Érdekesen zajlik az oktatási törvénytervezetről szóló vita a Realitatea TV-n. Andreea Creţulescu műsorvezető – a hírtévékre az utóbbi időben egyre jobban jellemző tudatlansággal, vagy éppenséggel uszítással – úgy vezette fel a témát, hogy „akarjuk-e, hogy magyar nyelven tanuljunk!”. Így! Tehát már nem arról van szó, hogy magyar diákok két újabb tantárgyat tanuljanak magyarul, hanem azt próbálják elhitetni a nézőkkel, hogy a törvény elfogadása esetén mindenkinek meg kell (!) tanulnia magyarul. 

Részvevők: Rodica Stănoiu volt (PSD-s) igazságügy-miniszter, Andrei Marga volt (PNL-s) oktatási miniszter, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektora Kolozsvárról, Sorin Roşca Stănescu újságíró, Crin Antonescu PNL-elnök a pártszékházból (?), valamint a stúdióban – amolyan „nép hangja”-ként – jelen van egy tanár, akinek a neve nem maradt meg.

Az, hogy az ellenzéknek mennyire nincs érve a törvény ellen (itt most nem foglalnék állást, hogy a törvény jó-e, vagy sem!), kitűnik abból, hogy vagy csak ködös általánosságok hangzanak el („katasztrófa az oktatás számára”, „tönkreteszi az egész oktatást és a tanárokat” – Stănoiu; „nincs átgondolva a törvény, folytatni kellene a vitát, akár négy évig is, mint Finnországban” – Marga), vagy újra előkerülnek a magyarellenes jelszavak. Marga azt állítja, azon kívül, hogy ezzel a törvénnyel az RMDSZ valójában a klientúráját akarja helyzetbe hozni az iskolatanácsok külső emberekkel történő kiegészítésével, még a saját egyetemén oktató magyar tanárok is azon a véleményen vannak, hogy ezt a törvényt nem szabad elfogadni (hiányzik a tanárok neve, érveik, indokolásaik rövid ismertetése), a „nép hangja” pedig egyenesen megfenyegeti a magyarokat, hogy ha nem ügyelnek, még azt is elveszíthetik, amit az elmúlt 20 évben elértek. Crin Antonescu (a fenyegetés kérdés formájában neki szólt!) finoman kitért, hiszen ő legalább tudja, hogy legalábbis egy újabb választásig kormányt az RMDSZ nélkül nem lehet (vagy nagyon nehezen lehet) megbuktatni!

Crin Antonescu egy olyan forgatókönyvet vázolt fel, hogy amennyiben a felelősségvállalási eljárás mégis folytatódik, nem nyújtanak be bizalmatlansági indítványt, mert ezzel elismernék az eljárás jogosságát, hanem felszólítják Traian Băsescu elnököt, hogy ne hirdesse ki a törvényt. Ha mégis megteszi, akkor viszont megindítják ellene a felfüggesztési eljárást. Ez gyakorlatilag azt az elméletet támasztja alá, hogy az egész cirkusz elsősorban egy tavaszi előrehozott választás előkészítését célozza, amihez azonban az elnököt is fel kell függeszteni. Erről majd később, egy másik bejegyzésben!

Hiányzik azonban a kormánypártok véleménye, csak Markó Béla és Lakatos Péter (képviselő) véleményeit játszották be felvételről az alkotmánybírósági indoklásról. Míg Markó Béla arról beszél, hogy az Alkotmánybíróság döntését úgy is lehet értelmezni, hogy folytatható a felelősségvállalási eljárás, addig Lakatos Péter enyhén zavaros hasonlatát a maratoni futásról, azt hiszem, felesleges bővebben kifejteni.

De még a kormánypártok véleményénél is jobban hiányzik, hogy pontosan mi az ellenzék valódi ellenvetése a törvénnyel szemben. Nem hinném, hogy ezeket egy esetleges parlamenti vitára tartogatják!

Címkék: alkotmánybíróság pnl oktatási törvény antonescu marga stanoiu

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr492444979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása