A mai cikkösszeállítás folytatása:

adevarul.jpg

Fenechiu: Nem zárom ki Traian Băsescu újbóli felfüggesztését

Relu Fenechiu PNL-s alelnök kedden kijelentette, nem zárja ki Traian Băsescu elnök újbóli felfüggesztését, megjegyezve, hogy azt reméli, leváltása az ünnepekig megtörténik.

Fenechiu az RFI-nek azt nyilatkozta, hogy az ő szemszögéből nézve sor kerülhetne Traian Băsescu elnök újabb felfüggesztésére, hogy új népszavazást tartsanak a leváltására.

„A bíróság ezen döntése elhúzza a politikai válságot. Traian Băsescu nem lehet a partnerünk, mert ez azt jelentené, hogy Traian Băsescuval legyünk és a nyolcmillió ember ellen. Én inkább a nyolcmillió román oldalán akarok állni, továbbra is harcolni Traian Băsescuval és remélem, a románoknak egy elnök Traian Băsescu nélküli ünnepet tudok szavatolni”, állította a Mediafax által idézett Fenechiu.

Arra a kérdésre, hogy ez Traian Băsescu újbóli felfüggesztését feltételezi-e, Fenechiu ezt válaszolta: „Személy szerint ezt sem zárom ki, de ez egy szigorúan személyes kijelentés”.

Ezen kívül a PNL alelnöke kifejezte reményét, hogy egy újabb Traian Băsescu elnök leváltására kiírt népszavazáson több román jelenne meg.

Ennek ellenére Fenechiu azt állította, hogy nem tiltakozhat az Alkotmánybíróság július 29-i népszavazással kapcsolatos döntése ellen, amit a parlamentnek tudomásul kell vennie.

„A parlamentnek ma nincs más választása, mint tudomásul venni a bíróság döntését. Parlamenti képviselőként kötelességem tiszteletben tartani az alkotmányt és ezen ország törvényeit és nem tiltakozni ezen döntés ellen. Politikusként azonban kötelességem továbbra is harcolni azért a nyolcmillió emberért, akik szavaztak a népszavazáson”, mondta még a PNL alelnöke.

„Ugyanazzal a keserűséggel nézem, mint ahogy további nyolcmillió román nézi ezt a döntést. Nem mondhatnám azt, hogy ez egy váratlan döntés, de mégis azt reméltem, hogy Románia jogállam, olyan állam, ahol az állam intézményei, bármelyik is lenne, figyelembe veszik a demokrácia alapját, vagyis a népet(?) Ez az intézmény (Alkotmánybíróság – a szerz.), melynek teljesen független szakemberekből kellene állnia, olyan intézménnyé vált, amibe bizonyos sebezhetőségekkel, bizonyos érdekekkel, bizonyos adósságokkal rendelkező embereket neveznek ki: egy volt PD-s parlamenti képviselőt, Emil Boc egyik volt alkalmazottját és így tovább. Ilyenfajta emberek nem hozhatnak döntéseket a nép nevében, hanem azon emberek nevében hoznak döntéseket, akik támogatták őket, akikkel szemben adósságaik, kötelezettségeik vannak, vagy akiktől félnek”, mondta még Fenechiu.

Mihaela Stoica

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 21., 18:02

 

adevarul.jpg

Európa és az AEÁ üdvözli az Alkotmánybíróság döntését

Európai és tengeren túli vezetők kifejezték elégedettségüket a július 29-i népszavazás érvénytelenítése miatt és egyhangúlag az alkotmánybírósági döntés tiszteletben tartását kérik.

Az európai vezetők többsége kijelentette, várható volt, hogy érvénytelenítik a népszavazást. Az Európai Bizottság szóvivője, Olivier Bailly a napi sajtókonferencián egy kérdésre válaszolva emlékeztetett Jose Manuel Barroso Victor Pontahoz intézett augusztus 10-i felhívására, hogy „a román kormány és minden politikai párt tartsa tiszteletben az Alkotmánybíróság döntését, bármi legyen is az”. „Ezt vártuk el, valamint a jogállam tiszteletben tartását az Európai Unió minden országában”, húzta alá Bailly.

Joseph Daul (EPP): Az USL tegye félre a személyes politikai napirendeket!

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, Joseph Daul közzétett a szervezet honlapján egy közleményt, amiben azt állította, hogy a Traian Băsescu leváltására tartott népszavazás bíróság általi érvénytelenítése nyomán „eljött az ideje, hogy a koalíció kormány, késlekedés, vagy eltérés nélkül, folytassa a Románia nemzetközi partnereivel, többek között az IMF-fel szemben is vállalt kötelezettségei teljesítését”.

„A román népnek egy felelős politikai vezetésre van szüksége, mely a reformra és országuk fejlesztésére összpontosít és nem a szocialista és liberálisok személyes politikai napirendjeire”, véli Daul az EPP közleményében. „Bízom benne, hogy Traian Băsescu elnök visszatérése a tisztségébe biztosítani fogja a hatalmi egyensúlyt és a demokratikus elvek iránti tiszteletet”, húzza alá e közlemény végén a néppárti euroképviselők frakcióvezetője.

Az Európai Néppárt az Európai Parlament legnagyobb csoportja.

Swoboda (S&D): A döntést be kell tartani

Az európai parlamenti Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciójának vezetője, Hannes Swoboda a Twitteren azt írta, hogy el kell fogadni a CCR döntését, amivel érvénytelenítette a július 29-i népszavazást. „A romániai polgároknak volt egy politikai döntésük Băsescu ellen, de jogi szempontból azt nem érvényesítették. Ezt el kell fogadnunk”, mondja az EP-beli S&D-frakció vezetője egy Twitteres bejegyzésben, kevesebb mint fél órával a CCR népszavazással kapcsolatos hivatalos bejelentése után. […]

Az amerikaiak számára a CCR döntése „magáért beszél”

Az Amerikai Egyesült Államok álláspontja a CCR döntéséről szikár volt. A Mediafax megkeresésére adott válaszában az AEÁ nagykövetsége azt mondja, hogy az Alkotmánybíróság döntése a július 29-i népszavazásról „magáért beszél”.

Andrei Aştefănesei

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 21., 21:11

 

evz.jpg

EXKLUZÍV. MEGRÁZÓ NYILATKOZAT. Aspazia Cojocaru alkotmánybíró: „Nem akarok börtönbe kerülni, a törvényt nem tudom megsérteni! Adják át Predescu úrnak, hogy harcoljon tovább egyedül!”

Aspazia Cojocaru bírónő, a népszavazás ügyében döntő 9 CCR-bíró egyike, aminek eredményeként Traian Băsescu elnök visszatér Cotrocenibe, keményen bírálta kollégáját, Ion Predescut.

Felháborodva kollégája, Ioan Predescu Gândul újságnak adott nyilatkozatán, mely szerint „harcoltunk mi is, ahogy tudtunk”, valamint azon, hogy a sajtóban szalagcímként jelent meg, hogy „Aspazia Cojocaru billentette ki a mérleg nyelvét”, a bírónő nekünk kijelentette:

„Mit jelent a mérleg nyelvének kibillentése? Ez teljesen nem jogi megfogalmazás. Ha meghatároztak egy választási küszöböt és ez nem volt meg, akkor most mit tehetünk? Sértsünk törvényt? Én nem tudok ilyesmit megtenni. Kérdezzék meg minden hallgatómtól. Ha egyetlen egyet is találnak, aki mást mondana, kérem, mutassák meg nekem. Ha nem érték el a küszöböt, akkor mi a gond? Én nem akarok börtönbe menni, a törvényt megsérteni nem tudom! Mit jelent, hogy ’Harcoltunk mi is, ahogy tudtunk’?! Adják át Predescu úrnak, hogy harcoljon tovább egyedül. Én nem sértek törvényt!”. […]

Violeta Fotache

Forrás: evz.ro, 2012. augusztus 21.

 

evz.jpg

Tudorel Toader bíró az USL stratégája, aki elodázta az Alkotmánybíróság döntését

Tudorel Toader bíró, Relu Fenechiu PNL-s képviselő barátja az a magisztrátus, aki kitervelte az USL stratégiáját arra, hogy elodázzák az Alkotmánybíróság döntését a népszavazás ügyében. A bíró mindenféle jogi trükkel előállt, hogy elhalassza a döntést az egész ország számára létfontosságú ügyben.

Tudorel Toader ma elsőként hagyta el CCR székházát, rögtön a népszavazás érvénytelenítéséről szóló döntés bejelentése után. Az alkotmánybírósági nagy időhúzás augusztus 1-én kezdődött, amikor a CCR megtárgyalta az USL-s óvásokat. A vitát másnapra halasztották.

A CCR elnöke, Augustin Zegrean bejelentette, hogy információkat kértek a választói listákról a MAI-tól és az INS-től. Ugyanakkor a CCR két ellentmondásos átiratott bocsátott ki, az egyiket a MAI számára, amiben a választói listák frissítését kérte és egyet a sajtónak, amiben rámutatott arra, hogy a július 10-ig frissített választói listákat kérte, a törvénynek megfelelően. A zavart augusztus 6-ig tartják fenn, amikor a CCR tisztázta a helyzetet, kijelentve, hogy azokat a választói listákat kérte, melyek alapján a népszavazást megtartották.

A döntéseket módosító bírók

Egyes igazságügyi források szerint, állítólag két alkotmánybíró, Acsinte Gaspar és Tudorel Toader módosították a bíróság választói listákra vonatkozó döntését, semmiképpen sem egy helyettes bíró, ahogy azt eredetileg állították. Az ügyészek vizsgálják a CCR által a kormánynak küldött két, egymásnak ellentmondó átiratot. Az Alkotmánybíróság négy nappal később újabb átiratot küldött a kormánynak, amiben tisztázza, hogy az állandó választói listákat és azokat a listákat kérte, melyek alapján a július 29-i népi konzultációt megszervezték. […] Miután a bíróság a hiba kijavítására újra a kormányhoz fordult, a Hivatalos Közlöny megtagadta a helyesbítés közlését. […]

Virgil Burlă

Forrás: evz.ro, 2012. augusztus 21.

Címkék: választás basescu antonescu ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr374725159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.