A román belpolitika Dallasává terebélyesedő népszavazási bohózat egyre mocskosabb habot vet. Nem elég, hogy a román állam fő intézményei egymásnak dobálják az egyenes és főleg egyértelmű döntés felelősségének forró pityókáját, de mint lejjebb kiderül, nem átallnak aljas diverziókhoz, trükkökhöz és csalásokhoz folyamodni.

A mostani cikkválogatásom nemcsak a puszta tények, az események megismerése szempontjából nyújthat segítséget, hanem a román politikai élet főszereplőinek jellemére, vagy pontosabban mondva, jellemtelenségére is rávilágít.

A „villámháborús” tudósításaim során nem mindig fogok bő lére eresztett magyarázatot fűzni a román sajtó cikkeihez, mert úgy gondolom, sokszor magukért beszélnek. Most sem fogom tenni!

Népszavazás

adevarul.jpg
Rus úr „becsülete”

A „becsület” ügye úgy marad, mint Iancu bában, vagyis „kijavítatlan”.

Tegnap reggel óta nem hagy nyugodni egy kérdés: valójában miért mondott le Ioan Rus? Mi késztethette ezt a nagyon nyugodt és nehezen meghatható ‑ mint minden magára valamit adó erdélyi – ember, hogy a politikai háború kellős közepén faképnél hagyja a Ponta-kormányt? Ő már mondott nekünk néhány magyarázatot, amikor bejelentette a lemondását. Idézem: „Nem fogadhatom el, hogy a MAI tettestárs legyen bármiben, ami a törvények be nem tartását jelenti Romániában”. És a folytatásban: „Rám és a MAI-ra számtalan nyomást gyakoroltak, viták és értékelések formájában román politikusok részéről, kezdve Traian Băsescuval és befejezve Crin Antonescuval”.

Ezek a kijelentések csak tovább mélyítik a talányt, mert befejezetlenek maradtak. Nem értelmezheted anélkül, hogy feltennéd magadban a kérdést, mire utal Rus úr, amikor a „törvények be nem tartásá”-ra hivatkozik (milyen törvénysértés elkövetését kérték tőle) és amúgy miféle „nyomások”-ról beszél (politikai, bürokratikus, fizikai, pszichikai). Az első ügyben a volt belügyminiszter azt engedi érteni, hogy döntésének a szavazati joggal rendelkező románok újraszámolásához van köze. Ez a művelet, amit a párttársai annak ellenére végre akarnak hajtani, hogy az Alkotmánybíróság legutóbbi közleményében világosan az áll, hogy nem a választói listák frissítését, hanem magukat a listákat akarják, lehet egy ok.

Rus úr második kijelentése még sűrűbb ködbe vet minket. Az éppen lemondó mindkét tábor felé ujjal mutogat, úgy a felfüggesztett elnök által képviselt felé, mint afelé, amihez az ideiglenes elnök tartozik. De mivel félemlíthetné meg őt Traian Băsescu, akiről Crin Antonescu a minap azt mondta nekünk, hogy már nem egyéb, mint „egy kék pólós állampolgár, látszólag foglalkozás nélkül”? Azzal, hogy megfenyegette, ha megsérti a törvényt, viselni fogja a következményeket? Ez számomra nem fenyegetésnek tűnik, hanem egy ténymegállapításnak. Egy jogállamban bárkinek, aki bűncselekményt követ el, még ha egy magasságos miniszter is, el kell számolnia az igazságszolgáltatás előtt.

Tehát visszatérünk a valamilyen lehetséges bűncselekményre vonatkozó első ügyre. Amit, íme, Rus úr elutasított, hirtelen újra felfedezve a „méltóságát” és a „becsületét”. Azért mondom, hogy hirtelen, mert lemondásának gesztusa néhány nappal azután következik, hogy derűsen azt magyarázta nekünk, hogyan fogja Vasile bá a falusi utcákon számolni a polgárokat… Forrásaim (azzal a fenntartással, hogy politikaiak, nem kormányzatiak) arról biztosítanak engem, hogy a volt miniszternek állítólag azt adták feladatul, hogy legalább egymillió választót töröljön a választói listákról. Ez egy gyakorlatilag lehetetlen küldetés, hiszen azt feltételezte volna, hogy utasítást adjon a személyek informatizált nyilvántartási rendszerében lévő adatok meghamisítására. Mely adatok nyomokat hagynak maguk után, mivel úgy számítógépen, mint ahogy az intézmény irattárában is rögzítik azokat.

Becsületére válik Rus úrnak, hogy nem teljesítette! De a „becsület” ügye úgy marad, mint Iancu bában, vagyis „kijavítatlan” mindaddig, míg nem fedi fel nekünk, hogy hívják azt a bűnözőt, aki törvénysértésre bíztatta. Ami nemcsak erkölcsi, hanem törvényi kötelessége is, mert egy bűncselekmény be nem jelentése szintén bűncselekmény!

Sabin Orcan

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 6.

adevarul.jpg 

Egy második „tárgyi tévedés” a CCR irataiban: A CCR augusztus 2-i döntéséből eltűnt egy lényeges bekezdés

A 2012. augusztus 2-i 3. számú határozatból, mellyel Románia Alkotmánybírósága (CCR) elutasította a népszavazás megszervezésére és lefolytatására vonatkozó eljárás betartásával kapcsolatos óvásokat, eltűnt a határozatképesség megállapítása szempontjából létfontosságú egyik bekezdés.

Íme a bekezdés: „Jelen esetben azonban az elnök megválasztásáról szóló 370/2004. számú törvény 2. cikkelye, 1. bekezdésének c) pontja és a népszavazásról szóló 3/2000. számú törvény 17. cikkelye törvényi rendelkezései alkalmazandók. (*)”.

A határozat a Hivatalos Közlönyben e nélkül a bekezdés nélkül jelent meg, mely világosan megmondja, milyen törvényhez viszonyítva határozzák meg a népszavazás határozatképességét.

A kormány azt állította, a határozatképességet a parlamenti választásról szóló törvény állapítja meg, mely szabályozás szerint a külföldi lakhelyű románok nem szerepelnek az állandó választói listákon, így a határozatképességnek őket nem kellett volna figyelembe vennie.

Victor Ponta kormányfő nyilatkozatai szerint, a MAI nyilvántartásában állítólag kb. 500.000 ilyen személy van.

Ha a népszavazás esetében figyelembe veendő törvény az az elnökválasztásról szóló 2004-es jogszabály, akkor a külföldi lakhelyű román állampolgárok szerepelnek a választói jegyzékekben, így őket is beszámítják a határozatképességbe.

Az a bekezdés tehát, amit a CCR 3. számú határozatának a Hivatalos Közlönyben való megjelentetésekor kifelejtettek, ezt a vitát tisztázza és lehetetlenné teszi a külföldi lakhelyű nagyjából 500.000 román állampolgár törlését a választói listákról, akik közül sokan a Moldovai Köztársaságban élnek.

A külföldi lakhelyű állampolgárok nem jelentik a külföldre távozottak összességét. Közülük a legtöbben külföldön dolgoznak, vagy tanulnak, papírjaikban nem áltottak lakóhelyet, így mindenképpen szerepeltek volna az állandó listákon. A kormány azonban az ő listákról törlését is tervezte, egy „mikronépszámlálás” segítségével.

Emlékeztetünk, hogy volt egy másik dokumentum is, ami más formában jelent meg, mint ahogy azt a CCR bírói kiadták. Ahogy azt a România liberă leleplezte, a kormánynak a múlt héten küldött átirat tartalmazott egy hibát: ahelyett, hogy a népszavazáskor használt frissített listákat kérte volna, a CCR ezen listák frissítését kérte.

A CCR ma azt írta Victor Ponta kormányfőnek, hogy a július 29-i népszavazáskor használt frissített listákat várja és semmiképpen sem ezek frissítését.

Mariana Bechir

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 6., 14:06

 

adevarul.jpg

Viták a CCR-ben a választói listákról

A népszavazás tétje nehéz teherként nyomja az alkotmánybírók vállát.

Az Alkotmánybíróság (CCR) által felpanaszolt külső politikai nyomásgyakorlások mellett belső nézetkülönbségek is megjelentek a magisztrátusok között. Tudorel Toader alkotmánybíró szerdán bejelentette, hogy az este folyamán megbeszélést folytatott a CCR elnökével, Augustin Zegreannal, akitől a CCR plénumának összehívását kérte, hogy tisztázzanak minden aspektust, tekintettel arra, hogy nem tudott a CCR nevében a Hivatalos Közlönynek hétfőn küldött helyesbítésről.

A CCR-s bíró megjegyezte, a bíróság plénuma a kormánynak küldött levelében a július 11-én frissített választói listákat kérte.

„Ha csak a listák bemutatásáról volt szó, akkor nem kellett volna másfél hónapos határidőt adnunk. A július 11-ig frissített listákat kellett volna átadni; ahol a listák nem voltak frissítve, ott frissíteni kellett volna azokat. Ha a dolgok világosak, akkor augusztus 31-én meghozzuk a döntést, ha konzultálásokra van szükség, akkor még elhalasztjuk egy, két nappal, majd meglátjuk”, mondta a bíró.

Tudorel Toader úgy véli, hogy „egy zavaros, vitatott ügyekkel teli időszakban”, valószínűleg egy „sajnálatos tévedésből” az ő neve felmerült, mint aki érintett a CCR augusztus 2-i döntésben történt módosításokban, amiben a kormánytól a választói listák frissítését kérték. A CCR bírója ezt az esetet „egy kis diverzió”-nak minősítette.

Miután elküldött két különböző tartalmú levelet, egyet a sajtónak, egyet a kormánynak, a CCR hétfőn, augusztus 6-án egy újabb átiratot küldött a kormánynak, amiben azokat a listákat kérte, melyek alapján a népszavazást megrendezték.

A CCR vezetősége által hétfőn, augusztus 6-án kért helyreigazításról, amiben a Hivatalos Közlönyben közölt döntés kijavítását kérte, az alkotmánybíró azt monda, a sajtóból értesült róla, mint ahogy a Velencei Bizottság megkereséséről is. „Úgy értesültem róla, mint minden olvasó”, jegyezte meg a bíró.

Sebastian Zachmann

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 9., 21:17

 

adevarul.jpg

Victor Paul Dobre lemondásának lehetséges oka

Egyes sajtóban megjelent jegyzőkönyvek szerint, a PNL Krassó-Szörény megyei szervezetének egyik képviselője azt kérte a párt vezetőségétől, vonják meg a politikai támogatást Victor Paul Dobre minisztertől, mert „a Közigazgatási Minisztérium nem állt mellettünk, a liberálisok mellett”.

„A Központi Politikai Büró és az Országos Végrehajtó Tanács tagjaként javasolom a politikai támogatás megvonását Victor Paul Dobre közigazgatási minisztertől. Azért itt, az egész országból érkezett kollégák előtt javasolom, mert én azt mondom, amit gondolok és vállalom ezt a javaslatot, mert mi most egy érvényes népszavazással, egy történelem kosarába dobott Băsescuval állhattunk volna és a dolgunkkal törődhettünk volna. A Közigazgatási Minisztérium nem állt mellettünk, a románok, a liberálisok mellett. És nekünk, a PNL-ben vállalnunk kell ezt a gesztust, főleg úgy, hogy némiképp a PD is a kormányt vádolja”, áll a PNL pénteken, augusztus 3-án tartott ülésének jegyzőkönyveiben.

Dobre 1991-ben került a politikába, a Nemzeti Liberális Pártba iratkozva be. Egy sor tisztséget töltött be a PNL galaci (Galaţi) városi szervezetében, például: a Városi Állandó Büró tagja (1992‑1993), alelnöke (1992‑1994) és elnöke (1994‑1998). 1998-tól a PNL Galac megyei szervezetének elnöke. Dobre jelenleg Galac megyei képviselő is a Nemzeti Liberális Párt listáin.

Emlékeztetünk arra, hogy a PNL Krassó-Szörény megyei szervezetét az a Sorin Frunzăverde vezeti, aki nemrég még a Demokrata Liberális Pártban (PDL) tevékenykedett.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 6., 15:58

 adevarul.jpg
Ponta: Nem kértem Rustól, hogy mondjon le

Victor Ponta kormányfő azt állítja, beszélt Ioan Russzal és Paul Dobreval a miniszteri tisztségükből való távozásuk előtt és azt mondja, nem kérte tőlük, hogy mondjanak le.

Ennek ellenére Ponta úgy gondolja, szükség volt a kormány átpozicionálására, hogy teljesen figyelmen kívül hagyhassák Băsescu vádjait.

Rámutatott arra, hogy a Közigazgatási és Belügyi Minisztérium és a Külügyminisztérium Traian Băsescu felfüggesztett elnök és a PDL-tagok elsődleges célpontjaivá váltak, ami hátrányosan befolyásolta a két intézmény tevékenységét.

Arra a kérdésre, hogy Ioan Rus a felfüggesztett elnök milyenfajta nyomásgyakorlásaira utalt, amikor lemondott, Ponta azt mondta, „nyilvános nyomásokról” van szó.

„Mindaz, ami megbeszélnivalóm volt Rus úrral, azt megbeszéltem vele és bár tudom, hogy többek között az önök kollégáikban is nagy gyanúk voltak, én teljesen meg vagyok arról győződve, hogy Rus úr a mi oldalunkon áll és ezért tűzbe tehetem a kezem. Dobre úr esetében ugyanúgy”, mondta még Ponta az Antena3-ban.

Andreia Ciobanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 6., 23:48

 

adevarul.jpg

Dan Şova miniszterré történt kinevezése kiváltotta a zsidó közönség nemtetszését

A romániai zsidó közösség elégedetlen Dan Şova kinevezésével a parlamenti kapcsolattartásért felelős minisztérium élére. Şova márciusban vonta magára a romániai zsidók haragját, amikor tagadta a jászvásári (Iaşi) pogromot.

Bár a történészek azt állítják, hogy körülbelül 13.000 zsidót gyilkoltak meg 1941-ben, a jászvásári pogromban, Dan Şova kijelentette, Jászvásáron összesen csak 24 zsidót gyilkolt meg a német hadsereg.

Şova nyilatkozata után röviddel Victor Ponta bocsánatot kért kollégája nevében és kihangsúlyozta, a kijelentés nincs összhangban a párt álláspontjával. Şovat felmentették a PSD szóvivője tisztségéből, amit akkor betöltött és elküldték, látogassa meg az US Holocaust Memorial Museum-ot, hogy dokumentálódjon a holokauszt témájában.

Hazatértekor azonban Şova kifejezte sajnálatát, hogy kijelentését félreértették, de megtagadta a bocsánatkérést.

„Csak Romániában történhet meg, hogy tagadod a holokausztot és aztán miniszterré nevezzenek ki. Ami bennünket illet, ez elfogadhatatlan. Minden szükséges erőfeszítést meg fogunk tenni, hogy támogassuk a Románia számára hasznos terveket. De nem fogunk semmit sem tenni, amikor egy ilyenfajta személyt miniszterré neveznek ki”, jelentette ki a bukaresti zsidó közösség elnöke, Erwin Simsensohn.

Alina Boghiceanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 7., 09:01

adevarul.jpg 

Marga arról, hogy Corlăţean váltja a külügyek élén: Egy úr nagyon akarta ezt a minisztériumot

Andrei Marga volt külügyminiszter kedden, az RFI România-nak azt nyilatkozta, hogy nem kapott semmilyen hivatalos magyarázatot a leváltására, de úgy gondolja, „ez egy csoporton belüli osztozkodás volt és egy úr nagyon akarta ezt a minisztériumot”.

Arra a kérdésre, hogy szerinte miért váltották le, Marga azt válaszolta: „Senki sem házasodott össze egyetlen tisztséggel sem. Nincs semmilyen ok, amit valaki valamilyen módon megfogalmazott volna. Az én hipotézisem az, hogy valójában ez egy csoporton belüli osztozkodás és egy úr nagyon akarta ezt a minisztériumot. Ez volt az egész”.

A volt külügyminiszter nem akarta megnevezni azt a személyt, akire utalt, azt mondva, hogy ezt másokra bízza.

Marga elismerte, hogy az egész helyzet zavarta, mert „éppen mozgásba hoztam minden motort, hogy hazánkat szolgáljuk”. „A minisztérium menet közben is tette a kötelességét. Nyilvánvalóan mi nem felelhetünk azért, amit egyik, vagy másik újság megír, vagy amit egyik, vagy másik itthoni úriember tett, vagy nem tett”, mondta még a Babeş‑Bolyai Tudományegyetem volt rektora.

A volt külügyminiszter felhagyott azzal a diplomatikussággal, amivel az újságíróknak válaszolt, amikor Traian Băsescuról kérdezték, azt mondva, hogy „vádjai mindenféle alapot nélkülöztek, hogy a lehető legelegánsabban fejezzem ki magam. Ezek egy olyan ember zagyvaságai, aki nem készült fel arra a szerepre, amit betölt, így hát személy szerint én nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Ezért mondtam mindig, hogy ne süllyedjünk le Băsescu gondolkodásmódjára”.

Marga kijelentette, több ajánlatot is kapott, de a szabadságát kutatásra akarja felhasználni.

„A kutatás és az egyetemi tevékenység területén maradok és jövő hónapban Németországba megyek tudományos kutatásra”, mondta még Marga a jövőbeni terveiről.

A volt miniszter azt mondja, nem sajnálja, hogy elfogadja a külügyi tárcát. „Tettem a kötelességemet, tiszta lelkiismerettel távozom!”, tette még hozzá Marga.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 7., 11:16

 

adevarul.jpg

Románia újra megdöbbenti a Velencei Bizottságot

A Hivatalos Közlöny tegnap leközölte az Alkotmánybíróság augusztus 3-i határozatának helyesbítését, ami hiányzott az eredetileg a Hivatalos Közlönynek elküldött változatból és ami arra kötelezte a kormányt, hogy számítsa bele a határozatképességbe a külföldi lakhelyű románokat is.

Ez volt az a bekezdés, amit a kormány igyekezett minden áron elkerülni, mert a választók számának csökkentése lehetővé tenné a népszavazás érvényessé nyilvánítását és következésképpen az elnök leváltását.

Másrészről Victor Ponta tegnap lemondott a mininépszámlálásról, de az állandó választói listák újbóli frissítéséről nem. Szintén tegnap jelent meg az Európa Tanács Demokrácia Jogon keresztül Bizottsága (Velencei Bizottság) elnökének, Gianni Buquicchionak az egyik nyilatkozata, amiben megdöbbentnek mondta magát amiatt, hogy „az Európa Tanács és az EU egyik tagállamának Alkotmánybírósága rövid időn belül másodjára kényszerül a Velencei Bizottsághoz fordulni, hogy megóvja függetlenségét”.

A nyilatkozat, amihez Twitteren Viviane Reding igazságügyi európai biztos is csatlakozott, azután született meg, hogy több európai hivatalosság megkapott egy Augustin Zegrean, a CCR elnöke által aláírt levelet. A levél tartalmát Dan Tapalagă újságíró fedte fel, aki közzétette a dokumentumot a Facebook-oldalán.

Zegrean arról értesítette augusztus 3-án a kérdéses hivatalosságokat, hogy az egyik bíró bevallotta kollégáinak, az általa és a családja által kapott fenyegetések miatt fél szavazni a népszavazás érvényesítése, vagy érvénytelenné nyilvánítása mellett.

Mariana Bechir

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 7., 21:47

 

adevarul.jpg

Crin Antonescu: Rus helytelenül járt el és hazudott a részemről érkezett nyomásokat illetően

Crin Antonescu ideiglenes elnök kedd este kijelentette, Ioan Rus volt belügyminiszter „hazudott”, amikor a részéről érkezett nyomásokra hivatkozott, megemlítve, hogy rágalmazásért beperelhetné, de „most más dolga” van.

„Tudom a következőt, hogy a volt belügyminiszter helytelenül járt el, hogy a volt belügyminiszter hazudott. Tehát abban a pillanatban, amikor tegnap (hétfőn – a szerz.) kiállt és benyújtotta a lemondását, akkor azért nyújtotta be a lemondását, mert nem váltották le, de ez nem az én dolgom. Abban a pillanatban, amikor nyilvánosan olyan nyomásgyakorlásokról beszélt, melyeket állítólag én gyakoroltam rá, vagy a MAI-ra, vagy bárki másra, egy szintre hozva engem Traian Băsescuval, aki börtönnel fenyegette meg őt, még annak időtartamát is nyilvánosan megmondva neki, akkor én tudom, hogy abban a pillanatban a belügyminiszter hazudik, hogy a belügyminiszternek rejtegetnivalója van és nagyon jó, hogy a belügyminiszter távozott. Ha távozott, remélem, hogy távozott…”, mondta Antonescu az Antena3-nak.

Kihangsúlyozta, hogy nem gyakorolt nyomást Rusra.

„Én visszautasítottam Rus úr egyik aberráns vádját, valójában egy rágalmat, be is perelhetném, de most más dolgom van, arra a valamilyen nyomásgyakorlásra vonatkozóan, amit állítólag kifejtettem rá”, állította az ideiglenes elnök.

Antonescu megjegyezte még, hogy „ez egy szemenszedett hazugság, ami – Ioan Rus akaratával, vagy sem – tökéletesen beleillik Traian Băsescu egész propagandisztikus támadásába”, hogy ő állítólag nyomást gyakorolt a MAI-ra.

Ugyanakkor az ideiglenes elnök kijelentette, Băsescu volt az, aki nyilvánosan nyomást gyakorolt Ioan Rus belügyminiszterre. „Traian Băsescu úr nyilvánosságra hozta azokat és jogosan válaszolt neki gúnyosan tegnap (hétfőn – a szerz.)”, mondta még Antonescu a felfüggesztett elnök Rus vádjaival szembeni reakciójára utalva. […]

Dorina Călin

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 7., 23:35

 

adevarul.jpg

Antonescu azt kéri Augustin Zegreantól, hogy beszéljen a Băsescutól kapott fenyegetésekről

Crin Antonescu ideiglenes elnök kedd este kijelentette, Victor Ponta kormányfő nem félemlítette meg a CCR (Alkotmánybíróság – PZS) elnökét, Augustin Zegreant, sőt inkább ő maga tűnik megfenyegettnek, arra utalva, hogy a CCR-s bíró bizonyos dokumentumokat küldött egyes európai hivatalosságoknak, melyekben azt állítja, hogy nyomásgyakorlások zajlanak.

„Van valójában egy népszavazásunk, egy határozott eredményünk, vannak bizonyos intézményeink, melyek alkotmányos keretek között működnek, a kormánytól az Alkotmánybíróságig és van egy ember, aki megpróbálja azt semmissé tenni, mintha semmi sem történt volna és erőből visszajönni. Visszajönni egy sor visszaéléssel, melyekkel megpróbál kikényszeríteni, beleszorítani azokat törvényes keretek közzé, megfélemlítve, egyértelműen börtönnel fenyegetve embereket, hivatalosságokat, magát a belügyminisztert, hogy megsérthesse ezeket a dolgokat. Valójában mi történik, Zegrean elnök úr (a CCR elnöke, Augustin Zegrean – a szerz.) egy igazságot mond ki egy rendkívül furcsa iratban, amit ma reggel küldött el a Velencei Bizottságnak – micsoda irónia, annak a bizottságnak, melynek figyelmen kívül hagyták a határozatképesség hiányára vonatkozó ajánlásait – és más nagyon fontos embernek, az igazságügyi európai biztosank, az emberi jogi biztosnak a Bíróságra gyakorolt nyomások miatt”, jelentette ki az Antena3-ban Antonescu.

Leszögezte, hogy a CCR-re nem ő gyakorolt nyomást, megjegyezve, hogy ő minden alkalommal azt mondta, akármilyen döntést hoz majd a Bíróság, azt tiszteletben kell tartani és nem szabad hibáztatni. Antonescu azt mondta, nem volt semmilyen telefonos kapcsolata a CCR bíróival, akikről azt mondta, hogy még csak nem is ismeri őket.

„Victor Ponta nem fenyegette meg, nem félemlítette meg. Maga Victor Ponta tűnik ezekben a napokban eléggé fenyegetettnek és megfélemlítettnek. Nem tett semmilyen nyilatkozatot, semmilyen cselekedetet és semmilyen gesztust a Bíróság ellen, vagy szemben”, tette hozzá ezzel összefüggésben Antonescu.

Az ideiglenes elnök kihangsúlyozta, hogy Ponta tiszteletben tartotta és megpróbálta azonnal végrehajtani a CCR döntéseit.

„Vajon kicsoda fenyegette meg a CCR-t? Ki beszélt államcsínyről? Talán Zegrean úr beszélhetne azokról a fenyegetésekről, melyeket ilyen, vagy olyan formában Băsescu úr küld neki”, tette hozzá Antonescu.

Kijelentette, mindent elkövet majd, hogy beszéljen a CCR elnökével és a főügyésszel is, hogy kiderüljön, mi az igazság.

Az ideiglenes elnök még elmondta, hogy beszélni fog a kormányfővel és a MAE (Külügyminisztérium – PZS) vezetőjével is, hogy arra kérje őket, írjanak ők is ugyanazoknak az intézményeknek, melyekhez Augustin Zegrean leveleket intézet, hogy a CCR-re gyakorolt nyomásokra panaszkodjon.

„Azt hiszem és lesz, már volt eddig és még lesz egy megbeszélésem a miniszterelnökkel, a külügyminiszterrel, hogy Románia kormányának is írniuk kell azoknak az intézményeknek, melyekhez Zegrean úr fordult, melyekben világosan magyarázzák el, a Velencei Bizottságnak, hogy a kormány, az ideiglenes elnök, más romániai közintézmények semmi esetre sem gyakorolnak valamilyen nyomást a Bíróságra, de hogy világos jelei vannak annak, hogy valaki megteszi. Tehát mindezeket a dolgokat meg kell tenni és az üzenetemet az önök műsorán keresztül küldöm, mert nagyon fontos, minden embernek ebből az országból, a közintézményekből, egészen a helyi közigazgatásig, mégpedig azt, hogy ne hagyják megfélemlíteni magukat”, jelentette ki Antonescu az Antena3-ban.

Dorina Călin

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 8., 00:02

 

adevarul.jpg

Ioan Rus lemondott miniszter: Keserű szájízzel térek vissza Kolozsvárra

Ioan Rus volt közigazgatási és belügyi miniszter a Mediafaxnak ma azt nyilatkozta, hogy a MAI éléről való lemondásának döntése volt a legmegfelelőbb, mert nem tudta volna megtenni, amit Traian Băsescu és Crin Antonescu kértek tőle.

„Crin Antonescu úr augusztus 7-e estéjén történt nyilvános megszólalása azon meggyőződésemet erősíti meg, hogy a döntésem a legmegfelelőbb volt. Akkor hoztam azt meg, amikor megértettem, hogy nem tehetem meg azt, amit úgy Traian Băsescu, mint ahogy Crin Antonescu is elvártak tőlem. Az egyik azt, hogy növeljem a választói listákat, a másik azt, hogy csökkentsem azokat. Ez az ő háborújuk. Én dolgozni jöttem a minisztériumba és azt tettem, rövid idő alatt incidensek nélkül megszervezve a választásokat és a népszavazást”, mondta Ioan Rus, aki megjegyezte azt is, hogy keserű szájízzel tér vissza Kolozsvárra.

„Keserű szájízzel megyek haza, de ugyanazzal a meggyőződéssel: a politikában a férfiaknak megvan a maguk útja”, mondta még a volt közigazgatási és belügyi miniszter. […]

Alina Boghiceanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 8., 12:25

adevarul.jpg
Bizonyítékunk van arra, hogy Ponta csal: A kormány lopva végrehajtja a népszámlálást

A kormánynak az állandó listák frissítésére vonatkozó memoranduma ugyanazokat a pontokat tartalmazza, melyeket az USL a mininépszámláláskor akartak alkalmazni.

Victor Ponta kormányfő nemrég bejelentette, hogy a kormány lemondott egy mininépszámlálás végrehajtásáról, ami az elnök leváltására kiírt népszavazáson használt választói listákat illeti. Ennek ellenére a kormány kidolgozott egy memorandumot, mely az „állandó listák frissítésé”-re vonatkozik, holott a CCR a július 29-i népszavazáson használt állandó listákat kérte.

A kormány által a helyi hatóságoknak küldött, a listák frissítésére vonatkozó memorandum megismétel egy sor pontot, melyeket az USL-s vezetők a mininépszámlálás végrehajtására javasoltak. Ennek megfelelően a kormány azt kéri a helyi hatóságoktól, ellenőrizzenek egy sor kategóriákat, mint amilyenek a külföldi lakhelyű román állampolgári státuszt megszerzők, a lejárt személyi igazolványú személyek, vagy a tartósan külföldön tartozkodó személyek.

Az alábbiakban bemutatjuk, mely kategóriák ellenőrzését akarja a kormány.

1. Elhunyt személyek

Mely kategóriának egyértelmű jogi helyzete van. Mégis meg kell említeni, hogy Ioan Rus volt belügyminiszter bejelentette, az elhunyt személyeket a július 29-i leváltásról szóló népszavazás előtt törölték a listákról.

2. A szavazati jogukat elvesztő személyek

Egyértelmű jogi helyzetű kategória. Az alkotmány szerint, nincs szavazati joguk a tilalom alá helyezett elmebajosoknak és elmebetegeknek és a jogerős bírói döntéssel a szavazói jogok elvesztésére ítélt személyeknek sem.

3. Külföldi lakhelyű román állampolgárok

471.000 személyről van szó, akiknek ilyen státuszuk van, mert olyan útlevelük van, amiben szerepel a lakóhelyül szolgáló ország neve. Victor Paul Dobre volt közigazgatási miniszter szerint, ezeket a személyeket már törölték a népszavazásnál használt állandó listákról. Ezen kívül a CCR elküldte a parlamentnek egy korábbi döntése helyesbítését, amiben azt állítja, a külföldön lévő románokat számításba kell venni a népszavazáskor. A helyesbítés hitelességét két CCR-bíró vitatja, Augustin Zegrean és Tudorel Toader.

4. Lejárt személyi igazolványú személyek

Ezt az ötletet a bákói (Bacău) liberális polgármester, Romeo Stavarache dobta piacra. Egy egyszerű számítást is elvégzett, kijelentve, hogy megyéjében 25.000 ilyen személy van és úgy becsülte, országos szinten egymillió ilyenfajta személyről van szó. Ennek ellenére nincs semmilyen jogalap arra, hogy a lejárt személyi igazolványú személyeket ne vegyék számításba a népszavazáskor.

5. Lakhelyüket megváltoztató személyek

A memorandum csak azokra utal, akik úgy vannak ebben a helyzetben, hogy nem törölték őket a korábbi lakóhelyükön. Ez a pont első látásra logikusnak tűnik, de felvet egy kérdést. A dokumentum nem vonatkozik azokra a személyekre, akik lakóhelyet változtattak, törölték az előző lakhelyük listáiról, de nem jelennek meg a listákon az új lakóhelyükön.

6. Több lakó ugyanazon a címen

Konkrétan, a memorandum azon személyek ellenőrzését kérik, akik olyan számban jelentkeznek be egy bizonyos címen, amit nem indokol az ingatlan lakható területe és szobáinak száma. A megfogalmazás kiterjesztő és számos helyzetre ráhúzható. A bukaresti hivatalosságok azt állították, voltak olyan esetek, amikor 2.000 személy szerepelt ugyanazon a címen, a főváros 4. kerületében. De ebben az esetben sincs jogalap arra, hogy töröljék ezeket a személyeket a szavazói létszámból.

7. Nevet változtató személyek

Ezek a változások házassággal, válással, közigazgatási úton történtek. Ez az ellenőrzés is kérdéseket vet fel. Traian Băsescu felfüggesztett elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a nevet változtató személyek nem változtatják meg a személyi számukat. Gyakorlatilag a házasság, vagy a válás nem vonja maga után a választók számának megváltozását.

8. A külföldi tartózkodási, vagy lakóhelyűek

Ez a pont az USL fő célja. A külföldre dolgozni eltáozott románok számát az USL-s vezetők 1,5‑2 millióra becsülik. Törlésük ötletét a Jász (Iaşi) Megyei Tanács elnöke, Cristian Adomniţei vetette fel, de a valós szám megismerése olyan művelet, amit nehéz helyesen végrehajtani augusztus 24-ig.

Ezeknek az embereknek továbbra is Romániában van a lakcímük és nincs törvényi alap eltávolításukra a választók számából. Az ötlet szerepel a PSD egyik belső dokumentumában, amit a párt főtitkára, Liviu Dragnea küldött a helyi szervezeteknek. „A szavazati joggal rendelkező román állampolgárok teljes számából le kell vonni azokat, akiknek külföldön van a lakó-, vagy/és tartózkodási helyük (akik nem törvényes módon jelentek meg az állandó listákon a július 29-i népszavazáson és akik több millióan vannak, pl. Spanyolország – 856.000, Olaszország 987.000 stb.) és az így megmaradt állampolgárok azok, akik a törvény értelében kizárólag szerepelhetnek az állandó választói listákon, amelyek alapján a népszavazási részvételi határozatképességet meg kell határozni”, áll a PSD dokumentumában.

Kik az aláírók

A memorandumot aláírta Victor Ponta kormányfő, ellenjegyző miniszterek Titus Corlăţean – külügy, Victor Ponta – igazságügy, Mariana Câmpeanu – munkaügy, kezdeményező Mircea Duşa – belügyek és közigazgatás, Radu Stroea – közigazgatás, Ion Moraru – a kormány főtitkára.

Romulus Georgescu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 9., 17:33

adevarul.jpg

Meleşcanu bizonyos nyilatkozatok miatt a szolgálat tevékenységének ellenőrzését kéri a SIE-bizottságtól

A Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója, Teodor Meleşcanu az intézmény tevékenységének megvizsgálását kérte a szolgálatot ellenőrző parlamenti bizottságtól, bizonyos olyan nyilatkozatok következményeként, „melyek árthatnak a – SIE – arculatának és hitelességének”.

A SIE egy sajtóközleményben megjegyzi, hogy „a Külügyi Hírszerző Szolgálat igazgatója 2012. augusztus 6-án fordult a képviselőház és a szenátus SIE tevékenységének parlamenti ellenőrzését végző különleges bizottsághoz”.

„A SIE igazgatója levelében azt kéri, rendeljék el a szükséges lépéseket annak megvizsgálására és tisztázására, hogy a szolgálat tevékenysége összhangban van-e Románia alkotmányával, az ország törvényeivel és a Legfelsőbb Védelmi Tanács határozataival, valamint a katonai szabályzatokkal, tekintettel a nyilvánosság előtt elhangzott minapi nyilatkozatokra, melyek árthatnak a román állam ezen alapintézménye arculatának és hitelességének”, áll a SIE közleményében, mely nem nevezi meg egyértelműen a SIE-tevékenységre vonatkozó nyilatkozatok szerzőit.

Crin Antonescu ideiglenes elnök azonban szombaton, a SIE-re utalva azt mondta, hogy meg kell értenünk azt a mechanizmust, amivel Románia arculatát alig két hét alatt lerombolták egy szervezett, koordinált és finanszírozott akcióval.

„Engem az érdekel, hogy ezek az intézmények Cotroceninek dolgozzanak, nem azt, hogy nekem dolgozzanak, elmondják nekem, kivel találkozik Băsescu úr. Nézzük meg, mit lehet tenni ezen ország sérült kapcsolataiért és arculatáért, mert van szerepük, vagy lehet. Nézzük meg, mi történik – mert ön egy bizonyos szolgálatról (SIE – a szerz.) kérdez ‑, mégiscsak meg kell értenünk azt a mechanizmust, amivel egy ország arculatát két hét alatt lerombolták egy nyilvánvalóan szervezett, koordinált, finanszírozott akcióval. Mégiscsak meg kell néznünk, ki tette ezt, mert ez olyasmi, ami árt az országnak, az egész országnak”, mondta Antonescu az Antena3-ban.

„Hogyan történik? Miért van ez a sebezhetőség ezen EU-s ország részéről, egy olyan ország, melynek politikai rendszerével kapcsolatosan nem voltak kételyek? Miként lehetséges, hogy egy ország arculata annyira sebezhető legyen, hogy két hét alatt, minden kontinensen, a világ minden nagy híradójában, szinte minden politikával foglalkozó nagy híradóban és sok kancelláriában ilyesmi robbanjon ki?”, kérdezte Antonescu.

Az ideiglenes elnöktől még megkérdezték, hogy kérheti-e a titkosszolgálatoktól, mondják meg neki, hogy küldtek-e jelentéseket Traian Băsescunak is.

„Ez egy költői kérdés. Teljes szívemből remélem – nincs semmilyen információm, hogy küldtek-e neki, az teljesen törvényen kívüli lett volna. Azt hiszem, hogy különben sem mondanák meg nekem, hogy megtették ezt”, jegyezte meg Antonescu.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 8., 13:09

 

adevarul.jpg

Nicolae Căbulea államtitkár ellen hivatallal való visszaélés miatt folyik vizsgálat

Nicolae Căbulea államtitkárt, a MAI Közrendi és Közbiztonsági Főosztályának főnökét hivatallal való visszaéléssel vádolják abban az aktában, amiben a legfelsőbb bíróság ügyészsége vizsgálatokat végez a népszavazással kapcsolatosan, állítják igazságügyi források.

FRISSÍTÉS Egyes igazságügyi források szerint, Ioan Nicolae Căbuleat vád alá helyezték, az államtitkár ellen közérdek elleni hivatallal való visszaélés miatt indítva meg a bűnvádi nyomozást.

Miután Manoloiu arról értesítette Rust, hogy már nem ismeri el a választói listákon szereplő személyek számát, ezt a tájékoztatást hivatalosan továbbították az Alkotmánybíróságnak. A tájékoztatót nem Ioan Rus írta alá. A dokumentumon szereplő aláírás, egyes MAI-források szerint, Ioan Nicolae Căbuleaé, a minisztérium Közrendi és Közbiztonsági Főosztályának főnökéé.

Az átiratban az áll, hogy „a MAI nem vállalhatja az állandó választói listákon szereplő személyek számának helyességét, nem rendelkezve többlet jogi eszközökkel a helyi közhatóságok által feldolgozott adatok ellenőrzésére”. Căbulea volt a Ponta által Neptunra összehívott találkozón jelenlévő Rus helyett az ügyeletes parancsnok.

Az ügyészek már elindították a bűnvádi vizsgálatot Constantin Manoloiu ellen, akit közérdekek elleni hivatallal való visszaéléssel vádolnak.

Andrei Aştefănesei

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 8., 14:56

 

adevarul.jpg

Antonescu: Băsescu csak akkor szabadul meg tőlem, ha megöl

Crin Antonescu ideiglenes elnök kedd este kijelentette, hogy Traian Băsescu felfüggesztett elnök és az emberei csak akkor szabadulnak majd meg tőle, ha „megölik”, függetlenül attól, hány fenyegetést, sértést, vagy rágalmat fognak vele szemben megfogalmazni.

Antonescu az Antena3 egyik műsorában kijelentette, hogy a Traian Băsescu elleni politikai harcban el fog menni a végsőkig és ezt nem fogja abbahagyni, függetlenül attól, hány fenyegetést intéznek hozzá.

„Traian Băsescu és ezek az emberek nem szabadulnak meg tőleg, csak ha megölnek, amiről nincs szó, remélem. Tőlem addig nem szabadulnak meg, míg politikailag nem számolnak el, mert én nem foglalkozom egyébbel, Románia polgárai előtt, akiknek hazudtak és hazudnak, akiket megloptak és még mindig meglopnak ott, ahol még ott vannak és akiket újabban minden este semmibe vesz és megfélemlít Traian Băsescu úr. (…) Amíg ez nem ér véget, addig én nem állok le, akármennyi fenyegetés, akármennyi sértés, akármennyi rágalmazás (lenne – PZS)”, állította Antonescu.

Az ideiglenes elnök azt mondta, kapott fenyegetéseket, de „magánjellegűek voltak, magánjellegűek maradnak”.

Fontosnak tartotta, hogy üzenjen azoknak a választóknak is, akik megjelentek a július 29-i népszavazáson, kijelentve, hogy „verekedni” fog a döntésükért.

„Üzenetem a következő: jó emberek, ne féljetek, Románia nem egy gazdátlan porta, azt nem vezetheti bandita módra Traian Băsescu fenyegetésekkel, sértésekkel és megfélemlítésekkel. Itt vagyunk és a végsőkig küzdünk a törvényért, a jogért és a szavazatotokért”, mondta még Antonescu megjegyezve, hogy erre fogja felhasználni az ideiglenes elnöki hatásköröket.

Dorina Călin

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 8., 06:14

 

gandul.jpg

Antonescu, alias „Fogjál le, mert megölöm”

Crin Antonescu kedden, amolyan „fogjatok le, mert megölöm” stílusban megjelent a tévében és vésztjóslóan bejelentette. „Traian Băsescu és ezek az emberek tőlem nem szabadulnak meg, csak ha megölnek, amiről nincs szó, remélem”. Persze, a mondat angolból történt fordítottságán túl (utalás az interneten most keringő filmecskére, melyen az angolul hibásan beszélő Crin Antonescu látható – PZS), a tartalom világos – azért jöttem, hogy elmondjam nektek, bármennyire nevetségesnek is tűnne és bármennyire törvényellenes lenne, nincs áll szándékomban távozni Cotroceniből, csak holtan.

Az világos, hogy a kétségbeesés néha zaftosan komikus méreteket ölt, félretéve az aggodalmat egy érett, örök ideiglenes, de állandói ambíciójú politikus iránt, aki odajutott, hogy ilyen infantilis zagyvaságot hoz fel.

Crin Antonescu elvesztette a politikai egyensúlyérzékét, a félelem pedig arra készteti, hogy felhagyjon a diplomatikussággal. Maliciózusan és abszurd módön gyilkos gyakorlatokkal vádolja meg Băsescut. Nyíltan bírálja a harc feltételezett megtagadását a PSD részéről – azzal szurkállva Pontat, hogy az USL által a felfüggesztett elnökkel folytatott háborúban hagyta magát megfélemlíteni és megfenyegetni.

Az ideiglenes elnök magárahagyottnak érzi magát és lényegét tekintve helyesen érzi. Crin Antonescu hétfőig a jelenlegi politikai konjuktúra haszonélvezője volt, a Ponta-kormány ereje tolva őt Cotroceni felé, mely azért, hogy trónra ültesse az ideiglenest, sokszor kardélre hányta az alkotmányt. Mindezen idő alatt szinte senki sem vádolta meg közvetlenül Crint. Sőt, Antonescu a választók tömegében növelte a bizalmi szintjét. Ezzel szemben Ponta visszaesett a felmérésekben; ő volt az Európai Bizottság és az EU összes többi intézményének homokzsákja; az ő kormányát vádolták azzal, hogy idejének háromnegyedét a Traian Băsescu elleni háborúnak szenteli, a többiben pedig pihen; hogy eltelt a három hónapnyi kormányzás, miközben a lej haldoklik, a befektetők fejtvesztve menekülnek, az infláció elvitte a bérkiegészítést, az ország pedig tönkre megy. Ponta magára vállalta a kudarcot, a nyakában cipelve Crint, ez utóbbi pedig nem tett semmi mást, mint káoszt generált minden szinten, hogy megőrizze az ideiglenesi karosszékét. És ezt úgy, hogy ha a kormányzási aktusra összpontosított volna és nem az elnök erőszakos felfüggesztésére, a kormányfőnek teljesen más arculata lett volna a negyedév végén.

Mit tett Antonescu válaszul?! Azzal vádolta meg Rust, hogy nem szervezte meg rendesen a népszavazást. Hogy nem csökkentette a listákon szereplők számát. Hogy gyanúsan viselkedett.

Rus úgy válaszolt neki, ahogy jelenleg a PSD egy jelentős része gondolkodik, akiknek elegük van Antonescu arroganciájából.

Rus gesztusa nem becsületbeli volt, hanem a liberális‑pécés túlzásokkal szembeni tiltakozási, mégpedig olyan, ami általánossá válhat a Kiseleffen (a PSD központi székházának utcája – PZS) az ideiglenes elnök egyre inkább kimutatott mértéktelenségére, aki máris annak az anyaméhnek képzeli magát, melynek az egész USL-s kaptárnak alá kell magát vetnie, dolgozva és a kudarcot magára vállalva.

Rus távozásával Ponta megértette, hogy az egyre megtépázottabb kormányfői imázsán túl, a politikai jövője szempontjából létfontosságú, hogy legalább azt a bizalmat megőrizze, ami a pártjában még megvan iránta.

Következésképpen úgy vélem, Crin felhívása legalább olyan mértékben szól a PSD-s füleknek, mint amennyire Traian Băsescu füleinek.

Marian Sultănoiu

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 8., 18:41

 

adevarul.jpg
Dâncu újra meggyújtja a disszidensi lángot

A „Kolozsvári Csoport” tagja kemény bírálatokkal illette a jelenlegi hatalmat, mely állítólag törvénysértések elkövetését kérte Ioan Rustól.

A PSD-s Vasile Dâncu, az úgynevezett „Kolozsvári Csoport” egyik meghatározó tagja kedden megdöbbentő kijelentést tett kollégája, Ioan Rus lemondásáról a kormányból. „A kormánykoalíción belülről nyomást gyakoroltak rá, hogy olyan dolgokat tegyen meg, melyeket nem tart törvényeseknek”, jelentette ki kedden, a citynews.ro honlapnak adott interjújában a kolozsvári szociológus.

A kijelentés gyakorlatilag megerősíti a volt miniszter által lemondása bejelentése napján megfogalmazott vádat. „Nem fogadhatom el, hogy a Közigazgatási és Belügyi Minisztérium olyasmiben legyen tettestárs, ami nem jelent törvényt, a törvény betartását Romániában”, mondta akkor Rus.

Duşa feladata – a népszavazás érvényesítése

Arra a kérdésre, hogy fontos-e, ki következik a MAI élén (mely tisztséget időközben a szintén erdélyi származású Mircea Duşa vett át), Dâncu úgy vélekedett, hogy ő „lesz majd az az ember, akinek meg kell tennie azokat a dolgokat, amiket Rus nem akar megtenni”. Vagyis bizonyos törvénysértéseket, ha figyelembe vesszük az előző kijelentést.

A volt PSD-s vezető, jelenleg a párt egyszerű tagja hozzátette: „Természetesen, az vállalta, hogy megteszi ezt. Valószínűleg találnia kell majd egy megoldást, hogy érvényessé nyilvánítsák a népszavazást. A neve nem számít, csak a feladat számít. Amit a politikusok nem tudnak az az, hogy a MAI nem egy akármilyen minisztérium, nehéz őket politikailag nyereg alá törni”.

Börtön – mértékegység a politikában

Dâncu aztán megmagyarázza, mi volt kollégája fő hibája. „Ioan Rus elkövette azt a naivitást, hogy bizonyos olyan ideálok nevében térjen vissza a politikába, melyek az első mandátum óta maradtak az elméjében és a szívében, figyelmen kívül hagyva, hogy időközben megváltozott a politikai világ. A PSD is megváltozott, a belügyminiszteri tisztségért folyó harc pedig fontos egy olyan korszakban, amikor a börtön kezdett a politika mértékegységévé válni. Ioan Rus nem hagyja magát berángatni semmilyen szamárságba, nem fogad el cinkosságokat, vagy erkölcstelen szolidarizálásokat”, mondta még a „Kolozsvári Csoport” képviselője.

Dâncu válaszol arra a kérdésre is, a jelenlegi hatalom miért sietett idén nyáron kirobbantani az elnök felfüggesztését. „Az állandó politikai konfliktus és a hatalomért folytatott harc. Ezen kívül az USL-s társelnökök egyikének türelmetlensége”, a volt PSD-s vezető véleménye szerint, ezek a július 3-án elindított művelet fő okai.

Figyeljünk jobban oda a diaszpórára!

Dâncunak a külföldön élő románok tekintetében is teljesen más véleménye van, mint a kormánykoalíció vezetőségének.

„Mi nem a politikusoknak köszönhetően jutottunk túl ezen a válságon, hanem a Romániából a szegénység és kétségbeesés által elkergetett kalandozó honfitársaink által küldött milliárdoknak köszönhetően. A határokon túliak láttak valami mást, más társadalmi és politikai rendet, már másmilyenek. Másképp szavaznak, van polgári tudatuk, jobban oda kellene figyelnünk arra, amit mondanak. Sajnálom, hogy visszatértünk az ’aki szójás szalámit evett’ jelmondathoz (Utalás a 90-es évek elejei, zömmel a régi nomenklatúrából lett politikusok által hangoztatott állításra, hogy csak annak van joga beleszólni az új romániai politikai tevékenységbe, aki elszenvedte a Ceauşescu-rendszer megpróbáltatásait, köztük a szinte semennyi húst sem tartalmazó „szójás szalámit” – PZS). A diaszpóra az egyetlen szabad romániai régió!”, mondta még Vasile Dâncu a citynews.ro által közölt interjúban. Ez a honlap ahhoz a sajtótröszthöz tartozik, aminek ő a tulajdonosa Ioan Rus volt miniszterrel és Pászkány Árpád üzletemberrel együtt.

Mi az a „Kolozsvári Csoport”

Ioan Rus, Vasile Dâncu és Vasile Puşcaş az úgynevezett „Kolozsvári Csoport” fő vezetői, mely a PSD egyik legbefolyásosabb szárnya. 2000 és 2004 között mindhárman tagjai voltak a Năstase-kormánynak. Rus belügyminiszter és kormányfő-helyettes volt, Dâncu – közügyi információk minisztere, Puşcaş – tárca nélküli miniszter és Románia főtárgyalója az Európai Unióval. A PSD 2005-ös kongresszusán a „Kolozsvári Csoport” döntő módon hozzájárult Ion Iliescu eltávolításához a párt éléről és Mircea Geoanăval történt felváltásához. 2009-ben, az elnökválasztás elvesztése után azonban a kolozsvári szociáldemokraták megfordították a fegyvert, utólag átállva az új elnök, Victor Ponta oldalára.

Sabin Orcan

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 8., 21:38

 

adevarul.jpg

Reding Pontanak: Ne feledkezz meg Barroso listájáról

Viviane Reding európai bizottsági alelnök rendkívül aggódónak mutatkozik a CCR-s bírók megfélemlítése és az EU-val szembeni kötelezettségek nem teljesítése miatt.

Viviane Reding igazságügyi EU-biztos azonnal válaszolt Románia Alkotmánybírósága (CCR) levelére, mely súlyos politikai nyomásgyakorolásokat jelzett Brüsszelnek és arról biztosította elnökét, Augustin Zegrean bírót, hogy a politikai és az intézményi helyzetet nagyon gondosan figyelemmel kísérik, hogy az EU kormánya eltökélt abban, hogy biztosítsa a jogállam és az igazságügy függetlensége iránti tiszteletet ebben az országban.

Sorozatos támadások a CCR ellen

A CCR levele részletesen leírja azokat a több fronton zajló és különféle természetű támadásokat, melyeknek a bíróság tagjai ki voltak téve, mint ahogy ezen bíróság döntéseinek nyilvános semmibe vételét a legmagasabb szintű nyilatkozatok révén, Crin Antonescu ideiglenes elnökkel kezdve. „2012. július 6-án, a Bíróságnak a Románia elnöke hivatalából való felfüggesztésére vonatkozó konzultatív véleményezését végző ülés előtt Aspazia Cojocaru bírónő súlyos fenyegetéseket kapott”. Egy nappal korábban az Igazságügyi Minisztérium visszavon egy bejelentést, amit egy bíró feltételezett összeférhetetlenségével kapcsolatosan tett az ANI-nál.

Az ANI dönt és rámutat arra, hogy a jelzett ügyben nincs semmilyen gond. A CCR aztán leírja azt is, miként kellett rendkívüli fontosságú ügyekben „méltánytalan” határidőkkel döntenie. „Az Alkotmánybíróságnak 24 órát adtak, hogy konzultatív véleményt fogalmazzon meg Románia elnökének felfüggesztéséről. Románia ideiglenes elnöke, Crin Antonescu, mint ahogy a parlament és a közhatóságok más tagjai is kijelentették, még ezen vélemény nélkül is folytatni fogják az államfő felfüggesztésének eljárásait. (…) A Bíróság továbbra is rövid határidőket kapott a Románia elnökségének ideiglenes ellátására vonatkozó döntésekre, így a Bíróság 2012. július 9-án hat rendkívül összetett döntést hozott, melyekre csak az ítélet megszületése előtt két nappal kapott megkereséseket”, áll még a CCR-elnök levelében.

Lábbal tiporták az EB ajánlásaikat

„Rendkívül aggódok azon aspektusok miatt, melyekre felhívta a figyelmemet”, írja Reding Zegreannak a hétfőn elküldött és az Adevărul által megszerzett levelében. Az igazságügyi biztos emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottságnak az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében július 18-án kiadott jelentése kihangsúlyozta Brüsszel aggodalmait a jogállamisággal és a romániai bírói hatalommal kapcsolatosan és egy sor „sürgős” ajánlást tett. Ezek különösen a CCR hatásköreit szűkítő és azon sürgősségi rendelet eltörlésére vonatkozik, mely megszüntette a határozatképességet a népszavazás esetében, valamint arra, hogy végre kell hajtani a CCR valamennyi döntését és azokat azonnal közölni kell a Hivatalos Közlönyben, az ideiglenes elnökség idején tartózkodni kell a kinevezésektől a Főügyészségnél és a DNA-nál.

Az Európai Bizottságnak még van egy paragrafusa, amit eddig lábbal tiportak az USL-s politikusok és aminek a betartására Victor Ponta ígéretet tett. Ezen paragrafus szerint, a Bizottság azt kérte Románia kormányától, hogy azt kérje minden politikai párttól és kormányzati hatóságtól, hogy tartsák tiszteletben az igazságügyi rendszer függetlenséget, „azzal az ígérettel, hogy megfegyelmeznek bármely kormányt, vagy párttagot, aki aláássa a bírók hitelességét, vagy nyomást gyakorol az igazságügyi intézményekre”.

A külföldi segítség az egyetlen menedék

Zegrean levele rendkívül súlyos kijelentéssel ér véget: „A Románia elnöke, Traian Băsescu felfüggesztéséről szóló, 2012. július 29-i népszavazás érvényességéről zajló viták nyomán egy bíró bevallotta a többi bírónak, hogy az ő és a családja által kapott fenyegetések miatt félt szavazni”, áll a CCR-levél utolsó bekezdésében.

„Különös módon aggaszt az ön által jelzett utolsó aspektus, nevezetesen az Alkotmánybíróság egyik tagjával szembeni fenyegetések a népszavazás érvényességére vonatkozó várt döntéssel kapcsolatosan. Emlékeztetek arra, hogy a politikusoknak nem szabad megpróbálniuk bírókat megfélemlíteni, sem azelőtt, hogy ez utóbbiak döntéseket hoznának és támadniuk sem azután, hogy nekik nem tetsző döntéseket hoztak”, áll Reding levelében. […]

Elmar Brok: Tűrhetetlen, hogy Victor Ponta nyomást gyakoroljon a CCR bíróira

Az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke, Elmar Brok tűrhetetlennek tartja a Victor Ponta kormányfő által a CCR bíróira gyakorolt állítólagos nyomásokat. Brok ezzel a nyilatkoztával csatlakozik Viviane Reding igazságügyi EU-biztos bírálataihoz.

„Tűrhetetlen, hogy a szocialista kormányfő, Victor Ponta nyomást gyakoroljon az alkotmányos bíróságra és hogy a bírókat és a családjaikat megfenyegessék. Ponta úr megsérti a független igazságügy elvét”, mondta Brok egy hivatalos közleményében, kihangsúlyozva, hogy elfogadhatatlan egy demokratikus szavazás eredményeinek utólagos módosítása.

Ugyanezen közleményben Brok üdvözli, hogy Viviane Reding támogatja a CCR elnökét, Augustin Zegreant. […]

Alina Boghiceanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 8., 21:48

 

adevarul.jpg

Isărescu a politikusoknak: „Nektek nincs dolgotok?”

A lej euróval és főleg a dollárral szembeni kaotikus viselkedését látva a Nemzeti Bank (BNR) kormányzója, Mugur Isărescu tegnap újabb sorozat kemény üzenetet küldött a politikusoknak, akiket hibásaknak tart a nemzeti pénz leértékelődésében.

Felidézve „Románia egyik nagyon jó barátja” mondását, Isărescu azt üzente a politikusoknak, hogy a megoldáskeresésben kellene a kötelességüket tenniük, nem pedig játszadozniuk. „’Hé, nektek tényleg nincs dolgotok?’ Így ítél a világ és nem kell elfelejteni, hogy ez a világ olyan piacokból áll, ahonnan Románia jelentős összegeket vesz fel, hogy a költségvetési hiányát finanszírozza és hogy még tovább menjek, hogy béreket, nyugdíjakat fizessen ki. Itt nagyon világos üzenetek küldéséről van szó arról, hogy ennek az országnak tovább kell mennie, az intézményeknek tenniük kell a kötelességüket. Ami a nemzetközi pénzügyeket, figyelem és a hazai pénzügyeket illeti, jobban, mint bárhol máshol, segget csinálunk a szánkból, és nagyon keményen. És nincs ilyenre szükségünk”, mondta Isărescu.

Az árfolyam után a finanszírozási költségek következnek

„Nem mondhatok többet, mert politikailag semlegesek vagyunk, de meg kell mondanunk az igazságot a román társadalomnak. É

Címkék: választás alkotmánybíróság basescu antonescu ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr644702542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása