Hosszabb szünet után újra jelentkezem. Egy kicsit összetorlódtak a tevékenységeim és ezért nem jutott már időm a blogomra. Egy műszaki gondot is meg kellett oldanom, nevezetesen azt, miként tudom a román hírtévék anyagait megjeleníteni az oldalamon. Ez sikerült, így a következő hetekben nemcsak az írott sajtóban, hanem a tévékben megjelenő ügyekre is fel tudom majd hívni a figyelmet. Ennek része lesz, hogy a "Magyar-román viszony, avagy a bukaresti kettős mérce" sorozat keretében visszatérek majd a március 15-ét követő magyar-román vitára és annak hírtévék általi bemutatására. Úgy gondolom, tanulságos lesz...

Most viszont a másik, a román-román viszonyt taglaló sorozatom újabb része következik. Ennek apropója a Soros Alapítvány által készített felmérés, ami a romániai közvélemény Moldovai Köztársasággal kapcsolatos elképzeléseivel foglalkozott. Úgy gondolom, ez magyar-magyar szempontból, illetve a magyar külpolitika szemszögéből nézve is fontos (lehet!).

 

A románok akarják az egyesülést, a besszarábiaiak nem

 

A románok csaknem fele úgy véli, Romániának és a Moldovai Köztársaságnak egyesülniük kellene, szemben a besszarábiaiak 3 százalékával. A Soros Alapítvány „A Moldovai Köztársaság a román köztudatban” tanulmánya rámutat arra, hogy kevés román ismeri valóban a moldovaiak óhajait.

Mit jelent ma a Moldovai Köztársaság a románoknak? Mi az első szó, ami eszébe jut, amikor Besszarábiára gondol? A románok csaknem felel (46%) nem tud egyértelmű választ adni ezekre az egyszerű kérdésekre, mutat rá a Soros Alapítvány tegnap közzétett jelentése.

Az egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy a románokban zavar van a Moldovai Köztársaság, mint államnak és lakosainak identitását illetően. A románokat az sem nagyon érdekli, mi történik a Pruton túl. Ennek bizonyítéka, hogy a polgárok kevesebb mint 10 százaléka látogatott el a Moldovai Köztársaságba, ezek közül a legtöbben pedig üzleti úton voltak.

Az egyesülés nosztalgiája

Ennek ellenére a románok többségében megvan a „besszarábiai fivérekkel és nővérekkel” való egyesülés nosztalgiája. Különben, állapítja meg a tanulmány, a Moldovai Köztársaság Romániával való egyesülésének gondolata állandóan jelen van a román kollektív tudatban.

Ennek megfelelően a románok csaknem 50 százaléka azt mondja, Romániának és a Moldovai Köztársaságnak egyesülniük kellene, 64 százalék pedig úgy gondolja, ez inkább a moldovaiak hasznára lenne. A tanulmány rámutat arra, hogy a románoknak az az érzésük, a moldovaiak nagyon akarják az egyesülést. Liliana Popescu, a kutatás egyik szerzője úgy véli, ezt az álláspontot a következőképpen lehetne lefordítani: „mi szeretnénk veletek egyesülni, de ti érdekeltebbek vagytok ebben, mint mi és így rátok nagyobb felelősség hárulna egy esetleges egyesülési erőfeszítésben”.

Csakhogy amennyiben a Pruton túlra tekintünk, a román érzete téves: a besszarábiaiak csak 3 százaléka akarja az egyesülést, ami még az 1990-ben mért aránynál is kisebb, amikor ez 3,9 százalékos volt. A kutatás feltárja, hogy a moldovai köztársasági lakosság jelentős aránya valójában a köztársaság függetlenségét akarja. A románok 46 százaléka úgy véli, hogy a klasszikus értelmű egyesülésre Moldova EU-csatlakozása és implicit módon a két államnak a közös európai térben való újbóli egymásra találása az alternatíva. Az egyesülést a legerősebben akaró románok „kemény magját” sokkal inkább az átlagosan 51 éves, nős és középfokú végzettségű férfiak (55%) képezik. A románok fele egyetértett abban, hogy az egyesülésnek bármilyen körülmények között meg kell történnie, még az életszínvonal akár 25 százalékos csökkenése árán is.

Azonos nyelv és értékek

Ami a Prut mindkét oldalán beszélt nyelvet illeti, a kutatás kimutatja, hogy a válaszolók 74 százaléka szerint a moldovai nyelv nem különbözik a romántól, ennek ellenkezőjét csak 13 százalék gondolja. Amikor a negatív tulajdonságokat kell megnevezni, a románok magukról, mint ahogy a moldovaiakról is azt gondolják, hogy megosztottak és nem bíznak a saját erejükben. A hibák között a harmadik helyen a lustaság, illetve az intolerancia van. Pozitív jellemvonásokként a románok azt mondják, hogy szorgosak, vendégszeretők és békések, mely tulajdonságokat a moldovaiakban is megtalálják.

Daniela Şerb

(Forrás: Adevărul, 2011. május 13., 07:16)

Címkék: moldova román román

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr622905068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása