Az elmúlt csaknem egy hét nem túl biztató azok számára, akik úgy gondolták, ha békét nem, legalább tűzszünetet köthetnek a fő romániai politikai erők, szereplők. Nem valami hamis „szeressük egymást gyerekek” megfontolásból, hanem mert az új kormány cselekvéshiánya, illetve a politikai konfrontáció lassan hiábavalóvá teszi az elmúlt évek megszorító intézkedéseit.

Az világosan látható, hogy miután puccsal (nem félek használni ezt a szót!), majd jogi úton nem sikerült a teljes hatalmat megkaparintani, sőt, jelentős visszaesések körvonalazódnak, az USL most megpróbálja legalább azt megszilárdítani, amit eddig elért.

Ennek érdekében nemcsak az állami intézmények még be nem vett erődjei – Alkotmánybíróság, ügyészség, különféle költségvetési szervek – ellen indít közvetlen – például a vezetőségek leváltásával ‑, vagy közvetett – például a különféle médiacsatornákon keresztül – támadásokat. Ezen kívül ugyanis nemzetközi szinten is megpróbálkoznak a kármentéssel, úgy látszik, tényleg hiszik azt az eddig hangoztatott állításukat, hogy a Traian Băsescu elleni puccs nem a jogszerűtlenségén bukott el, hanem a gyatra kommunikációján.

A szokásos cikkválogatásomban találnak erre vonatkozó példákat, külön felhívnám a figyelmet az európai parlamenti szocialista frakció tagjainak, többek között a magyarországi Gurmai Zita nyilatkozatára. Nem tenném szóvá, hiszen elvileg beleférne a „saját kutyánk kölyke illatosabbat szarik” gondolatmenetbe, ha az Európai Szocialisták Pártja nem kb. egy hete döntött volna úgy, hogy a választási kampány szempontjából rendkívül fontos PES-kongresszust Pontara nézve meglehetősen megalázó módon áthelyezték Bukarestről Brüsszelbe. Így viszont meglehetősen gyenge lábakon áll Gurmai érvelése.

A helyzet jobboldalon is meglehetősen gyatra. Bár a Demokrata-Liberális Párt (PDL) létfontosságú lenne, hogy némiképp háttérbe vonulva gyűjtsön erőt a decemberi választásra, a nagy reménységnek, sőt egyes körökben „megváltónak” tartott Mihai Răzvan Ungureanu egyelőre távol áll attól, hogy megfeleljen ezeknek az elvárásoknak. Nem tanulva a PDL korábbi tapasztalatából, ugyanolyan mohón és válogatás nélkül nyel le mesebeli kisgömböcként mindenkit, aki útjába kerül, nem válogatva sem személyiség, sem politikai előélet alapján. Márpedig éppen a PDL esete mutatja, hogy az ilyenfajta viselkedés súlyos gyomorrontásokat okozhat…

 

Kohabitáció

adevarul.jpg

Antonescu: Parlamenti bizottságot akarunk a népszavazással kapcsolatos vizsgálatok miatt,

 

Crin Antonescu PNL-elnök csütörtök este kijelentette, az USL parlamenti bizottságot kér majd amiatt, hogy az egyszerű embereket a népszavazással kapcsolatosan vizsgálnak, megjegyezve, hogy a Szövetség leveleket fog küldeni e helyzetről az európai fórumoknak.

Idézett a Liviu Dragneaval kapcsolatos DNA-közleményből, megjegyezve, hogy ebből a közleményből kiderül, az intézmény politikai cselekményekkel szemben fogalmaz meg hivatalosan vádakat.

Antonescu az USL ülése után kijelentette, példátlan a DNA dokumentumba, ami a PSD főtitkárával, Liviu Dragneaval kapcsolatos vádakra vonatkozik. A liberális kihangsúlyozta, ez az első alkalom, amikor egy ilyenfajta intézmény vitatja és bűnvádilag besorolja a klasszikus politikai gyakorlatot.

„Olyan politikai vezetők inkriminálásával van dolgunk, akik igyekeztek szavazásra mozgósítani az embereket. Azt hiszem, egy rendkívül súlyos momentum előtt állunk, amikor az állam egyik intézménye a pluralista demokratikus rendszert támadja. Abszolút elfogadhatatlan, hogy egy pártot, egy szövetséget a tisztán politikai tevékenységéért támadják. (…) Én és Victor Ponta tökéletesen szolidárisak vagyunk az érintett kollégákkal és nyilvánosan feljelentjük magunkat: Igen, szavazásra biztattuk az embereket, ami tökéletesen törvényes”, mondta Crin Antonescu.

Hozzátette, hogy az USL nem fogadhat el egy ilyen viselkedést és kérni fogja egy parlamenti bizottság felállítását, mely elemezni fogja azt, ahogy ezek a vizsgálatok az egyszerű polgárokkal szemben zajlanak. A szenátor azt mondta, az USL a nemzetközi fórumokat is tájékoztatni fogja.

Victor Ponta PSD-elnök szintén azt mondta, az ő és Crin Antonescu döntése az, hogy tájékoztatják a DNA-t, ők uszították Liviu Dragneat a népszavazási kampány megszervezésére és ők biztatták az embereket, hogy menjenek el „IGEN”-nel szavazni a népszavazásra.

Elmondta, ha ez bűncselekmény, akkor az USL vezetőségét a DNA bűnvádilag kell megbüntesse. „De meggyőződésem, hogy ez egy jogállamban nem bűncselekmény”, tette hozzá Victor Ponta rámutatva arra, hogy az ő szemszögéből nézve, ez egy politikai akta és nem bűncselekmény, hanem politikai tevékenység. Rámutatott még arra, hogy ezt az ügyet azért hozták létre, hogy megfélemlítsék azokat, akik a december 9-i választáson a szavazókörökben fognak ülni.

Elmondta, hogy az ön feljelentések alapján a DNA-nak be kell rendelnie meghallgatásokra az USL vezetőit. „Az önfeljelentéseket előbb mi ketten fogjuk benyújtani, majd azon politikai struktúráink tagjai, melyek azt a döntést hozták, hogy a románok megjelenését kérjék a népszavazáson (…), feljelentjük magunkat, a DNA-nak kötelessége meghallgatnia minket”, mondta Ponta.

Ponta megjegyezte még, hogy a Liviu Dragnea elleni feljelentést Vasile Blaga PDL-s vezető tette és ő mindig úgy vélte, a politikai csatát nem szabad áthelyezni az igazságszolgáltatásba.

„Sajnálom, hogy az 1946-48-as évekbe jutottunk”, tette hozzá Ponta.

A PSD főtitkára, Liviu Dragnea, a Teleorman Megyei Tanács elnöke csütörtökön megjelent az Országos Korrupcióellenes Igazgatóságon (DNA), hogy a népszavazás ügyében meghallgassák.

A DNA arról tájékoztatott, hogy Liviu Dragnea a Teleorman Megyei Tanács elnökeként tekintélyét és befolyását arra használta, hogy legalább 60 százalékos részvételi arányt érjen el a népszavazáson, a választói listákon kiskorúak és szavazástól eltiltott személyek is szerepelve.

Răzvan Cârcu

adevarul.ro, 2012. szeptember 7., 08:41

 

adevarul.jpg

Ghişe perverziója

Ioan Ghişe szenátor és őt a tüntetés-sétákon elkísérők jogosan nagyon mérgesek.Az egyetlen gond velük az, hogy nem arra mérgesek, akire kell és rosszul megválasztott helyen tüntetnek.

Természetes, hogy fel legyen háborodva mindegyike annak a 7 millió választónak, akik Traian Băsescu leváltására szavaztak. Természetellenes az a perverz mód, ahogy Ghişe szenátor és más USL-s vezetők manipulálnak, az Alkotmánybíróságot téve meg a felháborodás fő célpontjának. Egy egyszerű arculati művelet zajlik, melynek célja, hogy a kudarcért más számlákat terheljenek meg, mint a valódi felelősekét.

Ioan Ghişe jogos tiltakozásának a kormány előtt, a PSD és a PNL székházainál és Crin Antonescu hálószobájának ajtajában kellene történnie, ez utóbbinak reggel minél korábban.

A Victor Ponta és Crin Antonescu által irányított USL-s többség döntött a határozatképességi feltétel bevezetéséről a népszavazás érvényesítéséhez. Crin Antonescu a saját kezével, önszántából és senki által sem kényszerítve hirdette ki a határozatképességet előíró törvényt. Itt és csakis itt található a Traian Băsescu leváltására irányuló művelet kudarcáért a teljes felelősség.

Ioan Ghişe és a vele egy követ fújók a leváltásra szavazók haragját nem a valódi hibásokra irányítják. Az Alkotmánybíróság nem tett egyebet, mint azt állapította meg, hogy nem teljesültek a Crin Antonescu által kihirdetett törvényben előírt feltételek. A CCR egyetlen hibája az, hogy ezt a megállapítást nem azonnal tette és hagyta magát manipulálni, hogy halassza el a döntést. De ezt a halasztást szintén az USL vezetői erőszakolták ki, akik a statisztikák meghamisítását olyan pontig erőltették, amikor Ioan Rusnak már azt kellett mondani, „egy szervezett bűnözői csoporttal” áll szemben.

Ha a helyzetet egy egyszerű példára redukálva akarják látni, Ghişe és kísérői úgy viselkednek, mint egy gépkocsivezető, aki áthajtott a piroson, elkapták és aztán a közúti rendőrség székháza előtt tüntet azt kiabálva, hogy a rendőrök gazemberek, mert az útkereszteződésekben állnak. Ez segíthet a frusztráció levezetésében, de teljesen felesleges és ostoba. Amikor úgy döntöttél, hogy átmész a piroson, vállalnod kell, hogy jogosítvány nélkül maradhatsz, ha rendőr áll a kereszteződésben. Amikor eldöntötték a népszavazás érvényesítésének feltételeit, az USL-s vezetők vállalták azok nem teljesülésének kockázatát is. Most elutasítják e kudarc következményeinek vállalását.

Nagyon súlyos dolog, amikor a radikalizált közvéleményben elültetik azt a meggyőződést, hogy Băsescu törvénysértő módon és egy olyan trükkel maradt Cotroceniben, amiben az alkotmánybírók érintettek. Ez perverz manipuláció, mert közellenséggé változtatta az alkotmánybírókat, akik nem tettek egyebet, mint megállapították azon törvényi feltételek nem teljesülését, melyeket maguk az USL vezetői vezettek be.

Mălin Bot

adevarul.ro, 2012. szeptember 9.

 

adevarul.jpg

Victor Ponta tudja, ki a hibás a kormányról az EU-ban kialakult rossz képért

Annak, hogy európai környezetben Románia kormányáról kedvezőtlen kép alakult ki az az oka, hogy gyenge PR-szolgáltatásban részesült, szemben Traian Băsescu „kitűnő” PR-jével, véli Victor Ponta kormányfő.

„Valóban, ami PR-ünk nagyon gyenge volt, de Magyarországgal szemben van két nagy különbség.

Elsősorban én úgy vélem, mi betartottuk az alkotmányt. Másodsorban Băsescu és a barátai kitűnő PR-t folytattak. Megértették, hogy belföldön semmi esélyük sincs, tekintettel arra, hogy a választók 88 százaléka Băsescu leváltására szavazott”, jegyezte meg a miniszterelnök az osztrák Die Presse kiadványnak.

Ezen kívül Ponta úgy véli, az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso helyesen viszonyult Romániához Traian Băsescu felfüggesztése ügyében.

A kormányfő hozzátette, az Európai Szocialista Párt vezetőjének kritikus kijelentéseit az USL-ben „egy jobb kommunikációra való figyelmeztetés”-ként értelmezték.

Az európai szocialisták több kulcsfontosságú vezetője csaknem két héttel ezelőtt azt kérte az Európai Szocialista Párt vezetőségén belüli kollégáitól, hogy határolódjanak el a romániai politikai ügyektől, állítják bizonyos diplomáciai források.

Ennek megfelelően az európai szocialisták összejövetele már nem Bukaresten lesz. Az európai parlamenti PSD-s küldöttség vezetője, Cătălin Ivan akkor azt állította, a szociáldemokraták döntése a PES-kongresszus Brüsszelbe költöztetéséről „a legjobb megoldás”, mert ezzel elkerülték az esemény „PDL-s manipulációk”-kal történő elfedését.

Andreia Ciobanu

adevarul.ro, 2012. szeptember 9., 21:50

 

adevarul.jpg

Antonescu megerősíti: „A hatalom PR-je rossz volt”

Crin Antonescu PNL-elnök Victor Ponta kijelentéseire válaszul azt mondta, hogy valóban, a népszavazás idején „a hatalom PR-je rossz volt”: Hozzátette, hogy ezen túllépve normalizálni kell a kapcsolatot az EB elnökével, az igazságügyi biztossal és az Európai Bizottsággal.

„A történteken túlmenően nekünk tisztáznunk, normalizálnunk kell a kapcsolatot Barroso úrral is, az Európai Bizottsággal is, Reding asszonnyal is. Azt hiszem, ez Ponta úr szándéka is, hogy ne fokozzuk a megjelent ellenségességet. Ez az igazság helyreállítása alapján történhet meg”, mondta Antonescu az Antena3-ban.

Ennek ellenére a liberális megjegyezte, hogy a helyzetet nem oldja meg, ha a PR-t hibáztatják. „A PR-ünk rossz volt. A diplomácia, a kommunikációs csatornák értelmében nagyon gyenge volt és ez az, amit vállalnunk kell”, mondta még Antonescu.

A volt ideiglenes elnök úgy véli, az EU-s politikusok Traian Băsescu javára történt beavatkozása „visszaélő” volt.

A liberális kijelentette, hogy a közte és Victor Ponta közötti kialakult úgynevezett feszültségek témája éppen ezek az európai részről történt nyomásgyakorlások voltak, melyeknek a kormányfő „közvetlenül ki volt téve”.

„Súlyos, de nem létező tényekről beszéltek, elfogadhatatlan dolgokat mondtak Románia kormányáról és ez nem feltétlenül Băsescu úr, vagy a PDL kitűnő kommunikációjával kapcsolatos, hanem teljesen más dolgokkal”, jelentette ki Antonescu megjegyezve, hogy súlyos félretájékoztatások voltak a romániai helyzetről, az államcsíny, a parlamenti puccs gondolatától kezdve”.

Andreia Ciobanu

adevarul.ro, 2012. szeptember 10., 22:01

 

adevarul.jpg

Antonescu: „Az AEÁ nagykövete Traian Băsescu partizánja”

Az AEÁ romániai nagykövete „Traian Băsescu egyik partizánja”, de ez a megjegyzés „Nem támadás az AEÁ, vagy Gittenstein úr ellen”, véli a PNL elnöke, Crin Antonescu.

A liberális ma este kijelentette, „a nagykövet Traian Băsescu egyik partizánjsa, meglehetnek az indokai, szó se róla. És ez nem támadás az AEÁ, vagy Gittenstein úr ellen, ezt fontosnak tartom kijelenteni”.

Ami az amerikai adminisztrációtól az ideiglenes elnökség idején kapott üzeneteket illeti, Antonescu az Antena3-ban megemlítette, hogy „az amerikaiak óvatosabban bántak az információval is és a viselkedéssel is”, mint az EU hivatalosságai.

„Azt mondanám, hogy az amerikaiak óvatosabbak voltak az információval is és a viselkedéssel is, mint Barroso úr, vagy Reding asszony és – sajnos – Merkel asszony”, állította Antonescu.

Ezen kívül Antonescu elfogadhatatlannak mondott bármiféle beavatkozást, ami a nemzeti jogrendet illeti, az Európai Bizottság elnöke részéről Románia ügyeibe.

„Bármennyire is ő az Európai Bizottság elnöke, nem normális dolog, hogy magához rendelje az EU egyik tagállamának miniszterelnökét és 11 ilyen természetű pontot diktáljon neki arról, milyen legyen egy törvény Romániában, tekintettel arra, hogy nem volt szó egy ütközésről az európai jogrenddel”, mondta a liberális azokra a feltételekre utalva, melyek betartását Victor Ponta vállalta Manuel Barroso előtt a Traian Băsescu leváltásáról szóló népszavazással kapcsolatosan.

Andreia Ciobanu

adevarul.ro, 2012. szeptember 9., 22:12

 

adevarul.jpg

Az Egyesült Államok egy stabil és kiszámítható Romániát akar és „nem támogat egyetlen politikai szereplőt sem”

Az Egyesült Államok nem engedhet meg magának egy destabilizált Romániát, tekintettel a közel-keleti állandó erőszakos cselekményekre és háborúra, jelentette ki Mircea Geoană azután, hogy Washingtonban találkozott Philip Gordonnal.

„Nekem nem volt az az érzésem, hogy idegesség lenne a bukaresti kormánnyal kapcsolatosan. Sokkal inkább aggodalmat éreztem Románia sebezhetősége miatt”, mondta Geoană.

A szenátusi külpolitikai bizottság elnöke megjegyezte, hogy a csaknem egyórás találkozó során Philip Gordon azt kérdezte tőle, folytatódni fog-e a romániai politikai háború.

„A második kérdés az volt, hogy ez a háború folytatódni fog-e, vagy sem, hogy ez a háború ugyanazzal az intenzitással és ugyanazzal a nukleáris munícióval folytatódik-e és azt válaszoltam, ’Remélem, hogy nem’.

Azt hiszem, az Egyesült Államok jelenleg inkább aggódik a romániai sebezhetőség elhúzódásának kockázatamiatt, egy olyan időszakra, amikor nincs szükségünk, a szövetségeseinknek nincs szükségük, Európa dupla perifériájánál nincs szükség gyenge láncszemekre”, említette a szenátus volt elnöke.

Geoană megjegyezte még, hogy Gordon arról biztosította, az AEÁ-nak nem szándéka bármely romániai politikai szereplő támogatása, annak ellenére, hogy az amerikaiak viselkedését „itt úgy lehet értelmezni, vagy itt olyan hatásai lehetnek, mintha közvetlen támogatás lenne egyik, vagy másik szereplő mellett”.

Ami valójában számít, mondja még Geoană, az az, hogy a jelenlegi globális kontextusban „senki sem engedheti meg magának, hogy egy destabilizált és kiszámíthatatlan, nem kiszámítható bábut lásson a sakktáblán, melyre az esetleg felmerülhető bonyolult körülmények között nem számíthatsz”.

Andreia Ciobanu

adevarul.ro, 2012. szeptember 10., 02:16

 

adevarul.jpg

Ponta a Velencei Bizottság tagjainak: Az utóbbi hónapokban a jogállam nem volt veszélyben

Victor Ponta kormányfő a délután folyamán találkozott a Velencei Bizottság tagjaival, akiknek azt mondta, az utóbbi hónapokban a jogállam sohasem volt veszélyben Romániában és megjegyezte, a kormány túl akar lépni a jelenlegi politikai válságon, de ehhez minden félnek tiszteletben kell tartania a románok akaratát.

A kormányfő és a Velencei Bizottság képviselői közötti találkozóra a képviselőházban került sor.

A kormány által a megbeszélés végén kiadott közleményben rámutatnak arra, hogy a Bizottság képviselőinek látogatására a romániai alkotmányos helyzetről szóló vélemény előkészítése kontextusában kerül sor és az utóbbi években Romániában lezajlott alkotmányos fejleményekről volt szó, a kormányfő átadva a Bizottság véleményének kialakításához szükséges minden információt.

„Ezen alkalommal kijelentésre került, hogy a jogállam az utóbbi hónapokban sohasem volt veszélyben. A miniszterelnök ezen kívül azt állította, hogy Romániának fontos szerepet kell betöltenie az EU-ban, intézményeivel határozottan elkötelezettnek kell lennie az európai terv alapját képező demokratikus értékek iránt. A miniszterelnök bejelentette a kormány szándékát, hogy túllépjen a jelenlegi politikai válságon, ugyanakkor kihangsúlyozva annak szükségességét, hogy minden érintett fél tiszteletben tartsa úgy az állam intézményeinek döntéseit, de figyelembe vegye a románok által demokratikusan kifejezett és fontos politikai üzenetet küldő akaratát is”, áll a közleményben.

Corlăţean: A Velencei Bizottság véleményét ne használják fel politikai célra a választási kampányban

Titus Corlăţean külügyminiszter is találkozott a Velencei Bizottság képviselőivel.

„Titus Corlăţean miniszter megjegyezte, érdeklődéssel várja a Velencei Bizottság véleményét, kifejezve reményét, hogy ez kiegyensúlyozott lesz és azt nem fogják politikai célra felhasználni az (őszi – a szerz.) választási kampányban”, említik a MAE (Külügyminisztérium – PZS) egyik közleményében.

Ezen kívül a MAE megjegyzi, hogy az Európa Tanács Demokrácia Jogon keresztül Európai Bizottsága (Velencei Bizottság) a 2012 júliusában Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára és Victor Ponta kormányfő által kért véleményt készíti elő a kormánynak az Alkotmánybíróság szervezetéről és működéséről szóló 62/1992-es törvényt módosító, illetve a népszavazás megszervezéséről és lefolytatásáról szóló 3/2000-es törvényt módosító sürgősségi rendeleteiről.

A MAE közleménye szerint, Corlăţean „röviden bemutatta a román hatóságok legutóbbi lépéseit megalapozó érveket, kihangsúlyozva ezek összhangját Románia alkotmányával és az európai standardokkal”.

A diplomácia vezetője rámutatott arra is, hogy „minden politikai tett az alkotmánybíróság ellenőrzésének tárgyát képezte, melynek döntéseit minden politikai szereplő tiszteletben tartotta, ezért az állítólagos ’államcsínnyel’ kapcsolatos bármilyen vádaskodás teljesen alaptalan”.

A Velencei Bizottság egy szakértői küldöttsége hétfőn és kedden Bukaresten tartózkodik. A Velencei Bizottság szerint, a látogatásra a romániai alkotmányos helyzetre és a CCR-törvényt és a népszavazási törvényt módosító sürgősségi rendeletekre vonatkozó vélemény előkészítését.

A Velencei Bizottság képviselői reggel Traian Băsescu elnökkel találkoztak a Cotroceni-palotában.

Traian Băsescu azt mondta nekik, hogy az utóbbi két hónap politikai eseményei nyomán a fő következtetés az, hogy az állam intézményei – CCR, Főügyészség, vagy DNA – ellenálltak a politikai nyomásnak.

Thomas Markert, a Velencei Bizottság Titkárságának vezetője a maga részéről kijelentette, hogy az intézmény küldöttségének bukaresti látogatását a román hatóságok kitűnően készítették elő, elégedett lévén azzal, hogy találkozni fog az állam összes magas rangú tisztségviselőjével.

Mihaela Stoica

adevarul.ro, 2012. szeptember 10., 20:05

 

adevarul.jpg

Az európai szocialisták szolidárisak az USL demokráciát védő erőfeszítéseivel Romániában

Kedden, Strasbourgban több szocialista euroképviselő, az Európai Parlamentben a Szocialisták és Demokraták Csoportjához tartozó román küldöttség által szervezett vitán kifejezte „szolidaritását az USL demokráciát védő erőfeszítéseivel Romániában”, tájékoztat a Szociál-Liberális Szövetség (USL) egyik sajtóközleménye.

Az USL Dan Şova parlamenti kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszterből, Titus Corlăţean külügyminiszterből és Valeriu Zgonea képviselőházi elnökből álló küldöttsége bemutatta az utóbbi hónapok romániai politikai fejleményeit és kihangsúlyozták, hogy a jogállamot semmilyen formában nem sértették meg a Traian Băsescu felfüggesztésére irányuló alkotmányos parlamenti eljárás során.

„A szociáldemokrata képviselők bemutatták az európai partnereknek az USL által a parlamenti többség döntéseivel és a hatályos törvényi-alkotmányos kerettel összhangban megtett lépéseket. Ezen kívül bemutatták a Ponta-kormány által a polgárok életszínvonalának emelésére és a PDL-s klientúra által bevezetett korrupció visszaszorítására elfogadott fő lépéseket”, áll a közleményben.

Az idézett forrás szerint, a Szocialista Csoport tagjai a konferencián bírálták az Európai Bizottság egyes tagjainak „brutális beavatkozását” az EU egyik tagállamának belső politikai folyamatába.

„Pino Arlacchi olasz euroképviselő a felszólalásában kijelentette, hogy ’Románia kormánya és parlamentje egy információs puccs áldozatai voltak, amit a dezinformáció hivatásosai folytattak le’. Az olaszországi Demokratikus Párt képviselője bírálta a Bizottság által tanúsított kettős mércét és azt az elfogadhatatlan bánásmódot, amivel ez a fórum Romániát kezelte. A Barroso által Ponta kormányfőnek küldött 11 pont egy arrogáns, a nemzeti szuverenitást és a román parlament hatásköreit megerőszakoló lépés”, húzta alá Pino Arlacchi.

Libor Roucek, a Szocialista Csoport alelnöke szintén kifejezte szolidaritását az USL Băsescu-rezsim által elkövetett visszaélések ellen megtett lépéseivel és az Európai Szocialisták szolidáris erőfeszítése mellett érvelt a demokrácia megvédése érdekében a tagállamokban.

„Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt nőszervezetének elnöke bírálta az Európai Bizottság reakcióhiányát az Európai Néppárthoz tartozó PDL antidemokratikus kisiklásaival szemben és a baloldali erők kormányra kerülésének megakadályozásával kapcsolatos eltúlzott és nem legitim igyekezetét”, áll a közleményben.

A Szocialista Csoportban lezajlott konferencia megelőzi azt a vitát, ami holnap lesz az Európai Parlament plénumában a romániai helyzetről.

Dorina Călin

adevarul.ro, 2012. szeptember 12., 00:42

 

Ellenzék

adevarul.jpg

Az elnök emberei: Ungureanu pártja volt PDL-, PNL- és PSD-tagokkal van teli

A Polgári Erő Párt (PFC) megválasztotta új vezetőségét, a szervezet élére Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő került. A párt egyazon ernyő alá hozza a legfontosabb posztdecemberi politikai szervezetek volt tagjait.

Adrian Iuraşcu mérnök. 1996-ban a Román Demokratikus Konvenció (CDR) Vezetőségi Tanácsának tagja lett a civil társadalom részéről. Nyolc évvel később, 2005-ben Iuraşcu a Román Polgári Fórum elnöke, 2008-ban pedig a Polgári Erő Párt elnöke lett.

Adrian Iuraşcu pénteken lemondott a Polgári Erő párt elnöki tisztségéből.

„Ennek a pártnak nem lesznek helyi kiskirályai, nem fogunk a sorainkba törvényszegőket befogadni. A PFC minden tagját ellenőrizni fogja a CNSAS (Securitate Irattárát Tanulmányozó Országos Tanács – PZS)”, jelentette ki Iuraşcu a PFC országos konvencióján, amelyen Mihai Răzvan Ungureanut megválasztották a szervezet elnökének.

Lemondott a PNL-ből és a PFC mellett akarja folytatni a „jóérzés forradalmát”

Dan Cristian Popescu csütörtökön lemondott a PNL 2. kerületi szervezete elnöki tisztségéből, arra hivatkozva, hogy Crin Antonescu és egyes törvényekkel, erkölccsel és jóízléssel összeütközésbe került vezetők „mániáinak” foglyává vált.

„A Nemzeti Liberális Párt, sajnos, olyan utat választott, amit nem tudok követni, éppen a jobboldaliság és a liberalizmus értékei iránti lojalitásom miatt”, írja saját blogján Popescu.

„Többé nem lehetek egy olyan párt tagja, mely a nyugati szövetségeseket politikai ellenfeleknek tekinti, most a vezetőin keresztül az ország elszigetelését támogatva és olyan ’eredeti demokráciai’ megoldásokat, melyek sokkal inkább Iliescura és Vadim Tudorra emlékeztetnek, mint a Brătieanukra és I. Gh. Ducara”, írta még blogján a liberális.

Bazac balról jobbra

Ioan Bazac a 2008-2009-es időszakban egészségügyi miniszter volt, tagja lévén az első Boc-kormánynak. Ion Bazac a feleségével, Camelia Bazackal együtt a Forza Rossa, a Ferrari romániai főképviselőjének tulajdonosa.

Bazac a 2000-2002-es időszakban államtitkárként dolgozott az Egészségügyi Minisztériumban.

A volt szociáldemokrata 2005-ben botrányba keveredett. Bazacot az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (PNA) az „egészségügy”-aktában hallgatta meg, ami 5 milliárd lej különböző közvetítő cégeknek történt törvénysértő átutalására vonatkozott.

A politika boszorkánykonyhájában

Smaranda Vornicu Tudor Vornicu TV-s műsorkészítő lánya, fogorvos, divatszerkesztő és a gasztronómia iránt érdeklődők online médiájában a „Hatékonyság Tündére” blog tulajdonosaként ismert.

Săniuţă és Pirpiliu a függetlenséget adják fel a Polgári Erőért

Marian Săniuţă a Prahova megyei PSD elnöke volt a 2004-2009-es időszakban. Jelenleg független, a Valea Slănicului-beli 4. választókerületben megválasztott képviselő.

Az Ungureanu által vezetett pártba belépő másik független képviselő Pirpiliu Ştefan. Ő augusztusig a PDL tagja volt. Pirpiliut a bukaresti 42. választókerületben választották meg.

Liga a PDL-t hagyja ott Ungureanuért

Dănuţ Liga a PDL-t hagyta ott a Polgári Erőért. Ő a képviselőházban rendelkezik mandátummal.

2005-ban az (akkoriban) PRM-tag Dănuţ Liga olyan törvénytervezetet nyújtott be, melynek értelmében a szavazáson meg nem jelenő, szavazati joggal rendelkező románokat egy-hat hónapnyi átlagbérnek megfelelő bírsággal büntessék.

Adrian Semcu a Prahova megyei PNL elnöke volt és Ungureanuhoz hasonlóan felfüggesztette párttagságát, Crin Antonescu a távozását azzal indokolva, hogy főispáni ajánlatot kapott.

Teodor Marieş az 1989. december 21-e Egyesület vezetője, aki a közönség számára valószínűleg a gyakori éhségsztrájkjairól ismert.

Gabriel Biriş két új párt közötti váltást hajt végre, ugyanis az Új Köztársaságból megy át a Polgári Erőbe. Biriş adó- és járulékszakértő.

Răzvan Cârcu

adevarul.ro, 2012. szeptember 7., 14:58

 

adevarul.jpg

Az Új Köztársaság kemény támadása MRU ellen: Egyre nagyobb csalódássá válik a jobboldali választók számára

A Mihail Neamţu által vezetett Új Köztársaság Párt (PNR) kemény támadást indít Mihai Răzvan Ungureanu, de az általa vezetett Polgári Erő Párt (PFC) tagjai ellen is. A PNR alelnöke, Augustin Ofiţeru úgy véli, hogy „MRU egyre nagyobb csalódássá válik a jobboldali választók számára”.

„MRU habozásai az utóbbi időben arra késztetnek, hogy úgy gondoljam, nem mindig képes megtalálni a helyes irányt, hogy segítsen elérni a 2012-es év ezen jelentős célkitűzését”, írja a PNR alelnöke egy bejegyzésben a párt honlapján.

Ofiţeru emlékeztet arra, MRU egy hónapig habozott, hogy távozzon-e a PNL-ből és két hónapig kokettált a PDL-be való belépés gondolatával. „Miután a PDL-s jelöltek mellett kampányolt a helyhatósági választáson, arra várt, hogy tálcán átadják neki a PDL vezetését, mely pártnak sohasem volt a tagja és amihez csak a kéthónapnyi miniszterelnöksége köti”, írja Ofiţeru.

„Egy csapat sietős összetákolása, melynek tagjait diszkrimináció nélkül gyűjtötték össze az egész politikai spektrumból (y compris UNPR), annak a pillanatnak az előörse, amikor megkérdőjelezik majd a jobboldal újraépítésében betöltött partneri szerepét”, jelzi Ofiţeru.

A PNR alelnöke kihangsúlyozza, hogy az Ungureanu által vezetett PFC vezetősége volt PDL-, PNL-, PSD- és RMDSZ-tagokból (így! – PZS) áll.

Ofiţeru bírálja bizonyos doktrínai elvek hiányát is Ungureanu pártjának dokumentumaiból. „A mániákus ’középre’ igazodás (a politikai spektrum jobboldalán való egyértelmű pozicionális helyett) ezt a pártot azon hellyé változtatja, ahol a posztideologikus pozíció szennyes módon párosul a politikai spektrum minden részéből érkezett, legalábbis atipikus szereplőkkel”, áll még a PNR-s vezető szövegében.

„A doktrínai vándorlás megtűrése a saját pártban súlyos eltérést jelent azon alapelvektől, melyek alapján újjá kellene építeni a romániai politikai osztályt (mely elvet különben a közös kiáltvány aláírásával az ARD-ben is vállalták)”, hívja fel a figyelmet Ofiţeru. „Nem reformálhatod meg a jobboldalt jobboldali doktrína nélküli emberekkel. Nem ígérhetsz hitelesen jólétet, gazdasági versengő és vállalkozói környezetet, meritokráciát, minimális államot, ha ezek a fogalmak nem találhatók meg a saját szervezeti felépítésedben”, írja a politikus.

Răzvan Cârcu

adevarul.ro, 2012. szeptember 10., 14:33

Címkék: választás usl basescu pdl antonescu ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr274772610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása