir

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 6., 10:29

 

 adevarul.jpg

Victor Paul Dobre és Ioan Rus miniszterek lemondtak. Rus: Nem fogadhatom el, hogy a MAI tettestárs legyen a törvények be nem tartásában Romániában

Ioan Rus egy hétfő reggeli sajtónyilatkozatában bejelentette becsületbeli lemondását a belügyminiszteri tisztségből. Ugyanakkor Rus elmondta, hogy a közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter, Victor Paul Dobre is benyújtotta lemondását.

Rus azt mondta, nyomást gyakoroltak rá, Traian Băsescutól kezdve egészen Crin Antonescuig, ami elfogadhatatlan. „Nem fogadhatom el, hogy a MAI bármiben tettestárs legyen, ami a törvények be nem tartását jelenti Romániában”, mondta a volt belügyminiszter.

Rus hétfő reggel azt mondta, a júniusi helyhatósági választások listáin 18.292.514 személy szerepelt, de attól a dátumtól a népszavazásig a személyek száma, különféle okok miatt, több mint 20.000-rel csökkent.

„Számtalan nyomást gyakoroltak rám és a MAI-ra, román politikusok részéről érkező viták és értékelések formájában, Traian Băsescuval kezdve és Crin Antonescuval befejezve. Az én és a minisztérium szemszögéből nézve, ez teljesen elfogadhatatlan”, állította Rus.

„Becsületes és tisztességes politikus vagyok, a méltóságom kereteit pedig saját magam határozom meg, ezért ma benyújtottam lemondásomat a belügyi és közigazgatási miniszteri tisztségből”, tette hozzá a lemondó miniszter.

Rus kihangsúlyozta, nem fogadhatja el, hogy a MAI tettestárs legyen bármiben, ami a törvények be nem tartását jelenti Romániában.

„Mindenki erőfeszítésével ezeket a listákat ’megtisztították’ azoktól a személyektől, akiknek már nem volt szavazati joguk. Ennek megfelelően a népszavazáskor a listákon 18.294.514 polgár volt, 21.366 fővel kevesebb”, mondta Ioan Rus a Traian Băsescu elnök leváltásáról szóló népszavazás szavazói listáiról.

Ioan Rus véleménye szerint, a Belügyminisztérium úgy a július 29-i népszavazást, mint ahogy a helyhatósági választásokat is rendben szervezte meg, azzal érvelve, hogy „az, ahogy ezeket a választásokat megszervezték, nem váltott ki bírálatokat egyetlen politikai párt részéről sem”.

Ami a szavazati joggal rendelkező polgárok számát illeti, Rus kijelentette, a népszavazás állandó választói listáin 18.294.514 polgár szerepelt. A volt miniszter fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a MAI tájékoztatta a bíróságot, „vannak bizonyos sebezhetőségek azzal a pontossággal kapcsolatosan, mellyel mérni tudjuk a választói jegyzékekben szereplő személyek számát”.

Dobre is lemondott

Ioan Rus újra a sajtó elé állt, hogy a saját lemondására vonatkozó után egy újabb bejelentést tegyen. A volt belügyminiszter azt mondta, a külföldön tartózkodó liberális Victor Paul Dobre arra kérte, jelentse be, hogy ő is lemond.

Alina Boghiceanu, Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 6., 10.44

 

 adevarul.jpg

Antonescu: Voltak okok Rus lemondására, melyek a népszavazás kezelésével kapcsolatosak

Crin Antonescu ideiglenes elnök hétfőn kijelentette, nem volt semmilyen beszélgetése Ioan Russzal, sem közvetlenül, se telefonon, de voltak okok arra, hogy lemondjon, melyek azzal kapcsolatosak, amit a Belügyminisztériumnak a népszavazáskor meg kellett volna tennie.

„Nem beszéltünk, sem közvetlenül, sem telefonon, sem bármilyen módon, nem tettem semmilyen nyilvános kijelentést róla, így nincs semmilyen magyarázatom egy ilyenfajta kijelentésre”, mondta Antonescu egy Antena3-ban történt bejelentkezésekor.

Megjegyezte, vannak okok Rus lemondására.

„Mindent egybevetve azt hiszem, voltak okok Rus lemondására, melyek azzal kapcsolatosak, amit az általa vezetett minisztériumnak a népszavazáskor tennie kellett volna. A legkisebb magánbeszélgetésem sem volt vele, hivatalos sem”, mondta Antonescu.

Kijelentette, a MAI-nak már hétfőtől új vezetése lehet.

„Tökéletesen egyetértek azzal, hogy Rus úrnak minden oka megvolt arra, hogy benyújtsa lemondását. Nehezményeztem a nevemmel kapcsolatos kisiklást, mert nem tartoztam azok közzé, akik nyilvánosan kommentáltak Rus úrral kapcsolatosan. Itt a miniszterelnök és a kormánykoalíció azon képességéről van szó, hogy végrehajtsa ezeket a cseréket. Az én szemszögömből nézve, a minisztériumnak akár már ma vezetői lehetnek és a dolgok visszatérnek normális kerékvágásukba”, mondta Antonescu. […]

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 6., 10:58

 

 adevarul.jpg

Ponta javaslatai: Mircea Duşa a MAI-ban, Radu Stroe – közigazgatás, Mona Pivniceru – igazságügy, Titus Corlăţean – külügy, Dan Şova – parlamenti kapcsolattartás

Victor Ponta kormányfő kormányátalakítást jelentett be, bemutatva a kormány javaslatait a belügyi, a külügyi, az igazságügyi, a közigazgatási és a parlamenti kapcsolattartási miniszteri tisztségekre.

A kormányfő javaslatai:

Közigazgatási és belügyi miniszter (MAI) – Mircea Duşa

Közigazgatási tárca nélküli miniszter – Radu Stroe

Külügyminiszter – Titus Corlăţean

Parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter – Dan Şova

Igazságügyi miniszter – Mona Pivniceru

Fő nyilatkozatok:

A jelenlegi kabinet egy korlátozott, novemberig tartó mandátumú kabinet. A jövendőbeli parlamenti többség fog dönteni a kormány jövendőbeli struktúrájáról.

Egy stabil, kiszámítható kormányzat felállítsa a dolgunk.

Azt szerettem volna, ha ez a kormány novemberig kitart ebben a felállásban, de voltak akciók Băsescu és PDL részéről. Ezek az akciók ártottak a nép szuverenitásának.

A kormánynak azzal kell alkalmazkodnia az új helyzethez, hogy megtesz bizonyos lépéseket, nem annyira az emberek leváltásával, mint egy világos stratégiaváltással.

Traian Băsescu egyértelmű ítéletet kapott a néptől július 29-én.

A kormány másfajta üzenetet akar küldeni a lakosságnak, de a partnereinknek is. Egy stabilitásit.

A kormány napirendjén gazdasági reformoknak kell szerepelniük.

Románia kormányának ki kell lépnie abból a háborús logikából, amiben nyolc éve van.

Meg kell kezdenünk a mi, mint ország újjáépítését.

A románok novemberben fogják eldönteni, hogy az újjáépítés ezen útja helyes volt-e.

Úgy értékeltem, hogy a döntéseket gyorsan kell meghozni. A mai nap folyamán be kell mutatnom az elnöknek a kormányátalakítási javaslatokat.

Megjegyzem, hogy Antonescu elnök elfogadta ezeket a javaslatokat.

Azon eljárások után, melyeket úgy a pártjainkon belül, mint ahogy a Hivatalos Közlönyben való közlést illetően teljesítenünk kell, azt szeretném, hogy az este folyamán sor kerül a miniszterek beiktatási ceremóniájára. Holnap reggeltől pedig folytatjuk a kormány normális tevékenységét.

A külügyminiszter, Marga úr olyan személyiség, akit rendkívül nagyra tartok és akiről úgy gondolom, hogy továbbra is csakis a lehető legjobb módon fogja képviselni Romániát azokban a tisztségekben, melyeket remélem el fog fogadni a rögtön ezutáni időszakban.

Úgy gondolom, hogy úgy Rus úr, mint ahogy Dobre úr is tisztességesen teljesítették a kötelességüket és köszönetet szeretnék mondani a tevékenységükért. Továbbra is olyan emberek maradtak, akiket nagyra becsülök és megengedem magamnak, hogy „barátok”-nak nevezzem őket.

Mona Pivniceru politikai szerepet nem vállalt, de elegendő tapasztalattal és tekintéllyel rendelkezik az igazságügy területén. Tekintéllyel rendelkezik és azzal a függetlenséggel, amire ezekben a nehéz pillanatokban szükség van, mert bármiféle normális, racionális javaslat Traian Băsescu felfüggesztett elnök és kollégái részéről felelőtlen és anormális vádakat kap.

Azt kívánom, hogy érjenek véget ezek a bizonytalansági órák.

A javasolt személyek:

Mircea Duşa – közigazgatási és belügyi miniszter

Az új közigazgatási és belügyi miniszter, Mircea Duşa 1955-ben született a Hargita megyei Maroshévízen, 1996-ban pedig PSD-tag lett. Jelenleg a Hargita megyei PSD elnöke. A 2004‑2008-as törvényhozási ciklusban PSD-s képviselő volt, a PSD+PUR Nemzeti Szövetség listáin kerülve be. 2008-tól mostanáig képviselő, a Hargita megyei 21-es választókerületben, a PSD és a PC által létrehozott politikai szövetség listáján jutva be. Mircea Duşanak képviselőként intenzív tevékenysége van. A képviselőház honlapján meglévő életrajzából kiderül, hogy Duşa 152 ülésen 491-szer szólalt fel. Ezen kívül 49 törvényjavaslatot kezdeményezett és 12 indítványt nyújtott be.

Titus Corlăţean – külügyminiszter

Titus Corlăţean külügyminiszter 1968-ban született Medgidian. 2001 és 2003 között a miniszterelnök (Adrian Năstase – PZS) külpolitikai tanácsadója volt. 2004 és 2007 között parlamenti képviselővé választják. Egy évig (2007‑2008) az Európai Parlament tagja. 2008 decemberétől szenátor, 2012 májusától pedig igazságügy-miniszter. A Bukaresti Tudományegyetem Jogi Karát végezte el, jogi doktori címe is van, amit 2010 novemberében szerzett meg. Gazdag publicisztikai tevékenysége van, több olyan dolgozatot közölve, melyeket egyedül jegyez. Nagyon jól tud angolul és franciául.

Radu Stroe – közigazgatási tárca nélküli miniszter

Radu Stroe 1949-ben született a Jász (Iaşi) megyei Osoi községben. 1989 decemberéig a Román Kommunista Párt (PCR) tagja. 1990 januárjában beiratkozik a PNL-be, a 2000 novemberi parlamenti választásokon pedig PNL-s képviselővé választják. Ebben a minőségében a védelmi, közrendi és nemzetbiztonsági bizottság tagja volt, előbb tagként, majd alelnökként. A 2004 novemberi parlamenti választáson Máramaros megyei szenátornak választják meg az Igazság és Igazságosság (PNL‑PD) Szövetség listáján. Ebben a minőségében a védelmi, közrendi és nemzetbiztonsági bizottság tagja volt (2005 márciusáig). Egy évig (2006‑2007) a Kormány Főtitkárságát (SGG) koordináló tárca nélküli miniszter volt (a Tăriceanu-kormányban). 2010-től bukaresti parlamenti képviselő.

Dan Şova, a holokausztot tagadó miniszter

A parlamenti kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter, Dan Şova (39) foglalkozását tekintve ügyvéd. 1995-ben végezte el a Bukaresti Tudományegyetem Jogi Karát, 2001-ben pedig a Történelem Kart. 2005-től jog doktor, a „Kereskedelmi társaságokra kivethető adók rendszere” dolgozat megvédése után. Idén tavasszal óriási botrányt okozott, miután azt mondta, a történelmi adatok szerint Románia területén a múltban egyetlen zsidónak sem kellett szenvednie.

Ami az oktatói tevékenységét illeti, Şova az európai adójog, elmélyített adójog és pénzügyi közjog kurzusok címzetese a Bukaresti Tudományegyetem Jogi Karán.

Politikai téren 2003 februárja óta PSD-tag. A 2008-as parlamenti választásokon egy Olt megyei választókörzetben szerzett szenátori mandátumot, Románia szenátusának jogi bizottsága tagja lévén.

Dan Şova 2012. március 5-én olyan nyilvános kijelentéseket tett, melyekben tagadta az 1941 júniusi, Jászvásári (Iaşi) pogrom megtörténtét. „A történelmi adatok azt mutatják, hogy Jászvásáron a német hadsereg katonái megöltek 24 zsidó származású román állampolgárt. (…) Román katonák nem vettek részt. Ez történelmileg tisztázott dolog”, jelentette ki az új miniszter a Money Channel egyik műsorában.  Ezek a kijelentések bírálatokat váltottak ki a zsidó közösség és a Romániai Holokausztot Tanulmányozó Elie Wiesel Országos Intézet részéről, mely kifejezte felháborodását és elutasítását Dan Şova kijelentései miatt.

Miután Victor Ponta PSD-elnök elküldte Washingtonba, hogy látogassa meg a Holokauszt Múzeumot, Şova radikálisan változtatott álláspontján. „Mindezen anyagok tanulmányozása nyomán bizonyossággal elmondhatom, ebben a pillanatban nagyon tájékozott lévén e jelenséget illetően, hogy Romániában a zsidók órási drámát szenvedtek el, mely gyilkosságokban, deportálásokban, anyagi javak elkobzásában, zsidóellenes törvényekben öltött testet, melyek célja a zsidó származású állampolgároknak a társadalmi-politikai, tudományos és kulturális életből való kizárásuk volt”, írja blogján a szenátor.

Răzvan Cârcu, Alina Boghiceanu, Sebastian Zachmann

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 6., 12:21


Címkék: választás kormány ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr404701419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása