A helyhatósági választáson győztes USL úgy tűnik, eltökélte, hogy semmit sem bíz a véletlenre és még a parlamenti választások előtt megszerez minden vezető tisztséget, de a fő cél Traian Băsescu elnök felfüggesztése és remények szerinti megbuktatása.

Ehhez minden eszközt megengedettnek tartanak, még olyanokat is, melyek nem biztos, hogy kiállnának egy komoly és tárgyilagos törvényességi próbát. Ilyen például a parlamenti elnökök puccs-szerű leváltása, melyek közül e sorok írásakor a szenátusit megoldották, Vasile Blagat Crin Antonescu váltva fel. Vagy nem, de ezt majd meglátjuk. (A frissítéseket egy kicsit lejjebb kell keresni!)

Azért kezdték a szenátussal, mert Crin Antonescu szenátusi elnökként automatikusan átvenné az elnöki hatásköröket, amennyiben Băsescut felfüggesztenék.

Egyelőre ismertetek néhány cikket a Băsescu-elnök felfüggesztéséhez szükséges intézmények (pl. Alkotmánybíróság) megszerzésére vonatkozó lépésekről, illetve a mai eseményekről szóló élő tudósításokat. Elsődleges forrásom a ziare.com (az ettől eltérő forrásokat külön jelzem).

A ziare.com tudósítása:

A parlament kedden rendkívüli ülésre gyűlt össze, hogy meghallgassa a Victor Ponta Európai Tanácson való részvételéről szóló jelentést. Az USL ezt az alkalmat használta ki arra, hogy leváltsa a két házelnököt és a nép ügyvédjét (a magyarországi ombudsman megfelelője - PZS).

A kormányfő beszédét 10:00 órára tervezték, de azt megelőzte egy plenáris szavazás a TVR igazgatótanácsának vezetéséről és a közszolgálati rádió vezetéséről, a PDL távollétében, mely a törvény megsértését panaszolta fel, tiltakozásul távozva a teremből.

Az USL sürgősséggel összehívta a két ház házbizottságait és gyorsan döntést hozott néhány rendkívüli ülésszakról, ma estére, melyek során Vasile Blagat Crin Antonescu váltotta fel, Roberta Anastase helyére pedig a tervek szerint Valeriu Zgonea lép.

A nép ügyvédjét, Gheorghe Iancut szintén leváltották, akinek a helyét Valeriu Dorneanu veszi át. Az üléseket összehívó döntés már megjelent a Hivatalos Közlönyben, ami nemrég került a kormány hatásköre alá.

A PDL vezetői azt állítják, hogy egy USL által végrehajtott államcsínynek vagyunk tanúi és hogy Ponta és Antonescu „kirobbantották a dzsihádot a demokratikus Románia ellen”.

Az Alkotmánybíróság sürgősséggel összeült és az európai intézmények megkereséséről döntött, az AEÁ nagykövetsége pedig egy sajtóközleményben fejezte ki aggodalmát.

A parlamentben kedden egy másik példátlan esetre is sor került: a képviselőház jogi bizottsága úgy döntött, Sergiu Andon és Florin Pâslaru nincsenek összeférhetetlenségi helyzetben, annak ellenére, hogy ők ilyen értelmű jogerős ítéletet kaptak a bíróságtól, az ANI (Országos Feddhetetlenségi Ügynökség – PZS) pedig negyedjére kérte kizárásukat a parlamentből.

23:40 – Andrei Marga külügyminiszter üzenetet küldött, hogy felvilágosítsa a kancelláriákat, a nagykövetségeket és az Európai Uniót a romániai helyzetről ezekben a napokban.

„A romániai politikai színpadon lezajlott legutóbbi fejlemények a demokratikus parlamenti gyakorlat kifejeződései és nem tesznek egyebet, mint visszahozzák a jogállamiság reprezentatív intézmények működését az alkotmányos paraméterek közzé. Ezek a fejlemények a parlament demokratikus működésén belül zajlanak.

(…) Az igazságügy függetlenségét semmilyen formában nem kérdőjelezték és kérdőjelezik meg. Ezen kívül a jelenlegi kormánykoalíció nem tervezi, hogy bármilyen módon ártson az Alkotmánybíróság működésének, vagy visszahívja a tagjait”, magyarázta közleményében Marga.

23:10 – Valeriu Zgonea, a képviselőház új elnöke a szavazási eredmény megismerése után kijelentette, hogy az első dolog, amit tenni fog az lesz, hogy felhívja a fiát és megöleli a feleségét. Ami a képviselők vezetőjeként tervezett akcióit illeti, Zgonea azt mondta, lesz egy beszélgetése Victor Ponta kormányfővel, hogy lássa, mit szeretne, hogyan vezessék a parlamentet.

23:01 – A PDL elnöke, a szenátus éléről éppen menesztett Vasile Blaga átadta a parlamenti házelnöki irodáját, átengedve azt Crin Antonescunak.

22:55 – Cristian Boureanu PDL-s képviselő az RMDSZ-t támadta, megjegyezve, hogy bár a Szövetség egyes tagjai tartózkodtak, mégis biztosították a szenátusban a határozatképességet Blagal leváltásához. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a képviselőház ülése törvénysértő, mert nem tették közzé a Hivatalos Közlönyben.

22:51 – Valeriu Zgoneat egyhangúlag megszavazták a képviselőház elnökének. Ennek megfelelően 161 képviselőből 161 rá szavazott.

22:45 – Roberta Anastase kijelentette, hogy több eljárási szabályt megsértettek, ezért a CCR-nél fogja megtámadni a döntést.

„Nagyon súlyos helyzetben vagyunk, egy nagyon jól kidolgozott tervnek vagyunk a tanúi és ha csak azt nézzük, ami ma történt, akkor azt tapasztaljuk, hogy ez egy nagyon súlyos támadás az állam intézményei ellen. Meg fogom támadni a CCR-nél a képviselőház ezen határozatát, nem azért, hogy magamat védjem, hanem a képviselőházi elnök intézményét”, mondta Roberta Anastase.

22:28 – A PSD hivatalosan Valeriu Zgoneat javasolta a képviselőház élére, ez lévén a parlamenti frakciók által előterjesztett egyetlen jelölés, a javaslatról tartott titkos szavazás következik.

22:20 – Roberta Anastaset leváltották.

22:16 – Befejeződött a szavazás Roberta Anastase leváltásáról.

22:12 – A házbizottság döntése a rendkívüli ülés összehívásáról megjelent a Hivatalos Közlönyben.

22:09 – „Az emberek januárban kimentek a Térre, június 10-én elmentek szavazni egy fontos dologért, hogy tegyenek igazságot. Azt hiszem, Roberta Anastase leváltása, a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatos csalás után, a képviselőház jó működésének számtalan semmibevétele után, azt hiszem, ezt több millió román akarja”, írja a Ponta-csapat a Facebook-oldalon. Időközben több százan tüntetnek a kormány épülete előtt.

22:04 – Márton Árpád RMDSZ-es képviselő nem értette, hogyan kell szavazni. „Azt mondták, hogy ha a leváltást akarjuk, akkor egy jelet kell odatenni, ha nem akarjuk a leváltást, akkor át kell húzni! Bocsássanak meg, de ez legalábbis vicces!”, kommentálta. Márton Árpád úgy döntött, hogy nem vesz részt a szavazáson.

22:00 – Megkezdődött a szavazás Roberta Anastase leváltásáról.

21:56 – A Győzelem terén folytatódik a tüntetés. A Reporter Virtual megosztja benyomásait a tüntetésről: „Egy idősebb részvevő arra idomította a kutyáját, hogy a Ponta szó elhangzására ugasson”.

21:48 – Ioan Oltean azt mondja, „Roberta Anastase leváltását egy nem létező tett miatt kérik”. „Egy nem létező tett miatt javasoltak szankciót. A szeptember 27-i ülést az elejétől a végéig alulírott vezette és nem a képviselőház elnöke, Roberta Anastase. Nem büntethetik egy olyan tettért, ami nem létezett”, említette a PDL-s.

21:35 – A Roberta Anastase leváltásáról szóló ülést a PSD-s Florin Iordache vezeti. A 331 fős teljes létszámból 264-en vesznek részt, jelentette be Iordache. Az elektronikus szavazási rendszer azonban azt mutatja, hogy 163 képviselő van a teremben.

21:31 – Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szintén válaszol Traian Băsescu vádjaira.

„Az elnök urat vagy nem tájékoztatták helyesen, vagy szándékosan mondott olyat, ami nem igaz. Mi ma úgy viselkedtünk, ahogy bejelentettük: az intézmények fontosabbak az azokat vezető embereknél. Ám visszautasítom ezt a vádat, hogy mi támadást intéztünk volna az állam intézményei ellen. Blaga úr esetében az RMDSZ a teremben volt, de nem szavazott. Hasonlóképpen, a nép ügyvédje esetében nem szavaztunk, mert mi úgy ítéltük meg, hogy Iancu úr nem tett egyebet, mint a dolgát.

Az Anastase asszony elleni szavazáson sem fogunk véleményt mondani, mert nem vagyunk tagjai a kormányzati többségnek”, mondta az RMDSZ vezetője.

21:26 – A PDL tagjai ülést tartanak.

21:21 – Megkezdődött a képviselőház azon ülése, melyen Roberta Anastase leváltását vitatják meg.

21:19 – Nő a tüntetők száma a Győzelem (Victoriei) téren. Néhány száz ember Victor Ponta lemondását követeli és azt kiabálja, hogy „Copy-Paste!”. A tüntetők között van Theodor Paleologu, miután az este folyamán megjelent ott Teodor Baconschi is.

21:16 – „Tekintettel arra, hogy az USL, Ponta és Antonescu még csak nem is mímelik az alkotmány, a törvények, a jogállamiság, a demokratikus intézmények, a civil társadalom véleményeinek és az összes nyugati kancellár figyelmeztetéseinek tiszteletben tartását, nem értem, minek ez az egész parlamenti bohózat! Egyszerűbb, ha Crin Antonescu holnap reggel Traian Băsescut megelőzően megy Cotrocenibe és elfoglalja a székét, majd kikiálthatja magát Románia elnökének. Ki akadályozhatná meg?”, írja Elena Udrea a Facebook-oldalán.

21:13 – Victor Ponta kormányfő is válaszol Traian Băsescunak. Szövetségi kollégájával, Crin Antonescuval azonos hangvétellel a miniszterelnök az elnök megszólalását az „1989 decemberi események”-hez hasonlítja.

„Nem félünk az elnök fenyegetéseitől. A parlament teljesíti majd a polgárokkal szembeni kötelességét. Arra figyelmeztetem, hogy azonnal hagyjon fel a parlament tevékenységébe való önkényes beavatkozással”, jelentette ki egy Antena3-ba történő bejelentkezésében Ponta.

21:06 – Vasile Blaga azt állítja, az USL játéka az, hogy „holnap elveszi az Alkotmánybíróság hatásköreit, ezért nem küldték el a mai határozatokat a Hivatalos Közlönynek. Chelaru úr visszatartja a leváltásomról és az Antonescu kinevezéséről szóló határozatokat. Meg nem érdemelten osztotta ki magára a szenátusi elnöki tisztséget”.

20:59 – A Roberta Anastase leváltására vonatkozó jogi bizottsági jelentés a képviselőház plénuma elé került. Ezt a jelentést napirendre kell tűzni, majd a képviselők szavazni fognak.

20:54 – Antonescu Traian Băsescu kijelentéseit is kommentálta, akit azzal vádol, hogy Ceauşescu „szomorú emlékére” hasonlít, azt kérve tőle, hogy „hagyjon fel a fenyegetőzésekkel és a megfélemlítésekkel”.

„Határozott politikai többségek fejezték ki jogukat arra, hogy döntéseket hozzanak. Sem én, sem a politikai pártok többi vezetője sem, akiket Traian Băsescu megpróbált megfélemlíteni, nem félünk. Egyikünk sem fogad el ilyen hangot és senkinek sincs joga fenyegetni minket, vagy diktálni, mit tegyen”, jelentette ki Antonescu.

20:51 – „Az utóbbi hetekben és ma, a parlamentben, ezen ország törvényeivel teljes összhangban a román parlamenti képviselők Románia parlamentjében és Románia parlamentjére vonatkozó döntéseket hoztak meg. Senki sem cenzúrázhatja a parlament tagjainak azon jogát, hogy a parlament működésére is vonatkozó döntéseket fogadjanak el a parlamentben. Alkotmányos szavazással váltottak le személyeket, nem támadtak intézményeket, hanem, ismétlem, személyeket váltottak le”, jelentette ki Crin Antonescu.

20:49 – A jogi bizottság USL-s képviselői kedvezően véleményezték Roberta Anastase felfüggesztését. Azután szavazták, hogy a demokrata-liberálisok elhagyták a termet.

20:44 – „Elhagytuk a termet, mert egy államcsínynek vagyunk a tanúi. Egy tavaly őszi bejelentésről tárgyalnak, egy olyan ülésről, amit Roberta Anastase nem vezetett le. Egy határozattervezetet akarnak elfogadni, amivel leváltják, miközben a házszabály nem tartalmaz ilyen szankciót. Senki sem válthatja le (Roberta Anastase – a szerz.), csak az őt jelölő frakció. Számukra sem az alkotmány, sem a házszabály nem egyéb, mint szeszély. Arra számítunk, hogy ma éjszaka az Alkotmánybíróságra is csapást mérnek”, mondta Daniel Buda, a jogi bizottság elnöke.

20:41 – Traian Băsescu arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány és a parlamenti többség akcióival súlyosan megsértik az EU alapvető értékeit.

„A Ponta, Antonescu vezette parlamenti többség akcióinak végcélja az igazságügy ellenőrzés alá helyezése. Az elnök felfüggesztése csak egy közbülső szakasz, amire terveik szerint a következő napokban kerül sor.

Arra figyelmeztetem a parlamenti képviselőket, hogy a törvények és az alkotmány és Románia szabályainak súlyos megsértésével rendkívül nehéz helyzetbe hozták a román államot és 22 millió románt, mely elemzésem szerint az 1990. június 13‑ 15-i bányászjárás által generálthoz hasonló”, tette hozzá az elnök.

20:36 – „Az utóbbi hetekben lezajlott és a mai parlamenti akciókban kicsúcsosodó eseményekre vonatkozóan azt kérem Ponta kormányfőtől, az USL társelnökétől, Crin Antonescutól és Daniel Constantintól, valamint az UNPR elnökétől, Gabriel Oprea úrtól és az RMDSZ elnökétől, Kelemen Hunortól, hogy ők és a pártjaik is azonnal hagyják abba a román állam intézményei elleni akciókat.

Ismétlem: a megnevezettektől azt kérem, hagyják abba azonnal a román állam elleni akciókat”, jelentette ki Traian Băsescu elnök.

20:31 – Folytatódik a jogi bizottság ülése. Minden demokrata-liberális egy sarokba vonult vissza és tanácskoznak. Daniel Buda újra azt magyarázta, hogy a házszabály szerint a képviselőház elnökét csak az őt jelölő parlamenti frakció hívhatja vissza.

20:28 – Kolozsváron is többen utcára vonultak, hogy tiltakozzanak az USL antidemokratikus kisiklásai ellen. Időközben a Bukaresten, a kormány épülete előtt tartott „idézőjel-tüntetés”-en megjelent Stere Gulea rendező és Armand Gosu történész.

20:20 – A jogi bizottságban Roberta Anastase kéréséről szavaznak, amivel el akarja halasztatni a rendkívüli ülést.

20:15 – Călin Popescu Tăriceanu visszautasítja azokat a vádakat, melyek szerint az USL kedden államcsínyt hajtott végre. „Nem tettünk mást, mint a parlamentet egy normális és alkotmányos politikai valóságra térítettük. Amikor a szenátus élére a többség egyik képviselőjét állítottuk, akkor azzal vádolnak minket, hogy megsértettük a jogállamiságot. A PDL-nek hideg fejre van szüksége és fel kell hagynia az ellenségeskedéssel”, említette a volt kormányfő a Realitatea TV-nek.

20.11 – Vasile Blaga megjegyezte, elküldte a CCR-nek azt a kérvényt, amiben vitatja leváltását a szenátus éléről. „Meggyőződésem, hogy ezt az óvást pozitívan fogják megoldani”, mondta Blaga.

20:05 – Roberta Anastaset meghívták a jogi bizottságba, tudósít az Antena3.

19:59 – Az USL számításba veszi annak a lehetőségét, hogy a kormány felelősségvállalással fogadja el a választási törvényt, mely tartalmazza a tiszta egyéni körzetes választást, valamint a népszavazási törvényt, mely szerint az elnököt a szavazáson megjelentek felével le lehet váltani, valamint Traian Băsescu felfüggesztésének kezdeményezését, tudósít a Mediafax.

19:51 – A képviselőház elnöke, Roberta Anastase kedden lezártnak nyilvánította a rendkívüli plenáris ülést.

A PNL-s frakció vezetője, Eugen Nicolăescu azt kérte a képviselőktől, hogy maradjanak a helyükön, hogy egy újabb rendkívüli ülésen megvitassák Anastase leváltását.

19:36 – Az EP néppárti csoportjának vezetője, Joseph Daul „abszolút felháborodott”-nak mondja magát a Romániában a hatalmon lévő koalíció által generált legutóbbi politikai fejlemények miatt, megjegyezve, kérni fogja az Európai Bizottságtól ezen események európai standardoknak való megfelelésének vizsgálatát, tudósít a Mediafax.

19:32Tüntetés a kormánynál. Kb. 60 ember gyűlt össze a kormány épülete előtt, a Ponta-kormány ellen tüntetve.

19:29 – Monica Macovei PDL-s euroképviselő a Newsinnek kijelentette, hogy a románok jelenleg „egy államcsíny” tanúi és alkalmazni kellene a szerződés 7. cikkelyét, mely szerint a demokrácia értékeinek megsértésekor ideiglenesen felfüggesztik egy állam jogait.

19:12 – „Az elnök felfüggesztése nem szerepel az USL napirendjén. Tudomásom szerint, nem volt szó erről az ügyről, de nem szavatolhatom, hogy nem lesz napirenden”, jelentette ki Miron Mitrea egy bejelentkezésében a România TV-ben.

19:07 – Megkezdődött a képviselőház plenáris ülése, ezzel párhuzamosan a jogász képviselők folytatva a megbeszéléseket Roberta Anastase leváltásáról, tudósít az EVZ.

19:02 – Liviu Pop, a volt ideiglenes oktatási miniszter válaszol azokra a vádakra, melyek szerint az USL államcsínyt hajtott végre: „Vesztettek, ez van. Milyen államcsíny? Amikor ilyenfajta vádakat hallok, arra gondolok, hogy Románia 1000 évvel el van maradva”.

18:58 – A PDL-s parlamenti képviselők újra elhagyják a termet.

18:56 – „Nem tiszta számomra, milyen konkrét tettek képezték a leváltás alapját. Kaptam üzeneteket, hogy csillapodjak, hogy ne indítsak hivatalból eljárást, amikor összevissza hoznak törvényeket. Én betartottam a törvényt és az alkotmányt”, kommentálta Iancu a Realitatea TV-ben.

18:50 – Gheorghe Iancu nép ügyvédjét 236 igen, egy nem szavazat ellenében leváltották tisztségéből.

18:41 – Ioan Oltean beszél a szónoki emelvényről. „Július 3-a, 2012, ez a nap, amikor a demokrácia meghalt Romániában. Ma államcsínyt élünk meg, tudjuk, hogy önöknek nem tetszik, de a valóság nyilvánvaló. Ez egy példátlan támadás az állam intézményei és a demokrácia ellen”.

18:36 – Folytatódik a parlament együttes ülése. Az ülést a képviselőház részéről Eugen Nicolicea (UNPR), a szenátus részéről Ioan Chelaru (PSD) vezeti.

18:34 – Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő kiemeli azt, „ahogy megsértik Románia alkotmányát, az pedig, ami egyetlen nap alatt történt, az meghalad bármilyen képzeletet”.

„Ha ez sem számít parlamenti bányászjárásnak, akkor mi ez? Fontos a közvélemény viselkedése, nem lehet mást tenni, mint a nyilvános tiltakozás. Én továbbra is azt remélem, hogy van egy minőségi, jóérzésű emberekből álló többség, akik értik, mi az a demokrácia és nem fogják megengedni, hogy Romániát semmibe vegyék úgy, ahogy ma tették”, mondta MRU a Realitatea TV-ben.

A volt kormányfő megismételte a polgárokhoz intézett felhívását, hogy csütörtökön, 18:00 órakor menjenek el a Forradalom terén tartott tüntetésre, megjegyezve, hogy az nem egy PDL-párti, hanem egy demokráciapárti tüntetés.

18:33 – „Hiszem és remélem, hogy Antonescu úr nem lesz hosszú ideig a szenátus vezetője, mert a döntést az összes alkotmányos szabály megsértésével hozták meg. A szenátusi kollégák a CCR-n fogják megtámadni a döntést és remélem, ez utóbbi minél hamarabb meghoz majd egy döntést, ami visszahoz minket az alkotmányos vonalra”, jelentette ki Roberta Anastase.

18:24 – Elhalasztották az együttes ülést.

18:22 – A PDL-s képviselők vezetője, Mircea Toader beszél a szónoki emelvényről. Arra hívja fel a figyelmet, hogy az együttes ülés nem kezdődhet el.

18:17 – Crin Antonescu a PDL vádjait, melyek szerint a parlamentben kedden történtek államcsínyt jelentenek úgy minősíti, hogy azok „aberránsak”.

„Semmit sem sértettek meg az alkotmányból, a PDL különféle trükkökkel megpróbálja nem tudomásul venni a politikai valóság megváltozását. Egyértelmű többségek vannak a szenátusban is és a képviselőházban is, ők megpróbálják megakadályozni ezen többségek működését, mi működőképessé tesszük azokat”, mondta Antonescu az újságíróknak.

18:12 – Jelen pillanatban folytatják az együttes ülést, jelenti be Crin Antonescu. Ám az ülésen nem ő fog elnökölni, hanem Ioan Chelaru alelnök.

„Nem én fogom vezetni, mert bár megválasztottak a szenátus elnökének, ez nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A szenátus alelnök ura, Ioan Chelaru fog elnökölni az ülésen”, jelentette ki Antonescu.

18:09 – Viviane Reding igazságügyi, állampolgársági és alapvető jogokért felelős európai biztos a Twitteren kommentálja a CCR elleni támadásokat. „Nagyon aggódom a Románia Alkotmánybírósága függetlensége elleni legutóbbi támadások miatt. Számomra egy működőképes és független igazságügyi rendszer egyik előfeltétele a kölcsönös tiszteletnek az európai igazságügyi térségben”, írja Reding.

18:05Crin Antonescu a szenátus új elnöke. 73 szenátor szavazott mellette. Crin Antonescu az állam második közjogi méltósága betöltőjeként Románia ideiglenes elnöke lesz, ha felfüggesztik Traian Băsescut.

18:01 – Befejeződött a szavazási eljárás. Ioan Chelaru a szónoki emelvényről jelenti be a házbizottság sürgős összehívását. „Összehívjuk a házbizottságot. Sürgősen!”, mondta Chelaru.

17:58 – Ioan Oltean számos törvénysértést panaszol fel és bejelenti, a PDL nem ismeri el Vasile Blaga leváltását a szenátus éléről.

17:56Ioan Mang szenátor szavaz. Röviddel korábban bejelentette lemondását a szenátusi mandátumáról, mert a helyhatósági választáson elnyerte a Bihar Megyei Tanács vezetését, de kijelentette, hogy lemondása július 9-én lép hatályba.

17:51 – Mihai Răzvan Ungureanu államcsínnyel vádol. A volt kormányfő felhívást intézett a polgárokhoz, hogy csütörtökön 18:00 órától jöjjenek a Forradalom (Revoluţiei) térre szervezett tüntetésre, azt mondva, hogy ő jelen lesz és ez nem egy PDL-párti, hanem a demokratikus értékeket támogató tüntetés, tudósít a Mediafax.

17:48 – Javaslatokat tesznek az új elnökre. Az USL Crin Antonescut javasolja, az RMDSZ és az UNPR nem tesz javaslatot. A jelenlévő szenátorok tapsolnak. Titkos szavazást tartanak, a házszabálynak megfelelően.

17:41Vasile Blagat leváltották a jelenlévő USL-sek, RMDSZ-esek (ezt az RMDSZ-esek később cáfolták – PZS) és UNPR-sek szavazatával. 71 szavazat volt Blaga leváltása mellett, egyetlen nem szavazat sem volt, a PDL-s szenátorok távollétében.

17:40 – Ezzel párhuzamosan a képviselőház jogi bizottsága Roberta Anastase leváltásáról tárgyal.

17:38 – Alexandru Peres emlékeztet arra a momentumra, amikor tavaly megpróbálták leváltani Mircea Geoanăt a szenátus éléről, de akkor a saját frakciója kéréséről volt szó. „Ahhoz a helyzethez képest Vasile Blaga leváltásának kérése alaptalan!”, húzta alá a PDL-s szenátor, akinek az 5 perc lejárta után újra kikapcsolták a mikrofonját annak ellenére, hogy nem fejezte be a felszólalását.

17:35 – Frunda György szenátor azt mondja, eddig nem történt meg, hogy kikapcsolják egy szenátor mikrofonját, főleg egy ellenzékinek. Azt kéri Chelarutól, engedje meg Peresnek, hogy a mikrofonba mondja a véleményét. A plénum szavazással jogot ad a PDL-s szenátornak, hogy 5 percig beszéljen. Az egyik USL-s szenátor kommentárja: „Már beszélt 3 percig, még van 2”.

17:31 – A PDL-s szenátorok vezetője, Alexandru Peres azt mondja, az ülést törvénysértő módon vezeti Chelaru. Ő az egyetlen PDL-s szenátor a teremben. Azt mondják neki, hogy 3 percen belül kikapcsolják a mikrofonját, főleg akkor, ha másról beszél, mint az ügyrendről.

„60 évvel ezelőtt Antonescu marsallt kivégezte a szovjet kormány. Most, egy másik románt, Vasile Blagat az USL végezi ki”, ennyit tudott Alexandru Peres mondani, majd kikapcsolták a mikrofonját, felszólítva, hogy üljön a helyére. Peres továbbra is beszél, de nem hallatszik semmi, a tévék nem tudják közvetíteni.

17:26 – A szenátusi jogi bizottság elnöke, Toni Grebla (PSD) bemutatja az okokat, melyek miatt Vasile Blagat le kell váltani. Többek között azt vetik Vasile Blaga szemére, hogy nem volt „politikailag semleges”.

17:25 – Szavaznak a napirendről: 69 igen, 1 nem. A munkarendről is szavaztak, egyhangúlag.

17:15 – Az USL-s szenátorok megérkeztek a terembe és a jelenlétet ellenőrzik azon üléshez, amin meg fogják szavazni Vasile Blaga leváltását. Az ülést Ioan Chelaru (PSD) alelnök vezeti. Vasile Blaga és a PDL-s szenátorok frakcióülést tartanak.

17:05 – Az európai parlamenti EPP-frakció elnöke azt kérte az Európai Bizottság alelnökétől, az igazságügyért, alapvető jogokért és állampolgárságért felelős Viviane Redingtől, hogy ellenőrizze, a legutóbbi intézményi módosítások tiszteletben tartják-e, vagy sem az európai standardokat.

17:03 – Cristian Preda euroképviselő arra figyelmeztet, hogy a bukaresti kormány az európai szerződés 7. cikkelyének alkalmazását kockáztatja, „a demokrácia súlyos megsértései” miatt, mely esetben sor kerül Románia politikai jogainak felfüggesztésére az Európai Unióban.

16:56 – Az EPP-s román küldöttség vezetője, Theodor Stolojan levelet küldött minden európai képviselőnek, amiben bemutatja az USL-s kormány kisiklásait, beiktatásától a mai napig, jelentette be Cristian Preda PDL-s euroképviselő.

„Másrészről úgy én, mint ahogy más EP-beli kollégák több csatornán kapcsolatban állunk az Európai Bizottság tagjaival, hogy óráról órára tájékoztassuk őket a romániai helyzet alakulásáról”, tette hozzá Preda.

16:55 – A szenátus ülését felfüggesztették. Valentin Calcan PDL-s szenátor bejelentette, hogy átül az USL-hez.

16:22 – Azt az indokolást, amin a Vasile Blaganak a szenátus éléről történő leváltás javaslata alapul már meg is jelentették a Hivatalos Közlönyben, Ioan Chelaru alelnök, nem a szenátus elnöke, Vasile Blaga aláírásával.

16:14 – A PSD-s képviselők vezetője, Valeriu Zgonea dühösnek mutatkozik a plenáris ülés két órára nyúló megszakítása miatt. „A CCR anyja is bejelentést tehet!”, jelentette ki mérgesen a PDL-s vezetők kijelentéseire utalva.

Azzal vádolta Roberta Anastaset, hogy miután ma összehívott két rendkívüli ülést, megtagadta a harmadik összehívását is, amin a leváltásáról kellett volna dönteni.

„Románia Roberta Anastasen és Vasile Blagan áll, vagy bukik?”, mutatott felháborodást Zgonea.

16:12 – Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor kijelentette, az RMDSZ tartózkodni fog a nép ügyvédje leváltásáról tartott szavazáson.

„Nincs indoka a követelésnek, az az ember nem tett mást, mint betartotta a szolgálati hatásköreit és kötelezettségeit. Úgy véljük, hogy az együttes ülésen ma bemutatott ezen indokolás nem elég, ezért tartózkodni fogunk a szavazáson”, jelentette ki Kelemen Hunor.

Arra a kérdésre, hogy kedden találkozott-e Crin Antonescuval, ezt elismerte, de azt mondta, más PDL-s, vagy más pártokhoz tartozó kollégákkal is beszélt. „Ma reggel óta mindenki beszél mindenkivel”, kommentálta Kelemen Hunor.

16:11Mark Gitenstein nagykövet kifejezi az AEÁ kormányának aggodalmát a Románia parlamentjében kialakult helyzet miatt.

„Mélységesen foglalkoztat bármilyen kísérlet a romániai demokratikus intézmények függetlenségének fenyegetésére. A manipulálás, vagy az önök intézményeinek, különösen a bíróságoknak a fenyegetése nemcsak az amerikai kormány számára adhatnak okot az aggodalomra, hanem arra nézve is, ahogy Romániát a pénzügyi piacok értékelik”, áll az AEÁ nagykövetsége által a ziare.com-nak küldött közleményben.

16:10 – A PDL újra kért egy kétórás szünetet, az ülést újra félbeszakították. Vasile Blagat a PDL-s frakciókhoz hívták.

16:00 – A PNL-s képviselők vezetője, Eugen Nicolăescu bejelentette, a képviselőház házbizottsága úgy döntött, hogy ma este 18:00 órára összehívnak egy másik rendkívüli ülést, amelyen megszavaznak egy jelentést Roberta Anastase leváltásáról, amit rövid időn belül elküld a jogi bizottság.

„Sok vád van, van egy régebbi jelentés, azt frissíteni fogják. Várjuk a jelentést”, jelentette ki Nicolăescu azt mondva, hogy nem kíván előre állást foglalni, bár korábban bejelentette, hogy ma este egy új elnököt fognak javasolni a képviselőház élére.

„Azt kérték a jogi bizottságtól, hogy hívja meg Anastase asszonyt a jogi bizottságba, hogy bemutathassa álláspontját, amit kollégáink méltányos módon figyelembe fognak venni”, mondta még Nicolăescu.

15:58 – Vasile Blaga és Roberta Anastase azt állítják, hogy az alkotmány szerint, a rendkívüli ülésszakot csak a két házelnök hívhatja össze, a saját aláírásukkal, ami kedden nem történt meg.

Sőt, Vasile Blaga kijelentette, az USL rendkívüli ülésszak összehívására vonatkozó kérését indokolás nélkül küldték el, ami teljes mértékben alkotmánysértő. „Bűnvádi feljelentést fogok benyújtani Ioan Chelaru úr ellen!”, jelentette be Vasile Blaga.

15:52 – Monica Macovei a blogján úgy kommentálja a helyzetet, hogy államcsíny tanúi vagyunk. „Ponta és az USL a lábát az alkotmányba, a törvénybe és a demokratikus intézményekbe törli. Ítéletidős napokat élünk, melyek eltörlik a demokratikus építkezés 22 évét.

Pontaq és az USL ma államcsínyt követnek el, a törvényt a saját zsarnoki óhajaikkal helyettesítik. (…) Itt az ideje, hogy minden román lássa az igazságot és ellenálljon, különben egyik napról a másikra létrejön a diktatúra és a zsarnokság”, figyelmeztet a volt igazságügy-miniszter.

15:50 – Megkezdődött a Roberta Anastase leváltását célzó plenáris ülés, tájékoztat a Realitatea TV. „Mindaz, amit teszünk, az demokratikus!”, kommentálta Crin Antonescu.

15:00 – Az együttes plenáris ülést egy órára megszakították, konzultálásokra, a PDL kérésére, mely vitatja azt, hogy a nép ügyvédje hatásköreit egyetlen helyettes, a PSD-s Valer Dorneanu veszi át és a határozatnak a jogi bizottságokhoz való visszaküldését kéri, hogy újra megvitassák.

A képviselőház házbizottságában 15:30 órakor kellene megvitatni Roberta Anastase leváltását. USL-s források kijelentették, hogy a képviselőházban a szavazás 19:00 órakor lesz.

14:48 – Cristi Danileţ bíró, a CSM (Legfelsőbb Bírói Tanács – PZS) tagja a TVR Info-ban kihangsúlyozta, hogy a CCR bírói elmozdíthatatlanok és nem válthatók le tisztségükből, ahogy azt egyes politikusok állítják, akik megpróbálják megfélemlíteni az alkotmánybírókat.

„A romániai ügyészek és bírók, akárcsak a CCR bírói nem válthatók le a parlament szavazatával, mandátumuk idejére elmozdíthatatlanok. Bármilyen ilyen jellegű kijelentés beavatkozást és nyomásgyakorlást jelent az igazságszolgáltatásra.

A nép ügyvédje politikai kinevezett és ha demokratikus szavazással leváltják, akkor ez van. (…) Nem ez az első eset, amikor megpróbálják ellenőrizni az igazságszolgáltatást, mindig is meg akarták félemlíteni az ügyészeket és a bírókat. Ami engem felháborít az az, hogy közvita tárgyává teszik ezt a témát, holott köztudott, hogy ez nem történhet meg”, kommentálta Cristi Danileţ.

14:30 – A két ház plenáris ülést tart, hogy megszavazzák Gheorghe Iancu leváltását a nép ügyvédje tisztségből. Azt vetik a szemére, hogy megtámadta a Ponta-kormány egyes döntéseit, köztük az ICR jogállásának megváltoztatására vonatkozót. Gheorghe Iancut azzal vádolták, hogy ezáltal ismételten megsértette az alkotmányt.

Valer Dorneanu a nép ügyvédje helyetteseként át fogja venni az intézmény vezetőjének hatásköreit, jelentette be Florin Iordache PSD-s képviselő.

Daniel Buda PDL-s képviselő a szónoki emelvényről vitatta a prof. dr. Gheorghe Iancuval szembeni vádakat. „Államcsíny tanúi vagyunk! Megszüntetik azokat az intézményeket, melyek az útjukban állnak, először történik meg a demokratikus Romániában!”, mondta Buda az USL-s képviselő pfujolása közepette.

14:12Az Alkotmánybíróság sürgősséggel tart ülést, azt kérve a parlamenttől és az Elnöki Hivataltól, hogy azonnal foglaljon állást az új hatalom azon kísérletével szemben, hogy felszámolja az Alkotmánybíróságot.

„Ezúton fordulunk úgy a parlamenthez, mint ahogy Románia elnökéhez is, hogy foglaljanak állást a tervezett lépések ellen, melyekkel nyilvánvaló módon megsértik az alkotmányt, a demokratikus normákat és a jogállamiság elveit, súlyos következményekkel azzal a precedenssel, amit létrehoz és az ország nemzetközi arculatának leértékelésével. (…)

Tekintettel a rendkívül súlyos helyzetre, az Alkotmánybíróság és a bírói elleni példátlan támadásokra, valamint a leváltásukra vonatkozó fenyegetőzésekre, az Alkotmánybíróság megkereste a Demokráciát Jogon keresztül Európai Bizottságot (a Velencei Bizottságot), az Európai Alkotmánybíróságok Konferenciáját, valamint más európai intézményeket is”, áll a CCR közleményében.

14:02 – Crin Antonescu megtagadta a szenátusi házszabály azon rendelkezésének kommentálását, mely szerint, csak a PDL-frakció válthatja le Vasile Blagat, azt mondva, hogy lesz vita a 17:00 órakor kezdődő plenáris ülésen és a plénum dönteni fog.

Arra a kérdésre, hogy kész-e átvenni a szenátus vezetését, Crin Antonescu határozottan válaszolt: „Igen!”

14:00 – A PSD-s képviselők vezetője, Valeriu Zgonea bejelentette, egy jelentést várnak a jogi bizottságtól Roberta Anastase megbüntetéséhez és eltávolításához a képviselőház éléről, ezt a döntést pedig 15:30-kor fogják megszavazni.

„Ilyenek a narancsosok, örökké elégedetlenek”, kommentálta ironikusan Valeriu Zgonea Vasile Blaga és a többi demokrata-liberális vezető válaszait.

13:57 – Vasile Blaga bejelenti, hogy a PDL az Alkotmánybíróságon fogja megtámadni a házbizottság döntését, mert az ülést alkotmánysértőn hívták össze és ő az egyetlen, aki összehívhatja, amit nem tett meg.

13:53 – A szenátus alelnöke, Ioan Chelaru (PSD) 17 órára jelenti be a szenátus rendkívüli ülésszakra való összehívását, két napirendi ponttal: a szenátusi elnök visszahívása és új elnök megválasztása.

„A házbizottság 11 tagjából 7 volt jelen. Egyhangú szavazat volt”, jelentette be Chelaru megjegyezve, hogy a döntések elindultak a Hivatalos Közlönyhöz is, hogy azonnal megjelenjenek és hatályba lépjenek.

13:45 – Sergiu Andon képviselő bejelenti, hogy úgy őt, mint ahogy Florin Pâslaru képviselőt is a parlament összeférhetővé nyilvánított, annak ellenére, hogy mindkettőjüknek jogerős bírósági ítéletük van az összeférhetetlenségről, Andon esetében érdekütközés, Pâslaru esetében összeférhetetlenség miatt.

„A törvény templomában vagyunk! A rám vonatkozó helyzet nem összeférhetetlenség!”, mutatkozott rendkívül elégedettnek Sergiu Andon, azt állítva, hogy az ANI által megfogalmazott és egy bíróság által megállapított összeférhetetlenségi vádak „egy ANI által mesterségesen felfújt és fenntartott átverés volt, hogy zajt keltsenek”.

13:35Vasile Blaga válaszol: „Miniszterelnök úr, az ön gazdájának a törvénynek kell lennie! Ön diktatúra felé halad. Miért nem tartotta be a CCR döntését? Megfenyegetett egy miniszterelnököt, hogy elvágja a nyakát, ha egyetért a palagáz kitermelésével, a múlt héten pedig egyetértett a palagáz kitermelésével.

Lopott, plagizált! Nem mondhat le a címről, mint egy olyan ember, aki ellop két kakast és azt mondja, hogy ha visszaadja, akkor nem kell megfizetnie. Mondjon le, mint Mang úr!”

13:30 – Ponta visszatér a mikrofonhoz, hogy válaszoljon a vele szembeni vádakra. Megköszönte a parlamentnek, hogy felhatalmazta az Európai Tanácson való részvételre, ez lévén az európai gyakorlat.

A kormányfő azt mondta: „A politikai víziómon alapuló döntésem az, hogy a kormány a parlamentnek és az emberek szavazatának veti alá magát.

Blaga úr, mindenki kiválasztja a saját gazdáját, ön kiválasztotta magának, mi a román népet választjuk. Nem fogok a személyeskedő támadásokra válaszolni, mert a gazdával akarok megverekedni!”, folytatta Ponta emlékeztetve arra, hogy kormánya adta vissza a PDL és Blaga által csökkentett béreket és nyugdíjakat, hogy tisztességes választásokat szervezett, ahogy azt Blaga miniszter nem tette meg, csütörtökön pedig az üzletemberekkel lesz találkozója, akiknek elegük lett abból, amit a PDL-kormány tett.

13:11 – A PNL-s képviselők frakcióvezetője, Călin Popescu Tăriceanu beszsél, aki védelmébe veszi a kormányfőt az Európai Tanácson való részvétele miatt, miután Vasile Blaga azzal vádolta Victor Pontat, hogy megsértette az alkotmányt.

„Nagyon jól tette, hogy odament és kompetensen és méltósággal képviselte Romániát”, üzente Tăriceanu Pontanak.

Tăriceanu azzal vádolja az Alkotmánybíróságot, hogy most már „önkényesen” és Traian Băsescu elnök utasításaira értelmezi a törvényeket, akit az utóbbi években „hagytak ugrálni”, Romániát egy elnöki rezsim felé irányítva.

13:10 – Blaga emlékeztet a kormányfővel szembeni plágiumvádakra és arra kéri, nyújtsa be a lemondását.

13:03 – Vasile Blaga lép a szónoki emelvényre. „Amit ma tett, az a demokrácia felfüggesztését mutatja. Azt mutatja, hogy az ön fő célkitűzése a demokratikus intézményeknek az USL javára történő megkaparintása és a jogállamiság felfüggesztése. Nem láttam semmilyen gazdasági lépést.

Ponta úr, azt mondta nekünk, hogy Brüsszelben volt, de nem mondta, hogy ezt az alkotmány megsértésével tette. Megnyitotta az utat az anarchia felé, ez a románoknak és a brüsszelieknek küldött üzenet”, vádolt Blaga, morgást váltva ki az USL-s parlamenti képviselőkből, akik egyedül maradtak a teremben.

„Azt hazudta a románoknak, hogy a parlament állítólag felhatalmazta önt, hogy képviselje őket Brüsszelben. Nem igaz! Egy parlamenti nyilatkozatnak nincs jogi érvényes, 2 – nem lehet összemérni a CCR és a parlamenti képviselők szavazatát. A parlament szerepe, hogy törvényeket fogadjon el, a CCR-é, hogy elkerülje a törvényességtől való eltéréseket. Most álljon meg, amíg még lehet. Ne tegye továbbra is nevetségessé Romániát! 2012-ben vagyunk, az ön viselkedése azt mutatja, egy olyan világról álmodik, ami 1989 decemberében véget ért”, mondta még Blaga figyelmeztetve: „Nem fog sok idő eltelni és embereket fognak az utcákon letartóztatni”.


Ponta: Az elnök vagy a kormányfő nem tárgyalhatnak a szuverenitást érintő szerződésekről

Egy több mint zaklatott parlamenti nap után, amelynek során az USL kérte a két házelnök, de a nép ügyvédje leváltását is, Victor Ponta kormányfő arról beszélt a parlamenti képviselőknek, hogy mit tett Brüsszelben, ahol az Európai Tanács ülésén vett részt. A PDL-s parlamenti képviselők Ponta beszédének kezdete előtt elhagyták a termet.

„Azért vagyok itt, hogy tájékoztassam Románia parlamentjét egy olyan Európai Tanács következtetéseiről, mely – tevékenységei révén – az Európai Unió egész tevékenységére vonatkozik, beleértve Romániát, mint tagországot is”, mondta Ponta.

A parlamenti képviselők előtti felszólalása indokolásaként Ponta megjegyezte, hogy Angela Merkel és a Tanácson részvevő más miniszterelnökök is megjelentek saját parlamentjeik előtt, hogy tájékoztassák polgáraikat.

„A ma (kedden – a szerz.) végrehajtott tájékoztatást tegnap este megtettem a miniszter kollégáim előtt és elküldtem Románia elnökének is. Ez a tájékoztatás egy gesztus, ami reményeim szerint szabállyá válik”, mondta még Victor Ponta.

„A kormányfő  nem tárgyalhat egyedül olyan szerződésekről, melyek érintik a nemzeti szuverenitást, de az elnök sem teheti meg egyedül. Az elnököt a nép választja, a kormány kijelölt, a parlament pedig választott. Az alkotmány módosítása csak a választók döntésével fog megtörténni”, jegyezte meg a kormányfő, valószínűleg az alkotmány módosítására és a Traian Băsescu elnökkel az oktatási miniszter, Ecaterina Andronescu beiktatásakor folytatott beszélgetésére utalva.

Victor Ponta egy borítékban megkapta Traian Băsescu lemondásra vonatkozó javaslatát, ha az USL egyetért az alkotmány módosításával és a parlamenti képviselők számának csökkentésére vonatkozó népszavazás betartásával. Ugyanarról a javaslatról van szó, amit Victor Ponta az USL áprilisi kongresszusán tépett szét.

A kormányfő nagy terjedelemben számolt be a brüsszeli Európai Tanácson zajlott megbeszélésekről, melyekre június 28-29-án került sor. „Közvetlen módon kívántam tájékoztatni önököt arról, hogy a Tanács során ki akarták egészíteni a gazdasági feladatokat, el akarták érni az adó- és költségvetési politikák összehangolását az Európai Unió szintjén.

A Tanács válasza világos volt: a költségvetési fegyelem és megszorítás mellett gazdasági növekedési lépésekre és új munkahelyek létrehozására is szükség van”, mondta még Ponta a parlamenti képviselők előtt.

„Románia számára e csúcs fő következtetése az volt, hogy bármilyenfajta növekedési lépés és bármilyenfajta pénzügyi elosztás nem befolyásolhatja hátrányosan az európai pénzek elosztását a 2014‑2020-as időszakra”, tette hozzá a kormányfő.

„Amikor átvettem a mandátumot, az utolsó helyen voltunk az európai pénzek lehívása terén. A továbbiakban tájékoztatni fogjuk a parlamentet, milyen lépéseket hozunk ezen arány növeléséért. Jelentős változásokra van szükségünk az európai pénzek lehívásához. Kérhetjük az európai pénzek más dimenziók felé történő átirányítását”, mondta még Ponta.

Forrás: ziare.com (Mădălina Mitan), 2012. július 3., 13:30 (Ponta: Presedintele sau premierul nu pot discuta tratate care afecteaza suveranitatea)

12:45 – Victor Ponta a parlament szónoki emelvényéről megkezdi a Románia küldöttségének az Európai Tanácson való részvételéről szóló jelentés ismertetését. A terem félig üres, mert a PDL-s szenátorok és képviselők nincsenek jelen, ezzel tiltakozva az USL mai lépései és a parlamentnek a PDL azon javaslatával szembeni negatív szavazata miatt, hogy az ülésen részt vehessenek a Parlament Palotája előtt lévő polgárok is.

A jogi bizottságok együttes ülésén még mindig vita folyik a nép ügyvédje visszahívására vonatkozó határozat végső formájáról, amiről a parlament együttes plénumának kell szavaznia.

12:35 – A jogi bizottságok együttes ülése, ahol az USL-nek többsége van, kedvezően véleményezte Gheorghe Iancu leváltását. A parlament együttes plénumának szavazata következik.

Daniel Buda arra figyelmeztet, hogy ha leváltják Gheorghe Iancut, ő megtartja hatásköreit: „A mandátum az új nép ügyvédje eskütételéig tart”. Toni Greblă PSD-s szenátor arra kéri Gheorghe Iancut, mondja meg, helyettesei közül valamelyik átveheti-e a helyét, vagyis vannak-e delegált hatáskörei. A válasz nemleges.

Florin Iordache PSD-s képviselő megpróbál túllépni ezen az akadályon, de Daniel Buda arra figyelmezteti az USL-seket, hogy megsértik az eljárásokat, amennyiben Valer Dorneanu ma erővel átveszi a mandátumot, figyelmen kívül hagyva a törvényszövegeket. „Hívjanak össze holnapra egy új ülést, hogy letegye az esküt”, kérte az USL-s kollégáktól.

12:25 – Daniel Buda PDL-s képviselő az USL által végrehajtott „államcsínyről” beszél a jogi bizottságban.

„Vállalniuk kell majd ezeket a tetteket, ne feledjék, hogy egy adott pillanatban eljön majd az igazság pillanata, a választók ítéletet fognak mondani. Ne higgyék, hogy ezek a lépések nem ismertek a közéletben és hogy – sajnos – az, ami a mai Romániában történik, az nem ismert az európai térségben, Ponta úr plagizálásával kezdve, amit az önök által megszüntetett bizottság állapított meg, egészen a Năstase-ügyben tett gesztusokig.

Ha azt hiszik, hogy az állam intézményeinek felszámolásával sikerül majd politikai és gazdasági stabilitást adniuk Romániának, akkor keservesen tévednek. (…) Már nincs sok a messzig, már nincs sok novemberig”, mondta még a PDL-s képviselő elárulva azt is, hogy a kormány előkészítette a sürgősségi rendeleteket egyes alkotmánybírók leváltására.

12:02 – Sever Voinescu PDL-alelnök a szónoki emelvényről kéri, hogy engedjék be a terembe a Parlament Palotája kapujában lévő polgárokat, azt mondva, hogy őket is érdekli, mit tett a kormányfő Brüsszelben, mert ettől függ az ő jövőjük is. Az USL-s képviselők kifejezték egyet nem értésüket.

11:53 – Claudiu Săftoiu és Ovidiu Miculescu lettek a TVR, illetve a SRR igazgatótanácsainak elnökei.

11:45 – Cezar Preda PDL-s első elnökhelyettes kijelentette, Victor Ponta és Crin Antonescu „kirobbantották a dzsihádot a demokratikus Románia ellen” és hogy a tisztségekből való leváltásokra vonatkozó összes USL-kérés „diktatúra felé vezet”.

11:35 – Victor Ponta kijelentette, nem képviselőként, vagy PSD-elnökként van a parlamentben, hanem kormányfőként, mert szólni akar a parlamenthez.

„Én nem beszélek a parlamentről, most miniszterelnök vagyok és arró beszélek önöknek, hogy mit tesz a kormány”, szögezte el megjegyezve, hogy az USL akciói valójában meg akarják szüntetni azokat az akadályokat, melyek jelenleg léteznek az állam intézményei szintjén.

11:30 – Radu F. Alexandru PDL-s szenátor azt mondja, ez a posztdecemberi Románia legsötétebb napja.

„Mindnyájunkban megmaradt a bányászjárások emléke, azt gondolva, hogy ilyesmi nem ismétlődhet meg. Az egy kaotikus megmozdulás volt, ezt a kormánykoalíció, az USL által végrehajtott államcsíny”, kommentálta a PDL-s szenátor, megjegyezve, hogy a két házelnök leváltására, a nép ügyvédje leváltására, az alkotmánybírók felfüggesztésére utal.

„Mindent módosítani akarnak. (…) Ezek egy államcsíny alkotóelemei. Ez érthetetlen, elképzelhetetlen és elfogadhatatlan”, mondta még a szenátor, emlékeztetve az elemzők véleményére is, akik szerint az, ami történik, az emlékeztet „a nácizmus felemelkedése momentumaira a hitlerista Németországban”.

„Egy egy erőből végrehajtott lépés, ami nemcsak a PDL-t érinti, hanem Románia bármely polgárát is, aki azt remélte, hogy 22 évvel a forradalom után azt mondhatjuk, hogy jogállamban élünk, ahol a törvény szuverén”, húzta még alá Radu F. Alexandru.

11:28 – Valer Dorneanu az USL javaslata a nép ügyvédje tisztségre, tájékoztat a Newsin.

11:10 – USL-s források kijelentették, a PSD-s képviselők vezetőjét, Valeriu Zgoneat fogják támogatni, hogy Roberta Anastasetól átvegye a képviselőház vezetését.

11:03 – Az USL Crin Antonescut fogja a szenátus élére javasolni Vasila Blaga helyébe, jelentették ki Digi24 által idézett forréások. Relu Fenechiu, a PNL első elnökhelyettese nem akarta megerősíteni az információt a Parlament Palotájában lévő újságírók számára, azt mondva, hogy „Nem válaszolok forrásokra hivatkozva megjelent információkra”.

„Mindazt, amit a kormány ma tesz, azt a nép ügyvédje és a CCR a jogállamisággal ellentétesen megtámad. Az egyetlen megoldás ezen intézmények lecserélése. Az a célunk, hogy minél hamarabb választásokra kerüljön sor, hogy forduljunk a néphez, válasszon többek között elnököt is”, kommentálta Relu Fenechiu.

10:50 – Roberta Anastase azt válaszolta, hogy a leváltásra vonatkozó kérések nem felelnek meg az alkotmány rendelkezéseinek, ezért nem kerülhetnek fel a napirendre. „Minden bizonnyal mindaddig, míg nincs egy javaslat azon parlamenti frakció részéről, mely az adott házelnököt jelölte, azt nem lehet megvitatni. Nem fogom elfogadni egy rendkívüli ülésszak összehívását”, mondta Anastase.

10:49 – „Nem értem, miért kell leváltani a nép ügyvédjét, akinek nagyon viszonylagos hatalma van. Ő a helyi közigazgatás, nem a kormány ellen harcol”, mondta Frunda György RMDSZ-es szenátor a Digi24-nek, megerősítve, hogy a házszabályok csak a saját parlamenti frakciók kérésére teszik lehetővé a házelnökök leváltását.

10:48 – A Parlament Palotája bejáratánál több fiatal jelszavakat kiabál Ponta ellen, akit plagizálónak neveznek. Be akarnak menni és részt akarnak venni a plenáris ülésen is, tájékoztat a România TV.

10:40 – „Elmondtam, hogy a TVR IT struktúráját illetően nem tartották be a törvényt. nem veszünk részt ilyen színjátékban a TVR és a SRR vezetőségeinek kijelölésekor, azok feleljenek, akik megsértik a törvényt”, mondta Mircea Toader.

A PDL-s képviselők vezetője azonban azt állította, a PDL szenátorai és képviselői vissza fognak térni a teremben, amikor Ponta kormányfő bemutatja az európai tanácsi részvételéről szóló jelentést.

10:37 – A PDL-s parlamenti képviselők feliratokat hagytak maguk mután a padjaikban: „Tisztelem az Alkotmánybíróságot”, „Mentsétek meg az ICR-t” (Román Kulturális Intézet – PZS), „Szégyeld magad Victor Ponta”, vagy „Mentsétek meg a TVR-t”.

10:33 – Mircea Toader PDL-s vezető bejelenti, a PDL-s képviselők elhagyják a termet, mert úgy értékelik, hogy eltérnek a demokráciától, főleg úgy, hogy a PDL-nek nem biztosítottak egyetlen helyet sem a TVR Igazgatótanácsában.

El kell dönteni, határozatképes-e még az ülés és egy csomagban kell szavazni a SRR és a TVR elnökéről.

10:32 – Victor Socaciu PSD-s szenátor bejelenti a művelődésügyi bizottságok döntését, mely szerint Ovidiu Miculescut javasolják a Román Rádiótársaság (SRR) élére a nemrég lemondott volt elnök, Demeter András helyébe.

10:30 – Az együttes plenáris ülés a két házelnök, Vasile Blaga és Roberta Anastase vezetésével elkezdődött. Blaga vezeti az ülést.

10:22 – Vasile Blaga kijelentette, e témában nem fognak rendkívüli ülésszakot összehívni, mert alkotmánysértő, az Alkotmánybíróság pedig más alkalmakkor már állást foglalt ebben és nem fogják a napirendet sem kiegészíteni az USL követelésével.

Az elemzők úgy kommentálnak, hogy az USL megkezdte az előkészítő lépéseket Románia elnökének felfüggesztéséhez, közismert lévén, hogy a szenátus elnöke helyettesíti Traian Băsescut a felfüggesztés időszakára.

10:15 – Az ülés még nem kezdődött el. Az újságírók azonban jelenti, hogy az USL benyújtott a két ház házbizottságainak két kérést a két házelnök, Vasile Blaga és Roberta Anastase felfüggesztéséről.

Ám a szabályzatok szerint, egy házelnök visszahívását csak az őt javasoló frakció, vagyis jelen esetben a PDL kérheti, ami kizárt, hiszen Vasile Blagat nemrég választották meg a párt elnökének.

A Realitatea TV szerint, az USL frakcióvezetői a parlamenti erőviszonyok megváltozására hivatkoznak, azt mondva, hogy most az USL-é a hatalom.

10:00 – Az ülés nem kezdődött el, de az USL benyújtott a két ház házbizottságainak egy kérést a nép ügyvédje visszahívásáról.

09:30 – A parlament megkezdődött a szenátus és a képviselőház házbizottságainak együttes ülése, amit az USL hívott össze váratlanul.


<!--[if gte mso 9]> <w:LsdException Locked=

Címkék: választás parlament

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr24626444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása