Ma kiderül, az államfőt felfüggesztő USL-nek sikerül-e elég szavazót az urnákhoz csábítania (vagy vinnie?!) ahhoz, hogy Traian Băsescut meneszthessék. A feladat egyértelmű, vagy részt vesz kevéssel több mint 9,145 millió választó, vagy sem.

Ez nem olyan egyszerű, mert a helyhatósági választásokkor, amin az utóbbi 4-5 évben tartott voksoláshoz képest viszonylag nagy volt a részvétel, a politikai szavazásnak tartott megyei tanács-választáson éppen csak sikerült ezt a szintet meghaladni, a PDL pedig kb. 1,5 millió szavazatot kapott.

Így a PDL és Traian Băsescu által meghirdetett bojkott még 50 százalékos hatékonyság mellett is elég lehet(ne). De nem lehet tudni, a június 10-én távolmaradókat sikerült-e mozgósítani.

Este 23 óra körül legalább ezt már nagyjából ismerni lehet, de azért érdemes lesz megvárni a hivatalos eredményeket és az esetleges óvásokat is.

Ma az is kiderül, valóban „népi lázadás”-t akar szítani az USL, vagy ez a hír csak egyike volt a kampánytechnikáknak.

Kelemen Hunor: Nem fogadjuk el, hogy a magyarokat hibáztassák a népszavazás miatt

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette, Orbán Viktor magyar kormányfő nyilatkozatainak nem volt semmilyen hatásuk a magyar választók szavazási szándékára, mely szándékról ismert volt, hogy sokkal alacsonyabb, mint azoknál a szavazásoknál, ahol vannak magyar jelöltek.

„Nagyon sok spekuláció van és határozottan el kell utasítanom azokat, ami a magyar közösség szerepét illeti ebben a szavazásban. A székelységben alacsony volt a részvétel, amit már az elején tudtunk. Mi megmondtuk, hogy akárcsak 2007-ben, sokkal alacsonyabb lesz a részvétel, mint más voksolásokkor, ahol vannak magyar jelöltek, egy közvetlen érdek a választóink számára”, magyarázta Kelemen Hunor.

Azt mondta, hogy nem hallotta Orbán Viktor magyar kormányfő nyilatkozatait, de nem hiszi, hogy „ezeknek hatásuk lett volna a magyarok szavazási szándékára, mint ahogy nem volt hatásuk a helyhatósági választáskor sem”.

Az RMDSZ „meg fogja várni a BEC végleges bejelentését a részvétellel kapcsolatosan. Mint az látható, egyelőre senki sem mondhatja, hogy győzött, azok sem, akik voltak szavazni, azok sem, akik otthon voltak”.

Kelemen Hunor megjegyezte, a románok érdeke e pillanatban az, hogy „holnaptól érjen véget ez a politikai háború, amikor meglesznek a végleges eredmények, próbáljunk meg együttélést kialakítani a hatalom és az ellenzék között, mert minden egyes polgár erőfeszítése óriási volt és nem szabad levegőbe röpítenünk azt, ami 2008 után felépítettünk”.

„Az az érdekünk, hogy a parlamentire készüljünk és az alkotmánymódosításon gondolkodjunk, egy új alkotmányon, mert Romániában az együttélés továbbra is létezni fog és meg kell találnunk egy nagyon pontos és stabil alkotmányt és jogrendet, különben egyéb konfliktusaink lesznek a politikai életünkben”, zárta szavait.

Forrás: ziare.com (Ana Ilie), 2012. július 30., 00:06


Victor Ponta: Aki figyelmen kívül hagyja 9 millió román hangját, az elszakadt a valóságtól

Victor Ponta kormányő vasárnap este, a népszavazás előzetes eredményeinek megismerése után kijelenttte, hogy az urnáknál megjelent választók nagy száma és a felfüggesztett elnök ellen szavazzók megsemmisítő többsége legitimálja kormányát és Traian Băsescut a valóságon kívülre helyezi.

„Miniszterelnökként gratulálok a szavazáson megjelent több millió szavazónak, újra bebizonyították, hogy Románia demokrácia, ahol az emberek szabadon szavaznak. Ez nagy győzelem a románok számára, hogy kb. 9 millió részvevőd legyen. Bármelyik politikus, aki figyelmen kívülhagyja 9 millió román hangját, az a valóságtól elszakadt ember”, jelentette ki Victor Ponta vasárnap este, a Victoria-palotában.

„Úgy vélem, hogy ez a masszív jelenlét és a szavazás eredménye – 90% - újabb legitimitást jelent az általam vezetett kormánynak, a politikáinknak, a vádakkal ellentétben.

A masszív jelenlét és a túlnyomó többséget jelentő szavazat, tekintettel arra, hogy 18 millió szavazati joggal rendelkező románból 3 millió külföldön van, 1,5 millió magyar, akik inkább úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt, tehát gyakorlatilag a románok döntő többsége, akik idehaza vannak és résztvettek. Kötelességünk, hogy ne okozzunk nekik csalódást, ha folytatnánk a politikáinkat és a programjainkat”, mondta Victor Ponta kormányfő.

A miniszterelnök biztosítékokat adott arra, hogy a román kormány be fog tartani minden törvényt, a CCR döntéseit és hogy stabilitási és haladási tényezőként fog cselekedni a következő időszakban Románia számára, a népszavazás eredményeitől függetlenül.

Felszólítás a vádlóknak: „Kérjenek bocsánatot a fiataloktól!”

Sőt, Ponta fontosnak tartotta, hogy felhívást intézzen azoknak, akik a népszavazás elcsalásával vádolták.

„Akik csalásról beszéltek és még beszélnek, nézzék a tévét és lássák a fiatalemberek százait és ezreit, akik zárásig sorban álltak, hogy szavazhassanak és kérjenek tőlük bocsánatot”, mondta Victor Ponta.

A kormányfő megjegyezte, hogy hétfőtől kezdve az általa vezetett kormánynak nagyon fontos feladata van, ezzel az IMF és a Világbank küldöttségével való találkozóra utalva.

A kormányfő gratulált a MAI-nak „egy bonyolult választás hibátlan megszervezéséért” és gratulált a „kötelességüket teljesítő több tízerer rendőrnek és csendőrnek”.

„Ugyanúgy, ahogy a helyhatósági választást és a népszavazást megszerveztük, úgy fogjuk megszervezni a következő választásokat is, melyekre idén kerül sor”, mondta még Ponta.

Forrás: ziare.com (Valentin Dimitriu), 2012. július 29., 23:59


népszavazás2012-megyerangsor-teljes23.pdf

népszavazás2012-megyerangsor-varosok23.pdf

népszavazás2012-megyerangsor-falvak23.pdf

Választás 10:00 óra 14:00 óra 17:00 óra 21:00 óra 23:00 óra
Népszavazás 2012 9,05% 21,37% 26,89% 37,67% 45,92%
Helyhatósági 2012 8,99% 27,69% 39,01% 56,39% 56,39%
Népszavazás 2007 6,25% 18,84% 28,95% 44,45% 44,45%


A Központi Választási Iroda (BEC) közzétette a 23 órai statisztikát:

23:00 óráig a részvétel országosan 45,92 százalékos volt, a városokban 41,76 százalékos, falun 51,61 százalékos.

22 megyében a részvétel meghaladta az országos átlagot. Nagyobb arányt értek el a következő megyékben:

1. Olt megye – 74,71%

2. Méhed (Mehedinţi) megye – 70,46%

3. Teleorman megye – 70,16%

4. Gyurgyevó (Giurgiu) megye – 60,67%

5. Vâlcea megye – 60,44%

Alacsonyabb részvétel volt a következőkben:

1. Hargita megye – 11,56%

2. Kovászna megye – 20,60%

3. Szatmár megye – 28,23%

4. Maros megye – 33,96%

5. Arad megye – 34,99%

Bukaresten a részvétel 40,04 százalékos volt, kerületenként pedig:

1. kerület – 41,46%

2. kerület – 40,22%

3. kerület – 35,89%

4. kerület – 42,24%

5. kerület – 41,26%

6. kerület – 41,25%

(A BEC képviselője szóban azzal pontosította az eredményt, hogy a hibahatár +/-3 százalék - PZS)

Zgonea: Băsescu nyújtsa be becsületbeli lemondását, még az eredmények érvényessé nyilvánítása előtt.

Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke azt állítja, Traian Băsescunak becsületből le kellene mondania, nem várva meg a vasárnapi népszavazás eredményeinek érvényessé nyilvánítását.

„Sokkal több ember, mint ahogy 1990 óta valaha is szavazott egy elnökre, jöttek elmondani, hogy nem akarják többé Traian Băsescut. Ez nagy nyereség a demokráciánk számára”, mondta Valeriu Zgonea a 21:00 órai részleges eredmények megismerése után.

„Megmutattuk Európának, hogy ugyanolyan hitelesek, európaiak, demokraták vagyunk, mint az összes többi európai. Traian Băsescunak le kellene mondania – egy európai polgár becsületbeli lemondása. Nem hiszem, hogy van a világon olyan politikus, akit távolmaradással választanának meg (a logika ott bicsaklik meg, hogy ez nem elnökválasztás volt – PZS).

(Traian Băsescunak – a szerz.) távoznia kellene Cotroceniből, nem várva meg az eredmények érvényesítését”, véli a képviselőház elnöke.

Forrás: ziare.com (Valentin Dimitriu), 2012. július 29., 23:27

 

 

USL: A népszavazás érvényes, Băsescu leváltva

Az USL képviselői azt állítják, a népszavazás érvényes, Traian Băsescu pedig le van váltva, mert több mint 9,2 millió szavazatot számoltak össze.

A PC elnöke, Daniel Constantin azt állította, hogy az USL párhuzamos számolása szerint, leváltották Traian Băsescu felfüggesztett elnököt.

Dan Şova és Relu Fenechiu USL-s vezető szintén azt mondták, hogy a népszavazás érvényes lesz, mert állításuk szerint a részvételi arány 52 százalékos. […]

Időközben a társadalmi hálózatokon keresztül egy másik forgatókönyv kering. Eszerint hagyták Traian Băsescut kihirdetni a győzelmét, hogy aztán ne vádolhasson azzal, hogy elcsalták a népszavazást.

Victor Ponta kormányfő urnazárás után gratulált a MAI-nak „egy rendkívül bonyolult voksolás hibátlan” megszervezéséért és gratulált „a kötelességüket teljesítő több tízezer rendőrnek és csendőrnek”.

Forrás: ziare.com, 2012. július 29., 23:25


USL: A népszavazás érvényes, Băsescu leváltva

Az USL képviselői azt állítják, a népszavazás érvényes, Traian Băsescu pedig le van váltva, mert több mint 9,2 millió szavazatot számoltak össze.

A PC elnöke, Daniel Constantin azt állította, hogy az USL párhuzamos számolása szerint, leváltották Traian Băsescu felfüggesztett elnököt.

Dan Şova és Relu Fenechiu USL-s vezető szintén azt mondták, hogy a népszavazás érvényes lesz, mert állításuk szerint a részvételi arány 52 százalékos. […]

Időközben a társadalmi hálózatokon keresztül egy másik forgatókönyv kering. Eszerint hagyták Traian Băsescut kihirdetni a győzelmét, hogy aztán ne vádolhasson azzal, hogy elcsalták a népszavazást.

Victor Ponta kormányfő urnazárás után gratulált a MAI-nak „egy rendkívül bonyolult voksolás hibátlan” megszervezéséért és gratulált „a kötelességüket teljesítő több tízezer rendőrnek és csendőrnek”.

Forrás: ziare.com, 2012. július 29., 23:25


Traian Băsescu: Megpróbálok majd egy kibékülés érzést generálni a társadalomban

Néhány másodperccel a szavazókörök bezárása után Traian Băsescu felfüggesztett elnök egy sajtónyilatkozatot tartott a kampányszékházánál.

Berekedve, Monica Macovei, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Mihai Neamţu és más támogatók társaságában Băsescu köszönetet mondott a románoknak, mert nem „érvényesítettek egy államcsínyt”.

„A románok elutasították a Victor Ponta és Crin Antonescu által vezetett 256 parlamenti képviselő államcsínyét. Köszönetet akarok mondani azoknak, akik túllépve a válság idején meghozott döntésekért való haragjukat megértették, hogy ma nem Traian Băsescuról, hanem Európa javára és egy államcsíny ellen volt népszavazás”, mondta Traian Băsescu.

„Köszönetet akarok mondani Vasile Blaganak, Monica Macoveinek, Răzvan Ungureanunak, Papahagi úrnak, Mihai Neamţunak és mindazoknak, akik mellettem álltak. Köszönetet akarok mondani a románoknak, akik meggyőződtek, hogy Románia helye nem a Victor Ponta és Crin Antonescu által eldöntött elszigeteltségben van”, szögezte le Traian Băsescu.

A felfüggesztett elnök aztán átadta a szót Monica Macoveinek, aki azt mondta: „Köszönetet mondok azoknak, akik segítettek nekünk hazudni a csalás ellen, az imposztorság ellen, a hazugság és a lopás ellen és azért harcoltunk, hogy az Európai Unióban maradjunk.”

Vasile Blaga köszönetet mondott azoknak a románoknak, „akik megértették az üzenetünket”. „Ez a szavazat nem Traian Băsescuért volt, hanem a demokráciáért”, mondta a PDL elnöke.

Mihai Răzvan Ungureanu köszönetet mondott azoknak, akik segítettek „európai identitásunk megvédésében”. „Holnaptól el kell kezdeni újraépíteni az, ami két hét alatt leromlott és egy teljes nemzetre van szükség, nem egy megosztott nemzetre”, mondta Románia volt kormányfője.

Mihai Neamţu, az Új Köztársaság elnöke azt mondta: „A jogállamtól képesek voltunk elmenni a nemzetállam felé”.

A mikrofonhoz visszalépő Traian Băsescu hozzátette, hogy „a románok által érvényesített igazi népszavazás az, mely egykamarás parlamentről és a parlamenti képviselők számának csökkentéséről szólt”.

Traian Băsescu nyilatkozata végén odahívta az Antena3 jelenlévő újságírónőjét, akinek átadta a „demokrácia lángját”. „Átadom nektek a demokrácia lángját, talán az Antenaknál is meggyújtjátok”, mondta a felfüggesztett elnök. És minthogy a tárgy forró volt és az Antena3 újságírónője majdnem elejtette, Băsescu nevetve hozzátette: „A demokrácia égeti a kezet”.

Forrás: ziare.com (Mădălina Mitan), 2012. július 29., 23:20


Crin Antonescu: Civilizált módon megvárjuk a hivatalos eredményeket, köszönetet mondok a románoknak

Crin Antonescu ideiglenes elnök az urnák 23 órakor történt lezárása után sajtónyilatkozatot tett.

Crin Antonescu főbb kijelentései:

„Egyelőre nem ismerjük a végleges és hivatalos eredményeket, de tudunk néhány dolgot, melyek feljogosítanak arra, hogy elmondjam, amit már korábban is mondtam: egy olyan helyzetben, amikor ezt a népszavazást a PDL és maga Băsescu elnök, az RMDSZ és Románia magyar származású polgárainak nagy része bojkottált, kánikulában, a szabadságolások idején, a román polgárok vitathatatlan többségben válaszoltak a népszavazásra szóló felhívásra, a számuk, az intenzitásuk (itt nem világos, mit akart mondani – PZS) és a tisztességességük révén”, kezdte az ideiglenes elnök.

Antonescu kihangsúlyozta, hogy a románok felemelkedtek a pillanathoz, bizonyítva az ország demokratikus pályáját. „Amit mindnyájan láthattak az ergy olyan román polgár volt, aki határozott abban, hogy jelent mondjon, amikor találkoznia kell ezen ország sorsával. Románia bizonyította, hogy olyan polgárai vannak, akik értik a demokrácia értelmét, határozott többségben értik, hogy gyakorolniuk kell alapvető jogaikat”, mondta.

Az ideiglenes elnök azokat is megemlítette, akik a népszavazás megszervezésével foglalkoztak, köszönetet mondva nekik és megjegyezte, hogy a végleges és hivatalos eredményeket civilizáltan fogják megvárni és teljes mértékben tiszteletben fogják azokat tartani. „Köszönetet mondva ezeknek a rendkívüli embereknek, akik megtették az erőfeszítést, hogy kifejezték akaratukat, köszönetet akarok mondani azoknak, akikre a kampány végén utaltam, a hatóságoknak, azoknak az embereknek, akik biztosították ezen népszavazás normális lefolytatását. Számos incidens volt, mind kicsi. A hatóságok és a polgárok e téren is példásaknak bizonyultak, demokratikus szempontból”, folytatta.

„Függetlenül a végleges és hivatalos eredménytől, nincs semmi okunk kételkedni önmagunkban, hogy teljes mértékben európai ország vagyunk-e. Mindnyájan demokratikusan, civilizáltan fogjuk megvárni a hivatalos eredményeket a BEC-től, megvárjuk és tiszteletben fogjuk tartani a CCR döntését, lesz egy, vagy másfajta eredményünk… A Románia összes intézménye iránti tisztelet alapján fogunk cselekedni”, tette hozzá Antonescu, azzal zárva, hogy 29-e nagy pillanat Románia történelmében, mely szertefoszlatta az európai partnerek kételyeit.

„Ezek részletkérdések azon nagy üzenet mellett, amit a nép küldött: demokrácia terén senkitől sincs már mit tanulnia. Ha az európai partnereink részéről lettek még volna kételyek, ezek már nincsenek. Köszönetet mondok azoknak, akik a szavazatukkal, a részvételükkel megírtak egy szép, nagy oldalt Románia történelméből”, fejezte be az ideiglenes elnök. […]

Forrás: ziare.com, 2012. július 29., 23:10


Relu Fenechiu (PNL): 21 órakor a részvételi arány 45 százalékos volt. A végén 52 százalék lesz

A Traian Băsescu leváltásáért kiírt népszavazás USL-s kampányának koordinátora, Relu Fenechiu egy sajtókonferencián kijelentette, hogy a részvételi arány 23 órakor 52 százalékos lesz.

Fenechiu azt mondta, hogy az USL párhuzamos számolásának megfelelően 21 órakor a részvételi arány 45 százalékos volt. Azt állította, hogy 19 óra után minden órában több mint 700.000 román szavazott.

„Ilyen körülmények között 23 órakor a részvétel 52 százalékos lesz. A románokat a kánikula sem tartotta vissza. A nagyvárosokban végeláthatatlan sorok vannak”, jelentette ki Fenechiu.

Felhívást intézett Traian Băsescu támogatóihoz, hogy menjenek el szavazni, különben ő „a román politikai igazi kövületévé fog válni, egy olyan katasztrófává, amilyet eddig senki sem látott”. […]

Forrás: ziare.com (Ovidiu Albu), 2012. július 29., 21:57


Szociológusok: A részvételi arány 40 százalékos lesz

A Traian Băsescu leváltására kiírt népszavazásban érintett táborokhoz közeli szociológusok meg vannak győződve arról, hogy nem érték el az 50 százalék plusz egy fős küszöböt.

A România TV szerint, 18:30 órakor a részvételi arány 30,1 százalékos volt. Ez a leggyengébb részvételi arány az utóbbi 22 évben egy választási folyamatban, kivéve a 2009-es európai parlamenti választást. A szociológusok máris azt mondják, hogy semmiképpen sem sikerül majd elérni a népszavazás érvényességéhez szükséges küszöböt.

Sebastian Lăzăroiu szociológus, aki Traian Băsescuhoz áll közel a Facebookon bejelentette, hogy a „játék véget ért”.

„GAME OVER!!!! 26,81% 17:00 órakor. A részvétel a 2007-es népszavazás alatti (28,95%), ami 21:00 órakor 44 százalékkal fejeződött be”, írta Lăzăroiu.

Lăzăroiu véleményt az ellentábor, az USL szakértői is osztják. Marius Pieleanu szociológus úgy véli, hogy a részvételi arány 23 órakor csak 40 százalékos lesz.

„Valószínűleg valahol a 40-es szám körül leszünk 23:00 órakor, amikor véget ér a szavazás napja”, jelentette ki Pieleanu a Newsinnek.

Pieleanu kitért azokra a megyékre is, ahol alacsony volt a részvétel.

„Számítottam rá. Ebben a rövid kampányidőszakban készített minden felmérés kihangsúlyozta, hogy Hargita, Kovászna, Szatmár, kevésbé Beszterce-Naszód gyenge részvételi arányt fog mutatni.

De a felsorolt első háromban a részvétel sokkal alacsonyabb lesz, mint az ország más övezeteiben, tekintettel a kérdéses övezetek etnikai összetételére és az előző választásokon mutatott politikai opcióira”, tette hozzá a szociológus.

Pieleanuhoz hasonlóan Victor Ponta kormányfő sem mutatkozott nagyon derűlátónak. Azt engedte érteni, hogy meglehet, hogy a küszöböt nem érik el, de Traian Băsescu karrierje mindenképen véget ért.

„Ha 5.200.000 millióan választottak meg és több mint 5.200.000 millió román, minden erőfeszítés ellenére eljön szaazni, akkor a dolgok politikailag eldőltek. Alkotmányosan akkor dől el, ha kilencmillió jön, márpedig 23:00 óráig nagyon is lehetséges”, jelentette ki Ponta miután szavazott.

Forrás: ziare.com (Ovidiu Albu), 2012. július 29., 20:39


A megsemmisítő számú ellenszavazat dacára Băsescu marad az elnök

Traian Băsescu elnök marad Románia elnöke, állítják az exit-poll-ok. Ezeknek megfelelően a 45,5 százalékos részvételi arány elmarad a szükséges 50%+1-től, így a népszavazás érvénytelen.

Ezáltal Traian Băsescu elnök marad Románia elnöke, a megsemmisítő számú ellenszavazatok dacára – a románok 88,20 százaléka IGEN-nel (Traian Băsescu leváltására) szavazott és csak 9,3 százalék NEM-mel.

A România TV által idézett exit-poll eredményei

Részvételi arány – 45,5%

IGEN – 88,2%

NEM – 9,30%

Az Antena3 által idézett CCSB exit-poll-ok

Részvételi arány 23:00 órakor 44 százalékos volt

IGEN – 84%

NEM – 16%

A Realitatea TV által idézett Operations Research exit-poll-ok

Részvételi arány 21:00 órakor 44,01 százalékos volt

IGEN – 86,9%

NEM – 13,1%

[…]

Forrás: ziare.com, 2012. július 29., 22:59

22:55 – A BEC elutasította az USL azon követelését, hogy hosszabbítsák meg a szavazókörök nyitva tartását.


22:25 – A Digi24 szerint, Traian Băsescu a kampányszékházában van Mihai Răzvan Ungureanuval és a két lányával, Elenaval és Ioanaval.

22:20 – Néhány tíz személy gyűlt össze a Cotroceni-palotánál és Traian Băsescu felfüggesztett elnök ellen skandálnak, jelenti a România TV. „Le Băsescuval”, „Maradj kívül a palotán, felfüggesztett elnök”, „Olé-Olé, Olé-Olá/Elutasítjuk a diktatúrát”, ez néhány a Cotroceni-palota kapujában hallható jelszavakról.

22:15 – A România TV által idézett USL-s párhuzamos számolás szerint, 22:00 órakor a szavazói listákon szereplők 48 százaléka jelent meg.

22:10 – Az Egyetem (Universităţii) téren néhány tíz tüntető van, akik Traian Băsescu ellen skandálnak. Háromszínű zászlóik és nemzetiszínű kokárdáik vannak. A România TV szerint, a jelszavak között van, „Menj el Traian, menj el cigány, menj el és hagyjál minket”. További jelszavak: „Gyertek szavazni, hogy teljesen szitává lőjük”, „Băsescu Traian, hazaáruló”, „Mocskos korcs, hazaáruló”.

22:05 – Adriean Videanu PDL-alelnök egy sajtónyilatkozatban felpanaszolta, hogy „megkezdődött a mozgó urnás művelet”. „Csak most látjuk, hogy miért akarták a szavazást 23 óráig tartani, a tisztességtelen dolgok sötétben történnek”, mondta még Videanu.

21:55 – A România TV forrásai azt állítják, hogy 21:00 óráig a románok 42,4 százaléka szavazott.

21:40 – Relu Fenechiu PNL-alelnök bejelentette, hogy az USL párhuzamos számolása szerint 21:00 órakor a szavazói jegyzékekben szereplő románok 45 százaléka jelent meg. „Nagy sorok állnak a városokban”, jelentette ki Fenechiu.

21:25 – A bukaresti PDL ideiglenes elnöke, Adriean Videanu vasárnap este kijelentette, 20:00 órakor a részvételi arány 36,7 százalékos volt, a PDL által készített exit-poll-ok szerint. „Régiók szerint, Erdélyben a részvétel 29,8 százalékos, Munténiában 40,3 százalékos, Moldvában 37,2 százalékos, Bukaresten pedig 33,5 százalékos volt”, mondta Videanu.

21:10 – Cristian Boureanu PDL-alelnök egy vasárnapi sajtókonferencián kijelentette, a közvélemény-kutató intézetek nem vállalják magukra „az USL által bemutatott észbontó számokat”.

21:00 – A Bákó megyei Aknavásár (Târgu Ocna) 213. választókörének elnöke bűnvádi feljelentést tett a szavazóbizottság egyik tagja ellen, akit amiatt panaszolt be, mert több „Igen”-re már lepecsételt szavazólapot hozott a szavazókörbe, állítja a MAI.


Magyarellenes SMS-ben buzdítanak részvételre  (Transindex)

Román himnusszal és zászlólengetéssel mozgósítanak Marosvásárhelyen  (Transindex)

Az USL Orbán Viktort okolja a magyarság alacsony részvételéért a referendumon (Transindex)

Székely István: Székelyföld kitart az államfő mellett (Transindex)

Választás 10:00 óra 14:00 óra 17:00 óra 21:00 óra 23:00 óra
Népszavazás 2012 9,05% 21,37% 26,89% 37,67% ?
Helyhatósági 2012 8,99% 27,69% 39,01% 56,39% 56,39%
Népszavazás 2007 6,25% 18,84% 28,95% 44,45% 44,45%


A Központi Választási Iroda (BEC) közzétette a 20 órai statisztikát:

20:00 óráig a részvétel országosan 37,67 százalékos volt, a városokban 34,33 százalékos, falun 42,33 százalékos.

23 megyében a részvétel meghaladta az országos átlagot. Nagyobb arányt értek el a következő megyékben:

1. Méhed (Mehedinţi) megye – 57,27%

2. Olt megye – 55,53%

3. Teleorman megye – 53,78%

4. Vâlcea megye – 50,13%

5. Vráncsa (Vrancea) megye – 48,33%

Alacsonyabb részvétel volt a következőkben:

1. Hargita megye – 9,78%

2. Kovászna megye – 17,26%

3. Szatmár megye – 23,21%

4. Maros megye – 26,96%

5. Beszterce-Naszód megye – 28,12%

Bukaresten a részvétel 32,97 százalékos volt, kerületenként pedig:

1. kerület – 33,97%

2. kerület – 33,06%

3. kerület – 29,61%

4. kerület – 34,94%

5. kerület – 33,33%

6. kerület – 34,39%


Dan Şova: Az USL bűnvádi feljelentést tesz Monica Macovei ellen

Dan Şova PSD-s szenátor bejelentette, az USL bűnvádi feljelentést tesz Monica Macovei PDL-s euroképviselő ellen a népszavazási törvény megsértése miatt.

„Nem akarom kihangsúlyozni Macovei asszony kijelentéseinek bűnvádi aspektusát. Bűnvádi feljelentést fogunk tenni ellen a népszavazási törvény megsértése miatt. (…) Felhívása teljesen nem demokratikus. A szavazáson való részvétel polgári, a jogállammal összhangban lévő viselkedés. Inkább tartsuk tiszteletben a CCR döntéseit, semmint Macovei asszony nem demokratikus felhívásait, aki életcéljává tette Románia befeketítését”, mondta Şova.

Şova vasárnap válaszolt Monica Macoveinek, aki bejelentette, hogy a PDL kérni fogja Brüsszelben a PSD és a PNL kizárását az „európai családból”.

„Mindnyájan tanúi voltunk Monica Macovei asszony önkotroll nélküli kijelentéseinek, melyekkel a PDL-s euroképviselő arra biztatta a román polgárokat, hogy ne jöjjenek szavazni.

Emlékeztetni szeretnék arra, hogy Monica Macovei asszony egy volt kommunista ügyész, az a román euroképviselő, aki befeketítette Romániát, ebben az időszakban az a személy, aki politikai pozíciójából veszélybe sodorta úgy a románok szabad közlekedését Európában, mint ahogy a románok szabad munkavállalását Európában.

Monica Macovei az a politikus, aki Traian Băsescu mellett hazudott az európai vezetőknek. A románok masszív megjelenése a szavazáson azt bizonyítja, hogy ők nagyon jól értik ezt a jogállam elleni mocskos játékot. Nincs demokrácia otthon maradva, a demokráciát az urnáknál csinálják”, mondta Şova egy sajtókonferencián az USL székházában.

Forrás: ziare.com (Mădălina Mitan), 2012. július 29., 19:08


20:55 – Egy CSOP-felmérés azt mutatja, hogy 20:00 óráig a szavazati joggal rendelkezők 35,1 százaléka voksolt. A PSD párhuzamos számolása szerint, ugyanaddig az óráig a jelenlét 40,2 százalékos volt.

20:50 – A Konstanca megyei PDL-szervezet bűnvádi feljelentést tett a Megyeri Rendőr-felügyelőségen Radu Mazăre polgármester ellen. „Radu Mazăre egy sor sajtónyilatkozatot tett, melyekből az következik, hogy az őt elkísérő 25 fotómodell szavazási részvétele kizárólag az ő kezdeményezésére történik, ami többek között a szavazáson való megjelenés kötelezővé tételében nyilvánult meg, ezáltal megfosztva őket a szavazati jog szabad gyakorlatától”, áll a konstancai PDL feljelentésében.

20:40 – A Magyar Polgári Párt, Tőkés László és Orbán Viktor által a magyar etnikumúakhoz intézett távolmaradási bíztatás erősebb volt, mint az RMDSZ részvételi felhívása és megváltoztatta a „jelenlét képét”, mondta vasárnap Bogdan Niculescu Duvăz PSD-s képviselő.

20:30 – Egy petrillai választókörzetben egy szavazó fel akarta gyújtani magát. A gyufa meggyújtása előtt fogták le, miután leöntötte magát egy gyúlékony vegyülettel. A férfi ezt korábbi választásokkor is megpróbálta.


20:28 – A PSD által készített, a România TV által idézett párhuzamos számolás szerint, 20:00 óráig a listákon szereplők 40,2 százaléka szavazott.

20:25 – Egy civil szervezet megfigyelőjét vasárnap kizárták a kolozsvári 131. szavazókörből, miután egy olyan ételcsomagot kapott, ami hasonlított a PDL-tagok által kapotthoz, a megfigyelőt később visszafogadták, miután a BEJ elfogadta az óvását.

20:20 – „A PDL nevében a Twitteren és a Facebookon megjelent üzenetek, melyek szavazni hívják a románokat, hamisak. Vráncsa és Teleorman megyékben vannak a legtöbb csalási kísérletek”, jelentette be Cristian Boureanu.

20:10 – A bukaresti PNL ideiglenes elnöke, Eugen Nicolăescu vasárnap este azt nyilatkozta, hogy az USL párhuzamos számolása szerint, 19:30 óráig 39,6 százalékos jelenlét volt, „vagyis nagyjából 7 millió román”.

20:00 – A pártok párhuzamos számolása azt mutatja, hogy 19:30 óráig a szavazói listákon szereplők 34,5 százaléka szavazott, tudósít a România TV.

19:45 – „Az USL vezetőség azt kérte, küldjenek üzenetet mindenfelé, az interneten, a Facebookon, melyek szerint Traian Băsescu arra kéri a románokat, menjenek szavazni. Aljasak, ez annak kimondására késztet, hogy ami Iliescuból születik az Ponta marad”, mondta Traian Băsescu, amikor megérkezett a kampányszékházába. Băsescu ugyanakkor felhívást intézett a támogatóihoz, azt kérve tőlük, fogadják el az eredményt és ne vonuljanak ki az utcákra.

19:40 – A B1 TV azt állítja, hogy meghosszabbították a Vila Dante látogatási idejét.

19:30 – Az Audiovizuális Országos Tanács (CNA) felhívást intézett a műsorsugárzókhoz, hogy kerüljék a népszavazásról szóló beszámolók választási jellegű műsorokká változtatását.

19:25 – A pártok párhuzamos szavazása azt mutatja, hogy 18:30 óráig a részvétel 30,10 százalékos volt.

19:20 – „Nem voltam szavazni, nem avatkozom bele a politikai helyzetbe, nem kommentálok. A múlt olimpia alkalmával, amikor aranyérmet szereztem, Băsescu felhívott, de most nem hívott fel senki, sem Băsescu, sem Antonescu”, mondta Alina Dumitru, aki eddig Románia egyetlen érmese a londoni olimpiai játékokon.

19:05 – 16:30 óráig a románok 89 százaléka Traian Băsescu leváltására szavazott, 11 százalék pedig ellenzi a felfüggesztését, a részvétel 24 százalékos lévén, állítja az Antena3 megrendelésére készült CCSB-felmérés.

18:55 – Az Arad megyei Jenő város polgármestere, Călin Abrudan levelet küldött a helybélieknek, akiket arról tájékoztatott, hogy a város utcáin az aszfaltozás a részvételi aránytól függően fog történni, kijelentve, hogy így akarja jutalmazni a polgári szellemet, tudósít a Newsin.

18:45 – Mihai Voicu PNL-alelnök vasárnap, az USL székházában kijelentette, hogy „számos” PDL-s polgármester az ország több településén folytatja a választási és megfélemlítési kampányt, megpróbálva megakadályozni a polgárokat abban, hogy gyakorolják szavazati jogukat.

18:15 – „Örvendek, hogy több millió román elment szavazni, fel vagyok háborodva, hogy Magyarország miniszterelnöke arra bíztatja a magyar etnikumúakat, hogy ne jöjjenek szavazni és azt mondom nekik, ne hallgassanak rá és jöjjenek voksolni. (…) A népszavazással kapcsolatosan nincsenek törvényességi gondok, eddig a pillanatig”, mondta Victor Ponta kormányfő, miután leszavazott a bukaresti 17. számú iskolában.

18:10 – Románia volt elnöke, Emil Constantinescu kijelentette, „ennek a szavazásnak van egy erkölcsi komponense, mert nem erkölcsös, hogy távolmaradással megsemmisítsd egy többség szavazatát”.

18:08 – Vasárnap 7:00 és 17:00 óra között 385 bejelentett incidensből 179 nyert megerősítést, jelentette be a MAI szóvivője, Marius Militaru egy sajtónyilatkozatban. 17:00 óráig a legtöbb szavazási szabálytalanságot Bukaresten jelentették, a legtöbb bűncselekményt Vráncsa (Vrancea) megyében, a legtöbb szankciót pedig Gorj megyében alkalmazták.

18:05 – Predealon a város központjában kialakított egyik szavazókörben 16:00 óráig 700 turista szavazott a kiegészítő listákon, míg az állandó listákon szereplő kb. 1.000 személyből csak nagyjából 300-an. Egy másik, a predeali középiskolában kialakított szavazókörben a helyzet kiegyensúlyozottabb volt, ott 300 helybéli és 185 turista szavazott.

18:00 – A pártok párhuzamos számolása szerint, 17:00 óráig a románok 27 százaléka szavazott.

17:50 – Kubában öt román szavazott, jelentette ki a Digi24-nek Dumitru Preda. „Bár nincs idény, az idősebb emberek többsége azt kérdezte tőlem, mi a helyzet Romániában, azt mondták, hogy ők úgy gondolkodnak, ha stabilitás lesz az országban, akkor a Románia és Kuba közötti kapcsolatok fejlődni fognak”, jelentette ki Preda.

17:40 – „21 óra után masszív csalási kísérletekre számítunk, erőszakos tetteket beleértve”, jelentette be Cristian Boureanu a PDL bukaresti székházánál tartott sajtónyilatkozata keretében.

17:30 – 333 bejelentés történt a népszavazással kapcsolatos incidensekről vasárnap 16:00 óráig, ezekből 145, vagyis 43,5 százalék megerősítést nyert, derül ki a MAI adataiból.


Băsescu: A románok maradjanak otthon, vagy menjenek egy kerthelyiségbe, én is ezt teszem a feleségemmel

Traian Băsescu felfüggesztett elnök felhívást intéz a támogatóihoz, hogy ne érvényesítsék az USL államcsínyét azzal, hogy szavaznak a népszavazáson. Băsescu elégedetlennek mondta magát a vasárnapi voksolás során megállapított csalás mértéke miatt.

„Őszintén megmondom, kellemetlen módon tett rám benyomást az, amit láttam, az USL folyamatos csalási tendenciája. Végső soron ez az ő népszavazásuk, ha még a saját népszavazásodon is lopsz, akkor mi marad még ellopni való, az egész ország? Nagyon sok szabálytalanságot jeleztek a szavazókörökből az ügyészségnek, PDL-s emberekről, akiknek megtiltották, hogy továbbra is a szavazókörökben maradjanak, olyanféle indokolásokkal, hogy késtél, hogy lélegeztél”, magyarázta a PDL székháza előtt Băsescu.

„A románok számára a legfontosqbb, hogy utasítsák el a részvételt az államcsínyben, az, ahogy a világnak és az USL-nek megmutathatják, hogy nem vesznek részt abban, hogy a szavazatukkal fedezzék az államcsínyt, az az, hogy otthon maradnak, egy kerthelyiségben, mert vasárnap van, meleg, én is egy kerthelyiségbe megyek a feleségemmel”, bíztatta a románokat Băsescu.

A felfüggesztett elnök annak elmagyarázásával folytatta, hogy miért nem kell az embereknek résztvenniük. „Ezzel megmutatjuk a politikusoknak, hogy a románok fölöttük állnak. A politikusok egy külön kasztnak képzelték magukat. Íme, jönnek az egyszerű emberek és azt mondják: nem válaszolunk a hívásotokra, otthon maradunk. Nagyon fontos, hogy a románok gyakorolják azon alkotmányos jogukat, hogy nem vesznek részt egy államcsínyben. Csunyán maradna meg Románia történelmében, hogy 254 politikus becsapta a románokat, hogy hajtsanak végre egy államcsínyt”.

Băsescu elmagyarázta, hogy Victor Ponta kezdeményezése is, hogy „nyílt kapuk napját” szervezzen a Vila Dante-ban, amit a vádak szerint személyes használatra készített elő, külön azért történt, hogy a családját zaklassák. „Csak most értettem meg, Victor Ponta miért vetemedett arra az óriási hazugságra, hogy a villát egy jövendőbeli elnöknek készítik elő. Családom minden tagjának nyomásgyakorlásban, pfujolásban, gyalázkodásban volt része ma, amikor bementek és kimentek a házból. Valójában ezt az egész mesét ez a hazug Ponta azért találta ki, hogy a dottore megvalósítsa a nyitott kapuk napját… ez csúnya dolog és mutatja, milyen aljasok ezek az emberek”.

Beszéde végén Băsescu kijelentette, hogy nem izgul a mai szavazás miatt, mert ez nem egy mellette, vagy ellene szóló szavazás, hanem egy Románia melletti, vagy elleni voksolás. A választóinak üzenve azt mondta: „Az világos, hogy van néhány százalék a javamra azok között, akik eddig elmentek szavazni: van egy kérésem a szimpatizánsaimhoz, értsék meg, hogy a mellettem leadott szavazatok nem segítenek nekünk. Az egyetlen dolog, ami segít nekünk, az az otthonmaradás. Egyetlen szimpatizánsom se aggódjon a százalékaim miatt”.

„Talán arrogánsnak tűnik: nem izgulom, mert a lelkiismeretem nyugodt. A mai népszavazás értem van, hanem Romániáért. Az én lelkiismeretem nyugodt, elnökként megtettem a kötelességemet olyan módon, ami néha tetszett, néha nem tetszett, de a tetszeni, vagy nem tetszeni és azon lelkiismeret között, hogy a Románia számára rendkívül nehéz helyzetekben megtettem a kötelességemet arra késztet, hogy sajnálatomat fejezzem ki azok miatt, akiket elégedetlenné tettem és nyugodt a lelkiismeretem, mert megtettem, amit az országért kellett… Azt hiszem, a románok egy európai Romániát fognak választani, ha otthon maradnak”, zárta beszédét.

Forrás: ziare.com (Ana Ilie), 2012. július 29., 17:30


népszavazás2012-megyerangsor-teljes17.pdf

népszavazás2012-megyerangsor-varosok17.pdf

népszavazás2012-megyerangsor-falvak17.pdf

Választás 10:00 óra 14:00 óra 17:00 óra 21:00 óra 23:00 óra
Népszavazás 2012 9,05% 21,37% 26,89% ? ?
Helyhatósági 2012 8,99% 27,69% 39,01% 56,39% 56,39%
Népszavazás 2007 6,25% 18,84% 28,95% 44,45% 44,45%

A Központi Választási Iroda (BEC) közzétette a 17 órai statisztikát:

17:00 óráig a részvétel országosan 26,89 százalékos volt, a városokban 25,45 százalékos, falun 28,85 százalékos.

21 megyében a részvétel meghaladta az országos átlagot. Nagyobb arányt értek el a következő megyékben:

1. Méhed (Mehedinţi) megye – 44,37%

2. Olt megye – 39,37%

3. Teleorman megye – 38,24%

4. Vráncsa (Vrancea) megye – 37,98%

5. Vâlcea megye – 35,44%

Alacsonyabb részvétel volt a következőkben:

1. Hargita megye – 6,85%

2. Kovászna megye – 12,39%

3. Szatmár megye – 16,52%

4. Maros megye – 18,88%

5. Beszterce-Naszód megye – 19,17%

Bukaresten a részvétel 25,23 százalékos volt, kerületenként pedig:

1. kerület – 26,37%

2. kerület – 25,51%

3. kerület – 22.85%

4. kerület – 26,16%

5. kerület – 24,85%

6. kerület – 26,61%

16:45 – A Központi Választási Iroda (BEC) bejelentéseket kapott a választási kampánynak az elnök leváltásáról szólónépszavazás napján történő törvénysértő folytatásáról azzal, hogy a Kormány Főtitkársága (SGG) utasítására a RA-APPS nyílt kapuk napját tartja a fővárosi Vila Dante-ban, jelentette ki a BEC elnöke, Gabriela Elena Bogasiu.


Gyűlölet és büntetés

Victor Ponta a népszavazás utolsó napjáig Ion Iliescu 1990-es eszközeivel cselekszik: gyűlölet és a románok egymás ellen fordítása. A közvélemény-manipulálás ezen stílusának eredménye: egy ősz hajú asszony ma úgy üvöltözött, mint egy kocsis, az utca közepén.

Nincs semmi különbség a Ion Iliescu által az ellenfeleinek elhallgatása érdekében a társadalomba befecskendezett gyűlölet és aközött, amit most Victor Ponta tesz.

Azt a döntést, hogy a Vila Dante-t változtassák „zarándokhelyjé” a jelenlegi miniszterelnök ugyanazzal a kommunista ösztönnel hozta meg, ami Ion Iliescut is uralta, amikor skrupulusok nélkül használt fel egy mérges és hátrányos helyzetbe került kategóriát arra, hogy leszámoljon a politikai ellenfeleivel. Most azokról a nyugdíjasokról van szó, akik – jogosan – mérgesek a gazdasági válságért meghozott pénzügyi áldozatok miatt.

Egy öregasszony, aki eljött megnézni a „diktátor villáját”, megmutatta nekünk a társadalomba gyűlöletet befecskendő politikai diskurzus súlyos hatásait. Ioana Băsescut, a felfüggesztett elnök nagyobbik lányát az utca közepén „ordenáré kocá”-nak nevezett egy ősz hajú néni. Ezen öregasszony képe, aki fényes nappal úgy káromkodik, mint egy kocsis, mindenféle öncenzúrq nélkül azon stílus terméke, ahogy Victor Ponta a politikai háborúját folytatni akarja, mint ahogy a bányászjárás áldozatai azon stílus termékei voltak, ahogy Ion Iliescu megszilárdította a hatalmát.

A Vila Dante-nál történt incidensnek van még két fontos aspektusa. Az első és a legsúlyosabb a Román Csendőrség helyszínen lévő csapatának teljesen szakszerűtlen viselkedése. A csendőrök semmit sem tettek a botrányt okozó személy megbüntetésére. Sértő kifejezésekkel illetni valakit nyilvánosan törvény által büntetendő. A csendőrségnek törvényi kötelessége büntetni az ilyenfajta tetteket.

Függetlenül a politikai kritériumok szerinti, vagy bármilyen jellegű felháborodás szintjétől, függetlentől kortól és társadalmi helyzettől, megengedhetetlen, hogy valaki ilyen nyelvezetet használjon nyilvánosan és az ilyenfajta gesztust büntetni kellett volna, főleg úgy, hogy olyanok előtt történt, akik illetékesek ilyen helyzetben lépéseket tenni. A csendőrség reakcióhiányára nincs más mentség, mint a nyilvánvaló alkalmatlanság. A tévék által mutatott felvételek egy engedély nélküli tüntetést is mutatnak, ami szintén törvény által büntetendő.

A helyszíni csendőrök döntése, hogy nem alkalmazzák a törvényt rendkívül súlyos. Bűntetőügyi fogalmakkal ez hivatali gondatlanság. A Román Csendőrség vezetőségének meg kell magyaráznia, miért nem alkalmazza az ilyen helyzetekben normális büntetéseket. Aztán meg kell büntetnie azokat az alkalmatlanokat, akik lépések megtételek nélkül asszisztáltak egy törvénysértő tett elkövetéséhez. Ha nem teszik ezt meg, a Román Csendőrség vezetőinek le kell mondaniuk. Képtelenek rábírniuk az általuk vezetett intézményt, hogy a törvény betartatása érdekében cselekedjen.

A második aspektus azon haragok miatti vétkekkel és vétkesekkel kapcsolatos, melyeket most Ponta és társai kiaknáznak és felkorbácsolnak.

Ioana Băsescu nem csökkentette senki nyugdíját, nem volt semmilyen köze az ezen lépéseket bevezető kormányzathoz, nem politizált és nem közszereplő. Csak azért gyalázták az utcán, mert egy politikai szereplő gyermeke, pontosan úgy, mint a kommunizmus kezdeti éveiben.

Függetlenül attól, mennyire utálunk egy politikust, megengedhetetlen, hogy ezt a gyűlöletet a gyermekeire vetítsük át. Megengedhetetlen, hogy egy magánszemélynek bármilyen módon szenvednie kelljen rokonai politikai tevékenysége miatt. Egy olyan politikus, vagy párt, mely ilyenfajta torzulásokat hoz létre a szimpatizálói körében, automatikusan a politika civilizálatlan és bárdolatlan övezetébe helyezi magát.

A recesszió által kikényszerített lépések miatti harag teljesen jogos. Az elégedetlenkedőknek igazuk van. Lényegét tekintve az agresszív viselkedésű nyugdíjas nő negatív érzései indokoltak. Normális, ha a nyugdíjasoknak, a tisztviselőknek, a tanároknak és az összes hátrányosan érintett kategóriáknak most negatív hozzáállásuk van azokkal szemben, akik ezeket a lépéseket megtették. De egy civilizált országban az ilyenfajta érzéseket szavazáson kell kiélni, nem utcai botrányokozással. Nem olyan személyek előtt kell kifakadni, akiknek semmi közük a kérdéses párthoz.

A PDL a kormányzati döntések számláját megfizette a helyhatósági választáson, akik még mindig haragszanak, azok a parlamenti választáson is megfizettethetik velük ezt. Így kell eljárni egy civilizált országban. Az urnáknál kell megbüntetni a hibás döntéseket hozó politikusokat.

Egy tisztességes politikus és egy civilizált párt a saját megoldásaikat mutatják be a közönségnek a dolgok jó irányba változtatásához és a közönség bizalmát kérik ezen lépések megvalósításához. Ez a normális cselekvési út, nem az emberek arra provokálása, hogy egymást gyilkolják.

Eddig az USL-s kormány semmi mást nem mutatott a közvéleménynek, mint a gyűlöleti hullám felkorbácsolását, komoly gazdasági hatásokkal mindnyájunk zsebében. Odajutottunk, hogy drágábban fizetjük az eurós számlákat csak azért a bunkó módért, ahogy Victor Ponta és az USL a hatalmat gyakorolja. Az utca közepén vulgáris kifejezéseket üvöltöző nyugdíjas nő epizódja csak egyike azon mentalitás hatásainak, amivel a jelenlegi hatalom kormányoz.

Mălin Bot

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 29., 15:11


A részvételi arány összehasonlítva a 2012-es helyhatósági választás és a 2007-es népszavazás részvételével

Az elnök leváltásáért kiírt 2012-es népszámláláson a részvételi arány 10:00 óráig 9,05 százalék volt a BEC által bejelentett adatok szerint. Összehasonlításképpen, a 2007-es népszámláláson a részvétel 10:00 óráig 6,25 százalékos volt, míg a 2012-es helyhatósági választáson 8,99 százalékos volt (a szavazókörök egy órával később, 8:00 órakor nyitottak – PZS).

14:00 óráig a románok 21,37 százaléka szavazott a 2012-es népszámláláson, szemben a 2007-es népszámlálás 18,84 és a 2012-es helyhatósági választás 27,69 százalékával. […]

Választás 10:00 óra 14:00 óra 17:00 óra 21:00 óra 23:00 óra
Népszavazás 2012 9,05% 21,37% ? ? ?
Helyhatósági 2012 8,99% 27,69% 39,01% 56,39% 56,39%
Népszavazás 2007 6,25% 18,84% 28,95% 44,45% 44,45%

Forrás: gandul.info (Alina Matis), 2012. július 29., 15:04


Részvételi arány – Hogyan néznek ki a PDL-sek számításai

Azzal, hogy legalábbis az első órákban, a részvételi arány a 2012-es népszavazáson hasonló a helyhatóságin mérthez, a demokrata-liberálisok derűlátók.

FRISSÍTÉS 15:57 A részvétel legutóbbi elemzése, a PDL-s számításokban, 14:00 órára 20,5 százalékot jelez. Egy ilyenfajta trend, állítják a PDL-sek, oda vezetne, hogy urnazáráskor a részvételi arány 40 százalék körüli lenne.

15:21 A PDL-s számítások szerint a részvételi arány nem haladja majd meg a 42–43 százalékot, ami garantálná Traian Băsescu számára a holnapi visszatérést Cotrocenibe.

A demokrata-liberálisok elemzése szerint, a BEC által jelentett részvételi arány nem aggasztó, mert az USL korán reggelre mozgósította embereit.

PDL-s források a Gândulnak kijelentették, hogy a párt elemzései máris a részvételi arány elmaradását jelzik a helyhatóságihoz képest. Ennek megfelelően a 14:00 órai jelentés egyes megyékben jelentős különbségeket mutat a helyhatóságihoz képest. Így például, a forrás szerint, Temes megyében a jelenlét 16 százalék a helyhatósági 24 százalékához képest, Szucsávában pedig 17 százalék a helyhatósági 28 százalékához képest. […]

Forrás: gandul.info (Clarice Dinu), 2012. július 29., 15:21


16:50 – Spanyolországban a 49 szavazókörben 16:00 óráig 6.420-an szavaztak. 10:00 óráig a spanyolországi románok közül csak 1.000-en szavaztak, tudósít a Digi24.

16:45 – A pártok által végzett párhuzamos számolás szerint, 16:00 óráig a románok 24,94 százaléka szavazott, tudósít a România TV.

16:38 – „Jelentős változásért szavaztam, egy olyan változásért, amit az ország minden polgárának támogatnia kell. Arra számítok, hogy az Alkotmánybíróság hétfőn érvényesíti ezt a változást”, jelentette ki röviddel a szavazása után Andrei Marga külügyminiszter.

16:00 – Vasárnap 13:00 óráig országos szinten 13.485 személyi igazolványt adtak ki jelentette ki egy sajtónyilatkozatában Marius Militaru, a MAI szóvivője.


Monica Macovei: Nagyon nagy csalásra készülnek, a legnagyobbra az utóbbi 22 évben Romániában. Nem higgyenek a Băsescu, vagy a PDL nevében érkező hazug sms-eknek. Az emberek ne menjenek szavazni, hogy ne legitimáljanak egy államcsínyt

„Az emberek maradjanak otthon, ne menjenek szavazni, hogy ne legiti

Címkék: választás basescu

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr444684401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása