Ponta plagizált 2.

 2012.06.30. 14:32

A román sajtóban folytatódik a Victor Ponta plagizálási ügyével kapcsolatos botrány elemzése. Számos nyilatkozat, kommentár jelenik meg, melyek egyik, vagy másik oldalról tárgyalják a kialakult helyzetet. Azon nem csodálkozhatunk, hogy a politikusok a kormánypárti, vagy ellenzéki helyzetüktől függően utasítják el, vagy követelik a miniszterelnök lemondását. Ugyanakkor – legalábbis eddig – egyértelműen kijelenthető, hogy a civil szféra, illetve a tudományos világ eddig a lemondás mellett foglalt állást és egyelőre e körökből nem jelentek meg Pontat mentegető vélemények. Hogy az átlagpolgárban milyen nyomot hagy majd ez a botrány, majd kiderül.

Az alábbiakban egy újabb csokrot közlök a román sajtóban megjelent cikkekből:

Ivan Daulnak: Hol volt, amikor Berlusconi, Orbán és Băsescu megpróbálták belefojtani a sajtóba a szót?

 

Cătălin Ivan PSD-s euroképviselő pénteken azt üzente az Európai Néppárt (EPP) elnökének, Joseph Daulnak, hogy „normális, ha megvédi politikai családja tagjait”, de úgy véli, ezt nem szabad „vakon”, az objektív tények „legkisebb figyelembe vétele nélkül” megtenni.

„Aggodalommal tapasztaltam, hogy nyilvános állásfoglalásainak és a sajtónak tett kijelentéseinek semmi közük nincsen azon kérdések lényegéhez, melyekről véleményt mond, hanem szigorúan az érintett szereplők politikai dimenzióját célozzák. (…) Természetesen normális, ha megvédi politikai családja tagjait, ezt azonban nem lehet vakon, az objektív tények legkisebb figyelembe vétele nélkül megtenni”, áll a szociáldemokrata euroképviselő közleményében.

Ezen kívül a szociáldemokrata szónoki kérdést intéz az EPP vezetőjéhez arról, hogy hol volt, amikor Traian Băsescu és más európai vezetők megpróbálták „belefojtani a szót a sajtóba”.

„Hol volt ön, Daul úr, amikor Silvio Berlusconi, Orbán Viktor, Bojko Boriszov és Traian Băsescu urak megpróbálták belefojtani a sajtóba a szót? Hol volt ön, amikor Berlusconi úr azt mondta, „a sajtó szabadsága nem egy abszolút szabadság”?

Hol volt, amikor Băsescu úr olyan jelzőkkel illette az újságírókat, melyeket szégyellek itt megismételni? Hol volt, amikor Băsescu úr bejelentette, hogy a kormánynak nem kell betartania a romániai bírói határozatokat? És hol volt, amikor Románia parlamentjében a képviselőház elnöke hihetetlen csalást követett el egy olyan szavazáskor, mely létfontosságú volt a romániai nyugdíjasok sorsát illetően?”, írja még közleményében a PSD-s.

A PSD-s euroképviselő kihangsúlyozta, hogy Joseph Daul semmilyen módon nem foglalt állást az EPP-hez tartozó vezetők „antidemokratikus gyakorlatai”-val szemben. „Semmilyen módon nem foglalt állást az ezen vezetők antidemokratikus gyakorlataival szemben, hanem ellenkezőleg, feltételek nélkül támogatta őket, szigorúan azon az alapon, hogy ugyanahhoz a politikai szervezethez tartoznak, mint ön. Márpedig ez megengedhetetlen egy vezetőtől az Európai Unióban – egy olyan közösségben, melynek példát kellene mutatnia a világ többi államának”, áll még a sajtóközleményben.

„Az ön esetében a kettős mérce folyamatos alkalmazása nemcsak politikai rövidlátást, hanem rosszindulatot is bizonyít”, teszi hozzá Ivan.

Ugyanakkor a szociáldemokrata azt állítja, hogy Románia jelen pillanatban egy legitim váltás előtt áll és vannak „kísérletek” egyes „vitatott múltú személyek” részéről arra, hogy hamis témákat vessenek fel és manipulálják az európai közvéleményt.

„Románia végre, több év után, egy legitim váltás előtt áll. (…) A visszaélések és a demokratikus és alkotmányos kisiklások (így! – PZS) azok, melyek kivizsgálását és ellenőrzését most megkezdték a legitim többség képviselői, mely egyértelmű győzelmet aratott a választásokon, amit pedig ön állít, az kétségbeesett politikusok egy csoportjának álláspontját képviseli, akik elvesztik a hatalmat és akiknek a törvény előtt kell majd felelniük az utóbbi évek visszaéléseiért”, áll még az Ivan euroképviselő által elküldött közleményben.

Newsin

 

Forrás: ziare.com, 2012. június 29., 21:08

 

 

Andronescu Pop gesztusát magyarázza, mellyek a tanács összetételét módosította

 

Ecaterina Andronescu, akit Victor Ponta az oktatási miniszteri tisztségre javasolt, péntek este elmagyarázta, az ideiglenes miniszter, Liviu Pop miért döntött az Okleveleket Igazoló Tanács összetételének megválasztása mellett.

„102 óvás van, melyeket nem oldottak meg. Normális esetben nem normális (így! – PZS), hogy ezeket az óvásokat ugyanaz a struktúra oldja meg”, mondta Andronescu a Realitatea TV-ben.

Elmondta, hogy ennek most kellett megtörténnie, mert Pop, amióta elkezdte gyakorolni az ideiglenes oktatási miniszteri tisztséget, „az óvásokat benyújtókkal és nagy számú perrel szembesül”.

„A dolgokat egyensúllyal és nyugalommal kell kezelnünk”, említette a jövendőbeli oktatási miniszter.

Másrészről Andronescu úgy véli, a tanács Ponta ügyének vizsgálatában mutatott sietését nem gondolták jól végig.

„Minden tiszteletem Andruhé és Barbu úré, de azt hiszem, ez a sietség nem tett jót a tanácsnak. Nem volt miért sietnünk. Azt hiszem, a témákat szenvedély nélkül kell kezelnünk”, folytatta.

Az Okleveleket Igazoló Tanács pénteken úgy döntött, Victor Ponta plagizálta a doktori disszertációját, de Pop bejelentette, a döntés nem érvényes, mert a kérdéses tanács átalakítás alatt állt.

 

Andreea Ghinea

Forrás: ziare.com, 2012. június 29., 21:25

 

 

Ioan Rus: Egy csapat narancsos összeállt, élükön egy vegyésszel, hogy támadást indítsanak

 

Ioan Rus belügyminiszter péntek este kommentálta az Okleveleket Igazoló Tanács döntését, mely szerint Victor Ponta kormányfő plagizálta a doktori disszertációját.

„Vannak szakértők, akik nyugalomban és békében megnézhetik és mondanak majd nekünk egy következtetést. Nem kell falkaként ugranunk. Egy csapat narancsos, élükön egy vegyésszel, ma összegyűlt, hogy megtámadjon valamit a jogból”, mondta Rus az Antena3-ban.

Sőt, a miniszter azt állítja, nagyon kevesen vannak, akik (nem – PZS) plagizáltak a dolgozataikban.

„Arisztotelésztől Platónig mindazok, akik társadalmi témákban írtak dolgozatokat, plagizáltak. A doktori tézist azért nevezik így, mert szerzője bizonyos téziseket fektet le. A műszaki területen Newtontól Einsteinig mind plagizáltak. Ezek a jogban szintén”, folytatta Rus.

„Van doktorim. Egyáltalán nem izgulok”

A MAI (Közigazgatási és Belügyi Minisztérium – RS) főnöke azt mondta, neki is van doktorija, de egyáltalán nem fél attól, hogy valaki plagizálással gyanúsíthatná meg.

„Van doktorim. Egyáltalán nem izgulok. 1989 előtt iratkoztam fel a doktorira és úgy 18-19 évvel ezelőtt tettem le. Műszaki területen van meg”, kommentálta.

Az Okleveleket Igazoló Tanács pénteken úgy döntött, Victor Ponta plagizálta a doktori disszertációját, de Pop bejelentette, a döntés nem érvényes, mert a kérdéses tanács átalakítás alatt állt.

Hogyan kommentálja a Năstase-ügyet

Rus beszélt Adrian Năstase ügyéről is és fontosnak tartotta válaszolni azoknak, akik folyamatosan hívták, hogy lássák, mikor megy a DNA-hoz (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – PZS). A miniszter megjegyezte, nem volt miért a DNA-hoz mennie, mert Năstase szabad ember volt, amikor telefonon kapcsolatba lépett a volt miniszterrel.

„Nehéz tárgyiasítani, amikor tudod, mi a teendőd és pontosan mikor. (A zavaros fogalmazás az eredeti szerint. – PZS) Amikor látom ezeket a szomorú alakokat, akik mindenféle módon támadnak… Azt tettem, amit bárki, akinek felelőssége van a közrend iránt, megtesz. Ne legyenek képek az összes CNN-en. Ha álarcosokkal ugráltunk volna át a kerítésen, teljesen nevetségessé váltunk volna a világ szemében. Az én szemszögömből nézve, addig a napig, amíg a parancsot haza viszik neki, szabad ember volt. Bármit megtehetett. Nem volt eltiltva. Nem beszélünk semmilyen eltiltásról azon állampolgár esetében. Mit kérdezzen tőlem a DNA. Azt beszéltünk, amit akartunk”, tette hozzá Rus.

A miniszter még azt mondta, hogy elmagyarázta Năstasenak, milyen megoldások vannak és hogy világosan megfigyelhető volt, depressziós volt és ezért értette meg, mi történhet.

„Elmagyaráztam neki. Ezek a megoldásaink vannak. Találjunk egy civilizáltat. Depressziós volt. Rendkívül elkeseredett. Amit éreztem, hogy megtörténhet, az élet, a természet bebizonyította, hogy megtörtént. Századjára is ugyanezt tettem volna”, szögezte le a miniszter.

 

Andreea Ghinea

Forrás: ziare.com, 2012. június 29., 23:03

 

 

Victor Ponta mondjon le!

 

Teljes egészében lemásolt 85 oldal. „Copy-paste” rendszerben lemásolt szövegek néhány könyvből, melyek közül az egyik még csak meg sem jelenik a könyvészetben. A doktori cím visszavonására vonatkozó javaslat. Végtelen mértékű szégyen olyan valaki számára, akiben legalább minimális adagban van ilyesmi.

A pénteken megkapott plagizálási ítélet után Victor Ponta számára nem marad semmilyen más tisztességes megoldás, csak a lemondás, ahogy azt ő maga ígérte a spanyol El Pais napilapnak Brüsszelben, a romániai civil társadalom számára pedig nem marad más hátra, mint ezt minden nap, szünet nélkül kérni tőle. És visszalépését nem önmagában a lopása teszi kötelezővé, hanem azok az elképzelhetetlen visszaélések is, melyekkel megpróbálta azt elfedni.

Amikor egy bizottság, melynek hat akadémikus a tagja, beleértve a Román Akadémia elnökét, plagizálónak nyilvánít, akkor téged nem tud megvédeni egy oktatási istállófiú (az Adrian Năstase ügyében érdekelt Állami Építésügyi Intézet volt igazgatója, Adrian Grăjdan – Istállófiú ‑ megpróbált közbelépni a volt kormányfő érdekében, később ezért kénytelen volt lemondani – PZS), akinek kiadták, hogy éppen az ülés alatt oszlassa fel a bizottságot és változtassa meg a hatásköreit.

Az Egyetemi Címeket, Okleveleket és Tanúsítványokat Igazoló Országos Tanácsra (CNATDCU) a döntéshozatal folyamán gyakorolt nyomások nyíltak voltak. Előbb megjelentek ott a miniszter ellenőrző testületének előőrsei, majd megérkezett maga Pop istállófiú is, hogy „alannyal és állítmánnyal” elmagyarázza az akadémikusoknak, mit szabad és mit nem szabad nekik.

Ez a határtalan gazemberség újabb bizonyítéka Victor Ponta bűnösségének, mert egy ártatlan ember aláveti magát bármely fórum bármely elemzésének, annál inkább, ha az az egyetemi akadémiai elitjéből áll.

A CNATDCU-tagok hivatalos reakciója pedig a lehető legindokoltabb: „Meg akarjuk jegyezni, hogy ezen tanács tagjai nem politizálnak, nem kapunk fizetést ezért a tevékenységért, lépésünknek pedig nincs köze a politikához. Ám kifejezzük aggodalmunkat ezen visszaélések és azon gyakorlatok ellen, melyekkel a középszerűséget és az önkényességet akarják restaurálni a román oktatásban és kutatásban.

A román tudománynak és kultúrának igényességre és szigorúságra van szüksége, hogy nemzetközileg versenyképessé válhassanak és ezt a célt csak az akadémiai értékek következetes érvényesítésével és az értékzavar kiiktatásával érhetjük el. Úgy ítéljük meg, hogy az egész akadémiai közösségnek reagálnia kell és el kell ítélnie ezeket a visszaéléseket.”

Persze, lefolytathatunk egy sor jogi vitát. Elsősorban vitatott, hogy ez az ülés, mivel azelőtt kezdődött el, hogy a Hivatalos Közlönyben megjelent az istállófiú Pop által aláírt utasítás, szóval azt és az annak során született döntést érinti-e ez az utasítás.

Aztán az oktatási istállófiú azt állítja, hogy nem a CNATDCU hatáskörébe tartozott döntést hozni ebben az ügyben. Aztán a CNATDCU döntése a miniszter elé kerül és neki kell a végső döntést meghoznia és lehetséges, hogy Adronescu asszony, aki átveszi majd a tisztséget, elutasítja annak aláírását.

Nem kétlem, hogy Victor Ponta azért említette meg a lemondást az El Pais-nak adott interjújában, mert meg volt arról győződve, hogy sikerrel jártak az oktatásügyi istállófiú manőverei: vagyis a CNATDCU-t kiiktatták, a Jogi Kar elutasította a vizsgálatot, az Országos Etikai Tanácsnak pedig biztonságos összetétele van. Nem vette számításba, hogy Romániában vannak még gerinces emberek és valódi értelmiségiek.

De mindezeken túl az, ami számít az az erkölcsi ítélet, az a legmagasabb akadémiai szintről való megerősítése annak, hogy Victor Ponta egy tolvaj. Az istállófiú Pop által kitervelt összes technikai részlet Victor Pontat a jogi következményektől, a doktori és egyetemi cím visszavonásától csak a szerzői jogok megsértése miatt indított bűnvádi nyomozásig mentheti meg.

De a plagizálói, tolvaji pecsétet, amit Victor Pontara hat akadémikus nyomott, élükön a Román Akadémia elnökével, azt a világ egyetlen istállófiúja sem, a világ egyetlen visszaélése sem törölheti le.

Az a tény, hogy Románia kormányának élén most bizonyítottan egy tolvaj áll, aki ráadásul megpróbált minden módon elmenekülni a vádak elől, olyan hír, mely bejárja a világot, mely öles betűkkel fog megjelenni az egész komoly sajtóban, a Nature-tól a FAZ-ig, az El Pais-tól a Le Monde-ig. És a Románia kormányfője homlokára került tolvaji pecsét egész Romániának árt. Ez olyan pecsét, mely mindnyájunk homlokán van mindaddig, míg Ponta úr még tisztségében van.

És nagyon félek, hogy még egy ideig viselni fogjuk. Nemcsak azért, mert arra számítok, hogy Victor Ponta megerősíti plagizátori arcát. Hanem azért is, mert lemondása e pillanatban, politikai szempontból, lehetetlen az USL számára. Ez a mamut olyan – ahogy azt nemrég mondtam – mint egy hasba szúrt óriási kés, amit azonban nem ránthat ki anélkül, hogy halálos vérveszteséget okozna.

Egyrészt a PSD-nek nincs tartalék kormányfője. Nincs tartalék elnöke sem. És ha mindkét tisztség egyszerre szabadulna fel, iszonyú görcsöket okozna. Victor Ponta bukása az USL létét is megkérdőjelezné, mely a Ponta‑Antonescu egyensúlyra épül. A világvégét jelenti, ha ilyesmi választási évben történik meg veled.

De ha Victor Ponta a kormány élén marad, az USL jelentős választási árat fog ezért fizetni, Románia pedig egy óriási árat. Mert az EU-ban a plagizálóknak nem lehet más sorsuk, mint Magyarország elnökének és a német védelmi miniszternek.

Az EU-ban nem maradhatnak kormányfők azok a tolvajok, akikre rábizonyították tettüket. Aki ma 130 oldalt lop, az holnap ellop egy elnöki hatáskört, holnapután pedig egy országot.

 

Ioana Ene

Forrás: ziare.com, 2012. június 30., 10:45

 

 

Ponta: Szó sincs lemondásról! Ezek az elnök megtorlásai

 

Victor Ponta kormányfő Brüsszelből való távozásakor, a külföldi sajtónak válaszolva, azt mondta, hogy amit a vele szembeni plágiumvádakkal kapcsolatosan bejelentettek egy politikai és törvénysértő döntés, amit az elnökhöz közelállók hoztak meg megtorlásul azért, mert ő vett részt a Tanácson és hogy nem fog lemondani.

„Amit ma bejelentettek, az egy politikai és törvénysértő döntés, amit az elnökhöz közelállók hoztak meg megtorlásul az Európai Tanácson való részvételemért. Az Oktatási Minisztérium Etikai Bizottsága előtt be fogom bizonyítani, hogy betartottam minden szabályt! E támadások miatt nem mondok le az általam elindított harcról! Szó sincs lemondásról!”, mondta Victor Ponta péntek este, Brüsszelből való távozásakor, a külföldi sajtó kérdéseire válaszolva.

Nyilatkozatát a PSD Sajtóirodája juttatta el a román sajtónak. […]

 

Mediafax

Forrás: ziare.com, 2012. június 30., 07:30

 

 

A PSD azokról, akik megállapították Ponta plagizálását: PDL-tagok, vagy kapcsolatban állnak Băsescuval

 

A PSD szombaton „elemeket” tett közzé a CNATDCU egyes tagjairól, melyek – a szociáldemokraták szerint – bizonyítják a Tanács Victor Ponta kormányfővel kapcsolatos akciójának politikai természetét.

„A közvélemény helyes tájékoztatása érdekében a Szociáldemokrata Párt teljes mértékben szükségesnek tartja felhívni a figyelmet azokra az elemekre, melyek bizonyítják azon akció politikai természetét, amire a CNATDCU szintjén sor került”, áll a PSD egyik közleményében.

Az idézett forrás szerint, Marius Andruh, a Tanács elnöke egy 7 millió RON, vagyis csaknem 1,6 millió euró értékű támogatás haszonélvezője, amit az Oktatási Minisztérium Daniel Funeriu minisztersége idején nyújtott.

„Pintilie Lucian úr szintén haszonélvezője egy 7 millió RON-os támogatásnak, amit ugyanaz az Oktatási Minisztérium nyújtott. Mircea Miclea úr, aki Băsescu elnökhöz közeli, még tisztázatlan plágiumvádakkal, valamint közvetlen előnyökkel közpénzes szerződésekből.

Dorel Banabic, Lazăr Vlăsceanu és Marian Preda urak az utóbbi években Traian Băsescu elnök által létrehozott bizottságokban töltöttek be, vagy töltenek be tisztségeket, tevékenységüket és nevüket Románia elnökééhez kötve. Dragoş Ciuparu és Viorel Barbu urak a PDL tagjai, vagy a Demokrata Liberális Párt struktúráiban tevékenykednek és tevékenykedtek.

Ennek megfelelően Ciuparu úr hivatalosan a PDL tagja, volt államtitkár és az ANCS volt elnöke, miközben Viorel Barbu úr a Jász (Iaşi) megyei PDL-ben az oktatási, kutatási, művelődési és sportbizottság tagja. Ciuparu urat európai POSDRU-forrásokból fizették, bár összeférhetetlenségi helyzetben van (szakértőként fizették egy olyan intézményben, mely az Oktatási Minisztériumnak van alárendelve, akárcsak ő).

Szintén PDL-tagok Cristian Oară úr és Carmen Socaciu asszony. Florin Stamatian úr, akit Cătălin Baba úr mandátuma utolsó napján nevezett ki a Tanácsba, nem más, mint Kolozs megye volt főispánja, akit ebbe a tisztségbe a PDL nevezett ki”, mutat még rá a PSD.

A Szociáldemokrata Párt úgy véli, ezen információk közzététele „helyes fénybe állítja a CNATDCU Főtanácsa tagjainak pénteken végrehajtott akcióját, akik döntésükkel veszélybe sodorták az intézmény és az akadémiai terület hitelességét, azon egyetlen célból, hogy kiszolgálják a PDL és Traian Băsescu elnök politikai érdekeit”.

„Ennek bizonyítéka az is, hogy a CNATDCU Főtanácsa megsértette a CNATDCU működési szabályzatát, amit csak a 2012. április 4-e után nyilvánosan megvédett doktori disszertációk igazolására alkalmaznak, ahogy az a MECTS (oktatási minisztérium – RS) 2012. március 12-i 3504. sz. utasításából kiderül, amellyel az említett szabályzatot elfogadták. A miniszteri rendelet 2. cikkelye szerint, a szabályzatot csak az említett utasítás hatályba lépése, vagyis 2012. április 4-e, a Hivatalos Közlönyben való megjelentetése után nyilvánosan megvédett doktori disszertációkra alkalmazzák”, áll még a közleményben.

 

Mediafax

Forrás: ziare.com, 2012. június 30., 12:53


A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr104620759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása