Ponta plagizált – 7.

 2012.07.18. 01:37

Victor Ponta egyre nehezebben tudja megúszni a plágium-ügyet. Sajnos azt kell írnom, hogy már meg sem lepett azon siralmas próbálkozása, mellyel le akarta tagadni, hogy a spanyol El Pais-nak azt mondta, lemond, ha rábizonyítják a plagizálást.

Délelőtt még úgy tűnt, nem volt hiába Liviu Pop volt ideiglenes oktatási miniszter igyekezete és addig-addig cserélgetik a különféle bizottságok összetételét, míg végül kimondják Ponta ártatlanságát.

Megjelent ugyanis egy állítólagos „Technikai Bizottság” által készített dokumentum, mely szerint a miniszterelnök 2003-ban az akkori szabályoknak megfelelően készítette doktori disszertációját, így nem tekinthető plágiumnak, hogy „bizonyos hiányosságok” megállapíthatók. Csak emlékeztetőül, a 307 oldalas anyagban 85 oldalnyi szó szerinti átvételt állapítottak meg. Ezt a nap folyamán egyesek azzal próbáltak magyarázni, hogy mivel jogi definíciókról van szó, Ponta nem is tehetett volna másképp. Továbbra is kétlem, hogy lehet úgy érvényes doktori disszertációt készíteni, hogy abban 85 oldalt tegyenek ki a „definíciók”. Mégpedig úgy, hogy nem jelzik egyértelműen, hol ér véget a saját szöveg és hol kezdődik az idézett.

Estére azonban úgy tűnik, győzött a szakmai becsület, mert a doktori fokozatot annak idején megadó egyetemről kiszivárgott, hogy úgy tűnik, az egyetem etikai bizottsága egyhangúlag úgy döntött, Ponta plagizált. Tette azt annak ellenére, hogy az új oktatási miniszter, Ecaterina Andronescu nem túl burkoltan megfenyegette az egyetemet, hogy amennyiben beigazolódik a plagizálás, felszámolhatják ezen az egyetemen a doktori képzést.

Ponta: Az El Pais-nak adott interjú angol nyelven zajlott. Hallgasd meg a beszélgetést román nyelven!

Victor Ponta a Realitatea TV meghívottjaként azt állította, hogy a spanyol El Pais kiadványnak adott interjúja angol nyelven zajlott, holott a kiadvány két héttel ezelőtt a honlapján közzétette a felvételt és mindkét fél románul beszélt. Sőt, a kormányfő a felvételen azt mondja, hogy ha bebizonyosodik, hogy plagizált, „biztosan visszalépek”.

Arra a kérdésre, hogy kijelentette-e az El Pais spanyol napilapnak, hogy lemond, amennyiben bebizonyosodik a plagizálása, Victor Ponta azt válaszolta: „Nem. Azt mondtam, hogy vállalom a felelősséget a tetteimért, nem említve a ’lemondás’ szót. Nem én mondtam azt a szót”.

„Megtanultam, hogy ha még fogok spanyolokkal beszélni, akkor spanyolul beszélek majd, nem angolul”, tartotta fontosnak megjegyezni a szociáldemokrata elnök.

Adrian Cioroianu kérdésére, hogy milyen nyelven készült az interjú, Ponta azonnal és zavartalanul válaszolt: „Angolul”.

„Persze, egy volt ICR-s ösztöndíjassal beszéltem (Az USL vezetői azzal vádoltak egyes külföldi újságírókat, hogy azért támadják az új román kormányt, mert a néhány héttel ezelőttig az elnöki hivatalnak alárendelt Román Kulturális Intézet által nyújtott ösztöndíjak haszonélvezői voltak. Ponta – RS). Jobb lett volna, ha oroszul beszélek”, szögezte le viccelődve Ponta.

A Victor Pontaval a baloldali spanyol napilap, az El Pais egyik újságírója által készített interjú felvételét a kiadvány honlapján közzétették néhány nappal azután, hogy Romániában valóságos cirkusz kerekedett ebből.

Az interjú, ahogy az a felvételen jól hallható, román nyelven készült, tehát a kormányfő által a Realitatea TV-ben hétfő este felhozott nyelvi akadályok nem léteztek.

Răzvan Cârcu

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 16., 23:40

 

 

Realitatea TV: Ponta plagizált, mondják az egyetem szakértői. Az egyetem cáfol

A Bukaresti Tudományegyetem Etikai Bizottsága által kinevezett szakértői csapat arra a következtetésre jutott, ogy Victor Ponta doktori disszertációja plagizálás, jelenti a Realitatea TV. Az egyetem szerint, az Etikai Bizottság még semmilyen döntést sem hozott.

A Realitatea TV-n bemutatott jelentés nem a Bukaresti Tudományegyetem Etikai Bizottságáé. Különben a Bizottság nem vallja magáénak a Realitatea TV által bemutatott következtetéseket.

Jelen pillanatban a BTE-n zajlik az egyetem Etikai Bizottságának ülése, amin e szakértői csapat jelentését vitatják meg.

A munkálatok nem ma, hanem holnap érnek véget, amikor a Bizottság határozatot hoz.

A Bizottság határozatát a következő napokban hozzák nyilvánosságra, mert néhány eljárásügyi lépés következik.

A határozatot sajtókonferencián fogják bejelenteni. […]

Itt a plágium, hol a plágium

Az Országos Etikai Tanács Technikai Bizottsága kedden arra a következtetésre jutott, hogy a 2003-as jogrend szerint Ponta nem plagizált.

A Bizottság megállapította, hogy: „A Victor Ponta úr által kidolgozott és 2003-ban nyilvánosan megvédett doktori disszertáció tiszteletbne tartja az azon időszak akadémiai kritériumait és e követelmények tekintetében összehasonlítható az abban az időszakban megvédett más doktori disszertációkkal. A doktori disszertációnak egyértelmű, a dolgozat folyamán megfelelően kifejtett címe van. A doktori disszertáció témája a doktorandusz és a doktori munka koordinátora akadémiai feladatainak területéhez tartozik. A doktori disszertáció világosan strukturált, koherens kutatási tervvel rendelkezik. A módszertan összhangban van a jogi tudományok terén abban az időszakban érvényes normákkal és gyakorlatokkal. A kutatás, ahogy az a védési bizottságok referátumaiból kiderül, tartalmaz újdonsági elemeket és megfelelően alátámasztott elemzéseket. A szerző által használt könyvészetet a dolgozat végén megemlítik”, tudósít a Mediafax.

Ştefan Vlaston, az Edu-Cer elnöke a Contributors.ro-n ezt így kommentálja: „Ez az elmélet, hogy ha lemásoltál 80 oldalt anélkül, hogy kimondottan jelzed a forrást, annak nem plágium a neve, mert betartja azon időszak akadémiai követelményeit, teljesen nevetséges. A helyes idézési normák és a forrás jelzése úgy 200 évesek, legalább. Nem 2003 után születtek. Elég megtekinteni bármely tudományos cikket, vagy doktori disszertációt a ’normális’ világból, 2003 előttről, hogy lásd, mit és hogyan idéznek és teszik ki az idézőjeleket”.

Raluca Sofronie

Forrás: adevarul.ro, 2012. július 17., 16:09

 

 

A Bukaresti Tudományegyetem Etikai Bizottságának EGYHANGÚ ítélete: Ponta plagizált

A Bukaresti Tudományegyetem Etikai Bizottságának szakértői – akiknek nevét nem hozták nyilvánosságra, de valószínűleg romániaiak és nem külföldi szakértők, ahogy az egy ideig keringett – plagizálási ítéletet hoztak Victor Ponta doktori disszertációja ügyében. A döntést EGYHANGÚLAG hozták meg, mondták nekünk egyetemi források.

Nagyon valószínű, hogy az ítéletet a hét végéig nyilvánosságra hozzák, a Bizottság pedig néhány napnyi mozgásteret biztosított magának, hogy hivatalos és jogi formát adjon a végleges döntésnek. Ponta plagizálása ügyében a jelentésnek még át kell mennie néhány szakaszon: egy vélemény az egyetem Jogi Bizottságától és bemutatása a Bukaresti Tudományegyetem Szenátusa előtt.

Az Etikai Bizottság az idén először ülésezett, mert Victor Ponta ügyén kívül nem volt más plagizálási bejelentés a Bukaresti Tudományegyetemen. Az ülést állítólag az intézmény rektora kényszerítette ki, aki sürgősen tisztázni akarja a plágiumvádakat.

A Bizottság feladatát nehezíti ezen eset egyedisége. […]

Forrás: romanialibera.ro, 2012. július 17.


Címkék: plagizálás ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://eres.blog.hu/api/trackback/id/tr154663478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása