Mai válogatásomban szerepel Victor Ponta ingatlanügynöki tevékenysége, illetve újabb bizonyíték arra, kettős nyelvezetet alkalmaz. Magyarán, mást mond Brüsszelben és mást otthon.

Visszautalnék a tegnapi összeállításomra, amiben közöltem Ponta Barrosonak küldött levelének összefoglalóját, amiben mint egy óvodás árulkodik a csúnya ellenzékre. Miközben Barrosot behízelgő hangon biztosítja legjobb szándékairól és arról, hogy a 11 pontból álló listáját hiánytalanul teljesíteni fogja, ma több olyan információ is megjelent, melyek nemcsak cáfolják ezt, hanem újabb adalékot nyújtanak Ponta jellemrajzához.

Nevezetesen ma nyilvánosságra került egy dokumentum, mely szerint a Szociál-Liberális Szövetség (USL) három társelnöke, köztük Victor Ponta „elvi egyetértését” adja egy magát „civil társadalom”-nak nevező konglomerátum, valójában többé, vagy kevésbé gyanús egyesületek, szakszervezetek és egyéb gezemicék társulása által összeállított kívánságlistához. Ehhez, természetesen, joguk van, de van egy kis bibi, az egyik pontban követelik az Alkotmánybíróság, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség és a Securitate Irattárát Tanulmányozó Országos Tanács felszámolását. Márpedig legalábbis az első szervezet, az Alkotmánybíróság megszüntetése ellentétes a Barroso-lista egyik pontjával. És ami még tovább súlyosbítja a dolgot, a megállapodást július 13-án írták alá, tehát Ponta úgy írt árulkodó levelet Barrosonak, hogy már tudta, éppen másfél hete törölte bele a… na jó, sáros cipőjét Barroso dokumentumába. Szó se róla, nem kötelező teljesíteni azt, de akkor nyíltan kell beszélni!

És persze ott a másik dolog, nevezetesen, hogy miközben Barrosonak írt egy manduláig benyaló levelet, idehaza, hazai fogyasztásra nem túl burkoltan lehülyézi Redinget, az EB alelnökét.. Még egyszer, hogy érthető legyek: Ponta dönthetne, vagy partnernek tekinti az EU vezetőit, tisztségviselőit és akkor teljesíti, amiben megállapodtak. Erre is számos példa van, lenne kitől plagizálni. Persze, akkor sem kell nyalni, de ez már személyes gusztus kérdése!

Vagy azt az utat követi, hogy beint Brüsszelnek és ezt nyíltan képviseli ott is, Bukaresten is. Erre is van több példa, tehát innen is lehetne plagizálni. És végül is ez is egy legitim hozzáállás, amiről az idő eldönti, működőképes-e, vagy sem, illetve az ilyen politikusok által vezetett társadalmak ezt elfogadják-e és miként és meddig.

De az nem működik, ahogy Ponta viselkedik. Szóval nem lehet megszeppent nebulóként állni Brüsszelben a néhány vele szóba állni még hajlandó politikus mellett és a tanároktól még egy utolsó esélyt kapó rossz diák módjára fűt-fát ígérgetni, idehaza pedig eljátszani a tetrabugyis Zupermant!

Összeállításomban szerepel egy magyar vonal is, Semjén és Németh tusványosi nyilatkozatai, illetve a Semjénnek adott, meglehetősen arányt tévesztett USL-s válasz. Ezen kívül néhány részlet azokból a jegyzőkönyvekből, melyekben az USL-sek a „baráti sajtó” feladatait határozzák meg, illetve a végén egy publicisztikát, mely szerintem pontosan adja vissza e napok hangulatát.

Ponta nem tudta bizonyítani, hogy a villát a felfüggesztett elnöknek készítették elő

Victor Ponta miniszterelnök azt mondta, ő nem fog belemenni abba, hogy a Vila Dante-ban Traian Băsescu lakjon, de nem tudott bemutatni semmilyen bizonyítékot arra, hogy a felfüggesztett elnök akart volna mandátuma végén ebbe a villába költözni. Az a pletyka, hogy Băsescu ezt a protokollvillát készítené elő magának már 2011-ben is szárnyra kapott.

A kormányfő kijelentette, hogy bár a Vila Dante a kormányé volt, a miniszterelnöki mandátum átvételekor arról tájékoztatták, hogy ennek az ingatlannak zártkörű minősítése van és eddig ő sem tudott bemenni, míg Crin Antonescu, ideiglenes elnöki helyzetéből, nem beszélt az Őrző-Védő Szolgálattal (SPP).

„Miniszterelnökként nem fogom aláírni, hogy ez a ház Băsescuhoz kerüljön. Ellenőrzést fogok követelni és ha bizonyítást nyer, akkor Băsescu adja vissza a pénzt. Remélem, Băsescu nyilvánosan bocsánatot kr azoktól, akik 2010‑2011-ben szenvedtek”, mondta Ponta a sajtónak, mely elkísérte őt a Vila Dante-ba. Victor Ponta azonban semmilyen dokumentumot nem mutatott be, ami azt bizonyította volna, hogy a villát Traian Băsescu lakná azután, hogy véget ért a Románia elnöki mandátuma.

Nem volt semmilyen kérés, hogy a villa kerüljön Băsescuhoz

Az újságíróknak szétosztott és a RA-APPS vezetősége által aláírt dokumentumban az áll, hogy a Vila Dante-nál 353.235 lejt költöttek 2008-ban beázás elleni szigetelésre, 2011-ben 2,43 millió lejt főjavításokra, megerősítésre és korszerűsítésre, idén pedig 555.930 lejt bútorzat beszerzésére. „A Casa Dante a 2011 május‑2012 április időszakban főjavításokon (megerősítés, korszerűsítés, bútorbeszerzés) esett át. 2012 áprilisától a Casa Dante használatát a SPP koordinálta. 2011 májusától mostanáig a Casa Dante-ban nem került sor reprezentációs és protokoll-eseményekre”, áll a dokumentumban.

Ugyanabban a dokumentumban azonban még az szerepel, hogy „mostanáig nem érkezett semmilyen kérés, hogy az ingatlant hasznosítsák a volt államfőknek biztosított bizonyos jogosítványokról szóló törvényben szereplő módon”. Traian Băsescu nem kívánta kommentálni Ponta szavait.

A Vila Dante beépített területe 1.387 négyzetméter, amihez egy 5.128 négyzetméteres telek társul, a felszerelések közzé tartozik egy medence és egy fitness-terem, valamint kijárata van a Herestrău tóra.

Realitatea TV, egy évvel ezelőtt: Az elnök nem szándékozik a Casa Dante-ban lakni

A Realitatea TV 2011 májusában készített egy rejtett kamerás dokumentumfilmet a Vila Dante-nál, pont akkor, amikor az épület megerősítési és újrarendezési munkálatai zajlottak. Az egyik szobafestő állítólag azt mondta, hogy Traian Băsescunak készítik elő a villát. Ezzel szemben a RA-APPS azt állítja, a javításokat azért kellett elvégezni, mert vízbeszivárgások voltak, melyek jelentős károkat okoztak. „Az utóbbi időszak bőséges csapadékai miatt, a karbantartó személyzet jelentős károkat jelzett a klíma- és elektromos berendezésekben, melyek azonnali rövidzárlatokat okoznak, halálos baleseti veszélyt jelentve, a fűtőberendezés működése pedig azonnali veszélyt jelent. Ez szükségessé tette az ingatlan felmérését, hogy megállapítható legyen a kár mértéke. Jelenleg az ingatlan felmérési munkálatai zajlanak”, közölte akkor a RA-APPS a Realitatea TV-vel.

Szintén 2011-ben, a Realitatea TV riportereinek kérésére Románia elnöke aláírt egy közleményt, melyben tagadta, hogy a Vila Dante-ba szándékozna költözni. „Románia elnöke nem tett semmilyen lépést, hogy lecserélje a jelenlegi hivatalos rezidenciáját, amit az államfői mandátum idejére használ. Az elnök nem szándékozik a Casa Dante-ban lakni, mandátuma alatt, vagy annak lejárta után”.

A Realitatea TV szerint, a Vila Dante 2003-ban is átesett egy átalakításon, hogy kiszolgáljon egy államfőnek szükséges apparátust. A munkálatok alkalmatlanná tették a Vila Dante-t arra, hogy egy család lakjon benne, több üléstermet és irodát tartalmazva. Különben többször is használták párttalálkozókra.

Miként mutatta be az Antena3 a Vila Dante-t

Az Antena3 tévéadó nagy terjedelemben közvetített a Vila Dante-ból, ilyenfajta szalagcímekkel: „Több millió eurós villa Băsescunak”, „Ponta, látogatás Băsescu villájában”. „A román állam pont azután ruházott be az elnök lakásának felújításába, hogy csökkentették a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét. A kormányon lévők kívülről megtanulták azt az üzenetet, mely szerint az állam erőfeszítéseket tesz a költségek csökkentésére, de amikor azonban a választottakról van szó, akkor a dolgok megváltoznak”, kommentálta az Antena3.

Andrei Ştefănescu

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 25., 17:47

 

 

A RA-APPS meggondolta magát! Vila Dante: tegnap protokoll-épület, ma egy volt államfő rezidenciája

Vitákat vált ki az azon ház körüli botrány, amibe – Victor Ponta kormányfő állítása szerint – a felfüggesztett elnök költözne mandátuma végén. Míg a RA-APPS vezetősége tegnap azt állította, hogy a Vila Dante protokoll-épület, ma meggondolta magát: a háznak 2014-ben egy volt államfő rezindenciájává kellene válnia.

Victor Ponta tegnap bemutatta az újságíróknak a Vila Dante-t, ahova – a kormányfő állítása szerint – Traian Băsescu költözne mandátuma végén. Szintén tegnap az Állami Protokoll Tulajdonát Kezelő Közhasznú Vállalat (RA-APPS) vezetősége egy közleményt adott ki, amiben az állt, hogy „mostanáig nem érkezett semmilyen kérés, hogy az ingatlan hasznosítása a volt államfőknek járó juttatásokról szóló törvénynek megfelelő legyen”. […]

A RA-APPS kevesebb mint 24 óra alatt meggondolta magát

A RA-APPS vezetősége csütörtökön egy átiratot küldött a kormánynak, amiben azt állítja, hogy a Vila Dante bútorzatát kimondottan egy lakórezidencia számára vásárolták és nem egy protokollvillának és hogy 2014-ben egy határozatot terveztek elfogadni, amivel az ingatlant átadják egy volt államfőnek.

A dokumentumot különben ma Victor Ponta kormányfő mutatta be a Victoria-palotában: „Úgy hallottam, hogy Băsescu bűnvádi feljelentést akar beadni ellenem, mert felfedtem a széles közvélemény előtt, hogy közpénzből egy protokollvillát készített elő magának a mandátum vége utáni időszakra. Attól félek, hogy nem tesz majd semmilyen bűnvádi feljelentést, szeretném, ha megtenné, mert a RA-APPS több tíz alkalmazottja, a SPP tagjai, az ott dolgozók megjelennek majd az ügyészek előtt és tanúvallomást fognak tenni, hogy Traian Băsescu elnök az, aki közvetlenül kérte, felügyelte, látta az összes ott zajló munkát”, mondta Victor Ponta.

Annak ellenére, hogy a RA-APPS azon dokumentumát, amiben azt állítják, hogy a Vila Dante-t Traian Băsescunak készítették elő – amit a kormányfő Facebook-oldalán is közzétettek – mai, 2012. július 26-i keltezésű, Victor Ponta ezeket egy nappal korábban nyilatkozta, amikor a RA-APPS vezetősége azt állította, hogy a Vila Dante protokollvilla és nem kaptak semmilyen kérést arra, hogy ennek besorolását változtassák rezidenciavillává.

Băsescu bűnvádi feljelentést tesz

Traian Băsescu felfüggesztett elnök csütörtökön kijelentette, bűnvádi feljelentést fog tenni Victor Ponta kormányfő ellen, úgy értékelve, hogy ez utóbbinak a törvény előtt kell felelnie azon nyilatkozataiért, hogy állítólag ő kérte a Vila Dante tatarozását, hogy a mandátuma végén használhassa azt.

Monika Krajnik

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 26., 15:56

 

 

Exkluzív – Annak bizonyítéka, hogy az USL meg akarja szüntetni a DNA-t, a CNSAS-t, az ANI-t és az Alkotmánybíróságot

Egy USL és az Elbocsátott Katonai Káderek Szakszervezete közötti titkos megállapodás célul tűzi ki a korrupció ellen harcoló intézmények megszüntetését. A dokumentumot ebben a hónapban írta alá Victor Ponta, Daniel Chiţoiu és Daniel Constantin az USL társelnökeiként és Mircea Dogaru az Elbocsátott Katonai Káderek Szakszervezete (SCMD) részéről.

Az USL és az SCMD között létrejött dokumentumot 2012. július 13-án írták alá és tartalmazza a közös célok listáját. Ponta, Chiţoiu és Constantin beleegyezésüket adták a korrupció elleni harc legfontosabb intézményeinek megszüntetéséhez: Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA), Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), Securitate Irattárát Tanulmányozó Országos Tanács (CNSAS) és az Alkotmánybíróság (CCR).

Andrei Zaharescu: „Nem tudok semmit a dokumentumról. Küldjön egy e-mail-t”

Az ezen megállapodással kapcsolatos álláspontja miatt telefonon megkeresett Victor Ponta kormányfő nem válaszolt és a hívást átirányította a titkárnőjére. Ő azt mondta, hogy Victor Ponta nem elérhető nyilatkozatok ügyében és Andrei Zaharescuhoz, a kormány szóvivőjéhez irányított. Ez utóbbi azt mondta, nincs tudomása erről a dokumentumról, de megígérte, hogy érdeklődik és a legrövidebb időn belül válaszolni fog.

Andrei Aştefănesei

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 26., 12:20

 

 

Mircea Dogaru észbontó válasza: „Az Európai Unió egy oroszok által manipulált német nyelvű spenót”

Mircea Dogaru, az Elbocsátott Katonai Káderek Szakszervezete (SCMD) elnöke kertelés nélkül elismerte az USL-vel kötött megállapodást és azokat az „azonnali célkitűzések”-et, melyek teljesítésére a hatalom ígéretet tett. „Igen, támogatjuk az Alkotmánybíróság, a DNA, az ANI és a többi felesleges intézmény megszüntetését, melyek politikai zsarolást folytatnak. Az Alkotmánybíróság a Legfelső Bíróság párja, a DNA a Főügyészség párja, feleslegesek, a demokrácia holmi hamis eszközei. Az Alkotmánybíróság nem egyéb, mint egy politikai eszköz és észbontó, hogy az elnök és a kormány fölött álljon. Ha így fogjuk folytatni, akkor visszatérünk az 50-es évekbe, a legvegytisztább sztálini eszenciához”.

Dogaru azt állítja, az USL már el is kezdte végrehajtani az egyezményben említett célok egy részét: „Több mint 50 egyesület és szervezet írta alá ezt az egyezményt. Az USL elvi beleegyezését adta minden ponthoz és ezt követően minden szakszervezet és szervezet külön párbeszédet folytat az egyes szervezetek által javasolt pontok végrehajtásáról. Egy részük megvalósítása már meg is kezdődött”.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a brüsszeli hivatalosságok ezen célkitűzésekkel szembeni reakciójáról, a SCMD elnöke nekitámadt a nyugatiaknak: „Az Európai Unió halott, egy oroszok által manipulált német nyelvű spenót. Végleg eltávolodott az eredeti céloktól, ami most az EU-ból maradt, az csak gengszterek gyülekezete. Nekünk nem kell a szolgáik lennünk, mert vannak forrásaink és nélkülünk nem megy. Mi ez a nagy aggodalom? Még a végén Dochia néne nem tudja megkeresni a tyúktojást, annyira aggódik az Európai Unió miatt”, mondta nekünk Mircea Dogaru.

Mihai Voinea

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 26., 13:40

 

 

Maior: „A DNA egy modern Inkvizíció, el kell tűnnie”

Dorin Lazăr Maior, a Forradalmárok Országos Tömbje elnöke és PSD-tag elismeri, hogy aláírta azt az egyezményt, amiben az USL többek között vállalja a DNA, az ANI, az Alkotmánybíróság és a CNSAS felszámolását.

„Igen, meg kell szüntetnünk ezeket az intézményeket, az okok pedig világosak. A DNA egy politikai kínzóeszköz. A DNA nem hagyja a politikai osztályt megnyilvánulni, mindenki traumatizált. Ez az intézmény egyfajta modern Inkvizíció, el kell tűnnie”, mondja Maior.

A forradalmárok vezetője nem ért egyet az egyezmény minden pontjával: „Ami az Alkotmánybíróságot illeti, azt hiszem, léteznie kell, de demokratikus elvek szerint. Igaz, hogy aláírtam az annak megszüntetését tartalmazó dokumentumot, de voltak bizonyos megszavaztatott határozatok, egyes pontokkal pedig én nem értettem egyet”.

Mihai Voinea

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 26., 14:12

 

 

Nistor, szakszervezeti vezető: „Azért kértük a DNA megszüntetését, mert azt akarjuk, hogy tűnjenek el a sztálinista módszerek”

Marius Nistor, a Spiru Haret Oktatási Szakszervezetek Föderációja vezetője előbb tagadta egy ilyenfajta dokumentum létezését, aztán elismerte és azt magyarázta, hogy a szakszervezetek is a civil társadalom, ő pedig azt akarja, hogy minden román szabad legyen, félelem nélkül nyilvánuljon meg, nem mint most.

Nistor a beszélgetés elején hevesen tagadta a dokumentum létezését.

Aztán annak ellenére, hogy általában nyugodt ember, Marius Nistor kitört: „Igen, aláírtam a kérdéses dokumentumot és vállalom a felelősséget az abban kért dolgokért”.

Nistor azt mondja, azért kérték az ANI, az Alkotmánybíróság, a DNA, a CNSAS és a többi intézmény megszüntetését, hogy depolitizálják azokat: „Támogatom ezek depolitizálását, mert teljes mértékben el kell tűnniük az ezen intézmények által gyakorolt sztálinista módszereknek”.

Mariana Bechir

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 26., 14:26

 

 

Reding: „Semmi sem változott”

A bukaresti kormány biztosítékai arra, hogy be fogja tartani a Barroso-listáján szereplő 11 pontot, nem nyugtatták meg az Európai Bizottságot, mely tetteket vár, nem szavakat, ahogy azt a brüsszeli hivatalosságok elmondták.

Az Európai Bizottság alelnöke, Viviane Reding tegnap kijelentette, hogy a romániai demokrácia helyzetével kapcsolatos aggodalmak továbbra is nagyok, hogy „a dolgok nem léptek előre” és hogy „sokkoló” részletekről számolnak be neki a bukaresti vitákat illetően. „Még mindig nagyon aggódom a romániai demokrácia helyzete miatt és különben az egész Bizottság is. A Bizottság az EEM-jelentésben (az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmuson belüli igazságügyi jelentés – a szerk.) kifejezte ezen aggodalmát, Jose Barroso elnök pedig nyilvánosan kifejezte aggodalmait és átadott a román kormányfőnek egy 11 pontot tartalmazó listát, melyeket teljesíteni kellett, hogy Romániát visszajuttassák egy kiegyensúlyozott demokratikus rendszerhez”, mondta Reding.

„Mi a tetteket elemezzük, nem az ígéreteket”

Az igazságügyi biztos megjegyezte még, hogy „a dolgok nem léptek előre” azóta, hogy Brüsszel eljuttatta aggodalmait Bukarestnek. „Nem változott semmi. Mi pedig a tetteket elemezzük, nem az ígéreteket. Mi a törvényt elemezzük és azt, ahogy azt alkalmazzák. Mint tudják, a Bizottság az EEM keretében egy közbülső jelentéssel fog előállni, legkésőbb az év végéig. Addig közelről figyeljük a helyzetet”, magyarázta Reding.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye egyes román és külföldi értelmiségiek legutóbbi reakcióiról a romániai politikai válságot illetően, ő azt válaszolta, a Bizottság elemzése nem leveleken alapul, hanem tetteken és törvényeken. „Kérem, higgyék el, több száz (levelet – a szerz.) kaptam, ezek egy része igazán sokkoló dolgokat leplez le”, mondta Reding.

Nyomásgyakorlások a miniszterek tanácsaiban is

Az EU-s hivatalosságok fenntartásaira bizonyíték volt az Általános Ügyek Tanácsában kialakult helyzet, amire kedden került sor Brüsszelben és ahol a román küldöttség meglepetésére a spanyolok azt kérték, tűzzék napirendre a jogállam és a demokrácia romániai helyzetét. Az Európai Bizottságtól ezen kívül azt kérték, tájékoztassa a bukaresti helyzet alakulásáról a 27 tagállam minisztereit.

„Úgy tűnik, a Ponta-kormány ígéreteit betartják”, mondta állítólag az Európai Bizottság alelnöke, Maros Sefcovici, intézményközti kapcsolatokért felelős biztos, akit a találkozón részvevő Leonard Orban román európai ügyi miniszter idézett. A Bizottság hivatalosságai az utóbbi napok során kijelentették, lépésről lépésre figyelemmel kísérik Ponta kormányfő ígéreteinek teljesítését. A legutóbbi fejlemények szerint, eddig csak egy részét teljesítették Brüsszel elvárásainak.

Barroso listája, pontról pontra

1. A kormány fogadjon el azonnal és tegyen közzé egy sürgősségi rendeletet a 38/2012-es sürgősségi rendelet eltörlésére (mely korlátozta az Alkotmánybíróság hatásköreit – a szerz.) – RÉSZLEGESEN TELJESÍTVE

2. A kormány fogadjon el azonnal és tegyen közzé egy sürgősségi rendeletet, amivel eltörli a 41/2012-es sürgősségi rendeletet (mely megszüntette az érvényességi küszöböt a népszavazáson – a szerz.) – TELJESÍTVE

3. A jövőben tartsa tiszteletben a sürgősségi rendeletek kibocsátásával kapcsolatos alkotmányos követelményeket – VÁRAKOZIK

4. Biztosítsa az összes iromány azonnali közlését a Hivatalos Közlönyben, beleértve a CCR döntéseit – TELJESÍTVE

5. Minden politikai párttól és a kormányzati hatóságoktól azt kéri, hogy tartsák tiszteletben az igazságügyi rendszer függetlenségét, azzal a kötelezettséggel, hogy fegyelmezni fognak minden kormány-, vagy párttagot, aki a bíróság döntéseinek bírálatával aláássa a bírók hitelességét, vagy nyomást gyakorol rájuk – NEM TELJESÍTVE

6. Nevezzen ki olyan nép ügyvédjét, aki az összes politikai szervezet támogatásának örvend, a kinevezés eljárása legyen átlátható és tárgyilagos, ami egy olyan személy megválasztásához vezet, akinek tekintélye, feddhetetlensége és függetlensége vitathatatlan. – NEM TELJESÍTVE

7. Vezessen be egy átlátható kinevezési eljárást a főügyész és az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság főügyésze esetében. Ennek a folyamatnak szakmai, feddhetetlenségi kritériumokon és korrupcióellenes akciókban elért sikereken alapuló nyilvános jelentkezéseket kellene magába foglalnia. Egyetlen kinevezési javaslatot sem kellene az ideiglenes elnökség alatt tenni – VÁRAKOZIK

8. Ne adjon kegyelmet az ideiglenes elnökség alatt – EGYELŐRE TELJESÍTVE

9. Tartózkodjon feddhetetlenségi gondokkal rendelkező miniszterek kinevezésétől. A kormány ilyen helyzetben lévő tagjai mondjanak le – NEM TELJESÍTVE

10. Fogadjon el egyértelmű eljárásokat, melyekkel kéri a parlament azon tagjainak lemondását, akik esetében jogerős döntések vannak összeférhetetlenségről és érdekütközésről, vagy jogerősen elítélték őket – NEM TELJESÍTVE

[…]

Bianca Toma (Brüsszel)

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 25., 21:29

 

 

Ponta: Viviane Redingnek fogalma sincs a romániai helyzetről, a PDL mellett kampányol

Viviane Reding igazságügyi európai biztosnak fogalma sincs a romániai politikai helyzetről és a PDL mellett kampányol, jelentette ki Victor Ponta kormányfő.

„Reding asszonynak fogalma sincs, Monica Macovei arról tájékoztatta, hogy mi letartóztatjuk az Alkotmánybíróság bíráit. A PDL mellett választási kampányban van, fogalma sincs és egy kampánygesztust követ el”, mondta Ponta az RTV-ben.

Hozzátette, Romániának és Bulgáriának „nem szabad bejutniuk Schengenbe” és hogy a kelet-európai országokat, beleértve Romániát, „sarokba kell állítani”, tekintettel arra, hogy az Európai Unió szintjén – a gazdasági válság közepette – egy kettéosztott Európáról beszélnek, nevezetesen a hatékony és a kevésbé hatékony országokról. […]

Forrás: gandul.info, 2012. július 25., 22:50

 

 

Az USL utasításai az Antena3-nak

Egy sor, a PNL-nek tulajdonított jegyzőkönyvből az derül ki, hogy az Antena3 több újságírója fontos része a Szociál-Liberális Szövetség kommunikációs mechanizmusának.

A PNL kampánystratégái július 10-e és 19-e között állítólag azért találkoztak, hogy kidolgozzák a népszavazás kommunikációs stratégiáját. Olyanok voltak köztük, mint Relu Fenechiu kampányfőnök, Eugen Nicolăescu, Dan Motreanu, vagy Dan Mihalache. A scribd.com honalpon több jegyzőkönyvet is közzétettek, melyeket utólag átvett a hotnews.ro és melyek az „USL kommunikációs parancsnoksága” által kitervelt lépéseket tartalmazzák. A jegyzőkönyvek hitelességét azonban Eugen Nicolăescu cáfolta. „Nincsenek jegyzőkönyvek, törvénysértő lehallgatások vannak. Az átiratokban sok módosítás, sok intoxikáció, sok igaztalan dolog van”, mondta Nicolăescu.

Fenechiu sajtója

Eugen Nicolăescu a július 10-i ülésen állítólag azt mondta, hogy „meg kellene üzenni az Antena3-nak, hogy minden reklámba iktassa bele a szavazásra bíztatást” és hogy „Klippeket kellene készíteni a YouTube-re és az Antena3-nak”.

Egy nappal később, július 11-én állítólag javasoltak egy „találkozót Relu Fenechiu, Dan Motreanu, Mihai Voicu és a sajtónk között, hogy meghatározzunk egy célt, engem az érdekel, hogy a leváltásra fókuszáljunk, viták nélkül”. Igaz, bármennyire betagozódott volt is az említett sajtó, azért bármi nem volt megengedve, a témákkal szolgálni kellett, nem rájuk kényszeríteni: „Nem fognak utasításra műsorokat készíteni, támadási témákat kell adnunk nekik, a ’minisztériumi gazemberségek’-ről”.

Relu Fenechiu állítólag az audiovizuális műsorok egyértelműsítését is megrendelte, Ciutacu jelentőségében bízva. „Be kellene venni a műsorokba Ciutacut (az Antena csatornák és a Jurnalul Naţional egyik újságírója – PZS), mondta állítólag Fenechiu. A kampányfőnök állítólag napi médiajelentéseket kért, valódi pártvezetőként viselkedve.

Ugyanakkor a július 11-i ülésen Dan Motreanu állítólag azt mondta egy Bukarestre tervezett tüntetésről, hogy „az Antena3-nak naponta ott kell lennie, hogy közvetítsen, az üzeneteink támadóak legyenek, ne védekezőek”. Sőt, Relu Fenechiu állítólag azt mondta, „nagyon fontos, hogy a sajtó közvetítse a tüntetéseket, az Antena3 este mutassa be”, a jegyzőkönyvek szerint. A civil társadalom egyes kulcsszereplőinek támogatásáról egy tüntetés megszervezésében, a PNL tagjai állítólag Gică Hagit, Piţurcăt, Dan Bittmant, Felicia Filipet, Mircea Badeat, Radu Tudort, Stelian Tănaset, Mircea Dinescut, Victor Ciutacut, Horaţiu Mălăelet tartanák megfelelőnek, műsorvezetőknek pedig Mihai Morart és Daniel Buzdugant, a Radio Zu műsorvezetőit. Aztán mindenki kiválasztotta, hogy kit hív fel. Ciutacu, Mălăele és Dinescu állítólag Daniel Chiţoiu feladata lett.

Fenechiu: Adnunk kell nekik támadási témákat

2012. 07. 10-i ülés

Relu Fenechiu: Adnunk kell nekik támadási témákat.

Relu Fenechiu: Tudni akarom a mai műsorokat, be kell venni a műsorokba Ciutacut is.

2012. 07. 11-i ülés

Relu Fenechiu: Digitális gerilla. Találkozót javasolok Relu Fenechiu, Dan Motreanu, Mihai Voicu és a sajtónk között, hogy meghatározzunk egy célpontot, az érdekel, hogy a leváltásra fókuszáljunk, viták nélkül.

Relu Fenechiu: Nem fognak utasításra műsorokat készíteni, támadási témákat kell adnunk nekik a „minisztériumi gazemberségek”-ből.

Relu Fenechiu: Az üzenetek útmutatóját ma este vitatjuk meg Bogdan Teodorescuval, a jelszó az lesz, „váltsd le, vagy rúgd ki”.

Relu Fenechiu: Összpontosítsunk az Egyetem (Universităţii) térre.

Dan Motreanu: Rareş azt mondta, foglalkozik vele, helyezzük át Bukarestre, üzenjük meg a tagoknak, hogy legyenek ott, az Antena3-nak naponta ott kell lennie, hogy közvetítsen, az üzeneteink támadóak legyenek, ne védekezőek

2012. 07. 13-i ülés

Daniel Chiţoiu: Kit hívjunk a civil társadalomból? Gică Hagi, Piţurcă, Dan Bittman, Felicia Filip, Mircea Badea, Radu Tudor, Stelian Tănase, Dinescu, Ciutacu, Mălăele, műsorvezető Morar és Buzdugan? Én beszélhetek Ciutacuval, Mălăelevel és Dinescuval.

Relu Fenechiu: További javaslatok: Lucia Hossu, Sorin Ilieşu, Ducu Bertzi, Dinu C. Giurescu, Emil Constantinescu, Zoe Petre. Temesvárra öt személyiség megy, akik 2-3 percet beszélhetnek: beszélni kell Dinescuval, Gabi Szaboval, Ducu Bertzivel, Cornellel a Vunktól, Ciutacuval – telefonálni kell a könyvért.

Relu Fenechiu: A PC adjon valakit a Jurnalul Naţional-tól és az Antena3-tól, akik Băsescunál lesznek (Băsescu kampánygyűlésén – PZS).

2012. 07. 15-i ülés

Eugen Nicolăescu: Meg kellene üzenni az Antena3-nak, hogy tegyék be minden reklámba a szavazásra bíztatást. […]

Cristian Predoi

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 25., 22:02

 

 

Magyarország kormányfő-helyettese: Ha lenne román állampolgárságom, akkor Traian Băsescura szavaznék. Van karizmája

Magyarország kormányfő-helyettese, Semjén Zsolt kijelentette, ha lenne román állampolgársága, akkor a vasárnapi népszavazáson Traian Băsescu felfüggesztett elnök mellett szavazna, jelentette ki szerdán, a Tusványos Nyári Egyetemen Magyarország kormányfő-helyettese, Semjén Zsolt, akit a Mediafax idézett. Megjegyezte, ez személyes véleménye.

Semjén Zsolt arra emlékeztette a Tusványos Nyári Egyetem részvevőit, hogy Traian Băsescu, a PDL és a Magyarországon kormányon lévő pártok ugyanahhoz a politikai családhoz tartoznak, ezért szolidárisaknak kell lenniük: „Băsescu az Európai Néppárt családjához tartozik, a PDL és a FIDESZ ugyanazon család tagjai, világos, hogy szolidaritásnak kell lennie a néppártok sorában”.

„Nekem személyes konfliktusom volt Băsescu elnökkel, megharagudott, mert megnyitottam Székelyföld brüsszeli irodáját, amikor határozott véleményt mondtam a regionalizálási tervről. Ám el kell mondanunk, hogy ez az első alkalom, amikor egy elnök, egy vezető azt mondta, hogy vannak megyék, ahol a magyarok élnek többségben és nekik speciális státusszal kellene rendelkezniük. Traian Băsescu egy karizmatikus személy és elnök”, mondta még Semjén Zsolt.

Monika Krajnik

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 25., 17:17

 

 

Magyar hivatalosság: Végükhöz közelednek a román‑magyar kapcsolatok mézeshetei

Magyarország külügyi államtitkára, Németh Zsolt a Tusványos Nyári Egyetemen kijelentette, a magyar közösségekben „politikai vihar” van és úgy tűnik, a román‑magyar kapcsolatokban „végükhöz közelednek a mézeshetek”.

Az államtitkár szerdán, Tusnádon kitért a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetére, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium helyzetére és a magyar főispánok leváltására. A politikus azt mondta, a magyar közösségekben „politikai vihar” van, ami pedig a román‑magyar kapcsolatokat illeti, azon a véleményen van, hogy „a mézeshetek a végükhöz közelednek”, írja a Newsin.

Németh szerint, a Ponta-kormány barátságtalan lépései meglepőek, mert a két országnak ugyanazok a hosszú távú érdekei. Az államtitkár megemlítette, az EU-n belül a közép-európai népek „gazdasági függetlensége” érdekében tett erőfeszítésekben a magyarokhoz az utóbbi időben csatlakoztak a csehek, a lengyelek, a litvánok, az osztrákok és a románok, azonban most úgy tűnik, hogy Románia kilép ebből a rendszerből.

Végül Németh kijelentette, Románia nemzetközi eredményei és sikere mindig a magyar kisebbség jogainak tiszteletben tartásához kötődtek és kifejezte reményét, hogy továbbra is tiszteletben fogja tartani ezeket a jogokat.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 26., 04:04

 

 

PSD-s vezető: „Románia nyílt ellenségei, mint amilyen Magyarország kormányfő-helyettese, Semjén Zsolt, Băsescut támogatják”

Bogdan Diaconu, a PSD első elnökhelyettese (Bukarest 4. kerület) az Oroszország Hangjának kijelentette, a budapesti hatóságok Románia felfüggesztett elnöke javára fejtenek ki pártos politikai tevékenységet.

Oroszország Hangja azt jelenti, a szerkesztőség megkapta „Bogdan Diaconu úr véleményét a Románia felfüggesztett elnökét, Traian Băsescut támogató személyekről”.

Miután Oroszország Hangja közölte azt, Bogdan Diaconu a blogján bejelenti, hogy ez a portál „érdekes cikket szentel a romániai helyzetnek, ahol megemlítik Magyarország esetleges szerepvállalását is”.

Íme a Bogdan Diaconu és az Oroszország Hangja által közölt szöveg:

„Kicsodák Traian Băsescu barátai és támogatói, akik nyilvánosan azt üzenik, hogy őt akarják újra elnöknek? Románia bevallott ellenségei, mint amilyen például Magyarország kormányfő-helyettese, Semjén Zsolt, aki a Tusnádfürdői Nyári Egyetemet használja fel arra, hogy a felfüggesztett melletti üzeneteket fogalmazzon meg. Magyarország kormányfő-helyettese az, aki számtalanszor, mint ahogy ma is, nyilvánosan síkra szállt Románia egy részének autonómiája és enklavizálása és etnikai térségek egyesítése mellett, semmibe véve a román állam határait, a nemzeti szuverenitást és a jó szomszédsági szerződést. A „madarat tolláról, embert barátjáról” mondás alapján értjük, hogy Băsescu Európa jelenlegi legalkotmánysértőbb és legkevésbé demokratikus kormányának, a magyarnak az útitársa, de versenyre kellve vele a demokrácia semmibe vételében.

Nyilvánvaló, hogy Băsescut miért támogatja egy olyan magyar hivatalosság, aki a legmagasabb szinten képviseli a budapesti kormányt: mert az utóbbi években támogatta a magyar szélsőségesek játékait és elkísért Orbán Viktort a demokrácia szétverését célzó lépéseiben, sőt még modelljének is választotta az autokráciában és az ország törvényeinek be nem tartásában. Nem lenne csoda, ha Orbán kormányfő is, akit szombatra jeleztek a Tusnádfürdőn, szintén nyilvánosan folytat majd propagandát Băsescu mellett.

Ha Băsescu Európa legkevésbé demokratikus kormánya, Orbán Viktor kormánya támogatását kapja meg, akkor mit mond ez nekünk a felfüggesztett elnök demokráciájáról és gyakorlatairól?

Itt az ideje, hogy Európa megértse, Traian Băsescu az autokrata Orbán Viktor és a horthysta ihletettségű diktatúrájának romániai druszája”.

Ion Preaşca

Forrás: adevarul.ro (moldovai köztársasági kiadás), 2012. július 26., 16:04

 

 

Romániában az utolsó besúgó leoltja a villanyt

Én nyáron nem alszom, mert hisztériába kergetnek ezek az ambuláns politikájukkal. Ünnepség Kolozsváron, zenészekkel, show Temesváron, forradalmárokkal, Jászvásáron (Iaşi) karnevál, a „feszült skorpióval” a trapézon… És az ország a porban, hányik az izgalomtól.

Az USL, a PSD, Traian Băsescu egymást gyalázzák a tüntetéseken, súlyos pénzeken, fenyegetik egymást, lekapcsolják az áramot, megszakítják a gázt, elzárják a vizet. A kánikula felforralja az agyukat a kobakjukban és mindenfelől olcsó demagógia bűzlik. Ahelyett, hogy nevükön neveznénk a dolgokat, nevezetesen azt, hogy mindenki a hatalomért küzd, hogy a gomboknál ülve ellenőrizze, úgy teszünk, mintha felfedeztük volna Amerikát, „megint, újra” és lásd Istenem, majd meghalunk a népért aggódva.

20 éve áruljuk ócskavasként az országunkat, és a nemzet elégedetlenül vinnyog, Ponta kormányfő pedig ezt csak most vasárnap tudta meg, Jászvásáron. „Băsescu és Mihai Răzvan Ungureanu már eladták az országot az idegeneknek, akik nekik fizették a kenőpénzt”, átkozódik kivédhetetlenül. „Băsescu ül veszetten, mint egy skorpió, mely meg akarja szúrni a románokat”, mondja még Ponta, a hallgatóságot kapacitálva. „Le Băsescuval!”, kiabálják meggyőződéssel az emberek és különféleképpen elképzelt feliratú táblákat ráznak: „Elküldjük a diktátort hajózni”, „Hazudott, váltsd le!”, „Igen, a népszavazásra”. Ezek között van egy igazán ostoba: „EU, EB, Barroso, EPP, SHUT UP, A NÉPSZAVAZÁS DÖNT: UNDERSTAND?”.

Jó emberek, román testvérek, mi magunk vagyunk a cirkusz. A hordószínház anyja vagyunk, ha mi most, 2012-ben nekimegyünk Európának azzal, hogy: „nem adjuk el az országot!”; hogy „Barroso és az EU minden intézménye átpolitizált erődítmények”; hogy „Európa ne avatkozzon be a belügyeinkbe!”; hogy „a haza mi vagyunk!” és ilyenfajta kommunisztoid „emancipálódások”. Én azt mondom, hogy elvetettük a súlykot, az ezzel kapcsolatos elhülyülés pedig egyre furcsább és értelmetlenebb.

Mert azt képzeli valaki, hogy Európa erőszakkal tart vissza minket?! Isten őrizz. A szerencsétlenek azért imádkoznak két kézzel, hogy megszabaduljanak tőlünk. Még kéthónapnyi ostoba pofozkodás és azok hangja, akik azt állítják, hogy Románia túl korán került be az EU-ba, rendkívül egyértelműen cseng majd a közösségiek tudatában.

Mit értsünk ebből?! Hogy visszatértünk a 90-es évek politikájához?! Hogy „újratöltődtek” a volt szovjet térség felé nosztalgikusan tekintgető fejszenyelek? Hogy elegünk lett a demokráciából?

Én magam nem szeretnénk találgatni e témában, de egyre többen teszik ezt önfeláldozóan.

Vagyis, mit teszünk?! Pofonokat adunk Európának, mely azt kéri tőlünk, hogy éljünk együtt tisztességesen és alkotmányosan a civilizált európai térben? Hogy az EU vezetői arra hívták fel a bukaresti politikusok figyelmét, hogy kétségbe vannak esve és hogy függetlenül attól, mit akarnak tenni, cselekedeteiknek demokratikus kontextusban kell zajlaniuk? Hogy Barroso & társai nyíltan a szemünkbe mondják, hogy viselkedjünk ennek megfelelően, ha európaiaknak tartjuk magunkat? Hogy, végül, kergessük el az utolsó eltévelyedettet is, aki még befektetne e tájakon?

De minek áltatjuk magunkat, a sötétben, amikor a Securitate egyik mocskos besúgója, az orsovai (Orsova bizonyítottan szekus besúgó polgármestere beledobta a Dunába a PDL-s ifjúsági szervezet tagjai által stafétaként vitt „demokrácia lángjá”-t – PZS), csatornába dobja a világosság egyik jelképét, bármennyire volt remegős a lángja?!

Marian Sultănoiu

Forrás: gandul.info, 2012. július 23., 16:51


Címkék: választás basescu ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr64680911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása