Amikor e sorokat írom, a román Alkotmánybíróság (CCR) még mindig ülésezik. A kétfordulós vita első felében úgy tűnik már eldőlt, hogy törvényes volt az a helyesbítés, amit az intézmény a Hivatalos Közlönynek küldött és amiben pontosította, hogy nem a választói jegyzékek frissítését kérte – ahogy a Ponta-kormány szerette volna és aminek érdekében elindított egy nagyszabású „népszámlálási akciót” ‑, hanem azokat a listákat, melyek alapján a népszavazás lezajlott és ugyanakkor kijelentve, hogy a külföldön tartózkodó román állampolgárokat is be kell számítani a határozatképességbe.

Az ülés második felében, bizonyos kiszivárgott információk szerint, azt szeretnék eldönteni, hogy a CCR hozhat-e egyszerű többséggel határozatot a népszavazás érvényességéről, vagy legalább kétharmadra, vagyis 6 szavazatra van szükség. A jelenlegi felállás szerint van 4 Băsescu-párti, 4 USL-párti és egy 1 RMDSZ-es alkotmánybíró. Ilyen körülmények között nehéz elérni a legalább 6‑3-as eredményt. Ugyanakkor sem Băsescu, sem Pontaék nem lehetnek száz százalékig nyugodtak, hogy ha mégis elég lenne az egyszerű többség, mert az RMDSZ képviselője többször is hozott olyan döntést, melyek alapján kiszámíthatatlan a viselkedése.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a CCR-nek eredetileg augusztus 31-e után kellett volna összeülnie (az eredetileg szeptember 12-ére rögzített határidő helyett!), mégis hirtelen véget tudtak vetni az eddig szentnek tekintett vakációjuknak. Nehéz elhessegetni azt a gondolatot, hogy Philip Gordon amerikai külügyminiszter-helyettes váratlan bukaresti látogatása volt ilyen jótékony hatással az alkotmánybírók munkakedvére!

Közben Pontaék folytatják az úgynevezett „mininépszámlálást”, aminek amúgy semmi értelme nem lenne és felesleges pénzkidobásnak számítana, ha nem lenne az a nyilvánvaló célja, hogy valamiképpen nyomást gyakoroljanak azzal az Alkotmánybíróságra. Mert különben nyugodtan meg lehetne várni az eredmények 2013-as hivatalos közzétételét.

Ugyanakkor az ügyészség nagyszabású vizsgálatokat indított azokon a településeken, ahol száz százaléknál is nagyobb volt a részvétel. Látható tehát, hogy mindkét oldal minden erőt bevet, hiszen, mint már többször elmondtam, a népszavazás eredménye döntő lehet az őszi parlamenti választásokat illetően.

Talán nem véletlen, hogy Victor Ponta most beszélt arról először, legalábbis nyilvánosan, hogy amennyiben ősszel az USL veszít, természetesen neki mennie kell. Egy: nem biztos, hogy őszig kibírja – lásd a plagizálási ügyet ‑, kettő: ez meglehetősen érdekes kijelentés egy olyan politikai erő részéről, mely eddig még a kétharmados győzelmet tartotta a legvalószínűbbnek!

Népszavazás

adevarul.jpg

Dogaru ezredes tartalékosai, az USL utolsó fegyvere: „Ha a népszavazást érvénytelenítik, utcára vonulunk és kirobbantjuk a káoszt!”

Mircea Dogaru azt mondja, hogy mindent megtesz azért, hogy megakadályozza Traian Băsescu visszatérését Cotrocenibe.

A Victor Paul Dobre és Ioan Rus miniszterek közti beszélgetések jegyzőkönyvei megmutatták, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) kész bármilyen eszközt felhasználni célja eléréséhez: a július 29-i népszavazás érvényessé nyilvánítása és Traian Băsescu leváltásának megpecsételése Románia elnöke tisztségéből.

Ám vannak vészmegoldások is. Az USL-nek van egy megállapodása a Civil Társadalom Országos Tanácsával (CNSC), melyet Mircea Dogaru ezredes vezet, aki ugyanakkor az elbocsátott, tartalékos és nyugdíjas katonai káderek szakszervezetének vezetője is. A megállapodás szerint, a CNSC minden akciójában támogatja az USL-t, míg a Szociál-Liberális Szövetség vállalta, hogy teljesít a követelések végtelen listáját, melyek egy része nagyon vitatott.

Dogaru emberei eddig teljesítették kötelességüket, testestül-lelkestül résztvéve az utóbbi nyolc hónapban tartott Băsescu-ellenes és PDL-ellenes tüntetéseken, többek között a július 29-én tartott népszavazást megelőző kampányban is szerepet vállalva. Augusztus 1-én, rögtön a népszavazás után Mircea Dogaru kiadott egy közleményt, amiben felszólította az Alkotmánybíróságot, halassza el az elnök leváltására kiírt népszavazásra vonatkozó döntést „míg meg nem oldódik a Románia szavazati joggal rendelkező polgárainak valós számára vonatkozó összes aspektus”. Az Alkotmánybíróság másnap elhalasztotta a népszavazás érvényesítésére, vagy érvénytelenítésére vonatkozó döntés meghozatalát, a választói listák újraellenőrzését kérve.

„Kérni fogjuk az Alkotmánybíróság megszüntetését”

Dogaru most folytatja a nyomásgyakorlást és utcai megmozdulások kirobbantásával fenyegetőzik. „Amennyiben az Alkotmánybíróság úgy dönt, hogy érvényteleníti a népszavazást, nem fogunk ölbe tett kézzel ülni. Polgári engedetlenségre, utcai megmozdulásokra, az adófizetés megtagadására, az idézések nem teljesítésére fogunk felszólítani, mindenre, ami szükséges. Amennyiben az állam intézményei már nem működnek, ez azt jelenti, hogy tenni kell valamit. Utcára fogunk vonulni és kirobbantjuk a káoszt. Az országon amúgy is eluralkodott a káosz. Ennél rosszabb nem lehet”, mondja Dogaru ezredes.

A CNSC vezetője nem fél attól, hogy az esetleges utcai megmozdulások még súlyosabbá teszik Románia helyzetét, mely a politikai helyzet miatt nehéz helyzetben van. „Aki azzal vádol bennünket, hogy destabilizálni akarunk, az kretén és nincs agya. Ők a diktatúra eszközei, míg mi a demokráciát védjük. Ha érvénytelenítésre kerül sor, az Alkotmánybíróság megszüntetését fogjuk kérni a parlamenttől, mert senki sem állhat a parlament fölött. A parlament fölött csak Isten van”, mondta még Mircea Dogaru.

Mihai Voinea

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 11., 21:15

 

 

adevarul.jpg

A külföldön élő románok ultimátumot adnak: Ha nem vesztek fel bennünket a listára, bűnvádi feljelentést teszünk a kormány ellen

A FADERE elnöke, Daniel Ţecu ultimátumot adott a kormánynak és az ideiglenes elnöknek: ha a más országokban letelepedett románok nem kerülnek fel az állandó listákra, a föderáció képviselői bűnvádi feljelentést tesznek Crin Antonescu, Victor Ponta és a kormány ellen.

„A diaszpórában élő románok befeketítésére irányuló bármilyen nyilatkozat, vagy gesztus abbahagyását kérjük a bukaresti kormánytól. Azt kérjük a kormánytól, azonnal vegyen fel a választói listákra minden románt, aki román állampolgársággal rendelkezik, függetlenül attól, hol tartózkodnak”, jelentette ki Daniel Ţecu, az Európai Románok Egyesületei Föderációjának (FADERE) elnöke.

Ţecu ultimátumot is adott a kormánynak, a kormányfőnek és az ideiglenes elnöknek. „Ha a kormány szerdáig nem veszi fel többek között azon románok csoportját is, akik külföldi lakhelyű román állampolgárok, 490.000 román, többek között ezt a csoportot is, akkor bűnvádi feljelentést fogunk tenni a kormány, Victor Ponta miniszterelnök és az ideiglenes elnök, Crin Antonescu ellen”.

A FADERE elnöke fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a külföldön dolgozó románoknak ugyanolyan jogaik vannak, mint a többi román állampolgárnak. „Kényelmetlenek vagyunk. Olyan románok vagyunk, akik Románián kívül élnek és ugyanolyan jogaink vannak, mint egy Krajován (Craiova) lakó románnak”, mutatott rá Ţecu.

A kormány kedden egy memorandumot küldött a főispánságoknak, amiben azt kéri, töröljék az állandó választói listákról azokat, akik külföldi lakhelyű román állampolgári státuszt szereztek.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 12., 21:35

 

adevarul.jpg

Monica Macovei: „Polgárháború következik”

Monica Macovei PDL-s euroképviselő ma este kijelentette, hogy véleménye szerint Románia polgárháború küszöbén áll, amit a politikai válság és az USL robbanthat ki.

„Eddig nem létezett az, ami két hónapja Romániában történik, ezért mondtam, hogy a világ szélén vagyunk és polgárháborúra számítok. Az emberek értsék meg, hogy nagyon súlyos a helyzet”, jelentette ki Macovei a Realitatea TV egyik műsorában.

„Azt hiszem, polgárháború következik, mert az USL nem enged, ahogy azt ezek a jegyzőkönyvek mutatják”, magyarázta a PDL-s euroképviselő.

Ami a népszavazást illeti, Macovei azt mondta, amennyiben az Alkotmánybíróságnak (CCR) nem sikerül kétharmaddal döntést hoznia, ahogy a törvény előírja, akkor ez azt jelenti, hogy nincs CCR-döntés és a leváltási eljárás kudarcot vallott.

Az euroképviselő az USL-ről megjegyezte: „A vezetők magukat szervezett bűnözői csoportként határozzák meg, melyből egyesek távoznak, mert nem akarják börtönben tölteni az öregkorukat”.

Andreia Ciobanu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 12., 23:37

 

 

adevarul.jpg

Ponta csak a neki megfelelő dolgokat veszi figyelembe Barroso üzenetéből

Az Európai Parlament elnöke egy harmadik üzenetet küldött a Ponta-kormánynak. A román kormányfő eredeti módon értelmezi a brüsszeli üzenetet.

Néhány órával azután, hogy megjelentek a Ponta-kormány két kulcsminisztere beszélgetéseinek jegyzőkönyvei a román államfő sorsát eldöntő népszavazás ügyében, melyekből kiderült, hogy példátlan nyomásgyakorlás történt a választók számának megváltoztatásáért, az Európai Bizottság vezetője, Manuel Barroso újabb kemény levelet küld Bukarestnek. A súlyos hangvétel és a nyilvános figyelmeztetések nem szokványosak a brüsszeli kormány részéről, főleg úgy, hogy Románia az utóbbi hónapban néhányszor már tárgya volt a Bizottság csúcsán zajló vitáknak.

Fejezzék be a politikai háborút!

Barroso lényegében azt kéri Románia kormányától, hogy késedelmek nélkül teljesítse az Alkotmánybíróság választói listák továbbítására vonatkozó kérését, hogy a bíróság a lehető leghamarabb meghozhassa a végső döntést a népszavazásról. „Kapitális jelentősége van annak, hogy az alkotmányos bíróságot hagyják tisztázni álláspontját, ha erre szükség lesz”, mondja még Barroso. A hangsúlyos megfogalmazás folytatódik. „Az összes többi félnek tartózkodnia kell a saját értelmezésektől”.

Ha az EB alelnöke, Viviane Reding nem volt eléggé meggyőző, Barroso újra kihangsúlyozta: „Ki szeretném fejezni az Európai Bizottság aggodalmait azon vádakkal kapcsolatosan, melyeket az Alkotmánybíróság bíróival szembeni nyomásgyakorlásokat és megfélemlítéseket illetően jeleztek nekünk. Bízom benne, hogy ön és az ön kormánya, Románia és polgárai érdekében, megteszi majd a szükséges lépéseket a vállalt kötelezettségek teljesítéséért. A július 18-i jelentésben rögzített összes ajánlás teljes mértékű és szigorú alkalmazása létfontosságú Románia hitelessége és a gazdasági és pénzügyi stabilitás számára”, írja még Pontanak Barroso.

Egy utolsó figyelmeztetést is megfogalmaz, miután az IMF/EB küldöttség fontos megbeszéléseket folytatott Bukaresten a gazdaság állapotáról. „Felhívást intézek minden romániai politikai erőhöz, kormányon és ellenzékben, hogy cselekedjen felelősséggel és visszafogottsággal és összpontson a stabilitás helyreállításának sürgős szükségességére”, tette hozzá az EB vezetője.

Ponta félremagyarázásai

Ponta ebből a levélből csak a neki megfelelő dolgokat veszi figyelembe és még pártneveket is becsempész a sorok közzé. „Ez az első alkalom, amikor az Európaik Bizottság hivatalosan megemlíti, hogy Traian Băsescu és a PDL felelőssé tehetők az Alkotmánybíróságra gyakorolt nyomásokért”, válaszolta Ponta Barrosonak. Aztán azt állítja, hogy Brüsszel állítólag nincs megfelelően tájékoztatva.

„Ami a választói listáknak a CCR-nek történő továbbítására vonatkozó lépéseket illeti, nyilvánvaló, hogy az Európai Bizottság e témával kapcsolatos információi hiányosak. A bíróság által kért listák, melyekre utalás törétnik, a Központi Választási Iroda (BEC) felelősségébe tartoznak, ellenőrzésük pedig a CCR által meghatározott határidőn belül történik. Nagyon lehetséges, hogy Barroso elnököt nem tájékoztatták arról, hogy éppen a CCR írt elő egy határidőt”, válaszolta Ponta.

Bianca Toma (Brüsszel)

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 12., 21:49

 

 

romanialibera.jpg

Miért aggódnak az amerikaiak? Philip Gordon „jelentős” csalásokkal kapcsolatos gyanúkról beszél a népszavazás ügyében

Egy szűk körű találkozón, amin a România liberă is meghívott volt, Philip Gordon, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyettese kijelentette, azért jött Romániába, hogy kifejezze az Egyesült Államok aggodalmait a „jelentős” csalási gyanúkkal kapcsolatosan, a „választási listák frissítésé”-vel kapcsolatosan, de az Alkotmánybíróságra gyakorolt nyomások miatt is. A magas rangú amerikai küldött beszélt a Románia és Egyesült Államok közötti stratégiai partnerségről is, amit „nehezen” lehetne átültetni a gyakorlatba, ha kérdőjelek vannak az itteni demokratikus folyamatot illetően. Másrészt Philip Gordon azt állítja, Washington nem akarja elköltöztetni a rakétaellenes pajzsot, amit úgy terveztek meg, hogy a Caracal melletti amerikai katonai bázis területén építsék ki.

A magas rangú amerikai hivatalosság fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy az Egyesült Államok nem támogatja a konfliktusban lévő politikai szereplők egyikét sem és megerősítette a România Liberă azon információit, melyek szerint Traian Băsescuval tárgyalt az együttélés szükségességéről, amennyiben a felfüggesztett elnök visszatér a Cotroceni-palotába. Ezen kívül az amerikai kormány képviselője kijelentette, Washington támogatja azt a 11 pontot, amelyeket az Európai Bizottság Victor Ponta elé tett és amelyeket ez utóbbi elfogadott.

Philip Godrodn eléggé hangsúlyosan még kijelentette, hogy a kormányok jönnek-mennek és ami fontos, az a két ország közötti kapcsolat, valamint az intézmények és a jogállam működése. Az amerikai magas rangú küldött a román hivatalosságoknak átadott fő üzenet rendkívül világos volt, „tartsák tiszteletben a jogállamot”.

Sabina Fati

Forrás: romanialibera.ro, 2012. augusztus 13.

 

 

adevarul.jpg

Antonescu: Philip Gordon helytelen dolgokat tudott a hazánkbeli helyzetről

Crin Antonescu ideiglenes elnök hétfő este kijelentette, Philip Gordon, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese úgy érkezett Romániába, hogy „bizonyos helytelen dolgokat” tudott a hazánkbeli helyzetről.

„Nem tudom, milyen mértékben változott meg a véleménye. A távozásakor a sajtónak adott nyilatkozatának szelleme alapján azt remélem, hogy igen, de az világos, hogy az amerikai Külügyminisztériumnak és mindazoknak, akik az amerikai politikában érdeklődtek a romániai helyzet iránt, helytelen információik voltak, mint például az, hogy a kormány halasztotta el a népszavazás eredményét és újraszámolást akar. Nem a kormány döntött a halasztás mellett, hanem az Alkotmánybíróság. Az nagyon világos, talán azért is, mert Gordon úr velünk folytatott megbeszélésére a Băsescu úrral folytatott találkozó után került sor, hogy bizonyos információk távol álltak a romániai politikai valóságtól”, mondta Antonescu az Antena3-ban.

Hozzátette, azt mondta az amerikai hivatalosságnak, hogy Románia stabilitása semmilyen formában nem kérdőjeleződik meg, mert hazánknak legitim kormánya van, mely normálisan cselekszik, „működőképes” minden intézménye és hogy a fő stratégiai irányvonal nem változik, függetlenül attól, ki lesz az elnök.

„Stabilitásról és legitimitásról beszéltünk. Ezzel kapcsolatosan felhívtam a figyelmet egy olyan dologról, mely úgy tűnik, kevésbé foglalkoztatja a külső megfigyelőket, a számra, az ezen népszavazáson leadott szavazatok számára. Röviden áttekintettem azt a számot, azon szavazatok számát, melyekkel Románia elnökeit 1990 után megválasztották, rámutattam, hogy egyetlen elnököt sem választották meg ilyen sok szavazattal, az elnök leváltására most leadott 7,4 millióval, hogy ez a szám nagyon is figyelemreméltó, hogy a felfüggesztett elnök visszatérése ezt figyelembe véve bizonyos kérdéseket vethetne fel ezen emberek frusztrációjával, megalázottsági, feleslegességi érzésével kapcsolatosan”, mondta még Antonescu.

Rámutatott arra, hogy felidézte az amerikai hivatalosság számára azt, ami az utóbbi időben történt és azt mondta neki, hogy Romániában nem történt semmilyen visszaélés és nem sértették meg az alkotmányt.

Dorina Călin

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 13., 23:34

 

 

adevarul.jpg

Antonescu támadása Barroso ellen: Nem kezelhetsz ennyire gondatlanul egy szövetségest

Crin Antonescu ideiglenes elnök hétfő este súlyos vádakkal illette az Európai Bizottság elnökét, Jose Manuel Barrosot, azt mondva, hogy az európai hivatalosság „gondatlanul” kezeli Romániát és „vakációból” leveleket küldözget Victor Ponta kormányfőnek anélkül, hogy dokumentálódna.

„Nem lehetsz a magasságos Európai Bizottság elnöke, vagyis Barroso úr és valahonnan, vakációból küldjél egy levelet Pontanak anélkül, hogy tudnád, mi történt itt, hogy a Bíróságra gyakorolt nyomásról beszéljél, miközben a valóságban 20 millió, 18, vagy 16, vagy amennyien vagyunk mi románok, függetlenül attól, hogy szavaztak, vagy nem, vagy hogy kire szavaztak látják, hogy nyomást egyetlen személy gyakorol és azok, akik különféle intézményekben kiszolgálják őt. Nem kezelhetsz ennyire gondatlanul egy szövetségest”, mondta az Antena3-ban Crin Antonescu.

Antonescu elmondta még, hogy az AEÁ bukaresti nagykövete, Mark Gitenstein „pártos”, Traian Băsescut támogatva és azzal vádolta meg a felfüggesztett elnököt, hogy megpróbálja ostrom alá venni a jogállamot.

„Ugyanazok az emberek akarnak minden befolyásolási eszközt felhasználni a külföldi politikai körökben, kezdve, sajnos, ezt őszintén és nagy sajnálattal mondom, kezdve az AEÁ bukaresti nagykövetségével, nevezetesen a nagykövettel, aki nyilvánvalóan pártos ebben az ügyben – ezt habozás nélkül mondom és ezt neki is megmondtam. Megpróbálnak egy ostromot generálni azzal szemben, aki dönt, a jogállam intézményeivel szemben”, mondta az ideiglenes elnök.

Dorina Călin

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 14., 03:59

 

 

gandul.jpg

Egy jenki a Treff Király Udvarában

Adrian Năstase beleeresztett egy golyót a nyakába. Victor Ponta beleeresztett egy golyót abba a kezébe, amivel lemásolt 85 oldalt. Crin Antonescu az este beleeresztett egy golyót azokba a szónoki ajkaiba, melyek egy ideje egy kínzó bilabiálisságba görcsösülnek: B, mint Băsescu.

Az ideiglenes elnök számára ezen a világon minden B-vel kezdődik, B, mint Băsescu. Ha őt hallgatod, akkor el is csodálkozol azon, a világ legelszigeteltebb elnöke, ahogy őt a felfüggesztés előtt nevezte, hogyan is tud ennyi böszistával is rendelkezni, Európától Amerikáig. Például Obamanak ez a küldötte, Philip Gordon. Reggel elment ehhez a garázsban-ülő kék pólós emberhez és onnan Gordon bleu-ként jött ki. Ahelyett, hogy az információit, mint minden elnök, az egyetlen CNN-hez csatlakozott tévétől szerezné be (Antena3 – PZS), ez a yankee doodle előbb azt az embert látogatta meg, akit még Erdély Hercegnője (egy mánelés énekesnő – PZS) sem ismer el elnöknek.

Ha Băsescu az amerikaiakkal van, Crin Antonescu a néppel. „Az AEÁ nagykövete nyilvánvalóan pártos ebben az ügyben. Ezzel harcolunk, de harcolunk. Bármiféle diplomácia és képmutatás nélkül, az én érzésem a következő. Az biztos, hogy mögöttem, álláspontomat támogatva áll ez a 7,5 millió ember, akik szavaztak. Traian Băsescu mögött 900.000 ember van és valószínűleg az AEÁ romániai nagykövete. Őszintén, nem tudom, ki az erősebb”, ment neki frontálisan az ügynek Antonescu úr.

Nem tudom, mint tudnék még kommentálni ezen szöveggyűjtemény után, ami Crin úr szájából egyenesen a műsorvezető arcába robbant. Csak annyit jegyzek meg, hogy a népszavazáson IGEN-nel szavazó 7,5 millió ember nem Crin úrra pecsételt. De nem hiszem, hogy Antonescu úr merev tekintete elfogadja majd ezt a vegytisztán böszista érvet.

Amúgy az ideiglenes elnök úr, a nekünk megígért diszkrécióval, minél jobban igyekszik Romániát belenyomni a legprimitívebb nacionalizmus iszapos rétegeibe, annál nehezebb lesz nekünk felszínre kerülni. Az este Merkelnek, Barrosonak, Gitensteinnek ment neki, holmi nevetséges figuráknak, akik semmit sem értettek meg és akiket Băsescu úgy manipulál, ahogy csak akar. Mulatságos, hogy az ideiglenes elnök úr azt képzeli, Merkel asszony és Barroso úr, hozzá hasonlóan, egyetlen információs forrással rendelkezik. Ugyanilyen mulatságos azt képzelni, hogy körülöttünk mindenki farkasvakságban szenved, csak mi látunk tisztán. De a csúcsdísz a mondat folytatásában van. Ezt kéretik csípőre tett kézzel és habzó szájjal mondani: „Nem megengedhető, nem fogadható el, hogy annak alapján nyilatkozz, amit Băsescu telefonon mondott neked, ahogy azt Angela Merkel asszony tette. Nem lehetsz a magasságos Európai Bizottság elnöke, mint Barroso úr és valahonnan, vakációból küldjél még egy levelet Ponta úrnak anélkül, hogy tudnád, mi történik itt”.

Tényleg megmondta a szónok ezeknek a magasságosoknak! Nem maradhattunk mi, mint emberek és mint nép a helyrehozatlan becsülettel?! Az Európai Unió „The mother and father”-ja (Crin Antonescu az IMF-küldöttséggel folytatott találkozón megközelítő angolsággal próbált meg valamit magyarázni a vendégeknek arról, hogy Florin Georgescu pénzügyminiszter a gazdaság „The mother and father”-ja – PZS) megérdemeltek egy fejmosást. Miután mi áldást hoztunk rájuk azzal, hogy megjelentünk az EU-ban, még elvárásaik is vannak, anyám! És miközben Antonescu úr hazafiasan fürdött az Antena3 stúdiójának fényében, elégedetten a hallgatóság érzékeny lelkecskéjére gyakorolt stílushatásaival, valahonnan fentről egy nehezen lélegző hang hallatszott: „Crin, I’m your father!...” (Utalás a tévécsatorna de facto tulajdonosára, Dan Voiculescura – PZS).

Florin Negruţiu

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 14., 02:32

 

 

gandul.jpg

Amerikának elege lett a bukaresti kofákból

Amióta bejelentették az amerikai vendéget, Philip Gordont, Bukaresten igazi orwelli hangulat alakult ki – „Hillary rajtunk tartja a szemét”. Miért ennyire fontos az Egyesült Államok küldöttjének látogatása, amikor csak azt ismétli el, amit az EU-ból már hallani lehetett, az európai látogatásai pedig a munkaköri leírásához tartoznak?

Elsősorban azért, mert Philip Gordon nem tájékozódni érkezett Bukarestre, hogy az Obama-adminisztrációt „aggasztó” politikai háború minden érintett felével beszéljen. Hiába örvendezett ma az ideiglenes elnök, hogy tisztázhatja a helyzetet. Gordon számára a helyzet már azóta világos, hogy a Hillary Clintonnal Törökországban folytatott látogatás kellős közepén úgy döntött, hogy Romániába érkezik. Gordon egyetlen céllal érkezett Bukarestre, azzal, hogy átadjon egy üzenetet az Egyesült Államok részéről, egy nagyon világos üzenetet, amit bejelentettek az amerikai Külügyminisztérium pénteki nyilatkozatában is és ami még durvábbá vált hétfő este, látogatása végén.

Ha azt is figyelembe vesszük, hogy az első látogatásra a felfüggesztett elnök „garázsában” került sor és nem az ideiglenes elnök palotájában, akkor azt mondhatnánk, hogy az AEÁ küldött még egy üzenetet. Zárójelben legyen mondva, Băsescunak nem is kellett kérnie, hogy első legyen a listán, az amerikai nagykövetség értesítette arról, hogy így lesz, ő pedig nyugodtan, öltönyben és félretett kampány-egyenruhában várakozott.

Philip Gordon gondosan zárt ajtók és a meglátogatottak szokatlan visszafogottsága mögött tartott bukaresti látogatása azt mutatja, hogy ami az amerikaiakat illeti, egy új diplomáciai szintre léptek. Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok az aggodalmait, a kéréseit és más óhajait eddig a nagykövetén keresztül továbbította, világos, hogy Mark Gitenstein bizonyos nagyon erős jelzéseket küldött DC-be, ha „erősítéseket” kapott. Nem hiába húzta alá hétfő este Philip Gordon, hogy mindaz, amit a nagykövet mond, „úgy nyilvánosan, mint ahogy bizalmasan is”, a Fehér Házból érkezik.

És mégis miért fontosabb az amerikaiak által kihirdetett aggodalom, mint Barroso, azon kormányfeletti szerv főnökének aggodalma, amihez tartozunk? Alig néhány órával az amerikai Külügyminisztérium üzenete előtt az Európai Bizottság elnöke még aggódóbbnak mondta magát amiatt, ami Bukaresten történik, Ponta pedig röviden azt válaszolta, hogy nem rendelkezik teljes információkkal. Amikor az Egyesült Államok aggodalmaskodott, az információk már nem voltak vitathatók.

Ezen kívül Gor4don nemcsak hogy nem a román hivatalosságok meghívására érkezett, hanem az amerikai adminisztráció különleges megbízottjaként, de ő volt az, aki diktálta a mai diplomáciai játék összes szabályát: ő döntötte el, hogy mikor és kivel találkozik és szintén ő döntötte el, hogyan és mikor ad ki információkat arról, amiről tárgyaltak, a fényképezési alkalmakon túl. Még a Băsescu csapata által bejelentett sajtóközleményt is lemondták.

Még nem tudhatjuk biztosan, hogy Philip Gordon éppen visszajuttatta-e Traian Băsescut a Cotroceni-palotába. Egy dolog azonban nyilvánvaló: Hillary Clinton helyettesének sikerült az, amit Barroso és Reding az utóbbi hónapokban nem tudott elérni: rábírni a bukaresti politikai vezetőket arra, hogy elmondják, „amit kell” és aztán hallgassanak. Legalább néhány órát, az esti beszélgetős műsorokig.

Alina Matis

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 13., 23:00

 

 

evz.jpg

Vasile Dâncu: Megpróbáltam kigyógyítani USL-s barátaimat a Traian Băsescutól való megszabadulás PSZICHOVIRÓZISÁBÓL

Vasile Dâncu azt írta a blogján, megpróbálta meggyőzni az USL-s barátait, hogy nincs esélyük valóra váltani azon álmukat, hogy eljárások és intézmények tiszteletben tartása nélkül megszabaduljanak Traian Băsescutól. „A válasz az volt, hogy böszista szimpátiáim vannak”, írja Vasile Dâncu.

„Azt üzeni nekem a barátom, hogy bizonyos uszélések gyűlölnek engem, de ez az ára annak, hogy néhány hónapon keresztül megpróbáltam megszabadítani a barátaimat és a kamerádjaimat egy olyan pszichovirózistól, ami megmagyarázhatatlanul lesújtott a politikai osztály jelentős részére: az a mánia, hogy bármilyen eszközzel megszabaduljanak Traian Băsescutól, nem tartva tiszteletben eljárásokat, intézményeket. Megmondtam nekik, hogy nem lesz elegendő részvétel, tehát határozatképesség, hiszen a migráció szerteszórt úgy 2 millió románt az egész világban, akik nem változtattak (bejelentett – PZS) lakóhelyükön. Azt is megmondtam nekik, hogy Európa nem fogja elfogadni az érveléseinket, de őket az előző felfüggesztés tapasztalata sem állította meg, amikor az eljárás 65 napig tartott, nem változtattak meg törvényeket és Európában senki sem tiltakozott Románia elnöke védelmében. Akárcsak 2007-ben, most is az egyetlen válasz az volt, hogy böszista szimpátiáim vannak. Most nézem a bekövetkezett katasztrófát és azt várom, hogy ENSZ-küldöttségek érkezzenek békemissziókban, hogy megállítsák a nemzeti dzsihádunkat”, írja blogján Dâncu.

„Semmilyen megálló, azonnal hatalomra”

A szociológus szerint a harc emberek közötti és a tétek nem intézményiek. „Ez egy emberi, hiúsági, élet-halál csata. Ez egy politikai verekedés, semmiképpen sem valamilyen Romániáért folyó nagy stratégiai csata. Elmúlik a nap, a harcosok lemossák arcukról a vért és a fekáliát, külön-külön kocsmákban be fognak rúgni, hétfőn pedig elölről fogják kezdeni. Az emberek hétfő reggel káromkodni fognak és elfelejtik, feleslegesen reménykednek majd, vagy tanácstalanul néznek majd a látóhatár felé. Igen, a látóhatár felé tekintés a mi egyetlen feltáró műveletünk”, mondta még Dâncu.

A szociológus felfedte még, hogy legyőzöttnek nyilvánította magát, amikor azt tapasztalta, hogy kamerádjai álmai egy egyirányú úthoz hasonlítanak: a hatalom felé, most és itt. „Semmilyen kereszteződés, semmilyen szünet, semmilyen megállóhely, azonnal hatalomra. A kétségbeesésem annál nagyobb volt, hogy az volt az érzésem, ezzel kudarcra ítélnek egy olyan tervet, amire szerintem Romániának szüksége van, egy évtizednyi balos vezetés, ami csak néhány hónapra volt, az őszi választások alkalmával”, mutatott rá Dâncu.

Carmen Vintilă

Forrás: evz.ro, 2012. augusztus 14.

 

 

 

Igazságügy

gandul.jpg

Ügyészség kontra Milícia

Legalább a kép mostantól a lehető legtisztább.

- A Ponta-kormány minden eszközzel, a belügyek és a közigazgatás felhasználásával megpróbálja elérni a népszavazás érvényesítéséhez szükséges mágikus számot. Pszichológiai támogatásként arra a 7,4 millió emberre alapoz, akik Băsescu ellen szavaztak.

- Băsescu igyekszik megakadályozni az USL kísérletét, felhasználva az Ügyészség terrorját és a sajtónak eljuttatott lehallgatásokat. Pszichológiai támogatásként arra számít, hogy egy olyan ámbrás cet, mint Adrian Năstase Jilavan van, tehát bármelyik tisztségviselő elképzelheti magát csíkos ruhában.

Mindkét tábor akkor bizonyítja őrült elkeseredettségét, amikor groteszké vállnak. A kormány portáról portára akarja megszámolni a halottakat, a „megbízható szomszédok” segítségével, a Magasságos Ügyészség pedig Mazăre báránykáit bogarássza.

Egy régi, 1989 előtti háború, mely egymásnak ugrasztotta a Pártot a Securitateval, a Securitatet a Hadsereggel, a „Kettős és negyed” Szolgálatot a SRI-vel és így tovább, most az Ügyészség kontra Milícia szakaszba érkezett.

Kedden a galaktikusok mérkőzése következik, Alkotmánybíróság kontra Alkotmánybíróság, az Ügyészséggel az ajtóban.

Már csak egy dolgot vagyok képes remélni: hogy ebben az eszetlen, bíró nélküli, szabály nélküli, időkorlát nélküli csatában nem fogunk odáig jutni, hogy egymásnak essünk, román a románnak.

Cristian Tudor Popescu

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 10., 19:05

 

 

romanialibera.jpg

Az USL háborúja Băsescuval elbukott. Az igazságüggyel még folytatódik

Ioan Rus és Victor Paul Dobre lemondása a Belügyminisztérium éléről az a kapitulációs gesztus volt, amivel a MAI vezetősége elismerte, hogy nem tudja módosítani a választói listákat az Alkotmánybíróság határozatai, vagyis a törvény megsértése nélkül. Ettől kezdve a népszavazás érvényesítésére kifejtett bármilyen erőfeszítése úgy tűnik, kudarcra van ítélve és ebből következően a Traian Băsescuval folytatott háború elvesztettnek tűnik. Ez nem jelenti azt, hogy az igazságügy ellen folytatott harcot az USL nem nyerheti meg. A Ponta&Antonescu páros Mona Pivniceru kinevezésével az Igazságügyi Minisztérium élére megindítja a végső ostromot az utóbbi nyolc évben megvalósított reformok ellen, melyek bevittek minket az Európai Unióba.

Az USL vezetői úgy cselekednek, mintha az elejétől kezdve a következő dilemma megoldására kényszerültek volna: Vagy megindítjuk az igazságügyi reformokat megsemmisítő folyamatot és akkor konfliktusba kerülünk Traian Băsescuval, vagy megpróbálunk megszabadulni Traian Băsescutól, hogy megsemmisíthessük az igazságügyi reformokat. A következtetés, mint bármely dilemmában, ugyanaz: Feláldozzuk a törvényt. A törvény feláldozására tett legutóbbi kísérletre éppen hétfő reggel került sor, az Ondine Gherguţ által a România Liberă-ban közölt kitűnő cikk nyomán, melyben jelezte az alkotmánybírósági határozat meghamisításét, a CCR visszakozott és egy új átiratot küldött a kormánynak, amiben explicit módon azokat a választói listákat kérte, melyek alapján a népszavazást megtartották és ezzel megsemmisítette az USL és Rus miniszter azon állítását, hogy a CCR a választási listák népszavazás UTÁNI frissítését kérte volna.

Abban a pillanatban a „játék” véget ért, mert senki sem kockáztatja a bőrét azért, hogy továbbra is kitartson egy olyan lépés mellett, amit alkotmányos eszközökkel már nem lehet védeni. Vagy legalábbis ezt sugallja Rus azon kijelentése, hogy „nem lehet cinkos olyasmiben, ami nem jelenti a törvény betartását”, ahol az „ami nem jelenti a törvény betartását” valójában azt jelenti, hogy a MAI közigazgatási úton távolítson el a listákról 1,5 millió külföldön tartózkodó választót, hogy a népszavazást érvényessé lehessen nyilvánítani (a rossz hír az, hogy meglehet, így sem jön be a számításuk, mert a „mini-népszámlálás”-ra az év „legrosszabb” hónapját – augusztust – választották, amikor sok külföldön élő román kiveszi a szabadságát és hazatér, így ha az ajtójukon kopogtatnak, akkor abban a kellemetlen meglepetésben lehet részük, hogy otthon találják őket). Radu Stroe ültetése Victor Paul Dobre helyébe azt sugallja, hogy ezt a pályát a PNL még nem adta fel véglegesen, de Victor Ponta „vissza kell térni az ország kormányzásához” típusú kijelentéseiből világos, hogy legalábbis az USL egy része, a PSD kapitulált a Băsescuval folytatott háborúban és gyakorlatilag már nincsenek törvényhozási, vagy közigazgatási eszközök, melyekkel kikényszeríthetik a megválasztott elnök leváltását. Ám két dolog még tisztázásra vár: 1. Ki kérte Rustól a törvény megsértését (a Băsescutól és Antonescutól érkezett nyomásgyakorlásokra vonatkozó kijelentése nem hiteles, mert egyiküknek sem volt abszolút semmilyen befolyása Rus döntéseire)? 2. Ki tervelte ki, szervezte meg, szerkesztette meg és küldte el a CCR hamis és eltorzított átiratát a kormánynak? Az első esetben legalábbis hivatallal való visszaélésről beszélünk, a másodikban – amiben már megvan a tárgyi bizonyíték – egy súlyos okirat hamisítási és azzal való visszaélési ügyről. Az ügyészeknek mindkettőt ki kell vizsgálniuk – amikor belügyminiszter vagy és nyilvánosan kijelented, hogy törvénysértést kértek tőled, akkor legalábbis erkölcsi kötelességed elmenni az ügyészségre és megmondani, ki tette ezt ‑, mert ha ennyire fontos ügyekben, mint amilyen az elvnök leváltása, a népszavazás, a választási listák és az Alkotmánybíróság határozatai nem gyújtanak fényt, akkor objektív módon már nem lehet jogállamról beszélni Romániában.

Természetesen ez akkor, ha lesznek még független ügyészek Romániában, mert most jutunk el az USL által meghirdetett második háborúhoz, az igazságügy függetlensége ellenihez. Az új igazságügy-miniszter, Mona Pivniceru bármi, kevésbé politikailag független, ahogy őt tegnap Victor Ponta bemutatta. A Kamikaze folyóiratnál dolgozó kollégáink már tavaly felfedték a Mona Pivniceru és a PNL-tag, és Kereskedelmi Kamara elnök Mihai Vlasov közötti kapcsolatokat. A PNL-hez társulást sugallja az is, hogy ez a párt szemrebbenés nélkül mondott le egy nagy presztízsű minisztériumról – a külügyiről – (és egy miniszterről, Andrei Margaról), amit átengedett a PSD-nek Pivniceru igazságügyi kinevezéséért cserében. Ezen látszólagos áldozat tétjét az képezi, hogy Pivniceru asszony az évek során a Monica Macovei által kezdeményezett és az Európai Unió által támogatott reformok bevallott ellenfelének, az Együttműködési és Ellenőrző Mechanizmus ellenfelének, Traian Băsescu elnök ellenfelének bizonyult, akivel a kamerák előtt veszekedett a CSM (Legfelsőbb Bírói Tanács – PZS) ülésén, Laura Codruţa Kövesi főügyész ellenfelének, de főleg a korrupcióellenes főügyész, Daniel Morar fáradhatatlan és bevallott ellenfelének. Várható tehát, hogy miniszteri tisztségéből Pivniceru kérni fogja kettejük, Kövesi és Morar leváltását. Annak ellenére, hogy európai és amerikai partnereink előtt ígéretet tett arra, hogy az ideiglenes tisztsége idején nem hajt végre változtatásokat az igazságügyi rendszerben, Crin Antonescu vasárnap este azt adta értésre, hogy mégis meg fogja tenni.

A háború a BNR kormányzója, Mugur Isărescu figyelmeztetései ellenére folytatódik, melyek a politikai válság elhúzódásának súlyos gazdasági kockázataira vonatkoznak, ami talán a tegnapi nap legfontosabb híre volt, sokkal fontosabb, mint Rus lemondása.

Cristian Câmpeanu

Forrás: romanialibera.ro, 2012. augusztus 7.


Címkék: választás usl basescu antonescu ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr434712147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása