Új világ. Szép?!

 2014.11.17. 12:55

Viszonylag hosszú szünet után újra jelentkezem blogomon. Távolmaradásom egyik oka a romániai román és magyar cikkeket összegyűjtő oldalam (eurocom.wordpress.com) „talpra állítása” volt, melyet figyelmébe ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek e téma iránt. Napi kb. 2000 cikkből, anyagból, hírből összeválogatva kerül fel az a 20-30, melyeket érdekesnek, rövid-, vagy hosszú távon fontosnak tartok. Az eddigi bejegyzéseim formátumához képest az lesz az alapvető változás, hogy itt csak a személyes véleményeim jelennek majd meg, az információk alapját képező cikkek pedig a fentebbi címen elérhető oldalunkon. „Visszatérésem” számára nem is lehetett jobb alkalom, mint a romániai elnökválasztás második, döntő fordulójának a vége. Egy valami biztos, új korszak kezdődik Romániában. Hogy ez jó lesz-e, megfelel-e mindazok elvárásainak, akik most ünnepelnek? Majd meglátjuk!

Címkék: erdély bor ortodox autonómia rmdsz bánság régiók psd acl ponta unpr johannis külhoni románok

Zembersó 1/1.

 2013.03.25. 14:31

Kedves olvasóim és remélem, mostantól nézőim is!

Új kísérletbe kezdek, a saját véleményemet, gondolataimat tükröző - utóbbi időben "kissé" elhanyagolt - Románia magyar szemmel és a romániai magyar és román lapokban megjelent cikkekből válogató EuroCom - Romániai Sajtófigyelő mellett elindítom a videóblogomat is, amit Zembersónak kereszteltem el és aminek, az egyszerűség kedvéért a Románia magyar szemmel ad helyt.

A Zembersóban - szándékaim szerint - könnyedebb hangvétellel fogok aktuális eseményekre reagálni. Elsősorban Romániában zajló eseményekre, de ha úgy hozza a helyzet, akkor akár magyarországiakra is.


Kérem, nézzék el, hogy ez az első ilyen jellegű bejelentkezésem egy kicsit döcögősre sikerült. Nem vagyok sem tévés, sem újságíró, de remélem, idővel belejövök.


Sok türelmet és jó szórakozást!

Címkék: labdarúgás jelképek magyarellenesség magyar-román Kovászna Zembersó Sabina Elena zászló-ügyek

Az utóbbi napokban látszólag elhanyagoltam a blogolói tevékenységemet. Azért látszólag, mert valójában éppenséggel ennek kibővítésén dolgoztam. Az utóbbi hónapokban a korábbinál több fordítást közöltem és ez több szempontból sem volt – talán – a legszerencsésebb.

A legkevésbé az zavart, hogy nem igazán volt klasszikus blog. Igyekeztem a formátummal minél jobban elkülöníteni a saját szövegeket a fordításoktól, mégis azért mégiscsak egy öszvérmegoldás volt.

Másrészt, főleg az utóbbi időben, amikor nem egy-egy cikket közöltem „mellékletként”, hanem jóval többet és sokszor már több kategóriában is, már valószínűleg olvasni sem volt túl egyszerű.

Ugyanakkor az is sokszor gondot okozott, hogy szívesen közöltem volna egy-egy cikket, de igazából nem akartam kommentálni, pusztán csak ismertetni a románul nem beszélő/értő olvasóknak is.

Újabb hét telt el ebből az egyre több kérdést felvető – még nem hivatalos – választási kampányból. Úgy gondolom, hogy a politikai válságmenedzselésre szakosodott cégek kivételével mindenki vágja a centit, hiszen ép ésszel és humorérzék nélkül egyre nehezebb elviselni azt a mélységet, ahova a politikusok süllyedtek.

Az egyik, Dan Diaconescu, 130.000 euróért – ennyit kellett fizetni az Oltchim privatizációs licitálásán való részvételért – vásárolt magának több órányi tévéadást, plusz számtalan újságcikket, ahol vígan kampányolhat és foroghat a neve. A rá szavazni képes/hajlandó/szándékozó választókat úgysem érdekli, hogy az egész egy nagy blöff volt.

Címkék: választás szász mpp basescu ponta dan diaconescu cepoi

Ez a hét is jól kezdődik! Most már elmondhatjuk, hogy a politika és a média után a gazdaság is elindult az elbulvárosodás felé. Nem mintha eddig nagyon acélosan működött volna, főleg annak állami része. Az elmúlt húsz év egyik fő bűne volt – nemcsak Romániában ‑, hogy a mindenkori kormányok – valós, vagy látszólagos ideológiai hátterüktől függetlenül – mindent elkövettek annak bizonyítására, hogy a közösségi tulajdon nemcsak nem működik, hanem egyenesen káros is. A túl éhes rokoni és klientúrahálózatok hosszú évtizedekre – ha nem éppen örökre! – felszámolták annak lehetőségét, hogy Európa ezen tájékán komolyan lehessen venni azokat, akik szerint bármi is hatékonyan működhet közösségi tulajdoni formában!

Címkék: választás ponta dan diaconescu oltchim

Keményen fel kell kötni a gatyát, ha a romániai politikai életet kell elemezni. Nem olyan, mint a fociban az angol, német, spanyol és talán az olasz bajnokság, ahol legalább az első tíz csapat esetében kemény profik játszanak, magabiztos játéktudással, állandó egészségügyi felügyelettel, kiszámítható, vagy biztonsággal kiszámítható eredményeket produkálva. Ezzel szemben a román politikai élet (is!) olyan, mintha valami katasztrófa következtében a megyei harmadik bajnokság jelentené a nemzeti ligát.

Beképzeltségig öntudatos, alacsony játéktudású, kérdéses egészségi állapotú és kezelhetetlen agressziós gondokkal küzdő alakok játszanak a polgárok rovására és a baj az, hogy éppen ezért játékuk nagyon nehezen kiszámítható és ráadásul mindig képes a leghajmeresztőbb fordulatokat produkálni.

Címkék: választás basescu antonescu ponta emnp toró

Ma csak az elmúlt napokra vonatkozó cikkgyűjteményt közlöm, kommentárokkal később visszatérek. Az elnök és az USL közötti háború nemzetközi porondon folytatódott, persze, ezt is mindenki a saját szája íze szerint magyarázta. Felhívom a figyelmet Frunda György állásfoglalására. Nem ez az első alkalom, hogy az RMDSZ-es szenátor látszólag szembemegy pártja véleményével. Ennek két magyarázata lehet, az egyik szerint ez egy ráosztott szerep, melynek célja biztosítani a Szövetség számára egy szabad vegyértéket arra az esetre, ha a decemberi választás után az USL-vel kell szövetkezni.

Címkék: választás basescu antonescu ponta frunda

Az elmúlt csaknem egy hét nem túl biztató azok számára, akik úgy gondolták, ha békét nem, legalább tűzszünetet köthetnek a fő romániai politikai erők, szereplők. Nem valami hamis „szeressük egymást gyerekek” megfontolásból, hanem mert az új kormány cselekvéshiánya, illetve a politikai konfrontáció lassan hiábavalóvá teszi az elmúlt évek megszorító intézkedéseit.

Az világosan látható, hogy miután puccsal (nem félek használni ezt a szót!), majd jogi úton nem sikerült a teljes hatalmat megkaparintani, sőt, jelentős visszaesések körvonalazódnak, az USL most megpróbálja legalább azt megszilárdítani, amit eddig elért.

Címkék: választás usl basescu pdl antonescu ponta

Nem csak Romániában készülnek választásokra, hanem Ukrajnában is. És akárcsak Romániában, úgy a váratlanul jött függetlenségét feldolgozni még nem képes Ukrajnában is az ötlettelen politikusok előszeretettel nyúlnak a kisebbségi kártyához.

És a két ország abban is hasonló, hogy mindkettő számára örök frusztrációt okoznak a területi gyarapodások és az azzal járó nem ukrán, illetve román nemzetű közösségek.

Címkék: román ukrán

Az – egyelőre – december 9-ére kiírt parlamenti választás a pártok figyelmét a jelöltállítás felé fordítja. Ugyanakkor a kormányzó USL pártjai számára a népszavazás kudarca nehezen túlléphető zavarokat keltett úgy a pártok belső életében, mint ahogy a szövetség tagjai között, illetve a nemzetközi kapcsolataikban.

Bármennyire próbálja a PSD és a PNL a „rugalmas elszakadás” üzenetét küldeni a hátországnak, értsd a saját választóiknak, de elsősorban a területi szervezeteknek, vagyis a pártok alapszervezeteinek, a vereséget nehéz feldolgozni.

Címkék: választás pnl orban basescu antonescu ponta ungureanu

Az elmúlt napokban több kérdés is egy kicsit világosabb lett. Egyrészt az, hogy az USL-n belüli frusztrációk akut nyugatellenességé kezdenek fajulni. Nehéz lenne azt mondani, hogy régi reflexek bukkannak felszínre, hiszen például Victor Ponta fiatal politikus.

Igaz, egy korábbi bejegyzésemben kifejtett klón-effektus éppenséggel megmagyarázná, hogy miért van megdöbbentő hasonlóság Ion Iliescu 90-es évekbeli és a majdnem feleannyi idős kormányfő mostani viselkedése között.

Címkék: választás rmdsz usl pdl ponta

A Moldovai Köztársaságban egymást érik az identitási ünnepek. És mindegyikük egy-egy szeletét célozzák meg, vagy érik el ennek a nem túl szerencsés közelmúltú országnak, mert úgy tűnik, legalábbis egyelőre, hogy egyikük sem képes egybekovácsolni a lakosait.

Hol a román érzelműek ünnepelték, vagy emlékeztek meg Besszarábia vissza-, vagy elcsatolásáról, hol a magukat moldovaiaknak tartók a függetlenségük megszerzését a Szovjetunióval szemben, míg a Dnyeszteren túliak éppenséggel a Moldovai Köztársasággal szembeni függetlenségüknek örvendenek a napokban.

Talán nem érdektelen, ha ebben a bejegyzésemben és majd az ezután következőkben olyan cikkeket ismertetek, melyekkel egy kicsit érthetőbbé válik, mi miért történik Kisjenőben. Sajnos, a felhasznált források román nyelvűek, illetve zömmel román beállítottságúak, így az azokban szereplő állításokat ennek megfelelően kell kezelni. Ettől függetlenül azt hiszem, nem tanulságok nélküli még ezen cikkek elolvasása sem.

Címkék: moldova egyesülés sevcsuk pcrm román román aie

Aki azt hitte, hogy az elmúlt hónapok politikai cirkuszában a felek már kijátszották aduikat, az most azt tapasztalhatja, hogy ez távolról sincs így. A Ponta-kabinet több miniszterének lecseréléséhez, sőt ki sem nevezéséhez vezető különféle összeférhetetlenségi és plágiumbotrányok után (ne feledjük, Victor Pontaé még nincs lezárva!), most előkerült az eddig már többször is jól bevált szekus ügy.

Ezúttal Andrei Marga volt külügyminiszterről és lehetséges ICR-igazgatóról (Román Kulturális Intézet – PZS) van szó, aki állítólag a 70-es évektől a Securitate besúgója volt. Illetve ezt megelőzően még megfigyeltje, ha hinni lehet a különféle román hírforrásoknak.

Címkék: választás securitate marga

Újra sűrű hétvége volt a romániai politikában. Egyrészt a kormánypártok rosszabb „kudarctűrő-képességű” tagjai újra Traian Băsescu felfüggesztéséről álmodoznak, másrészt eldőlni látszik, december 9-én lesz a parlamenti választás.

Băsescu újbóli felfüggesztésének ötletével kapcsolatosan a törésvonal nem a pártok között, hanem politikusok csoportjai között húzódik. A nagy többség a kormányoldalon is belenyugodott a vereségbe, az elnök visszatérésébe. De vannak egyesek, akik annyi érzelmi energiát (pl. Ghişe) vittek bele az ügybe, illetve annyira rettegnek az igazságügyi felelősségrevonástól (pl. Voiculescu, Fenechiu), hogy a legképtelenebb dolgokba is belemennek.

Címkék: választás kelemen basescu ponta voiculescu

Egy kicsi több mint egy héttel ezelőtti bejegyzésemben már említettem a Székely Mikó Kollégium ügyét. A magyar történelmi egyházak szeptember 1-ére tüntetést szerveznek Sepsiszentgyörgyre, ehhez több magyar szervezet is csatlakozott, a politikaiak is.

Az elkövetkező napokban valószínűleg a román lapok is többször kitérnek majd a témára, ezeket a cikkeket majd ide fogom gyűjteni új bejegyzés nyitása helyett. Ezért akiket érdekel, az látogasson többször vissza ehhez a bejegyzésemhez.

2012. szeptember 4.

Címkék: magyar román visszaszolgáltatások

Tényleg kísérteties a hasonlóság az eredeti, a második világháborús és a Szociál-Liberális Szövetség (USL) mostani, 2012-es „villámháború”-ja között. Ez utóbbi is egy sikeres lengyel offenzívával (bizalmatlansági indítvánnyal történt kormányváltás) kezdődött, amit egy gyors és sikeres nyugati támadás követett (helyhatósági választások), majd ezen felbátorodva elég erőt éreztek arra, hogy elindítsák saját Barbarossa-tervüket (az államhatalom utolsó még nem ellenőrzött területeinek megszállása).

A hasonlóságot csak növeli, hogy mindkét támadás egy hadászatilag másodlagos fontosságú, de személyes vonatkozásaiban elsődleges csatán bukott és látszik elbukni (az első a sztálingrádin, a második a népszavazáson).

Címkék: választás usl basescu ponta

A hosszú romániai perpatvar után ma egy kicsit keletebbre kalauzolom el önöket, Kisjenőbe, a moldovai fővárosba. Ennek apropóját az adja, hogy Angela Merkel német kancellár egy hete idelátogatott és ezzel kapcsolatosan nagyon sok várakozás és szóbeszéd volt.

Egyrészt a hatalmon lévő Szövetség az Európai Integrációért (AIE) konglomerátum európai „pecsétet” kíván, pontosabban annak megerősítését, hogy az EU a továbbiakban is támogatni fogja ezt az országot és ez a támogatás elég lesz ahhoz, hogy komoly esélyekkel rendelkezzenek a kommunistákkal, nevezetesen a Moldovai Köztársasági Kommunisták Pártjával (PCRM) szemben. Ugyanis a legfrissebb felmérések szerint is ez a párt az egyik, ha nem éppenséggel a legerősebb szervezet Moldovában.

Címkék: merkel moldova pcrm aie

Az új hatalom nem tud szépen veszíteni. Miután az Alkotmánybíróság – logikusan megmagyarázhatatlan – késlekedéssel végre eldöntötte az elnök leváltásával kapcsolatos cirkuszt, az USL-s politikusok most minden áron késleltetni akarják a döntés végrehajtását.

Azok a politikai vezetők, akik alig egy-két hónappal ezelőtt néhány nap, sőt néhány óra alatt gyakorlatilag megszállták az állami struktúra egész, addig még nem birtokolt részét, fittyet hányva a szokásjognak, sőt a tételes törvényeknek is, most hirtelen a szabályok és eljárások mániákus követőivé váltak. Most hirtelen felfedezték, hogy milyen nehéz összehívni egy parlamenti ülést, milyen bonyolult utat jár be egy határozat a Hivatalos Közlönyig és egy sor egyéb nehézséget, melyek májusban-júniusban valami csoda folytán nem léteztek!

Címkék: választás basescu antonescu ponta

A Ponta-kormány 100 napja

 2012.08.22. 22:30

A Ziarul Financiar és a Gândul segítségével áttekinthetjük a Ponta-kabinet eddigi 100 napját, elsősorban egy olyan terület, a gazdaság szemszögéből nézve, amivel itt – nem lévén szakembere – kevésbé szoktam foglakozni. Ezért mindig szívesen ismertetek olyan cikkeket is, melyek segítenek nekünk jobban megérteni, mi történik ezen a területen. Is!

Címkék: gazdaság ponta

A mai cikkösszeállítás folytatása:

Címkék: választás basescu antonescu ponta

Több hetes nyűglődés után az alkotmánybíróknak sikerült magukból kipréselniük egy döntést. Ha a tényeket nézzük, magyarán azt, hogy 9,1 millió szavazat kellett volna és nem volt csak 8,4 millió, akkor azt mondhatnánk, hogy ez a döntés nagyon nehezen született meg, hiszen a végeredmény nem lehetett volna kétséges. Akármennyit bűvészkedtek is volna a kormány intézményei, jogszerűen nem lehetett eltűntetni milliókat a választói jegyzékről. Az a trükk pedig egyszerűen érthetetlen volt, hogy a külföldön élő románokat töröljék az állandó választói jegyzékekből. Egyszerűen nem volt érthető, hogyan képzelik megmagyarázni, hogy több millió ember elvileg szavazhat, de nem számítanak be a határozatképességbe?!

Ugyanakkor ha azt vesszük, hogy az Alkotmánybíróság rendkívül átpolitizált és az erőviszonyokat 4 PDL-párti, 4 USL-párti és 1 RMDSZ-es bíró állásfoglalása határozza meg, a döntéshez pedig ebben az esetben legalább kétharmad kellett, az alig három óra alatt megszületett döntés éppenséggel meglepően könnyűnek tűnik.

Címkék: választás basescu antonescu ponta

A mai nap utolsó bejegyzéseként a legújabb népszavazással kapcsolatos cikkekből készített összeállítás.

Címkék: választás basescu antonescu ponta

Ponta plagizált – 12.

 2012.08.19. 17:00

Ez az ügy még egyáltalán nincs lezárva. A botrányt kirobbantó folyóirat napirenden tartja Victor Ponta kormányfő plagizálását.

Címkék: plagizálás ponta

Hétvége van, elsősorban csak cikkgyűjteményeket közlök, kommentárok nélkül.

Itt például a magyar-román viszonyról, az autonómiáról, a Székely Mikó Kollégium ügyéről. Csak román lapokban közölt anyagokat közlök, a magyar lapok azok számára is könnyen elérhetők, akik nem tudnak románul.

Címkék: moldova németh autonómia basescu magyar román corlatean

Miközben a térségben a közfigyelem a romániai helyzetre összpontosult, egy kicsit keletebbre, a Moldovai Köztársaságban is pezseg a politikai élet. Ennek több oka van, egyrészt az, hogy úgy néz ki, Moszkva Igor Szmirnov transzdnyeszteri vezető távozása után sem nagyon mutat hajlandóságot ezen előretolt állás feladására, másrészt a moldovai társadalmon belüli identitáris viták is újra erőre kaptak.

Ez utóbbiak sorába illeszkedik a volt szovjet jelképek eltávolítása körüli vita. A moldovai parlament nemrég törvényben ítélte el a kommunista rezsim bűneit és helyezte törvényen kívül e rendszer jelképeit. Ez beleillene a Közép-Kelet-Európában lezajlott, vagy/és lezajló hasonló folyamatba, csakhogy a Moldovai Köztársaság némiképp más helyzetben van, mint a többi posztkommunista állam.

Címkék: merkel putyin kommunizmus moldova basescu rogozin pcrm ghimpu filat transzdnyeszter