Ez a hét is jól kezdődik! Most már elmondhatjuk, hogy a politika és a média után a gazdaság is elindult az elbulvárosodás felé. Nem mintha eddig nagyon acélosan működött volna, főleg annak állami része. Az elmúlt húsz év egyik fő bűne volt – nemcsak Romániában ‑, hogy a mindenkori kormányok – valós, vagy látszólagos ideológiai hátterüktől függetlenül – mindent elkövettek annak bizonyítására, hogy a közösségi tulajdon nemcsak nem működik, hanem egyenesen káros is. A túl éhes rokoni és klientúrahálózatok hosszú évtizedekre – ha nem éppen örökre! – felszámolták annak lehetőségét, hogy Európa ezen tájékán komolyan lehessen venni azokat, akik szerint bármi is hatékonyan működhet közösségi tulajdoni formában!

Romániában erre most az Oltchim ügye világít rá. Ez a vegyipari kombinát a sport, ezen belül a női kézilabda iránt érdeklődő magyarországi olvasóim számára is ismerős lehet, hiszen a vállalat által támogatott csapat rettegett ellenfele volt a nemzetközi kupákban a magyar csapatoknak is.

Most azonban a vállalat privatizációja, illetve annak komikus-nevetséges elemeket sem nélkülöző lefolyása keltette fel a hazai és valószínűleg nemzetközi figyelmet. Szokásos cikkgyűjteményem végén találnak egy egészen tárgyilagosnak tűnő összefoglalót a helyzet kialakulásáról, ezért erre nem térnék ki.

Amit megemlítek az az, ahogy a választásokra készülő politikai szereplők alig néhány óra alatt képesek voltak rossz ízű zsibvásárrá változtatni egy amúgy tragikus helyzetet. Az Oltchim ügye tökéletesen ábrázolja, hogy a pártoknak nevezett maffiaszerűen működő csoportosulások még arra sem alkalmasak, hogy a saját és klientúráik életben tartásához elégséges módon működtessék a rájuk bízott, vagy pontosabban mondva az ölükbe hullott vagyont.

Az Oltchim kirablása nem most kezdődött és valószínűleg sokáig mehetett volna ez így tovább, ha a válság nem szűkíti le a vállalat mozgásterét. És mivel a gyakran cserélődő klientúrák bármit szívesen feláldoznak, kivéve a saját jólétüket és unokáik unokáinak a közpénzekből való gyarapodását, az összeomlás elkerülhetetlenné vált.

A történetben most megjelent és magát nagyon gyorsan – újra! – nevetségessé tevő Dan Diaconescun lehetne röhögni, mint a síugró versenyek visszatérő bohócán, Eddie-n, a sason. Csakhogy ez az alak, aki pár évvel ezelőtt még azzal emelte zsebtévéje nézettségét, hogy egy alvilági figurával egy kukába gyömöszöltette magát élő adásban, a legutóbbi helyhatósági választáson 10 százalékot szerzett!

Victor Ponta PSD-s politikusként jogosan mutogathatna a PDL-sek felé, hiszen ha igazak az eddigi híresztelések, ez a kombinát – legalábbis az utóbbi években – a demokrata-liberális klientúrának termelt. Abban is igaza lehet, hogy Emil Boc kormányfőnek több mint egy éve lett volna előkészíteni az Oltchim megfelelő privatizációját. Ezt PSD-s politikusként megtehetné.

Kormányfőként viszont azzal a csaknem fél évvel kellene elszámolnia, ami alatt semmit, vagy csaknem semmit sem tett ebben az ügyben. Most nem a privatizációs licitálást levezénylő és azt tévés kabaréműsorrá változtató Remus Vulpescu azonnali kirúgására gondolok, bár az minimális feltétel lenne.

Hanem arra, hogy miközben hónapokig talált pénzügyi, szervezési és kommunikációs erőforrásokat Traian Băsescu elnök – teljesen értelmetlen – leváltásához, az Oltchim ügyében már csak akkor mozdult, amikor a körmére égett a gyertya!

Ebben a történetben nincsenek jó fiúk és nincs győztes. Ellenben mindenki veszített rajta és még csak nem is az Oltchim néhány ezer alkalmazottja tartozik a legnagyobbak közé.

 

 

2012. szeptember 30.

adevarul.jpg

George Maior SRI-igazgató: 190 jelentés készült az Oltchimről. A kormányok tudtak az ottani helyzetről

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) főnöke, George Maior azt állítja, hogy 190 jelentés készült az Oltchimről, melyeket elküldtek a kormányoknak, így mind ismerte a helyzetet.

„Nagyjából 190 jelentés készült az Oltchimről, melyeket az évek folyamán minden kormánynak elküldtek. Az Oltchimmel kapcsolatos helyzetet minden kormány nagyon jól ismert”, mondta pénteken George Maior, hozzátéve azonban, hogy ezeket a hatóságok nem vették figyelembe. Arra a kérdésre, hogy mit tartalmaznak azok, a SRI főnöke azt mondta, hogy titkosak.

„Ezek titkos jelentések és természetesen nem fogok erről beszélni, de az Oltchim helyzete mindig is ismert volt”, tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Victor Ponta kormányfő szándékáról, hogy nyilvánosságra hozza a SRI egy sor Oltchimre vonatkozó jelentését, George Maior azt válaszolta: „Nehéz a titkosítás feloldása nélkül nyilvánosságra hozni egy jelentést, ami bizonyos körülmények között zajlik és nem hiszem, hogy ez most érvényes, mert egy titkosszolgálat feladata titkos információk továbbítása, nem a nyilvános információké”.

Ugyanakkor a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) vezetője, Teodor Meleşcanu kijelentette, az Oltchim helyzete kedvezőtlenül érintheti a nemzetbiztonságot. […]

Mihaela Stoica

adevarul.ro, 2012. szeptember 28., 12:38

George Maior, şeful SRI: S-au făcut 190 de rapoarte despre Oltchim. Guvernele ştiau situaţia de acolo

 

adevarul.jpg

Dan Diaconescu: „Az állam nem akarja a pénzemet”

Dan Diaconescu a következőket nyilatkozva távozott az Oltchim privatizációjáról szóló tárgyalásokról: „A dolgok tisztázódtak. E pillanattól kezdve a dolgok egyértelműek. Meg akarjuk menteni a kombinátot, adni akarjuk a pénzt, de a kormányzók nem akarják a pénzünket és újraindítani ezt a kombinátot”.

Diaconescu fontosnak tartotta emlékeztetni arra, hogy „olyan lengyel befektetők rovására – győzött ‑, akik ócskavasként el akarták adni és az embereket el akarták bocsátani”.

A România TV által sugárzott nyilatkozatában az OTV tulajdonosa azt mondta: „Az állam nem akarja a pénzünket és nem akar velünk tárgyalni. Arról van szó, hogy azt kértük, a tárgyalások folytatódjanak szombaton és vasárnap is, főleg úgy, hogy a múlt hét végén nem volt esélyünk tárgyalni”.

„A kormány képviselői azt mondták, a hét végén nem dolgozhatnak, mert így megy ez az államnál”, tette még hozzá.

A Diaconescu 48 órát adott a Ponta-kormánynak, hogy „találjon egy megoldást, mellyel hétfőn, kora reggeli mi kifizethetjük a kombinátalkalmazottainak bérét”, hozzátéve, hogy nem vonja vissza ajánlatát.

„Ma voltam az egyik Románia területén működő kereskedelmi banknál, azt kértem, hogy kivehessem a számláról nagyjából azt, amit a lengyel a kombinátért kínált (3 millió eurót – a szerz.)”, megjegyezve, hogy hétfőn a banki felszabadít egy akkora összeget, „ami elég lesz élni az Oltchim munkásainak”.

Diaconescu éppenséggel azt állítja, hogy függetlenül attól, aláírja-e a szerződést, vagy sem, ezt a pénzt odaadja az Oltchim munkásainak.

„A tárgyalások addig nem folytatódhatnak, míg nem mutatjuk meg a pénzt”, az OTV tulajdonosa szerint ez volt a kormány képviselőinek feltétele a szerződés aláírásához, azzal érvelve, hogy: „Erre a kérésre nem lehet hivatkozni, mert nem szerepel a pályázati kiírásban”.

Diaconescu rátett egy lapáttal és éppenséggel kijelentette, rendelkezik a kombinát további működtetéséhez szükséges pénzzel.

Nyilatkozata végén Diaconescu az Oltchim privatizációját „nemzeti mocsokság”-nak minősítette, megemlítve, hogy van egy számlakivonata, a kormánynak pedig 48 órája van átvenni a pénzét, kijelentve, hogy reményei szerint a kérdéses összeget nem fogják „szegélykövekbe és árvácskákba” befektetni.

Iulia Marin

adevarul.ro, 2012. szeptember 28., 23:10

Dan Diaconescu: "Statul nu vrea să-mi ia banii"

 

rev22.jpg

Az Oltchim kombinát igaz története. Miként próbálja a kormány átverni az IMF-et

Az Oltchim kettős gond: egy becsődölt cég és egy olyan tényező, mely az egész helyi gazdaságot torzítja.

Az Oltchim története nagyjából így hangzik. Van egy nagy vegyi termékeket előállító nagy gyár, amit Ceauşescu idejében építette azon őrültsége alapján, hogy olajtermékeket akart gyártani exportra, annak ellenére, hogy ehhez nyersolajat kellett importálnunk, mert a hazai termelés már nem bírta. A céget 1989 annyira kiszopolyozták, amennyire tudták: túlárazó beszállítók, piaci ár alatti ügyfelek. Sőt, még olyan cégek is akadtak, melyeknek semmi közük nem volt a petrolkémiához, de „befogadták” őket a kombinát területére – az Oltchim a saját nevében vásárolt elektromos áramot az „okos fiúktól” és ingyen adta nekik tovább.

Az állami cégekben folyó rablás klasszikus története mellett az Oltchimnál megjelent még két komplikáció. Az első az volt, hogy az Arpechim finomítót a Petrommal együtt eladták az OMV-nek. Az Oltchim gyakorlatilag nem képes túlélni az Arpechim nélkül és fordítva – ha nyersanyagot egy másik finomítótól vásárolna, melyekkel nincs csövekkel összekapcsolva, mint az Arpechimmel, az Oltchimnak nagy szállítási díjakat kellene fizetnie és többlet tárolási kapacitásra lenne szüksége. Nagyon is elképzelhető, hogy a Năstase-kormány jószándékból nyomta le az OMV torkán az Arpechimet, rá akarva kényszeríteni az OMV-t az Arpechim korszerűsítésére. De aztán a kormány arra ébredt, hogy már nem tudja ellenőrizni a finomítót, vagyis már nem vásárolhat fizetés nélkül. Ha az Oltchim normális cégként működne, akkor nem lenne gond, hogy az Arpechim más tulajdona. Az Oltchim ugyanannyira függ az Arpechimtől, mint ahogy az Arpechim az Oltchimtől, így a felek egyike sem tudna visszaélni monopolhelyzetével. De ha az Arpechim magántulajdonban van, az Oltchimnak fizetnie kell, így megy ez a piacgazdaságban.

A második komplikáció egy Tăriceanu mandátuma alatt elkövetett hiba, amikor egy adósság kifizetéséhez az állam csökkentette részesedését az Oltchimban, egy 2 százalékos kisebbségi tulajdonos (PCC) pedig arra ébredt, hogy ezzel a lépéssel a részesedése kb. 20 százalékra nőtt. A PCC-állam kapcsolat bonyolultabb, mint az állam és például a Tulajdon Alap, mint a Hidroelectrica és a Romgaz kisebbségi részvényese közötti kapcsolat. A PCC-nek Lengyelországban van egy Oltchimhoz hasonló és azzal versengő kombinátja. Roibu úr, az Oltchim örök vezérigazgatója számtalanszor panaszkodott arra, hogy a PCC-nek kisebbségi részvényesként az az érdeke, hogy csődbe vigye az Oltchimet az általa ellenőrzött másik kombinát javára, míg a PCC hibás menedzsmenttel vádolta Roibu urat. Nagyon is lehetséges, hogy egy kicsit az egyiknek és a másiknak is igaza van.

A dolgok mindaddig így mehettek, míg az Oltchim úgy, ahogy megállt a lábán. De az Oltchim úgy 2007 óta folyamatosan veszteséges, összesen mintegy egymilliárd lejt halmozva fel a 2007-2011-es időszakban. Míg hajdanán a veszteségeket még el lehetett fedni támogatásokkal, miután 2007-ben beléptünk az EU-ba, ez a manőver törvénysértő, mert ez egy Európai Bizottság által tiltott állami támogatás. Az Oltchim azonban túlélt, azt téve, amit nagyjából minden vezető az államnál: business as usual a politikai sógorokkal, komákkal, rokonokkal, haverokkal, barátokkal, de nem fizetünk a beszállítóinknak, főleg az államiaknak, akik nem kiabálnak. Ezzel szemben az Arpechimmel ez nem ment. Az OMV már 2008-ban megmondta, hogy bezárja a finomítót, mert az Oltchim nem fizet. A kormányok szintén akkortól gondolkodnak azon, miként vegyék vissza az Arpechimet és csináljanak egy „integrált petrolkémiai láncot”, de nincs pénzük megvásárolni a finomítót.

Ha az egész megyét nézzük, akkor van az Oltchimünk, a fentebbi gondokkal és ami egy fekete lyuk. De van még, ahogy azt helyesen mondja a kormány, egy rakás cég, alkalmazottakkal, árbevétellel, adókkal, GDP-hozzájárulással, melyek így, vagy úgy az Oltchimtől függnek. A gond az, hogy ezen helyi gazdaság egy jelentős része az Oltchimon élősködő kullancsok, melyek mindenképpen csődbe mennének, rögtön azután, hogy az Oltchim elkezdene normális cégként, nyereségre összpontosítva működni; mely kullancsok azonban nem hagyják fejlődni az egészséges gazdaságot, mely állami kedvezmények nélkül is fenn tudna maradni. Más szavakkal, az Oltchim kettős gond: egy becsődölt cég, melynek támogatásra, az adósságok eltörlésére, vagy egy haladékra van szüksége a beszállítók részéről; és az egész helyi gazdaságot torzító tényező, mely az átmenet negyed évszázada óta fejlődik ferdén.

Ez a kiindulási pont az IMF által az állammal szemben csaknem két éve támasztott feltételhez: privatizáljon, vagy ismerje el az Oltchim csődjét, mert tovább így nem mehet. De a Boc-, Ungureanu- és Ponta-kormányok mindent elkövettek a reform késleltetéséért, mert ez ugyanakkor a pártok feletti kapcsolatokkal rendelkező kullancsok végét jelentette volna – lásd az Oltchim 23 éve változatlan vezetőségét. Az IMF akkor előírta, hogy legalább a vezetőséget cseréljék le verseny alapján kiválasztott profikra, a privatizációs folyamattal párhuzamosan, hogy félreállítsák a kombinát vezetősége körüli érdekbandát. A kormány valóban kiválasztott egy tanácsadó céget, mely embereket keresne, de késve és végül átkapcsolt „sürgősségre”, feladva a versenyeztetést és Roibu urat közvetlenül a CET Govora főnökével váltva fel. Ennek ellenére az IMF-fel meglévő megállapodás óta először történt meg, hogy a felbontásával való fenyegetőzés arra késztette a kormányt, hogy végül előálljon egy stratégiával, mely kiiktatta a késlekedés fő ürügyét, egy Oltchimmal szembeni AVAS-követelés részvényekké történő átváltásával és a PCC-vel e témában kialakuló előrelátható konfliktussal kapcsolatos papírmunkát. A „csomagban” történő felajánlás volt az egyetlen valódi sikereséllyel rendelkező jó ötlet, de éppen ezért is nem tették eddig az asztalra.

És így jutunk el a híres tévés közvetítésű licitáláshoz, amit Diaconescu úr nyert meg. Ez a licitálás a végső bizonyítéka annak, ahogy a kormány megpróbálja átverni az IMF-et és pontosan a reform ellentétjét hajtsa végre. Vulpescu és Diaconescu urak néhány napja egymással versenyeznek a populizmus, az olcsó viccelődés és a közérdek iránti érdektelenség bizonyításában, ami a sikeres privatizáció, vagy a csőd lenne, ha az Oltchim menthetetlen. Mint ahogy valószínűleg az is – egyetlen nagy befektető sem vett részt a licitáláson, ha a TISE valóban érdeklődést mutatna, akkor ajánlatot tett volna, nem pedig semmire sem kötelező leveleket küldözgetne és nem maradt volna csak a pályázati kiírás megvásárlásánál. Miként lehetséges, hogy egy ilyenfajta licitálásból ne zárjanak élből, a nevetségességet elkerülve, egy állammal szemben adósságokat felhalmozó, zsarolásért bűnvádi vád alatt álló, pénzmosás és adócsalás miatt vizsgált jelentkezőt, akik azt sem tudta bizonyítani, hogy a licitálás pillanatában rendelkezett az összeggel, ahogy az a politikusok reakcióból látszott?

Aztán ami Diaconescut illeti, ezekben a napokban két fantazmagória keringett: előbb az, hogy a népnek fogja megvenni a kombinátot, aztán az, hogy egy „nagy befektető” áll mögötte, mintha egy külföldi befektetőnek szüksége lenne Diaconescu úr helyi jó hírére, hogy közvetítsen neki az ügyletben, hogy aztán esetleg a népnek adományozza, feltételezve, hogy Diaconescu nem hazudott az első kijelentésével sem. Vulpescu úr szavainak adtam volna némi hitelt, még a Hidroelectrica fizetésképtelenségével kapcsolatos mókázásai után is, mert ott a dolgok, végső soron, úgy tűntek, jól fognak elsülni az „okos fiúkkal” és a túlszámlázott munkák újratárgyalásával. De ez az ember már a harmadik hazugságánál, vagy súlyos „tévedésénél” tart a nemzetközi adományozókkal szemben, az első az IMF-nek ex post bejelentett Hidroelectrica-fizetésképtelenség volt, a második – az Oltchim privatizációs stratégiájának megváltoztatása, amit szintén utána jelentettek be, most pedig az lódítás a 45 millió euróról, amit az állam az Oltchimba beletol rögtön azután, hogy ez az összeg megérkezne Diaconescutól, vagyis valójában ingyen odaadjuk neki a kombinátot. Chiţoiu miniszter is azt mondta, hogy adni fognak egy „sürgősségi segélyt”, szintén 45 millió euró értékben, a „tevékenység újraindításához”. Függetlenül attól, honnan érkezik a pénz, Diaconescutól, vagy a Drumul Taberei metrótól, költségvetési pénzt pumpálni egy cégbe, akár állami, akár magán, „sürgősséggel”, vagy nem, „kölcsönbe”, vagy végleg, ez illegális állami támogatásnak számít. Az Európai Bizottság azt fogja kérni, hogy a pénzt adják vissza a költségvetésnek, vagy ha nem, akkor az állam az összeget szankcióként befizeti az Unió költségvetésébe. De mit számít? A botrány a választás után fog kirobbanni, addig ez a választási megvesztegetés boldogan megtartja majd a hazugságban az Oltchim alkalmazottait és érintetlenül a kullancsokat, akik hozzájárulnak azok választási kampányához, akik így osztják el az állami költségvetést.

Otilia Nutu

revista22.ro, 2012. szeptember 25.

Adevărata poveste a combinatului Oltchim. Cum încearcă guvernul să dea ţeapă FMI

2012. szeptember 27.

adevarul.jpg

Egy mánelés privatizáció

A kommunizmusról a kapitalizmusra történő átmenet két évtizede alatt kikísérleteztük a rabló privatizáció összes típusát, a stratégiai kiszipolyozástól a tervezett becsődöltetésig, az igazgatói lefölözéstől a miniszteri megakenőpénzig.

De a romboló repertoárt nem sikerült kimeríteni, így a Ponta-kormány bevezetett egy új katasztrófát: a mánelés privatizációt. Nincs semmi különbség a Victoria-palotából irányított „Oltchim művelet” és a „Fiúka és magácska/Vagytok az én hatalmam”, vagy a „Dögöljenek meg az ellenségek/Mer’ nincs nekik stekszük…” típusú csujogatások között.

Különben ezen privatizáció mánelés módját, akaratlanul, maga a kormány feje, Victor Ponta igazolta vissza. Tegnap elkövetett kijelentései egyfajta önfeljelentésnek számítanak. Igaz, nem tudatos, mint amilyen a PSD vigyorgós vezetőjének számos megnyilvánulása.

„Mától be kell fejezni a cirkuszt”, mondja Victor Ponta. Kérdés: miért bátorították máig a cirkuszt?

Dan Diaconescunak nincs egyetlen leje sem”. Kérdés: honnan tudja ezt Ponta? Ha pedig most tudja, akkor miért nem tudta a múlt héten is? Ha pedig tudta a múlt héten, miért ment bele egy kompromittált, csalárd ajánlatokkal teli licitálásba?

Tudomásul vesszük, hogy valaki gúnyt űzött az Oltchim embereiből”. Kérdés: kinek kellett volna őrködnie, hogy senki se űzzön gúnyt az Oltchimes emberekből? Vajon nem a Ponta-kormánynak, mely – a Gazdasági Minisztériumon keresztül – tulajdonosa a Râmnicu Vâlcea-i óriásnak.

Miután kimerítenek minden eljárást és megállapítást nyer, hogy az úgynevezett befektetőnek nem volt sem pénze, sem szándéka többségi részvényessé válni, akkor elfogadjuk majd a jövőre vonatkozó lépéseket, hogy a kombinát különleges eljárás alá kerüljön, hogy megmentsük a munkahelyeket és újraindítsuk a tevékenységet és a legrövidebb időn belül találjunk egy komoly befektetőt”. Kérdés: miért nem állapították meg a licitálás előtt, bankgarancia követelésével, hogy az „úgynevezett befektetőnek” nincs pénze? És: a kombinát eddig miért nem került „különleges eljárás” alá? És: a kormánynak júliusban-augusztusban miért nem jutott eszébe, hogy meg kell menteni a munkahelyeket? És: eddig miért nem volt igyekezet találni „egy komoly befektetőt”? Egy karikatúraszerű tapasztalatra volt szükség ahhoz, hogy áttérjenek a kérdés komoly kezelésére? „Valaki más, Videanu és az övéi tolták előtérbe Dan Diaconescut”. Kérdés: Victor Ponta tényleg nem únja még ezt a ferentari-i nyelvezetet (a budapesti VIII. kerület rosszabbik felének megfelelő kerület Bukaresten – PZS)? És tényleg nem érzi kínosnak, hogy mindig másokat próbál hibáztatni a saját tévedései, hülyeségei és kudarcai miatt?

Öt hónapja kormányon lenni és állandóan másokat hibáztatni – hol a PDL-t, hol Băsescut, hol Barrosot, vagy Dan Diaconescut – mértéktelen szemtelenség. A PDL szervezte ezt a szörnyű licitálást? Băsescu a hibás Ponta kormányzási impotenciája miatt? Barroso mondta neki, hogy destabilizálja az országot és vesse Európa szélére? Diaconescunak kellett volna neki mondania, „kérlek, ne add nekem az Oltchimet, komolytalan vagyok és ez csak egy politikai játék”?

Tudor Octavian publicista szavaival élve: miután két hónapig kínlódott Băsescu felfüggesztésével, Ponta két hónapig fog kínlódni Diaconescu felfüggesztésével. Aztán jönnek a választások…

Grigore Cartianu

adevarul.ro, 2012. szeptember 25.

 

 adevarul.jpg

Az Oltchim helyzete feszültségeket kelt az USL-ben

Dan Radu Ruşanu PNL-alelnök az adevarul.ro-nak elmagyarázta, miért véli úgy, hogy Florin Georgescu pénzügyminiszter részben felelős az Oltchim helyzetéért.

Dan Radu Ruşanu PNL-alelnök azt állítja, az Oltchim privatizációjának kudarcát el lehetett volna kerülni, ha Florin Georgescu pénzügyminiszter három hónappal ezelőtt megadott volna egy 40-50 millió eurós állami garanciát a kombinátnak.

„Nem értek egyet azzal, ahogy a pénzügyminiszter az Oltchimnál kialakult helyzetet kezelte. Számításaim szerint egy ilyenfajta állami garancia 0,03 százalékkal növelte volna a költségvetési hiányt. Ezáltal a költségvetési hiány 2,9-ről 2,93 százalékra nőtt volna, de megmentettünk volna egy egész megyét”, jelentette ki Ruşanu az adevarul.ro-nak.

Másrészről a Közpénzügyi Minisztérium azt állítja, hogy az Oltchimnak nyújtott kormányzati garanciákat az Európai Bizottságnak el kellett volna fogadnia, nagyon nagy esélye lévén az elutasításnak és veszélybe sodorta volna a költségvetési hiányt, mert a kombinát nagyon nehéz helyzete miatt a pénzügynek kellett volna kifizetnie a banki részleteket.

Ruşanu azonban azt állítja, hogy a pénzügy válasza csak „részben igaz”.

„Lehetett volna állami garanciákat adni, melyek azonban rontanak a költségvetési hiányon. A pénzügyiek azonban úgy döntöttek, más úton haladnak, csak a számokén, nem véve figyelembe a szociális hatást”, mondja Ruşanu.

Romulus Georgescu

adevarul.ro, 2012. szeptember 25., 15:13

Situaţia de la Oltchim provoacă tensiuni în USL

 

adevarul.jpg

Vasile Blaga ellentámadása: „Victor Ponta szégyentelenül hazudik és semmit sem vállal”

A PDL elnöke, Vasile Blaga kedd este, a Naşul műsor meghívottjaként kijelentette, Victor Ponta kormányfő „szégyentelenül hazudik”, megjegyezve, hogy amikor a 2009-es kormány tagja volt, a jelenlegi miniszterelnök nem vett részt egyetlen ülésen sem, ahol az Oltchim ügyét vitatták meg.

Az Igaz/Jobboldali Románia Szövetség (ARD) társelnöke ezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy Románia kormányfője azt mondta, az Oltchimnál 2009-ben jelentkeztek a súlyos gondok: „én is, a többiek is, akik 2009-ben miniszterek voltunk emlékszünk, Videanu hányszor hozott fel mindenféle ügyeket a kormányban az Oltchim témájában”, mondta Ponta.

Vasile Blaga azonban azt állítja, hogy: „Victor Ponta szégyentelenül hazudik, részben tudtam ezt. Úgy hazudik, hogy nehezen tudod elhinni. Ponta azt mondta, hogy a kormány 2006-ban nem tette meg a szükséges lépéseket (az Oltchim privatizációját illetően – a szerz.) és 2009-ben újra, az akkori kormánynak nem sikerült lezárnia. Csakhogy 2006-ban Călin Popescu Tăriceanu volt a miniszterelnök, 2009-ben pedig Victor Ponta a kormány tagja volt, bár nem volt egyetlen kormányülésen sem”.

Ezzel kapcsolatosan Victor Ponta a România TV egyik műsorában kijelentette, hogy „volt egy ellenállás Videanu úr javaslataival szemben, miután mi távoztunk a kormányból, abban az időszakban pedig, amikor csak a PDL-s miniszterek maradtak (a fogalmazási zavarok az eredeti szerint – PZS) mindenféle dokumentumokat fogadtak el”.

Ponta a folytatásban azt sugallta, hogy lennének bizonyítékai arra, hogy „Dan Diaconescu összejátszik Adriean Videanunval”, ám nem hozva nyilvánosságra kijelentéseit alátámasztó adatokat.

Iulia Marin

adevarul.ro, 2012. szeptember 25., 22:38

Vasile Blaga contraatacă: “Victor Ponta minte cu nonşalanţă şi nu îşi asumă nimic”

 

gandul.jpg

Egy „költségvetési fáraó” hosszú életének titka. Az Oltchim bukását maga Constantin Roibu, a volt igazgató meséli el, aki 500.000 eurót kapott csak bérként

Az Oltchim petrolkémiai kombinát privatizálását csütörtökön le kell zárni, akár akarja a Victor Ponta vezette kormány, akár nem. A Gândul már beszámolt arról, a Tăriceanu-, Boc- és Ponta-kormányok miként járultak hozzá vitatható döntésekkel, vagy a gond figyelmen kívül hagyásával ahhoz, hogy az Oltchim a román gazdaság egyik fekete lyukává vált. A huszonnegyedik órába érkezett kormánynak privatizálnia kell az Oltchimet, vagy el kell indítania a felszámolási eljárást, az IMF-fel kötött megállapodás alapján, akár az Európai Bizottság által megnyitott akta újbóli elővételét is kockáztatva, amiben Romániával szemben az Oltchimnek törvénysértő módon nyújtott állami támogatások miatt vizsgálódnak. Az Oltchim volt igazgatója, Constantin Roibu ma elmesélte a Gândulnak, hogy miként alakult ki ez a hanyatlás és a Victor Ponta vezette kormány miként kerülhetett volna ki egy „atipikus” privatizáció szorításából, ahogy azt maguk a Victoria-palota-i hivatalosság nevezik.

Kicsoda Roibu

Constantin Roibu 21 éven keresztül vezette az Oltchimet, a kormányzásban megfordult pártoktól és politikai szövetségektől függetlenül. „Constantin Roibu egy költségvetési fáraó, aki túlélte az elmúlt éveket. Csak ő és az őt támogatók ismerik hosszú életének titkát”, mondta Remus Vulpescu, az OPSPI vezetője a Gândulnak. Roibu az Oltchim teljes vezetőségével együtt, a kormány képviselőinek követelésére, benyújtotta a lemondását, akik bírálták a kombinát rossz vezetését.

Constantin Roibu jelentős összegeket keresett, míg az Oltchim kombinátot vezette. Roibu csak bérként, szerzői jogdíjként és igazgatótanácsi tagként nagyjából 500.000 eurót keresett a 2007-2011-es időszakban. Roibu ezt az összegeket nemcsak az Oltchim vezetésével kereste, hanem azzal is, hogy tagja volt a Protetchim (2003-ban vált ki az Oltchimből, szereléssel és építéssel foglalkozik), a Designro (az Oltchim volt tervezőcége, mely vállalaltként kivált belőle) és az Oltchim Gmbh (az Oltchim németországi, frankfurti képviselete) igazgatótanácsainak.

„Amikor nem tudod elérni, amit terveztél, másokat hibáztatsz. Az Oltchim helyzete és az, hogy szabadesésbe került 2007 óta ismert volt, amikor sor került a törzstőke csökkentésére és a saját tőkék, melyek az átváltás előtt pozitívak voltak, negatív tőkékké válására (A Tăriceanu-kormány az AVAS egy Oltchimmel szembeni követelésének átváltásával tőkeemelést hajtott végre – a szerz.). Amikor képtelen vagy biztosítani a finanszírozást és folytatni a tevékenységet, ez volt az eredmény. Mely eredményt mi az AGA (Részvényesi Közgyűlés – PZS), az Igazgatótanács minden ülésén bejelentettünk”, magyarázta a Gândulnak Constantin Roibu.

„Ha az általam bemutatott stratégia rossz, akkor miért követik még mindig ugyanazt a stratégiát, a finomítóval és a petrolkémiával való integrálást? Miért engem hibáztatnak? Segített valaki abban, hogy átültessem a gyakorlatba ezt a stratégiát?”, mondja még Roibu. A Ponta-kormány az Arpechim finomítóval és az ottani petrolkémiai tevékenységekkel egy csomagban szándékozik privatizálni az Oltchimet, melyek nélkül az Oltchim nem tud működni és ezt jelezte az Oltchim vezetősége és az ottani szakszervezetek is.

A Gândul rámutatott arra, hogy az Oltchim 2007 óta kezdett veszteségessé válni és 2008-tól kezdve bizonyos vitatható döntések miatt effektív már nem működhetett, melyeknek semmi közük nincsen a cég menedzsmentjével. Az Arpechim Piteşti finomítót, ahonnan az Oltchim a PVC-gyártáshoz szükséges nyersanyagot kapta, eladták az OMV Petromnak, mely 2008-ban bezárta azt.

Roibu: A Ponta-kormány az Ungureanu-kormánytól kapta meg az Oltchim privatizációjára vonatkozó megoldást

Az Oltchim privatizációjának kulcskérdése az AVAS kombináttal szembeni követelésének részvényekre váltása volt. Egy kamatokkal és bírságokkal együtt 250 millió eurót kitevő adósságról van szó, amivel az Oltchim az AVAS-nak tartozik. Egy ilyen tőkeemeléssel a román állam a cég részvényeinek több mint 95 százalékával rendelkezne. Ezt a megoldást támogatta úgy a Boc-kormány, mint ahogy a Ponta által vezetett is, de egyiküknek sem sikerült azt végigvinnie, holott az Európai Bizottság engedélyezte azt. Így a Ponta-kormány abba a befektetők számára nem vonzó helyzetbe került, hogy egy több mint 700 millió euró adóssággal rendelkező céget kénytelen eladni, amiből 250 millió éppen a román állammal szembeni.

„Az eddigi kormányokban fenntartás volt az átváltással szemben, mert az Európai Bizottság engedélyét várták. Én azt javasoltam, hogy ne várjunk az engedélyre és indítsuk el az átváltást, majd aztán megkapjuk az engedélyt is. Nem jutottunk volna ebbe a helyzetbe. Miért nem történt meg az átváltás, amikor megérkezett a kormány új vezetősége? (Az EB engedélye 2011-ben érkezett meg – a szerz.). Remus Vulpescu magyarázatai teljesen alaptalanok”, állítja a Gândulnak adott interjújában Constantin Roibu.

Ezen átváltás akadályai, amire úgy a Boc-kormány, mint ahogy a Ponta-kormány is hivatkozott, többek között Remus Vulpescun, az OPSPI vezetőjén keresztül is hivatkozott az Oltchim kisebbségi részvényesei, a PCC SE (Németország) és a Nachbar Services (ciprusi offshore befektetési alap) voltak. Ezen cégek részvénycsomagja 5 százalékra csökkent volna a jelenleg együttesen birtokolt kb. 32 százalék helyett, ezzel elveszítve az Oltchim feletti ellenőrzést.

Az AVAS-követelés részvényekre váltásának döntését csak az AGA kétharmados szavazatával lehet meghozni, ami gyakorlatilag lehetetlen, ha az együttesen a cég 32 százalékát birtokoló kisebbségi részvényesek ezt ellenzik (itt valami számítási hiba lehet, mert 32 százalék kevesebb mint egyharmad – PZS).

Csakhogy a Gândul kimutatta, hogy a PCC SE augusztus elején egy memorandumot küldött a Gazdasági Minisztériumnak, amiben késznek mutatkozott arra, hogy feladja az ellenállását. A németek azonban az utolsó pillanatban módosították a feltételeiket, állítják a kormány képviselői: az együttműködésükért azt kérték, hogy vagy szavatolják nekik a részvételt az Oltchimért tartott licitáláson, vagy szavatolják nekik, hogy a nyertes cég megvásárolja tőlük az Oltchimen belüli részesedésüket. A Ponta-kormány elutasította ezeket a feltételeket.

Ennek ellenére Constantin Roibu azt magyarázta a Gândulnak, hogy erre is van megoldás: egy Mihai Răzvan Ungureanu kormányfő által kezdeményezett sürgősségi rendelet-tervezet, ami azonban fiókban maradt a Gazdasági Minisztériumnál.

„Még ha a PCC nem is egyezett volna bele, elindult egy sürgősségi rendelet a (privatizáció gyorsításáról szóló) 137. törvény 17. cikkelyének módosítására, mellyek egyszerű, 50 százalékos többséggel végre lehetett volna hajtani a tőkeemelést, a kisebbségi részvényesnek megadott elsőbbségi jog engedélyezésével. Természetesen, át lehetett volna lépni a PCC-n, az AGA-ban meg lehetett volna szerezni a szavazatokat. Még ha a kisebbségi részvényesek utólag pert is indítottak volna, az EU engedélyével az átváltásra az állam tehette volna a dolgát, folytathatta volna a privatizációt, a vita pedig néhány hónap alatt lezárult volna”, magyarázza Roibu.

A Gazdasági Minisztérium honlapján még ma is közvitán lévő tervezet szerint, automatikusan részvényekké váltották volna át az AVAS többségi állami tulajdonnal rendelkező cégekkel szembeni követeléseit, elsőbbségi jogot biztosítva a kisebbséri részvényeseknek (vagyis ők preferenciális áron elsőkként vásárolhatnak részvényeket, hogy megtarthassák a cégen belüli eredeti részesedésüket).

A német kisebbségi részvényes akadályozásait egy PDL-s euroképviselő támogatta

A németek már 2007 óta, amikor a PCCR SE egy AVAS által a Tăriceanu-kormány mandátuma alatt végrehajtott tőkeemeléssel 4-ről 12 százalékra növelte a részesedését, állandóan érdekeik megvédésére cselekedtek, melyek nem mindig estek egybe a román államéval és az Oltchim minden áron történő privatizációját akarták. Ennek legfrissebb bizonyítéka az AVAS-követelés átváltásának ellenzése.

„A PCC egy bizonyos célt követett és nem őket ítélem el, azokat ítélem el, akik segítettek nekik. Végső soron a PCC egy részvényes, mely egy számára minél előnyösebb áron akarta megvásárolni az Oltchim részvényeit. A PCC versenytársunk is a piacon, normális, hogy a piac ellenőrzését akarták”, magyarázta a Gândulnak Constantin Roibu.

A PCC SE rendelkezik egy hasonló kombináttal Lengyelországban (Rokita), mely közvetlen versenytársa az Oltchimnek.

Roibu bírálja, hogy a román állam képviselői segítették a német céget abban, hogy az állam és az Oltchim érdekei ellen lépjen fel. A PCC képviselői 2009-ben benyújtottak egy petíciót az Európai Parlamentnek, amiben az Európai Bizottság megkeresését kérték egy Románia által az Oltchimnek nyújtott törvénysértő állami támogatás miatt. A petíciót Nicolae Vlad Popa volt PDL-s euroképviselő támogatta. Őt a Gândul nem tudta elérni, hogy kommentálja ezt.

Roibu hosszú életének titka az Oltchimnél és mi a véleménye Dan Diaconescuról

Constantin Roibu 21 évet bírt ki az Oltchim élén, függetlenül a kormányon lévő pártoktól. Sokakban felmerült a kérdés, hogyan volt ez lehetséges, olyan vádak is elhangozva, hogy minden párt kapott pénzt az Oltchimtől a választási kampányokra.

„Azért éltem túl, mert nem voltam elkötelezve politikailag egyetlen párt iránt sem. És azért éltem túl, mert én 72 millió eurós árbevétellel vettem át az Oltchimet, technológiaváltást, új termékek bevezetését hajtottam végre és az árbevételt 2008-ra 530 millió euróra emeltem, amikor Piteştien leállt a petrolkémiai tevékenység. A cég folyamatos növekedésben volt, voltak olyan éveink, amikor nyereségesek voltunk. Az összes  olyan cégnél, ahol a menedzsment nem változott a kormányváltásokkal – ALRO, Dacia, Petromidia, ahol volt kontinuitás, a cégek fejlődtek, jelenleg is életben vannak és sikeres privatizációk voltak”, magyarázta azonban Roibu a Gândulnak.

Roibu nem akart túl sokat kommentálni az Oltchimért harcoló versenyzőkről. Méltatta a Gazpromos oroszok érdeklődését, mert a pénzügyi erejükkel garanciát jelenthetnének arra, hogy az Oltchim a privatizáció után is működni fog. A tévés Dan Diaconescu kezdeményezéséről Roibunak nincs ugyanilyen jó véleménye.

Dan Diaconescu elképzelése nem életképes. Az idő nagyon rövid és nagyon sok pénzre van szüksége. Meggyőződésem, hogy Dan Diaconescu a piacról nem tud ennyi pénzt összeszedni, hogy újraindíthassa ezt a petrolkémiai láncolatot, a finomítóval együtt”, mondja Roibu.

Másrészről a Ziarul Financiar beszámolt arról, hogy az OPSPI vezetője, Remus Vulpescu kijelentette, „az Oltchim számunkra megmagyarázhatatlan módon nagyon sok nyersanyagot használt fel nagyon kis termelésre”. A cég székháza előtt tüntető Oltchim-alkalmazottak auditálás elvégzését kérték, hogy kiderüljön, hova került a nyersanyag az Oltchimből és milyen cégek veszik igénybe az Oltchim közüzemeit. Elhangzott, hogy az Oltchimon olyan cégek élősködnek, melyek Constantin Roibu menedzsmentjével kapcsolatosak. Ezt a múltban a PCC-s németek is állították, akik azt kérték, hogy az Oltchim szabaduljon meg a közvetítőktől, melyeken keresztül itthon és külföldön árulta a termékeit és értékesítsen közvetlenül. […]

Andrei Luca Popescu

gandul.info, 2012. szeptember 20., 00:16

Secretul longevităţii unui "FARAON BUGETAR". Decăderea Oltchim, povestită chiar de Constantin Roibu, fostul director care a câştigat 500.000 de euro doar din salarii

 

2012. szeptember 24.

adevarul.jpg

Dan Diaconescu Corneliu Vadim Tudor nyomdokain halad

Az Oltchim Râmnicu Vâlcea előtérbe hozta Dan Diaconescut, aki valóságos előadást tartott az ajánlattételi időszak utolsó napján. Diaconescu az igazságosztói viselkedésével nagy hasonlóságot mutat Corneliu Vadim Tudorral.

Diaconescu néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy a „román néppel és a román népért” akarja megvenni az Oltchimet, hogy kimentse az „újgazdagok” kezéből. „Megpróbálom megvásárolni az Oltchimet, de nem egyedül, nem csak én. Az ön összes tévénézőivel, az enyéimmel, a néppel, mindazokkal az emberekkel, akik hozzá akarnak ehhez járulni”, mondta Diaconescu a România TV-ben.

Az elemzők azt állítják, Diaconescu fantáziálása a kritikus gondolkodást felváltó felületes gondolkodásból fakad. Dan Diaconescu különben néhány éve a populista diskurzus hű alkalmazója. Bogdan Ficeac újságíró az adevarul.ro-nak kijelentette, ez a diskurzus a legtöbb emberben meglévő frusztrációk kiaknázásán alapul. Dan Diaconescu pedig maximálisan kihasználja azon románok frusztráltságát, akik nem tudják kihúzni egyik fizetéstől a másikig és akik a lakosság többségét alkotják.

Ennek tudható be, hogy Diaconescu megígérte, ha ő lesz Románia elnöke, minden román kap 20.000 eurót.

Dan Diaconescu populista beszédei hasonlítanak Corneliu Vadim Tudor beszédeire. Corneliu Vadim Tudor Diaconescuhoz hasonlóan igazságosztóként és a román nép védelmezőjeként, valamint a hatalmon lévők elleni harcosként mutatja be magát. Mindkét politikus rágalmazási kampányokat folytattak a politikai ellenfeleik ellen. „A különbség az, hogy Dan Diaconescuval szemben, aki több száz lépést ígért, Vadim Tudornak, emlékeim szerint, nem volt semmilyen gazdasági programja”, mondta Bogdan Ficeac.

Alina Boghiceanu

adevarul.ro, 2012. szeptember 21., 16:22

Dan Diaconescu calcă pe urmele lui Corneliu Vadim Tudor

 

adevarul.jpg

Ponta: Az Oltchimért kiírt pályázat nyertese maximum 10 napon belül hozza a pénzt, különben bűncselekményről van szó

Dan Diaconescunak, az Oltchim többségi részvénycsomagjának nyertesének maximum 10 napon belül be kell mutatnia a pénzt, jelentette ki Victor Ponta kormányfő hozzátéve, hogy ellenkező esetben bűncselekményről van szó.

Victor Ponta kormányfő kijelentette, az Otchim Râmnicu Vâlcea kombinát privatizálása az ott dolgozó több ezer embert és egy „románok számára rendkívül fontos” kereskedelmi társaságot érint, tudósít a Mediafax.

Hozzátette, elvárja, hogy az Oltchim Râmnicu Vâlcea kombinát többségi részvénycsomagjára kiírt pályázat nyertese maximum 10 napon belül álljon elő a pénzzel, mert ha nem teszi, a törvény szigorát fogja elviselni.

„A pályázat nyertesének maximum tíz napon belül mutassa be a pénzt a részvényekre. 200 millióról (lej – a szerz.) van szó és aztán még ott van a többi adósság és a beruházások. Fel akarom hívni a figyelmet arra, hogy bárki jött, vett részt a pályázaton és nem rendelkezik ezekkel az összegekkel, az elszenvedi majd a törvény szigorát és főleg veszélybe sodorja több ezer ember munkahelyét. Mi eddig fenntartottuk az Oltchimet, bár látták, mi történt az előző kormány alatt, számunkra pedig fontos, hogy miként mentjük meg a munkahelyeket és miként érjük el, hogy az Oltchim továbbra is működjön. Ez nem játék és nem választási kampányi ügy sem. A több ezer ottani emberről van szó és egy románok számára rendkívül fontos kereskedelmi társaságról”, mondta Ponta.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a pályázat győztese, Dan Diaconescu nem rendelkezik-e a kérdéses összeggel, a kormányfő azt mondta, nincs joga „semmi ilyesmit mondani”, hozzátéve, hogy ha ez utóbbi teljesíti az ajánlattételkor vállalt kötelezettségeit, akkor „gratulálni fognak neki”.

„Hozza a pénzt és mentse meg az emberek munkahelyeit és akkor mindnyájan gratulálni fogunk neki. Ha netán nem fogja megtenni, akkor a törvénynek megfelelően felelni fog. Ez bűncselekmény. Bűncselekmény részt venni egy pályázaton, ismétlem, több ezer emberről van ott szó, a törvény szigoráról van szó”, mondta a kormányfő.

Dan Diaconescu nyerte meg az Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) 54,8 százalékos részvénycsomagjára kiírt pályázatot, miután a legnagyobb árat, 203 millió lejt ígért az állam tulajdonában lévő papírokért.

A hír nyilvánosságra kerülése után az Oltchim alkalmazottainak vezetője, Corneliu Cernev péntek este kijelentette, hogy az alkalmazottak Râmnicu Vâlcea-ra várjákj Dan Diaconescut és azt, hogy a pénz minél hamarabb a számlákra kerüljön, „nagy komolyságot” kérve a kombinát részvényeinek 54,8 százalékára kiírt pályázat győztesétől.

Mihaela Stoica

adevarul.ro, 2012. szeptember 21., 20:14

Ponta: Câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim să vină în maxim 10 zile cu banii, altfel e infracţiune

 

adevarul.jpg

Dan Diaconescu: „Majd meglátják, hogy miután végrehajtom a banki átutalást, hogyan fogok majd Ponta után kiabálni: Ponta, add a részvényeimet!”

Egy vita meghívottjaként Dan Diaconescu beszélt az Oltchim privatizációjában felmerülő esetleges gondokról és folytatta a populista diskurzust, kijelentve, hogy sohasem lesz az Oltchim tulajdonosa, hanem egy egyszerű kolléga, a tranzakciónak pedig az a tétje, hogy „az Oltchim az embereké legyen”.

Victor Ponta kormányfő kommentárjára utalva, aki állítólag úgy kezelte őt, mint „egy bűnözőt”, a tévés kijelentette, hogy a tranzakció lezárása után hasonlóképpen fog neki válaszolni. „Majd meglátják, hogy miután végrehajtom a banki átutalást, hogyan fogok majd Ponta után kiabálni: Ponta, add a részvényeimet! Még arra sincs bizonyítékom, hogy én vagyok az Oltchim tulajdonosa”, mondta még Diaconescu a România TV egyik vitájában.

Miután fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy az Oltchim privatizációja még nem zárult le, Diaconescu azon lehetséges gondokról beszélt, melyekkel lépése folytatásában szembesülhet: „Nekünk a kormány eladott egy házat, amit kívülről szépnek látunk és reméljük, hogy ilyen belülről is, de el kell majd végeztetünk egy auditálást. Remélem, nem fognak minket fizetésképtelenné nyilvánítani, senki sem fogja megóvni a pályázatot, mindenféle elég bonyolult dolog van”.

Arra a kérdésre, hogy ki lehet az a titokzatos partner, aki támogatta őt ebben a „román nép megmentésére” irányuló lépésében, a tévés műsorkészítő kerülte a választ és megjegyezte, egy nagy vásárlóerővel rendelkező és a kormányzók által többször elutasított külföldi befektetőről van szó. „Tudniuk kell, hogy a partnereim húsz éve Romániába akartak jönni és elutasították őket. Vannak román befektetők, akiket eltávolítanak az országból, mert amikor megnyernek egy pályázatot, akkor leszidják őket. Nem hiszem, hogy ha önök engem bírálnak, akkor pozitív jelzést küldenek Románia gazdasági talpra állításához”, tette még hozzá Dan Diaconesc.

Ezen kívül kihangsúlyozta az Oltchim privatizációjának missziós dimenzióját, kijelentve, hogy az részvényeket az Oltchim alkalmazottainak és más érdeklődőknek szándékozik eladni, vagy akár adományozni is, többek között a politikai osztályt is arra bátorítva, hogy siessen a a segítségére, különösen Victor Ponta kormányfőnek, Crin Antonescunak, vagy éppenséggel Románia elnökének, Traian Băsescunak címezve ezt.

„Én sohasem leszek az Oltchim tulajdonosan, hanem egy kolléga leszek, a végső tranzakció végrehajtásáig. Egy ilyenfajta cégnek kb. 90 nap kell, hogy tőzsdére vihető legyen, akkor az emberek majd vásárolhatnak Oltchim-részvényeket. Azt akarom, hogy az Oltchim még nagyobb hozományon álljon, pénzügyi értelemben”, mondta még Diaconescu.

Iulia Marin

adevarul.ro, 2012. szeptember 22., 03:51

Dan Diaconescu: “Să vedeţi după ce fac eu viramentul bancar ce o să strig după Ponta: Ponta, dă-mi acţiunile!”

 

adevarul.jpg

Bănicioiu: A PDL-nek meg kell fizetnie azért a helyzetért, amiben az Oltchimet hagyta

Nicolae Bănicioiu PSD-s képviselő azt állítja, hogy az utóbbi három évben kormányon volt PDL-nek „meg kell fizetnie” azért a helyzetért, amiben az Oltchim kombinátot hagyta.

„Megengedhetetlen a PDL-sek ezen menekülése a felelősség alól, tekintettel arra, hogy amíg kormányon voltak, addig mindent ellenőriztek az Oltchimban. Ellenőrzésük alatt volt úgy a rossz menedzsment, mint ahogy az ezen a kombináton kullancsként élő maffiát is. Egyedül ők a hibásak és meg kell fizetniük. Ez a kötelességük nemcsak a törvény előtt, hanem a most nehéz helyzetben lévő több ezer munkás előtt is”, írja Bănicioiu egy sajtónak elküldött közleményében.

A szociáldemokrata képviselő bírálja „azt a példátlan rablást, amit a PDL az utóbbi években ennél a cégnél elkövetett”.

„A PDL-sek hirtelen moralizáló farkasokká változtak, úgy téve, mintha megfeledkeznének arról a precedens nélküli rablásról, amit különféle kullancscégekkel a céggel szemben éveken keresztül elkövettek. A Boureanu-testvérek példája ilyen értelemben rendkívül releváns. Miközben a kombinát adósságokba süllyedt, a Boureanu-testvérek vagyona néhány millió euróval nőtt. Bár a sajtó jelezte ezeket a szabálytalanságokat, az állam PDL által ellenőrzött hatóságok egyetlen ujjukat sem mozdították. A bejáratott PDL-s hagyomány szerint, a pártklientúra különleges védelemben részesült. Amikor pedig a PDL-sek nem szipolyozták ki a céget, gondoskodtak arról, hogy olyan menedzsmentet biztosítsanak számára, melynek egyetlen teljesítménye a 700 millió eurós adósság. Ezért a teljesítményért Roibu igazgatót az utóbbi években 870.000 eurós fizetéssel jutalmazták. Ez egészen egyszerűen egy PDL-s márkájú csúfság”, állítja a szociáldemokrata.

Bănicioiu kihangsúlyozza, hogy az USL-s kormány gyújtott fényt ebben az ügyben és ezen körülmények ellenére képes kezelni a PDL által okozott gondokat.

„Normális, hogy a PDL-sek most ugranak, mint akiket megégettek, tekintettel arra, hogy a Ponta-kormány elkezdte napvilágra hozni a lopásokat és a szabálytalanságokat az Oltchimnál. A kormány a Hidroelectrica mintájára el akarja zárni a pénzcsapot azon cégek szőámára, melyek gyakorlatilag a mostani helyzetbe hozták a kombinátot”, mutat még rá Bănicioiu.

Sebastian Zachmann

adevarul.ro, 2012. szeptember 23., 17:06

Bănicioiu: PDL trebuie să plătească pentru situaţia în care a lăsat Oltchim

adevarul.jpg

Eszement privatizáció

Dan Diaconescu módosította az Oltchim privatizációs stratégiáját. Azt akarja, hogy előbb az állam fizesse ki a béreket és a berendezések újraindítását és csak aztán írja alá szerződést és utalja át a megígért összeget.

A hétvégén minden idők legbizarrabb privatizációja zajlott le. Dan Diaconescu, az Oltchim-licitálás győztese a döntés pillanatától tegnapig máris növelte a követeléseit. Míg pénteken azon reményének adott hangot, hogy az állam, a bérekre és a tevékenység újraindítására átutalja a cégnek azt a 45 millió eurót, amit ő fog kifizetni, tegnap azt a feltételt támasztotta az állammal szemben, hogy az indítsa újra a kombinátot mielőtt ő bármilyen szerződést aláírna.

Diaconescut hétfőn 10.00 órára várják a Gazdasági Minisztériumba, hogy aláírja a szerződést az állammal, de a törvény szerint erre 10 napja van, vagyis október 1-ig tart a határidő. Bár a törvény szerint a részvényeket csak azok átadásakor, vagyis jóval később, a Versenytanács engedélye után kellene kifizetnie, ő írásban vállalta, hogy a pénzt a szerződés aláírásakor hozza magával, állítja Remus Vulpescu, az Állami Ipari Részesedéseket és Privatizálást kezelő Hivatalának (OPSPI) elnöke. Arra a kérdésre, hogy hétfőn elmegy-e a minisztériumba, Dan Diaconescu azt válaszolta: „A csapatom, ügyvédek és szakértők, holnap reggel, 10.00 órakor megjelennek a Gazdasági Minisztériumban, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy alá is fogják írni a szerződést, mert egy sor feltételt szabtam, melyeket az államnak előbb teljesítenie kell”. Melyek Diaconescu feltételei? „Aláírás előtt indítsa be a kombinátot. Adja a pénzt közvetlenül a munkásoknak, ahogy azt megígérték. Adja a pénzt hitel formájában”, mondta Diaconescu. Ezen kívül világos szabályokat akar az adósságokat illetően, „nehogy arra ébredjek, hogy jön Ponta úr és kihúzza a falból a dugót”.

Honnan érkezik a kölcsön?

Az OPSPI vezetője azt állítja, „már az ajánlatok felnyitása előtt mondtam, hogy kezdeményeztünk egy mechanizmust arra, hogy a részvényekért kapott összeget átadjuk a kombinátnak a bérekre és a tevékenység újraindítására”, de később „azt állapítottuk meg, hogy Diaconescu úr mindenképpen vállalja, hogy az Oltchim rendelkezésére bocsátja a szükséges összegeket”, írásban kijelentve, hogy egy nagy összeget fog befektetni az Oltchimbe és más tervekbe. „Ha kifizeti az árat, akkor akár ő maga is kölcsönözhet a cégnek, vagy azt kölcsönözheti a Gazdasági Minisztérium. Amikor Dan Diaconescu részvényessé válik, hozza a pénzt és visszaadja nekünk a kölcsönt. A határidőt a részvények átadásakor jelölnénk ki”, állítja Vulpescu.

Péntek óta, amikor Dan Diaconescu megnyerte az Oltchimért kiírt licitálást, mindenki azt kérdezi, honnan fog ő 45 millió eurót szerezni.

Egy talányos befektető

Diaconescu azt állította, az Oltchimot a románok pénzéből fogja megvásárolni, de ez a változat nem működik, tekintettel az alig 10 napos határidőre. Előterjesztett egy másik változatot is. Hogy egy nagy befektető áll mögötte, akinek a kormányok az utóbbi években az orrára csapták az ajtót.

Diaconescu nem akarta megmondani, ki a befektető, de sejtette, kijelentve, hogy „Ponta kormányfő azt mondta, én és a Gazprom közül a Gazpromot választja és arra gondoltam, hogy teljesítem az óhaját”. Az ajánlattétel pillanatában mnég egy levelet is bemutatott az OPSPI vezetőjének, amiben a befektető kifejezte szándékát, hogy Diaconescun keresztül jusson az Oltchim birtokába, mely levél titkos maradt. Mit mond Remus Vulpescu a kérdéses levélről? „Mutatott néhány betűt és néhány négyzetet egyesek neve helyén, nem volt semmilyen aláírása. Volt egy egyértelmű név a feladónál, egy olyan cégé, melyet mi ismerünk. Ha ő nem akarta nyilvánosságra hozni azt a dokumentumot, akkor nincs jogom elmondani. Neki nyilvánosan vállalnia kell azt a partnerséget”.

Diaconescu elmondta még, hogy a kérdéses befektető négy hete megvásárolta az Oltchim pályázati anyagát, de meggondolta magát, miután a kormány módosította az eljárás feltételeit. A Gazprom leányvállalata, a TISE orosz cég kifejezte érdeklődését az Oltchim iránt, ahogy azt Daniel Chiţoiu gazdasági miniszter állítja, de végül nem vett részt a licitáláson.

E hónap végéig, a szerződés aláírásának és a 45 millió euró kifizetésének határidejére a dolgok sokkal egyértelműbbek lesznek. Ha a titokzatos befektető mégsem jelenik meg és Diaconescu nem fizeti ki az államnak a részvények árát, akkor bűnvádilag fog felelni, a vegyikombinát 3.000 alkalmazottjának sorsa pedig megpecsétlődik.

Egy OTV-s éjszakai műsorhoz hasonló licitálás

Péntekent 12.00 órakor kellett volna elkezdeni a licitálást az állam kezében lévő Oltchim-részvényekért (a teljes csomag 54,8 százaléka), de a kombinát Electricaval és AVAS-szal szembeni adósságairól is, ez utóbbiak a becslések szerint 400 millió euró értékűek. A tévében közvetített licitálás azonban 12.30 után kezdődött, az OPSPI vezetője, Remus Vulpescu a késést bizonyos adminisztratív eljárások megoldásával indokolva.

Vulpescu a kombinát helyzetének rövid ismertetése után felnyitotta a három befektető ajánlatát. Dan Diaconescu csak az állam Oltchim-részvényeiért indult a licitáláson, a kinnlevőségek nélkül és 203,14 millió lejt kínált értük. Az Oltchim kisebbségi részvényese, a PCC SE, melyet a licitáláson Wojciech Zaremba képviselt, 13,4 millió lejt ajánlott a licitálásra felajánlott mindhárom aktívumért (Oltchim-részvények, AVAS- és Electrica-kinnlevőségek), de ugyanezt az összeget terjesztette elő két külön ajánlatban is, az AVAS és az Electrica követeléseire.

A Ştefan Vuza üzletember tulajdonában lévő és Virgiliu Băncilă által képviselt Chimcomplex 18,81 millió lejt ajánlott fel az Oltchim-részvényekért, 221 millió lejt – az Oltchim-részvényekért, plusz az Electrica-kinnlevőségért és 202,66 millió lejt az Electrica-kinnlevőségre vonatkozó külön ajánlatban. A negyedik jelentkező, a szintén Ştefan Vuza tulajdonában lévő és a licitáláson általa képviselt Aisa Invest csak az Oltchim-részvényekre tett ajánlatot, 30 millió lej értékben.

Eladatlanok maradtak az AVAS- és Electrica-kinnlevőségek

Az ajánlatok felnyitása után a privatizációs bizottság döntésre visszavonult. Az eredményt két órával később jelentették be. A nagy győztes: Dan Diaconescu. „Az Oltchim-részvények vásárlási ajánlatainak elemzése és Dan Diaconescu nyilatkozatainak és kötelezettségeinek figyelembe vételével, feltételezve, hogy azok megvalósulnak, az ajánlattevőt győztessé nyilvánítjuk. Gratulálunk! Jó időben legyen mondva. Hétfőn várjuk a szerződés aláírására”, jelentette be Vulpescu a licitálás győztesét. „Az Oltchim újra román föld lett. A kormány egyáltalán nem hibázott ezzel a döntéssel. Az állam részéről segítségre van szükségük, hogy megvehessük az OMV Petrom-tól az Arpechim finomítót. Meg akarjuk győzni a hatóságokat, hogy ez az összeg menjen a béralapba és a kombinátba. Ez a kívánságunk, de ez nem feltétel”, mondta a licitálás végén Diaconescu.

Az államnak a pénteki licitáláson nem sikerült eladnia az AVAS-szal és az Electricaval szembeni adósságait is.

A Chimcomplex által felajánlott ár alatta maradt az elektromos energia-szolgáltató által kért minimális összegnek és megtagadta ajánlata javítását, az aktívum így nem kelt el.

Adina Vlad

adevarul.ro, 2012. szeptember 23., 21:43

Privatizare aiuritoare

 

adevarul.jpg

Ponta az Oltchimről: Diaconescu megegyezett Videanuval

Victor Ponta kormányfő azzal vádolta meg Dan Diaconescut, hogy állítólag van egy megállapodása Adriean Videanuval az Oltchim privatizációja ügyében.

Victor Ponta kormányfő hétfőn, a PSD BPN-ülése előtt, amikor a sajtó még jelen lehetett kijelentette, hogy Adriean Videanu, akiről azt mondta, hogy ő „a tolvajok tolvaja”, a Dan Diaconescuval kötött politikai megegyezés alapján megpróbálja elleplezni a PDL Oltchimnál elkövetett csalásait.

„Mint láthatják, nekünk kell kijavítanunk minden lopást és minden rosszat, amit a PDL elkövetett: a legnagyobb lopás, az Oltchimon éveken keresztül élősködő PDL-s cégek, több száz euró közpénzből, amit a tolvajok tolvaja, Videanu úr tolt bele.Láthatták, hogy egy nappal a licitálás előtt Videanu úr és Roibu úr (az Oltchim korábbi igazgatója – PZS) arról egyezkedtek, hogy intézzék a dolgokat az Oltchimnál és – természetesen – politikai megegyezést kötve Dan Diaconescuval, hogy megpróbálja elfedni a PDL által az Oltchimnál elkövetett óriási csalásokat”, mondta Ponta a PSD-s ülés elején.

Az OPSPI és Dan Diaconescu közötti szerződést az Oltchim privatizációjáról hétfőn nem írták alá, Diaconescu azzal vádolva, hogy az egyezményből hiányoznak záradékok, rendelkezések és mellékletek és hogy az OPSPI által előterjesztett dokumentum eltér a pályázati kiírásban szereplő szerződés formájától.

„Nem tudtuk aláírni ezt a szerződést, mert hiányoznak záradékok, rendelkezések és mellékletek, az egész szervezet pedig eltér attól, amiben megegyeztünk, amikor elindultam az Oltchim privatizálásában”, mondta hétfőn Dan Diaconescu a Gazdasági Minisztériumból távozva, ahol az OPSPI képviselőivel tárgyalt az Oltchim privatizációs szerződésének megkötéséről.

Romulus Georgescu

adevarul.ro, 2012. szeptember 24., 12:26

Ponta, despre Oltchim: Diaconescu e înţeles cu Videanu

 

adevarul.jpg

Adriean Videanu (PDL) a Ponta-kormány lemondását kéri

Dan Diaconescu nem írta alá az Oltchim privatizációjáról szóló szerződést, ami politikai téren egy sor vádat robbantott ki. Victor Ponta kormányfő azt állítja, hogy van egy politikai megegyezés a PDL és Dan Diaconescu között. A demokrata-liberálisok válaszul azt állítják, hogy a kormány a hibás és Victor Ponta lemondását kérik.

Hétfőn nem került sor az OPSPI és Dan Diaconescu közötti szerződés aláírására az Oltchim privatizációjáról, Diaconescu azzal vádolva, hogy az egyezményből hiányoznak záradékok, rendelkezések és mellékletek és hogy az OPSPI által előterjesztett dokumentum eltér a pályázati kiírásban szereplő szerződési formától.

Victor Ponta kormányfő azonnal kijelentette, hogy Adriean Videanu, akit a „tolvajok tolvajá”-nak nevezett, Dan Diaconescuval kötött politikai megegyezéssel megpróbálja elfedni a PDL Oltchimnál elkövetett csalásait. […]

A megvádolt demokrata-liberális „nemzeti bunkónak” minősítette Victor Pontat, Bulăhoz (a magyar Mórickának megfelelő karakter – PZS) hasonlította őt és a lemondását kérte.

Videanu szerint, a Ponta-kormány „alkalmatlanságával” „nem tett egyebet, mint tönkre tette az Oltchimet”.

„Nem az ajánlattevők

Címkék: választás ponta dan diaconescu oltchim

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr784801493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása