Még mindig zajlik a szavazatok összeszámolása, még sok a bizonytalansági tényező, így egyelőre csak becslésekre alapozhatunk. Mielőtt még véleményt alkotnánk a június 10-i választásról, érdemes megvárni a hivatalos számokat. Addig is néhány becslés a pártok, illetve a szakértők részéről:

 

Az USL számolása: A szociál-liberálisok megszereznek 33 MT-t és 28 megyei jogú várost

 

A PSD-s választási kampány koordinátora, Liviu Dragnea vasárnap éjszaka kijelentette, hgoy az USL „szinte biztosan” megszerez 33 Megyei Tanácsot és 28 megyeszékhelyt, miután az USL összesítette a szavazókörök 70 százalékának eredményét.

Dragnea azt mondta, hogy az USL – a szavazókörök 70 százalékának eredményei szerint ‑ megszerzi a következő Megyei Tanácsok elnöki tisztségét: Argyas (Argeş), Bákó (Bacău), Bihar, Beszterce-Naszód, Botosány (Botoşani), Brassó, Braila (Brăila), Bodza (Buzău), Krassó-Szörény, Călăraşi, Konstanca (Constanţa), Dombovica (Dâmboviţa), Dolj, Galac (Galaţi), Gyurgyevó (Giurgiu), Gorj, Hunyad, Ilonca (Ialomiţa), Jász (Iaşi), Ilfov, Máramaros, Maros, Olt, Prahova, Szatmár, Szilágy, Szucsáva (Suceava), Teleorman, Temes, Vászló (Vaslui), Vâlcea, Vráncsa (Vrancea).

Azt mondta, hogy a többi megyében nagyon szoros a harc: Fehér – 45% PDL, 39,19% USL, Arad – 38% PDL, 35% USL, Kolozs – 37,9% PDL, 35% USL, Méhed (Mehedinţi) – 44% PDL, 40% USL, Nemc (Neamţ) – 40,5% PDL, 39,83% USL, Szeben – 42% FDGR (Romániai Németek Demokratikus Szövetsége – PZS), 32% USL.

 

Dragnea szerint, a szavazókörök 70 százalékának eredményei szerint, az USL szinte biztosan megszerzett 28 megyei jogú várost: Piteşti, Bákó, Nagyvárad, Beszterce, Botosány, Braila, Bodza, Resica, Konstanca, Krajova (Craiova), Galac, Zsílvásárhely (Târgu-Jiu), Déva, Călăraşi, Slobozia, Jászvásár, Gyurgyevó, Nagybánya, Slatina, Ploieşti, Szatmárnémeti, Zilah, Szucsáva, Alexandria, Temesvár, Vászló, Râmnicu-Vâlcea, Foksány (Focşani).

Dragnea megemlítette, hogy a gyurgyevói polgármesterséget egy olyan független nyerte el, aki a PSD-ből távozott és vissza fog térni a PSD-be.

Elmondta, vannak polgármesterségek, ahol minden újabb jelentéssel változik a helyzet: Kolozsvár – 42% PDL, 38% USL, Tergovistye (Târgovişte) – 43,4% PDL, 41,5% USL, Karácsonkő (Piatra-Neamţ) – 42% PDL, 37,2% USL. (Ziare.com – 07:26)

 

PDL-s számolás: USL – 16 megyeszékhely, PDL – 5

A demokrata-liberális Adriean Videanu hétfő reggel kijelentette, hogy a PDL 04:30 óráig 22 megyeszékhely eredményét összesítette, ezekből a PDL 5-öt szerzett meg, az USL 16-ot, a megyei tanácsok esetében pedig a PDL egyet, az USL 8-at szerzett meg, míg a politikai szavazás eredménye 51% az USL és 21% a PDL javára.

„Ismertetni kívánom a következő adatokat. A megyeszékhelyek szintjén jelenleg 22 megyeszékhely eredményét összesítettük a 40-ből. A PDL 5-öt, az USL 16-ot szerzett, az RMDSZ-nek 1 maradt, Sepsiszentgyörgyről van szó”, mondta.

Videanu hozzátette, hogy a megyei jogú városok esetében „63-ból jelenleg 38 eredményét összesítették: a PDL-nek 10, az USL-nek 23, az RMDSZ-nek 4 jutott”.

A demokrata-liberális elmondta még, hogy a PDL 42 várost szerzett meg, az USL pedig 86-ot. „A városok esetében 149 eredményét összesítették 224-ből. A PDL-nek 42, az USL-nek 86, az RMDSZ-nek 9, a PP-DD-nek 3, az UNPR-nek 3, a függetleneknek 5 jutott”, említette.

„A községek esetében pedig 2860-ból 1612 eredménye van meg. A PDL-nek 558, az USL-nek 887, a PP-DD-nek 11, az RMDSZ-nek 123, a PRM-nek 4, az UNPR-nek 6, az MPP-nek 1, másoknak 9, a függetleneknek 13 jutott”, tette hozzá Adriean Videanu.

Videanu szerint, a PDL egy megyei tanácsot szerzett meg, az USL nyolcat. „A megyei tanácsok esetében 41 MT-ből 10 eredménye van meg. A PDL-nek 1 MT-je, az USL-nek 8, az RMDSZ-nek 1 MT-je van”, állította Videanu.

Ami a politikai szavazatot illeti, az USL-nek jelenleg – súlyozva – 51 százaléka, a PDL-nek 21 százaléka van. „El akarom mondani, hogy a politikai szavazás súlyozásával e pillanatban az USL-nek 51 százaléka, a PDL-nek 21 százaléka van. A többiek esetében nem néztük meg. Azért mondom, hogy súlyozott átlag, mert nem került bele egy megye minden települése és megpróbáltunk súlyozni. A politikai szavazási eredményt adjuk majd meg utolsónak”, magyarázta a PDL-s.

Hozzátette, hogy „az USL-s kollégákkal szemben”, a PDL adatai „biztosak”. „Az eddig általam bemutatott adatok biztosak. Az USL-s kollégákkal szemben, akik az átnézett szavazókörök egy bizonyos százalékán alapuló részleges adatokat mutattak be, amelynek nagyfokú viszonylagosságuk van”, szögezte le Adriean Videanu. (Ziare.com – 07:52)

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr354579274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása