A mai nap utolsó bejegyzéseként a legújabb népszavazással kapcsolatos cikkekből készített összeállítás.

 adevarul.jpg

Fenechiu: Isten őrizze az ügyészeket, amikor rájuk ront 7,4 millió román

Relu Fenechiu PNL-s alelnök ma kijelentette, az, ahogy az ügyészek a népszavazáskor leadott voksot ellenőrzik, olyan visszaélés, amit meg fognak büntetni.

„Aggaszt, hogy az ügyészség durva visszaéléseket követ el az egyszerű embereket illetően és törvényen kívüli eljárásokhoz folyamodik. Az nem zavarna, ha a népszavazáskor történt voksolást ellenőrzik, de az, ahogy azt teszik hivatallal való visszaélés és az ügyészeknek, a főnökeikkel együtt, felelniük kell majd. Garantáltan felelni fognak! Nem fog örökre a DNA-nál és az ügyészségnél megmaradni a Traian Băsescut kiszolgáló vezetőség”, magyarázta Fenechiu a Ziare.com-nak.

Másrészről a PNL-s vezető azt mondta, az egyszerű emberek azt kérdik tőle, hogy az ügyészek hozzájuk is el fognak-e jönni.

„Isten őrizze az ügyészeket, amikor rájuk fog rontani 7,4 millió román, akkor az lesz, amit Monica Macovei mondott (polgárháború – a szerz.)”, jegyezte meg a PNL-s vezető, aki szerint az ügyészek Traian Băsescu parancsára cselekednek, bár vannak olyan megyék is, ahol megtagadják a részvételt a népszavazási csalási aktában.

A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék melletti Ügyészség egyik közleményében a Közügyi Minisztériumhoz tartozó ügyészi egységek több mint 500 bűnvádi aktát vizsgálnak a Traian Băsescu elnök leváltására július 29-én tartott népszavazás lefolytatásáról.

Alina Boghiceanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 17., 13:34

 

adevarul.jpg

Cezar Preda: Az USL nyáron nem alszik, az embereket az állam intézményei elleni lincselésre uszítja

Cezar Preda pénteken kijelentette, az USL „nyáron nem alszik” (ez egy nyári slágerre utalás, a két tábor által ennek alapján készített változatokat a népszavazás napján megjelentetett bejegyzésemben szerepeltettem – PZS), hanem a lakosságot „a független intézmények elleni lincselésre” „uszítja”, a demokrata-liberális ezáltal felhívást intézve a Szövetség „több ezer jóhiszemű tagjához”, hogy kérjék a központi vezetőségtől ezen „abszurd háború” befejezését.

„Felhívást intézünk a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt többi vezetőjéhez, ezen szervezetek több ezer jóhiszemű tagjaihoz, hogy kérjék a központi vezetőségtől, e szervezetek elnökeitől ezen abszurd háború befejezését, aminek csak egyetlen vesztese van: Románia és a románok”, mondta.

„Ami ma és tegnap a romániai közéletben, a Szociál-Liberális Szövetség politikai cselekvésében történt az arra késztet minket, hogy felhívást-nyilatkozatot intézzünk Románia polgáraihoz és ezen belül a Szociál-Liberális Szövetség tagjaihoz”, tette hozzá a PDL első elnökhelyettese.

Preda megemlítette, a PDL azzal fogja kezdeni „a felhívás-nyilatkozatot, ami tegnap bepirosította a híreket Romániában és Európában, Relu Fenechiu azon fulmináns kijelentése: ’Isten őrizze az ügyészeket, amikor rájuk ront majd a 7,4 millió román’”, tudósít a Newsin.

Elmondta még, hogy az USL „nyáron nem alszik”, hanem „a lakosságot lincselésre uszítja” azon független intézmények ellen, melyeknek a törvény betartása a szerepe. „A Szociál-Liberális Szövetség nyáron nem alszik, hanem hazudik, lo és uszít. A lakosságot lincselésre uszítja a független intézmények ellen, melyek szerepe a törvény betartása. A Szociál-Liberális Szövetség megpróbálja megosztani a lakosságot és azt a politikai opciói szerint választja szét. Az USL ezáltal megpróbál gyűlöletet és intoleranciát elültetni Románia lakossága szintjén. Ezek a tettek súlyos felelőtlenséget bizonyítanak és igen súlyosak”, állította a demokrata-liberális.

„Miután megpróbálták törvénysértő módon a Főügyészségre uszíteni a kormányt és a parlamentet, az USL most egy altenatív utat választ: társadalmi erőszakra szólít fel, hogy elrejtse a választási csalásokat”, szögezte le a PDL első alelnöke.

Cezar Preda elmondta még, hogy ez „egy precedens nélküli támadása” az állam intézményei, az igazságszolgáltatás és a „legnagyobb nemzetközi hitellel rendelkező” intézmények ellen. „Ez egy precedens nélküli támadás az állam független intézményei, az igazságszolgáltatás és a legnagyobb nemzetközi hitelű intézmények ellen. Nincs nap, hogy a jogállam és a demokrácia ne legyenek alávetve bizonyos minősíthetetlen támadásoknak az USL részéről”, jelentette ki a PDL első elnökhelyettese.

Preda megjegyezte, a demokrácia a Ponta és Antonescu által vezetett Romániában „nagy veszélyben van”, „ezek az emberek és a szárnysegédjeik” pedig készek mindent „felperzselni” maguk mögött. „A Crin Antonescu és Victor Ponta által vezetett Romániában a demokrácia veszélyben van. Ezek az emberek és a szárnysegédjei, olyan emberek, mint Relu Fenechiu, Dan Şova és mások készek mindent felperzselni maguk mögött, ha demokratikus szavazással nem sikerült leváltaniuk Románia választott elnökét”, mondta.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 17., 16:23

 

adevarul.jpg

Băsescu: A magyarok megértették azt a törvénysértő módot, ahogy lefejezték az állam vezetését. Köszönetet mondok nekik

Traian Băsescu felfüggesztett elnök azt mondja, a magyarok azért vettek részt kis számban a népszavazáson, mert ők „nagyon jól – megértették – azt a törvénysértő módot, ahogyan lefejezték az állam vezetését” és hogy őket „nem lehet bevonni az átpolitizált játékokba”.

A felfüggesztett elnök, Traian Băsescu pénteken, Kovásznán kijelentette, a népszavazás alkalmával a magyarok megértették, hogy az országnak stabilitásra van szüksége.

„Nem tehetem meg, hogy nem veszem észre a magyarság reakcióját a népszavazással szemben és csak megköszönni tudom nekik”, mondta.

Arra a kérdésre, hogy miként magyarázza a magyarok alacsony részvételi arányát a népszavazáson, Traian Băsescu azt válaszolta, ők „nagyon jól – megértették – azt az illegális módot, ahogy lefejezték az állam vezetését”, tudósít a Mediafax.

„Nagyon jól megértették azt az illegális módot is, ahogy lefejezték az állam vezetését és azt is, hogy nem lehet őket átpolitizált játékokba bevonni. A magyarok pedig úgy tűnik, megértették az ország stabilitási igényét ebben az időszakban”, mondta Băsescu.

Ezen kívül az újságírók azon kérdésére, hogy miként minősíti azt, ahogy az ügyészek a népszavazással kapcsolatos vizsgálatokat lefolytatják, ő azt mondta, nem akarja kommentálni, hogy ne vádolják azzal, hogy Kovásznáról irányítja az ügyészségek tevékenységét.

„Eddig azt mondták, hogy egy garázsból vezetem a tevékenységét, most pedig azt fogják mondani, hogy Kovásznából. Mégiscsak van néhány szabad napom…”, mondta mosolyogva Băsescu.

Hozzátette, azért jött ebbe a térségbe, hogy néhány napra megszabaduljon a bukaresti zsúfoltságtól.

„Néhány napra elmenekültem a bukaresti zsúfoltságból. Én mindig jól érzem magam Kovásznában és Hargitában, nincs új a nap alatt. Kellemes itt”, mondta Traian Băsescu.

Megemlítette, hogy pénteken ellátogatott a Szent Anna tóhoz és Bálványosfürdőre.

Traian Băsescu felfüggesztett elnök pénteken érkezett Kovásznára, egy szállodában szállva meg, jelentették ki hivatalos források.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 17., 17:35

 

adevarul.jpg

Az USL-s euroképviselők az EB állásfoglalását kérik a népszavazással kapcsolatos vizsgálatokról

Az USL-s euroképviselők pénteken levelet küldtek az Európai Bizottság elnökének, Jose Manuel Barrosonak és az igazságügyi biztosnak, Viviane Redingnek, hivatalos állásfoglalást kérve tőlük a Főügyészség és a DNA ügyészeinek a július 29-i népszavazáskor történt voksolásra vonatkozó vizsgálatairól.

„Ezt a levelet azzal a céllal küldjük, hogy a tudomására hozzunk egy rendkívül káros folyamatot, ami jelen pillanatban zajlik Románia több övezetében – egy olyan folyamat, ami a demokrácia elvét és a titkossághoz való jogot sérti – és hogy egy állásfoglalást kérjünk ezzel kapcsolatosan. A Főügyészség és az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság ügyészei a feltételezett választási csalásokra vonatkozó bejelentések kivizsgálásának jogos ürügyén egy valóságos kikérdezési akciót indítottak Románia több megyéjében a szavazati joggal rendelkező polgárokkal szemben”, említik az USL-s euroképviselők a levelükben.

A levélben megemlítik „a sajtónak az igazságügyi szervek akciói egy részének visszaélő jellegéről szóló beszámolóit, melyek során állítólag elmentek odáig, hogy egyes polgároknak Bibliára tett kézzel kellett megesküdniük, hogy a népszavazáskor egyetlen egyszer voksoltak”.

„Több egyéb aspektus van, melyek kérdéseket vetnek fel a Főügyészség és az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság képviselői által megtett lépések törvényességét illetően: bizonyos szavazati joggal rendelkező személyektől azt követelik, hogy azt is mondják el, miként szavaztak, ezáltal megsértve a szavazás titkos jellegét; nem biztosítanak semmilyen jogi segítséget a meghallgatottaknak, miközben hivatalosan nem gyanúsították meg őket; vannak jelzések, hogy nem minden kivizsgáló az ügyészség és a DNA tagja, köztük a PDL képviselői is lévén, mely párt Traian Băsescu felfüggesztett elnököt támogatja; bizonyos fenyegetések nyomán az emberektől azt követelik, hogy olyan nyilatkozatokat írjanak alá, melyek szerint mások szavaztak helyettük”, állítják az USL-s euroképviselők a Barrosonak és Redingnek címzett levélben.

„A visszaélő folyamat tézisét alátámasztó másik érvet az adja, hogy ezek a Romániában precedens nélküli akciók egy olyan választás után történnek, melyen az utóbbi évek legkevesebb szabálytalansága volt, egy olyan választás, melyen csak egy sor egyedi incidens történt és nem voltak csalási gyanúk”, áll az USL-s euroképviselők levelében.

Azt kérdezik az Európai Bizottság két hivatalosságától, hogy demokratikus, normális és az EU elveinek megfelelő, hogy az embereket „üldözzék” és „megfélemlítsék” azért, mert gyakorolták a szavazati jogukat.

„Ha úgy értékelik, hogy a szavazáson való részvételt serkenteni kell az európai közösségünkben és nem elbátorítani olyan akciókkal, mint amilyenek jelenleg Romániában zajlanak, akkor úgy gondoljuk, kötelességük állást foglalni ebben az ügyben”, ez az Európai Bizottság hivatalosságaihoz intézett levél következtetése.

M. S.

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 17., 18:05

 

adevarul.jpg

A DNA-s ügyészek nagy nevekhez érkeztek

A volt védelmi minisztert és a Fehér megyei PNL elnökét, Teodor Atanasiut és Dumitru Samsont, a védelmi miniszter, Corneliu Dobriţoiu mostohafiát négy további személlyel együtt vád alá helyezték a népszavazási törvénnyel kapcsolatos bűncselekmények és korrupciós bűncselekmények miatt, hatuk ellen bűnvádi eljárás indulva, állítják bizonyos igazságügyi források.

Atanasiut és Samsont tegnap több órán keresztül hallgatták meg a Kolozs megyei DNA ügyészei egy olyan aktában, ami a népszavazáskor elkövetett lehetséges választási csalásokról szól. Teodor Atanasiu másfél órányi meghallgatás után, a Kolozs megyei DNA-ról távozásakor azt mondta, gyanúsítottként vizsgálják az aktában, mert állítólag pénzt és buszokat használt arra, hogy szavazásra hozzon embereket és „ezáltal állítólag kedvezőtlen módon befolyásolta Románia jövőjét és Traian Băsescu bukását”.

„Úgy tudom, az aktában bennünket, liberálisokat idéztek be egész Erdélyből, mert azért hajtottunk végre államcsínyt, hogy megbuktassuk Băsescut. Pénzt, vagy más eszközöket használtunk fel, volt valami a turizmusról, vagy buszokról, hogy embereket hozzunk szavazni és ezáltal hátrányosan befolyásoltuk a népszavazást”, jegyezte meg Atanasiu. Arra a kérdésben, hogy ebben az aktában több alvilági embert is meghallgatnak-e, Atanasiu azt mondta, hogy a nyomozók több nevet mutattak neki, de azokat nem ismeri. Dumitru Samsont szintén több órán keresztül hallgatták meg a Kolozs megyei DNA-nál.

A vádak

A Kolozs megyei DNA egyik közleményében rámutatnak arra, hogy Teodor Atanasiu és Dumitru Samson állítólag Bogdan Măgureanu alvilági személyhez, egy őrző-védüő cég tulajdonosához folyamodtak, hogy ez aktiváljon alvilági hálózatokat több erdélyi megyében, hogy pénzért mozgósítsák szavazásra a polgárokat.

„Mindezeket az anyagi haszonra vonatkozó ígéreteket 2012. július 29-e végén és a következő napokban teljesítették, a pénzt Samson Dumitru adva át Măgurean Bogdannak, másrészről pedig Atanasiu Teodor, egy közvetítőn keresztül, egy bizonyos pénzösszeget juttatott el Grosu Gheorghe gyanúsítottnak. Ezen kívül még megállapítást nyert, hogy a kapott támogatásért cserébe a gyanúsított Samson Dumitru azt ígérte a gyanúsított Măgurean Bogdannak, hogy fel fogja használni azt a befolyást, aminek a minisztériumok szintjén örvend és befolyásolni fogja a tisztviselőket, hogy adjanak szerződéseket a Măgurean Bogdan által képviselt őrző-védő cégnek”.

Látogatás Cotrocenibe

Az Atanasiunak és Samsonnak szóló idézéseket szerdán adták ki. Corneliu Dobriţoiu szerda este találkozott Cotroceniben Antonescu elnökkel, majd ezután ez utóbbi nyilvánosan felszólította Codruţa Kövesi főügyészt, hogy magyarázza meg, milyen okok miatt indított széles körű vizsgálatot a választási csalásokról. De Dobriţoiu tagadta, hogy az Antonescuval folytatott találkozóján felhozta volna a fia nevére megnyitott aktát is.

Bianca Preda

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 16., 21:29

 

adevarul.jpg

Antonescu: Kis esélye van annak, hogy Băsescu visszatér Cotrocenibe

Crin Antonescu ideiglenes elnök ma este kijelentette, hogy minimális esélye van Traian Băsescu visszatérésének Cotrocenibe, mert az Alkotmánybíróság ítélete a törvénynek ad majd elsőbbséget.

Antonescu megjegyezte, nem sajnálja, hogy nyáron szervezte meg a Traian Băsescu felfüggesztéséről tartott népszavazást, hozzátéve: „A felfüggesztés nem fesztivál. Elterjedt a sajtóban, hogy állítólag én vagyok a felfüggesztés kezdeményezője, hogy én gyakoroltam nyomást Pontara. Ez nem igaz, de egyáltalán, egyáltalán nem. Dan Voiculescu még kevésbé”.

Az ideiglenes elnök a Realitatea TV-ben megemlítette, egyetértene a monarchia visszaállításával Romániában. „Én – nagyon nagy lazasággal – azt mondtam, hogy a monarchia nemcsak emlék, hanem akár egy terv is lehet. Margit hercegnőt meglepte ez a nyilatkozatom”.

Ami a cotroceni-i jelenlétét illeti, az elnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem lépett be Băsescu lepecsételt irodájába, bár nem tartja normálisnak, hogy ezt zárva tartják.

Antonescu a magánéletét is megemlítette, azt mondva: „Az életemet és az ébrenléti óráimat nem az elnöki minőség diktálja. Könnyebb Cotroceniben lenni, mint egy kormányon lévő párt élén”.

Arra a kérdésre, hogy kitől félne joggan, Mihai Răzvan Ungureanutól, vagy Sorin Oprescutól, amennyiben részt kellene vennie egy vitán valamelyikükkel, Antonescu azt válaszolta: „Az Egyesült Államok Külügyminisztériumától”.

Andreia Ciobanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 17., 22:30

 

adevarul.jpg

Antonescu: „Romániának nem kell gyarmatként viselkednie” a külkapcsolatokban

Crin Antonescu ideiglenes elnök úgy véli, Traian Băsescu hagyta, hogy Angela Merkel német kancellár kihasználja és hogy egy „passzív Romániát” képviselt az európai döntések asztalánál. „Romániának nem kell gyarmatként, vagy alárendeltként viselkednie”, véli Antonescu.

„Románia nagyon kényelmes partner volt mások számára és nagyon kevéssé hasznos saját maga számára. Nem lepett meg Merkel asszony Traian Băsescu melletti reakciója. Azt hiszem, Băsescu őszintén egy ürügy, az ennyire erős reakció pedig azzal kapcsolatos, hogy Románia nagyon megfelelő helyzetben volt egyesek számára, Merkel asszony számára”, mondta Antonescu a Realitatea TV-nek adott interjújában.

Az ideiglenes elnök hozzátette, hogy „Romániának nem kell gyarmatként, vagy alárendeltként viselkedni. Aduinak megfelelő mértékben megvan a maga része ebben a párbeszédben. Persze, nem rendelkezhet azzal a diplomáciai erővel, mint azok az országok, melyeket említettem, még Törökországéval sem. Ugyanakkor Románia nem egy akármilyen ország. Az azt vezetőknek tudatában kell lenniük annak, hogy a románok érdeke az elsődleges, ez nem a xenofóbia egyik formája”.

Antonescu elmondta még, hogy Gittenstein (az Egyesült Államok bukaresti nagykövete – PZS) mindig Băsescut támogató kijelentéseket tett a felfüggesztett elnök számára bonyolult pillanatokban és hogy meglátogatta őt a Belügyminisztériumban, amikor Rus lemondott.

„Amikor Gittenstein Philip Gordonnak, civil társadalomként, a PDL melletti Keresztény Politikák és Gyakorlatok Intézetét, vagy mi a neve, javasolja és nem teszi hozzá a Pro Democraţia-t, vagy a Transparency International-t, a kiválasztott 4 újságíró pedig határozottan egyetlen oldalról valók, akkor ez mindent elmond”, véli Antonescu.

Andreia Ciobanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 17., 23:25

 

gandul.jpg

Antonescu: Băsescu az Orbán Viktorral meglévő barátságával büszkélkedik, ez a dolog elfogadhatatlan

Crin Antonescu ideiglenes elnök pénteken, a Realitatea TV-ben kijelentette, Traian Băsescu nyilvánosan büszkélkedik az Orbán Viktorral meglévő barátságával, ez a dolog pedig elfogadhatatlan, tekintettel azokra a gesztusokra, amiket a magyar vezető Romániával szemben tett.

„Nem normális, amikor Orbán bizonyos elfogadhatatlan gesztusokat tett Romániával szemben, hogy te, Románia elnöke azt mondd az Oroszország Hangjában: ’Persze én és Orbán Viktor ugyanahhoz a politikai családhoz tartozunk, a választásokon támogatjuk egymást’. Ez elfogadhatatlan”, mondta Antonescu.

Az ideiglenes elnök szerint, az egyetlen hely, ahol Traian Băsescu még járkálhat, „így az emberek között”, az a székelység.

Antonescu szerint, Traian Băsescu nyilatkozata, mely szerint a magyarok azért vettek részt kis számban a népszavazáson, mert ők „nagyon jól – megértették – azt a törvénysértő módot, ahogyan az állam vezetését lefejezték”, a következőképpen fordítható le: „A románok gyengébb felfogásúak, a magyar etnikumúak intelligensebbek és a románokat átverték, a magyarokat nem”. […]

Valentina Postelnicu

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 18., 00:12

 

gandul.jpg

Antonescu a CCR döntéséről: Nem lehetséges 5-4 arányú érvénytelenítés, senki sem fogadna el ilyesmit

Crin Antonescu ideiglenes elnök pénteken kijelentette, senki sem fogja elfogadni, hogy az alkotmánybírók öt-négy arányban érvénytelenítsék a Traian Băsescu leváltására kiírt népszavazást, megjegyezve, hogy a törvény arra kötelezi őket, hogy a szavazati arány hat-három legyen.

Elmondta még, véleménye szerint Traian Băsescunak minimális esélye van visszakerülni Cotrocenibe.

„Traian Băsescu esélyei a Cotrocenibe való visszajövetelre minimálisak, én hiszek az Alkotmánybíróság helyes ítéletében”, mondta Antonescu.

Megjegyezte, egy ilyen helyes ítélet tiszteletben tartaná a törvény szellemét és a valóságot.

Antonescu fontosnak tartotta elmondani, a CCR-sek nem érvényteleníthetik öt-négy arányban a népszavazást.

„Senki sem fog ilyesmit elfogadni”, mondta Antonescu.

Megemlítette, nem hiszi, hogy CCR-sek komolyan tárgyaltak volna erről a változatról.

Az ideiglenes elnök még kijelentette, hogy jogi szempontból el fogja ismerni az Alkotmánybíróság döntését, ha az a népszavazást érvénytelenítő, ha hat-három arányban születik, de politikailag sohasem fogja elismerni.

„Persze hogy el fogom ismerni ezt a döntést, jogi szempontból, mert politikailag sohasem fogom elismerni. Nem tehetem meg, hogy nem ismerem el a CCR, vagy bármely bíróság döntését, mert különben bunkókkal mennénk egymásnak, Isten őrizz!”, mondta Crin Antonescu.

Arról, hogy Monica Macovei is nyilatkozott lehetséges erőszakos társadalmi cselekményekről, Antonescu azt mondta: „Macovei asszony esetében nem is csodálkozom, én azonban az eszemnél vagyok és nem teszek ilyen dolgokat”.

Valentina Postelnicu

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 18., 00:41

 

romanialibera.jpg

Miként váltunk Amerika-ellenesekké: Ortodoxizmus és menekülés Keletre

Crin Antonescu már két táborra osztotta a románokat, Amerika-pártiakra, akik állítólag csak 900 ezren vannak és akik Washington bukaresti nagykövetével együtt Traian Băsescut támogatják, egyrészről és másrészről 7 és félmillióan, akik állítólag már felsorakoztak az ideiglenes elnök mögött.

Crin Antonescu számtana kockázatos a számolás ambivalenciája és az ideiglenes elnök által a Traian Băsescu leváltására szavazónak (7,5 milliónak) okozott kényelmetlen érzés miatt, akiket meglehet, hogy mégsem térítetettek át tömegesen a liberális vezető gondolatai. Számtana azért is kockázatos, mert megpróbálja démonizálni az amerikaiakat azzal, hogy az AEÁ küldötteket Traian Băsescuval társtja, főleg úgy, hogy ez az analógia a legtöbb román esetében a cotroceni-i lakó ellen működhet. A Crin Antonescu által vállalt fő kockázat azonban Washington képviselőinek megsértése, mert miután fogadta Barak Obama küldöttét, az ideiglenes elnök sietett azt üzenni neki az Antena3-ból, hogy „pártos” és Traian Băsescu, azon ember pártját fogja, aki „a jogállamot ostromolja” Romániában.

Különben az ideiglenes elnök rögtön azután, hogy Hillary Clinton helyettesét fogadta, Moszkva hírvivőjével beszélgetett: II. Karekinnel, minden örmény legfőbb pátriárkájával. Az elnöki hivatal honlapján amúgy is több fénykép van az örmények vallási vezetőjével, mint Philip Gordonnal, Barak Obama amerikai küldöttével. II. Karekin Kiril, Moszkva pátriárkája mögött a legfontosabb vallási vezető a volt Szovjetunió területén, akit Moszkva többször is felhasznált már a külpolitikájában, különösen az Azerbajdzsánnal a Hegyi Karabah enklávé miatt meglévő konfliktusban. II. Karekin, akit Ponta kormányfő és Antonescu elnök nagyobb odafigyeléssel fogadott, mint Gordont, ifjúságát Ausztriában és Németországban töltötte, a Szovjetunió szétesése előtt és már a 70-es évek óta különleges kapcsolatai vannak a moszkvai struktúrákkal. Egyidős Vlagyimir Putyinnal, akihez elég közel került és aki 2006-ban ki is tüntettek a Barátság-renddel „az orosz‑örmény kapcsolatok fejlesztéséért és erősítéséért”. Oroszország megpróbálja a maga oldalára állítani a testvéri egyházak összes vezetőjét, amire az ortodoxizmus tengelyét készíti elő, az ezen irányú Moszkva-párti lobbi pedig egyre láthatóbb a Balkánon és ellentées a nyugati irányvonalakkal: Brüsszellel és Washingtonnal.

A Románia NATO- és EU-beli szövetségeseitől az utóbbi időszakban érkezett összes jelzés és figyelmeztetés Victor Ponta és Crin Antonescu általi figyelmen kívül hagyása azt sugallja, hogy őket csak a saját napirendjük érdekli és hogy Traian Băsescu kiiktatásáért bármit megtennének. A tartalékos katonák vezetője, Mircea Dogaru ezredes máris polgári engedetlenségre szólított fel, ha az alkotmánybírók nem fogják leváltani Traian Băsescut és ezzel párhuzamosan az antiszemitizmussal vádolt ifjú miniszter, Dan Şova a tisztségébe visszahelyezett elnök újabb felfüggesztéséről beszélt. Az ezredes barátjuk által kidolgozott káosz előtt Victor Ponta és Crin Antonescu arra készülnek, hogy Traian Băsescu Cotrocenibe való visszakerülése előtt leváltsák Codruţa Kövesit a Főügyészség éléről. Miután sor kerül mindezekre a kísérletekre, a szövetségesek tengelyéről való távozás természetes módon fog bekövetkezni, mert a nyugati hivatalosságok Románia elszigeteléséről fognak dönteni. Ezzel párhuzamosan előjönnek majd a hibernálásból azok a szakemberek, akik készek diszkréten, de lelkesedéssel tellve helyreállítani a kapcsolatokat Kelettel.

Románia stratégiai opciói azzal együtt változnak, ahogy Crin Antonescu és Victor Ponta egyre kényelmesebben belesüppednek az ország nagy vezetői székeikbe. Kezdeti nacionalizmusuk fokozatosan Nyugat-ellenességgé változott át, álláspontjaik pedig egyre jobban megközelítik azokat, melyekkel Ion Iliescu rendelkezett a 90-es évek elején, amikor a bányászok és a csausiszta Securitateból származó emberek segítségével védte országát a Nyugat expanzionista szimpátiájától.

Sabina Fati

Forrás: romanialibera.ro, 2012. augusztus 16.

 

romanialibera.jpg

Radu Stroe: A vidéki adatok megfordíthatják a helyzetet az Alkotmánybíróságon

A közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter, Radu Stroe kijelentette, az állandó választói listákkal kapcsolatosan vidékről kapott adatok megfordíthatják a helyzetet az Alkotmánybíróságon, melynek döntést kell hoznia a július 29-i népszavazás érvényessé, vagy érvénytelenné nyilvánításáról.

Radu Stroe megerősítette, hogy a MAI-hoz eddig megérkezett minden adat vidékről az állandó választói listákkal kapcsolatosan. Ezek összesítése folyamatban van, a frissített listák pedig hétfő reggelig elkészülnek, kedden pedig az adatok az alkotmánybírók asztalára kerülnek.

„Van a polgárok egy jelentős kategóriája, akiknek a személyi igazolványa évek óta lejárt. Vannak aztán a kintiek. Jelentős változások lesznek”, mondta Radu Stroe, aki arra a kérdésre, hogy ezek megfordíthatják-e a helyzetet az Alkotmánybíróságon, néhány másodpercnyi gondolkodás után azt válaszolta: „Igen”.

A România TV szerint állítólag egymillió személynek van lejárt személyi igazolványa és a kormány döntése alapján törölni kellene őket az állandó választói listákról. Mircea Duşa belügyminiszter megtagadta ezen információ kommentálását.

Forrás: romanialibera.ro, 2012. augusztus 19.

Radu Stroe: Datele din teritoriu pot răsturna situaţia la Curtea Constituţională

A mai nap utolsó bejegyzéseként a legújabb népszavazással kapcsolatos cikkekből készített összeállítás.

 

 

ade

Fenechiu: Isten őrizze az ügyészeket, amikor rájuk ront 7,4 millió román

Relu Fenechiu PNL-s alelnök ma kijelentette, az, ahogy az ügyészek a népszavazáskor leadott voksot ellenőrzik, olyan visszaélés, amit meg fognak büntetni.

„Aggaszt, hogy az ügyészség durva visszaéléseket követ el az egyszerű embereket illetően és törvényen kívüli eljárásokhoz folyamodik. Az nem zavarna, ha a népszavazáskor történt voksolást ellenőrzik, de az, ahogy azt teszik hivatallal való visszaélés és az ügyészeknek, a főnökeikkel együtt, felelniük kell majd. Garantáltan felelni fognak! Nem fog örökre a DNA-nál és az ügyészségnél megmaradni a Traian Băsescut kiszolgáló vezetőség”, magyarázta Fenechiu a Ziare.com-nak.

Másrészről a PNL-s vezető azt mondta, az egyszerű emberek azt kérdik tőle, hogy az ügyészek hozzájuk is el fognak-e jönni.

„Isten őrizze az ügyészeket, amikor rájuk fog rontani 7,4 millió román, akkor az lesz, amit Monica Macovei mondott (polgárháború – a szerz.)”, jegyezte meg a PNL-s vezető, aki szerint az ügyészek Traian Băsescu parancsára cselekednek, bár vannak olyan megyék is, ahol megtagadják a részvételt a népszavazási csalási aktában.

A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék melletti Ügyészség egyik közleményében a Közügyi Minisztériumhoz tartozó ügyészi egységek több mint 500 bűnvádi aktát vizsgálnak a Traian Băsescu elnök leváltására július 29-én tartott népszavazás lefolytatásáról.

Alina Boghiceanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 17., 13:34

Fenechiu: Ferească-i Dumnezeu pe procurori când vor veni 7,4 milioane de români pe ei

 

 

ade

Cezar Preda: Az USL nyáron nem alszik, az embereket az állam intézményei elleni lincselésre uszítja

Cezar Preda pénteken kijelentette, az USL „nyáron nem alszik” (ez egy nyári slágerre utalás, a két tábor által ennek alapján készített változatokat a népszavazás napján megjelentetett bejegyzésemben szerepeltettem – PZS), hanem a lakosságot „a független intézmények elleni lincselésre” „uszítja”, a demokrata-liberális ezáltal felhívást intézve a Szövetség „több ezer jóhiszemű tagjához”, hogy kérjék a központi vezetőségtől ezen „abszurd háború” befejezését.

„Felhívást intézünk a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt többi vezetőjéhez, ezen szervezetek több ezer jóhiszemű tagjaihoz, hogy kérjék a központi vezetőségtől, e szervezetek elnökeitől ezen abszurd háború befejezését, aminek csak egyetlen vesztese van: Románia és a románok”, mondta.

„Ami ma és tegnap a romániai közéletben, a Szociál-Liberális Szövetség politikai cselekvésében történt az arra késztet minket, hogy felhívást-nyilatkozatot intézzünk Románia polgáraihoz és ezen belül a Szociál-Liberális Szövetség tagjaihoz”, tette hozzá a PDL első elnökhelyettese.

Preda megemlítette, a PDL azzal fogja kezdeni „a felhívás-nyilatkozatot, ami tegnap bepirosította a híreket Romániában és Európában, Relu Fenechiu azon fulmináns kijelentése: ’Isten őrizze az ügyészeket, amikor rájuk ront majd a 7,4 millió román’”, tudósít a Newsin.

Elmondta még, hogy az USL „nyáron nem alszik”, hanem „a lakosságot lincselésre uszítja” azon független intézmények ellen, melyeknek a törvény betartása a szerepe. „A Szociál-Liberális Szövetség nyáron nem alszik, hanem hazudik, lo és uszít. A lakosságot lincselésre uszítja a független intézmények ellen, melyek szerepe a törvény betartása. A Szociál-Liberális Szövetség megpróbálja megosztani a lakosságot és azt a politikai opciói szerint választja szét. Az USL ezáltal megpróbál gyűlöletet és intoleranciát elültetni Románia lakossága szintjén. Ezek a tettek súlyos felelőtlenséget bizonyítanak és igen súlyosak”, állította a demokrata-liberális.

„Miután megpróbálták törvénysértő módon a Főügyészségre uszíteni a kormányt és a parlamentet, az USL most egy altenatív utat választ: társadalmi erőszakra szólít fel, hogy elrejtse a választási csalásokat”, szögezte le a PDL első alelnöke.

Cezar Preda elmondta még, hogy ez „egy precedens nélküli támadása” az állam intézményei, az igazságszolgáltatás és a „legnagyobb nemzetközi hitellel rendelkező” intézmények ellen. „Ez egy precedens nélküli támadás az állam független intézményei, az igazságszolgáltatás és a legnagyobb nemzetközi hitelű intézmények ellen. Nincs nap, hogy a jogállam és a demokrácia ne legyenek alávetve bizonyos minősíthetetlen támadásoknak az USL részéről”, jelentette ki a PDL első elnökhelyettese.

Preda megjegyezte, a demokrácia a Ponta és Antonescu által vezetett Romániában „nagy veszélyben van”, „ezek az emberek és a szárnysegédjeik” pedig készek mindent „felperzselni” maguk mögött. „A Crin Antonescu és Victor Ponta által vezetett Romániában a demokrácia veszélyben van. Ezek az emberek és a szárnysegédjei, olyan emberek, mint Relu Fenechiu, Dan Şova és mások készek mindent felperzselni maguk mögött, ha demokratikus szavazással nem sikerült leváltaniuk Románia választott elnökét”, mondta.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 17., 16:23

Cezar Preda: USL vara nu doarme, instigă oamenii la linşaj asupra instituţiilor statului

 

 

ade

Băsescu: A magyarok megértették azt a törvénysértő módot, ahogy lefejezték az állam vezetését. Köszönetet mondok nekik

Traian Băsescu felfüggesztett elnök azt mondja, a magyarok azért vettek részt kis számban a népszavazáson, mert ők „nagyon jól – megértették – azt a törvénysértő módot, ahogyan lefejezték az állam vezetését” és hogy őket „nem lehet bevonni az átpolitizált játékokba”.

A felfüggesztett elnök, Traian Băsescu pénteken, Kovásznán kijelentette, a népszavazás alkalmával a magyarok megértették, hogy az országnak stabilitásra van szüksége.

„Nem tehetem meg, hogy nem veszem észre a magyarság reakcióját a népszavazással szemben és csak megköszönni tudom nekik”, mondta.

Arra a kérdésre, hogy miként magyarázza a magyarok alacsony részvételi arányát a népszavazáson, Traian Băsescu azt válaszolta, ők „nagyon jól – megértették – azt az illegális módot, ahogy lefejezték az állam vezetését”, tudósít a Mediafax.

„Nagyon jól megértették azt az illegális módot is, ahogy lefejezték az állam vezetését és azt is, hogy nem lehet őket átpolitizált játékokba bevonni. A magyarok pedig úgy tűnik, megértették az ország stabilitási igényét ebben az időszakban”, mondta Băsescu.

Ezen kívül az újságírók azon kérdésére, hogy miként minősíti azt, ahogy az ügyészek a népszavazással kapcsolatos vizsgálatokat lefolytatják, ő azt mondta, nem akarja kommentálni, hogy ne vádolják azzal, hogy Kovásznáról irányítja az ügyészségek tevékenységét.

„Eddig azt mondták, hogy egy garázsból vezetem a tevékenységét, most pedig azt fogják mondani, hogy Kovásznából. Mégiscsak van néhány szabad napom…”, mondta mosolyogva Băsescu.

Hozzátette, azért jött ebbe a térségbe, hogy néhány napra megszabaduljon a bukaresti zsúfoltságtól.

„Néhány napra elmenekültem a bukaresti zsúfoltságból. Én mindig jól érzem magam Kovásznában és Hargitában, nincs új a nap alatt. Kellemes itt”, mondta Traian Băsescu.

Megemlítette, hogy pénteken ellátogatott a Szent Anna tóhoz és Bálványosfürdőre.

Traian Băsescu felfüggesztett elnök pénteken érkezett Kovásznára, egy szállodában szállva meg, jelentették ki hivatalos források.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 17., 17:35

Băsescu: Maghiarii au înţeles modul ilegal cum a fost decapitată conducerea statului. Le mulţumesc

 

 

ade

Az USL-s euroképviselők az EB állásfoglalását kérik a népszavazással kapcsolatos vizsgálatokról

Az USL-s euroképviselők pénteken levelet küldtek az Európai Bizottság elnökének, Jose Manuel Barrosonak és az igazságügyi biztosnak, Viviane Redingnek, hivatalos állásfoglalást kérve tőlük a Főügyészség és a DNA ügyészeinek a július 29-i népszavazáskor történt voksolásra vonatkozó vizsgálatairól.

„Ezt a levelet azzal a céllal küldjük, hogy a tudomására hozzunk egy rendkívül káros folyamatot, ami jelen pillanatban zajlik Románia több övezetében – egy olyan folyamat, ami a demokrácia elvét és a titkossághoz való jogot sérti – és hogy egy állásfoglalást kérjünk ezzel kapcsolatosan. A Főügyészség és az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság ügyészei a feltételezett választási csalásokra vonatkozó bejelentések kivizsgálásának jogos ürügyén egy valóságos kikérdezési akciót indítottak Románia több megyéjében a szavazati joggal rendelkező polgárokkal szemben”, említik az USL-s euroképviselők a levelükben.

A levélben megemlítik „a sajtónak az igazságügyi szervek akciói egy részének visszaélő jellegéről szóló beszámolóit, melyek során állítólag elmentek odáig, hogy egyes polgároknak Bibliára tett kézzel kellett megesküdniük, hogy a népszavazáskor egyetlen egyszer voksoltak”.

„Több egyéb aspektus van, melyek kérdéseket vetnek fel a Főügyészség és az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság képviselői által megtett lépések törvényességét illetően: bizonyos szavazati joggal rendelkező személyektől azt követelik, hogy azt is mondják el, miként szavaztak, ezáltal megsértve a szavazás titkos jellegét; nem biztosítanak semmilyen jogi segítséget a meghallgatottaknak, miközben hivatalosan nem gyanúsították meg őket; vannak jelzések, hogy nem minden kivizsgáló az ügyészség és a DNA tagja, köztük a PDL képviselői is lévén, mely párt Traian Băsescu felfüggesztett elnököt támogatja; bizonyos fenyegetések nyomán az emberektől azt követelik, hogy olyan nyilatkozatokat írjanak alá, melyek szerint mások szavaztak helyettük”, állítják az USL-s euroképviselők a Barrosonak és Redingnek címzett levélben.

„A visszaélő folyamat tézisét alátámasztó másik érvet az adja, hogy ezek a Romániában precedens nélküli akciók egy olyan választás után történnek, melyen az utóbbi évek legkevesebb szabálytalansága volt, egy olyan választás, melyen csak egy sor egyedi incidens történt és nem voltak csalási gyanúk”, áll az USL-s euroképviselők levelében.

Azt kérdezik az Európai Bizottság két hivatalosságától, hogy demokratikus, normális és az EU elveinek megfelelő, hogy az embereket „üldözzék” és „megfélemlítsék” azért, mert gyakorolták a szavazati jogukat.

-->

Címkék: választás basescu antonescu ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr634720239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása