Több hetes nyűglődés után az alkotmánybíróknak sikerült magukból kipréselniük egy döntést. Ha a tényeket nézzük, magyarán azt, hogy 9,1 millió szavazat kellett volna és nem volt csak 8,4 millió, akkor azt mondhatnánk, hogy ez a döntés nagyon nehezen született meg, hiszen a végeredmény nem lehetett volna kétséges. Akármennyit bűvészkedtek is volna a kormány intézményei, jogszerűen nem lehetett eltűntetni milliókat a választói jegyzékről. Az a trükk pedig egyszerűen érthetetlen volt, hogy a külföldön élő románokat töröljék az állandó választói jegyzékekből. Egyszerűen nem volt érthető, hogyan képzelik megmagyarázni, hogy több millió ember elvileg szavazhat, de nem számítanak be a határozatképességbe?!

Ugyanakkor ha azt vesszük, hogy az Alkotmánybíróság rendkívül átpolitizált és az erőviszonyokat 4 PDL-párti, 4 USL-párti és 1 RMDSZ-es bíró állásfoglalása határozza meg, a döntéshez pedig ebben az esetben legalább kétharmad kellett, az alig három óra alatt megszületett döntés éppenséggel meglepően könnyűnek tűnik.

Egyelőre az biztos, hogy Aspazia Cojocaru „állt át” a Băsescu-pártiak táborába, pontosabban ő már nem talált semmilyen törvényes lehetőséget a döntés megtagadásához. A mai összeállításomból (a vége felé) kiderül, legalábbis részben, de ez szerintem csak a kezdet, hogy milyen típusú – és főleg szintű! – viták zajlottak ebben a jobb sorsra érdemes testületben!

Ami a politikusok, főleg a főszereplők viselkedését illeti: Băsescu még nem nyilatkozott, állítólag megvárja, hogy az alkotmánybírók felolvassák a parlamentben a döntésüket. Ponta és Antonescu viszont igen, de talán jobb lett volna, ha követik Băsescu példáját és legalább egy éjszakát pihennek. Ugyanis szinte már monomániás tüneteket mutatnak és ez rendkívül aggasztó a jövendőbeli kormányzás szempontjából.

Előzetesen annyit el lehet mondani, hogy úgy tűnik, a politikából való visszavonulását látványosan visszaszívó Antonescura lesz kiosztva a rossz zsaru szerep, amit ő egyre vadabb kijelentésekkel próbál teljesíteni. Szintén állandósul a kettős beszéd, miközben Ponta Európa- és Amerika-barátságával tüntet (egy oldalvágással Orbán felé, amolyan óvodás stílusban!), aközben Antonescu keményen és most már megszokottan belemegy Merkelbe és bárkibe, aki szerinte ártani akarnak a hazácskának. És persze, megy a… zemberezés!

Most, éjjel kettőkor nem boncolgatom különösképpen a helyzetet, lesz még erre idő, helyettem egyelőre beszéljenek maguk a politikusok:

 

adevarul.jpg

A kormány ködös számokkal kábítja a CCR-t

A kormány megszervezett egy mini-népszámlálást, hogy lerövidítse a választói listákat, de irreleváns számokat küldött az Alkotmánybíróságnak (CCR).

Az USL által vidéken a népszavazás érvényesítéséhez szükséges létszám csökkentése céljából szervezett mini-népszámlálás adatait összesítették és tegnap elküldték az Alkotmánybíróságnak. Az alkotmánybírók ma találkoznak, hogy eldöntsék a népszavazás sorsát, a döntésükben pedig számíthatnak a kormány által küldött számoknak is.

Mielőtt nyilvánosságra hoznák azon románok számát, akiket törölni kellene a választói listákról és akiket ugyanakkor már nem kellene beleszámítani a határozatképességbe, Victor Ponta kormányfő a Victoria-palotában találkozott a képviselőház elnökével, Valeriu Zgoneava és az adatok begyűjtésével foglalkozó Mircea Duşa és Radu Stroe miniszterekkel.

A velük folytatott konzultáció után a kormányfő elküldött a CCR elnökének, Augustin Zegreannak egy átiratot a MAI-tól (Közigazgatási és Belügyi Minisztérium – PZS)  kapott információkkal. Victor Ponta fontosnak tartotta arra emlékeztetni, hogy a kormány által küldött adatok nem az állandó választói listákat képviselik, melyek jelenleg az ügyészségen vannak.

„A CCR-nek nem a választói listákat küldtük, egy olyan ok miatt, amit megpróbáltam mindenki számára érthetővé tenni: nem nálunk voltak a választói listák, hanem azokat az ügyészség elvitte”, mondta Victor Ponta.

A Victor Ponta kormányfő által bejelentett számok szerint, a MAI-tól és a MAE-tól (Külügyminisztérium – PZS) által kapott adatok szerint, a polgármestereknek 34.654 személyt kell majd törölniük a népszavazáskor használt állandó választói listákról, miközben 3.052.397 román külföldön van, akik közül nem lehet tudni, hogy hány a szavazati joggal nem rendelkező kiskorú.

A MAI által szolgáltatott adatok szerint, 34.654 személyt kell törölni a választói listákról, a következőképpen:

- 26.000 elhunyt személyt

- 4.475 külföldi lakóhelyű román állampolgárt

- 3.414 szavazati joggal nem rendelkezőt

- 199 elmebeteget

- 349 személyt, akiknél hibás a személyi szám.

Ezen kívül a MAI azt is közölte, hogy 512.379 lejárt személyi igazolvány is van, melyeket a népszavazás dátumáig bezárólag nem újítottak meg, de melyek esetében nincs törvényi alap, hogy töröljék azokat az állandó választói listákról.

A Külügyminisztérium is elküldött egy sor adatot, melyeket számos olyan országból szedtek össze, ahol románok élnek. Ezek szerint 3.052.397 román állampolgár tartózkodik törvényesen külföldön, akiket a következőképpen csoportosítottak:

- 1.101.809 nagykorú és törvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező személy, 17 országból érkezett hivatalos adatok alapján.

- 1.468.369 törvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező személy, további 29 országból. Ezen országok esetében azonban nem sikerült különbséget tenni a nagykorú és a kiskorú polgárok között, tehát nem tudjuk, hány szavazati jogú román van itt.

- 482.219 törvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező román állampolgár további 44 államban, mely szám a kérdéses országokban lévő román konzulátusok, vagy hatóságok által szolgáltatott hiányos értékelésekből származik. Itt sem lehet különválasztani a kiskorúakat a szavazati joggal rendelkezőktől.

- 469.810 külföldi lakhelyű román állampolgár van, akik különleges útlevéllel rendelkeznek. Közülük 4.475-en még szerepeltek az állandó választói listákon és a kormány a törlésüket kéri.

A CCR figyelembe fogja venni a kormány számait

Az Alkotmánybíróság elnöke, Augustin Zegrean kijelentette, a CCR figyelembe fogja venni a kormánynak az állandó választói listákra vonatkozó válaszát. Zegrean azonban kerülte a választ arra, hogy a külföldi tartózkodású (nem állandó lakhelyű) románokat be kell-e számítani a népszavazás határozatképességébe. „Ez a jog nagysága, minden törvény értelmezéseket tesz lehetővé”, mondta az újságíróknak Zegrean.

Amikor megjegyezték neki, hogy a külföldön élő román állampolgárok minden eddigi választáson a kiegészítő és nem az állandó listákon szavaztak, a bíróság elnöke azt válaszolta: „Nos, mit tegyek, ha így volt? Holnap (kedden – a szerz.) mindent tisztázni fogunk, remélem”, mondta még Zegrean.

Mona Pivniceru távozott a bírói testületből

Mona Pivniceru bírónő tegnap lemondott a bírói tisztségéből is, miután korábban lemondott a CSM-tagságáról (Legfőbb Bírói Testület – PZS) is, hogy megkönnyítse igazságügy-miniszterré történő kinevezését. Lemondása a bírói testületből való távozásáról szóló elnöki rendelet Hivatalos Közlönyben való megjelenése után válik hatályossá.

Ponta Danileţet figyelmezteti

Victor Ponta kormányfő Cristian Danileţnek, a CSM tagjának küldött figyelmeztetést, azt követelve tőle, hogy hagyjon fel az emberek, az újságírók, az elemzők és a politikusok fenyegetésével.

Ponta azt mondta, Danileţ Monica Macovei PDL-s euroképviselő és volt igazságügy-miniszter barátja. „Remélem, a dolgok normális kerékvágásba kerülnek és remélem, hogy azok a bírók – Danileţ úr, vagy másvalaki a CSM-ből – befejezik a politizálást, mert ellentétes a státuszukkal. Nekik nem kellene politizálniuk, a Macovei asszony által képviselt sztálinista rendszer melletti ultrakedvező véleményüket pedig tartsák meg maguknak, ne hozzák nyilvánosságra”, mondta Ponta.

Az USL feleslegesen vág vissza bűnvádi feljelentésekkel

Miután az ügyészek vizsgálatokat indítottak azokban a megyékben, ahol nagyon nagy volt a részvétel, hogy leleplezzék a július 29-i népszavazáskor elkövetett csalásokat, az USL azzal vág vissza, hogy bűnvádi feljelentéseket tesz a PDL képviselői ellen.

A szociál-liberálisok Victor Ponta kormányfőn keresztül tegnap bejelentették, hogy a megyei szervezeteiken keresztül bűnvádi feljelentéseket fognak tenni azon PDL-s vezetők és polgármesterek ellen, akik arra bíztatták az embereket, hogy ne vegyenek részt a választáson. Ponta a népszavazásról szóló törvény egyik rendelkezésére támaszkodik, mely bünteti „a szavazási jog kifejezésének bármilyen eszközzel történő megakadályozását”. „Több ezer ilyenfajta feljelentés lesz a PDL központi és helyi vezetői ellen”, jelentette be a kormányfő.

Az USL-s vezetők bűnvádi megbüntetésre vonatkozó döntése a választási kampányban elhangzott bojkottfelhíváson alapul, amit úgy Traian Băsescu felfüggesztett, mint ahogy a PDL vezetői is megtettek. De a CCR az augusztus 2-i 3. számú döntésében kimondja, hogy „egy politikai opciót nemcsak a népszavazáson való részvétellel lehet kifejezni, hanem azon való részt nem vétellel is, főleg azokban a helyzetekben, amikor a releváns jogrend egy bizonyos részvételi küszöböt ír elő.

Ennek megfelelően úgy döntve, hogy nem gyakorolják egy alkotmányos jogukat, a polgárok az el nem fogadással megvalósítva látják saját meggyőződéseiket. Ezért a népszavazáson való részt nem vétel szintén a polgárok politikai akaratának egyik kifejezési formája”, áll még a CCR döntésében. A bírók szintén az augusztus 2-i ülésen úgy döntöttek még, hogy a politikai pártok „bíztathatják a polgárokat arra, hogy szavazzanak, vagy ellenkezőleg, arra is bíztathatják a polgárokat, hogy ne szavazzanak”.

Az Adevărul által megkeresett ügyvédek szintén nem tudták bűnvádi jelleggel besorolni a PDL-s vezetők bojkottfelhívását. „Véleményem szerint, ez erőltetett az USL részéről. Ez nem vonhat maga után bűnvádi felelősségrevonást, hanem csak politikait, vagy erkölcsit”, mondta Gheorghe Piperea ügyvéd.

Elenina Nicuţ bíró megerősítette, hogy a demokrata-liberálisok üzenetének nem lehet bűntetőügyi következménye. „Bűnvádi oldalon létezik az az elv, mely szerint törvény nélkül semmilyen büntetést nem lehet kiszabni. A bojkott esetére nincs törvény által előírt büntetés”, állította a bíró.

Sebastian Zachmann

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 20., 21:14

 

adevarul.jpg

Ponta: Ha Băsescut leváltják, akkor a parlamentivel együtt tarthatjuk meg az elnökválasztást

Victor Ponta kormányfő hétfőn kijelentette, hogy amennyiben a népszavazás nyomán leváltják Traian Băsescut, Romániában a parlamenti választással együtt elnökválasztást is lehetne tartani, ahol a románok eldönthetik, ki vezesse őket.

„Ha Băsescu urat holnap, vagy a rögtön ezutáni időszakban leváltják, akkor igen, van törvényes és alkotmányos lehetőségünk is, vagyis tartani tudjuk az alkotmány által előírt határidőket, hogy a parlamentivel együtt tarthassunk elnökválasztást”, állította Ponta a Realitatea TV-be történt telefonos bejelentkezésében.

„Azt hiszem, valójában ez lenne a legdemokratikusabb megoldás. A románok eljönnének és ha nem elégedettek az USL-vel, Pontaval, hogy nem tudom mit tett velük, plagizált, Antonescuval, hogy nem kell fel reggel, akkor nem minket választanak meg. De ha az emberek novemberben eljönnének és megválasztanák elnöknek Antonescut és USL-s parlamenti többséget Ponta-kormánnyal, akkor legalább tudjuk, milyen irányban haladunk. Így elkerülhetetlenül két irányba haladunk és egy adott pillanatban, előbb, vagy utóbb úgyis ellentétesekké válnak ezek az irányok”, tette még hozzá.

Ponta még azon a véleményen van, hogy „december 1-én nekem, Victor Pontanak is meg kell jelennem (a választók előtt – a szerz.), hogy az emberek akarják-e még, hogy miniszterelnök legyek, ha nem, akkor választanak egy másik miniszterelnököt és ugyanígy választaniuk kellene egy elnököt is, különben egyfajta megrekedtségben leszünk, sajnos, még elég hosszú ideig és ez egész Európában egy kegyetlenül nehéz gazdasági időszak”, írja a Newsin.

Ami Traian Băsescu esetleges lemondását illeti a következő időszakban, Ponta azt mondja, hogy „nem hiszi” ezt és azon a véleményen van, hogy „Băsescu úr az utolsó másodpercig belekapaszkodik majd a tisztségébe”, ezt az 1989-es forradalom időszakához hasonlítva.

„Nem tudom (hogy Traian Băsescu lemond-e a következő időszakban a népszavazás érvénytelenítése esetén – a szerz.), de ha engem kérdez, a véleményem az, hogy nem, nem hiszem. Azt hiszem, hogy Băsescu úr ebben az időszakban mindnyájunknak bebizonyította, hogy demokratikus módon nem fog távozni az elnöki tisztségből”, mondta még a kormányfő.

„Az én szemszögömből nézve nagyon világos, hogy Băsescu úr az utolsó másodpercig bele fog kapaszkodni a tisztségébe, nem tudom, hogy az az utolsó másodperc hasonlítani fog-e 1989. december 22-éhez, remélem, hogy nem”, tette hozzá.

Ezen kívül Ponta még azt magyarázta, hogy úgy ő, mint ahogy az ideiglenes elnök Crin Antonescu elnökválasztást akarnak, azzal érvelve, hogy ez „rendkívül jó dolog lenne Románia számára”, mert „az emberek a szavazatukkal döntsék el egyszerre öt évre azt is, kit akarnak elnöknek és azt is, kit akarnak kormányon látni”.

„Antonescu úr, tudomásom szerint, nem akr többé Cotroceniben maradni ideiglenes elnökként, ha ezen múlna, akkor már holnap távozna onnan. Antonescu úr és én, Victor Ponta, és az USL-ből mindenki, azt akarjuk, hogy legyenek elnökválasztások, amin Antonescu úr induljon el és azt hiszem, semmi sem lenne jobb Románia számára (…) azt hiszem rendkívül jó lenne Romániának, ha decemberen, vagy november végén az emberek a szavazatukkal eldöntenék a következő öt évre azt is, kit akarnak elnöknek és azt is, kit akarnak kormányon, mert a mostani felmérések szerint, nem tudom, hogy megerősítést fog-e nyerni, vagy sem, továbbra is az USL-kormány marad, vagy Romániának olyan kormánya lesz, melyet a polgárok egyértelmű többsége támogat, de olyan elnökkel, akit a polgárok többsége elutasít, ez megrekedést jelent”, állította még Románia kormányfője.

Ponta kihangsúlyozta, hogy a kormánynak már nincs „semmilyen feladata” azon döntéssel kapcsolatosan, amit a CCR meg fog hozni és úgy véli, az alkotmánybírók „nem bizonyítékokat elemeznek”, hanem „arról hoznak döntést, hogy ők mit tekintenek állandó választói listáknak”. „Nem akarok technikai részletekbe belemenni, mert akkor azt fogom mondani, mint Zegrean, hogy a törvény értelmezésekre tesz lehetőséget. Én elküldtem az adatokat, nem tudom megmondani, mint fog a CCR tenni. A kormánynak ma 17 órától nincs már mit tennie. Ebben a folyamatban a kormánynak már nincs semmilyen hatásköre”, mondta még Ponta.

„Nem hiszem, hogy a CCR a kormány által biztosított adatok alapján fog dönteni. A CCR nem bizonyítékokat elemez. Ők arról hoznak döntést, hogy mit tekintenek állandó választói listáknak”, tette még hozzá.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 21., 07:47

 

adevarul.jpg

Crin Antonescu első reakciója azután, hogy megtudta, a CCR érvénytelenné nyilvánította a népszavazást: Ez egy igazságtalan döntés. Nem vonulok vissza a politikából

Crin Antonescu kedden kijelentette, tiszteletben fogja tartani az Alkotmánybíróság döntését, mellyel érvénytelenné nyilvánította a Traian Băsescu leváltására kiírt július 29-i népszavazást, de hozzátéve, hogy a döntés „igazságtalan”.

- Tudomásul vettem a CCR döntését. Az első dolog, amit el kell mondani az az, hogy úgy én, ideiglenes elnökként, mint ahogy a párt is, tiszteletben fogjuk tartani, ahogy az helyes is, a bíróság döntését. Igazságtalannak tartjuk ezt a határozatot, mert figyelmen kívül hagyja nyolc és fél millió polgár óhaját, figyelmen kívül hagyja azon polgárok többségét, akiknek a határozatképességet adniuk kellett volna.

- Annak ellenére, hogy tiszteletben tartjuk a CCR döntését, annak ellenére, hogy ezen határozat alapján Traian Băsescu újra Románia elnöke lesz, számunkra Traian Băsescu már nem Románia elnöke, többé nem ismerjük el. Választanunk kell a bíróság egyik határozatának elismerése, amit jogilag nem utasítunk el és a választók akarata között.

- A Băsescu-rezsim kierőszakolja egy olyan ember visszatérését, akit a románok többsége delegitimált. Több mint 5 millió választotta meg és 7.400.000 román váltotta le. Nem a Traian Băsescuval való együttélésről van szó, hanem arról, hogy ezek az emberek nem akarnak többé együtt élni Traian Băsescuval. Traian Băsescu együttélhet a titkosszolgálatokkal, a bíróság többségével, már nem élhet együtt a választói testület többségével.

- Azt mondtam, hogy ha Băsescut nem váltják le, visszavonulok a politikából. Nem vonulok vissza a politikából, mert Traian Băsescut a román polgárok többsége leváltotta. Nem a lemondási kötelezettséget nem vállaltam sem az EB előtt, sem az amerikai Külügyminisztérium előtt, sem az Alkotmánybíróság többsége előtt. Azon emberek szolgálatában maradok, akikkel igazságtalanság ért. Traian Băsescu az, akinek le kell mondania.

- Én nem szaladok mindazon hatalmi kombinációktól, melyeket Traian Băsescu végrehajt. Hogyan távoznék, amikor Monica Macovei bejelenti azon politikusok listáját, akiket le kell tartóztatni? Hogy kérhetném ezektől az emberektől, hogy higyjenek továbbra is a demokráciában, ha én elfutnék? Várom, hogy Monica Macovei tartóztasson le! Engem és azokat, akik ezeket az embereket szolgáljuk. Elismerjük a CCR döntését, bár igazságtalan, mert mi nem használhatjuk a Băsescu-rezsim fegyvereit. Hiszünk a demokrácia türelmes erejében.

- A PNL a 7.500.000 ember szolgálatában marad, az összes érzett frusztrációval, amikor látjuk, hogy csúfot űznek a szavazatunkból. Kedves románok, akik látjátok, hogy gúnyt űznek a szavazatotokból, fejezzétek ki a polgári erőtöket. Éreztessétek akaratotokat és jelenléteteket. Nem taposhatnak lábbal minket a végtelenségig. Teljes mértékben szolidáris vagyok Victor Ponta kormányfővel és mindenkit arra kérek, támogassa ezt a kormányt.

- Senki sem áll a törvény felett, senki sem állam az államban, Traian Băsescu sem, a Főügyészség sem, az Alkotmánybíróság sem! Senki sem diktálhat Romániában, mint egy gyarmaton. Minden tudatos, bátor polgárnak folytatnia kell a harcot.

- Folytatni fogom a politikai tevékenységet. A Băsescu-rezsim előbb, vagy utóbb meg fog bukni. Románia nem lehet az EU egyetlen állama, ahol valaki külföldről idejön ítéleteket diktálni, ahol olyan emberek, akiket olyan fontos döntések meghozatalára jelölnek ki, mint a CCR-é, játszanak a törvénnyel.

- Traian Băsescu nem fog lemondani, továbbra is hazudni fog, a közpénzekből fizetett propagandája továbbra is hazudni fog. Nincs választásunk. A demokráciában bízva folytatnunk kell a harcot, azzal a meggyőződéssel, hogy egyetlen szavazatunk, egyetlen életünk, egyetlen országunk van.

- A PNL, én, Victor Ponta nem vagyunk csalódottak, nem engedhetjük meg magunknak, hogy elfussunk, lemondjunk a reményről. A végsőkig harcolni fogunk és harcolni fogunk azért, hogy felszabadítsuk az országot a Băsescu-rezsim alól.

- Egy demokráciában hivő ember számára sohasem lesz meggyőző az az érv: „Hallgass, nyelj, gyengül a lej!”. Nem érdekel, hogy mit mond Mugur Isărescu. (Románia Nemzeti Bankjának kormányzója – PZS)

- Ami a bíróság döntését illeti: Úgy értékelten, hogy bizonyos adatokat és számoakat, magának a bíróságnak az egyes határozatait is egybevetve minimális esélyek vannak. Bármilyen formában mutatnánk is ki az elégedetlenségünket, a demokráciában nincs más utunk, mint a szabályok betartása.

- A Băsescuval együttélés elutasításának döntéséről: A PNL részt vesz a kormányzásban, a párt támogatja a kormányt. A kormányon keresztül tehetünk valamit ezen ország polgáraiért.

- Hogyan védjék meg az emberek a jogaikat? A románok választják ki azokat a formákat, amelyekkel civil megnyilvánulásokban megvédik a jogaikat. Az egyetlen ajánlásom az, hogy ezeknek törvényeseknek kell lenniük. Amúgy én nem teszek javaslatokat. Ez olyan ország, ahol nem elég, hogy az emberek szavazzanak. Szavazatukat könnyen figyelmen kívül lehet hagyni, gúnyt lehet belőle űzni.

- Úgy vélem, a románok a népszavazáson leváltották Traian Băsescut, a CCR pedig másképp döntött.

Monika Krajnik

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 21., 13:02

 

adevarul.jpg

Victor Ponta első nyilatkozatai a népszavazás érvénytelenítése után: Egy nagyszabású alkotmányreformot fogok javasolni a parlamentnek

Victor Ponta kormányfő kedden, a Cotroceni-palotából (Helyesen: Victoria-palota – PZS) kijelentette, a CCR népszavazást érvénytelenítő döntése törvénysértő, mert nem veszi figyelembe a 370. törvényt.

Néhány perccel korábban távozott a kormány székházából a jelenlegi ideiglenes elnök, Crin Antonescu.

Ponta a tájékoztató elején a kormány és az ő, mint miniszterelnök álláspontját fejtette ki a CCR döntéséről, mely döntéstől azt reméli, hogy az véget vet ennek a politikai válságnak, hozzátéve, hogy jelzést akar adni a stabilitásról és arról, hogy bizni kell „a mi, mint nép, jövőnkben”.

A döntés törvénysértő, igazságtalan, a demokratikus szabályok ellenében elfogadott, ezen ország törvényei ellenében és ezen ország polgárainak akarata ellenében. Nagyon világos, hogy a július 29-i népszavazás megerősítette a román nép akaratát és siker volt azok számára, akik hisznek a demokráciában és azok számára, akik hiszik, hogy demokratikusan, szavazással kell azt kifejezzék”.

A kormánynak kötelessége tiszteletben tartani ezt az akaratot”. „Azt tiszteletben fogjuk tartani és át fogjuk ültetni a gyakorlatba”.

„A kormánynak a román állampolgárok és Románia kormányának kell lennie, nem bizonyos kulisszák mögötti játékokénak és bizonyos eljárásokénak”.

„Közöltünk mindent, amit a bíróság három egymás utáni átiratban kért. Valójában egyetlen pillanatig sem akarták megtudni, hány román van e pillanatban, de nem ez foglalkoztatta a CCR-t”. „A CCR az foglalkoztatta, hogy megyőzzőn még egy bírónőt, kapcsolódjon be Băsescu játékaiba”.

Az USL-kormány továbbra is meg fogja védeni Románia állampolgárait a Traian Băsescu-rezsimtől és a Traian Băsescu-rezsim képviselőitől, mely elnyomó rezsimként viselkedett a román néppel szemben”.

„Állítsuk le Traian Băsescu embereinek lopásait és Románia számára építsünk fel egy Traian Băsescu nélküli jövőt”.

Szövetségként fogunk indulni a választáson, egy május 7-én elkezdett programmal és melynek ezután az időszak után folytatódnia kell, amikor bebizonyosodott, hogy Romániában nem működnek a demokratikus szabályok, hogy a nép akaratát Traian Băsescu, egyetlen ember legyőzheti, aki az állam intézményeiből egy védelmi rendszert épített ki magának”.

Ponta bejelentett „egy nagyszabású alkotmányreformot”, az elnök, a parlament, a kormány sokkal világosabb hatásköreivel és egy ellenőrzési rendszerrel a hatalmi ágak között.

„Találjuk meg az összes demokratikus módszert, hogy a román népnek Traian Băsescu által okozott tragédia ne ismétlődhessen meg. Amúgy teljesítenünk kell az emberekkel szembeni kötelességünket és meg kell védenünk őket Traian Băsescu antidemokratikus rezsimjétől”

„Egy olyan társadalom modelljén kell gondolkodnunk, amiben egyetlen ember nem győzhet nyolcmillió emberrel szemben”.

Az USL-s kormánynak nincs semmiféle kötelessége Traian Băsescuval szemben”.

„A parlamenttel szemben és azokkal szemben, akiknek a szavazatát fogjuk kérni, sohasem fogom elfogadni, hogy Traian Băsescu úr, ahogy az május 7-ig volt, elnök is legyen és a kormány feje is és a bírók feje is”.

Meggyőződésem, hogy Băsescu 20 évvel ezelőtti aktáimat fogja előszedni, bűnvádi aktákat fog nekem összerakni”.

„Az a tény, hogy Traian Băsescu felelőtlen kijelentései Románia ellen, a Romániával szembeni rágalmak és mocsokságok, nyilvánvalóan ártottak Románia arculatának is és a pénzügyi piacokon elfoglalt helynek is”.

Egy újabb felfüggesztésről: „Találkozunk az USL-ben és ott beszélünk. Kormányfőként nem fogok elfogadni semmilyen beavatkozást Traian Băsescu részéről”. A határozatképességről: „Az nagyon világos, hogy jelenleg 15 milliónál kevesebb szavazati joggal rendelkező román él (A kormányfő valószínűleg ennyire teszi a Románia területén élők számát, de ez egy meglehetősen furcsa megközelítés – PZS) és hogy az akaratuk Traian Băsescu leváltása volt. Ez egy igazságtalan és helytelen döntés. A törvény alapján azokat az állandó listákat már 2009 óta nem frissítették”.

Arra a kérdésre, hogy hibáztatja-e valamiért magát: „Ha tudtam volna akkor, hogy az 50 százalék plusz 1 fős határozatképesség általam és Antonescu általi elfogadását Băsescu így fogja értelmezni, nem tettem volna ezt. Igen, sajnálom, hogy mindnyájunk hagytuk magunkat kihasználni holmi igazságtalan emberek által! Teljes mértékben fenntartom, hogy az elnök nem képes együttélni, én pedig nem vagyok rabszolga. Amikor rabszolgákat akar, megtalálja őket. Én nem vagyok sem Blaga, sem Boc.”

„Tiszteletben tartottam mindazt, amit Barroso úrral szemben vállaltam”.

Nem igaz, hogy sietünk leváltani Kövesi asszonyt. Ami igaz az az, hogy Morar úr mandátuma lejárt, Kövesi asszonyé lejárt. Egy átlátható folyamatot ígértem. Holnap egy petíció lesz az ügyészek által elkövetett visszaélésekről, egy petíció, hogy fejezzék be a szavazáson részvevő emberek üldözését, amit tisztességes értelmiségiek egy csoportja fog aláírni, köztük Constantinescu úr is.”

A lehetséges tiltakozásokról: „Ahogy azt mai is látták, bármiféle tiltakozásnak engedélye volt, békések voltak és örvendek, hogy nem voltak semmiféle incidensek.”

Az alkotmány módosítása: A kormánynak joga van ehhez. El kell döntenünk, hogy a CCR-t depolitizálni kell. Ebben a pillanatban a döntései tisztán politikaiak.”

A CCR döntéséről: Ez törvénysértő, mert nem tartja be a saját maguk által jelzett törvényt, a 370-es törvényt.”

Üzenet annak a 8,5 millió románnak, akik éltek a szavazáshoz való demokratikus jogukkal: Nem fogják őket megbüntetni az állam megtorló intézményei és az ő véleményük novemberben is számít”.

Mariana Bechir

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 21., 15:57

 

adevarul.jpg

Az USL-s vezetők sajtókonferenciája: „A mai döntés bebizonyosodott, hogy nem vagyunk hatalmon, csak kormányon vagyunk

Az USL vezetői, Victor Ponta, Crin Antonescu és Daniel Constantin megígérték választóiknak, hogy a „Băsescu-rezsim” elleni harc addig nem ér véget, míg nem iktatják azt ki.

A konferencia Crin Antonescu nyilatkozataival kezdődött:

„Amit most, ebben a felállásban közölni akarunk az az USL egysége, ami minden kétség felett áll és ami erősebb, mint bármikor”, mondta Antonescu.

Ez egy nehéz nap mindazok számára, akik hisznek a demokráciában, egy frusztráló pillanat, csalódás mindazok számára, akik úgy gondolják, hogy a szavazatuk számít. A mi bíztatásunk ezeknek az embereknek az, hogy ne veszítsék el a reményüket. Nincs semmi okunk kételkedni a demokratikus értékekben.

Ezt a szavazatot figyelmen kívül lehet hagyni, meg lehet változtatni, de nem a végtelenségig.

Az USL hű marad a terveihez, melyekkel a parlamenti választáskor megjelenik majd az emberek előtt.

A Traian Băsescu elleni harcunk a végsőkig folytatódni fog, ezen rezsim kiiktatásáig.

A Traian Băsescu-rezsim alatt azokat az intézményeket és embereket értjük, akik figyelmen kívül hagyják azt, amit az emberek hisznek és akarnak és erőből megsértenek társadalmi-politikai és demokratikus tényeket.

Az USL ezzel a rezsimmel a végsőkig küzdeni fog, mindaddig, míg Romániában senki sem meri majd azt hinni, hogy semmibe veheti azok véleményét, akiket vezet.

Az érvénytelenítésről döntő 6 bíróról: Holmi politrukok. Végül az emberek akarata győzni fog”, fejezte be Antonescu.

Victor Ponta:

„Amikor létrehoztuk a szövetséget, 2 elvünk és célkitűzésünk volt: a csata Traian Băsescuval és egy új, egy hatékonyabb, méltányosabb társadalmi modell felépítése”.

„Tudtuk, hogy a csata nem lesz könnyű. Januárban az utcára vonuló emberek elvették Traian Băsescutól a legitimitást, megmutatva, hogy nem fogadják el, hogy megalázzák őket”.

Az USL-ről és a terveikről: „Ebben a felállásban a kollégáink megsemmisítő győzelmet értek el a helyhatósági választáson”.

A mai döntés után bebizonyosodott, hogy nem vagyunk hatalmon, csak kormányon vagyunk. Ez óriási különbség!

Novemberben meglesz a többségünk a parlamentben és egy új kormányt fogunk alakítani, majd 2014-ben új elnökünk lesz, de a románok elnöke, szavazással megerősítve, nem a zöld asztalnál, mint most.

Nagyon közel vagyunk a román nép győzelméhez, nagyon bizakodó vagyok, hogy az eredményt nem semmisítették meg, csak elhalasztották. Băsescu is tudja, hogy szégyenletesen tér vissza Cotrocenibe, a hátsó ajtón.

Mindenki maga választja meg, miként távozik a politikából, Băsescu úr egy szégyenletes és nem demokratikus módot választott.

Ponta azt mondja, hogy több millió eurót költöttek el a külföldön Románia ellen folytatott féktelen kampányra.

A kormányfő az ország kormányzásáról: „Megtettünk minden szükséges gazdasági lépést, elsősorban leállították a lopásokat mindenhol, ahol a PDL lopott és nagy megtakarítást fogunk ezzel elérni”. „És van egy kormányzási tervünk a 2012-2016-os időszakra”.

Az USL ezekből a pártokból fogja megalakítani a kormányt, ez legyen nagyon világos.

A PDL-vel való együttélésről: „Részemről nincs együttélés pincérekkel. A pincérek csak hozzák, amit kérnek tőlük… Mi értelme van, hogy Blaga pincérrel tárgyaljak. Vagy Ungureanu pincérrel”.

Ponta az elnökkel kialakított majdani kapcsolatról: „Ahogy már mondtam, nem fogok elfogadni semmilyen beavatkozást Băsescu úr részéről.”

A kormányfő Aspazia Cojocaru CCR-bíró kijelentéseiről: „Valószínűleg Traian Băsescu fenyegette meg börtönnel”.

Victor Ponta bejelenti, hogy az igazságügy-minisztert az ideiglenes elnökség utolsó pillanataiban fogja kinevezni: „Nem érdekel, hogy mit akar Băsescu. Holnap este Crin Antonescu a hivatalban lévő elnök és ő egyetért azzal, hogy Mona Pivnicerut nevezzük ki igazságügy-miniszternek”.

Mariana Bechir

Forrás: adevaru.ro, 2012. augusztus 21., 18:02

 

adevarul.jpg

Ponta: Képes vagyok úgy vezetni Romániát, hogy Traian Băsescu Cotroceniben van

Victor Ponta kormányfő kijelenti, hogy miniszterelnök képes lesz úgy vezetni Romániát, hogy a Cotroceni-palotában Traian Băsescu az elnök.

A közszolgálati televízió műsorvezetőjének kérdésére, hogy képes-e a választásokig úgy vezetni az országot, hogy Traian Băsescu van Cotroceniben, Ponta igennel válaszolt.

„Igen, képes leszek azt vezetni miniszterelnökként és meggyőződésem, hogy az emberek az USL és a kormány mellett fognak állni”, mondta Ponta, akit a Mediafax idézett.

Victor Ponta még azt mondta: Băsescu június 11-én felhívott és agresszív hangon azt mondta: „Kész, vége. Mától elindítom a harcot”.

Victor Ponta kormányfő kedden kijelentette, ő sohasem lesz Traian Băsescu elnök „rabszolgája”, megjegyezve, hogy nem lehet olyan, mint Vasile Blaga, Mihail Neamţu (az Új Köztársaság Párt elnöke – PZS), vagy Mihai Răzvan Ungureanu és kijelentette, Traian Băsescu „emberileg képtelen” a párbeszédre.

A hatalom parlamenti képviselői nem fogják késleltetni a CCR-döntés felolvasását és nem fognak határozatképességre hivatkozni

Victor Ponta, szintén a TVR-ben, azt mondta, az USL parlamenti képviselői nem fogják késleltetni és nem fogják bojkottálni  az Alkotmánybíróság népszavazást érvénytelenítő döntésének felolvasását a két ház plénuma előtt és nem is fog határozatképességre hivatkozni, bár formálisan a határozatképesség kötelező.

„Garantálhatom, hogy ami a PSD-t, az USL-t illeti, hogy mi nem fogjuk felvetni a határozatképesség kérdését, abban az értelemben, hogy vakációs időszak van és talán nem lesz olyan sok parlamenti képviselő. A felolvasás egy formaság. Nem fogjuk késlelteni, nem fogjuk bojkottálni, nem fogunk mi egy eljárásügyi trükkre hivatkozni”, mondta Ponta, aki megjegyezte, hogy bár pártvezető, nem hívhatja vissza vakációról a parlamenti képviselőket.

Arra a kérdésre, hogy gond lenne-e a plenáris ülés határozatképessége, Victor Ponta azt mondta, „szigorúan formálisan” ez gondot jelentene, de az ő szemszögéből nézve a parlamentnek csak asszisztálnia kell az alkotmánybírósági döntés felolvasához, majd a döntést közlik a Hivatalos Közlönyben, Traian Băsescu pedig elnökként visszatér Cotrocenibe.

Mihaela Stoica

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 21., 21:34

 

gandul.jpg

Ponta: Az EU-val és az AEÁ-val meglévő kapcsolatokat a Băsescu „jól megfizetett” propagandájával végrehajtott félretájékoztatás terheli

Victor Ponta kormányfő kedden kijelentette, hogy meggyőződéses Európa-párti, az AEÁ-val meglévő partnerség pedig alapvető fontosságú, de a Brüsszellel és Washingtonnal meglévő kapcsolatokat még minden a Traian Băsescu által „jól megfizetett és időben előkészített” propaganda nyomán zajló félretájékoztatás terheli meg.

Ponta rámutatott arra, hogy a Brüsszellel és Washingtonnal meglévő kapcsolatokat rendkívül megterhelte a félretájékoztatás, ez a szakasz pedig még nem ért véget. „Ez Băsescu elnök úr jól megfizetett, időben jó előre megszervezett propaganda volt”, mondta Victor Ponta.

Elmondta, hogy Traian Băsescu és a csapata különféle típusú tájékoztatásokat készítettek elő a különféle nemzetközi sajtóintézmények számára, ezen kommunikáció hatékonysága pedig annak volt köszönhető, hogy Traian Băsescu egy bizonyos infrastruktúra támogatásának örvendett.

„Băsescu úr hozzáférhetett egy őt támogató infrastruktúrához… egy politikai infrastruktúrához, egy politikai stratégiai infrastruktúrához”, tartotta fontosnak megjegyezni Ponta.

A miniszterelnök azonban kihangsúlyozta, hogy Románia számára az egyetlen út az EU-ba vezet, az AEÁ-val meglévő stratégiai partnerség pedig alapvető fontosságú.

„Sohasem fogom elfogadni, míg miniszterelnök vagyok, a magyar kormányfő, Orbán úr stratégiáját, aki elítélte az Európai Bizottságot és az AEÁ-t és a nacionalista szárnyat követtel: ’Nincs szükségem Brüsszelre, nincs szükségem Washingtonra, én jobban tudom’. Én nem látok Románia számára más utat, mint az euró-atlanti utat”, mondta Ponta kormányfő.

Ő Crin Antonescu kijelentését, mely szerint ő az AEÁ Külügyminisztériumától fél, a különféle kormányokra kényszerített „kettős mércé”-vel szembeni elégedetlenségével magyarázta.

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 21., 22:15

 

gandul.jpg

Antonescu: Vigye Merkel Németországba Băsescut, adjon neki egy darab földet, hogy ott játszadozzon

Crin Antonescu ideiglenes elnök kedden, az Antena3-ban kijelentette, Románia nem egy rezervátum, ahol bármi megtörténhet és rámutatott arra, hogy Angela Merkel nyugodtan elviheti Németországba Traian Băsescut, adhat neki egy darab földet, hogy „játszadozzon, a PDL-vel, Băsescusdit”.

Antonescu a nyilatkozatában kitért a Demokrata-Liberális Pártra is, melyet „szektá”-nak és „ügyészség melletti paraziták neveldéjé”-nek, de „az Főügyészség eltartottjai”-nak is nevezett.

„Azt szeretném, talán a kormány, talán önök megkérdezik, egyszer csak kérdezze meg a DNA-tól, hogy PDL-s aktát, nem olyan polgármesterekét, akiket felszolgáltak nekünk, hanem PDL-s parlamenti képviselői aktát nyitottak meg, hányan zártak le, milyen stádiumban vannak még azok. Ez a férgecskenevelde, a Főügyészség mellett, ezekben a napokban világosan megmutaták, hogyan diktálnak ők a törvény ellen és többmillió ember ellen”, mondta Antonescu a demokrata-liberálisokról.

Crin Antonescu beszélt a „nagy jogász, valójában vámos” Vasile Blagaról is, aki ezekben a napokban előállt és elmagyarázta, hogy lehet utasításokat adni több száz polgármesternek.

„Mi megtagadunk bizonyos adatok kiadását, mi bojkottálunk, bezárjuk az ajtót, nem adjuk soha a Belügyminisztériumot. Ilyesmit többé nem lehet megtűrni”, mondta még Antonescu.

Megemlítette, hogy senki sem tűr meg ilyesmit, „sem Barroso úr, az EU többi részében, sem Merkel asszony Németországban”.

„Romániának nem kötelessége annak a rezervátumnak lenni, ahol bármi megtörténhet, mert így tetszik egyeseknek, akik nem Romániában élnek, akik nem Romániában fizetnek adót és akik nem szenvedik el azokat a visszaéléseket, melyeket a románok elszenvednek, kezdve ezen szavazás csúfságával. Vigye Németországba Merkel asszony, Németország nagy, virágzó ország, adjon neki ott egy darabka földet Băsescunak és a PDL-nek, hogy ott játszadozzon Băsescusdit. Romániában, nem”, mondta még Antonescu.

Valentina Postelnicu

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 21., 22:58

 

gandul.jpg

Antonescu: A közvélemény nyomására van szükség Traian Băsescuval szemben, hogy lemondjon

Crin Antonescu ideiglenes elnök kedden, az Antena3-ban kijelentette, a közvélemény nyomására van szükség, hogy Traian Băsescu lemondjon, rámutatva arra, hogy ez utóbbi már nem legitim elnöke Romániának és csak így lehet meggyőzni, hogy mondjon le a mandátumáról.

„Úgy hiszem, a közvélemény nyomására van szükség Traian Băsescuval szemben, hogy lemondjon”, mondta Antonescu.

Megemlítette, hogy a parlament össze fog ülni, meghallhatja a bíróság döntését, majd a Hivatalos Közlöny megjelenteti a határozatot, Traian Băsescunak pedig „papírja lesz arra”, hogy visszatérjen Cotrocenibe.

Antonescu megjegyezte, hogy Traian Băsescu már nem legitim elnöke Romániának, a közvélemény nyomása pedig rábírhatja a lemondásra, függetlenül azoktól a „törvényes” tiltakozási formáktól, melyeket a népszavazáskor szavazó polgárok választanak.

Kedd este több száz személy vett részt a fővárosi Egyetem (Universităţii) téren egy Băsescu-ellenes tüntetésen, míg a Győzelem (Victoriei) téren, a kormány székháza köezelében néhány tíz személy a kormány és Victor Ponta kormányfő ellen skandál.

Valentina Postelnicu

Forrás: gandul.info, 2012. augusztus 21., 22:20

 

adevarul.jpg

Cristian Preda: Üdvözlöm a bíróság döntését

A PDL első elnökhelyettese, Cristian Preda üdvözli a CCR népszavazást érvénytelenítő döntését és úgy értékeli, e pillanatban minden romániai politikai erőnek meg kell találnia a forrásokat a politikai együttéléshez.

„Elsősorban üdvözlöm a CCR döntését és úgy vélem, az természetes, az következett a népszavazás után 3 nappal a BEC (Központi Választási Iroda – PZS) által bemutatott adatokból. Sajnálom, hogy több hétnyi bizonytalanság volt, ami növelte a válságot”, mondta a Mediafaxnak Preda.

Cristian Preda kihangsúlyozta, hogy jelenleg minden romániai politikai erőnek forrásokat kell találnia a politikai együttéléshez.

Arra a kérdésre, hogy Traian Băsescu és Victor Ponta együtt tudna-e élni, a PDL első elnökhelyettese azt válaszolta: „Azt hiszem, komolyan kell vennünk az elnök és a miniszterelnök együttélésre vonatkozó kijelentéseit és úgy vélem, a román társadalom érdekét szolgálja, ha sikerül túllépni az elmúlt hetek által megmutatott törésvonalakon, hogy visszatérjünk egy tisztességes politikai élethez”.

Preda véleménye szerint, ebben a pillanatban az együttélés „a rendelkezésünkre álló egyetlen lehetőség”.

„A december 2-i választásokig minden demokratikus eszközt fel kell használnunk, hogy az együttélés intézménye a közérdeket szolgálja. Nyilvánvaló, hogy december elején az urnáknak kell eldönteniük, milyen típusú politikát akarnak Románia polgárai”, mondta még Cristian Preda.

Sebastian Zachmann

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 21., 13:30

 

adevarul.jpg

A bíróság döntése: A döntés Hivatalos Közlönyben történő megjelenésével Traian Băsescu újra visszakapja hatásköreit

Az alkotmánybírók úgy döntöttek, a népszavazás szervezési eljárásait betartották, de nem volt meg a szükséges részvevői létszám. Ezen megállapítás alapján és a népszavazás lefolytatásáról szóló törvényt betartva, a bíróság érvénytelenné nyilvánította a népszavazást. A döntés Hivatalos Közlönyben való megjelentetése dátumától Traian Băsescu visszakapja a Románia elnökét megillető hatásköröket.

A sajtóközlemény 1. pontjában megemlítik: „Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy a Románia elnöke, Traian Băsescu leváltására kiírt 2012. július 29-i népszavazás megszervezésének és lefolytatásának eljárását betartották”.

Ezen kívül „megerősítést nyertek a 2012. július 29-i népszavazás Központi Választási Iroda által közölt eredményei és megállapítást nyert, hogy az állandó választói listákon szereplő 18.292.464 személyből a szavazáson 8.459.053 személy vett részt, vagyis 46,24%, akikből 7.403.836 igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ’Egyetért-e Románia elnökének leváltásával?’, 943.375 pedig nemmel válaszolt”.

A 3. pontban az áll, „az Alkotmánybíróság bírói megállapítják, hogy a népszavazáson nem vett részt az állandó választói listákon szereplő személyek legalább fele, plusz egy fő, hogy a népszavazás a népszavazás megszervezéséről és lefolytatásáról szóló törvény 5. cikkelyének 2. bekezdesének rendelkezéseivel összhangban legyen”.

„Jelen határozatnak a Hivatalos Közlönyben való megjelenésének napján megszűnik George Crin Laurenţiu Antonescu ideiglenes státusza a Románia elnöke tisztség gyakorlásában. Jelen határozatnak a Románia Hivatalos Közlönyében való megjelenésének napjától Traian Băsescu úr újra átveszi a Románia elnökét illető alkotmányos és törvényes hatásköreinek gyakorlását”, áll még a bíróság közleményében.

„Jelen határozatot bemutatják az együttes ülést tartó szenátus és képviselőház előtt. A határozat végleges és általánosan kötelező és megjelenik a Hivatalos Közlönyben”, szögezi le a bíróság.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 21., 13:48

 

adevarul.jpg

Borbély: Tiszteletben kell tartani a CCR döntését; A történtek jelzés arra, hogy így már nem folytathatjuk

Az RMDSZ politikai alelnöke, Borbély László azt mondja, a CCR döntését tiszteletben kell tartani, de a választói listák kérdését tisztázni kell, mert „ami történt az jelzés mindenki, pártok és intézmények számára, hogy így már nem folytathatjuk”, Románia a hitelessége elvesztését kockáztatva.

Borbély kedden kijelentette, tiszteletben kell tartani az Alkotmánybíróság népszavazásra vonatkozó döntését, de az, ami történt „jelzés mindenki, pártok és intézmények számára, hogy így már nem folytathatjuk”, tudósít a Mediafax.

Borbély szerint, „minél hamarabb” tisztázni kell a választói listák kérdését.

„Az Alkotmánybíróság döntését tiszteletben kell tartani, úgy tudom, hogy 9-ből 6 szavazattal, vagyis kétharmaddal döntöttek. Amit meg kell jegyezni, mi pedig, az RMDSZ-esek már mondtuk, nem egyszer; hogy 22 év után nekünk – Romániának, a kormánynak, a MAI-nak (Közigazgatási és Belügyi Minisztérium – PZS), a polgármesteri hivataloknak, az intézményeknek – nem sikerült tisztáznunk a választói listák ügyét, ami nagyon súlyos. Mindenki tudja, hogy Romániában nincs 18,2 millió választó, ezt senki sem tagadja. Ha pontra tették volna ezeket a dolgokat, akkor nem lett volna ez az időhúzás, ez az instabilitás csaknem egy hónapig. A bennünket figyelők azt kérdezi: 2012-ben nem tudjátok megmondani, hány választó van?”, mondta Borbély.

Azt mondta, ez az intézmények gondja, melyek 22 év alatt „nem dolgoztak ki egy szoftveren alapuló rendszert, hogy bármely pillanatban tudják ezeket a számokat”.

„Az, ami történt, egy jelzés mindenki, pártok és intézmények számára, hogy így már nem folytathatjuk, hogy bármikor felmerül ez a kérdés – a parlamentin, egy képviselőnek, vagy szenátornak 50 százalékra plusz egy főre van szüksége a választókörzetben, hogy megszerezze a mandátumot. Felhívást intézünk az állam intézményeihez, hogy minél hamarabb tisztázzák ezt a kérdést, különben elveszítjük a hitelességünket”, mondta Borbély.

Kihangsúlyozta, hogy mindenki csak vesztett ezeken a „vitákon”.

„Remélem, hogy az állam minden intézménye, beleértve az elnöki hivatalt és a kormányt, és mindazokat, akik jelen pillanatban politikai szereplők megértik, hogy az alkotmány és a törvény szellemében kell cselekedjenek és ahol szükséges, tisztázniuk kell a tartalmi gondokat. (Különben) nagyon káros lenne mindenki számára, mi mindnyájan vesztettünk ezeken a vitákon. Jó lenne, ha a történtekből mindenki levonná a tanulságokat és véget vetnének ezeknek a vádaknak és túlzásoknak, az intézmények szintjén – mert ebben az időszakban szinte nem volt nap, hogy ne jelenjenek meg olyan aspektusok, melyek a politikai játékkal kapcsolatosak, nem az intézményekkel”, mondta Borbély, aki mégis kijelentette, fenntartásai vannak, hogy véget fognak érni a „túlzások”.

Arra a kérdésre, hogy milyen más kérdéseket kellene tisztázni, az RMDSZ politikai alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy elő kell készíteni a parlamenti választást oly módon, „hogy ne merüljön fel semmilyen kérdés”.

„Nézzük meg, mit tesz a kormány a következő időszakban a parlamenti választásokig, úgy kell előkészíteni az őszi választásokat, hogy ne legyen semmilyen kérdés. Jelzést kellene adni az intézmények stabilitásáról, sajnos nemcsak az utóbbi hónapban, hanem az utóbbi években is voltak olyan pillanatok, amikor túlzások voltak. Kinek kell az üzenetet küldeni? A választóknak, Románia polgárainak, az EU-nak, a befektetőknek. Nagyon nagy túlzások voltak és túlléptek egy határt, olyan túlkapások voltak, amiknek a következő időszakban véget kell vetni”, szögezte le Borbély.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 21., 14:53

 

adevarul.jpg

Haşotti: A CCR döntése nemzetellenes. Mostantól kezdve a CCR éljen együtt Traian Băsescuval

Puiu Haşotti PNL-alelnök kedden, a párt székházához érkezve kijelentette, a CCR döntése „nemzetellenes”, „ellentétes a valósággal és a számokkal”, mostantól kezdve pedig „a CCR éljen együtt Traian Băsescuval”, mert az USL ezt nem tudja megtenni.

„Ez egy valóság, számok elleni, nemzetelles döntés. Mostantól kezdve a CCR éljen együtt Traian Băsescuval”, mondta Haşotti.

Kijelentette még, hogy az USL és Traian Băsescu között nem lehet „semmiféle párbeszéd, együttélés”.

Ugyanakkor azt mondta, hogy a CCR a döntésével hozzájárult „a romániai politikai válság elmélyítéséhez”. […]

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 21., 14:09

 

 

adevarul.jpg

PDL: Itt a pillanat, hogy a politikai erők együttműködjenek. A románok előbbre vannak a politikának, szolidaritás mindenek előtt!

Vasile Blaga PDL-elnök a politikai pártok együttműködésére bíztatott, azt mondva, „itt a pillanat, hogy véget érjen a háború és normális kerékvágásba kerüljünk”. Egyes Mircea Toadertől szerzett információk szerint, Blaga kijelentette, a parlament csütörtökön fog összeülni, hogy tudomásul vegye a bíróság döntését.

A demokrata-liberális vezető szolidaritási felhívást intézett az USL-hez, azt mondva, „itt a pillanat, hogy a politikai erők együttműködjenek”. „A politikai osztály erőfeszítéseit Románia gazdasági talpra állása és a románok valódi, mindennapi gondjainak megoldására kell irányítani”, húzta alá Blaga.

Sőt, a szenátus volt elnöke a politikai válság befejezésére buzdított, rámutatva arra, hogy „itt az ideje véget vetni a háborúnak és normális kerékvágásba kerülni”.

Arra a kérdésre, hogy miként kerül majd sor Traian Băsescu visszakerülésére Cotrocenibe, Blaga azt magyarázta, hogy a döntést szerdán felolvassák az Alkotmánybíróság plénuma előtt, majd közzéteszik a Hivatalos Közlönyben, szerdán, vagy csütörtöön pedig összeül a két parlamenti ház. Amikor felhívták a figyelmét arra, hogy vannak liberálisok, akik szerint a végső döntést a parlament fogja meghozni, Blaga azt nyilatkozta, „Nem lehet már semmit sem tenni. A parlament csak tudomásul veszi a döntést”.

A PDL vezetője kihangsúlyozta, hogy van némi különbség a PSD és a PNL viselkedésében.

Blaga fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a PDL ugyanolyan tisztelettel kezeli azt a 7,5 milliót, akik igennel szavaztak, mint ahogy a nemmel szavazó csaknem egymilliót, de azt a 10 milliót is, akik nem akartak tanúi lenni „ennek a támadásnak az állam intézményei ellen”. A demokrata-liberális úgy véli, a CCR döntése nem a PDL, vagy Traian Băsescu győzelme, hanem a „jogállam győzelme”.

Ami Crin Antonescu lázadásra szólító burkolt bíztatását illeti, Blaga azt mondta: „Meg tudom érteni, hogy Antonescu szenátor úr nagyon mérges. Ez a haragosság nem jogosítja fel arra, hogy arra uszítsa a románokat, vonuljanak utcákra”.

Mona Pivniceru igazságügy-miniszterré történő kinevezéséről a PDL vezetője azon meggyőződésének adott hangot, hogy „Románia elnökének nem lesz semmilyen ellenvetése. Maradnak még a CSM által megteendő lépések. A CSM-nek össze kell ülnie, hogy tudomásul vegye Pivniceru asszony távozását a bírói testületből”.

„Hogy mennyire jó, vagy rossz Pivniceru kinevezésének döntése, azt majd Ponta úr fogja meglátni”, tette hozzá Blaga.

„Másra számítottak?”, ezt válaszolta a demokrata-liberális elnök, amikor azt mondták neki, hogy Antonescu, bár megígérte, hogy lemond, ha Băsescu visszatér Cotrocenibe, nemrég kijelentette, hogy nem vonul vissza a politikából.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. augusztus 21., 15:45

 

Címkék: választás basescu antonescu ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr564725156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása