Az – egyelőre – december 9-ére kiírt parlamenti választás a pártok figyelmét a jelöltállítás felé fordítja. Ugyanakkor a kormányzó USL pártjai számára a népszavazás kudarca nehezen túlléphető zavarokat keltett úgy a pártok belső életében, mint ahogy a szövetség tagjai között, illetve a nemzetközi kapcsolataikban.

Bármennyire próbálja a PSD és a PNL a „rugalmas elszakadás” üzenetét küldeni a hátországnak, értsd a saját választóiknak, de elsősorban a területi szervezeteknek, vagyis a pártok alapszervezeteinek, a vereséget nehéz feldolgozni.

Ennek fő oka éppen a Traian Băsescu és a PDL ellen indított támadások jellege. Az érzelmek, a szenvedélyek olyan nagy mértékben meghatározták a politikai lépések megtervezését, hogy nemcsak az ilyenkor elengedhetetlen józan megfontolások, a logika hiányzott, hanem annak belátása, hogy a társadalom nem rángatható összevissza.

A közép-kelet-európai politikusok általános kulturálatlansága, képzetlensége, alacsony színvonala miatt életünk irányítói azt hiszik, hogy ha ők képesek egyik napról a másikra 180 fokos ideológiai, politikai irányvonali, cselekvési fordulatokat, pörgéseket, szaltókat és spárgákat bemutatni, akkor ezt az általuk irányított társadalom is követni tudja. Azt hiszik, hogy egy dodzsemben ülnek, amivel vígan ütközhetnek ellenfeleikkel, a pályán futkározó többi „versenyzővel” és a legrosszabb, ami történhet, az egy zökkenés, ami után vígan át/be/kiintegetve folytathatják kergetőzésüket, minden különösebb követelmények nélkül.

Nem tudják, nem akarják tudomásul venni, hogy nem egy vursliban vannak, hanem óriási tehervonatok mozdonyában, ahol minden óvatlan mozdulat óriási tragédiákat okozhat és ahol a rossz irányba haladó folyamatok lefékezése nagyon nehéz és néha… lehetetlen.

Erre a felelőtlenségre kiváló példa a július 29-i népszavazás. Úgy kergették bele ebbe a kalandba a romániai társadalmat, hogy nem gondolták végig sem a következményeket, sem a hosszú távú hatásokat.

Ezen kívül úgy tettek fel mindent egy kártyára, hogy a tétet nem ők fizetik!

Cikkösszeállításomban olvashatják Ponta „Canossa-járását”, az elnök-kormány hidegháború folytatódását, de annak első jeleit is, hogy a kormánypártokban is megjelentek az első repedések, nemcsak az USL tagjai között, hanem – például – a Nemzeti Liberális Pártban is. És a jobboldalon zajló mozgolódásokról is van egy véleménycikk.

 

Kohabitáció

adevarul.jpg

A német újságírók azt válaszolják Pontanak, hogy nem szekusok

Azok a német újságírók, akiket Victor Ponta azzal sértett meg, hogy azt mondta róluk, Ceauşescu zsoldjában álltak, azt válaszolták a miniszterelnöknek, hogy egy ilyen gondolat „botrányos és nevetséges”.

„Ez botrányos és nevetséges. 2004-ben jöttem Romániába, jóval Ceauşescu bukása után és kevéssel Panait ügyész halála után (nem is túl burkolt célzás arra, hogy a máig tisztázatlan körülmények között meghalt ügyész az akkor szintén ügyész Victor Ponta nyomására lett öngyilkos – PZS). De az a gondolat, hogy mindaz, ami a német sajtóban a népszavazásról megjelent bizonyos, a volt Securitatehoz tartozó emberek eredménye lenne, az hihetetlenül ostoba. Nem csak botrányos, ostoba is. Ez teljesen irracionális. Nevetséges azt hinni, hogy olyan újságokat, mint a FAZ, bármilyen módon befolyásolhatják a volt Securitateból származó emberek”, mondta Karl Peter Schwarz, a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója.

A FAZ újságírója az elsők között írt a nyugati sajtóban Victor Ponta plagizálásáról.

A Deutsche Welle rádióadó román részlegének igazgatója, Robert Schwartz azt mondta, „zagyvaságokra nem válaszol”. Robert Schwartznak szintén voltak kritikus értékelései a Victor Ponta által vezetett koalíció legutóbbi kezdeményezéseiről. Victor Ponta péntek este, az Antena3-nak adott interjújában támadta a német újságírókat.

Ponta kijelentette, hogy „Németországban Ceauşescu volt Securitateja, és aztán átvették attól, a legjobb emberekkel rendelkezett és rendelkezik továbbra is a sajtóban. Vannak ott bizonyos urak, akik, ha megnézik az utóbbi 20 évet, Romániáról írnak és csak úgy írnak, ahogy kell Romániáról. A ’szolgáljuk a hazát’ ciklusnak megfelelően. Lehet, hogy Schwarznak hívják őket, de úgy beszélnek románul, mint én és önök és csak a lelkük „schwarz” (fekete, németül).

V. M.

adevarul.ro, 2012. szeptember 3., 16:18

 

gandul.jpg

Băsescu első beszéde azóta, hogy visszatért Cotrocenibe: Egy parlamenti többség júliusban úgy vélte, ripityára törheti a jogállamot

Traian Băsescu ma, amikor Cotroceniben találkozott a nagykövetekkel kijelentette, hogy az USL-s többség júliusban „úgy vélte, ripityára törheti a jogállamot”.

„Szeretnék egy rövid képet festeni arról, ami júliusban történt és nézzük meg, mi a teendőnk a továbbiakban. A parlamenti többség júliusban, sajnos, úgy vélte, ripityára törheti a jogállamot. Itt a július 3-6. időszakra utalok”, mondta Băsescu.

„A jogállam, az igazságszolgáltatás elleni folyamatos támadások egy másik elemet képeztek, melyet a parlamenti többség megsértett”, mondta még Băsescu hozzátéve, hogy a kisebbségek jogait is megsértették, ezzel a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosi és gyógyszerészeti kar létrehozásáról szóló kormányrendelet megsemmisítésére utalva.

„Ezek miatt Romániát a szövetségesek, elsősorban az Európai Bizottság nagyítója alá helyezték. Meglepő volt, hogy csúcspolitikusok nem ismerték el az EB egyik szerződésadta jogát, hogy őrködjön a politikai kritériumok tiszteletben tartása felett a tagállamokban. Tudom, vannak olyan fővárosok, ahol a tagállamok nagykövetei Románia nagykövetének meghívása nélkül találkoznak”, tette hozzá Băsescu.

A jogállam helyreállítása azért történt meg, mert intézmények ezen július 3-6-i dühvel szemben is talpon maradtak”, mondta az elnök azt kommentálva, hogy vannak külföldi politikusok, akik maguknak tudják be „Románia megmentését”.

„Egyes politikusok azt hiszik, hogy kormányra kerülve az állam intézményeit nem a kormányhoz, hanem a párthoz kell csatolniuk. Az, ami július 3-ától máig történt azt mutatja nekünk, hogy ez nem lehetséges. A CSM (Legfelsőbb Bírói Tanács – PZS), az ügyészség, a szolgálatok, a CCR (Alkotmánybíróság – PZS) nem hajtottak fejet ezen politikai dühvel szemben. Kérem, ezt az üzenetet továbbítsák”, mondta az államfő a nagyköveteknek, hozzátéve, hogy „nem jött egyetlen politikus sem külföldről, hogy a CCR-ben szavazzon”.

Băsescu úgy értékelte, az állam intézményei átmentek a „tűzpróbán”. Az államfő azt mondta, a júliusi politikai események nem módosították a külpolitikai napirendet. „A nyugati irányt”, mondta Băsescu, megjegyezve, hogy az EU képes garantálni az életszínvonal-emelési célt, a NATO pedig a biztonsági célt.

Az államfő áttekintette azokat az országokat, melyekkel Romániának stratégiai partnerségei vannak és a nagykövetektől negyedéves jelentéseket kért erről.

A Moldovai Köztársasággal kapcsolatosan Băsescu azt mondta, Románia a Moldovai Köztársaság EU-integrálására korlátozza tevékenységét, azt kérve a román diplomatáktól, ne hangoztassák Kisjenő NATO-csatlakozásának gondolatát, akármelyik román politikus állítja ezt, mert ez ellentétes Moldova alkotmányával.

Másrészről Băsescu újra felvetette az Európai Egyesült Államok gondolatát, azt állítva, hogy „Európának nincs túlélési esélye, ha nem gyorsul fel az integrálódási folyamat. Pénzügyi, gazdasági, politikai integrálásra van szükségünk”.

„Ennek a politikai osztálynak bizonyítania kell, hogy a szövetségeseivel akar haladni. Minden barátságunk megvan kelet felé, de a mi utunk nyugat felé halad. Ha a politikai osztály nem akarja, az EU magára fogja hagyni. Senki sem fogja a saját pénzén vonszolni azokat, akik nem akarják”, mondta még Băsescu.

Nem tudom, miként tud valaki elképzelni egy elszigetelt Romániát”, tette hozzá az államfő kihangsúlyozva, hogy „az intézmények talpon maradtak”, úgy értékelve, hogy „még arra nevelnünk a politikai osztályot és – miért ne – a lakosságot, hogy olyan intézményeink vannak, amelyekhez nem nyúlhat a politikai osztály”.

„Romániát az a veszély fenyegeti, hogy pénzeket veszíthet el és sajnálattal nézem, hogy ellenzéki és hatalmon lévő politikusok egymást hibáztatják. Ahelyett, hogy munkához látnának, könnyebb a tévében veszekedni. Az ő nemzeti terve a biztosított összegek lehívása”, mondta még az elnök.

Az intézmények annak ellenére működtek, hogy a politikusok törvénysértő lépéseket vállaltak. Az a tény, hogy az állam intézményeinek sikerült ellenőrzésük alá helyezni a politikum tetteit nem indokolja Románia megbüntetését, sem Schengen esetében, sem az operatív programok lefolytatásában”, mondta még Băsescu. […]

Clarice Dinu

gandul.info, 2012. szeptember 4., 10:58

 

romanialibera.jpg

A pénzügyi válság az EB részéről lehetetlenné teszi a kompromisszumokat Romániával, vagy Magyarországgal

A jelenlegi pénzügyi válság körülményei között az Európai Bizottság nem tehet és nem kell bármilyen kompromisszumot tennie Magyarország, Romániában, vagy az EU más tagállamában, jelentette ki Viviane Reding EB-alelnök az EurActiv Italia főszerkesztőjének, Giampiero Gramaglianak adott interjújában, amit a Mediafax idéz.

„A jelenlegi pénzügyi válság körülményei között nem tehetünk és nem is kell tennünk bármilyen kompromisszumot – sem Magyarországon, sem Romániában, sem az Európai Unió más tagállamában. A bizalom a jelenlegi gazdaság váltópénze”, mondta ő az EurActiv.com szerint.

„Azt kell az igazságügy európai területén alkalmazni, amit a pénzügyi piacok területén is alkalmaznak. Egy jól működő és független igazságügyi rendszer előfeltétele a polgárok és a befektetők bizalmának elnyeréséhez”, magyarázta Reding.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Unió elég határozott volt-e Románia és Magyarország esetében, Reding kijelentette, az EB határozottan válaszolt „bizonyos helyzetekre, melyekben veszély fenyegette a jogállam és az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartását”.

„Néhány figyelmeztetés után Magyarországot az Európai Bíróság elé állítottuk és jelenleg közelről figyeljük a romániai helyzet alakulását. A dolgukat végző bírókkal szembeni fenyegetések számomra elfogadhatatlanok, akár Romániában történnek, akár az Európai Unió bármely más országában”, jelentette ki Reding, aki egyben igazságügy, alapvető jogi és állampolgársági európai biztos is.

romanialibera.ro, 2012. szeptember 4.

 

adevarul.jpg

Miért akar Băsescu „vonalat” a nagykövetségekkel

Traian Băsescu egy közvetlen kommunikációs rendszert Cotroceniben Románia nagykövetségeivel, a Külügyminisztériumnál lévővel párhuzamosan.

Ezt az elnök jelentette be a román nagykövetekkel történt találkozóján, ami az első politikai akciója volt a Cotrocenibe való visszatérése után. „Valószínűleg a legrövidebb időn belül meghozom a döntést, hogy Cotrocenibe is telepítsenek egy közvetlen kommunikációs rendszert a nagykövetségekkel, megelőzendő olyan eseteket, melyeket átéltem, amikor az elnök üzenetét már nem továbbítják a diplomáciai missziók felé”, mondta tegnap Traian Băsescu a román nagyköveteknek. Egyes cotroceni-i források szerint, az elnököt az zavarta, hogy Andrei Marga volt külügyminiszter nem továbbította Románia brüsszeli képviseletének a Cotroceniből kapott dokumentumot, mely szerint az elnök vezette volna Románia küldöttségét a június 28-i Európai Tanácson.

Băsescu ötletét Titus Corlăţean visszautasította, aki azt magyarázta, hogy Románia nagykövetei nem működhetnek két különálló kommunikációs csatornával, hozzátéve, nem ismeri azokat a hatásköröket, melyek alapján a STS (Különleges Távközlési Szolgálat – PZS) telepíthetné a Traian Băsescu elnök által említett összeköttetési rendszert.

Támadás az USL ellen

Az elnök Cotrocenibe történt visszatérése utáni első beszédet egy USL elleni támadás egészítette ki. „Júliusban, a július 3-6. időszakban egy parlamenti többség, sajnos, úgy ítélte meg, hogy ripityára törheti a jogállamot”, mondta Băsescu a nép ügyvédje leváltására, az alkotmánybíróságnak a parlamenti határozatok alkotmányosságának felügyeletére vonatkozó hatáskörét megszüntető sürgősségi kormányrendelet kibocsátásra, de az „állam tisztségét tekintve legfőbb három emberének” leváltására is utalva.

„Ez odavezetett, hogy szövetségeseink reakciója rendkívül erős volt, mert valójában a nem választásból eredő parlamenti többség súlyosan megsértette a koppenhágai kritériumokat, különösen a politikaiakat”, mondta még Băsescu.

Romulus Georgescu

adevarul.ro, 2012. szeptember 4., 21:56

 

adevarul.jpg

Corlăţean: Băsescu beszéde azt mutatja, nem akar együttműködni

Titus Corlăţean külügyminiszter kedden azt állította, Traian Băsescu elnök beszéde azt tükrözi, hogy a július 29-i népszavazásból nem vonta le a „helyes következtetéseket” és nem kész együttműködni.

„A beszéde által keltett közvetlen érzés az, hogy – sajnos – nem vonta le a helyes következtetéseket azok után, hogy Románia lakossága masszív szavazással kifejezte véleményét ezen a népszavazáson. Ezek a szófordulatok, melyek végső soron az úgynevezett államcsínyi koncepció megerősítéséhez vezetnek olyan dolgok, melyek nagyon világosan megmutatják, hogy Băsescu úr a belpolitikában –sajnos – nem hajlandó egy minimális egyetértésre, legalábbis ezt az érzést keltette ma nagyon konzisztensen”, jelentette ki a diplomácia vezetője a TVR-ben.

Titus Corlăţean megjegyezte még, hogy az elnök és a kormány között léteznie kell egy együttműködésnek, egy együttdolgozásnak.

„Ez is az oka annak, hogy ma (kedden – a szerz.) külügyminiszterként, a belpolitikai csatározáson túllépve, nem haboztam elmenni Cotrocenibe az egész román diplomáciai testülettel, a nagykövetekkel, a misszióvezetőkkel, a főkonzulokkal, mert a megbeszélés napirendje a román nemzeti érdek és a külpolitika volt. Ami a felszólalás első felében történt, az kívül volt az egyeztetett napirenden és – ha látta – volt egy rendkívül érdekes dolog, (…) ezen cotroceni-i találkozók történetében először Románia nagykövetei az elnök beszéde után nem szólalt fel. Egyetlen egy sem, nem volt még egy kommentár, egy kérdés sem. Ez az első alkalom, hogy ilyesmi megtörténik”, mondta Corlăţean.

A külügyminiszter úgy véli, a diplomaták reakciója annak a jele, hogy nem akarnak beavatkozni a bukaresti csatába.

„A román diplomácia, a misszióvezetők ezen – egységes testületként megnyilvánuló – reakciója rendkívül releváns. Amit megfogalmaztak és amit az elnök is megfogalmazott bizonyos párhuzamos csatornák, bizonyos párhuzamos hangok lehetőségével kapcsolatosan, melyek Románia nevében közvetíthetnének üzeneteket a külpolitika területén, azt a nagykövetek nem fogadták jól. Ilyesmi nem létezik. És nem létezik, ha tiszteletben tartjuk Románia érdekét, csak egy minimális együttműködési és párbeszédi megoldás szükségessége Románia érdekeinek képviseletéhez, amelyekről tartalmilag nincs vita a román politika egyik és a másik oldala között”, húzta alá Corlăţean.

Arra a kérdésre, hogy a beszéd után beszélgetett-e a nagykövetekkel, a külügyminiszter megerősítette ezt.

„Elképzelheti, hogy vannak reakciók. Beszélgettem a kollégákkal, a nagykövetekkel, a főkonzulokkal. Korábban nem létezett ilyen reakcióhiány, ilyen igyekezet, hogy ne keveredjenek bele. És elmond még valamit: hogy nem akarnak részt venni egy politikai csatában”.

Titus Corlăţean megjegyezte még, hogy „Băsescu úrral szemben, aki 2005-ben fedezte fel a külpolitikát, amikor átvette az elnöki mandátumot, az USL ezen csapatában vannak emberek, akik nagyobb múltjuk van, vannak fiatalabbak. (…) Egy csapat tagjai voltak, dolgoztak, az EU-ban is építették ezeket az integrációs terveket”.

Dorina Călin

adevarul.ro, 2012. szeptember 4., 22:31

adevarul.jpg

Corlăţean visszautasítja az elnök vádjait Románia külpolitikai elszigeteltségéről

Titus Corlăţean külügyminiszter kedd este visszautasította, hogy Románia elszigetelt lenne, leszögezve, hogy mandátuma átvétele óta nagyon jó párbeszéde volt az európai hivatalosságokkal és nincs semmilyen kérdőjel az AEÁ részéről hazánk szövetségesi és stratégiai partneri viselkedésének kiszámíthatóságát illetően.

Az elnök azon kijelentésére, mely szerint egyes román nagyköveteket nem hívtak meg egyes külföldi fővárosokban tartott összejövetelekre, Titus Corlăţean a TVR-ben azt mondta, hogy mindenféle összejövetelek vannak.

„Ha lettek volna ilyenfajta információk, akkor ezeket nyilvánosan be kellett volna mutatni. (…) A nagyköveteink minden hivatalos összejövetelen és sok informális találkozón jelen vannak. Mindenféle informális összejövetelek lehetnek, melyeken egyes, vagy más nagykövetek összegyűlnek, többek között itt, Bukaresten is, ne képzeljék, hogy ezen mindig részt vesz az EU mind a 26 akkreditált nagykövete. Például a következő napokban találkozni fogok a Bukaresten akkreditált EU-beli nagykövetekkel. Mindenféle találkozási lehetőség van, amelyeken nem feltétlenül vesz részt mind, vannak affinitások, egymás között egyszerűbben kommunikálhatnak. Nagyon egyértelműen visszautasítom ezt a dolgot Románia elszigeteltségével”, húzta alá Titus Corlăţean.

Hozzátette, hogy Washingtonban nincs semmilyen kérdőjel Románia szövetségesi és stratégiai partneri viselkedésének kiszámíthatóságával kapcsolatosan.

„Washingtonban nincs semmilyen kérdőjel Románia szövetségesi és stratégiai partneri viselkedésének kiszámíthatóságát illetően és ezt a helyzet tökéletes ismeretében mondom. Tény, hogy ez a kormány továbbviszi és talán még gyorsabb ütemben is a rakétaellenes pajzzsal kapcsolatos bizonyos kötelezettségeket. Talán tudja, talán nem, van egy sor, a nagy egyezményből következő egyezmény, megállapodás, melyeket el kell fogadni, meg kell valósítani. A kormány tartja a tervezett ütemet. Tovább fogunk haladni és megvalósítjuk ezt az egyezményt. Az a tény, hogy ezután a belpolitikailag zaklatott időszak után azért fogunk tevékenykedni, hogy növeljük a román gazdaság vonzerejét az amerikai befektetők szemében, az a tény, hogy energetikai terveket vitatunk meg, ezek olyan dolgok, melyek tartalmat adnak a stratégiai partnerségnek”, mondta még a diplomácia vezetője.

Ami az EU-t illeti, Corlăţean megjegyezte, az Európai Bizottságon belül többféle vélemény van.

„Brüsszel, igen, van egy vitás ügy az EEM (Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus – PZS) kontextusában és ezzel kapcsolatosan, ha figyelemmel kísérte, éppenséggel az Európai Bizottságon belül is többféle vélemény van, melyek nem követik ugyanazt az irányvonalat. Nyilvánvalóan minden érdekünk, akár csak az Európai Bizottságról beszélünk, akár nem csak Brüsszelről, egy európai fővárosról, az biztos, hogy az elszigeteltségi kép, amit lefestettek, az hamis (a fogalmazás az eredetinek megfelelő – PZS). Akár az utóbbi két héten belüli személyes tapasztalatom is ez, hogy amióta átvettem ezt a mandátumot nagyon jó párbeszédem volt az európai hivatalosságokkal. Az a beszélgetés, amit telefonon folytattam Laurent Fabius francia külügyminiszterrel rendkívül barátságos és tartalmas volt, nemcsak a romák ügyében, nemcsak arról a párbeszédről, amit a francia kormány kezdeményezni akar velünk, hogy akár már a határidőnél hamarabb megszüntessék azokat az akadályokat, amik a román munkaerőnek a francia piacra való bejutása előtt léteznek”, mondta még Titus Corlăţean. […]

Dorina Călin

adevarul.ro, 2012. szeptember 4., 23:50

 

adevarul.jpg

Ponta a kormányülésen: Figyelmen kívül fogom hagyni az ellenünk irányuló támadásokat

Victor Ponta kormányfő ma, a kormányülés elején kijelentette, hogy figyelmen kívül fogja hagyni az ellene és a kormány tagjai ellen irányuló politikai támadásokat, de megemlítette, hogy a kormány nem minden tagjának kell olyan bölcsnek lennie, mint ő, a támadások semmibe vétele értelmében.

Ponta rámutatott arra, hogy a külföldi piacokon történt állampapír-kibocsátásokra vonatkozó jó hírek után kedden számára könnyebb volt semmibe venni bármilyen kormány elleni támadást.

„Arra kérem a kormány minden tagjá, készüljenek fel arra, hogy figyelmen kívül fogom hagyni ezeket a politikai támadásokat. Aki a botránnyal és a veszekedéssel akar maradni, az az ő dolga, vagy dolguk. (…) Nem feltétlenül kell mindnyájuknak ugyanolyan bölcsnek lenniük, mint én, a támadások figyelmen kívül hagyása értelmében (…), de azt hiszem, nagyon jó lesz, ha a legtöbbjük így fog tenni. Egy adott pillanatban Şova urat is meggyőzöm majd, hogy ne válaszoljon minden támadásra”, mondta Ponta.

Hozzátette, hogy ha a dolgok a jelenlegi kormányzat által meghatározott irányba fognak haladni, az emberek december 9-én, a választás napján is a kormány mellett fognak állni és a jelenlegi kabinet tagjainak jelentős része fogja Romániát kormányozni a 2012-2016-os időszakban. […]

Sebastian Zachmann

adevarul.ro, 2012. szeptember 5., 12:26

 

adevarul.jpg

Ponta: A Németország és Románia közötti kapcsolatokat még hozzám hasonló politikusok sem ronthatják el

Victor Ponta kormányfő ma kijelentette, sajnálja az elnök felfüggesztése idején Angela Merkel kancelláról tett kijelentéseit, de a Románia és Németország közötti kapcsolatokat még ő sem ronthatja el.

A Román-Német Kereskedelmi és Iparkamarában lezajlott ceremónia keretében Ponta kormányfő kimondottan ragaszkodott ahhoz, hogy kifejezze sajnálatát a Merkel kancellárral szembeni kijelentései miatt.

„Bár, természetesen, Romániában és a világon is, vannak tökéletes politikusok, akik nem követnek el hibákat, én nem tartozom közéjük. Ám mindaddig, míg képes vagyok felfogni, hogy hibáztam, ez azt jelenti, hogy még van remény. A romániai politikai csatákban sokszor azokkal is küzdünk, akikkel nem kellene.

Azt hiszem, ez a megfelelő hely, hogy elmondjam, egy adott pillanatban – most nagyon távolinak tűnik bár, úgy hiszem, csak két hónapja volt – azt mondtam, hogy nem Merkel asszony szavaz Romániában. Természetesen, ez csak az én legkevésbé ihletett mondatom volt a politikában és azonnal megbántam”, jelentette ki Ponta.

Hozzátette, hogy a belpolitikai csatákon túlmenően határozottan hiszi, hogy Németországnak, az Európában betöltött szerepe révén és mindannak alapján, amit ezekben az években Romániáért tett, biztosan joga van kifejtenie véleményét, figyelmeztetnie és jogos kérdéseket felvetnie.

„Nem jelenti azt, hogy mi tudjuk mindig a választ ezekre a kérdésekre. Az itteni megjelenésemmel újra azt akarom mondani, hogy a Németország és Románia közötti kapcsolatokat sem a hozzám hasonló politikusok, sem a belpolitikai csaták nem ronthatják el”, szögezte le Ponta kormányfő.

Ponta rámutatott arra, hogy a német befektetőktől megtudta, Romániában „kettő meg kettő nem mindig négy” és a hatóságok kötelessége megpróbálni elérni, hogy kettő meg kettő minél inkább négy legyen és azt reméljék, az eredmény határozatképességet is jelent (így! – PZS).

Victor Ponta kormányfő július 9-én, a Németország kancellárja, Angela Merkel és a felfüggesztett elnök, Traian Băsescu közötti telefonbeszélgetést kommentálva kijelentette, nem Merkel szavaz a július 29-i népszavazáson, hanem a román nép és azt senki sem változtathatja meg, amit a románok megszavaznak majd.

Következő nap Victor Ponta kijelentette, sajnálja azt, ahogy Angela Merkel Románia politikai helyzetére vonatkozó nyilatkozatait kommentálta, amikor azt mondta, hogy nem ő szavaz a népszavazáson, de szerinte a külföldi hivatalosságnak minden féllel konzultálnia kellett volna.

Andreia Ciobanu

adevarul.ro, 2012. szeptember 5., 22:19

adevarul.jpg

Krichbaum: A parlamenti választásokat EBESZ megfigyelőkkel kell felügyelni, hogy elkerüljék a „nagy stílű” csalásokat

A Bundestag európai ügyi bizottságának elnöke, Ginther Krichbaum attól fél, hogy elcsalják a december 9-i parlamenti választást. Ezért a hivatalosság úgy véli, EBESZ-megfigyelőknek kell felügyelniük a szavazási eljárást, írja a DPA.

„Minden pártnak érdeke, hogy a választás tisztességesen zajlódjon. Románia az Európai Unió tagállama és polgárai az EU polgárai. Az embereknek joguk van szabad és tisztességes parlamenti választásokhoz”, véli Krichbaum.

Véleményét arra is alapozza, hogy ahhoz, hogy Brüsszelből és Berlinből történt „egyértelmű beavatkozások”-ra volt szükség, hogy a román kormányt visszairányítsák a jogállam és a demokrácia útjára.

A német hivatalosság még jelezte, hogy a Traian Băsescu elnök felfüggesztésére kiírt népszavazás megszervezése nem felelt meg az európai standardoknak.

Következésképpen Krichbaum azt kéri, hogy az EBESZ gondosan felügyelje úgy a választást, mint ahogy a felkészülést is, főleg falun.

„Minden pártnak érdeke, hogy a választások tisztességesen zajlódjanak”, szögezte le a kereszténydemokrata képviselő.

Răzvan Cârcu

adevarul.ro, 2012. szeptember 6., 09:26

 

adevarul.jpg

Fenechiu magát hibáztatja Băsescu Cotrocenibe való visszatérése miatt

Relu Fenechiu PNL-alelnök csütörtökön kijelentette, hogy a liberálisok minden lépést meg fognak tenni Traian Băsescu távozásáért a Cotroceni-palotából.

„Az Állandó Büró minden vezetője kifejezte támogatását azon nyolcmillió román mellett, akik Traian Băsescu leváltására szavaztak. Traian Băsescut illegitim elnöknek tartjuk és minden lépést meg fogunk tenni Traian Băsescu távozásáért a Cotroceni-palotából”, jelentette ki a PNL alelnöke.

Fenechiu elmondta még, hogy a PNL választási kampányának koordinátoraként magát hibáztatja, mert nem sikerült meggyőzni még 3 százaléknyi románt, hogy menjen el szavazni és voksoljon Traian Băsescu leváltására.

„A fő mínusz az, hogy csak a románok 46,7 százalékát tudtuk meggyőzni és nem győztünk meg még 3 százalékot. Ha sikerült volna, akkor Traian Băsescu már nem lenne elnök. Személy szerint, én magamra vállalom ezt”, mondta még Fenechiu aláhúzva, hogy „csak hat román helyezte Traian Băsescut a cotroceni-i karosszékbe”, ezzel a hat alkotmánybíróra utalva.

Alina Boghiceanu

adevarul.ro, 2012. szeptember 6., 16:30

 

Kormánypártok

evz.jpg

Az „Antena”-k a PNL fő támogatóját támadják. A tét: a kulcspozíciók a Közlekedésügyi Minisztériumban

Úgy a Dan Voiculescu tulajdonában lévő tröszthöz tartozó tévéadók, mint ahogy a kiadványai is kemény kampányba kezdtek Nelu Iordache ellen, aki jelentős támogatója a Nemzeti Liberális Pártnak, de Crin Antonescuhoz is közeláll.

Egyes PNL-n belüli források szerint, a médiacsata fő oka Dan Voiculescu azon kívánsága, hogy több emberét ültesse az Ovidiu Silaghi által vezetett Közlekedésügyi Minisztérium hierarchiája csúcsára. A „Közlekedésnél” Nelu Iordache – a Blue Air cég tulajdonosa – befolyásos figura, Voiculescu pedig ezen változtatni akar.

Nelu Iordachet az utóbbi napokban azzal vádolta meg a Jurnalul Naţional kiadvány, de az Antena3 is, hogy bizonyos hamis dokumentumokkal nyert meg pályázatokat.

A Crin Antonescu és Nelu Iordache közötti kapcsolat nagyon erős. A PNL vezetője az elmúlt naopkban a Iordache tulajdonában lévő Blue Air fapados cég egyik járatával ment Nápolyba vakációzni.

evz.ro, 2012. szeptember 4.

 

adevarul.jpg

Victor Pontat nem zavarják Orban kijelentései

Victor Ponta csütörtökön, a népszavazás kudarcáért a szociáldemokratákat hibáztató Ludovic Orban kijelentéseiről azt mondta, hogy Orban mindig is az USL ellen volt és hogy e pillanatban következetességet tanúsít.

„Orban úr mindig az USL ellen volt, nem módosította (…), az ember következetes, majd meglátjuk, függetlenként fog-e indulni, vagy az USL-nél”, jegyezte meg Ponta.

Ludovic Orban liberális képviselő kijelentette, hogy a PNL 2007 óta szinte mindig a PSD miatt vesztett. Ezen kívül a liberális úgy véli, a PSD-nek kellene megfizetnie azért, ami július 29-e után történt.

„Nem gondolom, hogy a PNL-t és Antonescut kell bűnbaknak tekinteni. Mi egy olyan lépést támogattunk, amit nem mi kezdeményeztünk”, hívta fel a figyelmet Ludovic Orban.

Arra a kérdésre, hogy felmerült-e az USL felbomlása, Orban azt válaszolta, hogy nem kell ilyen dolgokat tenni. „Amikor van egy négyszemközti, vagy egy fórumban tartott megbeszélésed, nem… Nyilvánvaló, bemutattunk megoldásokat. (…) Nyilvánvalóan beszéltünk a PSD-vel meglévő kapcsolatok természetéről is. Értsék meg, hogy a PSD, a vezetőin keresztül, nem fogalmazhat meg vádakat a PNL-vel szemben”, tette hozzá Orban, aki kihangsúlyozta, nemcsak Ioan Rus, hanem más PSD-s vezetők nyilatkozatai is zavarták.

Alina Boghiceanu

adevarul.ro, 2012. szeptember 6., 17:58

 

adevarul.jpg

Orban megadja a rajtjelet a PNL-n belüli kampányhoz

Traian Băsescu leváltásának kudarca lehetővé teszi Ludovic Orban számára, hogy a választás utáni kongresszusra tekintettel pozícionálja magát.

Ludovic Orban PNL-s képviselő csütörtökön, az Állandó Küldöttság ülésén azt állította, nem normális, hogy a párt fizessen meg a népszavazásért, mivel a PSD kezdeményezte ezt a lépést, a liberális szervezetben pedig erről nem volt szavazás.

PNL-s források kijelentették, Ludovic Orban képviselő a vezetőségi ülésen felvetette azokat az arculati károkat, melyeket a PNL a népszavazás kudarca miatt állítólag elszenvedett.

Azt vetette Crin Antonescu elnök szemére, hogy nem konzultált a kollégákkal a felfüggesztési eljárás elindítása előtt és hogy az elindítás előtt a témát nem vitatták meg az Állandó Küldöttségben és nem volt róla szavazás, hogy azt magukévá tehették volna.

„Szavaznunk kellett volna az Állandó Küldöttségben, így mi húztuk eleget a PSD szekerét. Nem tartom normálisnak, hogy a PNL-t tekintsék bűnbaknak a népszavazás eredménye miett. Nem tartom normálisnak, hogy a PSD, vagy a PSD-hez tartozó elemzők bennünket hozzanak ki hibásaknak”, mondta Orban Antonescunak.

A PNL elnöke, Crin Antonescu azt válaszolta Orbannak, hogy ha rendkívüli kongresszust akar javasolni, akár a PSD-vel meglévő szövetség felbontásáért, akár a vezetőség leváltásáért, nyugodtan megteheti.

„Ha vannak konkrét javaslataid, mondd meg, mit akarsz, hogy tegyünk. Azt akarod, hogy bontsuk fel az USL-t, tégy egy javaslatot. Nemcsak a PNL akarta a felfüggesztést, hanem a PSD is”, mondta még állítólag Antonescu a PNL-s képviselőnek.

Az idézett források szerint, a PNL elnöke azt válaszolta, hogy a népszavazás kezdeményezése a Szövetség összes pártjának beleegyezésével történt és hogy nem lehet azt mondani, ez egyetlen párt hibája.

Orban azt válaszolta, hogy nem most akar kongresszust, hanem a parlamenti választás után, amikor a párt vezetőségének teljesítményét egy egész választási ciklus után lehet megítélni.

Egyes liberális források szerint, jelenleg kevés liberális hajlandó kimutatni szembenállását Crin Antonescuval. A liberálisoknak a következő időszakban kell véglegesíteniük a parlamenti választási jelöltek listáit és a párt elnökeként Crin Antonescué az utolsó szó.

Orban stratégiája

Ilyen körülmények között Orban csütörtöki támadását a párotn belül egy pozicionálási kísérletnek értékelik arra a változatra, ha a PNL a parlamenti választás után ellenzékben maradna.

A két vezető közötti nézetkülönbségek az Állandó Küldöttség ülése után a sajtónak adott nyilatkozatokban is látható volt. „Nagyon sok egészséget kívánok neki (Ludovic Orbannak – a szerz.). Megkérdeztem tőle, mit vesztettünk a PSD miatt, nem adott világos választ, nagyon sok kolléga volt, akik nem kérdőjelezik meg az USL létezését”, válaszolta Crin Antonescu egy ezzel kapcsolatos kérdésre. „Az USL döntései szűk körben történnek és nem a két párt reprezentatív szervei hozzák meg azokat”, kommentálta a maga részéről Ludovic Orban.

Megjegyezte, hogy a PNL egy olyan lépést támogatott, amit nem ők indítottak el. „Nem tartom normálisnak, hogy a PSD egyes vezetői, vagy a kérdéses szférához tartozó egyes elemzők a PNL és Antonescu úr rovására írjanak egy olyan eredményt, amit, véleményem szerint, nem lehet kudarcnak tekinteni, hanem abból a szemszögből számít kudarcnak, hogy az Alkotmánybíróság megtagadta a polgárok akaratának figyelembe vételét”, mondta még Ludovic Orban. Orban PSD-vel szembeni vádjait a PSD elnöke, Victor Ponta ironikusan kommentálta.

„Orban úr mindig az USL ellen volt, az ember következetes, majd meglátjuk, hogy függetlenként fog indulni, vagy az USL-nél”, válaszolta Ponta.

Barátokból ellenfelek

Crin Antonescu és Ludovic Orban a 2005–2008-as időszakban a PNL-ben Călin Popescu Tăriceanu leghevesebb ellenzőihez tartoztak. 2009-ben párost alkottak Tăriceanu leváltásához, Antonescu véve át az elnöki tisztséget, Orban pedig az első elnökhelyettesit.

2010-ben azért alakult ki konfliktus közöttük, mert Crin Antonescu be akarta vezetni azt a rendszert, hogy a Politikai Bürót az elnök által előterjesztett lista alapján válasszák meg. Végül Orban Antonescu ellen indult, ez utóbbi pedig nagy különbséggel győzött. Orban Antonescu elkeseredett bírálójává vált. 2011-ben ellenezte úgy a PC-vel, mint ahogy a PSD-vel kötött szövetséget is.

Romulus Georgescu

adevarul.ro, 2012. szeptember 6., 22:29

 

Ellenzék

adevarul.jpg

A jobboldal balogságai

Távolról, teljesen kedvetlenül és csak egy gyakran figyelmen hagyott szakmai kötelességből nézem azt, amit a „jobboldal jegecesítési erőfeszítésé”-nek nevetbej, Eddig három párt és két NKSZ jegecesedett, bár sokkal inkább úgy tűnik, öt ember állt össze és mindegyikük hozta, amit a portáján talált: ki egy pártot, ki egy alapítványt, ki egy olajbogyót és egy benzinjegyet.

A konstrukció sztárja Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő, volt SIE-főnök (Külügyi Hírszerző Szolgálat – PZS), volt külügyminiszter. Jól képzett és tiszteletre méltó teljesítményt nyújtott a köz szolgálatában, de MRU mégis távolállónak tűnik attól, amilyennek egy politikusnak lennie kell. Túl kevés időt töltött a reflektorok fényében ahhoz, hogy hozzászokhatott volna. Túl kevés időt töltött az emberek és semmit a választók között, hogy ellenőrizze, létezik-e az a vegytan, az a kötődés, ami nélkül az emberek másra pecsételnek. A legutolsó hírem az, hogy MRU vásárolt egy pártot, a Polgári Erőt (Forţa Civică – FC), amit Petre Roman alapított az elmúlt évtized elején és már születése előtt mély kómába került. A párt már csak annyira mozgatja a lábacskáját, hogy pénteken megtartson egy Országos (figyelem: Országos!) Kongresszust, hogy megválassza új vezetését. Vagyis MRU-t elnöknek. Valójában ez egy olcsó trükk: MRU-nak a választásig már nem lett volna ideje pártot alapítani és így inkább egy létező annektálását találta jónak.

Mihail Neamţunak már van pártja, de nem tudom, mire használ neki. Néhányszor megnéztem és az az egzaltáltság, amivel beszél és mozog, egészen egyszerűen akadályoz engem abban, hogy figyelemmel kísérjem a gondolatait. Túl zaklatott egy olyan országban, ahol a politikai diskurzusban sok izgalom és kevés ötlet van.

Teodor Baconschinak van alapítványa is, pártja is, de az a fajta politikus is, aki távol tartja magától az embereket. Lehet, hogy jó nagykövet volt, talán jó külügyminiszter is. De a fentebb említettekhez hasonlóan úgy tűnik úgy gondolja, a politika csak kifinomult irodai konstrukciók, melyeket elég kikiáltani, hogy a tömegek kövessék azokat.

Ami pedig Aurelian Pavelescut, a PNŢCD hullájáról letört szárnyat illeti, az általa számunkra jelentett egyetlen kihívás annak megfigyelése reggel, hogy az éjszaka folyamán nem állt-e át abba a táborba, amellyel az este még harcolt.

És már csak a PDL marad a maga Vasile Blagajával, amiről annyit írtak, hogy nem tudom, mit tudok én még ehhez hozzáadni.

Nagyjából ez a kínálat. Idén nyáron mindnyájukat láttam néhány ezer ember előtt beszélni. De ne feledjük, nem valamelyikük vitte oda az embereket, hanem szintén a veterán Traian Băsescu, aki a jobboldal által produkált egyetlen sikeres politikus marad – és ő is a baloldalról érkezett.

El tudják képzelni valamelyikről a fentiek közül, hogy külön, vagy együtt képesek ezer embert összegyűjteni? És vajon ők el tudják képzelni?

Lenin azt mondta, a szocializmus „a szovjetek hatalma plusz villamosítás”. Íme, egy jó jelszó. A jobboldal a 2004-es választást szintén egy jó jelszóval nyerte meg: „Igazság és Igazságosság, plusz egykulcsos adó”. Attól félek, hogy a jobboldal ifjai netán a következő jelszót választották: „Băsescu plusz a PDL-s káderek”.

Liviu Avram

adevarul.ro, 2012. szeptember 5.

Címkék: választás pnl orban basescu antonescu ponta ungureanu

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr834760964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása