Az elmúlt hét és a mai nap eseményei megerősítették, hogy a Nyírő-ügy kitűnő alkalmat nyújtott a kampányolásra, úgy a magyar, mint ahogy a román pártoknak is. Nincs elég bizonyítékom azt állítani, hogy az újratemetés mostanra időzítése már eleve választási célokat szolgált, de a helyzet utólagos alakulása szempontjából ez szinte mellékes is.

Továbbra sem győzött meg az újratemetés szervezőinek azon érvelése, hogy az előkészítés már régen elkezdődött és akkor még nem lehetett tudni a helyhatósági választás időpontját. Kumin Ferenc egy atv-s vitaműsorban egészen odáig elment, hogy azt állította, június elején valójában „előrehozott helyhatósági választás” lesz! Persze, a vitaműsor többi részvevője is kellően tájékozatlan volt e témában ahhoz, hogy ezt az érvet elfogadja!

Már Emil Boc kormányfő is júniusi választásokról beszélt – ha jól emlékszem – február(!) elején, csak az időpont volt kérdéses, vagyis az, hogy harmadikán, vagy tizedikén. Ez pedig Ungureanu miniszterelnöksége idején eldőlt 10-e javára.

Tehát volt négy hónap, ami több mint elegendő lett volna arra, hogy átszervezzék a programot. És mint az előző, ezzel az üggyel foglalkozó bejegyzésemben írtam, életrajzi indoka inkább a 2013-as újratemetésnek lett volna (Nyírő halálának 60. évfordulója), persze, akkor nem lesznek választások…

Mindenesetre, az ezzel kapcsolatos purpárlén aztán mindenki sütögetheti a pecsenyéjét. Az MPP bizonyítja, hogy „mekkora ember” áll mellette, az RMDSZ újra előveszi kedvenc témáját, hogy senki se avatkozzon az erdélyi magyarok belügyeibe (persze, az nem zavarta őket, amikor az MSZP-s kormány adott biztosítékokat nap, mint nap, hogy az RMDSZ és csakis az RMDSZ az erdélyi magyarok egyetlen legitim képviselője stb.), az USL-sek nagy csinnadrattával játszanak a „magyar kottá”-ból (megható, ahogy a lentebbi anyagokban a szocdem Geoană az elmúlt 22 év csodálatos és harmonikus magyar‑román kapcsolatokról beszél), a PDL pedig arra használja ki az alkalmat, hogy bizonyítsa, nem igaz, hogy eladta Erdélyt a magyaroknak, sőt…

Szokatlan módon, még a „hagyományosan” nackó pártok a legcsendesebbek, valószínűleg nem jutnak szóhoz a „mérsékelt” szervezetektől!

Tehát elmondhatjuk, a Nyírő-ürügy kapóra jött mindenkinek, hiszen rendkívül módon leegyszerűsödött a kampány és mindenki azt teheti, amihez a legjobban ért: a száját járathatja!

Pontanak nem kell megmagyaráznia, hogy Románia eddigi „legbecsületesebb” kormányának miért kellett már három minisztert menesztenie és egy negyediknek (a művelődésügyinek) is rezeg a gatyája, az USL-nek általában nem kell megmagyaráznia, hogy Ponta populista ígéreteiről miért nem tud Antonescu, a PDL-nek nem kell elszámolnia a kormányzásával, ami az RMDSZ-re is érvényes, az MPP pedig… az MPP pedig hozza a formáját. Nem ez az első alkalom, hogy meglehetősen kényelmetlen helyzetbe hozza támogatóját, Kövér Lászlót.

Szerencsére, már csak öt nap van hátra!

Lentebb közlök egy „kis” összeállítást a román lapokban megjelent véleményekből, cikkekről. A magyar lapok pedig mindenki számára könnyen hozzáférhetőek.

 

Magyarország és Románia gondja

Nekünk, románoknak és magyaroknak, túlságosan fontos érdekeink vannak annál, hogy újra feltámasszuk a kísérteteket.

Kétség sem fér hozzá, hogy a Bukarest és Budapest közötti kapcsolatoknak a magyar fél azon igyekezete miatti megromlása, hogy a Székelység (tendenciának látszik, hogy a román szerzők nem írják le Székelyföld helyes nevét, hanem ezt a „semleges” „Székelység” megoldást alkalmazzák – PZS) szívében eltemesse Nyírő József költő földi maradványait, mindkét nemzetnek rossz hír.

Nekünk, románoknak és magyaroknak ma túlságosan fontos érdekeink vannak annál, hogy megengedhessük még magunknak a múlt kísérteteinek feltámasztását. Például, az újratemetéssel kapcsolatos összeütközés kellős közepén, a két ország ugyanazon az oldalon álltak, éppen Románia fővárosában, hogy határozott jelzést adjanak Brüsszelnek az Unió következő több éves költségvetését illetően. Az európai költségvetéshez hozzájáruló nagy államok kívánsága, hogy lefelé húzzák a Bizottság kohézióval és költségvetéssel kapcsolatos javaslatait, egyaránt rosszul jön nekünk is, a magyaroknak is.

De mindezek felett, egyformán érdekeltek vagyunk az euró és az európai terv túlélésében. Lehet, hogy a magyarországi egzaltáltak és a romániai álmodozók másképp fognak gondolkodni, XIX. századi nemzeti tervek fogalmaival, de az európai építmény összeomlása a poklot fogja jelenteni nekünk is és a szomszédainknak is. A populizmus és a nacionalizmus felszítása pedig ma a legsúlyosabb kihívások az európai kohézióval szemben.

Ilyen körülmények között tényleg nem bírta ki a magyar hazafiság Nyírő József újratemetése nélkül, közismert lévén, hogy ez nem csak a román barátokat fogja zavarni, de a holokauszt túlélőit is?

Igaz, hogy a bukaresti kormányzók a 90-es évek elején jól megéltek a nacionalizmus pedáljának taposásából – a veterán Ion Iliescunak lenni mit mesélnie a fiatalabb Victor Pontanak azokról az időkről, amikor – saját szavai szerint – az „ördöggel is szövetkezett” – vagyis Vadim Tudorral és Gheorghe Funarral. De ez ok arra, hogy több mint 15 év után újra felmelegítsd az erdélyi csorbát?

A gond az, hogy Orbán Viktor határozott és folyamatos támogatást kapott Bukarestről – pontosabban Băsescu elnöktől és a PDL-től. E párt képviselői az Európai Parlamentben foggal-körömmel megvédték a budapesti kormány összes túlkapását. A PDL „reformpárti” (mások szerint „konzervatív”) ága pedig tényleg csodálja Orbánt az új alkotmányáért, az igazságügy maga alá rendeléséért és a sajtóval kapcsolatos megszorító jogrendért. Egy magyar kormányfő, aki megértette, hogy a nacionalizmus és a populizmus biztosítja számára a hazai sikert és egy román elnök, egy aktív politikai játékos, aki érdekelt abban, hogy az RMDSZ-t a radikális magyar szervezetek támogatásával tartsa sakkban, lerakták egy pragmatikus partnerség alapjait, ami most megmutatja nem-európai jellegét.

Amilyen jól megértették ők egymást, ez a partnerség annál kevésbé szült valamilyen jelentős, regionális és európai hatású kezdeményezést, amire nemzeteink büszkék lehetnének. Ezek ma csak a keserű gyümölcsöket ízlelik meg.

Ovidiu Nahoi

Forrás: adevarul.ro, 2012. június 3.

Problema Ungariei şi a României

 

 A barbár Románia és a pofa súlyba barátai

Victor Ponta kormányfő tegnap, Krajován (Craiova) még mindig Orbán Viktor kormányő bocsánatkérését várta. Szintén tegnap, de Kolozsváron, a belügyminiszter, Ioan Rus még mindig várta Victor Ponta számára Orbán Viktor bocsánatkérését.

Victor és Viktor – a kohézió barátai – az elmúlt napokban Bukaresten találkoztak, a másodosztályú európai országok egyik csúcstalálkozóján, de figyelmen kívül hagyták egymást. Orbán Traian Băsescuval találkozott, de Románia elnöke (ha tényleg találkoztak) nem hozta fel a budapesti parlament elnökének barátságtalan, civilizálatlan és barbár nyilatkozatainak epizódját. Kövér László úr múlt vasárnap, Székelyudvarhelyen a Ponta-kormány viselkedését a Nyírő József-botrányban „barátságtalan, civilizálatlan és barbár”-nak minősítette. A román felelősök csak a dolgukat próbálták tenni, a legjobb igyekezetükkel – a groteszk határán. A budapesti hivatalosságok a maguk részéről a malmukra hajtották a vizet, arra vetemedve, hogy a szomszédos, barátságtalan, civilizálatlan és barbár országban, vagyis mifelénk, egy hamvak nélküli urnát sétáltattak.

Nyírő József urnája csak ürügy volt a romániai választásokon részt vevő magyar politikai szervezetek közötti igazi urnák botrányában. (A megemlékező rendezvények kezdeményezője a Magyar Polgári Párt volt). Az RMDSZ marosvásárhelyi polgármester-jelöltje a saját szavaival mondja, a budapesti hivatalosságokat vádolva: „Megosztják a magyar közösséget, ezt akarják és bennünket ki akarnak rakni a bukaresti parlamentből. Nekik semmi sem drága, mert ugyanazt a forgatókönyvet akarják megvalósítani, mint Szlovákiában, vagy a Vajdaságban”. Az RMDSZ vezetője, Kelemen Hunor pedig ugyanezt mondja, diplomatikusabb kifejezésekkel: „Magyarország parlamentje elnökének nem kellene részt vennie a romániai kampányban. (…) Nem kellene beavatkoznia a romániai választási kampányba, a köztünk zajló belső versenybe. Rossz szolgálatot tett a román‑magyar kapcsolatoknak”. A Nyírő-epizód csak egy újabb érv arra, mennyire… pragmatikusan tekint Budapest a magyar etnikai pártokra.

Már csak annyit tegyünk hozzá, hogy a rendezvény megkapta Ungureanu volt kormányfő beleegyezését. Ezt Szőcs Téza, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának művelődésügyi államtitkára mondta és nincs okunk ebben kételkedni, tekintettel arra, hogy MRU nem fáradt a cáfolattal és mélyen hallgat. A nemzet nagy értelmiségiei, a pofa súlyba barátai, akiknek a barbár Románia legutóbbi két elnöki mandátuma megannyi szónoki emelvényt biztosított, szintén nem tűnnek úgy, mintha lenne valami hozzáfűzni valójuk.

De miért hallgat Traian Băsescu egy ilyenfajta sértésre? Mert örömmel látja, miként töri ki a nyakát Ponta és Marga.

Lelia Munteanu

Forrás: gandul.info, 2012. június 3., 19:16

România barbară şi prietenii ciocului mic

 

Miért nem találkozott Victor Ponta Orbán Viktor magyar kormányfővel?

Victor Ponta kormányfő végül nem találkozott magyar kollégájával, Orbán Viktorral, holott Ponta néhány napja bejelentette azt a találkozót, amelyen megbeszélnék a vitatott költő Nyírő József eltemetésének témáját. Ezzel szemben a Romániában egy nemzetközi összejövetelen tartózkodó Orbán találkozott Traian Băsescu elnökkel.

Victor Ponta kormányfő pénteken kijelentette, hogy az első adandó alkalommal beszélni fog magyar kollégájával, Orbán Viktorral egyes Románia és Magyarország közötti vitás kérdésekről, a bukaresti kormány pedig kitart azon álláspontja mellett, hogy ellenzi Nyírő József magyar író földi maradványainak székelyudvarhelyi eltemetését.

„Orbán miniszter úr, tekintettel Barroso elnök úr utolsó pillanatban történt megjelenésére és a mai találkozó fontosságára, sem Orbán úr, sem én nem kértünk egy kétoldalú találkozót, amin meg lehetett volna vitatni néhányat a Románia és Magyarország közötti vitás ügyekből. Ma sokkal fontosabb volt megállapodásra jutnunk e magas szintű meeting-gel kapcsolatos nyilatkozat ügyében, a Románia és Magyarország közötti gondokat pedig az első adandó alkalommal fogom megvitatni Orbán úrral”, mondta Ponta a „Kohézió Barátai” Csoport bukaresti összejövetele után.

Victor Ponta kihangsúlyozta, hogy a bukaresti kormány helyesen járt el, amikor ellenezte, hgoy Románia területén tiszteletadással temessék el Nyírő József földi maradványait, akiről azt mondta, hogy közismert volt antiszemita, románellenes és fasisztapárti véleményeiről.

A magyar fél magyarázata

A román fél nem kért a magyar féltől semmilyen kétoldalú találkozót a román kormányfő, Victor Ponta és magyar kollégája, Orbán Viktor között, jelentette ki Magyarország kormányának szóvivője (így! – PZS), Szíjjártó Péter.

Ám megjegyezte, hogy Orbán azt mondta Pontanak, bármikor kész megbeszélést folytatni vele. „Az nagyon világos, hogy a román fél részéről nem volt semmilyen kezdeményezés arra, hogy legyen egy kétoldalú találkozó a román kormányfő és a magyar kormányfő között. Így hát, ha nem volt semmilyen kezdeményezés, akkor nem volt semmilyen találkozó, de a magyar kormányfő távozásakor azt mondta Ponta úrnak, hogy bármikor a rendelkezésére áll, így hát ha Ponta úr találkozni akar Orbán úrral, akkor bármikor rendelkezésére fog állni”, mondta a magyar hivatalosság.

Orbán‑Băsescu találkozó

Traian Băsescu elnök ma a Cotroceni-palotában fogadta Magyarország kormányfőjét, Orbán Viktor, mely alkalomból az államfő kihangsúlyozta, hogy a bukaresti találkozó, aminek a „Kohézió Barátai” a neve, egységes álláspontot fog generálni a június 28-i Európai Tanácson. „Gyanítom, hogy ez egy jótékony hatású találkozó volt az Európai Tanács előkészítéséhez, ami a költségvetést illeti”, mondta a találkozó elején Băsescu.

A magyar kormányfő a maga részéről megjegyezte, hogy a találkozó megszervezése nagyon jó volt, leszögezve, hogy fontos beszélni az európai pénzek következő években való felhasználásáról. „Persze, beszéltünk arról, hogyan kellene a pénzeket elkölteni az EU-n belül a következő években, de ugyanakkor az EU jövőjéről is szól, mert ha nincs kohéziónk, akkor nincs meg az Unió szíve”, mondta még Orbán kihangsúlyozva az EU-n belüli szolidaritás fontosságát is.

Băsescu elnök rámutatott arra, hogy a kohézióval kapcsolatos aspektus volt hazánk számára a „legvonzóbb”. „Ez egy jó kezdeményezés volt és újra kihangsúlyozom, úgy hiszem, ez a találkozó egységes álláspontot fog generálni a Tanácson, minden kormánynak egy elképzelése lesz”, szögezte le az államfő.

Romulus Georgescu

Forrás: adevarul.ro, 2012. június 1., 19:47

De ce nu s-a întâlnit Victor Ponta cu premierul ungar Viktor Orban?

 

 A fasiszta költő újratemetésének botránya. Orbán kerülte Pontat

Rus: „Románia kormány bocsánatkérést vár Magyarország hatóságaitól”

Ioan Rus belügyminiszter úgy véli, hogy a budapesti hatóságoknak bocsánatot kellene kérniük Magyarország parlamentjének elnöke, Kövér László Románia kormányával szembeni „becsmérlő” nyilatkozatai miatt.

Rus szombaton, egy kolozsvári sajtókonferencián kijelentette, arra számított, hogy a bocsánatkérés pénteken, Bukaresten Magyarország kormányfője, Orbán Viktor részéről megtörténik, de ez utóbbi nem kért semmilyen találkozót kollégájával, Victor Pontaval.

„Előkészítettem egy tájékoztatót a Nyírő József-ügyről Victor Ponta kormányfőnek, a Magyarország kormányfőjével, Orbán Viktorral pénteken esetleg sorra kerülő találkozójára. Orban nem kért találkozót Victor Ponta kormányfővel. Arra számítottam, a magyar fél bocsánatot kér Románia kormányától, mert a magyar parlament elnöke becsmérlő kijelentéseket tett Románia kormányára nézve. De kitartott ugyanazon tüntető viselkedés mellett, nem kért semmilyen találkozót Ponta kormányfőtől, ez utóbbi pedig nem fogadhatta addig, míg nem kér bocsánatot Románia kormányától egy magas rangú magyar diplomata által használt nem megfelelő nyelvezet miatt. A dolgok változatlanok maradtak. Románia kormányba a magyar hatóságok bocsánatkérését várják Magyarország parlamentje vezetőjének nyilatkozatai miatt”, mondta Rus.

Hozzátette, arra számít, hogy „megjönnek a bocsánatkérések és eltűnik a gond”, nem pedig arra, hogy azt az utat válasszák, hogy „valakit persona non grata-vá nyilvánítsanak”.

„Inkább tőlük függ, mint tőlünk. Bocsánatkérések attól a személytől, aki a kijelentéseket tette, én arra gondoltam, hogy Orbán Viktor bocsánatot fog kérni Magyarország parlamenti elnöke nevében. Valakinek bocsánatot kell kérnie, ha egy szomszédos és baráti ország kormányáról kijelented, hogy barbár, vagy hisztérikus. Ez nem bizonyít egyebet, mint neveletlenséget és a politikai kultúra hiányát, a kijelentés nyelvezete és tartalma is”, mondta még a belügyminiszter.

Állítása szerint, a román hatóságok „teljes mértékben törvényesen kezelték a Nyírő Józsefes ügyet”.

„Elmagyaráztuk, hogy nem értünk egyet azzal, hogy eseményt csináljanak a kérdéses személlyel kapcsolatosan, tekintettel arra, hogy a románok, a zsidó szervezetek érzékenyek erre az üygre, Nyírő egy fasiszta ideológiához tartozva, elmagyaráztuk, nem lehet ezt a katolikus pünkösd napján csinálni. Az a kísérlet, hogy egy keresztény tevékenységet politikaivá és választásivá változtassanak túllépett bizonyos civilizált, két ország közötti kapcsolatokra vonatkozó szabályokon. A magyar fél nem válaszolt pozitívan, hogy tovább folytatta, mi pedig bebizonyítottuk, hogy Románia nem egy gazdátlan terület”, szögezte le Ioan Rus. […]

Ioana Radu

Forrás: cotidianul.ro, 2012. június 2.

Rus: "Guvernul României aşteaptă scuze din partea autorităţilor Ungariei"

 

Ponta: Orbán Viktornak Magyarország nevében bocsánatot kell kérnie Kövér kijelentései miatt

Victor Ponta kormányfő szombaton, Krajován (Craiova) azt mondta, az a véleménye, hogy magyar kollégájának nyilvánosan el kell határolódnia a budapesti parlament elnökének kijelentéseitől és éppenséggel bocsánatot kellene ezekért kérnie, tudósít a Mediafax.

Pontatól egy sajtókonferencián azt kérdezték, osztja-e Ioan Rus véleményét, aki azt mondta, hogy Magyarországnak bocsánatot kellene kérnie hivatalosságai nemrég tett kijelentései miatt.

„Igazán osztom! Ha megengedi, hogy én kezdjem, elsősorban kifejeztem Románia kormányának álláspontját, nem egy politikai álláspontot, azt, hgoy Romániában nem fogadunk el megemlékezéseket és ünnepeket olyan személyek tiszteletére, akik románellenes, antiszemita és fasisztapárti viselkedésekről és tettekről ismertek, mert arról volt szó, ami a múlt hétvégén történt, vagyis amit megpróbáltak megtörténtté tenni Székelyudvarhelyen. Másodsorban, ahogy arra valószínűleg felfigyeltek, tegnap nem találkoztam Orbán Viktor miniszterelnökkel, mert én úgy hiszem, Orbán Viktor miniszterelnöknek ahhoz, hogy jó kapcsolatok legyenek Románia és Magyarország között és hogy országaink az Európai Unió tagjaiként viselkedjenek, kötelessége egyértelműen elhatárolódni a kollégáitól, amikor a magyar parlament elnöke Romániába jön és megsérti Románia kormányát és Románia képviselőit. Azt hiszem, Orbán úrnak kötelessége elhatárolódni és igen, bocsánatot kérnie Magyarország nevében”, jelentette ki a NewsIn szerint a miniszterelnök.

Ponta tett még egy megjegyzést és bírálta Orbánt, mert a „Kohézia barátai” összejövetel kellős közepén elment találkozni Băsescu elnökke. „Mint látták, Orbán úr Bukaresten meglátogatta a barátait (Traian Băsescuval találkozott – a szerz.). Nem tartozom Orbán úr barátai közzé és örvendek annak, büszke vagyok arra, hogy nem vagyok Orbán úr barátja. Civilizált és akár jó kapcsolataim is vannak más európai miniszterelnökökkel, akik tegnap meglátogattak. Éppen hallottam a PDL-sektől, hogy egyetlen miniszterelnök sem akarja, hogy dolga legyen velem, hogy nem kedvelnek… Barroso úr és kilenc miniszterelnök tegnap velem ült egy Európa jövőjére nézve létfontosságú megbeszélésen. Orbán úr a megbeszélés alatt elment, mert meg kellett látogatnia egy nagyon jó bukaresti barátját. Valószínűleg a hasonlóságok vonzzák egymást!”, mondta a PSD vezetője.

A  kormányfő azt mondta, ha egy román hivatalosság megsértene egy államot, ő bocsánatot kérne. „Nem hallottam egy hivatalos álláspontot a magyar kormány részéről és azt hiszem, ez normális lenne. Ha a román parlament elnöke valaha, még akkor is, ha íme, Roberta Anastasera (jelenleg ellenzéki PDL-s – PZS) gondolok, megsértene egy szomszédos és baráti és az Európai Unióban kolléga országot, én bocsánatot kérnék, igen!”, szögezte le Ponta.

A magyar parlament elnöke, Kövér László múlt vasárnap, Székelyudvarhelyen, Nyírő József magyar író újratemetésének elhalasztása után kijelentette, „nagyon meglepő volt az új román kormány barátságtalan, civilázatlan és barbár viselkedése, hogy megtagadta Nyírőtől a lehetőséget, hogy szülőföldjében pihenjen” és hogy „valóságos vadászat folyt a hamvait tartalmazó urna után”.

Forrás: romanialibera.ro, 2012. június 3.

Ponta: Viktor Orban trebuie să ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile lui Kover

 

A Bukarest és Budapest közötti diplomáciai botrány fokozódik. Magyarország parlamentjének vezetőjét romániai látogatásának elhalasztására kérik

Románia parlamentjének két házelnöke, Vasile Blaga és Roberta Alma Anastase levelet küldtek magyar kollégájuknak, Kövér Lászlónak, Magyarország országgyűlése elnökének, amiben a keddi, romániai látogatásának elhalasztására kérik, írja az Rtv.net.

Íme, a levél teljes szövege:

Tisztelt Elnök úr,

Tisztelt kolléga,

Országaink az európai építmény újrahatározásában fontos pillanaton mennek át együtt. A globális gazdasági légkör és a pénzügyi válság elhúzódó hatásai arra kényszerítenek bennünket, hogy újragondoljuk az Európai Unió alapját képező intézményi architektúrát. Azok a nehézségek, melyekkel államaink polgárai szembesülnek, szükségessé tesznek bizonyos méltányos és bátor közpolitikákat, melyek bármilyen természetű kisiklásoktól védettek. A mostanihoz hasonló időszakok minden eddiginél nagyobb mértékben követelnek meg készséget egy felelős, mérsékelt és konstruktív párbeszédre, aminek célja az államaink közötti kapcsolatok megerősítése és polgáraink közös érdekeinek védelme európai és globális szinten.

Egy ilyen pillanatban Romániának és Magyarországnak alkalma van bebizonyítani, hogy megértik az Európai Unió 27 tagállamának közös értékeihez való csatlakozásból származó kötelességeiket és felelősségeiket. Polgáraink őszinte erőfeszítést és hiteles megoldásokat várnak el. Ha visszatekintünk az utóbbi két évtizedre és arra, ahogy együtt szabadítottuk ki magunkat egy nehéz történelem láncaiból, minden okunk megvan arra, hogy derűlátók legyünk. Ugyanakkor kötelességünk legalább a korábbi eredmények szintjéig felemelkedni.

Tisztelt elnök úr, ezekkel a gondolatokkal fordulunk ma önhöz. Mint tudja, Románia választási kampányban van, a június 10-i választások új képviselőket eredményezve a települések és a megyék szintjén. Tudomásul vettük azon szándékát, hogy a következő időszakban meglátogatna néhány romániai települést. Megértjük és értékeljük azon óhaját, hogy kapcsolatban maradjon a hazánkbeli magyar közösség tagjaival. Most ugyanannyira szívesen látott, mint a korábbi alkalmakkor is, amikor örömmel találkoztunk önnel. Ezek után rendkívüli módon értékeljük, ha a szerepvállalása megmarad a kétoldalú kapcsolataink jól meghatározott keretein belül. A belföldi demokratikus folyamathoz való bármilyen közvetlen viszonyulás, véleményünk szerint, ellentétben áll az európai szellemmel, kontraproduktív lévén úgy a társadalmaink, mint ahogy a magyar közösség szükségleteihez és aspirációhoz viszonyítva.

Románia és Magyarország számára az erdélyi magyar közösség létezése és politikai képviselete erős kötelék lehet. Reméljük, megérti, hogy ehhez sürgetően szükség van arra, hogy e közösség képviselőinek a román demokratikus folyamatban való részvétele mentes legyen bármiféle beavatkozástól.

Következésképpen, tekintettel ezen időszak egyértelműen politikai menetrendjére, hasznosnak tartjuk látogatásának elhalasztását a helyhatósági választások utáni bármilyen időszakra. Meggyőződésünk, hogy egy ilyenfajta döntés lehetővé tenné egyes félreértések elkerülését és kifejezésre juttatná kapcsolataink legjobb párbeszédi és felelősségi hagyományait.

Kérjük, tisztelt Elnök úr, fogadja nagyrabecsülésünk biztosítékait.

Roberta Alma Anastase, a képviselőház elnöke

Vasile Blaga, a szenátus elnöke

Forrás: romanialibera.ro, 2012. június 4.

SCANDALUL DIPLOMATIC între Bucureşti şi Budapesta ia amploare. Şeful Parlamentului Ungariei, rugat să-şi amâne vizita în România

 

Hunor: Mindenkit zavar Kövér László beavatkozása a romániai választási kampányba!

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor elutasítja Kövér László beavatkozását a romániai választási kampányba.

„Nem értünk egyet ezzel a szerepvállalással. (…) Szükségünk van Magyarország segítségére, amikor a nemzeti, kulturális identitásról és a romániai magyar közösség kulturális tevékenységeinek támogatásáról van szó, de nincs szükségünk beavatkozásra, amikor választási kampányról van szó és amikor különben egy RMDSZ és Kövér segítségével létrehozott politikai szervezetek közötti versengésről van szó”, mondta az RMDSZ elnöke az RFI-nek.

„Határozottan és erélyesen elutasítjuk ezt a beavatkozást és nem is lesz eredménye és kedvező hatása Szász (Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke – a szerz.) számára”, véli Kelemen Hunor.

Állítása szerint, mindenkit zavar a magyar parlament elnökének beavatkozása a romániai választási kampányba: „Nem hiszem, hogy egy ilyenfajta beavatkozásnak, azon kívül, hogy mindenkit, abszolút mindenkit zavar, lesz bármilyen hatása és bármilyen pozitív eredménye”.

Forrás: cotidianul.ro, 2012. június 1.

Hunor: Implicarea lui Kover Laszlo în campania electorală din România irită pe toată lumea!

 

A közlekedésügyi miniszter dacolással vádolja a magyar parlament vezetőjét

A liberális közlekedésügyi miniszter, Ovidiu Silaghi hétfőn, Marosvásárhelyen kijelentette, az a tény, hogy Magyarország parlamentjének elnöke, Kövér László nem kért bocsánatot a Nyírő József magyar író újratemetése ügyében tett kijelentései miatt, számára „dacolás”-nak tűnik.

Egy sajtókonferencián arra a kérdésre, hogy szerinte Magyarország parlamentjének elnöke, Kövér László felsőbbrendűen viselkedik, mert a Nyírő József magyar író újratemetése ügyében tett kijelentései után visszatér Romániába, hogy támogassa az MPP választási kampányát, Ovidiu Silaghi azt válaszolta, hogy ez a viselkedés számára „alsóbbrendű”-nek tűnik, tudósít a Mediafax.

„Nekem úgy tűnt, hogy a viselkedés alsóbbrendű, nem tudom, miért tartják önök felsőbbrendűnek. Ezt felsőbbrendű viselkedésnek tartják, azt, hogy nem kér bocsánatot? Ez dacolás”, mondta a közlekedésügyi miniszter.

Hozzátette, nem tartja „rendben lévőnek”, hogy Magyarország parlamentjének elnöke ebben a minőségében elmegy „véleményt mondani egy másik ország egy bizonyos övezetébe”.

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Kövér Lászlót persona non grata-vá kellene-e nyilvánítani, Silaghi azt válaszolta: „Kövér úr európai polgár, Európában létezik a mozgásszabadság. Önmagában a tény – hogy ő, Magyarország parlamentjének elnöke minőségében eljön, hogy véleményt mondjon egy másik ország egy bizonyos övezetében – számomra nem tűnik rendben lévőnek. És azt hiszem, Victor Ponta kormányfőnek igaza van. Azt azonban abszurdnak tartanám, hogy persona non grata-vá nyilvánítsák, mégiscsak Európában vagyunk, legalábbis ezt állítjuk”, válaszolta.

„Azt hiszem, Kövér úrnak bocsánatot kellene kérnie, továbbra is ugyanezt mondom, mert a viselkedése teljes mértékben abnormális. Nem tudom, csak kampányról van szó, vagy ő még magához tud térni. De az eseményre sor került, megtörtént és szükség van bocsánatkérésre”, szögezte le Silaghi.

Az MPP Maros megyei elnöke, László György egy hétfői sajtókonferencián bejelentette, hogy Magyarország parlamentjének elnöke, Kövér László kedden támogatni fogja a párt jelöltjeit nyolc megyei településen – köztük Marosvásárhelyen, Segesváron, Ákosfalván, Nyárádszeredán és Szovátán – és este, 19.00 órától részt vesz az MPP marosvásárhelyi kampánynyitóján. […]

Forrás: cotidianul.ro, 2012. június 4.

Ministrul Transporturilor îl acuză pe şeful Parlamentului ungar de sfidare

 

A Kovászna megyei MPP elnöke kommunistáknak nevezi Blagat és Anastaset

A Kovászna megyei MPP elnöke, Kulcsár Terzsa József hétfőn azzal kapcsolatosan, hogy a szenátus és a képviselőház elnökei, Vasile Blaga és Roberta Anastase levelet küldtek a magyar parlament elnökének, Kövér Lászlónak, amiben „hasznos”-nak tartanák ez utóbbi látogatásának elhalasztását „bármilyen helyhatósági választások utáni időpontra”, a Mediafax tudósítójának azt mondta, Románia parlamentje nem tilthatja meg Kövérnek, hogy Erdélybe menjen.

„Kövér Lászlónak nem kell elhalasztania látogatását. Románia EU-tagállam, a szabad közlekedés pedig bármely polgár joga, így senki sem tilthatja meg Kövérnek, hogy Erdélybe jöjjön”, mondta Kulcsár Terza.

Véleménye szerint, a „kommunista hatalom” megpróbálja egyre inkább érvényesíteni „sovén hozzáállását”.

„Ha így folytatják, talán eljön majd az idő, hogy többet akarunk majd, mint autonómiát”, mondta Kulcsár Terza, nem kívánva részletezni kijelentését.

Az MPP Kovászna megyei vezetője szerint nem véletlen, hogy a levelet pont június 4-én küldték, amikor a magyarok a trianoni szerződés aláírásáról emlékeznek meg a Magyarország parlamentje által kezdeményezett „Nemzeti Szolidaritás Napja” jegyében.

Ugyanakkor a Kovászna megyei MPP vezetője azon a véleményen van, hogy a levelet többek között az „RMDSZ nyomására” fogalmazták meg, mert a Szövetség több vezetője azt állította, Kövérnek nem kellene beavatkoznia a romániai helyhatósági választások kampányába. […]

Forrás: cotidianul.ro, 2012. június 4.

Preşedintele PCM Covasna îi face comunişti pe Blaga şi Anastase

 

Duşa: A házelnökök Kövérnek küldött levelének határozottabnak kellett volna lennie

Mircea Duşa, a parlamenti kapcsolatért felelős tárca nélküli miniszter üdvözölte, hogy Vasile Blaga és Roberta Anastase levelet küldtek a magyarországi parlament elnökének, Kövér Lászlónak, amiben romániai látogatása elhalasztására kérték, de úgy értékelte, hogy a gesztusnak határozottabbnak kellett volna lennie, vagyis bocsánatkérést kellett volna követelniük Kövértől a román hatóságok „barbár, civilizálatlan és barátságtalan viselkedésére” vonatkozó kijelentései miatt.

A România TV-be történt telefonos bejelentkezésében Duşa kijelentette, kettejük reakciója nem elég határozott. „Ez nagyon jó, de eléggé késői. Ha már megtették, akkor nagyon határozottaknak kellett volna lenniük, közölniük kellett volna vele, hogy kérjen bocsánatot azért, amit a múlt héten mondott”, jelentette ki Duşa.

A parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter megjegyezte, megpróbált mindenkit lebeszélni Nyírő József magyar politikus és író újratemetéséről, de nem járt sikerrel, így a román hatóságoknak bíróságon kellett megakadályozniuk az újratemetést a temetési engedély közigazgatási eljárással történő megtámadásával.

„Megpróbáltam megmagyarázni a magyarországiaknak, hogy ne avatkozzanak be többé a romániai választási kampányba”, jegyezte meg Duşa. […]

Forrás: cotidianul.ro, 2012. június 4.

Duşa: Scrisoarea preşedinţilor Camerei către Kover trebuia să fie mai tranşantă

 

Kölcsönösen előnyös román‑magyar adok-kapok

A kemény politikai nyilatkozatokon túlmenően, a legutóbbi Bukarest‑Budapest háború minden érintett fele választási szempontból nyer az ügyön.

Magyarország parlamentjének elnökét, Kövér Lászlót ma Romániába várják, hogy támogassa az MPP Maros megyei jelöltjeit. Az RMDSZ elnöke, Kelemen hunor tiltakozott romániai jelenlétével szemben, míg a képviselőház és a szenátus elnökei, Roberta Anastase és Vasile Blaga levelet írtak neki, hiábavalóan kérve látogatása helyhatósági választás utánra halasztását.

Ez csak a legújabb epizódja egy román‑magyar balettnek, amiből egy konfliktus látszata mögött mindegyik tábor választási pontokat szerez. A magyar fél kimutatja az MPP – az RMDSZ közvetlen versenytársai – melletti kiállását, mely szervezet bizonyítja választóinak, hogy a szomszédos országban támogatójuk van, a román fél pedig, politikai színétől függetlenül, megpróbál pontokat szerezni az erdélyi román választóknál.

Egy elpuskázott találkozó

Ebbe a kategóriába illeszkedik a két, a magyar és a román kormányfők pénteken elpuskázott találkozója, amikor Orbán Viktor Bukaresten volt. Kettejüknek valahogy nem sikerült összejönniük, hogy megvitassák Nyírő József vitatott magyar író Románia területén való újratemetésének kísérletét és Kövér László jelenlétét és kijelentéseit.

Ezzel szemben a két fél a sajtón keresztül folytatta a veszekedést. Victor Ponta szombaton kijelentette, hogy magyar kollégájának el kellene határolódnia Kövér Lászlótól, „ha jó kapcsolatokat kíván Románia és Magyarország között” és bocsánatot kell kérnie Magyarország nevében.

A másik oldalon Szíjjártó Péter, a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár kijelentette, hogy a tisztelgő aktusok kibékíthetetlenek a politikai megbélyegzéssel, a magyar kormány pedig e tekintetben nem kíván kommunikálni a román kormánnyal.

Laura Ciobanu

Forrás: evz.ro, 2012. június 5.

Contre româno-maghiare reciproc avantajoase

 

Băsescu Victor helyett Viktort választja

Kedves elnökünk újra bebizonyította, hogy képes félrelépni, még azon az áron is, hogy a nemzeti érdekeket személyes ambícióinak és hiúságainak rendeli alá. Nem volt elé, hogy EU-ország csúcsvezetői (köztük 9 kormányfő) találkozott Bukaresten, hogy azt kérjék, ne csökkentsék az Unió kevésbé fejlett államoknak szánt kohéziós költségvetését, ami Románia számára létfontosságú, de Băsescu nem fáradt azzal, hogy részt vegyen a csúcson. Valószínűleg azon egyszerű okból, hogy az nem az ő fővédnökségével zajlott, hanem a román és a lengyel kormányfő szervezte. Nem volt elég, hogy egy kávéra megvendégelve az EB elnökét, Jose Manuel Barrosot újra az ország gazdaságpolitikájának kormányosa szerepben tetszelgett, amit, Boc idején, egyedül határozott meg.

Az is kellett, hogy amikor ilyen sok miniszterelnök és magas rangú európai tisztségviselő volt az országban, ő Cotroceniben csak a lelki haverjának terítse le a vörös szőnyeget, aki 2009-ben kampányügynöke volt a román Erdélyben, vagyis Orbán Viktor magyar kormányfőnek. A www.presidency.ro honlapon nem fognak találni egyetlen említést sem erről a cotroceni-i találkozóról. Sem az elnök pénteki programjában, sem bármilyen közleményt a találkozóról. Bogdan Oprea szóvivő (Elena Udrea volt veszekedős szócsöve) szintén némán hallgatott. Meglehet, hogy csak két testi-lelki jóbarát közti találkozó volt, de erre sor kerülhetett volna a Cireşicaban, vagy otthon Băsescunál, nem Románia Elnöki Hivatalában.

Ez-az azért kiderült. „Viktor, mennyire örvendek, hogy Bukaresten látlak!”, tört ki Traianból, megölelve azt, aki nem szalaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy ultranacionalista, irredenta beütésű glosszákat bocsásson ki, melyek mélységesen sértik azon országok méltóságát, sőt szuverenitását is, beleértve Romániát, ahol a többségi lakosság mellett magyarok is vannak. Egy pillanatig azt hittem, hogy Băsescu elnök kihasználja majd az alkalmat, hogy végül reagáljon a magyar parlament elnöke, Kövér László (de nemcsak az ő) bunkóságára és agresszivitására, aki éppenséggel román területen megengedte magának, hogy Románia kormányát „barbár, civilizálatlan és hisztérikus”-nak minősítse. Azon egyszerű okból, hogy a bukaresti kormány megtagadta Nyírő József, egy antiszemita, románellenes és fasisztapárti krónikás, Horthy Miklós egyik imádója földi maradványainak Romániában történő újratemetését. Apropó, egy magyarországi városban éppen most neveztek el egy parkot Hitler szövetségeséről, a Fidesz (Orbán pártja) két képviselője pedig pénzt gyűjt egy budapesti Horthy-szoborra.

Úgy tudtam, hogy a hunok a történelemben a barbár megszállók kategóriájába sorolt nép voltak, a ló nyerge alatt puhított rostélyossal, de most nem fogunk régészkedni. Most honvédek trappolásáról és azokról a jelszavakról van szó, melyekkel Kövér László az erdélyi légkört fertőzi. Elvárható lett volna, hogy Románia elnöke meginterpellálja Orbán haverját egy magas rangú magyar hivatalosság ilyenfajta barátságtalan, sőt ellenséges viselkedései miatt. De nem. Továbbra is folytattak egy megengedhetetlen struccpolitikát.

Ám e hét végén Orbán Viktor kormányfő Bukaresten találkozni fog kollégájával, Victor Pontaval. Ez utóbbi, mégiscsak rendelkezve gerinccel, éppen kijelentette, hogy a budapesti kabinet vezetőjének kötelessége elhatárolódni szélsőséges kollégáitól, ha jó szomszédi kapcsolatokat akar Romániával. Hozzátenném, hogy – tekintettel arra, hogy a bukó Kövér bejelentette, a hétvégén szintén eljön a Székelységbe, hogy a helyhatósági választáson a Magyar Polgári Párt ultranacionalistáit támogassa – létezik a „persona non grata” intézménye. Amit egy egyenes gerincű és a nemzeti értékeket tisztelő kormánynak alkalmaznia kellene az illető kelekótyával és nem kívánatossal szemben.

Petru Calapodescu

Forrás: jurnalul.ro, 2012. június 3., 14:29

Băsescu îl preferă lui Victor pe Viktor

 

Borbély: Kövér László romániai látogatása nehéz helyzetbe hozza Budapestet

Az RMDSZ politikai alelnöke, Borbély László kedden, az RFI-nek kijelentette, hogy Magyarország parlamenti elnöke, Kövér László romániai látogatása nehéz helyzetbe hozza Budapestet, mert ez „brutális beavatkozás a választási kampányba”.

„Ez egy hibás döntés részéről és mi ezt már többször elmondtuk, ez egy hibás döntés, ami valójában nehéz helyzetbe hozza Magyarországot, mert Kövér úr nagyon jól tudja, még ha magánemberként is jön, ő nem magánember, ő Magyarország parlamentjének elnöke”, mondta Borbély arra utalva, hogy Kövér László minden áron Romániába akar jönni.

Borbély László Kövér Lászlónak a romániai kampányba való „brutális beavatkozás”-áról beszél: „Mi örvendünk bármelyik magyarországi tisztségviselőnek, mert szoros kapcsolataink vannak és – hála Istennek! – a Románia és Magyarország közötti kapcsolatok is jók, de az ilyenfajta látogatások brutális beavatkozások az itteni választási kampányba és versenybe, mert – sajnos – most van két pártunk, plusz az RMDSZ, melyek egymással küzdenek a választási kampányban. Nincs szükségünk ilyenfajta beavatkozásokra és ennek nem lesz semmilyen hatása, ami az erre a pártra (MPP) leadott többletszavazatokat illeti, de zavaróak és a romániai magyarok bölcsek és tudják, hogy a kívülről történő ilyenfajta beavatkozások valójában kétségbeesett kísérletet jelentenek arra, hogy többletszavazatokat szerezzenek Szász Jenő ezen pártjának”.

Borbély László véleménye szerint, Orbán Viktor magyar kormányfő „kényes és nehéz helyzetben” van, mert Magyarország kormányának és a magyar Külügyminisztériumnak nagyon világos az álláspontja: azt mondták, hogy nem avatkoznak be a romániai választási kampányba.

Romulus Georgescu

Forrás: adevarul.ro, 2012. június 5., 12:40

Borbely: Vizita lui Kover Laszlo în România pune Budapesta într-o situaţie dificilă

 

Leckék magyaroknak

Az erdélyi magyarokat folyamatosan uszítják különféle magyar politikusok, akik életképes tervek hiányában egy halott múlt iránti kínzó vágyból épített jövőt ajánlanak választóiknak. Az így cselekvő politikusoknak meg kell érteniük egy nagyon fontos dolgot.

Magyarország parlamentje elnökét választási propaganda céljából a Magyar Polgári Párt vezetői „mint a medvét” hordják körbe Székelyföldön. Kövér László, a magyar törvényhozás vezetője nagyon megharagudott, mert a román állam megakadályozta a pünkösdi katolikus zarándoklatra való rátelepedést és nekiállt hülyeségeket beszélni.

Kövér barbársággal vádolta meg a román hatóságokat, mert a Magyar Polgári Pártot nem hagyták sovén műsort űzni. A horthysta író eltemetése ürügy volt az agresszív magyar nacionalizmus felszítására. Kövér és a Magyar Polgári Párt vezetői ezen alkalommal egy olyan történelmi korszak dicsőítését akarták színre vinni, ami több ezer román számára nagyon sok szenvedést jelentett. Ezek a politikusok úgy vélik, hogy sovén ösztönöket serkentve jót tesznek a közösségeiknek. Ennyi eszük van!

Azokat a magyarokat, akik szükségét érzik, hogy ilyenfajta választási manőverekben részt vegyenek, szembesíteni kell bizonyos fontos információkkal, melyek segítik őket jobban megérteni azon sovén-választási cirkusz hatásait, amibe bevonják őket.

Az első és a helyi választások kontextusában legrelevánsabb hír az, hogy a múlt egy részének dicsőítése nem tömi be az aszfalt gödreit, nem szigeteli le az épületeket, nem korszerűsíti a csatornázást és semmi mással sem növeli egy helyi közösség komfortját. Nem oldja meg egyet sem azon gondok közül, melyekkel az erdélyi és az egész országban élő magyarok és románok szembesülnek. A nacionalista szómenésben szenvedők képtelenek megoldásokat nyújtani közösségeiknek és tervek hiányában feleslegesen szítják a kedélyeket.

Ám egy másik aspektus még fontosabb. A magyar hazafiság csodálatra méltó. A románok megtanulhatják a magyaroktól, miként kell egy nemzetnek büszkének lennie az identitására, miként kell az anyaországot szeretni és miként kell tisztelni a nemzeti értékeket. A románok számára nem fájdalmas közös múlt iránti tisztelet korlátai között kifejezve, a magyar nacionalizmus csodálatos és tiszteletre méltó.

Ám van egy határ, amit a magyar politikusok nem léphetnek át és aminek tudatában kell lenniük azoknak a magyaroknak, akik hagyják magukat bevonni a szélsőségesek hálójába. A közös történelmünkben vannak viszonylag közeli, több ezer román számára nagyon fájdalmas momentumok: a Horthy csapatai által megszállt Erdélyben elkövetett gyilkosságokat megélő túlélők, azok gyermekei, vagy unokái.

Ezen időszak dicsőítése nagyon súlyos sértés azokra nézve, akiknek még vannak nyílt sebeik az 1940‑1944-es időszakból. Kegyetlen érzéketlenség és nyilvánvaló tiszteletlenség az akkor meggyilkoltak családjaival szemben a Magyar Polgári Párt mostani választási cirkusza. E párt vezetőinek meg kellene tanulniuk a románoktól a tolerancia és a mások értékei iránti tisztelet leckéjét.

Félretéve az olyan bohócokat, mint Vadim és Funar, Románia az utóbbi 20 évben leckét adott Európának toleranciából és nyugalomból. Az erdélyi magyarok e pillanatban rendelkeznek a teljes autonómiával, amit kívánnak. Nekik tetsző módon kifejezhetik nemzeti identitásukat és azt tettek, amit csak akartak, éppen azért, mert a románok toleranciát, nyugalmat és tiszteletet tanúsítottak e kisebbség iránt. Csak vámhivatalt nem állítottak fel maguknak Székelyföld bejáratánál. Röviden, megadtak nekik mindent, amit csak akartak, mindaddig, míg ezeknek a követeléseknek az etnikai identitás megőrzése volt a logikája. És jó, hogy Románia ezt a példát nyújtotta a világnak.

Ám, sajnos, a magyar nemzetiségű román állampolgárok között vannak olyan alakok is, akik azt hiszik, hogy a másokkal szembeni sértő viselkedés út a politikai siker felé. Bárdolatlan gondolkodású személyek csak azért, hogy felkapaszkodhassanak a hatalomba, feláldozzák közösségeik nyugalmát.

E közösségek magyarjainak csak körbe kell nézniük, hogy megértsék, a nekik felszolgált választási szómenés semmire sem jó és éppenséggel káros is. Mi jó történhet egy olyan közösséggel, amiben sovén viselkedés van? Miként tudja valaki elképzelni a jövőjét az Európai Unióban a 40-es évekbeli rendben gyökerező mentalitásokkal? Mekkora ostobaság „nagy Magyarország”-ról beszélni egy olyan jelenben, amikor már nincsenek határok és közös pénz lesz? Mennyire ostoba az autonómiapárti diskurzus olyan településeken, ahol a helyi tanács eldöntheti, mit akar a helyi közösség és ahol már a teljes lehetséges autonómia létezik?

Ennek tükörképeként a románoknak ugyanennyire káros szélsőségesekben volt részük és megtanulták őket így kezelni, miután azt tapasztalták, hogy az unalmas diskurzusok mögött nincs semmilyen megoldás a jövőre nézve. A Magyar Polgári Párthoz hasonlóan káros pártok, melyeknek a múltban óriási százalékaik voltak, most a választási küszöb alatt vannak. A magyarok ezt a leckét is megtanulhatják tőlünk.

A bennünket a múltban elválasztó dolgokon túlmenően a jelen mindnyájunknak azonos. Gondjainkra a megoldásokat csak együtt és főleg egymást tisztelve találhatjuk meg és alkalmazhatjuk.

Mălin Bot

Forrás: adevarul.ro, 2012. június 5., 13:41

Lecţii pentru unguri

 

Antal Árpád (RMDSZ): Ha az MPP a választások után is azt fogja állítani, hogy a magyaroknak több kell az autonómiánál, akkor azt érdemes figyelembe venni

A sepsiszentgyörgyi RMDSZ vezetője, Antal Árpád kihangsúlyozta, hogyha az MPP Kovászna megyei vezetője, Kulcsár Terza József a választások után is azt fogja állítani, hogy a magyarok „többet is kívánhatnak majd az autonómiánál”, akkor az fokozott figyelmet érdemel.

„De majd meglátjuk, mit mond Kulcsár úr június 11-én, ha pedig ugyanezt mondja, akkor fokozott figyelmet érdemel, de az biztos, hogy ebben a helyzetben, amikor bennünket (a magyar közösség képviselőit – a szerz.) ellenzékbe vetnek és ezzel párhuzamosan megpróbálnak elvenni tőlünk egyes már megszerzett jogokat, ez radikalizálja a diskurzust, a miénket is, a többiekét is és meglep, hogy még vannak, akiket ez meglep”, mondta Antal.

Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi vezetője úgy véli, politikai axióma, hogy amikor a magyar politikusok nem találnak partnert a párbeszédre a magyar közösség jogainak képviseletében, radikálisabbá válnak.

„Ez, ha úgy akarják, egy politikai axióma: amikor már nem vagy kormányon, akkor radikálisabbá válsz, mert mi (az RMDSZ – a szerz.) akarunk valamit, mindenki tudja, hogy mit akarunk, nevezetesen Székelyföld autonómiáját, választási kampányban is, választási kampány után is, tehát ezzel kapcsolatosan nincs semmilyen különbség. Nem akarjuk Székelyföld függetlenségét, sem a választási kampányban, sem a választási kampány utn.

Nem akarunk semmi olyat, ami ártana ezen állam nemzetbiztonságának, mely ártana Románia területi integritásának, de – valóban – ami azokat az eszközöket illeti, melyekkel harcolunk, lehetnek különbségek egyik, vagy másik időszakban, mert amennyiben nem találunk partnereket a párbeszédre jogaink képviseletében, radikálisabbá fogunk válni, de ez is politikai axióma, nem tudom, miért lepődik meg ezen bárki”, szögezte le Antal Árpád. […]

Alina Brebenel

Forrás: adevarul.ro, 2012. június 5., 15:59

Antal Arpad(UDMR): Dacă PCM va susține și după alegeri că maghiarilor le trebuie mai mult decât autonomie, e demn de luat în seamă

 

Blaga: Kövér László azért akar Romániába jutni, mert az RMDSZ ellensége

A szenátus elnöke, Vasile Blaga Nagyváradon kitért a magyar parlament elnökének, Kövér Lászlónak küldött levélre. Ugyanakkor kijelentette, hogy a PD-L a június 10-i választáson meglepetést fog okozni a választási eredményével.

„Elegáns módon megmondtuk a magyar parlament elnökének, Kövér Lászlónak, hogy nem jó, ha beavatkozik a romániai választási kampányba. Nem szívesen látott az országban a választások idején, miután minősíthetetlen kijelentéseket tett a román népre”, mondta Vasile Blaga.

Állítása szerint, a magyar elnök (így! - PZS) azért akar Romániába jönni, mert az RMDSZ ellensége és be akar avatkozni az RMDSZ és a többi magyar politikai párt közötti konfliktusba. […]

Claudia Bonchiş

Forrás: adevarul.ro (nagyváradi kiadás), 2012. június 5., 14:16

Blaga: Laszlo Kover doreşte să ajungă în România pentru că este un duşman al UDMR

 

Fejre szórt hamvak

„A románok barbárok”, mondták nyíltabban, burkoltabban magas rangú budapesti hivatalosságok.

Nem mintha számunkra újdonságot jelentene ez az álláspont, de most azért kelti fel a figyelmet, mert a „címkét” pont a Duna partján álló parlament csúcsáról ragasztják ránk zajosan. Ami, zárójelben mondva, szép épület, főleg 20 és valahány éve, amióta levették róla a vörös csillagot. Mint azt tudjuk, minden abból indult ki, hogy a bukaresti hatóságok (legitim módon) elutasították annak engedélyezését, hogy román területen temessék el a notórius antiszemita és horthysta gyilkos hamvait tartalmazó urnát.

Sietve, mint mindig, hogy… hamut szórjanak fejükre még akkor is, amikor nem kell, a mi (nyilvános) megmondóembereink abban versenyeztek, hogy a vizeket Erdély-szerte felkavaró magyar szélsőségeseket a „tősgyökeres Vadim és Funar”-hoz hasonlítsák. Vagyis, lásd Uram!, nekik is, nekünk is megvannak a jelen évszázad valóságáról lekapcsolódott politikusaink és akik bármire képesek, hogy a választók régebbi sérelmeik felszításából szerezzenek szavazatokat.

Ám a jelentős különbség az, hogy a „mi szélsőségeseink” sohasem jutottak hatalomra. De, persze, ebben az esetben is úgy teszünk, mintha nem tudnánk. Senki sem meri néven nevezni a dolgokat Romániában, még akkor sem, amikor magas rangú európai hivatalosságok hívják fel a figyelmet a budapesti hatalom súlyos kisiklásaira, ami a demokrácia szabályainak betartását illeti.

Európaiskodó álca alatt óvakodunk elismerni azt, amit mindenki világosan lát: a jelenlegi budapesti hatalom irredentizmusa, amiből még az egyszerű magyaroknak is elegük lett, megunva, hogy meséket szolgálnak fel nekik, miközben nőnek a számláik és elvesztik a munkahelyüket.

Ám kezd zavaróvá válni a román hatóságok határozatlansága, amikor a Nyírő József-féle olcsó provokációkkal szembesülnek. De emlékezzünk Magyarország nagykövete feleségének egy évvel korábbi, Marosvásárhelyen, a Magyarok Napján tett kijelentéseire is: „Erdélyt azok az országok és hatalmak vették el tőlünk, melyeknek jól meghatározott céljuk volt, hogy uszítsák a nemzeteket és olyan határokat húzzanak meg, melyekkel továbbra is ők az erősek és az irányítók”.

Az egész klasszikus román stílusban, az „ügy elsikálásával” ért véget. A nagykövet meglátogatta a román külügyminisztert, nem határolódott el semmitől, amit a heves hitvese mondott és az egészet egy „sajnálatos tévedésre” kente.

Bukaresten, furcsa mód, úgy tűnik, mindig arra történik erőfeszítés, hogy kisebbítsék a provokációkat, azt sugallva, hogy a közéletben ezen ügyben kommunista típusú nyugalomnak és konszenzusnak kell lennie. Ahogy felhívja valaki a figyelmet bizonyos szabálytalanságokra, rögtön sétálni küldi őt néhány „európais”, mert ők pontosan tudják, hogy állnak a dolgok.

A következtetés csakis keserű lehet: a büszkeség hiánya és az opportunizmus a kommunizmus éveiben drámai károkat okoztak az erkölcsi struktúránknak, ami pedig most történik, sok területen, az csak következménye ezeknek az éveknek.

George Rădulescu

Forrás: adevarul.ro, 2012. június 4.

Cenuşa din cap

 

Geoană Kövérről: A hatóságoknak joguk van megtiltani egyes politikusok jelenlétét a kampányban

A szenátus külpolitikai bizottságának elnöke, Mircea Geoană azt állítja, a román hatóságok „tökéletesen feljogosítottak” lennének arra, hogy a választási kampány idejére megtiltsák egyes „veszélyes és revizionista viselkedésű” politikusok jelenlétét Romániában.

Ezt Geoană a Mediafaxnak küldött sajtóközleményében fejtette ki, amiben kitér Magyarország parlamentjének elnöke, Kövér László „gesztusaira és nyilatkozataira”.

„Amit Kövér úr és mentorai nem akarnak megérteni az az, hogy a Románia és Magyarország közötti jó kapcsolat a stabilitás kulcsa Közép- és Délkelet-Európában. Egy sorsdöntő és egy komoly partnerséget tesztelő pillanat tanúi vagyunk, amit a két fél több mint húsz éven keresztül nagy erőfeszítésekkel épített fel. Az a tény, hogy ezt a partnerséget revizionista viselkedésekkel és gesztusokkal egy szisztematikus támadásnak teszik ki, olyan gond, ami túllép a nemzeti kereten és európaivá válik”, állítja Geoană.

A külpolitikai bizottság elnöke fontosnak tartja üdvözölni a romániai politikai erők „egységes” álláspontját, beleértve az RMDSZ-t is, Kövér László „gesztusaival és provokációival” szemben, aki „elfogadhatatlan ódon vesz részt a romániai magyar etnikumúak egy bizonyos pártjának választási kampányában”.

Ezen kívül Geoană azzal vádolja a magyar hivatalosságot, hogy gesztusaival és látogatásaival arra összpontosított, hogy „antiszemitizmussal, románellenességgel és fasizmussal vádolt alakokat népszerűsítsen, vagy sértegesse a román állam egyes intézményeit”.

Megemlíti, hogy Kövér célja valójában a Jobbik, egy szélsőjobboldali magyar párt megfelelőjének létrehozását bátorítani, „ezáltal helyrehozhatatlan károkat okozva a romániai magyar közösség érdekeinek és a román‑magyar partnerségnek”.

Sőt, a külpolitikai bizottság elnöke azt mondja, „a román hatóságok tökéletesen fel lennének jogosítva azzal, hogy a választási kampány idejére megtiltsák egyes ilyenfajta veszélyes és revizionista viselkedésű politikusok romániai jelenlétét”.

„Egy határozott diplomáciai gesztus Románia részéről, helyesen megmagyarázva a magyarországi és az európai hivatalosságoknak, megoldás lehetne arra, hogy véget vessenek a provokációk és eszkalálások ezen sorozatának, melyek részei egyes budapesti politikusok revizionista és nacionalista tervének, semmibe véve a Romániát és Magyarországot az utóbbi 22 évben jellemző jó kapcsolatokat”, állítja még Mircea Geoană.

A szenátor ugyanakkor felhívást intéz minden magyarországi felelős politikushoz, hogy foglaljon állást és ellenezzen olyan viselkedéseket, amelyek csak árthatnak a Románia és Magyarország közötti partnerségnek.

Geoană azt állítja, fenntartja magának a jogot, hogy „elküldjön egyes európai és nemzetközi szervezeteknek és intézményeknek egy teljes tájékoztatót az olyanfajta viselkedésekről, amilyen Kövér Lászlóé és más magyar politikusoké és hivatalosságoké, abból kiindulva, hogy a közös kockázatokat regionális és európai szinten gyorsan és közösen kell orvosolni, hogy megőrizzük mindazt, amit 1989 után annyira nehezen elértünk – béke, stabilitás és az emberi jogok tisztelete Európában”. […]

Forrás: romanialibera.ro, 2012. június 5.

Geoană, despre Kover: Autorităţile, îndreptăţite să interzică prezenţa unor politicieni în campanie

 

Ponta: A magyar parlament elnökét persona non grata-vá lehet nyilvánítani

Victor Ponta kedden, kijelentette, a magyar parlament elnökét, Kövér Lászlót persona non grata-vá nyilváníthatják. A döntést a Külügyminisztérium hozhatja meg, írja az Rtv.net.

A magyar parlament elnöke, Kövér László kedd délután érkezett meg Marosvásárhelyre. „Nem azért vagyok itt, hogy Nyírő József író újratemetéséről tárgyaljak. Meggyőződésem, hogy a választások után megnyugszanak a kedélyek és újra azokhoz a kapcsolatokhoz térünk vissza, amelyekkel a korábbi romániai kormánnyal rendelkeztünk”, mondta Kövér. […]

Forrás: romanialibera.ro, 2012. június 5.

Ponta: Preşedintele Parlamentului ungar poate fi declarat persona non grata

Címkék: választások magyar román

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr534567375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása